Kvinnlig vd vill satsa ”enorma” pengar på kvinnor

by

I början av oktober tillträdde Anna Serner som ny vd för Svenska filminstitutet. Hon tänker kämpa för mer statliga pengar till svensk filmproduktion. Och alldeles särskilt för pengar till kvinnliga filmare.

På frågan om hon tycker att man ska kämpa för att uppnå en 40/60-fördelning mellan manliga och kvinnliga filmare svarar hon:

”Jag tycker att 40/60 är larv, jag tycker att det ska vara 50 lika. I alla sammanhang. Det SKA. Och det kommer att kräva enormt mycket, framförallt pengar. Kvotering är ett litet verktyg i en mycket större process som man måste ta tag i, det kommer jag absolut att göra.”

Hon säger alltså att det ska läggas ”enormt mycket, framförallt pengar” på att hälften av alla svenska filmare ska vara kvinnor, trots att det är en bransch där det finns mest män. Hon säger rent ut att hon tänker använda kvotering som verktyg.

Det betyder rimligtvis att det kommer att bli en ”enorm” mansdiskriminering. Det ska bli spännande att se de manliga filmarnas protester. Alla debattartiklar de kommer att skriva, alla demonstrationer utanför Filminstitutet, alla protestsajter på nätet, alla petitioner som de kommer att skicka till politiker…

Anna Serner går till och med längre än att ha för avsikt att diskriminera manliga filmare. Hon säger ju:

”…det ska vara 50 lika. I alla sammanhang. Det SKA”.

”I alla sammanhang”, säger hon. Hon vill alltså tvinga de två könen att bli fullständiga kopior av varandra. I alla sammanhang.

Jag ser det framför mig. Hälften män i skönhetssalongerna. Hälften kvinnor bland gummiverkstädernas personal. Hälften män bland dagisfröknarna. Hälften kvinnor på fotbollsmatcherna…

Jag säger bara: Lycka till! Men använd helst inte mina pengar.

På frågan vilken svensk film hon rekommenderar politiker att se svarar Anna Serner:

”Jag själv drabbades nyss av en film som heter ”Tusen gånger starkare” som både speglar en ojämnställd skola och strukturer som man verkligen känner igen.”

”Tusen gånger starkare” är som bekant en feministisk propagandafilm. Jag har bloggat om den här.

Anna Serner ställer sig alltså bakom filmens tema att flickor är förtryckta i skolan av pojkar. Kanske vill hon också ge extra stöd och hjälp till flickorna i skolan? Det går ju så dåligt för dem  jämfört med pojkarna! (obs ironi)

För övrigt är det som vanligt ingen som uppmärksammar den könsegoism det innebär när en kvinnlig chef gynnar kvinnor på mäns bekostnad. Eller? Vi får väl se om ledarsidorna tar upp saken.

Läs intervjun med Anna Serner här.

Annonser

37 svar to “Kvinnlig vd vill satsa ”enorma” pengar på kvinnor”

 1. Pelle Says:

  Genom att uppnå en 50/50 fördelning kanske på sikt kan få samhället att värdera könen lika. Vem vet? Inget påpekat om att arbetskvaliteten och prestationerna kommer att påverkas positiv eller negativt. Frågan är om kvotering är den moraliskt högre vägen att gå. Kanske man verkligen måste använda motstridiga regler för att uppnå sitt utopia. Menar man att ändamålen helgar medlen?

  I så fall undrar jag, varför ser man (nästan) aldrig artiklar/krönikörer om manlig kvotering på kvinnodominerande platser? Förekommer det ens?? Eller anses det att de manliga yrkena/sysslorna är ‘bättre’ och attraktivare än kvinnornas? Det om något är väl att nedvärdera kvinnor. Att aktivt visa kvotering som sker åt båda hållen borde väl visa att kön värderas lika.

 2. Pelle Says:

  P.S Inser att sista meningen är i sig ironisk/motsägelsefull i sin betydelse. d.s

 3. JonasR Says:

  Ur rapport från Svenskt Filminstitut: ”Andelen kvinnliga debutanter (23 %) skiljer sig inte mycket från andelen kvinnliga sökanden till filmskolorna (28 %). Andelen projekt med kvinnlig regissör som söker stöd hos Filminstitutets konsulenter är ungefär den samma, ca. 27%.”

  Här ser det alltså ut som att antalet kvinnor som söker och får stöd är relativt väl balanserat mot antalet kvinnor i branchen (i alla fall vad det gäller ”debutanter”). Alltså skulle 50/50-kvotering slå mycket snett.

  http://www.filmnyheterna.se/upload/00-talets%20regidebutanter%20och%20jämställdheten.pdf

 4. Ylva Says:

  Eftersom det nya idealet är 100% kvinnor så verkar ju 50% rent av måttfullt. 🙂

 5. Musse Pig Says:

  Ylva, precis! Vilket modest krav från en genuspolitruk!

 6. Hjalmar Says:

  Har AS haft en svår barndom, eller har hon bara rökt på?
  Vart tog individens fria val vägen? För AS är kanske inte frihet så viktigt… I en population, tex Sveriges 9,4 milj invånare, så kommer människors yrkesval nästan aldrig bli exakt 50/50 efter kön – om inte Staten styr.

  Varför skulle det vara ett problem att, tex, nästan alla sotare är män?
  Varför skulle det vara ett problem att, tex, nästan alla barnmorskor är kvinnor?
  Sluta elda med skattebetalarnas pengar!

 7. Ullis Says:

  Den 19/11 är det killdag på Stockholmsoperan. Borde inte du, Pär, och ni andra ”jämställdister” som påstår att ni är för jämlikhet protestera mot detta också? En hel dag….GRATIS … dvs skattebetelarna betalar. Det finns hur många tjejer som helst som dansar och drömmer om att bli ballerinor … men, nähä, dom utestängs för att det satsas på killar.

  Om du vill vara det minsta trovärdig borde du genast börja protestera hos politiker och operan mot detta…

  fast det tror jag ju inte att du gör… Det här gynnar ju grabbar och då blundar ni män.

  http://www.barnistan.se/8700

  http://www.operan.se/en/Var-repertoar/Spelaret-20112012/Killdag-pa-Kungliga-Operan/

 8. Pelle Says:

  @Ullis
  Ja, av rena jämställdhetsskäl borde Pär protestera denna uppenbara ‘särbehandling’. Men så lär nog resten av media-Sverige göra också.

  Men när de många gånger det har varit det motvända är media nära på knäpptysta. Är det rätt att göra så?

 9. Joel Johansson Says:

  Det är skrämmande att extremister kan nå sådana maktpositioner i Sverige 😦

 10. John Nilsson Says:

  Man måste ändå medge att Anna Serners argumentation för en 50/50-fördelning är väldigt stark:

  ”Jag tycker att”…

  Dess styrka är dess ideologiska förankring:

  …”40/60 är larv, jag tycker att det ska vara 50 lika. I alla sammanhang. Det SKA.”…

  Det JonasR skriver ovan kl.17:28, visar ju tvärtom att satsningen på kvinnliga debutanter står i skapligt rimlig relation till hur många som söker till utbildning och stöd för filmprojekt, så ur jämställdistisk synvinkel (lika rättigheter, skyldigheter och möjligheter för båda könen) skulle jag ju, med stöd i dessa fakta, kunna skriva att:

  ”Jag tycker att jämställdhet i allt väsentligt råder inom filmbranschen, och att särskilda åtgärder för gynna kvinnor kommer att gå ut över denna uppnådda jämställdhet”… 🙂

 11. Ulf Andersson Says:

  Fint. Inga filmer att se då, med andra ord……..
  (Läses: ”Uffe vill inte sponsra feminismen och kommer därför
  inte att se på filmer med könskvoterade regissörer/
  skådespelerskor”.)

 12. Petter Says:

  Undrar när dem tänker kvotera anslagen mellan mans och kvinnojourerna. . . eller kvotera antagning till höga utbildningar. . . Att bortse från individ och bara se kön kallas tydligen jämställdhet i dagens Sverige. Det räcker inte att ”jämställdhetsarbetet” bara går i en riktning, vilket i sig är fel, utan den går till på köpet i helt fel riktning…

 13. Sigvard Says:

  I praktiken är det svårt att nå exakt 50-50.

  40-60 är en god kompromiss.

 14. Info Says:

  GLÖM INTE DORIS-FILM

  Glöm inte Doris-film – där råder fullkomlig jämställdhet, 100% kvinnor:

  http://dorisfilm.se/?page_id=135

  För att inte tala om Svenska filminstitutets Rookie-projekt:

  https://genusnytt.wordpress.com/2009/10/30/manliga-regissorer-utestangs-fran-statligt-stod/

  Här skrev jag (Info) litet om Anna Serner hos GenusNytt 29/3 2011:

  NYA, POLITISKA CHEFEN FÖR SVENSKA FILMINSTITUTET: JÄMSTÄLLDHET ÄR MÅLET

  Anna Serner har av Svenska Filminstitutets styrelse och kulturministern, landshövdingskan Lena Adelsohn Liljeroth, utsetts till ny verkställande direktör. Hon tillträder den 1 oktober.

  Pressmeddelande: ”Frågor som hon kommer att prioritera handlar om jämställdhet.”

  Alltså inte om frågor som rör kvalitet, originalitet och integritet inom svensk filmproduktion.

  Några ord av Anna Serner själv från hennes egen rabiatfeministiska blogg (2008-04-23):

  ”OTIDSENLIG KVINNOSYN – IGEN
  I SvD har man en artikelserie om raggning. Hur män raggar kvinnor vill säga. BIOLOGISTER ljublar [= stavfel av Anna, ska vara: jublar] säkert, men vi som tror att kvinnor inte ska behöva sitta som panelhönor och vänta på den beskyddande drömprinsen blir faktiskt FÖRBANNADE. – – –

  Enligt raggarexperterna så är mannen en alfahanne och han har en fundamental roll: ´Den varma alfahannen ger inte bara värde och bekräftar andra, utan är också beskyddare av närstående, ledare för män och vald av kvinnor.´

  Här ligger hela jämställdhetsproblematiken AVSLÖJAD. Även i näringslivet. För män ska ha manliga chefer och kvinnor ska ha beskyddare. Om det är det som ligger i REPTILHJÄRNAN och lärs ut på kurser är det inte konstigt att jämställdheten låter vänta på sig!”

  – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Annas filmkulturella meriter: ”Anna Serner är född 1964, jur.kand. och kommer närmast från tjänsten som VD för branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU). Dessförinnan var hon under ett par år verksam som konsult inom marknadskommunikation i egen firma och innan dess VD för Reklamförbundet 1998-2006. Hon har bred erfarenhet av styrelseuppdrag, bl a för Berghs School of Communication, Folkoperan, United Minds, Fanzingo och tidskriften Dagens Samhälle och har varit expert i statliga utredningar såsom Upphovsrättsutredningen 2010.”
  Kompis med Filippa och Lena?

  Genusindustrins kvarnar mal vidare, kugghjulen spinner och gnisslar, medborgarna manglas obönhörligt till av Sjupartiet önskad form och tjocklek.

 15. Johan Jacobsson Says:

  Inom IT-världen finns tydligen samma problem, inte tillräckligt många tjejer. Detta får företaget PEAK-IT att söka ”IT-tjejer”:

  http://www.ingenjorsjobb.se/lediga-jobb/31225/it-tjejer/stockholm

  Man häpnar. Det känns som om det blir mer och mer acceptabelt att öppet diskriminera killar och män.

 16. Rille Says:

  Och så här gick det 2009 när män kvoterades till veterinärlinjen:

  http://www.veterinarmagazinet.se/fel-kvotera-m%C3%A4n-till-veterin%C3%A4rutbildning-6799764

  Blir ju snudd på humoristiskt

 17. Lasse Says:

  Stilla förundran.

  Om GD Dan Eliasson på försäkringskassan hade sagt:

  Vi skall satsa enormt mycket pengar på att män skall få arbete inom försäkringskassan.

  Vad hade hänt ?

  (inte samma bransch men samma princip)

 18. Lorem Ipsum Says:

  Kvoteringsivrare har _ingen_ känsla för kvalitet.

 19. Liberalen Says:

  Det hela är ju bara FÖR patetiskt. Hur i allsin dar fick den där talanglösa genuspolitruken, könskommunisten det jobbet?

  Ett uppenbart kvotvåp som rekommenderar en genusriktig kalkonrulle…

  Pinsamt =)

 20. Access Says:

  På deras hemsida kan man läsa följande:
  ——————————————————-
  Filminstitutet leds av en styrelse som består av nio ledamöter utsedda av regeringen. Styrelsen tillsätter den verkställande direktören som ansvarar för Filminstitutets löpande verksamhet.
  ——————————————————-

  Det är alltså den av regeringen utsedda styrelsen som tillsatt Anna Serner.
  Man kan ju hoppas att en borgerlig regering snarast byter ut styrelsen, som i sin tur kan byta ut Anna Serner.

 21. En läsare Says:

  This is Fun!

  Fun Da Ment Alism

  Svensk film kommer nu att bli ÄNNU BÄTTRE!

  Eller inte?

 22. JD Says:

  Jag anser att fackförbunden måste börja visa var dom står.
  Kvotering är en företeelse som bordr motarbetas aktivt av facken eftersom kvotering för vissa direkt och ofrånkomligt innebär diskriminering mot andra!
  Som det är idag måste framförallt män börja motarbeta fackförbunden.
  Ett upprop mot fackförbundens existens tills dem arbetar för alla människors rätt i arbetslivet?

 23. GenusSopStationen Says:

  Hoppas det blir en film om kvinnliga sopgubbar. Nu när vi ska ha det jämställt i filmbranschen. Jag vägrar nämligen att slänga mitt husavfall i soptunnan ända fram tills det kommer ett helt gäng kvinnliga sopgubbar och hämtar det!
  Så länge det går åt skogen med jämställdhet inom sopgubbaryrket så tänker jag slänga mina sopor i skogen. Punkt! Slut! Nånstans måste man markera var gränsen går för gubbväldet!

 24. michael Says:

  Ja så ser det ut i feminist sverige där män som vill göra film måste söka finansiering på annat håll än staten och dom män som får det måste hylla Anna Serners politik för att få det.

 25. Jämställdhetsfeministern Says:

  Ja, klart att det SKA vara minst exakt hälften kvinnor bland Sveriges filmare. Kosta vad det kosta vill. Allt annan är kvinnodiskriminering.

  Det spelar ingen som helst roll om det finns många fler män än kvinnor i branschen. Om det gör det, så är det ju på grund av att patriarkatet diskriminerar svenska kvinnor – och det är något vi ska ändra på. Om män inom svensk filmbransch kvoteras bort och får mycket mindre pengar än kvinnorna, så kanske många av männen tröttnar, söker sig utomlands eller byter jobb. Och då blir det ju till sist 50% kvinnor – och jämställdhet uppnås äntligen.

 26. Matte Matik Says:

  Ullis – det är lika fånigt med såna dagar tycker jag. Vill killar bli dansare så tror jag de är kapabla att göra det utan att det måste till nån som ”lyfter fram” dom. Ska bli intressant att se om media reagerar på detta dock, killdagar hör inte till vanligheten, och blir det ramaskri om detta i media så vet man ju vem det är som blundar i vanliga fall

 27. GenusSopStationen Says:

  Jämställdhetsfeministern säger:
  04 november 2011 kl. 23:08
  ”Om män inom svensk filmbransch kvoteras bort och får mycket mindre pengar än kvinnorna, så kanske många av männen tröttnar, söker sig utomlands eller byter jobb.”
  Just precis! Och då hamnar de hos oss, sopgubbar. Då blir det ännu mer ojämställt hos oss. Det var inte så mycket genomtänkt, nu när vi vill ha fler kvinnor som sopgubbar. Du borde tänka mer på svenska skogar innan du lämnar helt ogenomtänkta kommentarer på den här bloggen.

 28. Mörker Says:

  Mer feministisk porrfilm att vänta då? Tur att man kan välja att inte se svensk film. Kan man även få välja att inte betala? Snälla, jag skulle så gärna vilja använda mina pengar till att köpa kläder åt mitt barn istället för att bekosta porrfilm.

  Kan kvinnor om inte pappa staten betalar?

 29. Enstolochettbord Says:

  Hej!

  Jag kunde inte hitta någon email på siten så jag skriver det här istället. det finns gott om arbetsplatser runt om i landet där personalen får genomgå olika typer av genusutbildningar. har genusnytt skrivit om detta? det är mycket vanligt och händer inte minst inom det kommunala, till exempel på skolor och bibliotek.

  till viss del kan det säkert vara nyttigt. det är inte alla människor som reflekterar över sådana här problem och det FINNS en diskriminering mot kvinnor som ÄR allvarlig, oavsett vad vi tycker om feminismen som rörelse i dagsläget. men hur påverkar dessa utbildningar egentligen det vidtagande arbetet?

  jag har talat med personer som arbetar på skolor där barnen inte längre tillåts läsa barnböcker av författare som elsa beskow eftersom innehållet i dessa böcker anses olämpligt för barnen. dessa barn undanhålls mao skatter som olles skidfärd och tomtebobarnen till förmån för böcker med ett mer passande innehåll och budskap. personalen (de som jag har pratat med) gör inte detta för att de inte själva tycker om böckerna utan för att deras utbildning har instruerat dem att det är ett nödvändigt ont att plocka bort böckerna. i den händelse någon opponerar sig (och tex frågar om de inte helt enkelt kan förklara för barnen att böckerna skildrar en annan tid) finns det vanligtvis en mer övertygad och handlingskraftig arbetskamrat som talar den första tillrätta och ser till att genomföra de nödvändiga förändringarna. märk väl att jag inte talar om ”genusmedvetna” skolor och förskolor som har en uttalad feministisk nisch utan om skolor i största allmänhet.

  det här är mycket allvarligt, tror jag det är fler än jag och mina bekanta som tycker. men varför förs det ingen debatt om det? varför är det ingen som tar ställning för älskade författare som beskow, m fl? jag är säker på att om ni som läser det här börjar ringa runt till skolor kommer ni mycket snabbt att hitta exempel som svarar mot min beskrivning.

 30. Musse Pig Says:

  @”Enstolochettbord”, vilken kvinnodiskriminering är det syftar på?

 31. michael Says:

  Om 25kvinnor och 100män söker filmstöd 25kvinnor 25män får filmstöd så är det 100 % kvinnor och 25 % män som får stöd detta är rättvist och jämställt enligt Anna Serner

 32. JD Says:

  @Ettbordochenstol

  ”Att bli betraktad som ett barn som inte har snopp är diskriminering!”

  Si står det faktiskt faktiskt i utb.mtrl på jamstallt.se som sysslar med omfattande genusutbildning av personal på förskolor och skolor i sverige.
  http://www.jamstallt.se/docs/Snippa.pdf

 33. Patrik Says:

  Hon kan säkert ge fler kvinnliga filmare ekonomiskt stld men det betyder inte att publiken kommer att vilja se deras filmer. ”Tusen gånger starkare” fick fina recesioner av kultureliten men floppade hos publiken vad jag vet.

 34. Lasse Says:

  @Enstolochettbord

  ”och det FINNS en diskriminering mot kvinnor som ÄR allvarlig,”

  Ge gärna exempel på ovanstående för hittar ingen diskriminering mot kvinnor hur än jag letar. Däremot finns det en utbredd diskriminering mot män på ett antal områden.

 35. Pelle Billing Says:

  ”Jag tycker att 40/60 är larv, jag tycker att det ska vara 50 lika. I alla sammanhang. Det SKA.”

  Så talar en sann extremist.

  Kommunismen är död, men den socialistiska radikalfeminismen lever vidare som samma andas barn.

 36. Patrik Says:

  Jag tvivlar på att den svensk filmpubliken kräver att få se filmer av kvinnliga regissörer. De vill se bra film, punkt och slut. Filminstitutet kan rikta 100% av sitt stöd till kvinnor som gör feministiska filmer. Men jag tvivlar på att publiken kommer.

 37. Jack Says:

  Det ÄR ett problem att skattepengar finaniserar kvinnor till att ”pyssla med vad de gillar” utan att någon annan vill ha resultatet av deras pyssel det.

  Det finns män som förlorar bostad, familj, tvingas svälta och bo på gatan för att de inte kan göra vad andra vill. Men för kvinnor finns enorma skyddsnät. Att få göra t ex dålig film, och ändå få betalt för det, medan en man snabbt hade förlorat sitt liv om han höll på med sådant hobby som ingen annan vill ha, det är inte rätt.

  Minska bidragen till dessa kvinnor, öka dem till män, och se till att båda grupper kommer in på något jobb som är av värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: