Patriarkatet och ilskna elefanter

by

På landsbygden i Afrika och Asien är det på sina håll ett problem att människor och byar blir attackerade av ilskna elefanter.

Så här skriver Forskning och Framsteg om saken i en artikel:

”I delstaten Assam i nordöstra Indien kommer elefanterna i skymningen och gör räder mot befolkningens åkrar, mat och dryckesförråd. Männen håller vakt hela nätterna medan kvinnor och barn sover skyddade på plattformar i träden. När elefanterna närmar sig rusar männen skrikande mot dem och kastar sten och smällare.”

Men vad nu? Det där låter ju inte särskilt jämställt. Jag tror minsann att det svenska biståndsorganet SIDA bör skicka ut lite genuskonsulter som undervisar i jämställdhet. Den skyddade tiden i träden måste naturligtvis delas in 50/50 mellan könen, liksom kampen mot elefanterna.

Skämp åsido: Som vanligt är det män som tar risker för att kvinnorna ska kunna hållas skyddade. Så har det varit genom hela historien, och så är det fortfarande. Men glöm alla tankar på att männen skulle få credd för det.

För övrigt: Här kan du gå på föreläsning och lära dig jämställt föräldraskap. Och här är en kurs i feministiskt samskrivande.

Annonser

55 svar to “Patriarkatet och ilskna elefanter”

 1. JD Says:

  Manliga elefanter river och förstör.
  Män kastar sten och smällare som stör omgivningen.
  Samtidigt ligger kvinnorna stilla och sover och är fredliga.
  De varken kastar sten, smällare eller härjar som de manliga elefanterna gör.

 2. noterat Says:

  Noterar med tillfredsställelse att ett politiskt parti vill avskaffa kvinnodagen eller införa även en mansdag.

 3. Jack Says:

  Elefanten är en social man

 4. U Says:

  Män är djur

 5. Joel Johansson Says:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/snart-har-vi-alla-fatt-pedofilernas-blick_6608730.svd

  Per Hagwall (M) om nypuritanism och pedofilskräck.

  Pedofilskräcken har ätit sig in i samhällstilliten då vuxna drar sig för att gå fram till gråtande barn av rädsla för att anses ha onda syften. Tänk om det varit en man som hittat flickan som blev avslängd av tåget i Kumla, hade han över huvud taget vågat ge henne husrum?

 6. Jack Says:

  Kan vara värt att repetera vad jag fick lära mig på universitet i Sverige om pojkar och flickor i puberteten.

  ”Flickor utvecklas till att föda, pojkar till att döda”

  Sådan är den svenska modellen av hur vi ska se på pojkar, vi ska se det som att pojkar biologiskt utvecklas till att döda, det är deras natur, alltså inte till att t ex utvecklas försvara, bygga och skaffa föda, om detta sades ingen. Våra mest aktade ”experter” på den mänskliga naturen lägger det så.

  På frågan hur det isådanfall kommer sig att kvinnor står för merparten av alla småbarnsmord fick jag inget svar, utan möttes istället av extremt grova former av såväl förtal som psykologiskt våld, på ett sätt som inte hade varit möjligt utan en feministiserad poilskår, kanske under inflytande av den pedofila våldtäktsman som feministerna redan hade satt som chef.

 7. Jack Says:

  Joel Johansson,

  Hörde en konversation på seven eleven utifrån låten ”alla som inte dansar är våldtäktsmän”. Kassörskan sade till en av sina kollegor
  ”Vaddå, dansar du inte? Står du bara och tittar som en pedofil?”

 8. Liberalen Says:

  När kommer inbjudan till *patriarkatet*? Jag väntar fortfarande. Har *patriarkatet* någon websida? Mailadress? Eller är det så att:

  Det feministiska skrämselspöket *patriarkatet* är i själva verket en externalisering av den troendes feministens högst personliga tillkortakommanden.

  Den lurade feministen externaliserar exempelvis sin illa dolda penisavund, sin paranoida läggning, sina egna neuroser, sina egna misstag, tillkortakommanden, och dåliga partnerval i livet.

  Den externaliserade fantasifiguren,halmdockan, kallar feministen sedan *patriarkatet*. Den av egna tillkortakommanden ”konkretiserade” halmdockan *patriarkatet* attackeras sedan frenetiskt av den nu rättroende feministen.

  Och allt detta ”skylla på någon annan” istället för att ta sig själv i kragen, och ta ansvar för sitt eget liv.

 9. ninnitokan Says:

  JD:
  Hehe!
  Så långt har jag aldrig tänkt på.. Nu när du säger det så är det självklart att män ska förtryckas när kvinnor är så mycket snällare:P

 10. 50/50 Says:

  @ Noterat

  Tyvärr är det samma parti som är rasiststämplat. Vilket gör att det här faktiskt gör vår kamp endast svårare. För om är för jämställdhet blir man plötsligt förknippad med SD och rasism!

 11. Jack Says:

  Apropå att stå och titta, ni vet som pedofiler gör, är det nån som vet om kvinnorna som går på ladies night står och tittar som pedofiler eller dansar de också?

 12. MalinÖ Says:

  Här har vi turen att inte bli attackerade av elefanter, och var står det att männen inte får någon credd?
  Det är klart det går att diskutera jämställdhet över hela världen, det ser olika ut i olika kulturer och olika länder.
  Men om vi skulle bli attackerade i Sverige av.. vargar? tror jag inte att ALLA kvinnor skulle ligga och sova.
  Många kvinnor skulle nog vilja vara med och försvara sig och sitt ”hemområde”

 13. MalinÖ Says:

  @50/50
  och är man för genus och att föra fram kvinnor i arbetslivet blir man stämplad som feminist, sektmedlem och manshatare
  ?! Logik?!

 14. Ubbe Says:

  @Liberalen:”..*patriarkatet* är i själva verket en externalisering av den troendes feministens högst personliga tillkortakommanden.”

  Bra formulerat! Det ska jag lägga på minnet.

 15. Joel Johansson Says:

  I Sverige blir vi ”attackerade” av kapitalismens och det moderna samhällets krav. Och även här är det mannen som tar det största ansvaret för artens fortbestånd. Det är faktiskt med en viss återhållsam förtjusning som jag ser hur etablissemanget ställer högre krav på kvinnor i detta avseende – under feministisk täckmantel.

 16. Ubbe Says:

  @noterat: Internationella mansdagen firas 19 november sedan 1999 upplyser SvD ledarblogg. Det där partiet verkar inte så välinformerat.

 17. Berit Says:

  ”Taiwan har nu för första gången fler kvinnor än män, i kontrast till Kina där andelen män växer kraftigt”

  ”I Taiwan förklaras den omvända snedfördelningen med att landets män är så populära att utländska kvinnor ”kärleksflyttar” dit.”

  Vad gör SIDAs genuskonsulter här? Nån måste hjälpa dessa stackars kvinnor som inte förstår sitt eget bästa!

 18. Berit Says:

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article13886004.ab

 19. Backlash Says:

  MalinÖ – Kvinnor behöver inte ‘föras fram’ i näringslivet. De som har talangen och ambitionen tar sig fram helt av egen kraft.

 20. Jonas S Says:

  OT: Nya VD:n för SFI vurmar för kvotering.
  http://allehanda.se/noje/1.4069734-ny-film-vd-vill-ha-mer-pengar

 21. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det är män som bär det kollektiva ansvaret för arga elefanter. Ändå är det alltid kvinnor och barn som drabbas värst av arga elefanters framfart. Då är det minsta man kan begära att kvinnor och barn åtminstone ska få sova på en skyddad plats.

 22. Jämställdhetsfeministern Says:

  @MalinÖ

  Exakt! Klart att män ska försvara kvinnor och barn från vargar (om vargar varit ett problem i Sverige). Varför skulle män få credd för det? Sedan skulle säkert en del duktiga kvinnor också vilja vara med och försvara sig mot vargarna. Det är dessa kvinnor som ska få credd!

  Och precis som du säger, tycker man av någon ologisk anledning att män ska få credd för att för att de offrar sig och försvarar kvinnor och barn från elefanter Indien – ja då måste man ju vara för att kvinnor kvoteras in i attraktiva yrken på arbetsmarknaden i Sverige. Annars är man ju HELT ologisk.

 23. ninnitokan Says:

  50/50
  Tyvärr är det samma parti som är rasiststämplat. Vilket gör att det här faktiskt gör vår kamp endast svårare.

  Nej, jag tror inte det. Det finns otroligt många jämställdister, det handlar bara om två saker
  1. att se
  Man måste först se igenom feminismen. Man måste kunna se att deras slagdängor är substanslösa, man måste se igenom retorisk som används för att man saknar bärighet osv. osv.
  2. att våga
  Feminister hojtar ofta om att folk här är anonyma och därmed inte kan ”tas seriöst”. Jag tycker det är seriöst bullshit, det är inte vem som säger vad som sägs. För mig är rätten till få framföra sina åsikter under anonymitet grundläggande i en demokrati, därför har vi val med insiktsskyddade bås.**
  Men vi vet varför så många väljer vara anonyma här, icke-pk åsikter ger social bestraffning.

  Det viktiga är att saker som talar mot feminismens alla grundläggande axiom blir synliggjorda. Då kommer 1 och 2 bli möjligt för folk. SD gör ju inget rasistiskt utspel här som kan kopplas till oss eller vår ideologi(vilket jag har synnerligen svårt att se hur det skulle gå till), därför tror jag inte det är negativt för vårt arbete.

  ** För den som tycker att en anonym inte ska uttala sig i denna fråga så kan jag berätta att ”Ninnitokan” har en anonymitetsgrad lika tät som en sil. Är mitt namn viktigt för dig så får du leka detektiv. Vad som är viktigt för dig är inte mitt bekymmer.

 24. ninnitokan Says:

  Det finns otroligt många jämställdister, det handlar bara om två saker

  Här menade jag såna som ännu inte är medvetna om sin hemvist. Alltså dom som tror vi är ”kvinnofientliga gubbslem” för våra åsikter förvrids i samhället.;)

 25. Undrande Says:

  Är det någon som kommer fram på länken till den där föreläsningen om jämställt föräldraskap? Det krävs lösenord. Jag skulle väldigt gärna vilja gå på den föreläsningen.

 26. AnnanDan Says:

  Elefanter är oerhört jämställda, båda könen har snabel.

 27. Nils Jungenäs Says:

  Haha! 😀

  Klockrent Pär.

  Män är djur…

 28. Nils Jungenäs Says:

  De arga elefanterna var säkert hannar, då är det ju inte mer än rätt att människohannarna tar sitt kolektiva ansvar också.

 29. noterat Says:

  Ubbe
  19 november står inte internationella mansdagen förtryckt i min almanacka, däremot står naturligtvis 8 mars internationella kvinnodagen förtryckt.
  Menar du att detta saknar betydelse? Jag vill tvärtom hävda att det GÖR SKILLNAD.

 30. Leif Says:

  @ Jack:
  ”…är det nån som vet om kvinnorna som går på ladies night står och tittar som pedofiler eller dansar de också?”
  Kvinnor är av naturen goda, män däremot onda. Det har hänt att kvinnor varit verksamma i något som liknar pedofili, men då har det varit en ond man med pedofila böjelser som lurat dem in på denna verksamhet 😉

 31. Daniel Says:

  Anledningen till att elefanterna attackerar är pga elefantpapporna endast tar ut 23% föräldraredighet.

 32. Pelle Says:

  Ganska ironiskt med tanke på att elefanter brukar leva i ett matriarkat… Ojdå, kanske inte får poängtera det :p

 33. A Says:

  Jack,

  ”är det nån som vet om kvinnorna som går på ladies night står och tittar som pedofiler eller dansar de också?”

  Du får nog ta och slå upp ordet pedofil i ordboken. Slå upp ”vad feministisk teori anser om en syn som säger att män är biologiskt programmerade döda” när du ändå håller på.

 34. AnnanDan Says:

  Flickor utvecklas till att blänka, pojkar till att tänka.
  Är det 1-1 nu?

 35. Sofia Capel Says:

  Alltså kvaliteten på denna blogg och dess kommentarer…

 36. AnnanDan Says:

  Åja, din blanka blogg var inte mycket att hurra för heller… 🙂

 37. Nils Jungenäs Says:

  Sofia 15:47

  Kommentarerna: Du är medveten om att människor kan skämta va?

  Bloggen: Vad är fel på Pärs blogg?

 38. Hjalmar Says:

  Nils Jungenäs:
  ”Bloggen: Vad är fel på Pärs blogg?” (Webbläsaren kanske?)
  Absolut ingenting, bloggen är helt underbar! 🙂
  Några ”indianer i gräset” bara…(feminister).

 39. Nils Jungenäs Says:

  Jämstäldhetsfeministern

  Jag tänkte gå en genuskurs på Södertörns högskola i vår. Jag kommer köra din stil fullt ut. Det ska bli så jävla kul! 😀

  Jag ska se om jag kan dokumentera diskussionerna när vi har grupparbete och lägga upp på min youtube.

 40. Sofia Capel Says:

  Vad som är fel på bloggen? Att Pär skriver om så pass triviala skitsaker när idén om att fokusera på mansproblem är en riktigt bra sak. Som detta inlägg t ex. JA, Pär, vi är medvetna om att könsroller existerar i hela världen, inte minst i u-länder. Vad vill du få sagt? ”Glöm att männen får credd” – kanske de får det, kanske inte – om inte så är det för att de är så insatta i tankegången om att män SKA försvara och kvinnor SKA vara hemma med barnen. Tror du kvinnor som föder barn och tar hand om hus och hem så att männen kan gå ut och jobba får mer ”cedd”?

  Och inlägget om de ”manshatande tårtorna”. Vem behöver satir??

  Men sanningen är att feminister gör mer för utsatta män än folk som inte är insatta i genusfrågor alls.

 41. Leif Says:

  @Sofia:
  Medan vi ändå håller på. Vill du att någon ska ge dig tips om vad du egentlgen borde blogga om istället för det du bloggar om?

 42. Daniello Says:

  Patriarkatet kunde inte hålla sig till att bara förtrycka kvinnor, nu har de gett sig på elefanterna också! Inte konstigt att de är sura.
  Vi måste inse att art är en social konstruktion och kvotera in fler elefanter i bolagsstyrelser!

  Alla som motsätter sig att elefanter tar för sig i samhället är artister!

 43. Backlash Says:

  Om man tar på sig genusglasögonen blir elefanterna rosa

 44. Jack Says:

  A,

  du får läsa igen och se om du förstår

 45. Jack Says:

  läs mitt tidigare inlägg för att förstå sammanhanget

 46. Sofia Capel Says:

  Leif: Varför utge sig för att man brinner för jämställdhet om man sedan bara ska tramsa runt?

 47. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Sofia Capel

  ”Alltså kvaliteten på denna blogg och dess kommentarer…”

  Håller med till hundratio procent! Hur kan någon starta något så korkat och kvalitetsmässigt undermåligt som en blogg som ifrågasätter det grundläggande faktum att kvinnor över hela världen förtrycks och diskrimineras, medan männen glider fram på en räkmacka? Och sedan finns det dårar som tycker att det är bra att Pär Ström gör detta ifrågasättande. Pinsamt!

  Tur att det finns kloka feminister som du, som vältaligt, sakligt och elegant kan såga ”jämställdisternas” korkade argument vid fotknölarna!

 48. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Leif

  Varför utge sig för att man brinner för jämställdhet om man sedan bara ska tramsa runt och påstå att det inte är så att kvinnor alltid drabbas värst av allt och att män överallt och alltid glider fram på en räkmacka i livet?

 49. Leif Says:

  @Sofia
  Du kan väl inte begära att alla, och särskilt inte byfånar, ska kunna prestera bloggar på samma höga nivå som den du administererar.

 50. Sofia Capel Says:

  Leif: Det har du fanimig rätt i.

 51. Leif Says:

  @Sofia:
  Ja, för det sista man kommer att tänka på när man läser din blogg, det är ju ”triviala skitsaker”, eller hur?

 52. Sofia Capel Says:

  Leif: Min blogg handlar först och främst om Londonlivet. Jag utger mig inte för att skriva en blogg om feminism, även om jag då och då tar upp feminism samt andra ämnen. Stor skillnad.

 53. Leif Says:

  Ja, verkligen.

 54. Ulf Andersson Says:

  Mikael Persbrandt, Sanna Lundells särbo/whatever,
  är ju en feminist – men han är ju en knarkarelefant
  (som älskar ”kola”)
  Det står KSMB, men det är DRÅP från Kristianstad
  som har gjort låten

  ”Fem elefanter provade rökheroin
  nu var de alla höga som svin
  Det tyckte de var så intressant
  Så de sköt ihjäl en kompiselefant

  Fyra elefanter gick bärsärkargång
  på stadens gata så trång
  Det tyckte de var så intressant
  Så de sköt ihjäl varenda jävla elefant

  Fyra elefanter satt i fängelse
  och väntade på sin hängelse
  Det tyckte de ej var så intressant:
  Det skulle du tänkt på innan, jävla knarkarelefant

  Så kan det gå när du knark provar på
  Ja, ingen vet vad som kan hända då
  Det måhända låta väldigt intressant
  Men lyssna aldrig nånsin på en knarkarelefant!”

 55. The Mrza Says:

  Varför skulle de inte få credd? Jag tror de får credd tills motsatsen är bevisad. Jag har svårt att avgöra om artikeln är ett reportage eller artikel om vad de kommit fram till, men om det senare har de ju ingen anledning att få cred av tidningen heller.

  Och ja, sånt här spelar roll. Du manipulerar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: