Nu jagas kvinnlig Formel 1-förare

by

Radiosporten på Sveriges Radio gör en stor grej av att det inte finns någon kvinna som tävlar i motorsportens snabbaste gren, Formel 1.

”En fråga som är adekvat är när första kvinnan ska lyckas ta sig in i gubbväldet i den mansdominerade världen i Formel 1”, skriver de på ebben. Rubriken är ”Sökes: Kvinnlig F1-förare”. Hela artikeln handlar om kön.

Artikeln fortsätter längre ned att använda ordet ”gubbvälde” flera gånger. Varför har de en så aggressiv ton? Varför kallas män för ”gubbar”? Vadå ”välde”?

Råder det kvinnodiskriminering i Formel 1- branschen? Inget tyder på det. Tvärtom. Bernie Ecclestone, en guru inom Formel 1, har deklarerat att han vill ha en färgad förare och en kvinnlig förare till Formel 1. Låter som kvotering. Den färgade föraren är redan fixad så nu återstår kvinnan.

Man kan ju fråga sig varför hudfärg och kön är viktigare än körskicklighet.

Läs mer här.

32 svar to “Nu jagas kvinnlig Formel 1-förare”

 1. Bengt Says:

  Hade vi inte en erkänt duktig svensk kvinnlig rallyförare?
  Men det kanske inte finns så många kvinnor som är intresserade ..

 2. Galne Gunnar Says:

  MÄN SKICKAR OCKSÅ KÄRLEKSBREV TILL KVINNOR SOM MÖRDAR

  För ett par månader sedan skrevs det i norska tidningar om att massmördaren Anders Bering Breivik fick en massa kärleksbrev till häktet, från kvinnor över hela världen. Frågan väcktes kring varför detta fenomen verkar gälla enbart kvinnor.

  I TV4-klippet nedan kan en intervju med ekonomiprofessorn Micael Dahlén ses, där han bl.a. berättar om hur han lagt ut falska profiler på datingsajter i samband med att han gjorde research för sin nya bok ”Monster”, som handlar om massmördare. I dessa profiler beskrev han och några kollegor sig, som sig själva i vissa profiler, och i andra använde de exakt samma beskrivning men med tillägget att de hade begått ett mord.

  Som hastigast nämner Dahlén att någon av profilerna var en kvinna som begått mord, och att de till den profilen fick en massa män som hörde av sig med friarbrev. Alltså gäller att inte enbart kvinnor attraheras av massmördare – utan även män – men att det är vanligare att vi hör talas om kvinnorna eftersom de flesta mördare är män.

  Som sagt, han nämner detta kort så de flesta frågor återstår, men för alla vi som är intresserade av jämställdhet, och såväl likheter som skillnader mellan könen, så är detta en intressant aptitretare som iallafall får mig att vilja ta reda på mer.

  Titta på hela intervjun, den är mycket intressant! Den biten jag tar upp ovan, kan ses mellan c:a 14-16 minuter:

  http://embed.tv4play.se/tv4play/v0/tv4video.swf?vid=2086877

 3. En Läsare Says:

  Läste om ett kvinnligt racingteam för något år sedan. De lade ned trots all spons/respons. Varför är det så viktigt att kvinnor måste vara framgångsrika inom motorsporten? En feministisk principfråga?

 4. Daniel Says:

  @En Läsare
  ”Varför är det så viktigt att kvinnor måste vara framgångsrika inom motorsporten?”

  Alla områden där det är en överrepresentation av män = kvinnodiskriminering (enligt feministerna).

 5. Lorem Ipsum Says:

  Lella Lombardi är väl den mest framgångsrika kvinnliga F1-föraren någonsin. Hon gjorde tolv starter och fick ihop en halv poäng.

  Sebastian Vettel skrapade 2010 ihop 256 poäng.

 6. Nils Jungenäs Says:

  Om en kvinna skulle lyckas komma ens i närheten av F1 skulle hon ha enormt försprång jämfört med lika gamla och lika talangfulla män bara tack vare sitt kön. Inom F1 är sponsring ALLT! En kvinlig förare skulle vara en enormt atraktiv reklampelare.

  Det behövs KNAPPAST någon feministisk kvotering inom motorsport.

  Fråga däremot varför könsfördelningen inom tex ridning på elitnivå ser ut som den gör. Det är ju nästan uteslutande flickor som ägnar sig åt hästar när de är små. Varför är det nästan 50/50 på elitnivå?

 7. Lorem Ipsum Says:

  @Nils, exakt min tanke också. För ett F1-stall så vore en kvinnlig förare mer värt än guld ur sponsorhänseende.

 8. Daniel Says:

  @Nils Jungenäs
  Samma sak gäller matlagning, men det är mestadels män som är världskända mästerkockar.
  Antar att det är patriarkatet som inte släpper fram kvinnliga kockar.

 9. Jämställdhetsfeministern Says:

  Klart att det måste finnas kvinnliga formel-1-förare – annars är det ju gubbvälde. Kvinnor är minst lika bra som män på att köra formel-1. Kvinnor är dessutom precis lika intresserade av bilsport som män. Alltså är det solklart kvinnoförtyck om det inte finns kvinnliga formel-1-förare. Typsikt er jämställdister att försvara gubbväldet.

 10. rgsson Says:

  Jämställdhetsfeministern for president! Klockren analys varje gång. Skrattar sällan så mycket som när jag läser dessa kommentarer. Keep it up!
  För att komma till eliten vare sig det gäller ridning, matlagning eller Formel-1 krävs det oerhört mycket träning, fokusering och uppoffringar. Ofta är det väl män mer än kvinnor som är beredda att lägga ner den tiden? När kvinnor kommer upp i ålder är det för många en biologisk klocka som pockar på och det blir mer intressant att bilda familj medan männen har/kan ha kvar sina intressen lite längre.

  Nu blir jag säker uppäten och har säkert fel på vissa punkter, men det bjuder jag på i så fall.

  mvh
  Robert

 11. Access Says:

  Bengt säger:
  ”Hade vi inte en erkänt duktig svensk kvinnlig rallyförare?”

  Tina Thörner är det antagligen du syftar på. Men hon är kartläsare och inte förare. Och inte inom Formel-1.

 12. Männen behöver egna specialister Says:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/mannen-behover-egna-specialister_6583696.svd

 13. Robban Says:

  De e nog inte många som vet men att köra F1 e EXTREMT krävande för både kropp psyke. Du måste vara enormt vältränad, fokuserad, målmedveten, o uthållig för att kunna köra ett F1-lopp. De här e asså ingen latjo mysig biltävling där man kan slänga in första bästa person efter behag. Män e generellt sett mer tävlingsinriktade, starkare o uthålligare än kvinnor. All seriös forskning stödjer de. Alltså e en man absolut bäst lämpad att köra F1 o andra krävande biltävlingar. Män e dessutom definitivt mest intresserade av bilar o motorer. De e bara så. Dock skulle ja gärna vilja se en tjej i F1, skulle vara spännande o intressant att följa den kvinna som kan vara undantaget som bekräftar regeln!

 14. Johannes Westlund Says:

  En intressant aspekt är att kvinnokroppen generellt sett är mindre än manskroppen om jag har förstått det hela rätt. Det betyder ju lämpligare förutsättningar för både att hantera g-krafter (kortare ådror att pumpa blod i för hjärtat) och viktmässigt. Jag tror det är på intresse och elitsatsningen det brister. För rent fysiskt tror jag det är möjligt för en kvinna att nå den punkten att hon på allvar konkurrerar med de absolut bästa männen. Men jag har ingen jättekoll på vilka kroppsliga begränsningar som finns ytterligare.

 15. Backlash Says:

  Hur blir man F1-förare, dvs hur snappar de stora sponsorstallen upp talangerna? Börjar man med Formel Ford på egen bekostnad eller plockas talangerna redan på go-kartbanan?

 16. Jesuit Says:

  Det är ju skönt att höra för en gammal get som jag att man numera blir ”gubbe” i 20-årsåldern redan 🙂

 17. Marcus Says:

  En av de få saker som man vet med 100% sanning när det kommer till medfödda generella skillnader i hjärnor mellan män och kvinnor är att män har snabbare synapser och således bättre reaktionsförmåga biologiskt.

  Alltså är det ju inte så konstigt att män är bättre på just Formel 1.

  Skulle det komma någon kvinna som är i närheten av att vara tillräckligt bra dock så skulle stallen ta in henne direkt. Kolla på Danica Patricks, hon är ju världens guldgruva för sponsorer.

 18. JD Says:

  Mats Fagerströms fråga i artikeln:
  ”är det till och med så att det är alldeles FÖR mycket gubbvälde för att kvinnor ska våga slå sig in i sporten?”

  Vad är det för hjärndöd fråga egentligen???
  Vem är denne Mats Fagerström egentligen som måste ta in mansförakt i sina artiklar på det här sättet?
  Journalistiska nivån på artikeln är extremt låg och journalisten vet inte vad han pratar om alls!
  Dessutom har det funnits flera kvinnliga F1 förare sedan tidigare.

  Var hittade radiosporten denna journalist egentligen?
  På en secondhandbutik i F!´s lokaler?

 19. martin Says:

  @Galne Gunnar
  Alla kvinnor blir överösta med kontaktförfrågningar på dejtingsajter oavsett hur de presenterar sig.
  Män blir aldrig det (såvida de inte är massmördare förståss).

 20. Adam Says:

  @Galne Gunnar: Kvinnor som grupp måste inse att de har ett kollektivt ansvar. De är alla massmördargroupies. Detta måste diskuteras med kvinnor ni möter i tex fikarummet. Vad gör DE åt problemet? Hur tar DE ansvar?

 21. Aktivarum Says:

  Skillnaden mellan män och kvinnor i formel 1?
  Ta-daaaaa Testosteron (tävlingshormon)

  Många färre kvinnor än män har de egenskaperna och de kvinnor som inte tillhör den minoriteten är chanslösa – inte bara mot de bästa männen utan mot i stort sett alla män.

 22. Aktivarum Says:

  Om nu sponsorerna behöver kvinnliga förare varför skapar de inte en kvinnlig tävlingsform där bara kvinnor kör? Det går bra i allt från stavhopp till elitgymnastik eller hur?

 23. ninnitokan Says:

  Nils Jungenäs
  Fråga däremot varför könsfördelningen inom tex ridning på elitnivå ser ut som den gör. Det är ju nästan uteslutande flickor som ägnar sig åt hästar när de är små. Varför är det nästan 50/50 på elitnivå?

  Jag tror det beror på en biologisk skillnad, faktiskt. Skillnaden i tävlingsintresse.

  Majoriteten unga hästtokingar är absolut tjejer. Men jag upplever att majoriteten av dessa är av typen ”gosa med en kompis”-intresse(sagt helt utan nervärderande ton. Jag tycker det är viktigt att tjejerna har den kompisen och stödet i puberteten som det innebär) och en minoritet av tjejerna är där sporrade av en tävlingsgrund.(naturligtvis kan det vara en mix oxå)
  Kanske är de ”tävlings-hästtjejerna” och hästintresserade killarna lika många om man skulle studera det närmre?

 24. Grodan Boll Says:

  @Johannes Westlund

  Se även stridspiloter. Kortare = bättre.
  Sedan var det ju det här med överlägsen simultankapacitet … =)

 25. Lorem Ipsum Says:

  @Aktivarum, vänta här nu 🙂 det var ingen som sa att det behövs kvinnliga förare från sponsorhåll.

  Däremot så skulle det vara en feministisk seger, precis som att det var en kommunistisk seger för Sovjetunionen att de hade kvinnliga stridsvagnsförband.

  Det kostar i storleksordningen 750-2600 miljoner kronor att driva runt ett F1-stall per år. Det är det ju helt klart värt att sponsra från statens sida.

  Allt för den goda sakens skull. 🙂

 26. Aktivarum Says:

  Grodan Boll:

  ”Se även stridspiloter. Kortare = bättre.”

  Nämen så kul med teoretiska spekulationer helt utan grund. Se även verkligheten där politikernas affischnamn Kara Hultgreen dödskrashar och alla ljuger om orsaken. Detta var en av två specialbehandlade piloter som användes som feministiska karriärsverktyg. Bägge fallen avslöjades av CMR i rapporten ”Double Standards in Naval Aviation”

  Den andra piloten Carey Lohrenz från samma program var så dålig hon bedömdes vara en fara både för sig själv och andra. När hon fick flygförbud anlitade hon feministadvokaten och Susan Barnes och stämde Centre for Military Readiness som anklagades att ha förstört Lohrenz karriär genom att avslöja specialbehandingen hon fått och vilka usla flygbetyg hon hade.

  ”In effect, former Lt. Lohrenz selfishly demanded the ”equal opportunity” to crash a jet. Now her activist attorney is asking the Court to agree that the career ambitions of a single, solipsistic female pilot were more important than other people’s lives, high standards in naval aviation training, and national security itself.”

  http://www.cmrlink.org/CMRLawsuit.asp?docID=152

 27. Aktivarum Says:

  Detta betyder såklart inte att kvinnor inte kan vara stridspiloter. Poängen är att det ofta är så bråttom att få fram den första kvinnliga piloten att de inte har tid/möjlighet att se till hon är bra. Som en av de ansvariga lärarna som gav tjejerna anmärkningar fick höra ”They will be approved regardless, if you dont do it we will find someone who will” Kort sagt tjejerna skulle absolut godkännas och de lärare som inte gjorde det fick först sina karriärer saboterade. Sedan godkändes tjejerna ändå av nån annan person.

  I USA så hängde stora summor pengar och mycket prestige på om flottan eller armen skulle få fram första kvinnliga stridspiloten. De tävlade alltså med människoliv om att få glänsa med första kvinnan. Särskilt inblandade i detta var kongresskvinnan Patricia Schroeder – personlig vän med feministadvokaten Susan Barnes.

 28. Galne Gunnar Says:

  @ martin:

  ”Alla kvinnor blir överösta med kontaktförfrågningar på dejtingsajter oavsett hur de presenterar sig.
  Män blir aldrig det (såvida de inte är massmördare förståss).”

  Det är inte sant! Jag har alltid haft lätt för att fixa brudar – utan att vara massmördare!

 29. Galne Gunnar Says:

  @ Adam:

  ”Kvinnor som grupp måste inse att de har ett kollektivt ansvar. De är alla massmördargroupies. Detta måste diskuteras med kvinnor ni möter i tex fikarummet. Vad gör DE åt problemet? Hur tar DE ansvar?”

  Vad har du för belägg för att påstå att alla kvinnor är massmördargroupies? Snarare handlar det om en mycket liten del av alla kvinnor. Det är din egen negativa åsikt, och inte ett vetenskapligt bevisat faktum.

 30. Sigvard Says:

  Ang män som skriver till kvinnliga mördare:

  Söderlund m fl (2010) ”The “killer” ad: an assessment of advertising violence.” European Journal of Marketing. Vol. 44, Nr 11/12, sid 1811 – 1838

  Abstract:
  Purpose – This paper seeks to examine whether violence embedded in stories in ads can contribute to advertising effectiveness along the same lines as well-researched ad elements such as the celebrity endorser and the physically attractive ad model. More specifically, the paper aims to assess whether violent content in an ad story adds to excitement perceptions and to overall evaluations such as the attitude toward the ad and the attitude toward the advertised product.

  Design/methodology/approach – The paper uses an experimental approach comprising two studies in which participants were randomly allocated to ads with different levels of violence in an ad story.

  Findings – The main finding is that representations of real violence (as opposed to staged violence) produced higher levels of excitement, attitude toward the story, attitude toward the ad, and attitude toward the advertised product compared with no violence. Such effects, however, were moderated by the level of congruence between the ad story and the advertised product; the highest response levels were obtained for ads with violent story content dealing explicitly with the advertised product.

  Originality/value – The finding that violent stories in ads can have a positive charge is consonant with the assumption that violence is a narrative device that may heighten the excitement created by a story. It is also in accord with the observation that many consumers appear to relish stories with a violent content. Yet the main finding challenges existing research on violent ads in which violence consists of an image visually co-exposed with a brand – and it questions the dominant approach in media violence research, which emphasizes the negative effects of media violence.

 31. Sigvard Says:

  Marcus säger 27 oktober 2011 kl. 7:23: ”En av de få saker som man vet med 100% sanning när det kommer till medfödda generella skillnader i hjärnor mellan män och kvinnor är att män har snabbare synapser och således bättre reaktionsförmåga biologiskt.”

  ”Atom-Ante” (Stig Grybe) berättade om sin framgångsrike bror Anton. ”Han räknade fort – men fel – men fort.”

 32. VARFÖR är män bättre på högskoleprovet? « GenusNytt Says:

  […] inte att så är fallet, men om man läser denna artikel i sin helhet så uppstår misstankar. Här har jag tidigare bloggat om tecken på just detta. Tack för tipset, Nils! Like this:GillaBli […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: