Nu anses psalmboken kvinnodiskriminerande

by

Den svenska psalmboken är kvinnodiskriminerande. Det anser prästen och teologen Agneta Lejdhamre, som har doktorerat på saken. Hon disputerade vid Uppsala universitet den 11 november.

Här är några av de de jämställdhetsproblem som Lejdhamre har hittat i psalmboken:

– Långt fler män än kvinnor förekommer
– Män är de som har haft betydelse för kristen tro och tradition
– Mäns sexualitet nämns inte
– Benämningar på män sammanfaller ofta med benämningar på Gud
– Kvinnor framträder ytterst sällan och skildras som beroende av någon annan
– Kvinnors sexualitet framställs som föredömlig i den mån den inte levs ut – Maria är typexemplet här – och klandervärd i den mån den levs ut
– Benämningar på kvinnor sammanfaller aldrig med benämningar på Gud
– När psalmtexterna talar om ”syndare” avses alla människors bristfulla natur och när texterna talar om ”synderskor” avses kvinnor med underförstådd lösaktig sexualmoral

Så här säger Agneta Lejdhamre:

”Eftersom samhällets, inklusive Svenska kyrkans, precisering av jämställdhet kan sammanfattas med att samma villkor ska råda för kvinna och man kan jag konstatera att psalmtexternas könsförståelse rimmar illa med vad man menar med jämställdhet i såväl sekulärt som i kyrkligt sammanhang”

Jag antar att det inte finns något annat att göra än att skriva helt nya psalmer. Det finns ju många genuskonsulter nuförtiden som kan vara behjälpliga, så att jämställdhet säkerställs. Kvinnliga sångskrivare kan säkert hittas via Rättviseförmedlingen. Svenska Kyrkan har väl fonder och andra tillgångar som kan täcka kostnaden. Om det nu inte går att få statsbidrag för jämställdhetsarbete, förstås.

Skämt åsido: Psalmerna skrevs för hundra år sedan ungefär. Det var en annan tid, en annan kultur, med andra värderingar. Om det som är skrivet i en viss tidsanda tolkas med värderingar i en annan tidsanda så upplevs det som fel – är det inte så enkelt? Jag undrar hur det som skrivs 2011 kommer att uppfattas 2111, om man bara utgår från de värderingar som finns då?

Jag tycker att Agneta Lejdhamre överreagerar.

Läs mer här (bäst) och här. Tack för tipset, Bengt, Henrik, Tommy och Mats!

Annonser

50 svar to “Nu anses psalmboken kvinnodiskriminerande”

 1. Jämställdhetsfeministern Says:

  FIs kampsång borde bli en psalm. För jämställdhetens skull.

  Och bibeln borde skrivas om. Till exempel måste Jesus, hans lärjungar, Moses och Gud framställas som kvinnor. Så att det blir jämställt.

 2. Psalmboken är kvinnodiskriminerande « Pinglans Tankar – den ej politiskt korrekta bloggen Says:

  […] https://genusnytt.wordpress.com/2011/11/16/nu-anses-psalmboken-vara-kvinnodiskriminerande/ Like this:GillaBli först att gilla denna post. […]

 3. PO Says:

  Kvinnorna får väl starta en ny religion, då – höll jag på att skriva.

  Men det har de ju redan gjort.

  Feminismen.

 4. Petter Says:

  Snacka om att tro på sig själv och sina egna framgångar. . .

 5. robjoh Says:

  Ska jag vara ärlig så är det inte helt omöjligt, men varför i hela friden är man kristen om man är orolig för psalmboken? Har hon läst bibeln?

 6. Kantarellkungen Says:

  Psalmboken är kvinnoförnedrande för att hela kristendomen är det. I så gott som varje bok av bibeln behandlas kvinnor som egendom, utan egen vilja och, framför allt, utan rätt till egen vilja.

  Den som är för jämställdhet eller för den delen feminism har inget stöd att hämta i bibeln. Här kan Ström och Solana tycka lika.

  Att skriva om psalmboken ändrar bara fernissan, vill man ha en jämställd doktrin måste man skriva om bibeln. I det läget kan man även rensa ut alla felaktigheter om biologi och astronomi, allt om slaveri, all barnmisshandel, alla våldtäkter, all incest och annat dåtyda som vi nu finner äckligt. Det som blir kvar går in på ett mjölkpacket.

 7. En Läsare Says:

  Agneta glömmer att det inte är hon som har byggt upp detta samhälle och dess värderingar. Att kritisera och rasera är lätt. Jämför gärna med ett välkonstruerat legotorn.

 8. Claes-Peter Says:

  Tror jag har ett bra förslag på alternativ religion som feministerna nog skulle godkänna 🙂

  ”Kybele är det grekiska namnet på den anatoliska modergudinnan. Kybelekulten kan ha sina rötter i den neolitiska anatoliska kulturen. I Hacilar och Çatalhöyük har figuriner från 7000-5000 f.Kr. återfunnits som har stora likheter med de senare avbildningarna av Kybele. (…)”

  ”Kulten var misstrodd inom stora delar av den romerska intelligentian, huvudsakligen p.g.a. att den manliga delen av prästerskapet frivilligt kastrerade sig för att komma närmare gudinnan. De kvinnliga präster som också fanns i kulten genomförde inga kroppsliga stympningar. Förebilden för kastreringen var en myt om att Kybeles unga partner, Attis, kastrerade sig som en självbestraffning för att han varit otrogen mot gudinnan. (—)”

 9. Emma Says:

  Tala om anakronism!

 10. Lorem Ipsum Says:

  @PO, Att säga att kvinnor som grupp har feminismen som sin religion tycker jag är missvisande. Det handlar lyckligtvis om en försvinnande (med betoning på försvinnande) liten klick människor.

 11. Backlash Says:

  Tror hon på Gud? Om ja, tig och lyd den heliga anden! Om nej, varför blev hon präst?

  Dessa vidskepelser från stenålderns ökenvandrare klarar vi oss utan. Deras regler hade säkert sin funktion i det samhälle som fanns då. Vissa regler förblir tidlösa, men väldigt mycket är förlegat. Vi säger nej till omskärelse, nej till slaveri, nej till folkmord och etnisk rensning, nej till barnäktenskap, nej till bizarra regler om färgen på kläderna och en massa annat blaj. Vi säger ja till fläsk, ja till sex före äktenskapet, ja till likakönad kärlek och ja till hela livet. Halleluja!

 12. Men@Work Says:

  Jag är väldigt nöjd med att ha lämnat Svenska kyrkan nyligen. Den har blivit ännu ett genusfäste.

 13. Ulf Andersson Says:

  @ Men@Work
  Jag har också gått ur Svenska Kyrkan.
  Från början var det på grund av samkönade äktenskap,
  men ju fler galenskaper som kryper fram blir jag bara
  mer än nöjd med mitt beslut att gå ur.

 14. Carl Says:

  Om unga kvinnor läste mer texter skriva för över hundra år sedan så skulle de nog inse hur löjliga de ser ut som beklagar sig över dagens i princip helt jämställda samhälle. Men det är kanske för mycket begärt av människor som föredrar att leva i en liten trygg klaustrofobisk tunnel byggd på feministisk propaganda och politisk korrekthet.

 15. knottx Says:

  Uppsala Universitet har lyckats samla på sig en massa märkliga människor.
  Bla.den läderklädde Gardell,Krimonologen Snorsky,kallad bagdad Bob.för att inte tala om radikalfeministen eva Lundberg? minnet sviker,
  men det var hon som hade fantasier om pedofilringar som dödade
  barn i skogarna.
  Undrar om det är skattepengar som finansierar deras flum?

 16. Torstensson. Says:

  -Långt fler män än kvinnor förekommer

  Är det per defintion kvinnodiskriminerande? Isåfall är det svenska landslaget herrar kvinnodiskriminerande.

  – Män är de som har haft betydelse för kristen tro och tradition

  Män är alltså de som offrat mest för den kristna tron. Varför kan man inte se de KRAV som det innebar på männen att offra sig för en kristen tro?

  – Mäns sexualitet nämns inte

  Vilket män betalar priset för än idag då mäns sexualitet är fult.

  – Benämningar på män sammanfaller ofta med benämningar på Gud

  Är det diskriminering? Gud straffar väl också, hur det det ut med den biten? Var det inte män i Biblen som dom kastade ner i en lejongrop. Var inte Jesus en man som nitades fast i ett avrättningsredskap vanligt för den tiden? Var det alltid positivt att förknippas med Gud om man var man?

  – Kvinnor framträder ytterst sällan och skildras som beroende av någon annan

  Vilket också är negativt för män.

  – Kvinnors sexualitet framställs som föredömlig i den mån den inte levs ut – Maria är typexemplet här – och klandervärd i den mån den levs ut

  Feminister gjorde det bättre genom att skapa porren?

  – Benämningar på kvinnor sammanfaller aldrig med benämningar på Gud

  Innebär det att kvinnor underslipper Guds bestraffningar?

  – När psalmtexterna talar om ”syndare” avses alla människors bristfulla natur och när texterna talar om ”synderskor” avses kvinnor med underförstådd lösaktig sexualmoral.

  Har inget att invända mot den punkten.

  Ibland tycker jag det saknas rim och reson i debatten, bara för att en tjej håller på sig betyder inte att hon lider. Man blir inte automatiskt lyckligare för att man har en ”lösaktig sexualmoral”(hennes benämning). Men det där vet jag inte vad hon anser om och var egen kommentar.

 17. Jack Says:

  Kantarellkungen,

  Du säger att kristendomen är förnedrande för kvinnor, men betänk då detta.
  Budorden ritkar sig till i första hand män

  ”Du skall icke hava begärelse till din nästas hustru,
  ej heller till hans tjänare eller hans tjänarinna, ”

  Det är iaf rimligt att det i en heterosexualitetsförutsättande kultur kan hållas för troligt att uppmaningen går till män och att alltså alla uppmaningar kan antas i första hand vara riktade till män

  Restriktioner och plikter drabbade alltså män medan kvinnor varit fria.

  Man kan också om den ruttna manssyn som förmedlades enligt:
  ” du skall icke hava begärelse till din nästes….oxe….eller åsna” ….

 18. Den hemliga snaran Says:

  ”Psalmerna skrevs för hundra år sedan ungefär.”

  Psalmerna är skrivna i olika tider och på olika platser. Det finns både nyare psalmer och äldre psalmer i den svenska psalmboken.

 19. Torstensson. Says:

  Knottx

  Att han är läderklädd ser jag bara som positivt. Hellre att man är sig själv en någon sorts julgran som som inte är det. Jag gillar märkliga människor.

 20. Kantarellkungen Says:

  @Jack:

  Du har helt rätt. Synen på män är inte vacker i bibeln, den heller.

  En märklig sak att att ingenstans i denna tjocka bok nämns ”vänskap”, ett av livets viktigaste element.

 21. Saxen Says:

  Jag gick ur svenska kyrkan för det stod en tokig präst i TV och inte tyckte att kvinnliga präster var en bra ide. Sen tyckte han inte att homosexuella skulle få vigas i kyrkan heller. Då kände jag att kyrkan inte står för samma sak som jag.

  Det är ju faktiskt väldigt skönt när man bara kan välja att gå ur om man inte gillar.

  Värre med detta snedvridna jämställdhetsdebatt i samhället. Vart ska man ta vägen.

  Men är det inte fantastisk vad det grävs och räknas kvinnor överallt? Det finns väl inte ett dokument som inte är genomgånget.

 22. Nicolaj Says:

  Min historielàrare brukade alltid sàga att man ska ta pà sig ”den tids glasògon” innan man dòmer ut den. Att en pràst ens kan fà tanken att kritisera ett òver 100-àr gammalt dokument àr skamligt.

  Sen kràvs det vàl ingen Einstein fòr att komma fram till att man hade en osmaklig kvinnosyn fòr òver hundra àr sedan..

  Sen att vi màn var de som fick slita och kriga, det sàger man aldrig, som du har pàpekat innan.

 23. hsl Says:

  ”Mäns sexualitet nämns inte”

  Onan? Fast det gick ju inte så bra för honom. Han hade inte en så rolig position, brorsan dör och nu skall han ge avkommor till sin döda brors fru … mot sin vilja … och det gick som det gick och Gud blev ”lite arg”. Så var hans existens slut.

  Men som fenomen är alla dessa genus-efterhandskonstruktionerna väldigt jobbiga. Allt skall revideras för att passa in i den nya ideologin. Låt gammalt vara, det är en produkt av sin tid. Vill hon ha en ny bibel får de väll skapa en ny tolkning och översättning så kan de stå och läsa ur den sedan. Bara att skriva om att Gud är en kvinna, kvotera in (minst) 6 kvinnliga lärljungar och kasta ut motsvarande mängd manliga osv.

  Jag är bara glad att jag slipper vara med och betala eländet, jag drog från svenska kyrkan också efter att staten påtvingade dem att viga samkönade och hur vissa svenska präster står och muslim-kramar så hela multikultikvoten uppfylls på en gång. Att lyssna på svenska kyrkan blev som att läsa sexspalter i kvällspressen; allt är ok. Inga levnadsregler eller något att leva efter, vad är då poängen.

  Man kanske skulle blivit katolik istället.

 24. hsl Says:

  De pratade även på aktuellt om den unkna kvinnosynen i den nya Twillight filmen; Den snygga vampyren tar en passiva oskulden blah blah blah vilket då är ett tecken på en väldigt konservativ och unken kvinnosyn. Inget om att filmen innehåller vampyrer, varulvar osv det vill säga ren fiktion.

  Har de problem att skilja fantasi från verklighet? De nöjer sig inte längre med att hitta problem i ”verkligheten” … the world is not enogh.

 25. JD Says:

  Jag hittade info genom google attt hon skrev sin avhandling redan 2006? Finns det två varianter på samma arbete?
  Har hon bytt religion från kristendom till feminism?
  Har hon funnit GUD(run)?

  Allvarligt talat… Ja män nämns mer än kvinnor i psalmboken och Jesus nämns i var och varannan psalm och Jesus var man om hon inte visste det. På andra plats kommer nog psalmer om Maria skulle jag tro.
  Hon verkar vara en präst som vänt sig mot sin egen religion.
  Smaklöst!

 26. AV Says:

  Stoppa pressarna!
  Ny banbrytande forskning har kommit in från svenska kyrkan. Det har uppdagats att inte bara psalmboken, utan även bibeln, koranen, toran, Luthers skrifter, Häxhammaren, katekesen samt en hel del andra religiösa texter från de Abrahamiska sandlådereligionerna är kvinnodiskriminerande! Det var det ingen som visste förut.

  -Tidigare feministisk forskning har ju visat att det är männens fel hur synen på kvinnan varit i vår del av världen de senaste par tusen åren, säger den kyrkliga forskaren Läs-Inge Dammbok.
  -Vi har nu visat att det var vårt fel istället. En analys av våra texter visar att just religionen varit en bärande faktor och kyrkans dominerande ställning som informationsförmedlare gjorde skadan värre. När sekulariserade män idag beskylls för allehanda historiska texter är det istället oss ni ska sparka på.

  Även biskop Paul Usånger, beklagar dagens debattklimat:-Vi vill härmed framföra vår ursäkt till Sveriges kvinnor genom historien. Vi har varit riktiga svin. Vi vet vi inte förtjänar er förlåtelse, men vi krälar i stoftet för er. Det har framkommit att alla män beskylls för våra historiska misstag. Även sådana som aldrig ens varit i närheten av kyrkan. Nej, det är kyrkans män ni ska banna. Oss. Igen, förlåt!

  Den feministiske debattören Sol Annasdotter är försiktigt inställda till de nya rönen. -Att vi måste ge igen för alla historiska synder är ett obestridligt faktum. Att förlåta och blicka framåt ligger inte för oss. Om det nu visar sig att kyrkan har haft en så viktig roll i detta, bevisar det bara vår tes om återgäldning. De pratar ju om att vända andra kinden till, men då stödjer vi ju kyrkan. Alltså pay back! Vi är ändå inte beredda att släppa moderna sekulariserade män av kroken. En hel del av dem har ju män i släkten som engagerat sig religiöst, så då är det ju deras fel också.

 27. Man @ woman United Says:

  MAKE LOVE NOT (GENDER) WAR

  Stämmer det att bitterhet och hat får fäste lättare hos tidigare kärleksfulla kvinnor och män att bli radikalfeminister,rasister,vänster höger religösa extremister och att nu flickor, pojkar,män,kvinnor, mammor och pappor blir tvugna att agera då feminismen löper amok utan partitillhörighet och öppet tillåts driva könskrig på daglig basis i feminismens saudiarabien?
  Eller är det genetiskt kodat. Är vi människor fortfarande djur.

  Banalt men verkligt. Hur mycket kraft och kärlek människor tillsammans lägga på att bekämpa alla typer av våldsbrott,organiserad brottslighet,gäng relaterat,speciellt oprovocerat våldsbrott på stan där brotts offer prioteras bort.

  Speciellt mäns våld mot män. Män är den största våldsoffer gruppen som prioriteras bort. Pojkar och män talar själva inte om det högt.Det är skamfult.
  Bekämpning av person Vapen på gatan. KärnVapen Nedrustning.

  Psykologisk ohälsa,hemlöshet,fattigdom,dagens pensionärer som aldrig klagar trots all vanvård, social utslagenhet är också bort prioriterade.
  Samhället gick Från klasskamp till könskamp där tragiskt borgarna vill vara med på ett hörn.

  Varför i h ska det handla kontraproduktivt och ridderligt om ett kön istället för individ.

  Feminismen och kvinnorörelsen övertogs på 70/80talet av radikal feminister de mer militanta med dödslistor etc. Från barrikaderna till Samhällspositioner i toppen. Ny tid och nu blir de själva ifrågasatta. Det Finns bara egentligen ett sätt att bekämpa viljan till könskrig.

  Det är Sakta och metodiskt avslöjande. Det som journalistkårens kall ämnar göra men sviker genom sitt MEDIA LOCK.

  Kvinnorörelsen och de justa feministerna är för bleka,fega och tysta i Sverige. Ni är saknade;-)

  Det är inte 60tal men nu öppnar Mansrörelsen och Antikönskrigsrörelsen upp för samtal fria öppna debatter om jämställdhet 2.0

  Antikönskrigsrörelsen väntar inte längre ga:media politiker och rättsväsendet ska ta ansvar,agera och reformera.

  Med inspiration av Ghandi icke vålds lära Martin Luther King och medborgarrättsrörelsen Simon Weil Doris Lessing Erin Pizzey Manmythwoman http://www.youtube.com/user/manwomanmyth
  http://www.manwomanmyth.com/

  och samarbete med omvärldens kvinnor män,framförallt spanska sydamerikanska kvinnorörelsen socialister och justa feminister kvinnorörelsen som stödjer ja,mänskliga rättigheter och rättvisa

  Yttrandefrihetens verktyg är GenusLeaks WikiLeaks

  Som någon skrev handlar radikal feminism om ett litet hinder på vägen för något större där individ empati mänskliga värdegrunder humanism mänskliga rättigheter demokrati tillit till Rättsstat bekämpning av fattigdom våld krig konflikter förtryck ska demokratiskt omprövas

  Att bry sig om sina medmänniskor nationellt och internationellt.
  är viktigare än någonsin;-)

  No lie can live forever. We shall over come. How long,not long.

  At the center of non-violence stands the principle of love.

  Change does not roll in on the wheels of inevitability, but comes through continuous struggle. And so we must straighten our backs and work for our freedom.

  Darkness cannot drive out darkness; only light can do that. Hate cannot drive out hate; only love can do that.

  Martin Luther King, Jr.

 28. JustMe Says:

  JD:

  ”Har hon funnit GUD(run)?”

  På 90-talet fanns det ju faktiskt en feminist som i något av Aschbergs program föreslog just att man skulle kalla gud för gudrun istället… Britasdotter hette hon om jag inte minns fel.

  F ö så tycker jag att den Himmelske Fadern kan stiga åt sidan och släppa fram en kvinna. Eller varför inte göra som Miljöpartiet, ha två Himmelska språkrör.

 29. Mörker Says:

  Ja, och för att inte tala om alla kyrktorn. Självklart måste vi nu börja bygga kyrkor med stora djupa hål i marken istället för torn.

  Förresten:
  I år är Jultomten feminist, vilket betyder att det inte blir några julklappar, men att en motsvarande summa kommer att dras av från novemberlönen.

 30. Stina Says:

  Lorem Ipsum säger 16 november 2011 kl. 23:17 till mig:” Att säga att kvinnor som grupp har feminismen som sin religion tycker jag är missvisande. Det handlar lyckligtvis om en försvinnande (med betoning på försvinnande) liten klick människor.”

  Du har rätt. Det stora mängden kvinnor som står på männens sida dominerar kläd- och makeup-butikerna.

  Här tillbringar de största delen av sin lediga tid för att locka (snärja?) män.

  Feminsterna, som är ganska listiga, siktar aldrig in sig på sina traditionella medsystrar och inte heller män från sydligare länder.

  Svenska handfallna män är den bästa måltavlan.

  Nu kommer Gud – och hon är förbannad:

 31. Stina Says:

  En till sak, vem ska laga mat när man kommer hem från jobbet?

  T o m en karl sjunger….

 32. Stina Says:

  Det var ett himla gnällande.

  AV säger: 17 november 2011 kl. 1:03: ”Stoppa pressarna!
  Ny banbrytande forskning har kommit in från svenska kyrkan. Det har uppdagats att inte bara psalmboken, utan även bibeln, koranen, toran, Luthers skrifter, Häxhammaren, katekesen samt en hel del andra religiösa texter från de Abrahamiska sandlådereligionerna är kvinnodiskriminerande! Det var det ingen som visste förut.”

  Men, för h-e… ni har ju tillgång till datorer och Internet.

  Gå in på Patent- och Registereringsverket och fixa en egen religion.. I modern tid har i Sverige startats 400 nya religioner.

  Det kostar några hundra kronor i stämlongsavgift.

  Hämta hem och utgå från Riksidrottsförbundets normalstadgar. Ni behöver i utgångsläget inte var mer än tre män.

  Men jag förstår att det blir svårt. Att här på GenusNytt finna tre inelligenta män som säger samma sak, verkar ogörligt. Ni gapar och skriker om er egna priva budskap.

  Pär Ström själv smaschar på i bästa Aftonbladsstil när han ska bemöta psykopatologiska mediafeminister.

  Ju värre han skriver – och ju värre mediefeminsterna skriver – desto oftare hamna de i den säljande skymningspressen.

  Det var några killar här som skrev vettiga inlägg, som Matematik, någon Erik. Torstenson ibland – kan inte ni ta kontakt med varandá privat och lägga upp en strategi?.

  Det här håller på att gå åt helvete.

  Pär Ström tar upp många viktiga ämnen – men på ett ack så amatörsmässigt sätt.

  Uppriktigt sagt – om ni inte kan skärpa till er kommer feminismen att köra över er nästan helt.Bara på positiv särbwehandlign lyckades ni slå tillbaka.

  F-r f-n.. inser ni inte at det här är på väg åt helvete? Och det fort?.

 33. Liberalen Says:

  Hey, bibeln är en jättegammal sagobok. Psalmerna är inte fullt lika gamla sånger till den sagoboken.

  Om de religiösa tycker att dessa skrifter känns gammeldags eller faktamässigt felaktiga på något sätt?

  =)

  Mina kristna medmänniskor, just go right ahead, make my day: Skriv nya sagor, och skriv nya låtar.

  Inte Gamla testamentet, inte Nya testamentet. Istället: det Ännu nyare testamentet. Istället för Moseboken, vad sägs om Tiinaboken? Istället för psalmen Den sommartid nu kommer: Den genustant nu kommer.

  Yeah. Make my day =)

 34. JD Says:

  @Stina
  Du har delvis rätt.

  Att feminismen nått dit den är idag beror på att man under 80 och 90-talet började organisera sig på ett effektivt sätt.
  Idag finns det flera starka nätverk som har makt ända ut i media, regering, lagföring och skola. Utan denna organisering skulle feminismen idag bara bestå av radikala tokar som ingen skulle ta alls på allvar men tack vare detta nätverk så stödjer man varandras tokerier och man har även skapat ett starkt incitament i feminismen som fördömer dem som inte stödjer dessa nätverk eller alla tokiga yttringar som enskilda personer i nätverket för fram.

  Feminism har vuxit fram som ett religiöst trossamfund som inte får kritiseras med vanliga vetenskapliga metoder på samma sätt som personer som kräver bevis för guds existens inom vanlig religion blir idiotförklarade och förlöjligade.

  Hur bemöter man en religion där tro inte får motbevisas med fakta?
  Kanske genom att skapa en egen religion som du också är inne på? Men det tar verkligen emot att göra avkall på fakta för att istället göra som feminismen gjort. Vädja till människors tro och moraliska värderingar för att få makt.

 35. freetheworld Says:

  Så länge det finns doktorander kommer det att finnas idiotiska forskningsprojekt.
  Lilla teologdamen kanske skulle ha forskat i bruket av vita stearinljus i dagens kyrka i stället och åstadkommit något användbart.
  Själv forskar jag just nu i: ”Vänsterhängda dörrgångjärn av mässing och deras betydelse för totalförsvarets möjligheter att uppträda i täckt terräng när fienden fått kanelbullar till eftermiddagskaffet”.
  Jag lovar att maila ett ex. när jag har disputerat.
  Väl bekomme!

 36. castoropollux Says:

  Så kan det kan det gå när man refererar till gamla skrifter.

  Sedan framstår ju de utgrävningar, som dagens journalister/arkeologer gräver fram ur socialtjänstens lämningar och reliker, som högst anmärkningsvärda. Med offer av både barn o vuxna. Efter ett folk som bara verkade ha sin egen överlevnad att tänka på. Det är rent historiemässigt som från en primitiv kultur som borde varit utdöd sedan länge.

 37. AV Says:

  Stina: IRONI! Vi tar det igen I R O N I.
  Andemeningen i min text var givetvis inte att det var nytt för mig att kristendom, judendom och islam har kvinnofientliga drag. Alla som har någon hum om religionsvetenskap vet det. Det patetiska blir när en präst slår upp det som nya forskningsrön. No shit, Sherlock? Captain Obvious at your service!
  De får väl stå för sina gamla misogyna sagor eller reformera om sig till nya sagor. Den gamla reformatorn Luther var ju lika hemsk som Katolska kyrkan. Sagor likt förbannat. Men blanda inte in mig i dom. Och de som generaliserar om ”män som grupp” och historiska orättvisor borde kanske se religionens roll. Och kanske inte kasta skit på sekulariserade män i nutid. Kan vara därför man inte får med de moderna männen på tåget. De flesta män i dagens Sverige är ju icketroende och har lämnat tankar om arvsynd och andra bibliska antiliberala idéer bakom sig. Som god jägare måste man skjuta på rätt byte.

 38. Kim Says:

  Kvinnan tige i församlingen, står det dessutom i Bibeln. Detta kan förstås inte accepteras av en modern kyrka.

  Jag föreslår att Svenska Kyrkan tonsätter SCUM-manifestet så att vi kan få en modern psalmbok som varken diskriminerar kvinnor eller tiger om den slemmiga manliga sexualiteten.

 39. ettsmultronmedaids Says:

  ”Min historielàrare brukade alltid sàga att man ska ta pà sig ”den tids glasògon” innan man dòmer ut den. Att en pràst ens kan fà tanken att kritisera ett òver 100-àr gammalt dokument àr skamligt.
  Sen kràvs det vàl ingen Einstein fòr att komma fram till att man hade en osmaklig kvinnosyn fòr òver hundra àr sedan..”

  Förklara gärna varför det skulle vara så skamligt att kritisera psalmböckernas avsaknad på kvinnor? Är det fel att kritisera och analysera psalmböckerna överhuvudtaget och varför i så fall? Eftersom psalmerna fortfarande sjungs är det väl dock bara anledning till att syna dokumenten och jämställdhetsperspektivet och se till att det blir en jämnare fördelning ifall det finns utrymme och låtskrivare för det. Utbudet som finns i psalmböckerna ska väl tilltala alla?

  ”Sen att vi màn var de som fick slita och kriga, det sàger man aldrig, som du har pàpekat innan.”

  Du kan bläddra igenom vilken skolhistoriebok som helst – männens historia är dominerande. Redovisning om krig och om mannens tillvaro fattas definitivt inte i dagens skola, vi får utan förbehåll höra hur män slet och krigade. Däremot kvinnors situation lyser med sin frånvaro i historieböckerna.
  Jag vet inte riktigt vad du menar med det, alltså, och vad det har med könsuppdelningen i psalmböcker att göra.

 40. AV Says:

  ettsmultronmedaids:

  För min del är det uppenbart att psalmboken är kvinnodiskriminerande. Men att nu kritiserar just den är ju lite roligt när hela bibeln, dvs grunden för religionen, är översållat med kvinnofientliga uttalanden. Paulus är bara en av alla misogyner. Att då plötsligt kritisera psalmboken, men acceptera bibeln är som att sminka en gris. Det är fortfarande en gris.

  Nej, historieböckerna tar inte upp männens historia. De tar upp maktens historia. De stora händelserna, krigen, strömningarna i samhället. Och de domineras av män. Men de allra flesta män hade lika liten makt som de flesta kvinnorna. De var vanliga bönder, pigor och drängar, smeder, spinnerskor etc etc. Deras historia är lika osynlig. Om man fortfarande vill fokusera på de stora händelserna och vill ha fler kvinnor får man ta med kvinnorna bakom maktens män. De hade betydligt mer makt än nästan alla män. Även om det var godsherren som var ansiktet utåt, hade godsfrun mer makt än alla andra män på godset. Och att det inte alltid är den som syns som har makten visade med all klarhet G W Bush. Den enda gång en vanlig man beskrivs är som kanonmat, annars är han lika osynlig.

  Om man vill ha med fler kvinnor i historien måste man alltså byta fokus från världshändelser och landshändelser till vardagslivet. Men då får man även ta upp männens vardag.

 41. JD Says:

  Är folk dumma i huvudet eller vad är det frågan om?
  Att kritisera könsfördelningen i psalmboken är hur irrelevant som helst.
  Jesus var man. Lärljungarna var män
  ska vi ändra detta eller?

 42. ettsmultronmedaids Says:

  AV: ”För min del är det uppenbart att psalmboken är kvinnodiskriminerande. Men att nu kritiserar just den är ju lite roligt när hela bibeln, dvs grunden för religionen, är översållat med kvinnofientliga uttalanden. Paulus är bara en av alla misogyner. Att då plötsligt kritisera psalmboken, men acceptera bibeln är som att sminka en gris. Det är fortfarande en gris.”

  Ja, det hade varit konstigt att särskilja på de sakerna och pekat ut psalmboken som kvinnodiskriminerande och sedan fullt ut acceptera uttalandena i bibeln. Jag vet dock inte hur hon tolkar bibeln och det antar jag att du inte gör heller (?) så låt oss inte lägga orden i munnen på henne.
  Dock ser jag en skillnad mellan bibeln, som historiskt dokument, och psalmboken, som är något vi kan uppdatera och förnya och just därför är det viktigt att granska den.

  ”Nej, historieböckerna tar inte upp männens historia. De tar upp maktens historia. De stora händelserna, krigen, strömningarna i samhället. Och de domineras av män.”

  Ifall du läser ur kontexten ser du att jag ställde mig mot påståendet att ”man aldrig tar upp hur männen fick slita och kriga” – för det är just de texter som dominerar. Det betyder dock inte att jag inte tycker att andra (mans)historier fattas och det är inte det jag påstår heller.

 43. Penumbra Says:

  Ännu en klåpare som får doktorstitel på att räkna kön! Vad kan man annat än sucka? Svenska kyrkan är en katastrof på väg mot sin undergång. När ska de som verkligen tror på Jesus Kristus, Bibeln och Evangeliet vakna?

  Pär undrar hur dagens värderingar kommer att uppfattas år 2111. Man bör precisera vilka av dagens värderingar man syftar till – folkets eller den intellektuella elitens. Skillnaden är tämligen stor.

  Själv tror jag att vi knappast kan gå mer åt vänster i fråga om socialliberalism, feminism, eller för den delen fortsätta demoralisera samhället. Det kostar alldeles för mycket pengar och de stater som inte klarar av att håva in så stora skatter som vi, kan inte längre finansiera förfallet. Och när större delen av den civiliserade världen har återupptäckt de gamla sunda konservativa värdena – inkl de traditionella könsrollerna – kommer även vi att tvingas ställa om, för att inte själva kollapsa.

  Men tills vidare får vi leva med att de universella ”lösningarna” på våra problem hittas hos feminism, en stor vargstam, vindsnurror, elbilar och kondomer (se mitt senaste inlägg, beträffande det sista, här: http://jajamenmen.blogspot.com/2011/11/kondomen-elitens-nya-gud.html).

 44. PO Says:

  Att kalla Bibeln för sagobok är lite tossigt.

  Bibeln är en sammanställning av den tidens livserfarenheter, skrivna av olika – med den tidens mått – kloka personer.

  Det står en del hel kloka saker där, med giltlighet för dagens värld.

  Men inte ens Pink Floyd har alltid helt rätt:

 45. Claes-Peter Says:

  God idé att bilda en ny religion! Dogmen om religionsfrihet har gjort, att de västliga demokratierna tvingas godkänna vilka idiotiska skapelser som helst som religion, och ge dem samma förmåner skattemässigt osv. som ”de gamla religionerna”. Exempel är den så kallade mormonkyrkan, som grundades på 1800-talet av en charlatan som sålde gråstenar som skulle funka som en sorts markradar, så att man genom(!) dem kunde se dolda skatter… Och sen har vi den mediokre science fiction-författaren Ronald Lafayette Hubbard, och ”Scientologikyrkan” vars lära är en återanvändning av hans tidigare utgivna rymdromaner.

  Eftersom tro anses en miljon gånger bättre än vetande i religionssammanhang, så funderar jag på att kalla min nya lära något i som pekar på motsatsen till logik, tänkande och vetande. Motsatsen till ‘logos’ är antingen ‘mythus’ – myten – deller doxa – dogmen, den blinda övertygelsen, den förutfattade meningen. Sååå? Något i stil med ”Belief-o-doxi-kyrkan”? © ® ™

  Jag ska naturligtvis själv vara enväldig sektledare och ha tjing på alla brudarna. men jag ska vara snällare än Hans Scheike i ”Lindesbergssekten” och bara smiska rumpa på uttrycklig egen begäran!

  ———————————————————————————
  Ref: Scheike: http://www.youtube.com/watch?v=mEs2v9EV9oI

  http://www.expressen.se/nyheter/1.1068660/kvinnorna-darfor-vill-vi-fa-smisk-av-scheike

  Ron L Hubbard, som krigshjälte: http://en.wikipedia.org/wiki/Military_career_of_L._Ron_Hubbard
  ”Most of his military service was spent ashore in the continental United States on administrative or training duties. He briefly commanded two anti-submarine vessels, the USS YP-422 and USS PC-815, in coastal waters off Massachusetts, Oregon and California in 1942 and 1943 respectively. He was removed from command of both vessels and rated by his superiors as being unsuitable for independent duties and ”lacking in the essential qualities of judgment, leadership and cooperation”.”

 46. Penumbra Says:

  Det verkar som att, varje gång någon råkar nämna religion så flyger djävulen in i de flesta människor, som då tävlar med varandra om vem som kan vara mest cynisk och brutal i sina attacker. Man tror att folk skulle ha lite respekt för åtminstone det 1000-åriga svenska kristna kulturarvet, men icke. Feministerna har kanske misslyckats med er men ateisterna har varit desto framgångsrikare. Mår ni bra nu, när ni har fått chansen att spy galla över Bibel och Gud? Ska ni ha medaljer också?…

 47. W Says:

  Tips till feminister: ”Cecilia är den psalmbok som används inom Stockholms katolska stift. Namnet syftar på det katolska helgonet Sankta Cecilia, kyrkomusikens och orgelbyggarnas skyddshelgon.”
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Cecilia_(psalmbok)

 48. Claes-Peter Says:

  Jag gick i skola på den tiden, då religion lärdes ut som om det rörde sig om vedertagna vetenskapliga fakta. Och jag trodde på sagorna, tyvärr alldeles för länge. Och jag hade länge problem, när jag märkte att det som lärdes ut inte stämde med verkligheten. Det gav mig ångest att tvivla, eftersom tvivla och ifrågasätta är den största synden av alla, men världens värsta förbrytare är välkommen in i himmelriket bara han tror tillräckligt starkt. Så det var ett par år med mardrömmar varje natt. Och sedan känslan att vara lurad och vara dum som gick på det.

  Antar att de som trodde på nazismen eller kommunsimen fick samma obehagliga uppvaknande när det sprack. Men jag anser inte att kyrkorna ska rivas, trots det.

  Men vad är testen som skiljer en ”riktig” religion från en som inte ska accepteras? I USA finns det kyrkor grundade på ”filosofin” i Star Wars-filmerna, och det finns ett par konkurrerande Elvis Presley-kyrkor. Ska man tycka allt är lika fint, eller hur gör man?

  Genus-vetenskapen har gått från att ha vetenskapliga ambitioner till att bli en dogmatisk lära grundad på trossatser som inte får ifrågasättas. Och när man ser hur konjunkturerna ute i världen utan orsak åker upp och ned, så är man böjd att ifrågasätta om ekonomisk teori är vetenskap eller tro. I alla fall kan forskare som hävdar rakt motsatta teorier båda få Nobelpriset. Ungefär som att ett år ge pris för upptäckten att materien består av elementarpartiklar, och ett annat år belöna upptäckten att allt består av en sorts ‘eter’, en materia som inte har någon struktur.

  P.S: Homeopaterna hävdar att molekylerna av den verksamma kemikalien vid skakningar och upprepade utspädningar ger ett ‘avtryck’ i – ? – etern? Och att verkan blir allt starkare ju mer det skakas och späds ut. Ska hem och skaka en lättöl… 🙂

 49. Stina Says:

  Claes-Peter, jo, du skriver en del bra. Men om mormonkyrkan verkar du inte veta så mycket.

 50. Joe Black Says:

  Hon kunde väl lika gärna forskat i om påven bär en liten hatt!
  Känns lika meningslöst som när en ”forskare” för några år sedan genom en lång forskning (så klart genom statliga medel) kom fram till att det är nyttigt att äta ett äpple om dagen.

  Snart kommer förmodligen en ”forskare” efter år av forskning komma fram till följande:
  ”Forskare konstaterar – Vatten är blött!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: