Svenskans SCUM-recension chockerar

by

Nu är det SCUM igen.

Jag bloggade för en tid sedan (här, längst ned) om att SCUM-manifestet av Valerie Solanas skulle spelas på Turteatern i Stockholm (för en målgrupp av skolungdomar!). Nu har pjäsen spelats, och Sara Granath recenserar den i Svenska Dagbladet.

För nytillkomna bloggläsare: SCUM står for Society for cutting up men. I manifestet säger Solanas att mannen är en biologisk olycka som snarast bör utplånas. Själv försökte hon mörda konstnären Andy Warhol.

Sara Granaths recension fyller mig med häpnad. Hon börjar så här:

”Valerie Solanas som står bakom SCUM är för evigt dömd att sammankopplas med en man, Andy Warhol, som hon sköt, dock utan att omedelbart döda. Hennes manifest från 1968 förmår fortfarande väcka anstöt, inte minst genom att beskriva män lika kritiskt som kvinnor beskrivs och beskrivits genom årtusenden.”

Jag gnuggade mig i ögonen och undrade om jag hade läst rätt. Och det hade jag. Sara Granath hävdar att män både historiskt och i nutid har den inställning till kvinnor som Valerie Solanas har till män.

Granath menar alltså att män normalt sett anser att kvinnan är en biologisk olycka som snarast bör utlånas genom att skäras i bitar. Man undrar vad det är för manliga bekanta Sara Granath har.

Det här är manshat – misandri – på högsta nivå. Eller ska man kanske säga lägsta nivå. Det är ett lågvattensmärke.

För övrigt är det intressant att notera hur teatern har förberett salongen för publiken. Jag citerar recensionen:

”I det intima teaterrummet får vi kvinnor den bästa behandlingen. Vi sitter bekvämt med guldkuddar bakom ryggen och bjuds på druvor och godis. Männen sitter på nakna stolar och får oftast ta del av Edwards rygg eller en bister släng med huvudet åt deras håll. Det känns inte alls dumt att vara privilegierad, skulle vara lätt att vänja sig vid, att ta som en naturgiven förmån.”

Det påminner mig om när ett dagis på Gotland gav semlor till flickorna och knäckebröd till pojkarna. Man får väl beteckna bägge varianter som feministisk jämställdhet.

Läs recensionen här.

121 svar to “Svenskans SCUM-recension chockerar”

 1. hsl Says:

  ” … med en man, Andy Warhol, som hon sköt, dock utan att omedelbart döda.”

  Det låter nästan som om att hon är ledsen för att Solanas misslyckades med att mörda Andy Warhol. Jag undrad vad exakt det var han gjorde som förtjänar att bli mördad, förutom att vara ett biologiskt misstag då …

 2. Pablo Picasso Says:

  Inget nytt ! Feminister hatar ju män. Det vore däremot bra att utplåna feminismens ondska och snart stöveltramp.

 3. Len Says:

  Tack för den kritiska analysen om än av en obehaglig recension

 4. Pablo Picasso Says:

  Utan mannens Y-kromosom hade människosläktet fortfarande varit schimpanser. Undrar hur Valerie Solanas mfl kan tycka så, kankse brist på förstånd…

 5. Johannes Westlund Says:

  Smått obehagligt att läsa att man faktiskt lagt möda på att ge gruppen kvinnor extra privilegier och lagt ner möda på att missgynna män. Finns det något som helst historiskt stöd för att män betett sig så någonsin mot kvinnor? Visst finns det vissa män med makt som suttit på mjuka divaner och hållit sig med kvinnor och även andra män som inte levt fullt så komfortabelt, men det generella har väl ändå varit att livet historiskt varit hårt för både män och kvinnor? Det är ju inte så att vissa kvinnor valdes ut att sitta bland puffkuddarna. Alla kvinnor fick sitta bättre och alla män fick nakna vanliga stolar. Finns det något som stöder att någon civilisation någonstans någon gång haft den typen av generella skillnader? Jag bara undrar.

  Tankarna förs snarare till helt andra typer av gruppdiskrimineringar. Jag tänker på slavhandeln, situationen för afroamerikaner i amerika gentemot vita. Det vore mer relevant att placera alla vita på hårda stolar och ge människor med rötter bland afrikanska slavar divaner och druvor. Vi har haft ”white only” platser och så vidare. Men att påstå att en liknande särbehandling av kvinnan skett känns som att ljuga. Någon som är mer historiskt bevandrad som kan styrka det? Om det är så som jag tror att det är så är detta inte bara en lögn utan också ett sätt att osynliggöra och bagatellisera slavhandeln och det enorma förtryck vi vita utövat gentemot mörkhyade, det lidande det har gett upphov till genom att jämföra det med den relativt skyddade och säkra tillvaron som kvinnor lever och har levt i generellt sett historiskt.

 6. Claes-Peter Says:

  Förstår inte riktigt logiken – men det är inte första gången när man närmar sig radikalfeminism och genuseri. Solanas sköt alltså på en man som var 100 procent homosexuell och som knappast vidrört någon annan kvinna än sin mor. Dessutom sköt hon ju för att hämnas att Warhol inte accepterade hennes manus eller vill ha med henne som skådespelerska i en film. Alltså, ego och egennytta fullt ut, och inte tillstymmelse till könskamp eller idealitet!

  Borde inte hennes livvstil problematiseras lite – hon valde alltså att undvika att arbeta, och försörjde sig och sitt drogmissbruk genom att prostituera sig. Trots att hon hade en utbildning som säkert skulle ge ett bra jobb. Ett föredöme för unga kvinnor av idag?

  Tänk om jag grundar Ted Bundy-sällskapet och hyllar mord på kvinnor – nej, då skulle jag väl knappast få lovord i Svenskan!

 7. Johannes Westlund Says:

  Vidare måste jag också skriva att jag hoppas att inga skolungdomar tvingas genomlida den. Jag vill redan nu uppmana föräldrar att ta ställning och sätta press på skolor som föreslår att eleverna ska se och uppleva pjäsen. Vägra skicka era barn dit helt enkelt. Alla skolungdomar som kan tänkas få reda på att deras skolor tänker tvinga dem att se den vill jag uppmana att skolka, alternativt som en samordnad aktion precis när pjäsen börjar ställa sig upp och lämna salen och därefter vägra att delta i skolundervisningen under en väcka samt anmäla historien till DO. Ingen ska behöva bli diskriminerad under sin skolgång, INGEN.

 8. Valeria Says:

  Att kvinnor har kritiserats av män genom årtusendena är väl knappast någon nyhet, men man måste göra en distinktion i detta fall. Den värsta kritiken gentemot kvinnan återfinns flera hundra år tillbaka i tiden. Exempelvis så fick kvinnor utstå en hel del spott och spe under medeltiden. ”Kvinnan är beskare än döden”, skrevs det i Häxhammaren, från 1400-talet.

  Det går inte att jämföra det Solanas skriver med texter som är flera hundra år gamla. Att rättfärdiga ett handlande med hänvisning till vad någon gjort i en svunnen tid är fullständigt absurt. I sådana fall skulle svarta i USA kunna göra både det ena och det andra mot den vita befolkningen och helt enkelt komma undan med hänvisning till slaveriet.

  Sedan måste jag tillägga att det känns förtroendeingivande och framförallt väldigt moget att en vuxen människa resonerade utifrån principen ”jamen, han började…”

 9. Johannes Westlund Says:

  Valeria: ”Ty detta har jag funnit, bittrare än döden är kvinnan…” Predikaren 7:27 (Bibeln, Gamla Testamentet). Citatet är ju snarlikt det du drar upp från Häxhammaren och ingår alltså i bibeln. Det finns alltså skäl att anta (eftersom det skrevs i en kristen kontext) att citatet i själva verket är en återgivning av en äldre källa som är flera tusen år gammal. Alltså konstaterar vi att det inte handlar om ynka 600år. Det handlar om 3000 snarare.

 10. Sötisen Says:

  Feministen Sara Granath har otur när hon tänker, och skriver ju som hon har förstånd att göra. Vem kan klandra henne för det? Men hur i fick den världsfrånvända nollan jobbet?

 11. Medborgare X Says:

  Pär!

  Det var inte bara Andy Warhold som Valerie Solanas sköt. Hon sköt även konstkritikern Mario Arnaya och Andy Warholds agent Fred Hughes vid samma tillfälle.

  ”On June 3, 1968, Solanas arrived at The Factory and waited for Warhol in the lobby area. When he arrived with a couple of friends, she shot at Warhol three times with a handgun, hitting him once in the chest. She then shot art critic Mario Amaya and tried to shoot Warhol’s manager Fred Hughes, but her gun jammed as the elevator arrived. Hughes suggested she take it and she did, leaving the Factory. Warhol barely survived, never fully recovered, and for the rest of his life wore a corset to prevent his injuries from worsening.”

  http://en.wikipedia.org/wiki/Valerie_Solanas

  Man kan se en hel del likheter mellan Valerie Solanas, hennes attentat och hennes manifest med Anders Behring Breivik, hans attentat och hans manifest.

  Jag har dock svårt att tro att Anders Behring Breivik kommer att hyllas på samma sätt som Valerie Solanas om 30 år! Än mindre att det sätts upp teaterstycken om honom och hans manifest.

 12. Valeria Says:

  @Johannes

  Högst sannolikt att det är hämtat därifrån – på den tiden utgick man ju gärna från bibeln – men man ta med i beräknandet att citatet fortfarande betraktades som aktuellt i vissa kretsar. I varje fall är dt obetydligt för resonemanget. Det är ändå ingenting som man kan legitimera scum-manifestet med.

 13. Lorem Ipsum Says:

  Sverige – en konstinstallation

  För det är nog det enda sättet på vilket jag kan begripa mig på denna röra.

 14. Johannes Westlund Says:

  @Valeria: Jag håller helt med om att man inte legitimerar SCUM med citatet, jag ville visa på att citatet härrör från en än mer svunnen tid helt enkelt. Men vi noterar att vissa kretsar höll det för aktuellt år 1400.

 15. ConZor Says:

  Kulturnyheterna hade ett inslag igår om att ”är manliga teater besökare är kvinnliga?”

  http://svtplay.se/v/2593815/kulturnyheterna/7_11_19_00?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,2593815/sb,p102864,1,f,-1

  Det pratas mycket om patriarkatet, strukturer och att de som reagerar på pjäsen är >>>>HUMOR<<<<lösa besökare. Det nämns också att SCUM beskriver delar av verkligheten och det är inte så farligt.

 16. Johan Says:

  Apropå hat och att skära i bitar, här är ett vidrigt transfobt blogginlägg där en tjej hånas och hängs ut med personuppgifter, bara för att hon är aktiv feminist på nätet:
  http://medborgarperspektiv.wordpress.com/2011/10/29/rabiata-radikalfeminister-del-1/
  Pär Ström länkar till bloggen och kallar den ”Utmärkt antifeministisk blogg”

  Att hylla hatiska människor är ok så länge hatet inte riktar sig mot män, eller?

 17. Connor Says:

  Hur hånas han/hon?

  Enligt Medborgare X:

  ”Det är bara offentliga uppgifter som presenteras. Allt finns redan presenterat på nätet. Så här lämnas inte ut några personliga uppgifter som inte FumikoFem själv redan har lämnat ut.”

 18. Claes-Peter Says:

  Är dessa 3000 år gamla? 5000 år? Men det verkar ju inte som om kvinnorna räknades som försvarslösa och undergivna….

  Bibeln (1917) Ordspråksboken
  19:13. En dåraktig son är sin faders fördärv,
  och en kvinnas trätor äro ett oavlåtligt takdropp.

  25: 24. Bättre är att bo i en vrå på taket
  än att hava hela huset gemensamt med en trätgirig kvinna.

  27:15. Ett oavlåtligt takdropp på en regnig dag
  och en trätgirig kvinna, det kan aktas lika.

 19. Connor Says:

  För övrigt så knyter det här an till vad som händer i USA just nu:

  http://www.avoiceformen.com/mens-rights/1000-00-reward-for-real-identity-of-vliet-tiptree/

 20. Per Says:

  Inlägget om FumikoFem som Johan länkar till är på så sanslöst låg nivå att det för mig är obegripligt hur man kan sjunka så lågt eller ens försvara personen bakom. Medborgare X är tyvärr en av de flitigaste och mest hyllade kommentatorerna här och det visar väl vilken nivå jämställdismen lagt sig på. Att sprida hat är alltså okej när man gör det mot en enskild person? Det ni anser att Solanas gjorde är alltså värre än Medborgare X hatiska och otäcka inlägg??
  Att byta kön är inte att begå våld på sig själv och skribentens otäcka tankar om transexuella är rent ut sagt för jävliga. Skäms på er om ni inte tar tydligt avstånd från detta hatinlägg gjort i jämställdismens namn.
  Visa mig gärna den feminist som gör likadant.

 21. Johannes Westlund Says:

  Jag blev smått irriterad över detta så jag blev tvungen att skriva en liten kort politisk dikt om det hela:

  ”Jag har fått höra att jag är del av ett mäktigt patriarkat,
  att jag fötts med guldsked och alla förmåner från start,
  att jag har del i en världsomspännande kvinnomobbning
  och ska känna skam och skuld som en riktig usling

  Det pratas så fasligt om något osynligt glastak,
  att kvinnor hindras med kön som enda orsak,
  Men när IBM, HP och NY Times fått kvinnlig direktion
  undrar jag om inte glastaket är en falsk konstruktion

  Och i en tid när det är okej att proklamera ”skär kuken av män!”
  men att ens viska motsatsen ställer den som vågar helt utan vän,
  när två tredjedelar av alla högre studenter är av kvinnligt kön
  och kvinnliga ingenjörer tjänar genomsnittligt tusen kronor mer i lön

  Då måste jag fråga om det verkligen är kvinnor som förtrycks
  av onda män som förvägrar dem gott liv medan de vältrar sig i lyx?
  Jag har ännu inte sätt ett bevis för denna patriarkala struktur
  Det känns allt mer som att vi istället snart är i en matriarkal diktatur”

 22. vmm Says:

  Det är ingen nyhet att det feminister. Och det är ingen nyhet att det finns rasister. Upprörande, men ingen nyhet.

 23. Info Says:

  SYSTERSKAP.SE

  Här ovan länkas till en bloggpost av Medborgare X, vari nämns en viss radikalfeminist och hennes blogg Systerskap.se:

  http://systerskap.nu/?page_id=2

  Systerskaps budskap avviker inte från den svenska riksdagsfeminismens, från Yvonne Hirdmans och Judith Butlers välkända läror eller Feministiskt Initiativs grundteser.

  Systerskap sammanfattar sin ”minsta gemensamma nämnare” i följande punkter (citat):

  • Att kvinnan i dagens samhälle är underordnad och underordnas män socialt, politiskt och ekonomisk i världen och samhället och att detta ska ändras.

  • Dom biologiska skillnaderna mellan individer är enormt större än mellan grupperna ”kvinnor” och ”män”.

  • Att kvinnoförtrycket är globalt och tar sig olika uttryck i olika länder.

  • Att feminism har det kvinnliga perspektivet som fokus och tolkningsföreträde.

  – – – – – – – – – – – – –

  DN 2010-08-18
  ”HISTORIEPRIS TILL YVONNE HIRDMAN

  Historikern och författaren Yvonne Hirdman får ta emot Hertig Karls pris.

  Priset på 50.000 kronor räknas som Sveriges största historiepris. Hon får det för sin forskning och sina böcker ´som på olika sätt belyser modern historia, med tonvikt på kvinnohistoria, genushistoria och arbetslivshistoria´.

  Yvonne Hirdmans senaste bok ´Den röda grevinnan. En europeisk historia´ handlar om hennes egen mamma. Tidigare har hon bland annat skrivit ´Det tänkande hjärtat. Boken om Alva Myrdal´ och ´Gösta och genusordningen. Feministiska betraktelser´.”

  http://www.dn.se/kultur-noje/nyheter/historiepris-till-yvonne-hirdman

 24. Mattias Says:

  Per,

  menar du på allvar att vad MedborgareX gjort är värre än vad Solanas gjorde? Även det hon gjorde mot Andy?

 25. Man United Says:

  @ Medborgare X skriver: ”Man kan se en hel del likheter mellan Valerie Solanas, hennes attentat och hennes manifest med Anders Behring Breivik, hans attentat och hans manifest.

  Jag har dock svårt att tro att Anders Behring Breivik kommer att hyllas på samma sätt som Valerie Solanas om 30 år! Än mindre att det sätts upp teaterstycken om honom och hans manifest.”

  Vad är det för skillnad på Scum/SKAM manifestet och Breiviks manifest? Byt ut orden muslim mot män och tvärtom så framträder samma platoniska hat. Ett hot mot civilisation och mänskligheten.

  Dehumanisering!

 26. Man United Says:

  Just därför behövs (åter) upplysnings tid, intellekt och kärleks subversiv aka antikönskrigsrörelse som bekämpar ovan sjuka manifest och ideologier

 27. Connor Says:

  Jag förstår inte heller… Att skriva om en person som sprider hat och sprida vidare information om den personen som personen själv har publicerat… eller att försöka mörda tre personer och uppmuntra till att utrota halva jordens befolkning inklusive nyfödda och ofödda barn…

  tänker… tänker…tänker… Nä du har rätt! Det är precis samma sak eller t.o.m. mindre allvarligt i Solanas fall!

  för övrigt Per… titta på länken ovanför ditt inlägg så kan du läsa om hur feminister lägger fram seriösa planer på hur dom skall kunna utrota män, pojkar och spädbarn av manligt kön… Det pågår just nu!

  För övrigt så har jag ingenting emot transsexuella eller homosexuella…

 28. JustMe Says:

  Per:

  Kolla gärna FumikoFems inlägg på Feminetik, den lite finare akademiska feministsajten(min värdering). Kolla gärna de inlägg hon gör, hur ofta hennes inlägg blir raderade t ex. Att vara feminist och bli raderad på Feminetik är inte helt lätt… Hon är too much även för de mest inbitna feministiska överliggarna där, förutom signaturen Henrik. Någon mer misandrisk får du leta efter, Solanas är ju numera död vad jag vet.

 29. Lasse Says:

  Ännu ett sätt att höja acceptansnivån för mansdiskriminering.

 30. Lasse Says:

  Patriarkets sätt att lätta upp stämningen 😉

 31. Man United Says:

  Gay rörelsen och individer sympatiserar inte direkt med Scum/SKAM. Varför blev det så tyst efter mordförsöket, från homosexuella gentemot radikalfeminismens hyllande av Solanas ohämmade hat och militanta gärningar och uppmaningar mot det manliga släktet.

  Andy W med kollegor måltavlor med lama protester,kanske mycket pga Andy Warhol inte ville vittna och la locket på. Undrar hur långt innan scum manifestet skrevs som hon kallt planera att skrida till verket. Solanas preparerade kulorna med aluminium folie. Vad gjorde Breivik? Det är samma lama protester mot själösa feminister idag som hyllar scum/SKAM. skulle det senare vara litterärt,kulturbetonat,pk och därmed accepterat?

  Det är ju inte någon direkt hemlighet att pjäsen i sthlm Scum/SKAM ifrågasätter och gestaltar problematiken med militant könshat och viljan till könskrig. Snarare koketterar och hyllas scum. Det är ju inte Hitlers bordsamtal som avhandlas. Super swedish feminism,institutionen för rasbiologi uppsala,feminism är pk och fri från kritik,eller.

 32. Lasse Says:

  ….och vi fortsätter, förbjuden alla tänkande människor som vid ett tillfälle tänker individ.

 33. Lasse Says:

  Skrev en massa kommentarer, men min son var i min skalle.

 34. Clabbe Says:

  Tack Claes-Peter för intressant bakgrund om Solanas!

 35. Jonna, ex-feminist Says:

  @ Man United:

  ”Vad är det för skillnad på Scum/SKAM manifestet och Breiviks manifest? Byt ut orden muslim mot män och tvärtom så framträder samma platoniska hat. Ett hot mot civilisation och mänskligheten.”

  Word!

 36. cavveman Says:

  Skulle vilja tipsa om detta: http://hd.se/kultur/2011/11/09/radslans-blinda-flack/

 37. Jonna, ex-feminist Says:

  @ cavveman

  Den här länken då:

  http://hd.se/kultur/2011/11/01/manlighetens-kris-och-mannens/

  ”Låt oss använda den utan att avkräva varandra feministisk partibok, tvärsäkra svar och rättning i ledet; för sådant lämpar sig facklitteraturen bättre.

  Söderlund avslutar med att rekommendera män att läsa kvinnor och lyssna på kvinnor. Där är vi helt överens.

  För mig finns det ingen motsättning mellan det och att fortsätta min litterära gestaltning av manlighetens kris och männens skuld..
  ……

  Jens Liljestrand”

 38. Jämställdhetsfeministern Says:

  Svenska Dagbladet har rätt. De män som blir upprörda av SCUM, blir det för att Valerie Solanas beskriver män lika kritiskt som männen själva har beskrivit kvinnor genom årtusenden.

  Kul att kvinnor för en gångs skull är privilegierade på denna teaterföreställning. På alla andra teatrar och i alla andra sammanhang är det ju precis tvärtom: kvinnor får sämre sittplatser än män, som bjuds på godis och druvor och kan luta sig mot guldkuddar. Har man inte märkt det, så har man inte satt på sig genusglasögonen.

 39. Jämställdhetsfeministern Says:

  Är det verkligen bara jag och Per här som förstår att vi måste hylla SCUM-manifestet och Valerie Solanas – för jämställdhetens skull?

 40. Jack Says:

  Breivik gjorde ju också en vansinnesskjutning likt Valerie Solanas. Var det ca 80 människor som dog till följd av Breivik? I jämförelse kan nämnas att i Sverige dör ca 100 män i förtid VARJE DAG till följd av det matriarkala system som råder.

  I detta är inte inräknat att kvinnor som mördar småbarn också dödar flickor.

  Endast de manliga offren inräknade.

  Kan vara värt att påpeka att kvinnorna samtidigt haft mer rättigheter än män och färre skyldigheter än män i cirka hundra år i Sverige. Att kvinnor fick allmän rösträtt före män är bara en liten del av det hela.

 41. Cello Jr Says:

  En meningslös kommentar förstås, men ändå: det genomgående draget i feministisk verklighetsbeskrivning är dess mytomani.

  Samma sak i går när jag av misstag i P1 hörde Barbro Hedvall och några andra hönor kackla om den nya tanten och den nya gubben – menande yngre personer som avviker från stereotypen av ung kvinna och man.

  De verkade svagsinta. Det är bra att denna blogg finns, men kan den verkligen påverka cementerade könsroller och feministisk dubbelmoral? Inte en chans!

 42. JD Says:

  @ Per, @Johan

  Liknelsen mellan MBX och Solanas samt hennes anhängare är så dum att man nästan tror att ni skämtar.

  Snacka om att gripa efter halmstrån för att vidmakthålla sin egen ståndpunkt hur sjuk, fel och vidrig den än må vara.
  Ni saknar självrespekt nog att avgöra vad som är rätt och fel i er övertygelse om att feminism alltid är rätt.
  Det gör mig illamående att ni är så oemottagliga för sånt som inte alltid ovillkorligt hyllar feminismen i alla lägen.

 43. JD Says:

  Feminismfundamentalism!

 44. Ellen, producent Says:

  Hej Pär,
  Vad tråkigt att du vill avfärda vår föreställning utan att ha sett den. Vad man än må tro så är männen minst lika välkomna och verkar få en lika trevlig upplevelse, om än något annorlunda. Du är också hjärtligt välkommen, i egenskap av journalist går du ju dessutom gratis!

  Vad beträffar Valerie Solanas så har vi valt att inte ta ställning till hennes privata liv och gärningar, texten får ändå anses som ett fristående konstnärligt verk. Du hade blivit lika upprörd om man blandat ihop August Strindbergs påstådda kvinnohat med hans pjäser, misstänker jag.

  Igen, hjärtligt välkommen till teatern så lovar jag att lyssna på din kritik. Några lösryckta citat kan tyvärr inte räknas som en verklig uppfattning.
  Mvh Ellen

 45. ninnitokan Says:

  Johannes Westlund:
  Vilken bra dikt!

 46. Kalle J Says:

  Redan den enklaste transgenusanalys (byte av ordet män mot valfri annan grupp) visar att feminismen börjat spåra ur totalt. För dess egen skull bör den stoppas.

 47. Nova Says:

  Kvinnor har i alla tider fått sitta på hårda trästolar. Tänk bara på Marie Antoinette, hon blev ju t .o.m. avrättad.

 48. Koo Says:

  Bra att du tar upp detta, Per!

  Feminismen har blivit en hatets ideologi – det förstår alla som har en hjärna.

 49. Koo Says:

  Förlåt, menade Pär, inte ”Per”.

 50. Liberalen Says:

  Solanas – en mentalsjuk odugling. På historiens soptipp.

  End of story.

 51. Leif Says:

  Har Strindberg gjort sig skyldig till mordförsök, och förordat styckning av kvinnor? Det har jag missat. Och har inte Strindberg varit död i nästan 100 år?

 52. Dan Says:

  @ Per, @Johan

  Pär hängs ut dagligen i olika bloggar, tidningsartiklar, radio och TV av våra kära radikalfeminister och ni anklagar Medborgare X och oss andra genom att jämför FumikoFem med vår disskution av Solanas pjäs.

  Om ni var lite radikalare så skulle jag tro att ni skulle vara olagliga.

 53. AV Says:

  Ellen, producent: Var det det här du menade?

  Vad beträffar Kadaffi så har vi valt att inte ta ställning till hans privata liv och gärningar, texten i ”den lilla gröna” får ändå anses som ett fristående konstnärligt verk.

  Du kan inte skilja på person och konstnärligt verk, speciellt inte när det konstnärliga verket är kopplat till personens privata åsikter och handlingar. Om man sätter upp Strindbergs mer kvinnofientliga pjäser bör man kanske problematisera det på något sätt också.

 54. Joel Johansson Says:

  SD borde sätta upp en dramatisering av Mein Kampf och ge bättre platser till de renrasiga i publiken. Även om det inte riktigt är jämförbart så är jag säker på att SVD skulle ge en bra recension.

 55. Mrs G Says:

  Kanske lite utanför protokollet en kanske någon kan svara på varför ordet HEMMAFRU har blivit så otroligt laddat?
  Är det kanske Svenska Hollywoodfruarnas fel?
  För var det ingen som brydde sig, nu blir folk gröna i ansiktet av ilska, avund, avsky…ja vad vet jag.

  Mrs G ( frivilligt barnlös och hemmafru)

 56. Mrs G Says:

  Dålig svenska blev det . Det ska vara ”men” och naturligtvis ”Förut”

  Mrs G

 57. Peter Says:

  ”Männen sitter på nakna stolar och får oftast ta del av Edwards rygg”. Vad är ”Edwards rygg”?

 58. Liberalen Says:

  Mrs G

  Den tes-tuggande, västhatande, kärnfamiljshatande, könshatande könskommunisten, feministeliten, genustanten, bestämmer vad som är rätt val för dig att välja, hur du ska leva ditt eget liv, i ditt eget hem, i ditt eget kök, med din egen familj.

  Du har väl inte problem med det? =)

 59. michael Says:

  Detta visar just att feminismens lögn om könsmaktsordning kvinnor alltid underordnade män alltid överordnade rättfärdigar sexism diskriminering och förtryck av pojkar och män

 60. Kristin Says:

  Mrs G:

  Min uppfattning är att hemmafrun varit ett ”hatobjekt” ända sedan 68-vänsterns tid.

 61. Koo Says:

  Johan och Per!

  Vakna upp! Feminismen är inte en humanistisk ideologi med goda avsikter för alla människor.

  Feminismen delar in människor i olika typer – och dessa människotyper tillskrivs olika egenskaper och värde.

  Ring a bell?

 62. JD Says:

  @Ellen, producent

  Det är svårt att se föreställningen som något annat än ett slags politisk manifestation där ni sprider mansförakt i förtäckt form som teater.

  Ni skriver ju själva på facebook:
  Vågar du möta den vidriga sanningen?

  Om jag ändå kommer. Är det ok om jag tar med mina svågrars barn. Två pojkar på 8 och 10 år?

  Skulle du rekommendera dem att se föreställningen Ellen?
  Du kanske till och med anser att det är nyttigt för dem att lära sig något av föreställningen?

 63. JD Says:

  Jag tar med mig pojkarna och kommer Ellen!

 64. ninnitokan Says:

  Mrs G
  Det beror på att du gör ”fel” val. Det är precis detta jag menar när jag säger att feminismen förtrycker kvinnor. Vi ska göra rätt val dvs. ta på oss såväl karriärsrollen som offerkoftan annars är vi könsförrädare. Såna som du utgör ett hot mot feministisk ideologi. Det är allt.

  Vad gäller Svenska hemmafruar så är det en parodi-bild av hemmafrun, där hemmafrun framställs som en blåst bimbo. Orsaken till att den produceras och sänds just nu är inte en slump, det är ett av feminismens många propaganda-verktyg.

  Dom har en poäng vad gäller hemmafrun och det är att det kan leda till ekonomiska svårigheter. Men jag litar på att mina medmänniskor har förstånd att koppla det själva, se till att göra det bästa för att minimera ekonomiska konsekvenser och ta val som är rätt för dom som individer medvetna om valets konsekvenser.

 65. Ellen, producent Says:

  JD: självklart ska du inte ta med dig barn. Det är en föreställning för vuxna och unga, vi har aldrig hävdat att den är lämplig för barn.

 66. Musse Pig Says:

  Ellen, kommer ni sätta upp Mein Kamppf som nästa projekt?

 67. Jocke Says:

  Att Strindberg skulle ha hatat kvinnor är en populär floskel som figurerar i feministkretsar. Läser man Strindberg så inser man att han alls inte hatade kvinnor på ett generellt plan som Solana exempelvis verkade hata män.

  I flera av sina böcker försvarar han till och med kvinnor och barn och angriper den uppblåsta manligheten. Han var också en av de första som förespråkade kvinnlig rösträtt.

  Tyvärr är den hårdföra feministiska kärnan i Sverige väldigt obildad och antiintellektuell. De sprider åsikter som bygger på okunnighet och historielöshet blandat med känslor och löst tyckande. De flesta har aldrig ens läst Strindberg.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/August_Strindberg

 68. JD Says:

  @Ellen

  ”JD: självklart ska du inte ta med dig barn. Det är en föreställning för vuxna och unga, vi har aldrig hävdat att den är lämplig för barn.”

  Vad menar du med det?
  Kan jag ta med någon vuxen som har asberger istället?

  Varför kan jag förresten inte ta med barnen?
  Dom kommer ju ändå någon gång att ställas inför det som du nu framför på Teaterscenen!
  Det kanske är bra om jag förbereder dem redan nu och tar med dem och förklarar för dem hur det ligger till!

  Vad händer om jag tar med dem Ellen!
  Blir vi stoppade?

 69. Hjalmar Says:

  PK-folket verkar vara väldigt intresserade av det som skrivs här på bloggen…
  Har de sina blöta pekfingrar i luften? 🙂

 70. Mattias Says:

  Wow, jag trodde att det var just att männen satte kvinnorna på piedastaler och reserverade de mjuka, bästa platserna som fick den gamla feminismen att starta. Vad hände med ”Kvinnor kan!”? Vad hände med lika behandling och möjligheter? Det jag inte fattar är ju att ni hade de mjuka stolarna från början för f*n….

 71. Mattias Says:

  Jag menar naturligtvis att männen reserverade de mjuka stolarna till kvinnorna. Var du fått iden att män tog de mjuka stolarna och lämnade de hårda till kvinnorna förstår jag inte Nova. Historieförfalskning skulle jag kalla det. För i tiden var ridderlighet och gentlemannamässighet begrepp som just syftade till att ge kvinnor det bästa.

 72. Jonna, ex-feminist Says:

  @ ninnitokan:

  ”Dom har en poäng vad gäller hemmafrun och det är att det kan leda till ekonomiska svårigheter. Men jag litar på att mina medmänniskor har förstånd att koppla det själva, se till att göra det bästa för att minimera ekonomiska konsekvenser och ta val som är rätt för dom som individer medvetna om valets konsekvenser.”

  Exakt. Typ änkepensionen är ju skippad så dör mannen så riskerar man ju stå där utan försörjningsmöjligheter. MEN jag håller med. Det handlar om VAL, inget staten ska styra med att trä på oss offerkofian. Jag är totalt less på offerkoftan.

 73. Leif Says:

  @Jocke:
  ”Att Strindberg skulle ha hatat kvinnor är en populär floskel som figurerar i feministkretsar.”
  Det har du alldeles rätt i! Strindbergs förhållande till kvinnorna var komplicerat och naturligtvis präglat av den tid och det samhälle han levde i. Att säga att han hatade kvinnor är verkligen en grov förenkling. Varför skulle han då ha gift sig tre gånger? Varför förespråkade han kvinnlig rösträtt? Varför gifte han sig med, för den tiden, emanciperade kvinnor och inte med någon underdånig hushållerska?
  Den bild man får av Strindberg, om man bryr sig om ämnet lite mer ingående, passar förstås inte i den svartvita mall som feminister älskar att använda.

 74. Misandripatrullen - Svenskans SCUM-recension chockerar Says:

  […] Av ParStrom och Genus Nytt […]

 75. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Ellen

  Håller med. Mycket korkat och gubbigt av Pär Ström att kritisera en föreställning som han inte ens sett, bara för att föreställningen handlar om att män är en biologisk olycka som bör utrotas och för att vissa i publiken behandlas sämre än de andra, bara för att de är män.

  Tyvärr saknar Pär Ström kunskaper om feminism, könsmaktsordningen och de osynliga strukturerna, så han tycker att män borde åtnjuta samma respekt och behandlas lika väl som kvinnor. Helt absurt och oerhört kvinnofientligt – ja vet. Men sådana bisarra åsikter har han.

  Feministiska hjältar som du Hellen och Valerie Solanas föregår med gott exempel på hur män ska betraktas och behandlas. Fortsätt med er fantastiska jämställdhetskamp, mot Sveriges hemska, förtryckande pojkar och män!

 76. Larv Says:

  Ellen, producent
  Du stödjer en manshatare, varför?

 77. ninnitokan Says:

  Jonna:
  Mm.. vi blir verkligen idiotförklarade som grupp. Det är otroligt tröttsamt.

  Saken är att man även från samhällets sida skulle kunna göra mängder för att minimera de ekonomiska konsekvenser ett sådant väl kan få, utan att det kostar ett öre mer i skattepengar.
  När hälsan satte stopp för min karriär så hade vi redan börjat planera för att min man skulle vara hemma. Vi hade tex. tittat på olika pensionsförsäkringar och andra investeringar för att motverka en ekonomisk konkurs för honom om jag skulle gå bort.

  Sånt här skulle man kunna informera om, göra sajter där man lätt kunde beräkna sådana konsekvenser osv. osv.
  Man skulle kunna göra skattepolitiska åtgärder, så som tex. frivillig sambeskattning. Man skulle kunna ha en politisk debatt om huruvida den peng som idag går till barnomsorg(nästan uteslutande förskola) skulle kunna vara en vårdnadspeng som går dit barnet är.

  Istället gör man allt för att stigmatisera de kvinnor(och män i andra frågor) som gör ”fel” val för att tvinga oss alla att göra feministiskt rätt.

 78. John Says:

  OT: Kvinnors sexualitet är vacker och ska bejakas

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/mamma-doms-for-sexbrott-pa-dotter

 79. Mörker Says:

  Saken är ju den att i stort sett alla kvinnliga psykopater (diagnosen är egentligen ointressant) går fria i samhället. Samhällets vekhet inför kvinnliga förövare tar sig absurda uttryck ibland. Hyllandet av mördaren Valerie Solanas är ett typiskt sådant uttryck. Visserligen är det främst andra psykopater som framför hyllningarna.

  Den här föreställningen verkar vara något av ett förkroppsligande av en kvinnlig psykopats innersta önskan. Ett rum (teaterlokalen) där alla, och i synnerhet barn, är helt i händerna på förövaren. Och precis som med de enskilda mödrarna som skapar en miljö där de i lugn och ro kan begå övergrepp, så har även dessa två kvinnor samhällets fulla ekonomiska och moraliska stöd så länge de inte erkänner vad de verkligen ägnar sig åt.

  Dr. T’s radiokanal på A Voice for Men är beroendeframkallande:
  http://www.avoiceformen.com

 80. DrKejs Says:

  Ellen, producent

  Vad beträffar Anders Breivik så har vi valt att inte ta ställning till hans privata liv och gärningar, texten får ändå anses som ett fristående konstnärligt verk.

 81. Jansson Says:

  ÅÅÅÅHHH VAD DEN HÄR BLOGGEN ÄR TRÅÅÅKIIG!!!!

 82. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/11/09/more-feminist-scum/

 83. Man United Says:

  Strindberg som vänsterliberal stod upp för kvinnofrågor och jämlikhet och hade delad ekonomi delad sovplats etc.
  Strindberg sympatiserade med kvinnofrågor, med sin tids ögon mätt. Att ytligt likställa honom med kvinnohat är en lögn än mindre att förväxla med hans privatliv och kärleksrelationer.

  Strindberg tillsammans med liberalen Karl Staaf,Knut Wiksell och August Palm ingick kring kretsen Hjalmar Branting för arbetarnas villkor.

  Att döma Strindberg som kvinnohatare är okunnigt, tråkigt,oförstående och döfött. Det är en tragdier mellan kvinna och man. Det är just som ovan pjäs om Scum med katatoniska beteenden och struntsaker som förtar essansen av de klassiska verken som berättar något allmänmänskligt. Och som människan ”still” inte tycks lära sig något om. Lilla och stora hjärnan .. Likt två småsyskon träta om millimeterrättvisa och själlöst inträda i könskrigsspiralen utan vinnare och förlorare.

 84. Mörker Says:

  Vi skulle behöva en svensk register-her.com
  Det skulle förstås vara en ännu ”tråkigare” blogg för våra psykiskt avvikande väninnor.

 85. Claes-Peter Says:

  I avsaknad av änkepensionen… En man som vill försäkra sin kvinna så bra som möjligt, bör gifta sig med henne, eftersom våra lagar och vår arvsrätt är anpassade för äktenskap och inte ogifta samboförhållanden. Man behöver bara påminna om Stieg Larsson, som för att vilseleda(?) nynazisterna valde att inte gifta sig med sin livskamrat. Han måste ha trott att nazisterna är väldigt dumma – skulle frånvaron av äktenskapsbevis skydda kvinnan?

  Dessutom utfaller ju diverse försäkringar vid dödsfall – är de ogifta kan pengarna gå till mannens vuxna särkullbarn eller syskon.

  Det bör väl inte heller vara oöverkomligt att ta en privat livsförsäkring på ett större belopp, i alla fall om mannen inte är sjuklig eller lastgammal. Men jag antar, att även här underlättar ett äktenskap att pengarna verkligen går till kvinnan.

  Ett sidospår…

  För alla som finner er svarslösa i debatten när motsidan kommer med Hitler, Engla-mannen osv

  Top 10 Most Evil Women
  http://listverse.com/2007/09/09/top-10-most-evil-women/

  1. Elizabeth Bathory
  2. Katherine Knight
  3. Irma Grese
  4. Ilse Koch
  5. Mary Ann Cotton
  6. Belle Gunness
  7. Beverly Allitt
  8. Isabella of Castile
  9. Myra Hindley
  10. Queen Mary I

  Another 10 Evil Women
  http://listverse.com/2008/01/24/another-10-evil-women/

  1. Jiang Qing
  2. Delphine LaLaurie
  3. Phoolan Devi
  4. Rosemary West
  5. Marybeth Tinning
  6. Elizabeth I of England
  7. Elena Ceauşescu
  8. Karla Homolka
  9. Dorothea Puente
  10. Williamina “Minnie” Dean

  Conclusion
  We have now shown 20 evil women and I am sorry to say that I have found enough to do a third list in the future. Women, and mothers in particular, are trusted by society to raise future generations – what a tragedy when things go so wrong that we end up with murderous mothers. (…)

  Exempel:
  LaLaurie was a sadistic socialite who lived in New Orleans. Her home was a chamber of horrors. On April 10, 1834, a fire broke out in the mansion’s kitchen, and firefighters found two slaves chained to the stove. They appeared to have started the fire themselves, in order to attract attention. The firefighters were lead by other slaves to the attic, where the real surprise was. Over a dozen disfigured and maimed slaves were manacled to the walls or floors. Several had been the subjects of gruesome medical experiments. One man appeared to be part of some bizarre sex change, a woman was trapped in a small cage with her limbs broken and reset to look like a crab, and another woman with arms and legs removed, and patches of her flesh sliced off in a circular motion to resemble a caterpillar. Some had had their mouths sewn shut and had subsequently starved to death, whilst others had their hands sewn to different parts of their bodies. Most were found dead, but some were alive and begging to be killed, to release them from the pain. LaLaurie fled before she could be bought to justice – she was never caught. You can read a more indepth article on Delphine LaLaurie here.

  Delphine LaLaurie: The Evil Socialite
  http://cogitz.com/2009/08/27/delphine-lalaurie-the-evil-socialite/

 86. Mörker Says:

  @Ellen från Turteatern
  Vad sägs om att sätta upp en pjäs om Delphine Lalaurie? Vinkeln skulle kunna vara att det var hennes slavars eget fel att hon tvingades tortera, stympa och mörda dem. Känns väldigt ”svensk feminism 2011”. Lite fräckt och kul sätt att lyfta fram en stackars kvinnas handlingskraftiga sätt att återta den makt som hon saknade på grund av sitt kön… eh

 87. Daniello Says:

  Det påstås att texten av Solanas ”får ändå anses” som ett fristående konstnärligt verk. Men hur kan någon anse att den inte har något att göra med hennes liv i övrigt, när det med all tydlighet visats, att Solanas verkligen hatade män för att de var män och dessutom var beredd att döda dem?

  Det här med guldkuddarna är inget annat än ärkelöjligt. Uppenbarligen har producenterna tappat sina moraliska kompasser i diskriminerings/feministsoppan.

  Det bästa man kan göra är att bojkotta sådana här dumheter.

 88. ConZor Says:

  @Ellen, producent, Varför inte sätta upp Mein Kampf och Anders Breivik Manifest för det är rena litterära och har inget med deras handlingar i deras liv att göra??

  Problemet många har är att SCUM-manifestet INTE ses som av en litterär skildring.

  Citat av Sara Stridsberg, författare och dramatiker, en av grundarna av sammanslutningen S.K.A.M. (Skär Kukarna Av Männen): ”Vi ska läsa det bokstavligt”

  Det säger Sara om SCUM-manifestet i förordet till den svenska översättning (som utfördes av just Sara Stridsberg)

  När hyllades män som uttalat hatar kvinnor och förespråka kvinnor utplåning från jordens yta ”litterärt”?

 89. Man United Says:

  Det inte Genus kvinnorna inte förstår är att Strindberg skrev fantastiska roller för kvinnor som Alice i dödsdansen och Fröken Julie. Mannen och kvinnan är tragiska. Genus hysterin och könskampen är tragisk. Det är sannerligen synd om människorna. Västvärlden har fullt upp med könskrig istället för att istället focusera på att hjälpa sina medmänniskor i omvärlden.

 90. g.f. Says:

  Johannes Westlund säger:
  08 november 2011 kl. 23:06
  ”Men vi noterar att vissa kretsar höll det för aktuellt år 1400.”

  Du kan också notera att det egentligen står:

  ”… och detta fann jag: Bittrare än döden är DEN KVINNA som själv är jaktnät och vars hjärta är dragnät och vars händer är bojor.”

  Texten drar inte ALLA kvinnor över en kam, texten beskriver inte ALLA kvinnor. Texten beskriver egenskaper hos en viss typ av kvinnor. På samma sätt så beskrivs även egenskaper hos vissa män negativt och många kvinnor beskrivs positivt. Så det är egenskaperna i sig som kritiseras. Inte ett helt kön! Men tar man en liten bit av text ur sitt sammanhang så får man en helt annan betydelse.
  Däremot SCUM generaliserar, dömer och skuldbelägger ALLA män oavsett vilka personliga egenskaper de har som individer.

 91. Man United Says:

  Vad är det Turteatern vill förmedla med föreställningen om Scum och vad vill feministerna berätta med att hylla SKAM?

  Att verket ska vara en del för att uppnå ett Matriakat och förtrycka män? Från klasskamp till könskamp Och det tror dom att pojkar,pappor och män kommer tillåtas förtryckas utan en motståndsrörelse inspirerad av danska motståndsrörelsen och den svarta medborgarrättsrörelsen.

  Skulle bra gärna vilja veta från feministerna vad de anser som skiljer Breiviks manifest och Scum/Skam? Har de senare manifesten rätt politisk färg, är politiskt korrekt och platsar i finkulturen?

  Fascism,islamhat, kommunism,marxism,kplm-R och militanta vänster grupper med sina dödslistor. Det är Ingen skillnad på de två (Solanas och Breiviks) satans mördare.

  ” Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.
  Politik och politiker

   Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan även för det du inte säger.  
  Ansvar

   Hat kan aldrig fördriva hat, det kan bara kärleken. ”

 92. Man United Says:

  -Martin Luther King.

  Turteatern gör en Lars Vilks dvs hets mot folkgrupp.De är dumma och oempatiska nog att dessutom kalla det konstnärlig handling.

 93. Backlash Says:

  Svenskans recension var väldigt försiktig jämfört med Aftonbladets helt okritiska hyllning, som publicerades idag.

 94. Skolbarn ska titta på “våldsamt angrepp mot manligheten” Says:

  […] även: Genusnytt har tagit upp denna problematik, och Axess har berört […]

 95. Skattepengar i arbete: Scum Manifestet – som skolföreställning « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Svenskans SCUM-recension chockerar  (GenusNytt) […]

 96. Mammor – försvara era söner! « kvinnaochantifeminist Says:

  […] ska göra en skolföreställning. Det ”klassiska konstverket”(enligt teaterproducenten) bakom är SCUM-manifestet av Valerie […]

 97. David Says:

  Protest mot att skolföreställning av SCUM-manifestet ska genomföras:

  Event upplagt på facebook. Jag uppmanar alla som kan att anmäla sig. Även om ni inte kan delta så uppmanar jag er att anmäla er till evenemanget.

  Tanken är att det ska bli en protest mot misshandeln av våra barn, inte mot att de framför manifestet till vuxna.

  21/11, 18.30

  Turteatern, Lågskärsvägen 13, T-bana Kärrtorp

  https://www.facebook.com/event.php?eid=257884060926415&context=create

  Dags att agera och visa att vi fått nog!

 98. En mördad feminist är en bra feminist | Medborgarperspektiv Says:

  […] skolpojkar sitta på hård träbritsar och höra skådespelaren Andrea Edwards kallar dem för en biologisk olycka samt att de inget annat förtjänar att mördas och utrotas. Flickorna däremot behandlas som […]

 99. Du vet väl om att du är värdefull – om du inte är pojke vill säga…. « Trollan's Tankar om stort och smått Says:

  […] Andra som skrivit om eländet: Medborgar X, Axess, Maukonen, GenusNytt […]

 100. Elina Says:

  Det var inte bara Andy Warhol hon försökte mörda.
  På plats i The Factory den 3 juni 1968 var Mario Amaya, Fred Hughes och Andy Warhol. Hon försökte mörda alla tre.
  Hon beklagade efteråt att hon inte hade vapentränat mer.

  Den 3 juni borde utropas som en internationell dag mot könskrig.

 101. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2011/11/11/the-scum-manifesto-now-as-a-school-performance/

 102. Man United Says:

  @ Elina

  Instämmer,
  3 juni eller förr kan bli antikönskrigsrörelsens dag (make love not gender war) där den röda tråden är empati för medmänniskor oavsett kön,etnicitet,ålder och religon , kärlek och upplysningens tankar besegrar hat,rättsövergrepp,våld och krig. Det är ingen skillnad på scum/skam och breiviks manifest. Det är nu killar och tjejer behöver träda fram som står upp för humanism,rättssäkerhet,mänskliga rättigheter och jämställdhet 2,0

  http://www.rsorg.se
  http://www.rattssakerhet.se
  http://www.juel.se
  The psychology of female violence:
  crimes against the body Anna Motz
  http://www.youtube.com/manwomanmyth
  Daddys.blogg.se
  Catrine2009.blogspot.com
  http://www.rattsstatensvanner.se
  ”Över 1000 felaktigt dömda män i Sverige”
  Göran Lambertz rapport ”felaktigt dömda” 2006

  http://www.swedenversusassange.com

  Vi ses därute i folkvimlet aka antikönskrigsrörelsen inom kort;-)

 103. Man United Says:

  Doris Lessing till attack mot feminismen
  Visa bild »
  ”Elaka kvinnor förvandlar män till krossade förvirrade fegisar”
  15 aug 2001 LONDON.
  Vi har fått en generation med elaka kvinnor som förvandlat männen till krossade, förvirrade fegisar.
  Det påstår den berömda feministförfattarinnan Doris Lessing, 81.
  Doris Lessing växte upp i forna Rhodesia, nuvarande Zimbabwe.
  annons:
  Åhörarna på bokmässan i skotska Edinburgh häpnade när hon gick till våldsamt angrepp på den moderna feminismen, som hon kallade ”en försåtlig, fundamentalistisk kultur”.
  Hon sade att pojkar och män numera är offer som känner skuld för sin blotta existens, och uppmanade männen att slå tillbaka.

  No lie can live forever. How long,not long. We shall over come. -Martin Luther King

 104. Patrik Says:

  jag tycker att vi ska göra en kupp mot teatern, Vi samlar ihop ett gäng män och sen klär vi ut oss till kvinnor och ser på vilken sida vi blir placerade 😀 mindfucking at its best!

 105. Man United Says:

  @ Patrick

  That’s dope! Helt i stil med antikönskrigsrörelsen som står för jämställdhet 2.0

 106. SCUM manifestet | Turteatern Says:

  […] https://genusnytt.wordpress.com/2011/11/08/svd-chockerar-med-manshat-pa-rekordniva/ […]

 107. Giovanni Palusa (@palusa) Says:

  @Patrik – Gud va gullig du är! Du har uppenbarligen inte läst boken alls. Transvestiter hyllas i boken – så man lär nog få en riktigt bra behandling då.
  /En man som älskar SCUM-manifestet

 108. John Nilsson Says:

  Patrik säger, 11 november 2011 kl. 9:47:
  ”jag tycker att vi ska göra en kupp mot teatern, Vi samlar ihop ett gäng män och sen klär vi ut oss till kvinnor och ser på vilken sida vi blir placerade 😀 mindfucking at its best!”

  Rolig idé! Det bästa vore väl att klä sig (och sminka sig) på ett sådant sätt att könsidentiteten blir så svår som möjligt att avgöra. Allra bäst fungerar det väl om också några jämställdistiska kvinnor gör samma grej, fast tvärtom då, så att de teatermänniskor som ska dela upp publiken med avseende på kön får svårt att klara av sin uppgift (och till sist kanske ser sig nödsakade att ”konstruera kön” alldeles själva, för att få in publiken…). Kanske kommer de rentav att tvingas kräva ”könsidentifiering” genom att få identifiera publikens biologiska kön, vilket vore en ironi i sig (mot bakgrund av den feministiska tesen att ”kön bara är en social konstruktion”) – och också torde kunna anmälas som sexuellt ofredande. De lär väl inte bjuda på det sistnämnda, men det blir ändå ett kreativt sabotage mot pjäsens syfte, om publiken vägrar definiera sig, och låta sig definieras, utifrån kön… Hehe. 🙂

 109. Man United Says:

  Kupp,genus hyss, genus leaks och ifrågasättande av feministers vilja till könskrig.

  Vart är satiren,humorn,ironin,empatin,medmänskligheten,modet,den konstnärliga kvalitén. Såsom Oscar Wilde,Strindberg, Karl Gerhard,Doris Lessing, Lenny Bruce,Denis Leary,Thorsten Flinck och Marcus Birro

 110. Man United Says:

  ”Hat kan aldrig fördriva hat, det kan bara kärleken. ” 

  ”Människor hatar ofta varandra därför att de fruktar varandra. De fruktar varandra därför att de inte känner varandra. De känner inte varandra därför att de inte har några förbindelser med varandra. De har inga förbindelser med varandra därför att de lever åtskilda. ”
  -Martin Luther King

  ”Människor är sådana att de som krossar, känner ingenting; det är den krossade som känner vad som händer. Om man inte har ställt sig på de förtrycktas sida för att känna med dem, kan man inte förstå”-Simone Weil

 111. PO Says:

  Pablo Picasso säger 08 november 2011 kl. 22:33: ”Utan mannens Y-kromosom hade människosläktet fortfarande varit schimpanser. Undrar hur Valerie Solanas mfl kan tycka så, kankse brist på förstånd”

  Vissa kvinnor kanske menar att nu har moren gjort sitt.

 112. Hedersvåld och misandri i kultursverige « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Svenskans SCUM-recension chockerar  (GenusNytt) […]

 113. Feministisk teatergrupp manar till massmord på män | Medborgarperspektiv Says:

  […] skolpojkar sitta på hård träbritsar och höra skådespelaren Andrea Edwards kallar dem för en biologisk olycka samt att de inget annat förtjänar att mördas och utrotas. Flickorna däremot behandlas som […]

 114. Guilt by association « Says:

  […] har man hittat ett konkret mål. Scum-manifestet! Manifestet som uppmanar att skära upp alla män! Pär Ström jublar. Och resten hakar på. Typiskt feminister liksom. Och nu ska stackars tonårspojkar få gå och se […]

 115. … med SCUM-hatarna är bland det bästa som kunde hända svensk teater… Says:

  […] posterous Ann-Mari’s Blogg Axess Pelle Billing Genus nytt Zac’s åsikter på ett fat […]

 116. Marcus Says:

  Titta på dessa svenska feministers (SCUM) uppmaning på YouTube ”S.C.U.M. murder/dance party and credits”

  Tänk om man bytte ut tjejerna mot killar och mannen i stolen mot en kvinna!?! Alltså ”SCUW”.

  Hade detta finansierats av skattepengar då?

  / Marcus (en som tror på jämställdhet utan hat)

 117. Marcus Says:

  Hur kan alla de som motarbetar detta hat och kränkande beteende bli kallade kvinnohatare eller näthatare i DN, Aftonbladet, Expressen, SVT?

  Hoppas verkligen att detta hat inte leder till att arbetet och kampen för ett mer jämställt samhälle bromsar upp! Vi har mycket kvar att kämpa för innan det svenska samhället är helt jämlikt!

  Det är tydligt vilka som sprider hat och uppviglar till våld (med hjälp av skattepengar).

  Problemet är INTE att de gör föreställningar med extremt feministiskt våld! Vi har yttrandefrihet än så länge. Felet är att de gör allt för att skuldbelägga de unga killarna som är där p g a tvång från skolan! Dessa killar har däremot ingen verklig talan – för vem av dessa skulle våga säga sanningen om feministerna i den folksamlingen bestående av de mer livserfarna teaterarrangörerna, skolkompisarna och lärare med betygsmakt (lärare som förmodligen inte skulle ha tagit dit ungdomarna om de inte själva sympatiserade med den råa martyrfeminismen).

  Även om detta manifest som (skrevs av en psykiskt sjuk våldsverkare) tolkas av Turteatern på ett annat sätt än vad som avsågs av författaren, så är den underliggande meningen vidrig.

  Detta är en mental våldtäkt på de killar och tjejer som fortfarande kan tänka kritiskt & ifrågasätta. Grupptrycket är enormt i en sådan situation. Ett grupptryck som blir obehagligt för de som inte alls delar den feministiska bilden av Sveriges samhälle. Grupptrycket i kombination med ledande frågor är här ett viktigt instrument för att påverka värderingarna.

  Det cyniska upplägget med sittplatserna (uppdelning tjejer / killar) är utformat så att känslan av att bli kränkt ska stärkas under föreställningen. Det gör detockså möjligt att RIKTA HATET och FÖROLÄMPNINGARNA mot killarna medan många av tjejerna sitter och MYSER med ironiska leenden (i sina mjuka stolar, där dom blir bjudna på godsaker).

  Det är lätt att förstå att man vill poängtera hur fruktansvärt hemskt kvinnor har det i detta patriarkaliska land – enligt feministerna vill säga! Grejen är att man måste ta till med feministiska klyschor och överdriva ordentligt genom att ge killarna en kollektiv ärvd skuld för att ekvationen ska gå ihop och för att offermentaliteten ska hålla.

  Per Billings blogg:
  ”Att män inte anses ha något existensberättigande gör ett
  avtryck i dessa pojkars hjärnor, och får dem att ställa sig frågan
  varför deras lärare och hela samhället vill att de ska få höra detta”.
  Har vi män – i någon skola – sagt att kvinnor inte har ett existensberättigande och UPPMANAT TILL SLAKT av alla kvinnor?

  I SVT säger Andrea Edwards att om man inte ser kvinnorna som offer och inte delar feministernas syn på verkligheten så kan man ta illa upp på föreställningen. Hur kan man då TVINGA unga människor att bli utsatta för dessa påhopp (”uppfriskande diskriminering” som någon elak kallade det). De elever som mår dåligt och inte vågar lita på kvinnor längre, vart ska de människorna få stöd utan att bli kallade kvinnohatare? Knappast hos skolkuratorn!

  Många idioter kommer säkert att hylla SCUW en vacker dag.

  / Marcus (en som tror och hoppas på jämställdhet utan hat mellan kvinnor och män)

 118. SCUM-manifest på scen väcker reaktioner på nätet Says:

  […] för ”ett våldsamt angrepp”, Pär Ström som ligger bakom bloggen Genusnytt kallar den för ”ett lågvattensmärke” och på Facebook har 64 personer samlats till en […]

 119. SCUM på turteatern, den riktiga skandalen har inte debatterats ännu. Says:

  […] Per Ström på Genusnytt, Peter Billing och en del andra gör en stor sak av hur hemskt det är att barn får se föreställningarna, medan andra försvarar pjäsen och tycker det är bra för folk att höra att manlighet är en bristsjukdom. […]

 120. Rickard & Tanya Says:

  Lyssna på denna oerhört intelligenta kvinnas tal om SCUM och feminister! Hon sopar banan med feminister som Sara Strindberg! DET BÄSTA VI HÖRT NÅGONSIN!

  Hon har även gjort andra videos på Youtube som är absolut fantastiska:

  Ett annat tips är boken ”The War Against Boys” av Chistina Hoff Sommers. Hon har gjort en föreläsning på universitet som är mycket intressant:

 121. Terje Says:

  ”Hur kan alla de som motarbetar detta hat och kränkande beteende bli kallade kvinnohatare eller näthatare i DN, Aftonbladet, Expressen, SVT?”

  Enkelt; feminism och andra pk fenomen som att ”komma ut” är på modet. Det är 2000 talets trend. När trenden svalnat kommer förändringarnas vindar att blåsa som en orkan igenom vårt så rara pk land.

  Feminismen har peakat. i DK tappar kyrkan medlemmar för dem tillåter giftemål mellan samkönade ….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: