Tidning erkänner att verkligheten manipuleras

by

Upsala Nya Tidning håller man sig sedan 2003 en så kallad genusgrupp. Den består av tre män och fyra kvinnor som arbetar med tidningens genusprofil. UNT skriver:

”Genusgruppens syfte är att granska UNT ur ett genusperspektiv och att bidra till en mer jämställd tidning och ebb”

De skriver vidare:

”Vår självklara utgångspunkt är att kvinnor och män ska skildras på lika villkor i UNT, få lika stort utrymme och tas på samma allvar”.

Det låter ju bra. Klart att villkoren för könen ska vara lika, och att alla människor ska tas på allvar. UNT verkar vara jämställdister, liksom jag!

Hur väl har då UNT:s genusgrupp lyckats med denna målsättning? De skriver:

”I det arbetet har vi nått en bit på väg. Statistiken visar dock att män alltjämt dominerar i medierna, både generellt och i UNT.”

Ojdå, det var ju bekymmersamt. Fler män. Vad kan det bero på? UNT:s genusgrupp har en teori:

”Delvis beror det på att det fortfarande är flest män som har maktpositioner i samhället.”

Hmmm, ja faktiskt, det skulle ju kunna inverka. Inte alls otänkbart. Men hur reagerar då UNT på den situationen? Så här skriver UNT:s genusgrupp:

”Men UNT ska inte enbart handla om dem som har makt, utan om människor på samhällets alla olika nivåer.”

Ja, det är klart, en tidning kan ju inte bara skriva om makthavare. Men – är det inte naturligt att det blir en viss övervikt för det kön som sitter på fler maktpositioner och därför oftare blir intervjuade eller citerade i egenskap av ansvariga för olika verksamheter? En tidning måste väl ändå spegla verkligheten?

UNT:s genusgrupp har svaret:

”Att säga att UNT och andra medier i dagsläget ‘skildrar verkligheten’ tål att diskuteras.”

Ojdå, nu blir jag förvånad. Jag som trodde det var grundläggande för journalistisk etik att skildra verkligheten, utan att förvränga den. Men jag kanske är gammaldags?

Låt oss se hur UNT:s genusgrupp fortsätter sitt resonemang:

”Vi skildrar alltid en utvald del av verkligheten, och har möjlighet att förändra den delen i en annan riktning.”

Hoppsan-hoppsan, det här var minsann sprängstoff. Tidningen väljer bort delar av verkligheten, och de vill ändra verkligheten istället för att spegla den. Det låter mer som ett politiskt parti än som en tidning. Vad säger journalistklubben? Är det förenligt med deras yrkesetik?

UNT:s genusgrupp skriver sedan:

”Nu intensifieras genusarbetet på UNT”

Ojdå, jag som fått intrycket att det redan var rättså intensivt. Men, det är klart, intensivt kan alltid bli ännu intensivare.

Hur ska då intensifieringen ske? Jag citerar UNT:s genusgrupp:

”Under vecka 17 hade redaktionen särskilt fokus på jämställdhet i diskussioner, planering och utvärdering och vecka 20 hade UNT som ambition att ha lika många kvinnor som män i tidningen och på webben.”

Kvotering, alltså. Tidningen kvoterar in kvinnor i sitt redaktionella material.

Men hur väl lyckas då kvoteringen? Jag citerar UNT:s genusgrupp:

”I bilder nådde vi nästan 50-50, men i text blev det 63 procent män och 37 procent kvinnor.”

Ojdå, det var allvarligt, det brister i jämställdhet i texten. Inte tillräckligt många kvinnor. Vad ska tidningen göra åt det då? UNT:s genusgrupp har svaret:

”Nya satsningar måste med andra ord göras till hösten”

Intensifierad kvotering av kvinnor till UNT:s spalter, alltså. Så att det blir jämställt.

Sedan ber UNT:s genusgrupp läsarkretsen om hjälp. Jag citerar:

”Vi vill också gärna ha Din hjälp för att göra tidningen bättre. Kom med förslag, synpunkter och idéer på genusgruppen@unt.se”

Kanske GenusNytts läsare kan hjälpa till med några idéer?

UNS:s genusgrupp har blivit omskriven många gånger på tidningens webbplats. Nedan ser du menyn för alla artiklar som handlar om UNT:s genusgrupp (läs mer här om genusgruppen):


Jag måste gratulera UNT till en mycket alert genusgrupp! Med jämställdistiska hälsningar önskar jag den lycka till med tidningens jämställdhetsarbete.

23 svar to “Tidning erkänner att verkligheten manipuleras”

 1. Jesuit Says:

  Kanske UNT ska sluta skriva om män och sälla sig till damtidningarnas skara?

 2. Ville Says:

  UNT: ”Vi skildrar alltid en utvald del av verkligheten, och har möjlighet att förändra den delen i en annan riktning.”

  Tydligare än så kan väl inte behovet av Genusnytt motiveras!

 3. JD Says:

  ””Vi skildrar alltid en utvald del av verkligheten, och har möjlighet att förändra den delen i en annan riktning.””

  UNT borde skriva den texten i fet stil under namnet UNT (UNT.SE på webben)!

  Finns det ingen duktig photoshop-jämställdist som kan hjälpa dem på traven?

 4. JD Says:

  Det låter som att UNT borde hamna här snart: http://www.po.se/faellningar

 5. Backlash Says:

  Eftersträvar de 50/50 i kriminaljournalistiken också?
  Eller ja, det är klart att de gör, mannen är brottslingen och kvinnan är offret.

 6. Lejeune Says:

  Det är inte svårt att förstå varför MSM har problem med att upplagorna hela tiden sjunker!

 7. Liberalen Says:

  Pravda.

 8. Clabbe Says:

  Man läser om hur alla tidningar tvingas göra nedskärningar i personalen, men UNT har alltså råd att avlöna den pajasgrupp?

 9. BradDourif Says:

  Är ni dumma i huvudet eller låtsas ni bara?

  ”Vi skildrar alltid en utvald del av verkligheten, och har möjlighet att förändra den delen i en annan riktning.”

  Nämn gärna EN – ja, jag är snäll, och nöjer mig med EN ENDASTE – tidning som inte skildrar en utvald del av verkligheten. Nej? du kan inte? nehe, nä, kan ju kanske vara för att alla tidningar alltid måste göra ett urval; om de skulle rapportera hela verkligheten skulle det bli ganska digra luntor som inte vore helt lämpliga till morgonkaffet, om man säger.

  ”Tidningen väljer bort delar av verkligheten, och de vill ändra verkligheten istället för att spegla den” – får man fråga hur du lyckas läsa ‘har möjlighet att ändra’ som ‘vill ändra’? Och du klagade för något inlägg sedan på att Hanna Fridén lade ord i din mun?

 10. John Nilsson Says:

  Att UNT skriver att…

  ”Vi skildrar alltid en utvald del av verkligheten, och har möjlighet att förändra den delen i en annan riktning.”

  …behöver ju inte betyda mer än att man är medveten om att man väljer och väljer bort, precis som vem som helst gör som skriver, vilket också inbegriper Pär Ström här på GenusNytt. Jag har svårt att bli upprörd över det faktiskt. Det ligger faktiskt också en möjlighet i detta, nämligen att det så småningom uppstår en medvetenhet om att man också skildrar jämställdhetsarbetet ensidigt, med en stor övervikt för skildringar av kvinnors underlägen, men inte några manliga (säger jag lite på tunn is eftersom jag faktiskt inte läser UNT…). Kanske kan rentav Ström och Billing, jämte olika mansgrupper, mansjourer etc, få ett större utrymme i tidningen framöver, tack vare denna grupp? Kanske skulle ”vi jämställdister” ta kontakt med denna grupp (och liknande grupper) lite då och då… 🙂 Det är ju så lobbyister (och feminister) arbetar – genom att försöka påverka redan inflytelserika personer och grupper…

 11. Liberalen Says:

  Vad är skillnaden i krav vi rimligen kan ställa på en privatpersons blogg, exempelvis en privat kommunistblogg , och en dagstidning, vad gäller objektivitet och saklighet?

  Vad gäller exempelvis en privat feminist/kreationist/kommunistblogg så kan vi av uppenbara skäl inte förvänta oss objektivitet och saklighet.

  Vad kan vi kräva av en privat blogg som Pär Ströms?

  Vad kan vi kräva av dagstidningen?

 12. morrhugg Says:

  Nämn gärna EN – ja, jag är snäll, och nöjer mig med EN ENDASTE – tidning som inte skildrar en utvald del av verkligheten. Nej? du kan inte? nehe, nä, kan ju kanske vara för att alla tidningar alltid måste göra ett urval; om de skulle rapportera hela verkligheten skulle det bli ganska digra luntor som inte vore helt lämpliga till morgonkaffet, om man säger.

  Kul att du fokuserar på just den biten om att välja ut något och då samtidigt välja bort något. De säger ju att de, efter att de gör som alla andra, väljer att förändra riktning. Man kan diskutera ifall detta sker i vanliga fall med, men frågan är hur många tidningar som har som uttalat mål att skriva om hur det faktiskt ligger till i syfte att lyfta fram en grupp i samhället?

  Där har du nog en stor skillnad. Fundera lite på vad det är de faktiskt säger med detta..

 13. dolf Says:

  Alla nyhetsmedia väljer givetvis vilka nyheter de för fram. Alla tidningar har ideologiska bindningar. Men …

  1. de nyheter som skildras skall givetvis skildras objektivt, det är en underförstådd ingrediens i nyhetsskildringen att den skall vara objektiv. Återges inte nyheterna objektivt är de inte nyheter utan propaganda.
  2. ideologiska vinklar och politiska agendor hör hemma i ledarsidor, debattartiklar och krönikor, som inte är nyheter.

  En nyhetstidning har inget existensberättigande om den inte är sanningsenlig i sin återgivning av verkligheten. Om den medvetet vinklar eller skruvar återgivningen av verkligheten för att passa in i en agenda så är den propagandablad, möjligen berättigad till partistöd (som jag anser bör avskaffas), men inte presstöd.

 14. Lars I Says:

  Nån som såg kvällens SVTs program Uppdrag Granskning om hur en pappa och hans familj trakasseras och splittras p.g.a anklagelser för sexuellt utnyttjande av barn. Av myndigheter som totalt tappat sans och förstånd, med kvinnliga domare och en kvinnlig anmälare bakom spakarna. Om inte, så GÖR DET !! Alla som trodde att vi levde i en civiliserad rättsstat, och inte insåg att vi lever i ett feministiskt dårhus av åklagare och socialtjänstemän. Det mest bisarra man sett på länge !!
  Med Assangefallet dessutom aktuellt få man bara konstatera: SÅ BRA DET BLEV när med ökad andel kvinnliga tjänstemän och beslutsfattare, som äntligen införde kvinnlig intuition, förstånd och mjuka värden i vårt samhälle.
  Ursäkta ironin, men inget får mig så upprörd som när dumheten paras med makt. En makt som med feminismens intåg inte ens får ifrågasättas

  TVI VALE !!!

 15. Jesuit Says:

  Håller helt med. Jag mår rent fysiskt illa när jag inser att 1600-talets häxprocesser har uppstått igen, men denna gång i ett modernt samhälle och med kvinnor som drivande kraft. Uppenbarligen är detta vad vi har att vänta. Ogrundade anmälningar som leder till horribla konsekvenser för enskilda medborgare. Vad är det för sexualneurotism som sitter så djupt i vissa kvinnor att de är totalt blinda för sina groteska beteenden?

 16. Jim Says:

  Här skriver tidningen Lundagård om hur synd det är om kvinnliga doktorander och hur de misslyckas pga sin duktighet:
  http://lundagard.se/2011/10/28/sveket-mot-de-kvinnliga-doktoranderna/

 17. Joakim Says:

  Låter som något Jämställdhetsfeministern skulle kunna koka ihop.

 18. Jämställdhetsfeministern Says:

  Mycket bra jämställdhetsarbete från UNT:s genusgrupp. Ett föredöme för all media. Det enda sättet för kvinnor och män att skildras på lika villkor i en tidning, är ju om journalisterna kvoterar in kvinnor och kvoterar bort män. Precis som UNT säger. Det är en självklarhet.

  Varför hela tiden skriva om Fredrik Reinfeldt, Barack Obama och Muammar Khadaffi? Det borde skrivas minst lika mycket om min granne Berit, Mona Sahlin och Robinson-Kitty. Allt annat är kvinnodiskriminering. Skönt att UNTs genusgrupp förstår det.

  Nyhetstidningar ska självklart inte spegla vad som händer i världen, eller rapportera om vad världens makthavare har för sig. Nyhetstidningarnas främsta uppgift är ju att säkerställa att minst 50% av alla personer som syns eller nämns i tidningen är kvinnor.

 19. Stina Says:

  Liberalen säge 02 november 2011 kl. 18:34: ”Vad är skillnaden i krav vi rimligen kan ställa på en privatpersons blogg, exempelvis en privat kommunistblogg”

  Yttrandefrihetskommitténs ordförande Göran Lambertz kommer att börja driva opinion för en ny yttrandefrihetslag, på tvärs mot kommitténs beslut. En konflikt har seglat upp inom kommittén efter Lambertz utspel.

  Det blir inte en ny yttrandefrihetslag. Majoriteten i yttrandefrihetskommittén har valt att lägga det nya lagförslaget åt sidan och i stället putsa på de nuvarande grundlagarna.

  Kommitténs ordförande Göran Lambertz kommer att reservera sig mot beslutet.

  Efter beslutet har nu en konflikt seglat upp inom kommittén, rapporterar Resumé. Göran Lambertz har enligt tidningen hotat att offentligt lobba mot sin egen kommitté. Några personer i kommittén har reagerat starkt på Göran Lambertz utspel.

  – Jag kommer förmodligen att försöka skapa opinion för en ny yttrandefrihetslag. Jag tycker att jag har ansvar att göra det, säger Göran Lambertz till Journalisten.

  – Det är tyvärr många som inte förstår att man inte kan ha en särskild grundlag för tryckta skrifter som ju är på väg att försvinna. Det är bra för medierna och för journalisterna med en lag som inte ger vissa distributionsformer privilegier.

  Den nuvarande lagstiftningen omfattar tryckta skrifter, radio, TV och andra publikationer där det finns ett utgivarbevis. En nätsajt utan utgivarbevis omfattas inte av meddelarskyddet.

  – Det är inte rimligt att det finns en bättre yttrandefrihet att trycka en text på ett cigarettpaket än för att skriva något på en nättidning. Men det verkar en del ha svårt att förstå, säger Göran Lambertz.

  Det framgår att det finns personer som anser att du inkompetensförklarar politikerna i kommittén. Anser du att de är inkompententa?

  – Nej, de är väldigt kompetenta och kunniga och engagerade. Jag gillar ledamöterna i kommittén, utom några som inte vill öppna sig för att tänka.

 20. Hjalmar Says:

  UNT körde i feministdiket några år efter att kommunistblocket föll samman… Det var då som feminismen tog fart igen – ned med de röda fanorna och upp med rödstrumporna – och UNT gick på det, som så många andra.

  UNT anser sig hålla de liberala värderingarna högt, men fastnade ironiskt nog i kollektivismens fälla till slut…

 21. Helena Says:

  UNT är i branschen för att tjäna pengar – som alla liberala krafter.

  Nu är det feminismen som säljer.

  Acceptera det – eller byt poltiskt block.

 22. Computer Sweden blåser upp kvinnobilder « Genusnytt Says:

  […] – Så sorterar Göteborgs-Posten bort män – SvD svarar kryptiskt på min fråga om de kvoterar – Så arbetar en tidnings genusgrupp – Tidning erkänner att verkligheten manipuleras […]

 23. Den beljugna tredje statsmakten 4. « Malte on the Roxxx Says:

  […] Nya Tidning, som inte drar sig för att försöka visa en feministisk korrigerad verklighet och det berättades det om på GenusNytt redan för ett år sen. Hur långt är PK- och FK-folk beredd att […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: