”Kvinnliga åldringar drabbas värst av internetbrist”

by

”Bristande tillgång till datorer och internet ställer äldre utanför mycket av deltagande i samhället och sämst till ligger kvinnorna”, skriver SVT Tvärsnytt på sin webbplats.

Bakgrunden är att en undersökning inom hemtjänst och äldreboenden i Västerås har visat att var fjärde man har internetuppkoppling och ca tio procent av kvinnorna.

Man frågar sig – vad kan den skillnaden bero på?

SVT påpekar att Västerås kommun lägger ut viktig information på internet.

”Att då ställa vissa utanför för att man känner att det är för svårt det är ju ett problem det är ju ett problem med delaktigheten i samhället”, säger Mats Rundkvist på kommunen.

Han säger ”ställa vissa utanför”. Det låter som en aktiv handling. Vilka är det som ”ställer”? Vilken åtgärd har vidtagits för att kvinnorna inte ska få internet i sina rum?

Låt mig citera signaturen Info, som skrev följande i den kommentar på denna blogg (och som för övrigt var den som gjorde mig uppmärksam på saken):

”Hur bär sig patriarkatet åt för att ställa en viss boende – om det är en kvinna – ‘utanför’ internet men inte – om det är en man – en boende i rummet intill. Rena trolleriet!”

Ja, det är ju så att Patriarkatet genom årtusendena har utvecklat en långtgående skicklighet i att förtrycka kvinnor.

Läs mer här.

Annonser

25 svar to “”Kvinnliga åldringar drabbas värst av internetbrist””

 1. ninnitokan Says:

  Det borde vara första åtgärd att fråga om individerna är missnöjda med sin situation? Och om de är missnöjda, den logiska följdfrågan ”Hur skulle ni vilja det var istället?”.

  Att förutsätta att kvinnorna (i synnerhet i den generationen) är intresserade av internet i samma utsträckning som männen är lika korkat som typiskt för vår samtid.

 2. Leif Says:

  Här blev det plötsligt så att kvinnorna är drabbade, men de 75% av männen som ”står utanför”, de är inte drabbade. Samma företeelse, men på något sätt slår den hårdare mot den enskilda kvinnan än mot den enskilda mannen tydligen.

 3. Jämställdhetsfeministern Says:

  Men hallå!
  Feministisk forskning har tydligt visat att allting alltid drabbar kvinnor värst. Varför skulle internetbrist vara ett undantag?

 4. Jack Says:

  Andelen män som slår kvinnor är ungefär lika stor som andelen kvinnor som mördar sina eller andras barn. Dessa gruppers andelar av befolkningen ligger inom mindre än 1% ifrån varandra.

  När ska jämställdhetsministern våga ta i frågan med kvinnor som mördar barn?

 5. Daniello Says:

  Låter lite som hämtat ur HippHipp. Dagens i-landsproblem: Brist på internet!
  Ja, de boende på Momentvägen 22 har den senaste veckan inte sett röken av sin 100/100-uppkoppling. Ibland har det gått så långsamt att hämta sidor att de inte orkat vänta. En av de boende kommenterar:
  ”Jag brukade tycka om att spela quake med mina vänner då och då. Men nu är det slut med det, min ping är jättehög. Ibland har jag tom övervägt om det inte hade gått snabbare om jag använt min mobils internet.”

 6. Gronberg.info Says:

  Patriarkal forskning visar på att Feministisk forskning drabbar kvinnor värst!

  PS. Idag fick jag boken ”6 Feministiska myter” i handen.. (eller.. jag vittjade postboxen idag :D)

 7. Lorem Ipsum Says:

  @Ninnitokan, man kanske kan lägga till en fråga till också på din lista:

  ”Vad är du beredd att göra för att få till stånd denna förändring?”

 8. macilane Says:

  Heja ninnitokan! Jag har många goda kvinnliga vänner, inklusive min hustru. Min tillvaro är bland 65+. Majoriteten av dem säger sig vara ointresserade av internet. De, som alls har dator, använder den för att växla mail med barn och barnbarn. Dessa kvinnor har större glädje av en bra tv med många kanal-val! Jag tycker att kvinnorna har en sund inställning (stort skratt)!

 9. ninnitokan Says:

  Lorem Ipsum

  Absolut:)

 10. ninnitokan Says:

  Jack: Stämmer verkligen det?
  Jag upplever iaf barnmord som en långt mer ovanlig företeelse än partnermisshandel. Men jag vet inte.

 11. Andreas Says:

  En betydligt viktigare fråga handlar om synen på informationsspridning, att man inte skickar/delar ut information utan alla förväntas själva leta upp och inhämta informationen även om de inte vet att den existerar eller har möjlighet att förutsäga att den ska göra det.

  Lättjan hos myndigheter, bl.a. i form av ursäkten ”men, det står ju på vår hemsida”, leder till att människor ställs utanför samhället i form av beslut och för dem viktig information.

 12. Stefan Says:

  Är för övrigt skillnaden mellan kvinnors och mäns tillgång till internet på äldreberoendena i Västerås något att tala om när 75 % av männen och kanske 88 % av kvinnorna tydligen saknar internet? Är det en stor och betydelsefull skillnad? Det är väl bara att notera att de flesta inte har internet och sedan ordna internetaccess för dem som tycker att de saknar det. Som Andreas påpekar måste dessutom personalen se till att viktig information från kommunala makthavare når åldringarna oavsett om de har datorer eller inte.

 13. hsl Says:

  Hej och välkommen till hur man ljuger med statistik och siffror. Fast det knappt fanns någon användbar information i artikeln alls. Talar man om relativt små mängder av befolkningen så kan ett fåtal personer ge väldigt konstiga överslag.

  ”Men en undersökning bland alla brukare inom hemtjänst och äldreboenden i Västerås visar att medan var fjärde man kan komma ut på internet har inte mer än drygt var tionde kvinna samma möjlighet. Detta samtidigt som bland annat Västerås stad publicerar mycket av sin information – på nätet.”

  Så Män 25% Kvinnor ”drygt” 10%, vad är ”drygt” här? Under, över, mittimellan? Så det är kanske runt 15% i skillnad, vilket i sig i det närmaste inte betyder någonting.

  Så det är inom hemtjänsten och vid äldreboenden. Hur många män och kvinnor är det? Finns det ett visst överskott på ett kön? Misstanken brukar vara att det finns fler kvinnor än män här.

  Har kvinnorna kanske gjort en annan prioritering, valt någotannat framför en dator? Fast det är väll patriarkatets som ligger bakom att de ”valt fel” då.

  Vad menar man med ”kan komma ut på internet”? Det finns inte några Bibliotek i Västerås som har datorer med uppkopplingar eller? Kanske låter man inte pensionärerna komma ut ur sina rum, det blir väll bäst och billigast så.

  Det andra är naturligtvis denna spariver som finns i allt, ersätt personlig service av människor med en blankett/information på en hemsida. Det är effektivt, men för vem?

  Men felet är egentligen Västerås stad som väljer att publicera viktig samhällsinformation på ett sätt som gör att pensionerade kvinnor inte kan komma åt den. Västerås är därigenom en hantlangare åt patriarkatet, Västerås drabbar kvinnor värst?

 14. macilane Says:

  hsl!
  Jag håller med dig! Hoppas innerligt att Västerås kommun är ett undantag.

 15. Glenn Jason Says:

  Jag har jobbat på patriarkatets Internet-avdelning länge och vill nu tala ut om hur det går till.
  Vid anställningen (som vi får genom vårt manliga kontaktnät) fick vi en manual med trick hur vi undviker kvinnliga kunder, som vi fick lova att inte avslöja. När vi är på avdelningen och på äldreboendet och kopplar in bredband hos åldringarna så är det alltid lika många kvinnor som män som visar intresse. Men när en kvinna visar intresse så försöker vi prata bort det och hoppas att hon ska glömma att teckna upp sig. Om personens egna senilitet inte räcker så sprayar vi lite sömngas på henne. Sömngasen ingår i vårt hemliga utrustningspaket som alla patrikatets medlemmar har.
  Ni kanske undrar hur Internet-företagen har råd att halvera det potentiella kundunderlaget såhär. Det är helt enkelt för att även om vi patriarker är giriga, så finns det en sak som styr oss ännu mer, och det är vårt hat mot kvinnor. Det är också förklaringen till alla mansritualer vi har för oss, där vi bland annat grillar barn över öppen eld. Ondska säger ni, vi rycker oförstående på axlarna. Som män har vi såklart ingen moral, vi är djur! Rawr!

 16. hsl Says:

  @Macilane.
  Det tragiska är nog att Västerås tyvärr inte är speciellt unikt här utan att detta förekommer i många städer och kommuner. Det vill säga att man lägger ut information på nätet där den inte är lätt åtkomlig för personer utan tillgång som kanske är de som är i mest behov eller intresserade utav den.

  De lever sålunda i någon fantasivärld där alla är online, kapabala att tillgodogöra sig information samtidigt som man facebook:ar och twittrar hejvilt mest hela tiden.

 17. macilane Says:

  Även om jag är ”datorfrälst” (”pulat med pc sedan 1982 och nu Mac) så börjar jag bli skrämd av den pågående utvecklingen. Om man spetsar till det så känns det som att den äldre generationen – vi över 70-75 år – inte är önskvärda. Använder vi inte dator och kan vi inte hålla kontakt med samhälle, banker och allt över internet – då är ättestupan nära. Det är inte bara äldre kvinnor utan också äldre män som drabbas. Reumatisk värk, dålig syn, darriga fingrar, etc.etc. Hemskt!

 18. Jack Says:

  Ninnitokan,

  ”Jack: Stämmer verkligen det?”

  Det handlar förstås om defintioner av våld och procent av vad. Vid en given tidpunkt t ex har du mindre än var hundrade man som har näven tryckt mot en kvinna, förmodligen mindre än var miljonte. Även andelen kvinnor som just då mördar sina eller någon annans barn är mindre än 1%. Men dessa grupper ligger i samma procenttal upp till 1% av befolkningen.

  Ett annat sätt att se på det är att totalt mördas 16 kvinnor per år i Sverige, antal barn som mördas är förmodligen i samma storleksordning, men jag har inte memorerat det, så det är fritt fram att googla.

 19. JD Says:

  Macilane

  Ja äldre och många handikappade kan tex inte betala räkningar på nätet. Istället blir det betalningar på bank och post för dyra avgifter.
  Här kan vi tala om diskriminering mot äldre!
  Tyvärr är finns det ju bara diskriminering mot kvinnor i det här landet och den sker ju jämt och överallt om vi ska tro feministerna.
  Tänk om fattiga äldre och handikappade fick 1/3 av alla miljarder kronor som idag satsas på alla stackars kvinnor i sverige. Det skulle göra stor skillnad för många.

 20. leifer Says:

  macilane
  ”Om man spetsar till det så känns det som att den äldre generationen – vi över 70-75 år – inte är önskvärda.”

  Detta kommer ändras när 40-talisterna nu alltmer tar plats bland pensionärer. Dom sitter på pengarna och företagen kommer bli tvungna att rikta sig mot dom för att tjäna pengar, även på internet. Många av dom har ju dessutom dator med internet. Dvs man är mycket ”bättre” där än äldre generationer som 30-talister och 20-talister. Nu ska sägas att det finns även en hel del internetanvändare bland 30-talister, till och med så att dom är beroende av det. Betalar räkningar t.ex. Ett problem för dom kan dock vara teknisk okunskap som gör att dom inte fixar när datorn krånglar. Dom kanske borde köpa Mac…

 21. dolf Says:

  Man kan ju undra varför de ska göra en könsfråga av det. Problemet är i högsta grad både reellt och aktuellt för gamla, oavsett kön.
  Fast problemställningen är ändå felaktig, jag skulle inte säga att problemet är tillgången till internet, utan snarare att man utgår från att alla människor klarar av att handskas med datorer och internet. För många gamla är datorer något verkligt främmande, och att man förväntar sig att de skall börja använda datorer för att sköta sina dagliga affärer är ungefär som om man begärde att de skulle börja prata kinesiska. (Min gamla mor som dog för två år sedan hade nog aldrig använt ett keyboard i något sammanhang, hon tyckte automatisk telefonservice där man skall knappa sig genom menyer var jättebesvärligt och kunde inte förstå varför man inte kom direkt till en telefonist.
  En bra illustration till problemet är att när musen till min dator vid ett tillfälle hade trillat ner på golvet så lade hon upp den på bordet upp och ned, förmodligen med någon underlig idé att den lilla röda lampan i botten på musen var någon slags prydnadsfunktion.]
  Man glömmer ofta bort att det finns en generation som är uppväxt före datorerna. Jag själv gick i skolan när man använde räknesticka på mattelektionerna och kom inte i verklig kontakt med några datorer förrän jag började på universitetet (där jag just på en datalogisk gren av matematikerlinjen). Datavärlden är också ganska späckad med engelska, vilket också det kan vara barriär för den riktigt gamla generationen, jag tror inte engelska blev obligatoriskt i skolan förrän på 60-talet. Andra världskrigets generation är uppväxt med tyskan som sitt andraspråk.
  Så problemet är inte att ge alla tilgång till internet, utan att se till att alla har tillgång till viktiga tjänster och funktioner oavsett om de använder eller inte använder internet. Människor skall kunna få ut sin pension och betala sina räkningar utan att behöva omskola sig i livets slutfas.

 22. macilane Says:

  Dolf!
  Tack för ditt inlägg!!!!!! Jag skulle vilja ha skrivit detta själv, men klarade inte…. Du har så rätt, så rätt. Det jag avskyr i livet just nu kan illustreras exakt med det du skriver. Om alla tänkte som du skriver och dessutom respekterade den äldre generationen – oohhh,
  det skulle öka livskvaliteten för oss. Tack Dolf!

 23. macilane Says:

  Leif!
  ”Dom kanske borde köpa Mac”…..
  Ja, kanske var det därför jag köpte Mac (SKRATT)!!!
  Jag är 75+ gammal så nu har jag ett bättre liv – med Mac 🙂

 24. leifer Says:

  macilane

  Ja Mac är lättare att använda och har färre problem. Säkert enklare att få bra support också liksom avhjälpa fel. Men Mac är dock dyrare att köpa.

 25. Joakim Says:

  De hade väl åtminstone kunnat sätta ut rubriken ”Kvinnliga åldringar drabbas värst av internetsamhället”? Vi lever knappast i något U-land.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: