Hatten av för Malin!

by

Den moderata kommun- och landstingspolitikern Malin Lennartsdotter Hall skriver en debattartikel i Värmlands Folkblad. Rubriken är ”Är relationsvåld bara mäns våld mot kvinnor?”.

Hon skriver:

”Nästan uteslutande uppmärksammas mäns våld mot kvinnor men kvinnor kan också skada sina män, det får vi inte bortse från. Relationsvåld mot män är också ett samhällsproblem som måste tas på allvar. Det finns studier som visar att kvinnor är lika eller till och med mer benägna att ta till våld mot sina män än tvärtom. Tre av fyra kvinnor som utövar våld använder tillhyggen, för män är den siffran en av tre. (BRÅ 2009:12)”

Hon skriver längre ned:

”Det förekommer tyvärr också ibland att kvinnan, med hjälp av lögner, anmäler mannen för övergrepp, hot och våld för att få till ett besöksförbud. Detta leder då oftast även till att han inte får träffa sina barn. Som förälder inser man att detta också är en slags psykisk misshandel.”

Slutklämmen är:

”Vi kan inte fortsätta att hela tiden anklaga män – bara för att de är män. Vi måste också ta mäns problem på allvar, inte bara se män som problem. För det finns trots allt många helt underbara män, många av dem också helt underbara pappor, runt omkring oss.”

Jag säger: Hatten av för Malin! Det ska en kvinna till för att våga skriva en så icke-PK artikel (en manlig politiker hade inte vågat). Och inte vilken kvinna som helst, heller…

Läs hela artikeln här. Tack för tipset, Nils!

Annonser

26 svar to “Hatten av för Malin!”

 1. Hugo Says:

  Hear, hear!

 2. Håkan Says:

  Fredrik Reinfeldt här har du din jämställdhetsminister efter valet 2014. Detta resonemang måste upp på riksnivå. Ärligt jag tror ni får fler kvinnliga väljare på det än gamla vänsteridéer som kvotering!

 3. Daniello Says:

  Off topic:
  Såg tidigare på kulturnyheterna om den här SCUM-teaterföreställningen som nu är aktuell. Tydligen hade många män reagerat negativt, vilket är fullt förståeligt. Mindre begripligt är hur regissören tolkade kritiken. Man menar att eftersom män klagade, är detta ett bevis för att det finns en sk könsmaktsordning. Så om man säger emot, finns könsmaktsordningen.

  Ska man skratta eller gråta när man hör ett sådant resonemang?

 4. Backlash Says:

  Om jag inte redan varit gift, hade jag anmält mig som frivillig. Go Malin!

 5. Mörker Says:

  Jo, det var en nypa frisk luft i ett annars genomruttet samhällsklimat. Men det måste bli moderat politik också. Inte bara snack. Jag kommer inte att rösta på ett parti som inte presenterar en plan för förändring av framför allt vårdnadslagarna. Mansjourer ska få bra resurser att bedriva verksamhet utifrån de behov de möter (idag får mansjourer inte hjälpa offer för relationsvåld, det är så sjukt att man inte tror att det är sant).

  Relationsvåldet mot män sträcker sig långt utanför hemmets väggar. Att som man bli misshandlad är att inse att ingen hjälp finns att få, att likhet inför lagen inte finns. ATt det står hela kader av hatiska människor och bara väntar på att få fortsätta misshandeln. På polis, socialkontor, falska mansjourer, brottsoffermyndigheten, så klart kvinnojourer och i underjordiska nätverk.

  Det tar ett tag innan det går upp för en att män helt enkelt anses som mindre värda än andra. Det är statsfeminism.

 6. Polaren Pär Says:

  Här finner man nog en stor del av förklaringen till att Moderaterna tar väljare från socialdemokraterna. Synd bara att (m) har en partiledare som tycks göra sitt bästa för att motverka denna effekt.

 7. Bedragen av mitt eget land Says:

  Ja, hatten av för Malin men för ärlighetens skull så måste man väl ändå medge att fysiskt våld mot män från kvinnors håll är ett litet problem, även om det säkerligen förekommer som sagt minst lika ofta. Jag tror nämligen inte att män upplever familjevåld som ett problem. Däremot allt det andra hon skriver är ett bekymmer och drabbar verkligen både männen och barnen. Det största våldet mot mannen idag är kvinnans psykiska förtryck. Hoppas ingen tror att jag är feminist för då är det så fel någonting bara kan vara. Min kommentar är menad att istället försöka lyfta de frågor som verkligen gör män stor skada i dagens Sverige. Frågor som ännu inte har definierats av media och politiker.

 8. Bedragen av mitt eget land Says:

  I korta ordalag alla de frågor som aldrig ventileras i media men som gruppen män känner sig misshandlade av och säkerligen mår minst lika dåligt av som kvinnor gör utav familjevåld. Listan skulle kunna göras riktigt lång men jag väljer att inte göra någon alls. Upp till var och en man att tänka till och känna efter.

 9. Urban Says:

  Som Moderatmännenman blir man riktigt stolt 🙂

 10. Liberalen Says:

  Malin Lennartsdotter Hall levererar friska vindar! =)

  Tänk vad konstruktivt om det offentliga samtalet oftast utgick ifrån sådana intelligenta, medmänskliga, sakliga och verklighetsförankrade resonemang.

  Istället för från som oftast i dagens läge: Från vänsterns destruktiva, maniskt lögnaktiga floskelstapling, grundade på verklighetsfrånvända feministkalkoners intellektuella totalhaveri: Genus”vetenskapen”.

 11. Jämställdhetsfeministern Says:

  En sådan okunnig person som Malin Lennartsdotter Hall hör inte hemma i de nya Moderaterna, som ju är ett feministiskt parti. Moderaterna förstår ju numer att alla problem är mäns fel och att kvinnorna är offer för dessa problem, men också lösningen. Senast på sitt tal på Moderatstämman nyligen så sa ju Reinfeldt detta. Malin Lennartsdotter Hall måste alltså antingen tvingas att läsa på om könsmaktsordningen och be om ursäkt för artikeln ovan – eller lämna Moderaterna. Kanske bör hon också lämna Sverige, för här är vi alla feminister.

 12. Man United Says:

  @ Malin

  Word!

 13. Men@Work Says:

  Tack Malin!

 14. ninnitokan Says:

  Åh, kul!
  Hon måste ha läst mitt senaste inlägg;)

  Från artikeln: ”Jag vill här påpeka att jag är fullt medveten om att det finns många kvinnor som verkligen lever under hot och våld och som behöver skyddas från sina män.”

  Det är så irriterande att nutidsfeminismen ska ha infekterat samhället så att man måste göra såna självklara påpekande när man skriver för att försöka undvika att de går upp i falsett i kör och hojtar om att man inte bryr sig om barnen eller kvinnorna. Vissa av oss klarar tänka på våra medmänniskor väl oavsett deras ålder eller kön.

 15. Go Says:

  Jag har inte läst artikeln men tycker ändå – Starkt av Malin att våga sticka ut näsan!

  Men jag lär inte heller rösta på moderaterna förrän partiet inte öppet vågar ta dessa problem på allvar.

  Jag vill veta vad moderaterna har för inställning till Statens offentliga Utredning 2011:51 som kom i våras.

  http://www.makalosa.org/press/remissvar/sou-201151/

  Ypperliga förslag som borde införas fortast möjligt. Skriv en motion Malin.

  I detta nödens år utger istället socialstyrelsen ”handboken” VÅLD

  http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/18357/2011-6-9.pdf

  som ger vägledning till socialnämnderna vid exempelvis familjerättssamtal. Den som hittar en enda antydning i linje med SOU 2011:51 eller att en kvinna ”med hjälp av lögner” eller hot och våld pressar mannen får gärna meddela detta. Jag hittar inget.

  Jag vet av egen erfarenhet att så absolut kan vara fallet. Våld i nära relationer måste uppmärksammas oavsätt om det är män eller kvinnor som utför det. Men även oavsätt om det är fysiskt eller psykiskt våld i from av hot, kränkningar eller lögner för att uppnå personlig vinning i exempelvis en vårdnadstvist.

  Go Malin!

 16. Jonna Says:

  Fler och fler börjar erkänna vad dom flesta känner till; att män också drabbas av våld från kvinnor. Det handlar inte om att osynliggöra mäns våld mot kvinnor MEN om vi ska uppnå nåt som kan kallas jämställdhet så är det nödvändigt med ERKÄNNANDET av motsatsen som Malin skriver om i debatten. Feminismens järnhand mjuknar mer och mer ser det ut som.

 17. Nils Jungenäs Says:

  Jag skönjer en gryning.

 18. Joakim Says:

  Tack för att du finns, Malin!

  Bedragen av mitt eget land: ”Jag tror nämligen inte att män upplever familjevåld som ett problem.”

  Hör du ens själv hur dumt det där låter? Du verkar inte vara något troll, så jag väntar på att du läser igenom denna mening en gång till.

  Förresten, har du ens läst Sex feministiska myter?

  @Jämställdhetsfeministern
  Hur vågar du kritisera en kvinna? 😀

 19. Jonna Says:

  Lite OT – inte för att jag stödjer SD, men det finns gruskorn av vettiga saker därifrån med som denna SD-motion som inte är beslutad än om jag förstått det hela rätt:

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&typ=mot&rm=2011/12&bet=So622

  Förslag till riksdagsbeslut

  Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning av ett allmänt erbjudet PSA-test för män över en viss ålder.

  Motivering

  Över 2000 män dör i Sverige varje år av prostatacancer.

  Göteborgsstudien om prostatacancer visar att det är möjligt att finna nästan alla prostatacancrar i tidigt stadium om man genomför generella PSA-tester. Även om PSA-testerna inte alltid är entydiga eller enkla att tolka så är de jämfört med exempelvis mammografin en tydligare indikator.

  Dödligheten i prostatacancer har sjunkit kraftigt i USA efter omfattande PSA-testning och med operation och strålbehandling av ett stort antal män.

  Stockholm den 5 oktober 2011

  Mikael Jansson (SD)

 20. michael Says:

  Det säger en heldel om sverige att något självklart att alla som blir misshandlade och lever i destruktiva förhållanden ska få hjälp inte får det

 21. Hjalmar Says:

  Tack Malin Lennartsdotter Hall!

 22. Aktivarum Says:

  MalinLH: Integritet och civilkurage i en och samma person.

 23. Man United Says:

  @ ninnitokan

  Respect 😉

 24. Silver Levinsky Says:

  Respekt Malin.

 25. Josef Boberg Says:

  Integritet och civilkurage i en och samma person är sällsynt – och ej minst VÄLKOMMET ❗

 26. David Says:

  Per Ström, som vanligt är du inte så noga med källkritiken. Om du tittar i Brå-rapporten, så framgår det tydligt att mäns våld mot kvinnor både är grövre, pågår under en längre tid och oftare leder till dödsfall.

  Men vad ska man vänta sig av moderater i dessa dagar, de verkar ha en förkärlek för att skriva om vår historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: