”Kvinnor måste hjälpa varandra”, säger icke-diskriminerad

by

Vi får ofta höra från det feministiska etablissemanget att kvinnor diskrimineras svårt inom musikens värld. Därför görs många satsningar på att ”lyfta fram” kvinnor inom området. De får omfattande positiv särbehandling.

Med anledning av detta är det intressant att höra vad Maria Rosenmir säger till SVT Östnytt. Hon blev kantor, operasångerska och är nu en av landets mest intressanta dirigenter. Härom dagen belönades hon med det prestigefyllda Crusellstipendiet i Linköping.

Naturligtvis får hon frågan om hon har blivit diskriminerad (vi bor ju i Sverige). Så här skriver SVT på sin sajt om den saken:

”Bara en tiondel av Sveriges dirigenter är kvinnor, men någon könsdiskriminering handlar det inte om enligt Marie Rosenmir, snarare är det så, att svenska dirigenter har svårt att hävda sig både på den svenska och internationella arbetsmarknaden, som till stor del styrs av engelska agenter, som sällan prioriterar svenskar.”

Det är alltså nittio procent män bland dirigenterna, men det beror inte på diskriminering av kvinnor, säger denna kvinnliga dirigent. Ett mycket intressant uttalande. Hon om någon borde ju veta.

Könen är faktiskt olika, prioriterar lite olika och har lite olika egenskaper. Det syns ofta i statistiken. Och dessa olikheter behöver absolut inte bero på diskriminering.

Inget glastak i dirigentbranschen, alltså. Men fortsättningen av SVT-artikeln är nästan ännu intressantare. Jag citerar SVT:

”Hon hävdar kvinnliga dirigenters rätt i ett nybildat nätverk. Kvinnor måste hjälpa och inte stjälpa varandra. Det gäller också i musiken.”

Vad sjutton säger människan? Kvinnliga dirigenter blir ju inte diskriminerade, sa hon nyss. Varför ska då kvinnliga dirigenter hjälpa fram varandra?

Detta är fullständigt ologiskt. Man undrar om Maria Rosenmir gått på feministsnacket trots att hon säger att diskriminering inte förekommer. Varför ska det ena könet hjälpa fram varandra på det andra könets bekostnad, när nu könen behandlas lika?

Är könskrig ett naturligt tillstånd? Jag tror tyvärr det kan vara så att feminismen drivit utvecklingen dithän.

Tänk om en framstående manlig dirigent gick ut och sa att manliga dirigenter måste hjälpa fram varandra. Vilket liv det skulle bli. Men för kvinnor är könsapartheid tillåten.

Man skakar på huvudet. Man lever ju i Sverige i nådens år 2011.

Läs artikeln, och se ett inslag, här. Tack för tipset, Leif!

För övrigt 1: Corren slår till igen (i positiv bemärkelse). ”Även killarna lider i hederskulturer” är rubriken för en artikel de publicerar här. Tack för tipset, Mikael!

För övrigt 2: Ibland är jämställdhet en fullständig icke-fråga. Igår bloggade jag om hur positivt Aftonbladet skrev om att det blir tre kvinnor och noll män i ledningen för nästa års Melodifestival. Nu fortsätter fler medier i samma stil. Entusiasm, och inte ett ord om jämställdhetsaspekten. Nedan ser du DN:s helsida. De understryker flera gånger hur oprövad gruppen är (men är glada för att tjejerna får chansen). Detta innebär, om man ser myntets andra sida, att ett antal bättre meriterade män förmodligen har blivit förbigångna på grund av sitt kön.

Annonser

24 svar to “”Kvinnor måste hjälpa varandra”, säger icke-diskriminerad”

 1. Musse Pig Says:

  Hon verkar förvirrad. Och därmed mottaglig för radikalfeminism.

 2. Jesuit Says:

  Surprise! Snart har kvinnorna tagit över alla ”sociala media”, och varför inte. Så länge som det handlar om att prata prata prata, så kommer alltid männen till korta. Vilka älskar mest att hänga med i såpor, bonde-söker-fru dravlet mm? Kvinnorna såklart. Låt dem prata ihjäl sig, så jobbar vi och tar jhand om stålarna i stället. Vi kan ju förslagsvis spendera dem utomlands på vettiga aktiviteter…

 3. Backlash Says:

  Hon säger att svenskar diskrimineras. Vad ska vi göra åt diskrimineringen av svenskar?

 4. Joel Johansson Says:

  Om Pär Ström bemödat sig om att göra lite efterforskning så hade han förstått syftet med nätverket. Såhär säger hennes vapendragare:

  ”Det jag kan göra är att ta mig an de kvinnliga dirigenterna, och de blir ju så att de kvinnliga dirigenterna blir ju antingen kördirigenter eller småensembledirigenter, men på de stora posterna – i de stora orkestrarna så är det inte många kvinnor, säger Nerbe.”

  Det tycks handla om ett slags kvinnligt mentorskap och nätverkande. Vad är egentligen problemet, så länge det inte finansieras med statliga medel?

  Jag tycker inte att man kategoriskt bör vara emot denna typ av sexism i allmänhet. I lever i en verklighet där människor som vill måste få identifiera sig med sitt kön.

 5. Leif Says:

  Om man lyssnar på Rosenmirs resonemang i programavsnittet blir det inte så ologiskt, Pär. Hon säger så här:
  ”Dom gånger jag har stött på motstånd har det snarare varit från kvinnor (än män, mitt tillägg).” Detta med anledning av en fråga om hon känt sig motarbetad. Då blir resonemanget att kvinnor i hennes bransch måste hjälpa och inte stjälpa varandra mindre konstigt.
  En annan sak hon säger är att dirigenter inte har något bäst-föredatum. De står oftast på topp i sjuttio- eller åttioårsåldern. Märkligt. Annars lär man ju sig att man nuförtiden är på topp i de sena tonåren och att det sedan bara går utför. Det gäller förstås framför allt män.

 6. Musse Pig Says:

  Jesuit, det är lätt att dra alla kvinnor över en kam, precis som feminister drar alla män över en kam. För att inte spela feministerna rakt i händerna så är det viktigt att skilja på feminister och kvinnor. Det är nog kontraproduktivt och definitivt orättvist mot de kvinnor som har öppna ögon för feminismeländet och säger ifrån, exvis bland kommentarerna här på genusnytt.

 7. ParStrom Says:

  Om det nu är så att kvinnor är missunnsamma när det gäller andra kvinnors framgång så förstår jag inte synen att kvinnor måste hjälpa varandra. Jag tycker det naturliga är att alla människor är öppna och låter bli att vara avundsjuka på varandra – helt oavsett kön. Varför är lösningen på kvinnlig avundsjuka att kvinnor ska hjälpa varandra? Uppenbarligen behövs en attitydförändring bland kvinnliga dirigenter. Om hon hade sagt att hon jobbar på att förändra kvinnors attityder (istället för att kvinnor ska ”hjälpa varandra”) så hade det varit bättre. Men det kan ju tänkas att jag har missförstått hennes intentioner. Det blir ju lätt så i en värld där man hela tiden hör att kvinnor ska hjälpa varandra mot män.

 8. Jämställdhetsfeministern Says:

  Självklart är det rätt och nödvändigt att kvinnor överallt ska hjälpa och stödja andra kvinnor, bara för att de är kvinnor.

  Lika självklart är det alltid fel, brottsligt och diskriminerande när män hjälper och stödjer andra män, bara för att de är män.

  Feministisk forskning har nämligen bevisat att kvinnor är underordnade och behöver stöd och hjälp, medan män är överordnade och ska maka på sig.

 9. Leif Says:

  Naturligtvis har du rätt i det, Pär!
  Det är märkligt att ett led i bekämpandet av patriaraktet ska vara att man bildar matriarkala strukturer med precis de egenskaper som man påstår patrarkatet har; en förening för inbördes beundran, ryggdunkande och slutenhet gentemot DE ANDRA (läs: kvinnorna!)
  Det jag tyckte var glädjande i Rosenmirs uttalande var att hon inte på något sätt ansåg sig vara motarbetad av män, eller patriarkala strukturer. Det var verkligen positivt, för i sammanhang där kvinnor befinner sig i rejäl minoritet brukar ju alltid offerkoftan komma fram.

 10. ninnitokan Says:

  @ Pär och alla:
  Leif lyfter fram:
  ”Dom gånger jag har stött på motstånd har det snarare varit från kvinnor (än män, mitt tillägg).”

  Det är precis så där kvinnors förtryck ser ut. Det är kvinnor som förtrycker kvinnor och det är ett gigantiskt problem.
  Problemet med feminismen är inte att man ser problemet med kvinnors snäva könsroll, där ser man precis rätt. Problemet är att man är förblindad för var problemet har sin grund och därmed beskyller man männen och gör helt fel åtgärder.

  Varför är lösningen på kvinnlig avundsjuka att kvinnor ska hjälpa varandra? Uppenbarligen behövs en attitydförändring bland kvinnliga dirigenter. Om hon hade sagt att hon jobbar på att förändra kvinnors attityder (istället för att kvinnor ska ”hjälpa varandra”) så hade det varit bättre. Men det kan ju tänkas att jag har missförstått hennes intentioner.

  Ja, jag menar att du har det. Vi har skillnader i manligt och kvinnligt som jag anser även påverkar vårt språk/sätt att uttrycka oss. Just vad gäller denna faktor är jag som merparten kvinnor även om jag, som pojkflicka, blivit tränad i att förstå mäns sätt att uttrycka sig. (Därför tror jag det främst är en biologisk skillnad)

  När jag läser hennes text så tolkar jag det just så som du inte gjort nämligen att vi kvinnor måste lära oss att inte fördöma och förtrycka varandra.

 11. Hanna Fridén Says:

  Det är väl inga konstigheter att hon anser att kvinnor måste bli bättre på att hjälpa istället för att stjälpa när hennes intryck av kvinnor i branschen är att de saboterar för varandra? Om män gick runt och saboterade för varandra så skulle ju dem behöva bli bättre på att hjälpa varandra med istället för att behandla varandra dåligt bara för att de är män. Vad är ologiskt i detta, Pär?

  Och varför antar du att man förbigått bättre män bara för att det är tre kvinnliga programledare? När det är flera manliga programledare så skriver du aldrig att de fått jobben för att de är män och att man skitit i duktiga kvinnor. Varför tar du tar du alltid för givet att kvinnor får sina jobb på grund av kvotering? Det vore trevligt om du kunde förstå att kvinnor också är kompetenta istället för att ta för givet att de alltid kommer på en gratisbiljett.

 12. Federica Says:

  Hej !!!

  My name is Federica and I´m from Milano but I live in Sweden with my bf. Where are all the men in Sweden? Men with their eyes above the horizon instead of their eyes pointing to the pavements. Did swedish radical feminism take away your pride? Take it back fellows, and dont fall for the assumption that you need to be in a certain way to be equal if this means that you ought to step back and excuse yourself for being a man. In Italy swedish men have a very good romour and if swedish women complain about you well then go to Italy and behold !

  We cost alot but so does swedish women, the diffrence is that we give something back to the man. At least thats what I hear. I have no problems with being feminin, even this is under attack in Sweden because I dont see feminin women here, I´m sorry to say that…

  I dont understand the silent concensus in this country where women are seen as victims. Swedish women has nothing to complain about, and its a big smack in the face towards women in other countries who really are surpressed. In Italy women are proud of their femininity, but here it is problematized and seen as a penalty for women. Its so ridicilous, dont tell me what is a penalty or not.

  In Sweden there is only one type of person who is supressed in media, and media is as powerful here as in my own country in that sence, and that surpressed person is the swedish man. This is what everyone can see. But seriosly I didnt need to look far to see what´s going on in the media. My bf says that Sweden has a lot of ”prinsessa” but no ”prins”. But I dont even see a prinsessa in Sweden because they look more like ”prins” hahaha!!! Only one thing is bad about swedish men and that is snus.

  /Federica

 13. CG Says:

  Federica,
  You rule… Have any nice Italian feminine friends? 🙂

 14. CG Says:

  Nu ska jag skriva en liten sann historia.

  Jag har nämligen dateat och umgåtts en kort tid men en riktig superpingla. Mycket vacker, lång och övrigt mycket smakfull kvinna. Som till en början verkade mycket sympatisk. I går morse inträffade följande. Kvinnan ställer sig i badrummet i över en timme…till slut knackar jag på och undrar om det inte börjar bli tidsbrist om vi ska hinna till jobbet. Vad händer då tror ni jo jag blir anmodad att på 15 min duscha och göra mig i ordning. Frukost hinner vi inte äta förklarar hon. Jag får ta något på vägen för nu är det så bråttom. Jag frågar lite försiktigt vad som försigick i badrummet under så pass lång tid och får då svaret att hon helt enkelt glömt bort tiden. Men hon tycker att jag borde påpekat och så att säga övervakat tidsåtgången så att vi inte skulle hamna i denna knipa. I bilen på väg in till stan är det minst sagt tryckt stämning och efter en stund frågar jag varför och då är det givetvis mitt fel att hon känner sig pressad och dålig…

 15. 50/50 Says:

  @Hanna Fridén

  Det är en spridd feministisk myt att män backar upp och hjälper varandra. Sanningen är snarare att män gärna hjälper kvinnor (för det är ju så synd om dem), det kan man se ett otal exempel på bara i det dagliga livet. Män tävlar med varandra mest hela tiden.

  Så vad sägs om att starta en klubb för att män ska hjälpa att bli chefer?

 16. 50/50 Says:

  @ Federica

  You’re preaching for the already convinced…

 17. Claes-Peter Says:

  Det påstås ju att kvinnor står för fredlig samvaro och gemenskap, medan männen tvunget ska konkurrera, tävla mot varandra och till slut hamna i öppen strid. Men 14 månader av nätdejting pekar på raka motsatsen. Minst en gång i timmen ryker ett par tjejer i luven på varandra på de olika forum/diskussionsgrupper och liknande som somliga dejtingsajter innehåller.

  Jag är lite nyfiken på orsakerna, men hur jag än skrollar framåt och bakåt, så blir jag inte mycket klokare. Som man är jag böjd att påstå, att konflikterna är fabricerade utav ingenting, men kvinnor skulle förstås hävda att ”de läser mellan raderna”, ”förstår vad hon egentligen menar” etc. Det är mycket att någon vill ”skapa ordning” och klaga på andras ämnesval eller ordval, och svarert blir att ”hon tror att hon kan härska här på X-forum” etc.

  Ibland försöker jag skämta i stil med ”Slåss inte flickor! Jag räcker till åt er båda!” – men till ingen nytta.

  Killarnas konflikter är mest när en besserwisser anmärker på alla möjliga detaljer i något som någon annan man skrivit – det är sällan att de tycker sig vara utsatta för personangrepp och känner sig manade att gå till motanfall.

  Vet inte vad man kan dra för slutsatser – att kvinnor blir minst lika griniga som män av sexbrist? Att när kvinnor konkurrerar om männens uppmärksamhet, så är det adjöss och goodbye med systerskapet? Eller att kvinnornas fredlighet är ett påstående som vilar på bräcklig grund?

 18. ninnitokan Says:

  Federica

  Jag antar att du förstår svenska eftersom du skriver här, så jag väljer att svara dig på svenska. Hoppas det är okej för dig.

  I have no problems with being feminin, even this is under attack in Sweden because I dont see feminin women here, I´m sorry to say that…

  I dont understand the silent concensus in this country where women are seen as victims.

  Precis så! Väl skrivet! I Sverige har det sen mitten av 1980-talet utvecklats till att bli fult eller mindre bra att vara kvinlig eller göra kvinnliga val. Feminismen i Sverige är verkligen kvinnofientlig. Men när man står i det i Sverige är det svårare att se än för dig som betraktar utifrån.

  Swedish women has nothing to complain about, and its a big smack in the face towards women in other countries who really are surpressed.

  Jag har all respekt för kvinnor i andra länder som förtrycks. Det är vidrig och måste såklart motarbetas. Men det som pågår i Sverige är också ett annan typ av förtryck av kvinnor där feminismen berättar för kvinnor vad vi ska och inte ska vara, det är just det icke-feminina som är fint och bra här.
  Jag tycker kvinnor ska vara fria att välja som de vill utan att olika val är bra eller dåliga.

 19. Claes-Peter Says:

  Varje halvår får jag hjälpa i snitt tre kvinnor att ställa om klockor, tidsvisningen i mobiler och andra apparater, etc – men aldrig någon man. Och jag har aldrig fått hjälp med något liknande av någon man. Jag har sökt och ställt in stationer på TV-apparater och sorterat dem – åt kvinnor, men aldrig åt någon man. Och jag har inte fått hjälp med något liknande av någon man. Jag har satt upp massor av hyllor, tavlor, lampor, prydnadssaker och liknande genom att borra i betongväggar – åt kvinnor. Men jag har….osv. osv osv. Analysis, please!

 20. BradDourif Says:

  Tillägg 2: när kvinnor är i majoritet, då jävlar tar det hus i helvete – vad är det för fel?! vafan håller dom på med? – men när 10/12 i Bonniers styrelse, eller 8/10 i Lundin Oils dito, är män, då lyfter du inte på ögonbrynen, då är saker som de ska vara. Fint så, din inkonsekventa agitator.

 21. Jesuit Says:

  Sluta upp med dumheterna. Gör som en kille jag jobbade med, en säljare. Han var snyggt klädd och på väg till en kund i Enköping, och strax utanför stod en bil på en p-ficka med en vilsen tjej bredvid vinkande på hjälp. Han stannade och det visade sig att hon hade punktering. Han frågade henne om hon hade reservdäck och fälgkors i bilen. Javisst svarade tjejen jätteglad. Ta fram dem då sa killen, sen sätter du in domkraften under bilen och så… -Ska JAG byta däcket sa tjejen.. Javisst sa han. Är det inte du som har punktering? Hon blev skitförbannad och bad honom fara åt h-e… Fråga: Vilket verktyg använder en kvinna oftast när hon ska byta däck på bilen? Svar: En mobiltelefon….

 22. Leif Says:

  BradDourif:
  ”men när 10/12 i Bonniers styrelse, eller 8/10 i Lundin Oils dito, är män, då lyfter du inte på ögonbrynen”

  Bonnier och Lundin Oil är privata företag som ägs av sina aktieägare. Aktieägarna väljer styrelse på bolagsstämman. Det är alltså inte allmänheten som har den frågan i sin hand.

  När det gäller Sveriges Television, ett badhus i kommunen eller olika verksamheter som finansieras med skattemedel är man som medborgare i sin fulla rätt att ha synpunkter på hur de surt förvärvade och inlevererade skattepengarna (i SVT:s fall licenspengarna) ska användas.

 23. Bobukar Says:

  Värt att notera att SVT inte bara utser en kvinnlig trio, de har även lyckats fylla den med en dokumenterad antisemit – Gina Dirawi!

  http://ordet09.wordpress.com/2011/11/01/en-gang-ar-ingen-gang-tre-ganger-ar-en-vana-gina-dirawi/

  Uppenbarligen är allt tillåtet för att nå ‘jämställdhet’. Är hon dessutom ”ung, tjej, invandrare och muslim” (som Dirawi definierat sig) så är det fyra av fyra rätt i SVTs ögon.

 24. Stefan Says:

  I SvD den 4 november står det i kulturdelen att ”inte en enda kvinnlig dj lyckades ta sig in på Dj Mags årligt uppmärksammade lista över världens hundra mest inflytelserika discjockeyer.” Notisens rubrik är ”Snoppropp i dj-topp”. Man kan tänka sig vad som hänt om SVT:s beslut att utse en helt kvinnlig programledargrupp till Melodifestivalen hade rubricerats på analogt sätt, dvs ”Fittstim i tv-topp.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: