Därför ska vi inte ha mansförbud i badhus

by

Med anledning av min medverkan i Radio Stockholm från kl 15 idag presenterar jag här skälen till att vi inte ska ha så kallat kvinnosim på svenska kommunala badhus.

Kvinnosim innebär att badhuset på vissa tider bara är öppet för kvinnor. Det argument som brukar framföras för detta mansförbud är att vissa kvinnor av kulturella skäl aldrig går till badhuset när män är närvarande.

Jag kan på ett sätt förstå deras önskan om ett mansfritt badhus. Men alla önskningar kan inte infrias, så fungerar världen. Det finns nämligen starka skäl som talar emot mansförbud på badhus.

1. För det första är det inte jämställt att låta kvinnor få större tillgång än män till en resurs som i huvudsak är gemensamt finansierad via skatter.

2. Det stämmer att en grupp kvinnor av utländsk härkomst av religiösa skäl vill bada utan män. Men Sverige är ett sekulärt land och bör så förbli. Det är viktigt att hålla på vissa grundläggande värderingar. Vi vill inte ha tillbaka religionen som maktfaktor.

3. Vilken grupp som helst kan få simma ensam, inga problem med det. Men då får de också fullt ut finansiera sitt eget badhus.

4. Om vi låter religionen styra över badhusen, på vilket område kommer nästa krav på segregering mellan könen? Pojkskolor och flickskolor? Kvinnovagnar på tunnelbanan (vilket redan finns i flera länder)? Så hade vi det förr i Sverige, och jag tror att mycket få människor vill ha tillbaka det samhället.

Stockholms Stad har gjort en utvärdering av det kvinnosim som sedan en tid finns i badhusen i Tensta och Skärholmen. Bland annat har kvinnor som deltagit i kvinnosimmet svarat på frågor. Nedan kan du se hur de som simmade på Tensta kvinnosim svarade på frågan ”Varför går du på kvinnosimmet?”. Siffrorna från Skärholmen är likartade.

Det visar sig alltså att så gott som alla hänvisar till Koranen. Det visar att frågan är av religiös karaktär. Intressant är dock att notera att hälften av kvinnorna också anför andra skäl: det är ”skönt” att bara utan män, och man ”mår bra” av det.

Stockholms Stads utvärdering gäller badhusen i Tensta och Skärholmen, två områden med en stor andel boende av icke-svenskt utsprung. Men kvinnosim förekommer på väldigt många badhus runtom i Sverige, och de flesta är i områden med huvudsakligen etniskt svensk befolkning. Du kan exempelvis här se ett bildreportage från kvinnosimmet på badhuset i Köping, där det ser ut som om mer eller mindre hundra procent av deltagarna är etniskt svenska.

Religionen blir alltså en murbräcka för att ge etniskt svenska kvinnor förmåner på mäns bekostnad. Det är inte jämställt.

Jag som jämställdist finner det mycket viktigt att de två könen har samma rättigheter och skyldigheter. Det kallas jämställdhet.

Möjligtvis skulle kvinnosim kunna accepteras om lika mycket tid sattes av för manssim. Då vore det i alla fall jämställt. Men jag tycker inte vi ska ha könssegregering i Sverige. Det hör till en förgången tid. Flickskolornas tid är förbi.

Tack alla som gav tips i morgonens blogginlägg, jag har haft nytta av flera!

Annons

48 svar to “Därför ska vi inte ha mansförbud i badhus”

 1. Pelle Says:

  Vi får väl hoppas att budskapet går ända fram till alla tomtar på loftet som verkar bo i många huvuden.

 2. doomspawn Says:

  Ingen som reagerar på att det är över 200% som svarat på enkäten?

 3. Pelle Says:

  För övrigt kan man väl lika gärna införa kvällar för enbart homo- bi- och transpersoner om nu könet ska spela roll.

 4. Ulf Says:

  Man behöver nog inte fullt ut finansiera sitt eget badhus. De flesta simhallar går att boka för slutna aktiviteter, som simträning, fester, m.m.

 5. Vänster Wiki (@Vansterwiki) Says:

  Detta är ingen genusfråga men med dagens debattklimat är det den enda vinkeln man kan angripa från.

 6. Kristin Says:

  Bra insats i programmet, Pär!

  doomspawn:
  ”Ingen som reagerar på att det är över 200% som svarat på enkäten?”

  Antar att de har kunnat välja alla svarsalternativ som passar.

 7. Johan Says:

  @Doomspawn. Troligast är att man kan fylla i flera alternativ i enkäten vilket ger mer än 100%.

 8. barfota Says:

  Grattis Pär Ström, välbalanserat och bra jobbat som alltid!

 9. Jonna Says:

  Nja, jag är inte helt med här. Men nästan. Om syftet vart att hjälpa isolerade kvinnor i hedersrelaterad miljö, ja då borde insatserna vara riktade mot dessa helt och hållet. Men nu börjar det bli vanligt med tjejsim och tjejträningar överallt verkar det som. OCH! Det är könsåtskillnad å de grövsta. själv har jag slutat träna på gymmet hemma på vår ort, just därför att dom utesluter halva befolkningen vissa tider, trots samma träningsavgifter. Rent hyckleri är det att kalla sånt för jämställdhetsarbete. Grrrrrrrr

 10. Kristin Says:

  I radioprogrammet uppfattade jag att DO tyckte att det var ok med kvinnobad för att dessa kvinnor annars inte skulle ha komma dit.
  Mycket märkligt när kvinnornas anledning var att de inte kunde vistas i badhuset tillsammans med män. Det borde väl vara könsdiskriminering om något, men de får positiv särbehandling i stället för att dömas.

 11. Clabbe Says:

  Pär Ström skrev:

  ”Det stämmer att en grupp kvinnor av utländsk härkomst av religiösa skäl vill bada utan män”

  Var i Koranen står detta? Handlar det inte egentligen om att det är kulturella traditioner i deras hemländer – och så använder det religionen som falskt argument?

 12. Clabbe Says:

  Länk till radioprogrammet, så man kan lyssna i efterhand?

 13. Clabbe Says:

  Var det i detta program?

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2830

  Då borde länk snart komma upp.

 14. Cello Jr Says:

  Varför inte införa manssim om det skall vara jämställt? Kan vara skönt för män att slippa kvinnor. 🙂

 15. Jonna Says:

  @ Cello Jr:

  ”Varför inte införa manssim om det skall vara jämställt? Kan vara skönt för män att slippa kvinnor.”

  Nej, sådant är också diskriminering per definition. All könsåtskillnad ska bort. Period!

 16. Pär.B Says:

  Clabbe:

  ”Var i Koranen står detta? Handlar det inte egentligen om att det är kulturella traditioner i deras hemländer – och så använder det religionen som falskt argument?”

  En religion utgörs inte enbart av dess texter, utan lika mycket traditioner och seder som lagts till eller till och med sådant som fanns innan. Det är egentligen omöjligt att skilja på religion och kultur.

 17. Misslyckande Says:

  Mansförbud + muslimska kvinnor = sharia

 18. Staffan Says:

  I köping har man gjort försök med ”mansdagar” i badhuset, men det lades ned då intresset var för litet.

 19. Jonna Says:

  @ Pär.B:

  ws

 20. Patriarken Says:

  Klart man skall ha kvinnodagar i simhallen så stimmet får simma.

 21. Clabbe Says:

  Pär Ström skrev:

  ”En religion utgörs inte enbart av dess texter, utan lika mycket traditioner och seder som lagts till eller till och med sådant som fanns innan. Det är egentligen omöjligt att skilja på religion och kultur.”

  Javisst, men det skiljer sig från religion till religion. I islams fall finns det ett antal hadither. http://sv.wikipedia.org/wiki/Hadith

  Och i islams fall blir det snårigt eftersom man inom denna religion inte ser islam som något som ska skiljas från det övriga samhället, till exempel vad gäller lagar, utan islam ska genomsyra allt.

 22. ninnitokan Says:

  Jonna:

  Men nu börjar det bli vanligt med tjejsim och tjejträningar överallt verkar det som. OCH! Det är könsåtskillnad å de grövsta. själv har jag slutat träna på gymmet hemma på vår ort, just därför att dom utesluter halva befolkningen vissa tider, trots samma träningsavgifter. Rent hyckleri är det att kalla sånt för jämställdhetsarbete. Grrrrrrrr

  Visst är det hykleri. Och hyckleriet blir så tydligt när man väl börjar se. Jag vägrar rosa bandet Och kunde inte låta bli att ”råka” berätta det för min bästa vän när vi stod i kön så alla runt om hörde argumenten för mitt val. ”Jag bojkottar dom där. Fler av er män dör i prostatacancer än av kvinnor i bröstcancer. Har du någonsin sett ett ”blått band”? Denna fullkomligt vidriga diskriminering av er män här i feminismens Sverige får mig att skämmas över att vara svensk.” Folk studsar till när en kvinna talar om ”diskrimineringen av er män”:D

 23. Jonna Says:

  @ ninnitokan:

  Precis, jag stöder inte heller mer ros bandet, det är könssegregering å de grövsta allså. Inte tänker jag stödja mustach-kampanjer om nu någon undrar. Det är också könssegregerng. Både killar och vi tjejer kan göra saker och ting själva utan att styras av samhällets feministiska nickedockor.

  Tjejsim/kvinnosim har jag faktiskt börjat betrakta som kvinnoförnedrande. Liksom att vi tjejer inte vågar vara bland allmänheten, att vi ska skyddas? Vilket skräp feminismen är faktiskt. Ja, jag trodde inte jag skulle tänka såhär när jag började raljera här på genus-bloggen, men de var tur att lockelsen till Pärs böcker bara växte. Dom gav mycket perspektiv på tingens tillstånd i detta kvinnobeskyddarsamhället.

  Vi tjejer kan själva som sagt, period!

 24. Nils Jungenäs Says:

  Religion är inget handikap.

  Sverige är ett sekulärt land.

  Det som finansieras med offentliga medel ska inte användas för att sanktionera segregering och religiös/kulturell könsfobi. Snarare tvärt om!

 25. Petter Says:

  Min religion förbjuder mig att bada med andra. När får jag mitt egna skattefinansierade badhus med hänvisning till mitt påhittade manifest?

 26. Chattanoga Says:

  @Petter
  Min religion förbjuder någon att bada ensam.
  .
  .
  .
  Hur gör vi nu???

 27. Petter Says:

  Det var en tuff nöt att knäcka..

 28. Robban Says:

  Sverige ska tillbaka till medeltiden. Nu satsas det aktivt skattepengar på att snabbt byta ut den svenska befolkningen till männsikor från könsapartheidkulturer.

  http://www.friatider.se/ny-hemsida-skall-locka-unga-araber-till-sverige

  Observera hur de lockas med Försäkringskassa, arbetsförmedlingen och så vidare. Kan det finnas något annat land i världen där de är så dumma i huvudet? Hoppas inte!

 29. Petter Says:

  Som läkarkandidat har jag svårt att se hur en mer homogen blandning människor i lokalen skulle motivera ”för hälsans skull/må bra”. Har man en allergi mot det motsatta könet kan man som kvinna besöka en kvinnojour istället för att ockupera badhus.

 30. ninnitokan Says:

  Jonna:

  Inte tänker jag stödja mustach-kampanjer om nu någon undrar. Det är också könssegregerng. Både killar och vi tjejer kan göra saker och ting själva utan att styras av samhällets feministiska nickedockor.

  Precis så. Det ska vara väldigt väl motiverat för att jag ska tycka sånt är okej. Och den motiveringen ska vara att könsrollen är ett hinder just där.

  Tex. så är det ofta ett problem för män att söka hjälp när de så behöver för att det är mot rollen ”macho”. Att söka hjälp gör dels att en man ”tappar manlighet”, dels blir han inte lika ofta betrodd som tex. offer då han ska vara ”karl nog att reda sig”.
  Därför skulle jag inte skrika mig hes om man faktiskt lyfte fram manliga män som hamnat i svåra situationer som förebilder för andra män.
  Det är knappast i nutidsfeminismens anda.

  Tillika tycker jag man ska jobba för att kvinnor(och män) även ska kunna välja ”kvinnofällor” om de så önskar genom att se till att minska konsekvenserna av ”fällorna”. Det finns mängder vi(som samhället) kan göra för att arbeta för att minimera konsekvenserna av såna val utan att det kostar skjortan för skattebetalare. Men då ska dom här eller så är dom ”dåliga förebilder för kvinnor”(vill du ha på din lott i livet att vara en förebild för gruppen kvinnor?), för dom har gjort ”fel” val.

  För mig handlar könsrollsarbete om att underlätta val för individer som faktiskt är svåra eller problematiska att göra, inte lägga värderingar i vilka val som är ”rätt” eller ”fel”.

 31. ninnitokan Says:

  korrigering: där det står här som en länk ska det stå ”brännas på bål”

 32. Sten Sture Says:

  Jonna:

  ”Precis, jag stöder inte heller mer ros bandet, det är könssegregering å de grövsta allså. Inte tänker jag stödja mustach-kampanjer om nu någon undrar. Det är också könssegregerng. Både killar och vi tjejer kan göra saker och ting själva utan att styras av samhällets feministiska nickedockor.”

  Där fick jag mig en tankeställare, Jonna!

  Som long time anti har jag haft betänkligheter mot Rosa Bandet kampanjen med tanke på det jag visste om cancerdödlighet osv.
  Som ren protest köpte jag en mustach till min sons studentkostym.
  Föll kanske i en fälla där. You got me thinking..

  Möjligen är Mustachkampen en ”privat” kampanj vilket jag kan ha mer förståelse för. Har förstått att Rosa Bandet marknadsförs på apoteken bl.a. där den manliga motsvarigheten Blå Bandet göms undan under disken och på förfrågan mycket motvilligt tas fram!?

 33. Katarina Says:

  Jag tycker dock inte det är en förmån med miljöer utan män, utan jag trivs i blandade miljöer. I ett sunt samhälle möts män och kvinnor i det offentliga rummet. Att dessa kvinnor uppger att de ”mår bra” utan män i badhusen är väl snarare ett symptom på de präglats av en miljö där en sammanblandning av män och kvinnor är onormalt och laddat.

 34. Nils Jungenäs Says:

  Ninnitokan

  Precis!

 35. A Says:

  Vilka grupper har begärt att kommunen ska införa manssim och på vilka grunder har de blivit avslagna? Vad har de själva haft för motiv?

  PS. Även om du vägrar låta kvinnor kunna gå och simma som inte kan det annars i sin verklighet, hur ser du på simskola för bara kvinnor nån gång i månaden? Där överväger väl ändå nyttan din strävan efter exakt jämlikhet?

 36. Pelle Billing Says:

  Du gjorde bra ifrån dig Pär!

 37. Robban Says:

  Tycker också att du gjorde bra ifrån dig!
  Du har uppmärksammats av Avpixlat också

  http://avpixlat.info/2011/10/31/konsatskilda-badtider-ny-svensk-tradition/#more-989

 38. Joakim Says:

  Vilken utomordentligt provocerande dum fråga från radioprataren: ”Men är det inte bra att använda skattepengar till att folk ska lära sig simma, vilket man uppenbarligen gör här? Det kan rädda liv.”

  Nog för att intervjuare ska ifrågasätta, men det får ändå finnas någon gräns. Det finns aldrig någon ursäkt för halmdockor.

 39. Jack Says:

  Joakim,

  Ett svar hade kunnat vara att visst är det bra att skattepengar går till att rädda liv och då är det så att i Sverige dör ca 100 män i förtid varje dag och i snitt är medellivvslängden hela 5 år kortare än kvinnors. Ska vi rikta oss mot den grupp som mest behöver det är det alltså män som vi borde ge extra simkursmöjligheter t ex.

 40. AV Says:

  A: Det är ingen här som vägrar att låta kvinnor bada eller ha simskola. Simhallen är öppen för alla.

  Däremot förbjuds kvinnorna att bada av sin tradition där familjens heder ska bevaras av kvinnor och de inte får umgås med män utom familjen. Om inte blir de trakasserade och ibland slagna för att andra bestämmer hur dessa kvinnor ska vara och med vem de umgås.

  Det är ett hyckleri utan dess like att först ropa högt om att kvinnor minsann bestämmer själva över sina liv, att ingen man ska minsann få begränsa mig, och sedan blunda för ja t o m sanktionera med skattemedel att kvinnors rörelsefrihet verkligen begränsas.

  A jag utgår från att om din bästa väninna (rågblond, ljushyad svensson i x-te generation) skulle förbjudas träffa dig och era kompisar av olika kön av sin dominante pojkvän, så skulle du inte falla till föga och utesluta era manliga kompisar från en träff. Du skulle anse att han är ett j-a svin som begränsar din väninnas rörelsefrihet. HAN är problemet, inte era manliga kompisar.

  Men i detta fall är du beredd att utesluta alla andra män, för att anpassa er till en verkligen patriarkal struktur. Det kallas hyckleri! Nej, man kan inte vara pragmatisk för då är man på ett sluttande plan. Alla människors lika värde, rättigheter, möjligheter och skyldigheter innebär att man inte kan diskriminera någon, nånsin. Man får hitta andra vägar att nå fram till dessa kvinnor. Muslimska föreningen får väl hyra simhallen på samma villkor som simklubben.

 41. Sven-Olav Says:

  Turun uimahalli (”Åbo simhall”, en av många simhallar i Åbo) har inget samsim överhuvudtaget: må, on och fre är det kvinnosim och ti, to och lö är det simning för män.

  http://www.turunuimahalli.fi/www/

 42. Sven-Olav Says:

  Krigsveteraner badar förresten gratis i Turun uimahalli:

  http://www.turunuimahalli.fi/www/page.php?cat=5

 43. Jämställdhetsfeministern Says:

  I ett jämställt, feministiskt land Sverige, så är det en självklarhet att kvinnor alltid ska ha rätt att välja om de vill utföra en aktivitet med eller utan män. Kvinnors känslor och vilja måste alltid respekteras och män ska rätta sig efter det.

  Självklart kan däremot ingen plats eller aktivitet någonsin vara exklusivt till för män. Det vore kvinnodiskriminering.

 44. Aktivarum Says:

  Profanum Vulgus: (svarat i annan tråd på samma ämne)

  ”Att utgå ifrån att kvinnor inte väljer själva utan att män väljer åt dem är feministiskt tankegods.”

  I liberala DEMOKRATIER ja! Feminismen liksom 68-vänstern i allmänhet ställde sig på de socialistiska diktaturernas sida. För dem var demokrati ofrihet och frihet var den hemskaste av förtryck. Men nu pratar jag inte om invandrare från demokratier som fått lära sig man skall ha egna åsikter. Jag pratar om invandrare från diktaturer där de lärt sig folk som tycker fel hittar man bara en våt fläck efter.

  ”Koranen föreskriver att muslimska kvinnor ska täcka brösten”

  Det gör våra badhus också.

  ”(underförstått INTE täcka ansiktet) detta var en regel uttryckligen för att särskilja dem från judiska och kristna kvinnor (som bar heltäckande klädsel) och nomadfolken där kvinnorna hade bara bröst. Slöjan är sedan ett kulturellt påbud som tagit sig in i religionen, men det gör det inte mindre religiöst.”

  Jo faktiskt, det betyder att slöjan har ingenting med gud att göra. Vilket såklart inte alls är vad muslimska kvinnor fått lära sig för de skall ju ta på sig slöjan för att komma närmare gud så att man kan trakassera dem som inte gör det valet som ”orena” Hur trodde du man fick Egyptiska kvinnor att ta på sig sjöjorna på några få år?

  Apropå ingenting så passade man samtidigt på att börja mörda kristna kopter. Du vet av bara farten…

  ”Det är ju precis som kristna kvinnor utan slöja (eller sjal som vi brukar säga i Sverige) ett brott mot de religiösa urkundernas regler men likväl religion.”

  Nej, det var en rent kulturell sedvänja i kristna länder. Inte mer religion än när man skämtar och säger fotboll är religion i Italien.

  ”Nej andra sorters badfundamentalister skulle inte få egna badtider. Men det är ju fortfarande inte fråga om genus.”

  Det är klart det är genus att tycka kvinnor måste bada ensamma. Vad skulle det annars vara?

  ”Det är en fördel att få välja själv även om du tycker att de väljer fel.”

  Lär dig lyssna! Jag tycker inte de väljer fel jag anser de inte väljer alls. De har kommit till Sverige men vad tror du de tror Sverige är? En skylt på flygplatsen eller? De vet ofta ingenting! Och tack vare de fega ******* till antirasister får de inte veta nåt heller. Antirasisters jobb tycks vara att hålla invandrare som bor i Sverige borta från Sverige.

  Den som tror att antirasister hjälper invandrare i det här landet bör få ****** undersökt. En av mina kollegor som är mörkhyad fick höra typ femtio gånger att det vore illojalt mot landsmännen att bo i ett annat kvarter än alla visste hon skulle bo och det skulle bli såå trevligt så för där fanns ju alla andra. Från samma land.

  ”Frankrike införde slöjförbud av samma skäl som Saudiarabien införde slöjtvång.”

  Saudiarabien KAN inte införa slöjtvång av samma skäl som Frankrike införde slöjförbud. Frankrike är en DEMOKRATI där militären inte ens får visa sig på gatorna medan Saudiarabien en wahhabistisk diktatur beväpnad till tänderna med rätt att göra vad som helst var som helst.

  ”Att tvinga fram ett val är inte friare bara för att det är samma val som du skulle göra.”

  Vet du vad demokrati betyder? Det handlar inte om hur fria folk är efter politiska beslut. Det handlar om hur man kom fram till besluten i sig.

  ”(Man fick inte tvinga någon att bära slöja i Frankrike tidigare och man får inte göra det i Sverige heller)”

  Våra länder är i sin fulla rätt att demokratiskt ändra den saken.

 45. micael Says:

  För många muslimska kvinnor är det lika otänkbart att bada med män som att byta om i samma rum som dem. Det är en klart bättre jämförelse än med ”kvinnovagnar”. Inte vill du väl ha gemensamma omklädningsrum för män och kvinnor? Den här texten visar på bristande tolerans gentemot muslimer.

 46. Vi vill ej ha segregerade badhus | Pettersson – försöker göra skillnad Says:

  […] Källa: Genus Nytt […]

 47. karin Says:

  micael,
  Vi tolererar säkert att muslimska kvinnor vill ha särskilda tider för bad i SINA EGNA LÄNDER.
  Men, och det är detta det handlar om här, i Sverige har vi samma badtider för kvinnor OCH män.

 48. Petter Says:

  karin,
  Vi tolererar också att privatpersoner hyr simhus i Sverige med egna pengar och har privata fester med egna gästlistor… Men vill man att alla ska betala, så ska alla också få delta i kalaset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: