Män stämmer polisen för mansdiskriminering

by

Nu stäms Rikspolisstyrelsen av flera män som sökt till Polishögskolan men slagits ut av kvinnliga sökande med sämre meriter. De får hjälp av Centrum för rättvisa. Hittills har tre stämningsansökningar lämnats in, men det kan bli över 100.

De tre män som hittills lämnat in ansökningar stämmer RPS på 100.000 kronor vardera. Det råkar vara samma belopp som en mansdiskriminerad brandman nyligen fick i ersättning.

Det är bra att män tar strid för att få ett stopp på den könsdiskriminering de utsätts för. Det får vara slut på att stå med mössan i hand, titta ned i marken och skrapa med foten.

Mera info här och här. Tack för tipset, Henrik och Erik!

Jag har tidigare bloggat om mansdiskrimineringen på Polishögskolan här och här. Mängder av män har anmält Polishögskolan till Diskrimineringsombudsmannen, som dock inte tar upp saken. Så brukar det vara när män diskrimineras.

Uppdatering: Här kan du se antagningssttistik från polisens webbplats. Skärmdump nedan. Notera den plötsliga förändringen i kvinnlig andel januari 2009 (som polisen först sa var en slump). Tack, Peter!

46 svar to “Män stämmer polisen för mansdiskriminering”

  1. Men@Work Says:

    Underbart! Tråkigt nog kan man inte ha särkilt stor tilltro till vårt rättsväsende då det är politiskt styrt och marinerat av radikal feminism. Kanske borde vi ändå på sikt upprätta en fond för att driva jämställdistiska rättsfall av principiellt intresse? Många vågar ju inte söka rättvisa eftersom de fruktar att få betala rättegångskostnaderna vid en eventuell förlust.

  2. Peter Says:

    Centrum för rättvisa har tidigare hjälp ett flertal tjejer som diskriminerats när de sökt ex sjuksköterskaprogrammet och veterinär.

    Och det är ju precis som det skall vara. Ska det vara rättvist skall det vara det även för tjejer som är duktiga, som inte kommer in för att medelmåttiga killar får företräde.

  3. Man United Says:

    Om fler män kliver ur garderoben inser att de inte är ensamma och gör gemensam sak kan krav på reformeringar ställas. Här handlar det som Men@work säger behovet att skapa nya förbund,organisering och upprättandet av rättvise och rättssäkerhets doktriner.

    Rättssäkerhets Organisationen
    http://www.rsorg.se

    Mansnätverket
    Mansnatverket.org

    http://www.Pappamanualen.se

    http://www.mansjouren.nu

    är några exempel på demokratisk handling aka organisering. Ingen politiker politiskt parti kommer göra något. Det är upp till mansrörelsen och antikönskrigsröreksen att kräva jämställdhet 2.0

  4. Man United Says:

    Men@work fortsätter klarsynt ”Tråkigt nog kan man inte ha särkilt stor tilltro till vårt rättsväsende då det är politiskt styrt och marinerat av radikal feminism”

    Kan bara tragiskt instämma genom att bekräfta att män ur poliskåren ber oss att skriva,publicera och debattera om rättsläget då deras chefer styrs av politik och korrumperad jämställdhets politik aka scum/ radikalfeminism…
    Och inte lyssnar utan fortsätter nonchalant

  5. Man United Says:

    Det är först när protesterna och motståndet mot misandrin och den radikala statsfeminismens rättsövergrepp blir påtagliga och omfattande som politikerna är tvugna att (reformera) agera!

    SamhällsKostnaderna för genus och feminismens övergrepp verkar politikerna inte bry sig om särskillt nämnvärt…

  6. Ekvivalisten Says:

    Och så var det dags för nästa bransch att genusgranskas: http://www.dn.se/kultur-noje/musik/mannen-har-makten-over-musiken

  7. Man United Says:

    ”Och det är ju precis som det skall vara. Ska det vara rättvist skall det vara det även för tjejer som är duktiga, som inte kommer in för att medelmåttiga killar får företräde.”

    Som om det nu skulle vara en nyhet eller ens behöva påpekas.

    Radikalfeminism har härjat i drygt 30 år utan att blivit ifrågasatta pga pk och media lock. Det du skriver är en självklarhet men det är inte likhetstecken med kvotering. Individ,kompetens före oavsett kön aka Jämställdhet 2.0

    ”Right” Peter

  8. Info Says:

    SVERIGES RADIOS KULTURNYTT LOVORDAR TUR-TEATERNS SCUM-FÖRESTÄLLNING

    Kulturnytts ständiga, kulturmarxistiska och feministiska teaterexpert, Maria Edström, har sett TUR-teaterns föreställning och är naturligtvis imponerad:

    ”Redan i andra meningen sammanfattas Valerie Solanas hela ideologi och strategi för att befria kvinnorna. Så det är pang på när Andrea Edwards TRÄFFSÄKRA, ROLIGA och KRAFTFULLA PERSONIFIERING av Solanas sätter igång.

    Innan vi släpps in i salongen delas vi upp, vi kvinnor får gå in först, vi får kuddar att ha i korsryggen, vi får frukt och godis, vänlighet och respektfullt bemötande. Sen släpps männen in och de får ingenting, bara våra värderande blickar. Man får nästan en impuls att ropa att de ska visa någon kroppsdel…Och männen ler inställsamt och skrattar förtjust – det hela blir till en intressant liten maktdemonstration.

    Utifrån broderade tankespråkstavlor som Edwards smaskar upp på väggarna, ”Stor konst & kultur” eller ”Isolering & förorter” så sliter hon fjädrarna av misogyni och mansgriseri, eller snarare, vänder dessa i sin motsats och håller upp en tyvärr inte speciellt föråldrad skrattspegel. Mannen visas fram som en bristsjukdom, en krympling – ”en ofullständig kvinna, ett vandrande misslyckande, strandad redan på genstadiet.”

    När hon sen öppnar fönstret och ropar slagord i megafon ut mot Kärrtorps tunnelbanestation och ett gäng ungdomar väller in i lokalen så får man nog säja att föreställningen peakar. I akt 2 blir det svårare, som de flesta extrema radikaler är Solanas skarpare i sin kritiska analys än i sitt, om man så säjer, åtgärdsprogram. Trots akrobatik och guldglitter över scenen.

    Men utan tvekan är föreställningen en feministisk arbetsseger – – -.”

    http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4799043

  9. Saxen Says:

    Hatten av för de diskriminerade männen som vågar stå upp! Hatten av för Centrum för rättvisa!

  10. dolf Says:

    Visserligen en liten petitess, men den retar mig. Inte ens i sin misandri gör de förbannade feministerna rätt. Varför fegar de och säger att mannen är ”ett vandrande misslyckande”? I den engelska förlagan står det faktiskt att han är ”en vandrande abort” (eller abortering eller vad fan man skall kalla det, men det är väl ganska klart vad som menas). Om du nu skall visa upp Solanas och hylla henne för sin kärleksfullt varma och humoristiska skrift, så kan de väl för fan åtminstone översätta skiten korrekt.

  11. dolf Says:

    och ”om du nu skall” skall förstås vara ”om de nu skall”

  12. michael Says:

    Det är intressant hur lite media rapporterar om män som diskrimineras t.ex med dom här fallen.När det handlar om kvinnor så är det ett stort mediauppbåd t.ex med fallen när det gällde veterinärutbildningen.

  13. PO Says:

    Det kommer stndigt nya ”Kapten Klänning”.

  14. blackedvard Says:

    Det ska bli spännande att se feministlobbyns reaktion då Sharialagar börjar införas.

  15. AnnanDan Says:

    Blackedvard:
    Sharialagar är anti-västliga och därmed ok. Vänstermänniskor är aldrig för något egentligen, bara emot. Då hamnar de ibland i underligt sällskap.
    Feministerna kommer därför att välkomna sharia till att börja med.
    Sedan när det är försent slipper vi i åtminstone se deras sura miner bakom alla skynken.

  16. s Says:

    Herregud vad mycket genus det är på alla tidningar denna måndag! Och alltid negativt för kvinnor som i DN där de påstår att det är männen som har makten i musikbranschen.

    http://www.dn.se/kultur-noje/musik/mannen-har-makten-over-musiken

    Och Expressen skriver att kvinnor har det svårare att få fast anställning…

    Ja, bara problem för kvinnor överallt hela tiden verkar det som.

  17. Ulf Andersson Says:

    http://www.dads-r-us.se/2011/11/13/mansdiskriminering-kostsam-ideologisk-prestigeforlust-for-rps/

  18. Ulf Andersson Says:

    http://news.mensactivism.org/node/17548

  19. Hjalmar Says:

    Det kommer att ta tid, men jag sätter en peng på att RPS förlorar.
    Aaahh, vilken njutning… 🙂

  20. Fel! Says:

    Nej, kvinnorna hade inte ”sämre meriter”. Ingen har fått ut de individuella testresultaten och det skulle förvåna mig om Pär Ström som enda person sitter på denna info. Hur det nu än ligger till med varje testresultaten så har RPS ett uppdrag att ha en kår som speglar befolkningen så det handlar inte bara om kilon och sekundrar.

  21. AnnanDan Says:

    Fel:
    Om ansökningarna inte speglar befolkningen kommer en sådan regel att förr eller senare innebära diskriminering av någon eller några grupper eller individer.
    Förbudet mot diskriminering är en lag, det tror jag inte att RPS speglingsuppdrag är. Alltså gäller lagen före.
    Det kommer säkert rätten också att finna.

  22. Torstensson Says:

    Fel!

    Att spegla samhället innebär att man diskriminerar etniskt svenska killar. Det mest demokratiska är att det är lika för alla.

    Tänk att till och med ”lika för alla” kan pratas bort idag. Man blir mörkrädd.

  23. Jack Says:

    Fel!,

    ”Hur det nu än ligger till med varje testresultaten så har RPS ett uppdrag att ha en kår som speglar befolkningen”

    Att ha ett uppdrag från någon, oavsett vem, ger en inte rätt bryta mot lagen för att lösa uppdraget.

    Såg nyligen ett program om sekter, en man i sekten hade som uppdrag att sexualundervisa flickorna, vilket han gjorde. Men det gav honom inte rätten att begå pedofila handlingar,

    – lagen gick före uppdraget.

    I detta fall är det inte pedofili, utan diskriminering polishögskolans antagning misstänks sysslat med. Får man diskriminera och bryta mot lagen för att lösa ett uppdrag? Vad säger rätten?

  24. hsl Says:

    ”Nej, kvinnorna hade inte ”sämre meriter”. Ingen har fått ut de individuella testresultaten och det skulle förvåna mig om Pär Ström som enda person sitter på denna info. Hur det nu än ligger till med varje testresultaten så har RPS ett uppdrag att ha en kår som speglar befolkningen så det handlar inte bara om kilon och sekundrar.”

    Du har ett rätt, resultaten publiceras inte för någon allmän beskådan. Däremot kan individer som träffas och gör testerna naturligtvis jämföra sina resultat med varandra i efterhand om de så önskar. Vilket troligen också är vad som har skett och vad de har märkt är att de hade bättre resultat än personer som kom in. Därav känner de sig, och möjligen är, diskriminerade.

    Vad som nu sker är att RPS kommer att behöva tala om hur de har gjort sitt urval och detta kan bli extremt problematiskt för dem om det skulle visa sig att kvinnor och invandrare har givits förtur eller har haft lägre eller andra krav på sig för att bli antagna.

    Det finns förövrigt inte någon lag som säger att strukturen på polisen som organisation eller att innehållet i kåren skall vara en exakt avbildning av eller spegla befolkningen; detta skulle vara absurt då vi i sådana fall skulle behöva en massa barn och ungdomar samt pensionärer som var poliser. Det finns sålunda inte något sådant krav mer än i form av en ren önskan som återfinns nästan överallt i samhället om att de vill ha ”mångfald och gärna ser kvinnliga sökande”.

    Detta är dock inte samma sak som att de skall beredas plats på andra sökandes bekostnad, vilket det i RPS fall helt garanterat har gjorts. Sannolikheten för deras antagningsutfall är nämnligen helt orealistiskt utan att de har de har lagt siffrorna tillrätta genom kvotering.

    Det finns formella krav, om någon är intresserad bara gå till polisens hemsida och klicka vidare från ‘bli polis’. Där kan man också hitta statistik över ansökningar till att bli polis och tittar vi där på antagningen för perioderna ‘jan 2009’, ‘aug 2009’ samt ‘jan 2010’ så bara råkar fördelningen mellan män och kvinnor som antagits vara exakt 50/50 i procentuell fördelning. Tidigare utgjorde antagna kvinnor knappt eller runt 40%. Då har vi inte ens tagit i beaktan att det normalt sätt är betydligt fler män än kvinnor som söker och testas.

  25. hsl Says:

    Det brukar förövrigt ligga runt 7000 sökande per intag, ungefär 300 bereds plats, att bara tro att de skall hitta 100 män som är diskriminerade är nog i underkant. Det beror dock väldigt mycket på, det togs in väldigt många fler för några år sedan när poliskåren skulle växa till de (runt) 20000 poliser vi har idag. När vi nu är där så går väll antagningsantalet ner lite igen och bara ersätter de som faller ur systemet av en eller annan anledning.

    Det ‘roliga’ i sammanhanget är att en gång i tiden var det inte speciellt många sökande medan nu så är det en extremt populär utbildning.

    Problemet är nog snarast att om man som Man går med i stämningen emot RPS kan man nog glömma att bli antagen, om det är så att man fortfarande står som passivt sökande. Sålunda kan det kanske bli svårt att få ihop antalet.

    Det finns dock en chans där de kan få in dem och det är nog den man till viss del har använt och det är de mer subjektiva delar av intaget via intervjuer och samtal som är betydligt svårare att kvantifiera, mäta och jämföra. Uppfyller de bara någon form av minimikrav rent formellt kan man här alltså ta vem man vill ha.

  26. Glad utlansk svensk Says:

    100000 kr är dricks

    Man tjänar betydligt mycket mer i jobbet. Iaf bättre än ingenting.

  27. Mia Says:

    Centrum För Orättvisa passar bättre! Usch Usch usch

  28. Backlash Says:

    Polisens primära uppgifter är att förebygga, förhindra och utreda brott, samt skydda och hjälpa människor i nöd, m.m, inte att spegla samhället. Om en samhällsspegling vore det primära skulle de ta in barn, pensionärer, handikappade, kriminella etc. De bästa söka de ska naturligtvis ha jobben, oavsett vilket kön eller vilken etnicitet dessa har. Jag kan förvisso se en viss finess att ha poliser som talar flytande arabiska eller romani, men då är det språkkunskaperna och inte etniciteten som ska avgöra.

  29. Hjalmar Says:

    Mia:
    Vad säger du då om att CFR hjälpte kvinnor att få rätt i domstol?
    Kvinnorna sökte till vetrinärlinjen men kvoterades bort.

    Bra gjort av CFR även denna gång!

  30. Ulf Andersson Says:

    @ Hjalmar
    ”Mia:
    Vad säger du då om att CFR hjälpte kvinnor att få rätt i domstol?
    Kvinnorna sökte till vetrinärlinjen men kvoterades bort.”

    Feminister är har ett väldigt selektivt minne……

  31. Ulf Andersson Says:

    My bad:
    Feminister HAR ett väldigt selektivt minne……

  32. Hjalmar Says:

    Ulf Andersson:
    Ja, och väldigt selektiv perception, modell stjärnkikare…
    Stjärnbilden feministerna stirrar på heter ”S:ta Gudrun och Draken”…

    Om någon säger att ”den stjärnbilden finns ju inte” – då är han/hon kvinnohatare. Ty den feministiska kartan skall följas, oavsett verkligheten. 🙂

  33. Björn Says:

    Inte ett ord om det i dagens papperstidning (DN, om jag inte läste slarvigt) och i nätupplagan får man verkligen leta efter nyheten. En slump? Men generöst utrymme ge till ett nonsensreportage om könsfördelningen inom musikbranschen – som givetvis skall påvisa att kvinnor missgynnas.

  34. Fel Says:

    Det är inget lagbrott:
    Diskrimineringslagen (2008:567) förbjuder diskriminering, men förbudet mot diskriminering vid antagning till högskolan hindrar inte åtgärder för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män. Av lagens förarbeten framgår att positiv särbehandling kan vara en sådan åtgärd.

    Det är ingen kvotering:
    Kvotering innebär att t.ex. en arbetsgivare eller utbildningsanordnare på förhand bestämmer att en viss del av de anställda eller studerande ska utgöras av en viss kategori, och att man sedan ”fyller på” med sökande av ”rätt” kön, tills kvoten är fylld, utan att göra någon individuell jämförelse av de sökandes meriter.
    Vid positiv särbehandling jämförs alltid individer med varandra. Särbehandling av en sökande får bara ske när två sökande har lika eller näst intill lika meriter.

  35. Jack Says:

    Fel,

    Å andra sidan, finns det inte prejudikat för hur den lagen skall tolkas i praktiken, dvs enligt så som skedde vid Veterninärshögskolan. Dvs, trots att det var ca 4 kvinnor på en man så skall inte manliga sökande få någon fördel för att kvoterna skall bli jämnare. Vid polishögskolans antagning är det inte ens så många manliga sökande men ändå iaf 2 män per kvinna, den övervikten ska inte ge kvinnor fördel, det vore raka motsatsen till jämställdhet, och så har redan avhandlats.

  36. Jack Says:

    Fel,

    Alltså, att ge lättare för det ena könet räknas inte som jämställdhet, utan som ett lagbrott.

  37. Men@Work Says:

    @Fel

    Detta stämmer inte. Sveriges antidiskrimineringslagstiftning är från EU.

    EU-rätt står över svensk lag. Detta är exempelvis orsaken till att man inte får prissätta försäkringar eller hårklippningar efter kön. Detta har alltså inget alls med hur överrepresenterade folk råkar vara i det ena eller andra fallet. Detta gäller BÅDA kön… Man får inte särbehandlas p.g.a. kön i något sammanhang.

  38. CaseyJones Says:

    @ Fel

    ”RPS ett uppdrag att ha en kår som speglar befolkningen”

    jag trodde deras uppdrag var att upprätthålla ordning och reda…

  39. Men@Work Says:

    Här har jag hittat var RPS bryter mot lagen:

    ”Diskrimineringslagen (2008:567) förbjuder diskriminering, men
    förbudet mot diskriminering vid antagning till högskolan hindrar inte åtgärder för att främja jämställdhet mellan kvinnor och män. Av lagens förarbeten framgår att positiv särbehandling kan vara en sådan åtgärd.
    Det är inte tillåtet att ge en sökande med sämre kvalifikationer företräde till en anställning eller utbildning. Positiv särbehandling får bara tillämpas mellan individer med lika eller näst intill lika meriter.”

    Man har uppenbarligen brutit mot den sista meningen genom att positivt särbehandla kvinnor som INTE har lika eller näst intill lika meriter. Ett solklart lagbrott. Vad som ska göras är att begära alla papper på bordet i linje med offentlighetsprincipen.

  40. Men@Work Says:

    @Fel har alltså medvetet utelämnat de sista tre raderna av texten… Lågt…

  41. Fel Says:

    Jag utelämnade inte de sista raderna för att vinna någon poäng, utan för att detta redan var avhandlat: Varken du, jag eller Pär Ström har sett de individuella testresultaten. Men låtsas att vi har det. Då kanske kvinna X och man Y uppvisade följande resultat: X fick 8 poäng på de fysiska testerna och Y fick 10 poäng. I skrivtester och språkprov var det vice versa, alltså X fick 10 poäng och Y 8 poäng. Slutligen genomgår de två intervjuer (polisintervjun och psykologsamtalet). Vid en sammanvägning beslutar sig RPS för att ta in X, eftersom de två kandidaterna är likvärdiga men man eftersträvar en mer jämn könsfördelning i kåren. Detta uppfyller definitionen av positiv särbehandling. Du har även fel kring EU-lagstiftningen för enligt den EU-lagstiftning som ligger till grund för den svenska diskrimineringslagen är positiv särbehandling på grund av kön en form av tillåten diskriminering. Det är ett av få undantag mot diskrimineringsförbudet som finns. Det motiveras av att det kan finnas intressen som väger tyngre än risken att enskilda diskrimineras. Ett sådant intresse kan vara att främja jämnare könsfördelning inom en viss yrkeskår.
    Det jag vänder mig mot är alla debattörer här som utan att veta slår fast att det a, rör sig om ett lagbrott b, rör sig om kvotering.

  42. Men@Work Says:

    @Fel

    Det går att fastslå på statistisk väg att kvinnor med sämre meriter med stor sannolikhet tagits in på bättre meriterade mäns bekostnad. Vi nöjer oss doxk inte med detta. Både vi jämställdister och CFR kommer givetvis att begöra ut alla offentliga handlingar som styrker detta bortom rimligt tvivel.

  43. Men@Work Says:

    @Fel (forts)

    Även om man antar att männen och kvinnorna i genomsnitt är lika meriterade så säger sannolikheten för de båda statistiska fördelningar att fler män borde ha kommit in eftersom män var statistiskt överrepresenterade i rekryteringspoolen.

  44. Fel Says:

    Det här blir ju ett cirkelresonemang. Du vidhåller (trots att du ännu inte vet) att männen hade ”bättre resultat”. Jag antar att du med det menar de fysiska testerna. Men rekryteringsprocessen är lång och innehåller många olika delar som till slut ska vägas samman. Vad säger att kvinnan X (som hade 8 poäng på fystesterna och 10 poäng på språk och skriv) skulle vara ”sämre” än mannen Y (som hade 10 resp 8 poäng)? Ett sådant resonemang förutsätter att fystesterna tillmäts en enskilt, större betydelse.

  45. Hjalmar Says:

    @Fel
    Fystesterna har en större betydelse; när man ska brotta ned en buse eller släpa på en skadad kollega tex. Men för den som sitter tryggt bakom ett skrivbord så spelar kanske fystesterna mindre roll…

  46. Daniel Says:

    Såhär vill Carin Götblad ”bredda mångfalden”:
    Men det går att tänka nytt också om andra frågor som skulle ha betydelse. Kan man ge avkall på vissa krav och istället se till att de uppfylls under utbildningens gång? Simkravet? Svenskfärdigheterna? Körkort?

    Jag undrar om hon har lyckats få igenom sina idéer, vad tror ni?

    Källa:http://www.polisen.se/Stockholms_lan/sv/Om-polisen/lan/St/op/Polisen-i-Stockholms-lan/Sambandet/Sambandet/lanspolismastarens-ledare/Breddad-rekrytering—men-hur-/

Lämna en kommentar