”Män” syndabockar för vanvård av gamla

by

Dagens Nyheter passar på att göra genusfråga och misandri (manshat) av den tragiska vanvården av gamla som har ägt rum på äldreboenden drivna av företaget Carema. Tidningen inleder den artikel där de granskar Carema med denna ingress:

”De är män” är alltså artikelns allra första ord. Sedan återkommer könstillhörigheten i det tredje stycket:

”DN:s granskning visar att det handlar om välbeställda män”

Varför påpekas det särskilt att ägarna är män? Dessutom lyfts detta faktum fram till en anmärkningsvärd placering i artikelns tre första ord, vilket nästan gör könsaspekten till huvudfråga.

De flesta företagare är män. Då är det väl inte så konstigt att även dessa företagare är det?

För övrigt, om man nu ska göra misandri av saken och utse det manliga könet till något slags syndabock för denna vanvård, måste man konstatera att vanvården rimligtvis har drabbat även åldringar av manligt kön.

De två journalister som skrivit artikeln är män. Tycker de illa om sitt eget kön?

Jag tycker det är så sorgligt med den här sortens slentrianmässiga mansförakt. Varför får media hållas?

Uppdatering: Jag lyfter upp denna intressanta kommentar från AV:

Om det ska framhållas som någon förklaring att de är män när ägarna gör något dåligt, borde de ju göra det varje gång ett företag gör något bra också. ”Han är man, uppfinnare och företagare som konstruerat en billig högteknologisk benprotes så miljontals minskadade i u-länder kan få gå som förut”. Eller: ” Vem är denne företagare som med en plastflaska, vatten, en plåtbit och gummitätning skapar gratis ljus i slumkvarterens plåtskjul? Jo, han är man, uppfinnare och företagare”…

 

Annonser

21 svar to “”Män” syndabockar för vanvård av gamla”

 1. Backlash Says:

  Ska dom verkligen åka skidor i dom kläderna?

 2. Ulf Andersson Says:

  Även den mest välhängde mannen kan framstå
  som krympling i några minusgrader i nästan bara
  mässingen………………..

  Sockerbit och pincett är kanske påkallat
  under sexpacket.

 3. Grodan Boll Says:

  Kommentarerna till bilden är skönt nog helt fria från genustänk =)

 4. Koo Says:

  Bra, Pär!

  Dagens Nyheter har tyvärr blivit en av de allra mest misandriska och radikalfeministiska tidningarna i landet. Jag begriper inte hur det har kunnat ske…, varför inte fler opponerar sig mot detta.

 5. Dan Says:

  Ja, kommentarerna till bilderna är roligt. Tänk om några män hade kommenterat likadant till bilder på tjejer? Då hade man kallats gubbsjuk och att se på kvinnor som objekt.

  DN har gått över alla gränser när det gäller misandri. Det är som en tävling i vem som ska trycka ner män mest. Och att några feministiska män (eller som Solana uttryckte det, idioter som är bara att ha) gör sig till på det här sättet är bara patetiskt.

 6. Dan Says:

  DN nämner inte att de flesta som jobbar i vård är kvinnor. Om de här männen tjänar på de gamlas elände så är kvinnorna i vården medskyldiga genom att misshandla och strunta i de gamla.

  (självklart inte alla, de flesta är änglar men några få är riktigt hemska)

 7. Chalres Says:

  De som jobbar i vården och känner till missförhållanden kan väl närmast jämföras med medlöpare, även om en del av dem är änglar och själva lider.

 8. Albert Einstein Says:

  Objektifieringen av män är MYCKET större än den av kvinnor. Skillnaden är bara att den ser annorlunda ut. För att männen ska vara sexiga krävs fin bil, hus, karriär, social charmerande kompetens mm, osv i nästan all oändlighet. Tjejer och kvinnor behöver bara se fertila ut för att vara i hamn. Av den anledningen kan jag tycka att det är bättre att objektivisera mäns utseende hellre än allt det där andra. Sex rutor är enklare att skaffa sig än att bli styrelseordförande i tex Ericsson…

 9. AV Says:

  Om det ska framhållas som någon förklaring att de är män när ägarna gör något dåligt, borde de ju göra det varje gång ett företag gör något bra också.

  Han är man, uppfinnare och företagare som konstruerat en billig högteknologisk benprotes så miljontals minskadade i u-länder kan få gå som förut.

  http://inventors.about.com/library/inventors/blprosthetic.htm

  Vem är denne företagare som med en plastflaska, vatten, en plåtbit och gummitätning skapar gratis ljus i slumkvarterens plåtskjul? Jo, han är man, uppfinnare och företagare…

 10. Lasse Says:

  Angående DN.

  Gunilla Herlitz
  Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD

  Åsa Tillberg
  Redaktionschef

  Båda med feministiska värderingar.

 11. Claes-Peter Says:

  Dagens Nyheter har tidigare hållt upp ett finger i luften för att känna hur vinden blåser. På 60-talet gick tidningen ett rejält kliv åt vänster, surfande på ”vänstervågen”. Naturligtvis noterade jag det själv, men andra har redan beskrivit det bättre än vad jag kan:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/dn-svek-i-kampen-for-demokratin_61502.svd

  ”DN svek i kampen för demokratin
  19 augusti 2002 kl 05:00, uppdaterad: 23 september 2007 kl 14:21

  Apropå Mats Johanssons spalt om Olof Lagercrantz (27/7):
  I en familj som valt exil framför anpassning till nazismen fanns givetvis ett starkt intresse för politik också efter integreringen i det svenska samhället. Sålunda hölls i vårt hem på 50-talet båda de stora morgontidningarna DN och SvD. Inte minst Herbert Tingstens kraftfulla ställningstaganden i DN mot diktaturer av alla kulörer gjorde luften lättare att andas i ett klimat där ”den tredje ståndpunkten” fick allt starkare fäste i s k intellektuella kretsar, och där hyllningar av sovjetsystemet och hatiska utfall mot USA drog ner applåder.

  Jag minns särskilt när Sara Lidman som vårtalare inför Uppsalastudenterna i mitten på 50-talet gav en fanatisk uppvisning i genren. Själv hade jag nyss återvänt efter tre år vid amerikanska universitet, inte blind för den stora demokratins tillkortakommanden men djupt imponerad av mångfalden i dess kultur och ansträngningarna att komma till rätta med bristerna. Samtidigt hade jag genom mitt ursprung haft insyn i de fruktansvärda förhållandena bakom järnridån, med kompromisslös förföljelse av oliktänkande, massarresteringar, deportationer, mord och materiell misär.

  Två aspekter på dessa händelser för 50 år sedan har relevans också i dag. När Olof Lagercrantz efterträdde Tingsten som chefredaktör för DN, åstadkom denna ende man en omkastning av vår största tidnings politiska kurs, som nu blev ett hån inte bara mot kommunistdiktaturernas miljontals offer utan också mot de demokratiska värden som DN tidigare gjort sig till talesman för. För mig blev lärdomen att monopol inom de opinionsbildande medierna till varje pris måste motarbetas.

  Den andra företeelsen är ett märkligt svenskt fenomen som troligen sammanhänger med en viss provinsialism i kulturlivet. Jag syftar på den allmänna högaktning och status av nationalmonument som fortfarande kommer vänsterdiktaturernas oförbätterliga apologeter till del. Deras eventuella kvaliteter som författare, poeter, underhållare eller politiker förbleknar vid sidan av blindhet eller likgiltighet för de brott som begåtts mot mänskligheten av andra länders förtryckare. Om deras patos i stället hade gällt nazismen, hade förmånen att ständigt få utrymme i medierna med rätta betraktats som förverkad.

  Docent Evelyn Sokolowski”

 12. Anton BW Says:

  Rikspolisstyrelsen stäms för diskriminering av män: http://svt.se/2.22620/1.2601302/rps_stams_for_diskriminering

 13. Ivar J Says:

  @Lasse: Dina uppgifter måste vara felaktiga. Enligt Glastaksteorin ska det vara män på så höga poster.

 14. En Läsare Says:

  RPS stäms för diskriminering

  Ganska självklart egentligen.

  http://svt.se/2.22620/1.2601302/rps_stams_for_diskriminering

 15. En Läsare Says:

  I Uppdrag granskning förekom även en ansvarig folkvald kvinnlig minister som försvarade alla Caremas handlingar med att de var avtalsenliga. Varför svartmålas inte hon i större utsträckning?

 16. ninnitokan Says:

  Angående stämningen av RPM.
  Glädjande att se att vindarna börjar vända nu.

 17. hsl Says:

  Vet inte om det är så att vinden har vänt ännu, har för mig att de har testat att stämma/anmäla polisen tidigare för detta (diskriminering och kvotering), särskilt då för de tre-intags perioderna — jan 2009, aug 2009, jan 2010 — där man kvoterade in kvinnor och genom ren ‘magi’ råkade få intagningsprocenten att fördela sig exakt 50/50 mellan könen tre år i rad. Det var också under denna period då man av en ren slump lyckades öka intaget av sökande med en icke-svensk bakgrund, särskilt det sista intaget i perioden när intaget för denna grupp var 27%, de övriga två var i förhållande ganska normala på 17% och 20%.

  Det gick inte så bra förra gången och det återstår att se om det går bättre denna gången. HR chefen på RPS hade dock sitt svar klart; vi har inte gjort något fel. Vilket är ett standardsvar i dessa sammanhang. Man gör aldrig fel innan man blir tillrättavisad i domstol.

 18. Kung Fy Says:

  Som Pär skriver görs män skyldiga till den vanvård som nu, äntligen, tagits upp i MSM.
  Dock tycker jag att ansvaret förläggs till fel adressat; privata vårdbolag, istället för våra politiker/tjänstemän i kommunerna.
  Det är ju dom som är satta att förvalta våra skattepengar på bästa sätt och om dom ger dessa till företag med uppenbart vinstintresse utan att kontrollera och ställa upp kriterier för verksamheten, så faller ju ansvaret helt på dem.
  Utan att veta har jag dock en känsla av att ansvariga för dessa frågor inom kommunerna ofta är kvinnor.
  Någon som har en siffra?

 19. Jonna, ex-feminist Says:

  Att RPS stäms är bara logiskt,. Men att DO inte sköter detta är ologiskt. Men tur då att det finns ”Centrum För Rättvisa”, det är ofta som dom tar över när DO obstruerar, och får för det mesta rätt med. Så ett bra förslag till er som blir mansdiskriminerade är att
  1 DO-anmäla
  och’
  2 om DO skiter i eran anmälan, kontakta Centrum För Rättvisa!

 20. Carl Says:

  Så sitter KDs hora Maria Larsson och beklagar sig. Höger medför ALLTID disrespekt för människor som inte har råd att betala för ett Gated Community eller en skola med de mest välbetalda lärarna, som bara borgarna ska få del av.

  Klassperspektivet ska behållas, det är den blå vägen, och ni som tänker ”Men jag får 1000 spänn extra i plånboken!” är verkligen pantade…Ni brukade rösta på Socialdemokraterna men blev köpta, Miniamerika, hur mår det? Lilla patetiska Sverige? Hur mår det? Egentligen?

  Vi behöver ett vänsterliberalt parti i riksdagen som inte följer traditionens smutsiga lagar.

 21. Mannenpagatan Says:

  Nu är det ju inte svårare att avliva den myten än att gå in på allabolag.se och söka på dessa företag och inse att kvinnor är överrepresenterade i vissa bolag. Attendo care 5 av 7 personer i styrelsen är kvinnor och VD:n en kvinna.
  Halva styrelsen i Carema care är kvinnor..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: