DN tycker alltför många musikkritiker är män

by

Igår bloggade jag om Dagens Nyheters sexsidiga (!) satsning över två dagar på frågan om manlig övervikt i musikbranschen. Idag fortsätter artikelserien. Nästan en och en halv sida i kulturbilagan ägnas idag åt en artikel om manlig övervikt bland musikkritiker.

Därmed är artikelserien uppe i cirka sju sidor. En satsning som närmast måste betecknas som enorm.

DN har gjort en omfattande undersökning och kommit fram till att av landets 91 viktigaste musikkritiker är 58 män. En tydlig övervikt, förvisso, men knappast enorm.

Varför finns det fler män bland kritiker? Beror det på att redaktionscheferna stoppar kvinnliga musikkritiker?

Det har jag ytterst svårt att tänka mig. Snarare är orsaken att män förr i världen var mer lagda åt det aktuella hållet, gjorde karriär, blev skickliga – och nu är etablerade med starka personliga varumärken.

DN har frågat sex kvinnliga musikkritiker som slutat varför de tror att fler män än kvinnor är musikkritiker. Ett av svaren, från Emelie Thorén, liknar det jag skrev ovan – fast med en mansföraktande touch. Hon säger:

”Det sitter väl fortfarande kvar många gamla manliga rävar som har bitit sig fast”

Det är ett intressant uttalande. ”Bitit sig fast”, säger hon. Förväntar hon sig att dessa personer, som nått långt i sin journalistiska karriär genom många års hårt arbete, ska välja att bara stiga åt sidan för att släppa fram en kvinna? Det skulle innebära att en individ offrade sig för en samling statistik. Orimligt. Har man förtjänat sin position så har man.

En annan av de intervjuade kvinnorna, Kristina Adolfsson, har en mera radikal förklaring till den manliga övervikten. Hon säger:

”Det skulle ta alldeles för lång tid att förklara. Låt oss säga patriarkatet, och lämna det där”.

Jag blir mycket intresserad. Exakt vad menar Adolfsson? Jag önskar jag hade den möjlighet att ställa en följdfråga som DN-reportern Klas Granström hade.

Ett tredje svar som är intressant, fast på ett annat sätt, kommer från Quetzala Blanco. Hon säger (om sin tid som musikkritiker):

”Jag minns att jag kunde få läsarbrev där folk skrev att jag var inkvoterad för att jag var kvinna och hade ett konstigt namn, och då hade man plötsligt inte rätt att såga eller hylla något”.

Ja, så kommer det att bli i allt större utsträckning om genushysterin, med öppen eller dold kvotering av kvinnor, fortsätter. Tyvärr. Det är en bumerang som med allt större kraft kommer att slå tillbaka mot kvinnor.

Vi som tycker det är självklart att kvinnor är lika kapabla som män är ledsna för det.

50 svar to “DN tycker alltför många musikkritiker är män”

 1. anders Says:

  För att bli musikkritiker är det att plus att vara ganska så nördig. Alla arbeten där nördighet är ett plus har fler män. Liksom att fler män har Aspergers är det fler män än kvinnor som kan snöa in på ett intresse och bli verkligt bra på det. Det är klart att det finns kvinnor också, men 50/50-fördelning är inte att förvänta.

 2. Liberalen Says:

  Självklart ska vanliga män säga upp sig från jobbet, sluta utbilda sig, och sluta söka jobb, så att den lobotomerade genuskalkonen lättare ska kunna gnälla in MINST 50 procent ”duktiga” kvotvåp.

 3. ninnitokan Says:

  Ett tredje svar som är intressant, fast på ett annat sätt, kommer från Quetzala Blanco. Hon säger (om sin tid som musikkritiker):

  ”Jag minns att jag kunde få läsarbrev där folk skrev att jag var inkvoterad för att jag var kvinna och hade ett konstigt namn, och då hade man plötsligt inte rätt att såga eller hylla något”.

  Ja, så kommer det att bli i allt större utsträckning om genushysterin, med öppen eller dold kvotering av kvinnor, fortsätter. Tyvärr. Det är en bumerang som med allt större kraft kommer att slå tillbaka mot kvinnor.

  Vi som tycker det är självklart att kvinnor är lika kapabla som män är ledsna för det.

  Word!
  Den bumerangen kommer att slå stenhårt mot kvinnor i alla yrken som traditionellt var vigda åt mannen. Detta här är bara början och toppen på isberget.

  Det blir resultatet när man gör hysteriska åtgärder utifrån en ideologi som saknar bärighet.

  Och så kallar dom mig könsförrädare? 😛

 4. Info Says:

  SCUM forts.: NINA LEKANDER SOM KULTIVERAD MOR OCH MÄNNISKA

  En speedad Nina Lekander – i vilkens mun de forsande orden hela tiden seriekrockade med varandra – debatterade i P1 Morgon idag TUR-teaterns SCUM-föreställning med den Solanas-kritiske Johan Lundberg (Axess).

  Naturligtvis fanns inte heller nu någon gräns för Ninas hysteriska beundran för Valerie Solanas´ storhet, konstnärskap, kärleksfullhet och betydelse som förebild för ett lågtstående och mindervärdigt patriarkat. Ingen nyhet, precis.

  Vem är Nina Lekander – förutom att vara en högt uppburen radikalfeminist, fast krönikör i Expressen, bisittare (”sidekick”) i radions pratprogram m.m.?

  Själv har jag minnen av Nina Lekander sedan mer än tjugo år. Sitt offentliga genombrott och sitt livslånga klippkort till Sveriges radio fick hon redan i början av 1990-talet i och med en bok om hur hemskt illa hon blev behandlad av patriarkala manliga läkare, när hon var havande. Ja – konstigt nog lyckades hon under en period vara tillsammans med en man så pass många månader, att ”förhållandet” resulterade i ett barn.

  Barnet blev en pojke. Om honom fick vi snart nog veta, att Nina minsann inte skulle ha något emot att pojken gick klädd i klänningar och definierade sig som en flicka. Hm, tänkte jag, detta kan bli intressant. Intressant att se vad pojken SJÄLV i sinom tid skulle komma att ha något emot.

  I en Expressen-krönika 2009-05-18 ger Nina början av svaret:

  ”Min 16-åriga son kommer hem mitt i Studio ett där Katarina Gunnarsson pratar med unga tjejer om att raka FITTAN. – – – Håriga pungar är för den delen heller inte ´fräscha´. Plötsligt uppenbaras en förklaring till att antalet rakhyvlar i vårt badrum har blivit så mystiskt många på sistone, trots att somligas [somligas = min sons] skäggväxt i ansiktet inte har varit så värst uppenbar. Jag rasar:

  – Vad är det med er JÄVLA tonåringar? Vad är det för skillnad mellan burka och FITT- och KUKRAKNING? På vår tid hämmades inte könsdriften av några gullkrulliga hårstrån. Ni är lurade av porrindustrin och kapitalismen. – – –

  Jag ska ge honom Fittstim, jag ska göra vad jag kan och jag längtar efter nån vrålqueer gorillagubbe som ska befria honom. Det går inte att lita på samhället, hellre då på dess utkanter. Hår, fransar, utväxter och bölder.”

  – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  Jaha. Nu väntar jag med spänning på nästa rapport om det ömsinta förhållandet mor/son i det lekanderska hemmet. Hur kommer det att gå? Kommer Ninas son att bli ”befriad” efter att ha läst ”Fittstim”?

 5. Patrik Says:

  Inte för att jag har några andra belägg än min egen livserfarenhet, men är inte män generellt bättre på att vara kritiska? Att yttra kritik ökar ju risken att själv få kritik (Pär Ström är ju ett prima exempel på det faktumet) och nog är väl kvinnor generellt mer konflikträdda än män vilket gör att de i högra grad drar sig för att kritisera andra? Är så fallet bör väl antalet kvinnor som ägnar sig åt att ge kritik vara rätt begränsat?

  Om jag får byta ämne lite kort. Igår såg jag en annons i Metro där Karolinska universitetssjukhuset sökte deltagare till en läkemedelsstudie. Anordnare av studien var ”kvinnoforskningsenheten”. Jag inser naturligtvis att kvinnor har vissa för könet typiska hälsoproblem. Det har väl rimligtvis även män (män dör ju flera år tidigare än kvinnor av mig veterligen ännu oklara orsaker såväl som tar livet av sig i betydligt högre utsträckning än kvinnor gör). Vet någon om det finns en motsvarande ”mansforskningsenhet” som ägnar sig åt mäns typiska hälsorelaterade problem?
  http://www.karolinska.se/Verksamheternas/Kliniker–enheter/Kvinnokliniken/

 6. ninnitokan Says:

  Info:
  *skakar på huvudet* Stackars barn. Han kan inte må bra med en sådan mor. Hoppas verkligen hon agerar mer respektfullt mot sitt barn än vad hon ger sken av.

 7. Lasse Says:

  Nu har man blivit anklagat för att hota på SVD kultursida gällande SCUM.

  *****************************************************

  Hur långt skall det här vansinnet gå egentligen ?

  christianvalues 15 minuter sedan som svar till Masculus

  Det förtryck som utövas i Sverige går oftast åt andra håll: om du kollar på mord och misshandel i nära relationer. När ska ni börja hota dessa gärningsmän istället för skådespelare på en teater?

  Anmäl 1 person gillar det här. Gilla Svara

  Masculus 6 minuter sedan som svar till christianvalues

  Nu påstår du att jag hotat någon, det är förtal och jag kommer kontakta SVD.

  När det gäller våld i nära relationer är det lika vanligt att kvinnor tar till våld som män enligt de källor jag tidigare visat i den här tråden.

 8. Cello Jr Says:

  Spontant påminner mig detta om den nazistiska avjudefieringen av Tyskland. Nazi-feminism, alltså.

 9. Clabbe Says:

  En annan av de intervjuade kvinnorna, Kristina Adolfsson, har en mera radikal förklaring till den manliga övervikten. Hon säger:

  ”Det skulle ta alldeles för lång tid att förklara. Låt oss säga patriarkatet, och lämna det där”.

  Kristina Adolfsson har sedan 2003 jobbat i modetidningsbranschen (först som redaktör för svenska Elle sedan för Laura, som lades ner när hon var redaktör).

  Hur ser könsfördelningen ut i modetidningsbranschen? Titta på Elles redaktion: http://elle.se/kontakt/

  Ett tjugotal kvinnor och NOLL män. Hur förklarar Kristina Adolfsson det?

 10. Mia Says:

  Ja. Cabbe hur ska hon kunna förklara det när du frågar bakom ryggen på henne!!!

 11. Chauvinistsvin Says:

  Vem granskar modebranchen? Varför förtrycks män i modebranchen? Varför släpps de inte fram på modetidningar?

 12. Patrik Says:

  Dn har en artikel om studentskors sexvanor idag.

  ”Kvinnliga studenter har haft mer än dubbelt så många sexpartner som för tio år sedan, i genomsnitt elva.”

  Intressant för all del. Men varför nämns inget om manliga studenter? Det är kanske inte självklart eller uppenbart att antalet kanske är detsamma hos manliga studenter som hos kvinnliga. Och är det samma antal, varför då uttryckligen nämna kvinnorna?

  ”Även andelen kvinnliga studenter som haft en sexuellt överförbar sjukdom har fördubblats.”

  Jaså kvinnorna är drabbade! Men har inga män haft någon sexuellt överförbar sjukdom? Varför nämns överhuvudtaget inte det?

  ”För att kunna bryta trenden mot att allt fler unga kvinnor smittas”

  Är det inget problem att unga män smittas? Finns det ingen motsvarande trend hos män, och om det finns bör då inte även den trenden brytas? Varför ignoreras män?

  ”Enkätundersökningarna genomfördes med fem års mellanrum bland kvinnliga studenter”

  Ingen undersökning av manliga studenter? Är manlig hälsa ointressant?

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/studenter-har-fler-sexpartner

 13. Patrik Says:

  Jag satt just och lyssnade på Sveriges Radios P3 Populär och hörde någon intervjuad kvinna säga något i stil med att om man inte kvoterar in kvinnor så de utgör minst 50% (av vad det än må vara antar jag, i detta fall handlade det om filmproduktion) så säger/tycker man att ”kvinnor är sämre”. Underligt sätt att resonera, jag har aldrig hört något liknande tidigare. Kvotering skulle alltså vara av godo enligt denna kvinna eftersom icke-kvotering sänder ett budskap eller något, att kvinnor är sämre eftersom de på vissa områden de facto utgör en minoritet. Det är alltså antalet kvinnor som utgör mätaren för hur bra det är som dessa kvinnor producerar. Om fler kvinnor kvoteras in, så lyfts kvaliteten på det dessa kvinnor producerar tydligen. Märkligt.

 14. anders Says:

  Patrik: studien som refereras publiceras i ”Acta Obstetrica et Gynecologica”, alltså en tidsskrift om obstetrik och gynekologi, så inom just de medicinska grenarna är mäns hälsa ganska ointressant :-).

 15. Mrs G Says:

  Låter musik olika bra/dåligt i ett öra beroende på om detta öra sitter på en man eller kvinna?
  Mycket märkligt.
  Detta skulle isåfall innebära att om jag och min man lyssnar på samma låt så kan det alltså låta helt olika pga att vi har olika kön.
  Förvirrande.

  Mra G

 16. Patrik Says:

  anders: tror du att mäns hälsa får samma uppmärksamhet? Har du möjligtvis någon länk eller info om en motsvarande studie för manliga studenter?

  Jag som från feminister jämt fått höra att vården i Sverige är manlig, att män får mer och bättre vård än kvinnor, att forskningsresurser är inriktade främst på män och mäns problem. Här har vi en artikel som enbart har ett kvinnligt perspektiv och där män överhuvudtaget inte nämns. Det pratas mycket om kondomanvändning i artikeln, och i min okunnighet trodde jag det var något män använde sig av… 😉

  Men visst, jag kanske är överkänslig för kvinnligt vinklade skrifter och ser saker som inte finns ibland, så jag tar gärna emot lite info om motsvarande manliga studenters sexvanor vilket väl rimligtvis bör finnas i betydligt större mängd så priviligerade som män påstås vara i vården.

  Tack på förhand.

 17. Patrik Says:

  ”– Utvecklingen är oroande. För att kunna bryta trenden mot att allt fler unga kvinnor smittas av någon sexuellt överförbar sjukdom måste fler våga ställa kravet att deras nya partner använder kondom, säger Tanja Tydén, professor i vårdvetenskap vid Uppsala universitet, till UNT.”
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/studenter-har-fler-sexpartner

  Om nu kära Tanja enbart bryr sig om kvinnors hälsa, varför ger hon förslaget att kvinnor ska tvinga män att använda kondom, när hon i en annan artikel ett år tidigare säger att det är bättre ur ett genusperspektiv att kvinnor tar eget ansvar?

  ”– Ett annat barriärpreventivmedel är femidomen, som omsluter större delen av slidan och vulvan, den är till och med lite bättre än kondomen eftersom den täcker en större del och det är kvinnan som har kontrollen, vilket är bra ur ett genusperspektiv. Däremot är den något krångligare att använda än en kondom, säger Tanja.”
  http://www.ergo.nu/reportage/20101006-studenter-i-riskzonen

  Klart femidomen är krångligare att använda… för kvinnor!

  😉

 18. GandalfGrå Says:

  @Pär

  Det är väl rimmligt att anse att kvinnor är lika kapabla som män på nästan alla områden..! Men när kraven sänks på poliser och brandmän för att kvinnor också ska kunna ingå i de arbetsgrupperna…då riskerar vi att få en sämre eller fördyrad eller både och …. Polis/brandmanskår..!

  Sedan har vi detta med rumsuppfattning och logik…där kvinnor överlag har en sämre uppfattning än män…även om sådan forskning ofta tystas ned eller tonas ner….!

  Titta på en parkeringsplats från en hög punkt så kan du nästan se vad jag menar med det och vilka bilar som har parkerats av en kvinna….jag vet att kvinnor avskyr att sådant tas upp 😉 men jag menar det gör ju inte att kvinnor är sämre människor bara för att dom inte kan placera sig i en parkeringsruta…!

  Jag tror också att det kan vara så att att många kvinnor ”obs gäller inte alla kvinnor” när dom läser en text kan ha det svårare än män ”obs flertalet män” att hitta det viktiga och beskrivande i texten..d.v.s logikdelen..följandet av en tankegång..!

  Det är bara ett faktum och det jag vill säga är att vi är olika och kanske ska syssla med olika saker …förr sa man alltid( rätt man på rätt plats)…jag tycker nog att det också i det stora hela borde gälla även idag…!

  Det börjar röra på sig vad gäller detta om kvinnor verkligen är väl lämpade att jobba på häkten efter den tragiska händelsen där en kvinnlig häktesvakt blev brutalt ihjälslagen…det var t.o.m en man”som arbetar inom kriminalvården” som sa just det rakt ut i etern igår…vi får se hur länge han får behålla jobbet efter detta fräcka påhopp..:)…suck!!!!

  //GandalfGrå

 19. Leif Says:

  En ny modell kanske:
  Män som arbetar inom områden där kvinnor är underrepresenterade sägs automatiskt upp från sin anställning efter en viss lagstadgad tid. Därefter får de söka sig en ny födkrok inom ett annat område.
  Skulle man kunna tänka sig vice versa? Kvinnor biter sig som bekant fast inom genusvetarområdet. Dags för att införa begränsning i anställningstiden/karriären inom området?

 20. Hjalmar Says:

  @Info 11:36

  Om Nina Lekanders son:
  Stackars grabb… Snacka om att vara oönskad. Förhoppningsvis repar han sig.

 21. Daniello Says:

  Adolfsson briljerar i väl underbyggda resonemang. Jag skall också börja använda liknande retorik, t ex:
  Anledningen till utvecklingslandet X:s problem skulle ta för mycket tid att förklara. Låt oss säga att det beror på lättja och lämna det där.

 22. GandalfGrå Says:

  Jag tror att kvinnligheten har lika stora svårigheter stora problem som manliheten i det ”nya” samhället med nya och konstruerade könsroller som feminister och genusideologer har prackat på oss de senaste 40 åren..låt mig utveckla detta resonemang en smula…!

  De industrier som sysslar med skönhet, mode mm.. kritiseras nästan oavkortat av genusmobben och feminister. Men nästa alla kvinnor är väldigt intresserade av just detta …varför är dom det jo dom vill försöka få en man på kroken och då ska man se bra ut…och det ska vara en riktig man en karlakarl…för något annat duger inte !!

  Karlakarlen jaaa..!

  Det är knappast den manstyp som förespråkas av feminister och diverse genustyckare/experter där velourmannen ses som ideal och fram ur den nya tidens skola och den uppfostran som många ger sina barn dycker det allt som oftast upp en man som i mångt och mycket är androgyn ett det helt enkelt..män som tar feministernas parti..och intar samma ståndpunkt..d.v.s en sån man som ingen kvinna vill ha…!

  Okay så långt inget väl…för var ska kvinnorna till slut hitta den partner som dom skulle kunna bli attraherade av…inte i Sverige.. till slut i varje fall..om denna inslagna vägen följs…! 😉

  Låt männen vara män…och kvinnor vara kvinnor..så slipper vi så många djupa..problem även om stor skada redan är skedd i vårt samhälle låt oss blicka framåt…jag bjuder även in er kvinnor på den resan där både män OCH kvinnor är vinnare…= fler nöjda partners och livskamrater genom vår alltför korta resa genom unniversum på vår lilla boll kallad Jorden…!

 23. Backlash Says:

  Är inte musikkritiker ett genomgångsyrke som en skribent oftast har i början av sin karriär? Sen finns ju en del som blir kvar hela livet. Vore intressant att göra en analys på om det är de bästa skribenterna som blir kvar i yrket länge, eller de sämsta (som inte hittar något annat)? Samt genusperspektiv på detta.

 24. Helena Says:

  Det är många här som menar att feminismen är ett socialistiskt påhitt.

  Kanske det.

  Men ni vet, den dag som socialismen begraver kapitalismen så står där en kapitalist och säljer spadar.

 25. Nils Jungenäs Says:

  Jag har alltid haft känslan att ”jämställdhet” är ett lite dåligt ord. Från början hadde jag svårt att sätta fingret på vad det var som störde mig. Ordet ”ställa” antyder ju att man ska konstruera något och det är ju precis det kvantitativ jämställdhet handlar om – att artificiellt ”ställa” saker till rätta som man tycker är fel.
  ”Jämlikhet” däremot betyder mer att man har samma rättigheter och möjligheter. Sedan får alla göra som de vill. Blir det mer män här och mer kvinnor där, so be it, så länge det beror på individernas fria val.
  Att bara utgå ifrån, utan belägg, att olika statistiskt utfall orsakats av att kvinnor blivit diskriminerade och därför börja premiera kvinnor och diskriminera män är naturligtvis totalt förkastligt.

  Jag utmanar därför alla feminister jag möter att presentera belägg för att kvinnor är förfördelade i samhället. Hittills har INGEN presenterat ett enda hållbart belägg för någon konsmaktsordning eller patriarkala strukturer.

 26. Hjalmar Says:

  Nils Jungenäs:

  ”Jag utmanar därför alla feminister jag möter att presentera belägg för att kvinnor är förfördelade i samhället. Hittills har INGEN presenterat ett enda hållbart belägg för någon konsmaktsordning eller patriarkala strukturer.”

  Hear, hear!

 27. Ekvivalisten Says:

  @Patrik

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-sexpartners-pa-gott-och-ont_6642122.svd

  ”Varför undersöktes bara tjejer i den här studien?

  – Därför att vi gjorde enkätundersökningen på en gynekologmottagning dit enbart tjejer kommer. Men vi ska göra en kartläggning av båda könens sexualvanor i hela Sverige nästa år.”

  Jättebra att även män blir inkluderade i nästa studie, men mest positivt och förvånande är att själva frågan ställdes över huvud taget!

 28. Lasse Says:

  OT

  Jag blir uppriktigt ledsen.

  Lagt ner ett enormt arbete i mina inlägg på SVD och SCUM debatten.

  Jag har varit mycket saklig och lagt ner mycket energi på att lägga in källhänvisningar och fakta.

  Nu har SVD censurerad 4-5 inlägg där hela min motargumentering är som bortblåst.

  Skrev i ett svar:

  Jag har inte tagit bort ett inlägg. Jag har ej heller inte skrivit något som kan uppfattas som personangrepp eller påhopp.

  Jag har helt enkelt blivit censurerad av den totalitära feminismen. Censur är något som du kraftigt motsätter dig ändå blir jag utsatt för det. Märklig värld vi lever i eller hur.
  (det förefaller som svd kontrolleras av feministiska strömningar)

  Är det så här att bo i censurens land ?

 29. Lasse Says:

  Skrev i ett svar till en motskribent.

 30. anders Says:

  Lasse: du kan räkna med att när någon moderator läser ”jag har helt enkelt blivit censurerad av den totalitära feminismen” så ringer varningsklockorna. Man bör inte använda samma uttryckssätt som konspirationsteoretiker om man vill bli tagen på allvar.

 31. Hjalmar Says:

  Lasse: Det är så moderering brukar fungera, endast pk-åsikter går säkra.

 32. barfota Says:

  @Helena

  ”Men ni vet, den dag som socialismen begraver kapitalismen så står där en kapitalist och säljer spadar.”

  Haha… och man kan ge sig fan på att det står en kvinna och pekar med rak hand var mannen skall gräva 😀

 33. Sam Says:

  @Lasse
  Jag får intrycket ibland att alla/många inlägg med direkta länkar till artiklar/källor ryker direkt. Testa med varianter som ”dagens artikel i z-sektionen i X” eller ”…som kan hittas genom att googla xyz”.

 34. Saxen Says:

  Clabbe,

  Det tar nog för lång tid för henne att förklara, låt oss bara säga matriarkatet.

 35. Lasse Says:

  Anders

  Jag skrev så efter jag blev censurerad.

 36. Lasse Says:

  Fast det är väl bara att rätta in sig i ledet.

  Not.

 37. Maria Says:

  På vilket sätt bblir det en bumerang för kvinnorna? Utveckla gärna!

 38. Sötisen Says:

  Maria, är du ett kvotvåp?

 39. Backlash Says:

  Maria: Kvotering blir en bumerang därför att den slår tillbaka mot de kvinnor den försöker lyfta fram. De som blivit kvoterade löper risk att inte tagna på allvar, jämfört med om de varit tvungna att ta sig fram på egna meriter.

 40. Maria Says:

  Sötisen är du ett personangreppsvåp?

 41. Maria Says:

  Backlash tack för svaret. Men då slår det mot alla i samhället. Jag blevmest fundersam för det skulle slå bara mot kvinnor.

 42. Backlash Says:

  Vad menar du med ‘alla i samhället’? Kvoteringsbumerangen slår mot de som blivit inkvoterade, ingen annan. Och det slår mot de som borde haft platserna, men inte som bumerang.

 43. Maria Says:

  Backlash, jag menar det slår mot hela samhället men inte som bumerang. Kvotering = kompetens saknar betydelse. Det leder väl ibland till bistande kompetens. Bistande kommpetens hos t ex polisen som stod i en av inläggen här innan, så blir det mindre effektivitet i polisen och det går ut över HELA samhället. Förr eller senare kommer kanske ett gäng kvinnor i en rökfylld lägenhet och måste bära ut en rökskadad kvinna. Kan ju vara en feminist som de måste rädda livet på. Tills det kommer offer för kvoteringar tror jag inte feminister ändrar sig. Ok, det drabbar dom som blir bortkvoterade med. Är med på det. MEN på vilket sätt DRABBAR det de som blir inkvoterade? De får ju arbete/tjänster på andras bekostnad. Låter inte som dom drabbas negativt precis. Det var DET jag var ute efter med min fråga. Hoppas du förstår vad jag menade.

 44. Gonzo Says:

  Musikkritiker?
  Ha ha ha vilket flum jobb.
  Kritikerjobben måste vara jordens lök jobb.

  Inte en chans att man kan kritiker på allvar.

 45. Jämställdhetsfeministern Says:

  Att det finns fler manliga musikkritiker är ett tydligt bevis för att kvinnor blir diskriminerade av patriarkatet. Om det hade varit jämställt, så hade minst 50% av alla musikkritiker varit kvinnor. Det har feministisk forskning tydligt visat.

  Överallt där det är färre än 50% kvinnor råder kvinnodiskriminering. Bra att DN förstår det.

  Det är dags att lyfta fram kvinnliga musikkritiker i Sverige. Och tvinga männen att maka på sig.

 46. 50/50 Says:

  Ska det vara så svårt att byta kön?? Det borde ju räcka med att skriva till könsräknaren ”nu känner jag att jag är kvinna och har därför rätt att behålla jobbet”. På så sätt skulle man inte heller bli av med kompetens när man gör branschen ”jämställd”.

 47. michael Says:

  Ja det är humor på hög/låg nivå när dom själva är för kvotering och jobbar för det.När dom sedan får jobb så klagar dom på att folk frågar om dom blivit kvoterade

 48. johan Says:

  @Maria
  Kan tänka mig att det drabbar dem på så sätt att de inte ses som värda sitt jobb och därmed skapar ett missnöje omkring sig. Kan ju likställas med svågerpolitik som förekommer på vissa arbetsplatser.

 49. RbK Says:

  Sveriges riksdag har slagit fast att jämn könsfördelning råder om det ena könet har minst 40 % delaktighet. Enligt artikeln är det, 58 män och 33 kvinnor = 64% mot 36 %. Om männen minskar med 4 st. och kvinnorna ökar med lika många, har vi 60-40 fördelning. DN har skapat en höna av en fjäder.

 50. Ingmar Gunnard Says:

  @Jämställdhetsfeministern:
  Jag har fått mig några gapskratt tack vare din retorik – och lärt mig nåt ang. dessa frågor – satir verkar vara det enda som funkar! Inte för att jag vill påstå att du är satirisk – men jag håller med om att du ”har ett skönt tryck i trumpeten!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: