Nutidsorienteringen har ändrats för att gynna flickor

by

Via en debattartikel på Newsmill, som Magnus och Olof tipsade mig om, har det kommit till min kännedom att Nutidsorienteringen har ändrats för att flickor ska få bättre resultat.

Nutidsorienteringen är en tävling för högstadieelever där man ska hänga med i nyhetsflödet för att kunna vinna. Frågorna avser stora händelser från det senaste året. Arrangör är Dagens Nyheter.

Under 2000-talet har pojkar varje år dominerat bland vinnarna. Andelen pojkar bland vinnarna har legat mellan 59 och 96 procent. Uppenbarligen uppskattades det inte på Dagens Nyheter, för i år har provet ändrats och vips blev könsfördelningen 50/50. Dagens Nyheter skriver om saken, med stor stolthet:

En tjej som tidigare vunnit Nutidsorienteringen anser att frågorna tidigare varit ställda så att de gynnade pojkar. Så här förklarar hon det:

”Det har med frågorna att göra. De är allmänna och handlar mycket om krig och katastrofer, sådant som flickor inte är så intresserade av. Och så är det mest bilder på män i frågeformuläret. Kvinnor ser man ju nästan bara i reklamsammanhang.”

Projektledaren för tävlingen, Anna Wallin, säger att det är mycket svårt att göra frågorna könsneutrala. Sedan skriver DN:

”Men – vilket 2011 års upplaga visar – så går det.”

Det är alltså aktivt jämställdhetsarbete som ligger bakom den jämna könsfördelningen i årets Nutidsorientering.

Enligt författaren av artikeln på Newsmill, Thomas Eliasson, har typiska flickfrågor lagts in, frågor som relaterar till sådant som bloggar och mode. Eliasson skriver:

”Att göra testet var klarläggande för mig. Så uppnås jämställdhet i en frågetävling om nyheter. Man definierar om ”nyheter” till att betyda ”vad som helst som hände under året”, och väljer sedan ut 2-3 frågor som bara intresserar ett av könen. Vips har massor med duktiga män (eller kvinnor) svarat fel och det ser ut som man höjt resultatet för de andra, de som gissar eller läser veckotidningar.”

Naturligtvis ska inte frågorna vara ställda så att pojkar gynnas. Men hur vet man att de tidigare frågorna var pojkvänliga och att de nya frågorna är könsneutrala? Tänk om det är så att pojkar helt enkelt är mera intresserade av aktualiteter, eller duktigare på aktualitetskunskap, och att det nya provet i själva verket gynnar flickor?

Jag har intrycket att så fort män/pojkar är bättre på något så måste ”problemet” åtgärdas, men när kvinnor/flickor är bättre på något så är det inga problem med det. Snarare är det positivt.

Den där flickan som vann Nutidsorienteringen ett år klagar på att det är för mycket ”krig och katastrofer” bland frågorna, och att sådant intresserar pojkar. Men är inte krig och katastrofer viktiga företeelser i nyhetsflödet? Kanske viktigare än mode och bloggar?

Du kan själv svara på frågorna i årets Nutidsorientering här.

För övrigt: Maj-Britt Theorin skriver: ”Det är alltid kvinnor och barn som är krigens offer. Alltid!”. Därmed osynliggör hon de soldater, nästan hundra procent män, som dör som flugor på jordens slagfält. Jag undrar förresten om Theorin har gjort lumpen?

Annonser

37 svar to “Nutidsorienteringen har ändrats för att gynna flickor”

 1. dolf Says:

  lite off topic om för övrigt: varför säger man ”dör som flugor”, är inte flugor mer som kaniner, de förökar sig ohämma?_

 2. AV Says:

  Gjorde testet (32/35) och nog får man säga att de tagit med en del nöjes”nyheter” med kvinnlig prägel. Missade just tre (en bok om flickor, en film om flickor, en kvinnlig artist). Att de tagit med nyheter med kvinnor är en positiv sak, men om man tar med saker som är mycket begränsad till tonåringar eller en annan begränsad grupp ändrar man tävlingen från allmänbildning av allmängiltiga händelser till specialkunskap.

  Att fler killar vinner beror kanske på att de som går in hårdast för tävlingen oftast är killar. Inte att killar i allmänhet är mer intresserade av världshändelser. Jag undervisar just ungdomar och det finns massor av killar som inte kan nämna tre länder i Nordafrika där det varit uppror i vår. Nu gjorde de om tävlingen, men det kommer inte hjälpa. De killar som satsar hårdast kommer nu att läsa på om flickböcker, -filmer, -artister, -mode mm. Den koden knäcker de fort. Kom ihåg killarna som knäckte matteuppgifterna av typen: Kalle påstår att… medan Lisa påstår att… Vem har rätt? Det är nästan alltid Lisa som har rätt!

 3. dolf Says:

  Jag fick också 32/35. Ingen av de jag missade hade någon särskild flickanknytning (1. simmarmedalj, sport, villket jag snarare skulle betrakta som typiskt pojkämne 2. spelet mindcraft 3. News of the World, namnet hade fallit glömska). Jag upplevde inte att frågorna var mer inriktade på flickor än pojkar.

 4. Daniel Says:

  Om jag vore tjej så skulle jag bli djupt förolämpad av denna dumförklaring.

 5. En läsare Says:

  Jämställdhet har tyvärr kommit att bli synonymt med minskad kvalitet.

 6. Pether Says:

  Man märkte ju helt klart vilka frågor de lagt till. De passade inte alls in i tävlingen.

 7. Wolf Says:

  dolf 2011 kl. 23:25
  ”varför säger man ”dör som flugor”, är inte flugor mer som kaniner, de förökar sig ohämma?”

  Man kan ändra det till ”dör som dagsländor”. Om det passar dig bättre.
  Fast det finns redan ett uttryck ”leva dagsländans liv”.

 8. Pelle Says:

  Undra om tävlingen kommer att könskvoteras till 100% tjejer om nu en kille skulle vinna lik förbannat, trots förändringen?

  Hur man kan relatera krig som ett typsikt pojk-ämne är lite naivt (men kanske stämmer, om det nu är strax under 100% män som deltar i krig).

  Katastrofer däremot är ju ett oerhört manligt ämne. Ja… eller hur? *himlar med ögonen*

 9. Joakim Says:

  Klockrent att man uppehåller den sociala konstruktionen att flickor ska hålla koll på mode och bloggar 😀 Orka bry sig om framtiden, liksom.

  För övrigt: Jag förmodar att även Ratko Mladic utsatte kvinnor och barn värst?

 10. 50/50 Says:

  Det här är förvisso en skitfråga men den speglar hur långt mansdiskrimineringen har gått i det här landet. Slutsatsen är enkel:

  Pojkar och män tillåts inte vara bättre än flickor på någonting. Och skulle män råka vara bättre på något (till exempel nutidsorientering) måste det åtgärdas med mansdiskriminering (s.k. jämställdhetsarbete). Är kvinnor bättre på något beror det däremot på den destruktiva mansrollen.

  Det skulle vara intressant om man vände på det. Lider Sveriges tjejer av en destruktiv antiaktualitetskultur? Behöver vi inte en ny kvinnoroll, som läser riktiga nyheter i stället för ”Hänt & Hört” och Cosmopolitan?

 11. NisseNyfiken Says:

  Lider Sveriges tjejer av en destruktiv antiaktualitetskultur? Behöver vi inte en ny kvinnoroll, som läser riktiga nyheter i stället för ”Hänt & Hört” och Cosmopolitan?

  Mycket bra fångat 50/50! Antiaktualitetskultur 😀

 12. Musse Pig Says:

  I galningarnas könskamp ingår det att systematiskt nedvärdera allt manligt, vilket korkskallarna inte kan skilja från att systematiskt nedvära alla män. Det manshat man piskat upp löper amok och man tål inte att män är bättre på någonting. Jag ser exvis SR förlöjligande av Peter Forsberg och ”kritik” av Christer Fulgesang som typiska.

 13. Carl Says:

  En förklaring tror jag kan vara att flera av de ‘oseriösa’ fnissiga mode’bloggerskorna’ vill Framstå som intelligenta och medvetna och därmed kanske tar upp världshändelser i förbifarten.

  De är med i Debatt och TV-soffor efter att ha gått en retorikkurs för att inte låta som kompletta Lidingö-slampor, och försöker vara en ‘förebild för unga tjejer’. Visst är det skrattretande, men de här falska karaktärerna påverkar sannolikt unga tonårstjejer på alla sätt – vare sig det handlar om hur snygg man blir av att spruta in tuppkam i läpparna, eller hur duktig flicka man är när man går på stan i högklackat och skramlar med en insamlingsbössa.

 14. Musse Pig Says:

  De inslag av av manshat och ren mobbning, som naturligtvis hela tiden har varit förenlig med den allmänna agendan, kan nu för tiden helt riskfritt komma till uttryck. (Undrar hur mer måttliga feminister står emot falangen av militanta flator inom rörelsen. Inte alls skulle jag tro.) Det har ju gått så långt med den avhumaniserade ”bilden” av män och pojkar att vi anses själva vara orsaken till mobbningen när vi mobbas via media. Det är vårt eget fel, eller hur?

 15. Musse Pig Says:

  Angående retorikexperter, jag har flera ggr på senare tid i TV sett intervjuer med kvinnliga ”retorikexperter” i 20-årsåldern som tillåtits recensera andra människors diskussioner. Vilket de helt hämningslöst har gjort. ”Analyserna” har varit helt intetsägande och hade varit helt malplacerade om inte vederbörande hade presenterats som ”retorikexpert”. Var kommer dessa ”retorikexperter” ifrån? Vilken behörighet innebär det?

 16. Musse Pig Says:

  Försökte hitta svaret på min egen fråga via google och hittade denna intressanta blogg: http://retorikexperterna.wordpress.com/about/
  Verkar seriös i första påseende. Inte minst för att de tycks dela min uppfattning 😉

 17. Oturu Says:

  ”Och kvinnor har i alla år kunnat hantera krig och konflikter bättre än män, INTE därför att de NÖDVÄNDIGTVIS ÄR FREDLIGARE men därför att de oftare använder samtalet och mötet istället för vapen när konflikter skall lösas”
  Om det här är kvinnlig logik, är jag jävligt glad att jag är en man
  Vilken idiot!!!

 18. Durendal73 Says:

  Det var inte svårt att se vilka av nutidsfrågorna som var ‘tjejfrågor’:

  – vad heter den senaste tiden populär dansträningsform? Mambo, Rumba eller Zumba?

  – vad heter boken om sex tjejer som tillsammans upptäcker att det är häxor? Lilla stjärna, Cirkeln eller Aprilhäxan?

  – vilket är det franska modehuset? Dior, Hermes eller Louis Vuitton

  Själv fick jag jag fel på tre frågor: vilken kvinnlig simmare, namnet på boken om flickorna som är häxor och filmen Kronjuvelerna.

  Noterar även att DN lyckats smyga in sina värderingar i fråga 32 (i detta prov som alla svenska elever förväntas ta): ”En rörelse inom det republikanska partiet har fått kritik för sina politiska värderingar, som anses vara reaktionära och extrema. Vad kallas rörelsen?” Svarsalternativen som ges är Teapartyrörelsen, Klu Klux Klan eller National Rifle Association.

  Tänk er en fråga formulerad i liknande stil om ”En svensk politisk ideologi har på sista tiden fått ökad kritik för sina politiska värderingar, som anses diskriminerande och extrema. Vad kallas rörelsen?” Svarsalternativen är: Feminism, Nynazism eller Kulturmarxism. Rätt svar är givetvis det försnämnda! Vilket ramaskri det hade blivit!

 19. JD Says:

  OT
  En 29-årig handikappad man döms till skyddstillsyn och 100 000:- i böter för att ha ”utnyttjat” 7 st assistenter att masturbera åt honom i tron att de ska få fast jobb.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sexutnyttjade-assistenter-doms_6594898.svd
  Var ligger ansvaret hos kvinnorna?
  Anmälde kvinnorna honom som hämnd för att de inte fick jobb för ett handjobb var tydligen ok om dom hade fått jobbet?
  En handikappad man som inte har samma möjligheter som andra människor och som därför är i underläge får möjlighet att bli tillfredsställd som en vanlig människa utan handikapp men straffas därför att kvinnorna inte fick jobbet!

  Jag vill hellre se det som att kvinnorna utnyttjade att mannen var i fysiskt underläge för att få honom att anställa dem!
  Det var ju tydligen ok för dem att ge en handtralla så på vilket sätt är dom förtjänta av ett skadestånd mot en handikappad man!
  Dessutom. 100 000:- för en handikappad samtidigt som politiker som begår våldsbrott ibland får ett par tusenlappar i dagsböter.
  Kvinnor går före handikappade idag!
  Den här domen är åt helsike fel anser jag eftersom mannen möjligen inte hade några andra möjligheter att få sexuell samvaro!
  Helt åt helsike!

 20. Jämställdhetsfeministern Says:

  DN har helt rätt. Om det går bäst för killarna, så är det inte könsneutralt. Det måste ju gå minst lika bra för tjejerna, annars är det ett problem som måste åtgärdas.

  Också Maj-Britt Theorin har helt rätt. Det är ALLTID kvinnor och barn som drabbas i krig och ALDRIG män. De män som är soldater, får ju skylla sig själva om de dör. Det har ju kloka feminister som UIlis nyligen påpekat på den här bloggen.

 21. Info Says:

  LIKADANA ”FÖRBÄTTRINGAR” AV DET S.K. HÖGSKOLEPROVET

  Studentexamen avskaffades (såsom ”elitistisk”) 1968. Därefter kan ingen mer ”ta studenten”. Som antagningskriterium till universitet och högskolor infördes i stället bl.a. det s.k. högskoleprovet.

  ”Högskoleprovet infördes 1977 i samband med högskolereformen. Provet var ett resultat av diskussioner i Sverige om huruvida antagningsmöjligheterna till eftergymnasial utbildning borde breddas. I början var provet endast för personer över 25 år med minst fem års arbetslivserfarenhet som saknade gymnasiebehörighet, men sedan år 1991 är provet öppet för alla.” (Wikipedia.)

  Jag antar, att de flesta känner till, att detta prov sedan 1980-talet ändrats flera gånger – nämligen till sökande flickors fördel. Detta emedan pojkar vid de ursprungliga proven i allmänhet fick bättre resultat än flickor, något som togs som bevis på kvinnodiskriminering och könsmaktordning. Numera har man uppnått, att universiteten och högskolorna snart helt och hållet saknar manliga studenter.

  Vidare har proven ändrats så att också dyslektiker skall kunna bli universitetsbehöriga. För ögonblicket förbereds en reform, som ska underlätta för sökande med s.k. dyskalkyli.

  Nästa oundvikliga steg blir förstås att utforma proven så att de ska gynna personer med ”rätt” politisk ”värdegrund”.

  FLERA FRAMSTEG PÅ JÄMSTÄLLDHETSOMRÅDET: KVINNOTIDER PÅ BADHUSEN

  Radio Stockholms glädjande huvudnyhet idag är hur väl införandet av särskilda badtider för kvinnor slagit ut i förorten Tensta. ”Afsane Saniari besöker gärna Tensta simhall när den är öppen för bara kvinnor.”

  Nu planerar resten av Stockholm att också införa öronmärkta, kvinnoreserverade badtider.

 22. Pether Says:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sexutnyttjade-assistenter-doms_6594898.svd

  Ytterligare bevis på att kvinnor är helt dumma i huvudet?

 23. AnnanDan Says:

  Döp om det till Fritidsorientering.

  Maj-Britt Theorin har gjort mycket för att förvandla vårt land till Absurdistan…

 24. Lövet Says:

  Missade för egen del filmfrågan med tjejen i huvudrollen och modehuset…

  …det senare visar naturloigtvis hur efter jag är. Historien kommer att visa att John Gallianos avsked var direkt nödvändig för den västerländska civilisationens fortlevnad, mänsklighetens överlevnad…

  …och färgen på nästa års handväskor.

  …Vilken ”Bimbosyn” de har på tjejerna…

 25. Jack Says:

  Pether,

  Snarare så att vi lever i ett land vars lagar inte är till för att hålla ordning eller ens sträva efter rättvisa utan för att ge kvinnor möjlighet att få makt över och ta pengar från gruppen män.

  Kvinnor ska inte vara beroende av män, brukar det heta. I praktiken betyder det rättslöshet och slaveri för män, så att en kvinna kan göra som hon vill utan att en man är i vägen eller kan säga något om det.

  ”Jag undrar förresten om Theorin har gjort lumpen?” skriver Pär.
  Även om så är fallet har hon inte tvingats till det under hot om fängelse, under hot om sänkta anställningsmöjligheter och hot om social stigmatisering, allt vilket kunde drabba en man som inte gjort den. Att vara man i Sverige har länge inneburit att inte äga rätten till sitt eget liv och sin egen kropp. Även om Theorin gjort lumpen skulle hon liksom övriga kvinnor i Sverige inte ha en susning om vad det innebär att behandlas som statens köttstycke och förbrukningsvara så som män behandlats de senaste 100 åren och mer.

 26. Lövet Says:

  Theorin är f.ö. radikalpacifist – en av de vidrigare formerna av politisk korrekt ”nån-annanism”: Ett sådant där självförhärligande von-oben-perspektiv som betyder att man låter ”nån annan” ta de svåra besluten, ”nån-annan” göra det smutsiga men nödvändiga jobbet och ”nån-annan” ta riskerna…
  …själv är man ”fiiin” nog att sitta och kritisera dem efteråt…

  …att hon sedan osynliggör eller rentav fördömer de som gör jobbet åt henne är bara symptomatiskt.

  …f.ö. är feminismen ett annat typexempel på en ”nån-annanism”: Här är det dock männen som skall göra skitjobben i all tysthet och sedan få skit för det…
  …ni vet ”manlighetens kris” och sådär…

  Fy f…

 27. JD Says:

  @Jack

  Ja vi som gjort lumpen vet att de män som skickades till fronten hade som uppgift att försöka överleva så länge som möjligt i syfte att skapa tid åt övriga armen.
  Vägrar man att agera kanonmat i en sådan situation så riskerar man till och med avrättning!

  Män är minst lika mycket offer som kvinnor i krig!

 28. Nova Says:

  Mode påverkar ju hela samhällsuvecklingen. Klart det är viktigt att hänga med där.

 29. Jack Says:

  JD,

  Håller med. Minst. Dessutom har förberedelse för krig, lumpen, krävt livet att många svenska män. En del genom olyckor andra genom självmord. Undrar vad deras familjer anser om Theorin och hennes förnekande av deras son.

  ”Det är alltid kvinnor och barn som är krigens offer. Alltid!”

  För övrigt värt att påpeka att det varje dag i Sverige dör 100 män i förtid. Det antalet är så högt att man kan fråga sig om det är så att Sverige befinner sig i krig.

 30. Men@Work Says:

  Det finns skäl till varför genushysterin kallas ”fördumningsindustri”.

 31. vmm Says:

  Maj-Britt Theorin (S): ”– Det är alltid kvinnor och barn som är krigens offer. Alltid!
  – Och kvinnor har i alla år kunnat hantera krig och konflikter bättre än män, inte därför att de nödvändigtvis är fredligare men därför att de oftare använder samtalet och mötet istället för vapen när konflikter skall lösas.”

  Maj-Britt Theorin kommer ju från ett parti (S) som helt öppet kallar sig feministiskt, så det är ju inte så konstigt att hon är feminist. Det här visar bara att kampen för jämställdhet måste fortsätta, tycker jag.

 32. vmm Says:

  När man läser om Andra världskriget så står det jättemycket om Eva Brauns man men nästan ingenting om henne. Jämlikt? Nej. Jag tycker man skulle få läsa mer om vilka kläder hon gillade, vilket smink hon använde och om hon bantat. Typ.

 33. AnnanDan Says:

  Som hundvän tycker jag att Blondie behandlats alltför ytligt i historien. Hon var ju trots allt med till det bittra slutet.
  Där kan man snacka om offer.

 34. hjalmar Says:

  Då jag såg några av svenskornas matcher i damfotbollsvm, så borde jag ha kommit ihåg vilken medalj det blev… Nåja, 33 av 35 är inte så illa. Ungdomsfilmer brukar jag ju inte titta på. 🙂

 35. Joakim Says:

  @Nova
  Samhällsutveckling och vad som påverkar samhällsutveckling är två helt skilda saker.

 36. Sigvard Says:

  Samhällsutvecklingen påverkar samhällsutvecklingen. 😉

 37. helena Says:

  Värst vad alla tycker lika. Det måste vara trevligt. Men kanske kanske att det kan ligga något i DNs analys ändå? De har ju förhoppningsvis gjort mer än bara satt sig ner och tyckt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: