Jag debatterade genus i Sveriges Radio igår

by

Feministiskt självförsvar

Igår deltog jag i programmet ”Efter tre” i Sveriges Radio Västernorrland, där jag debatterade ämnet ”feministiskt självförsvar”. Med i studion som motpart var två representanter för Ung Vänster, som arrangerar kurser för ungdomar i feministiskt självförsvar (till vilka pojkar inte får komma).

De två feministerna hävdade att eftersom kvinnor är strukturellt underordnade och väldigt våldsutsatta så är det rätt att Ung Vänster bara erbjuder flickor att gå kurs i självförsvar (som de kallar ”feministiskt självförsvar”). Jag hävdade att det inte är en jämställd inställning, och att män/pojkar faktiskt är det kön som är mest utsatt för våldsbrott och därför bör ha samma tillgång till kurser i självförsvar som kvinnor. Men de höll inte med, och hänvisade till att flickor är mest utsatta för våldtäkt och att kvinnor har lägre lön än män.

Du kan lyssna genom att gå hit och sedan välja ”15.00 – 15.30 torsdag 17 nov 2011″ och sedan spola fram till 07:05 in i sändningen. Du får gärna tycka till om debatten i kommentarsfältet.

78 svar to “Jag debatterade genus i Sveriges Radio igår”

 1. dolf Says:

  Skattefinansierat?

 2. Harald Bengtsson Says:

  Fysiskt självförsvar för att ”man har mindre i lön”? WTF?

 3. Petter Says:

  Jag vet att det här är att gå på tunn is.
  Men på senare tid har ju detta ”självförsvar för tjejer” ökat ganska mycket. O under samma tidsperiod har antalet unga kvinnliga förövare i våldsbrotten ökat.. Undrar vad feminist-instruktörerna hade att säga om det..

 4. Lorem Ipsum Says:

  Radio Vänsternorrland har gjort det igen. Hela inslaget påminde om två fyllon som skall försöka puckla på en dörrslusk som är väl bevandrad i Krav maga. Brukar bli fyra förnedrande sekunder och sedan är det över.

  Bra jobbat Pär.

 5. ninnitokan Says:

  Harald Bengtsson
  Är inte kopplingen mellan lön och självförsvar solklar. ;D

 6. Sanna D Says:

  Jag tyckte tjejerna från Ung Vänster verkade väldigt röriga. De svamlade hit och dit och kastade ut en massa feministiska floskler utan någon egentlig struktur. Med tanke på att de tydligen inte hade någon motsvarande självförsvarskurs för killar kan man ju också ifrågasätta hur jämställda de egentligen är?

 7. Nils Jungenäs Says:

  Bra Pär. Du bemötte de feministiska flosklerna på ett sakligt sätt med helt rätt motfrågor. Perfekt!

  Jag är glad att du blivit lite av en talesperson för att utmana feminismen.

 8. Anders Says:

  Snubblade över en skrämmande läsning på internet när jag sökte på SCUM. Fast det allra mest skrämmande var insikten i hur långt dessa extrema människor har kommit i sitt arbete här i Sverige!

  http://www.fajaf.com/lokalt/solanas.html

  Det är hög tid att vakna nu Sverige!

 9. W Says:

  Undrar om dom fick lära sig ”kast med banan”?

  http://www.sydsvenskan.se/lund/article1577531/Dyrt-kasta-banan.html

 10. Ivar J Says:

  ”Dramatens skådespelare läser på måndag ur ”Scum-manifestet” i solidaritet med Turteatern.”

  http://www.svd.se/kultur/dramatenskadisar-laser-scum_6646164.svd

  Känns som ett lite märkligt val med tanke på den norska responsen.

 11. P Says:

  Jag förstår av det du skriver att debatten fördes på en skrämmande låg nivå (från deras sida). Har noterat att när man diskuterar med en feminist och argumenten börjar tryta kommer de alltid in på våldtäkter, oavsett vad man pratade om från början. Du är en hjälte som tar debatten med dessa galningar.

 12. Mörker Says:

  ”Dramatens skådespelare läser på måndag ur ”Scum-manifestet” i solidaritet med Turteatern.”

  Stoffilerna anfaller! :-O

 13. Pelle Says:

  Är det inte dags att lära ut självförsvar till män, nu när så många blivit inspirerade av SCUM-manifestet? Ge män en ärlig chans att försvara oss åtminstone…

 14. CB Says:

  Vad har självförsvar med mindre lön att göra? Ny förhandlingsmetod?

 15. Info Says:

  PASSA PÅ ATT KOMMENTERA

  Det var ju bra, att Pär fick tillfälle att ge svar på tal. – Ett liknande tillfälle erbjuder för ovanlighetens skull också Sv.D. just nu i och med öppnad kommentarfunktion till notisen ”Dramatenskådisar läser Scum”. Se Ivar J:s länk ovan:

  http://www.svd.se/kultur/dramatenskadisar-laser-scum_6646164.svd

  ”Uppläsningen på Dramaten sker på skådespelarnas eget initiativ. På Facebook uppmanas alla teaterverksamma att läsa ur manifestet på sina teatrar samma dag i protest mot hatvågen och för yttrandefriheten.”

  Hittills har bara en enda kommentar influtit:

  ”Man äger ej snille för det man är galen, sade Kjellgren för mer än tvåhundra år sedan. Detta borde Dramatenskådespelarna tänka på. De har blandat ihop snille och galenskap.” (Sign. Uggly.)

  Pärs läsare, av vilka de flesta utgör just själva ”hatvågen” – passa på att kommentera!

 16. Chroni Says:

  Tycker verkligen P Ström bör sluta prata om ”mäns utsatthet” när det gäller våld.

  Det är ju fortfarande så att det är män som slår kvinnor och män som slår män.

  (Nu säger jag inte att män är mer benägna att misshandla, dock tror jag att eftersom män är starkare så görs mer skada när de slår, alltså är det allvarligare). (Kvinnor är också sämre byggda, vilket gör det lättare att åsamka skada)

  Men det blir hur som helst barnsligt när PS argumenterar att män är ”mer utsatta än kvinnor”.

 17. Chroni Says:

  Verkar mer som folk är upprörda att det handlar om skattepengar än om SCUM.

 18. Chroni Says:

  Tycker verkligen P Ström bör sluta prata om ”afroamerikaners utsatthet” när det gäller våld.

  Det är ju fortfarande så att det är afroamerikaner som slår vita och afroamerikaner som slår afroamerikaner.

  (Nu säger jag inte att afroamerikaner är mer benägna att misshandla, dock tror jag att eftersom afroamerikaner är starkare så görs mer skada när de slår, alltså är det allvarligare). (Vitingar är också sämre byggda, vilket gör det lättare att åsamka skada)

  Men det blir hur som helst barnsligt när PS argumenterar att afroamerikaner är ”mer utsatta än vita”.

 19. Lasse Says:

  ”Dramatens skådespelare läser på måndag ur ”Scum-manifestet” i solidaritet med Turteatern.”

  Vet inte om jag skall skratta eller gråta 😦

  Själv har jag blivit trakasserad, hånad. hatad och fått ett 30-tal personangrepp från anhängarna av SCUM på SVD:s kommentars forum. För att inte tala om all icke berättigad censur jag blev utsatt för.

  Som exempel skrev en av motdebattörerna så här gentemot mig:

  ”Det förtryck som utövas i Sverige går oftast åt andra håll: om du kollar på mord och misshandel i nära relationer. När ska ni börja hota dessa gärningsmän istället för skådespelare på en teater?”

  I mina ögon skulle ovanstående kunna tolkas som förtal, eller vad tror Ni ?

  Det enda jag gjorde var att föra fram konstruktiv kritik gentemot SCUM och att lobba för mansfrågor.

  Så med andra ord så står Dramatens skådespelare bakom trakasserier och censur så länge det uppfyller deras egna syften, eller ?!

 20. Hans Berkegård Says:

  Var hittar Sverigies radio alla feminist muppar.
  Jag väntar forfarande på en vass feminist som kan ge dig lite tuggmostånd som vet var dom eventuella luckor i ditt resonemang skulle kunna finnas.
  Som det är nu så är det visserligen underhållande men jag föredrar att skratt med, hellre än att skratta åt.

 21. Mia Says:

  ser man på ser man på, Sanna D är också medlem i Kvinnohatarföreningen här ibland alla manschauvinistiska clowner. Bara lugnofin Sanna du är i celebert sällskap av ninnitokan, MrsG,mfl ex feminister. Jisses

 22. Sötisen Says:

  Att det även på dramaten finns människor som är trasiga, är ju sannerligen ingen nyhet. Vad gäller Solanas, och hennes likaledes intellektuellt trasiga lärjungar, så är det ju bara att konstatera att de könshatiska extremisterna onekligen, obönhörligen, tycks dras till varandra och massmördarmanifestet.

  Så bekvämt för alla oss jämställdister som ju i praktiken är majoriteten av hela landets befolkning, när våra skattemedelsiglande könshaterskor bekänner färg =)

 23. urk Says:

  Chroni hur kommer det sig då att min exfru inte hade snopp mellan bena. eftersom hon slog mej. enligt feminism så är det en omöjlighet. eftersom män slår kvinnor, män slår män osv men om en kvinna slår så är det alltid något bort förklaring.

 24. Claes-Peter Says:

  Die Endgültige Lösung!

  http://www.fajaf.com/lokalt/solanas.html

  Utdrag av texten:
  Hur vi förverkligar SCUM-manifestet över hela världen av Valerie Solanas

  ”Kvinnor måste under en lång period para sig med män som har aggressiva egenskaper, och undvika män med svaga egenskaper. Detta för att inplantera dessa mäns aggressiva egenskaper i kvinnan. Pojkfoster måste därför aborteras. Som ni vet finns det metoder både för att se till att barnet blir en flicka och för att se vilket kön fostret har.”

  * Hrrm… förlåt mina damer, men har ni inte tänkt på, att inom max 70 år finns det inga män alls att para sig med, eftersom alla pojkfoster aborteras? Och visst kommer det att bli jobbigt mot slutet, när en handfull åldrande män ställs inför uppgiften att betäcka en armé av kvinnor, som nu genetiskt designats för att vara aggressiva…? (*Ryser!*)

  * Är detta följande ironiskt menat? I alla fall är det bad news för de män som debatterar MOT Pär med vapendragare! 🙂

  ”Svaga män som mjäkar med kvinnorörelsen förtjänar inget annat än förakt, men det finns ingen anledning att visa det. Låt dom mjäka sig. Låt oss utnyttja dom och låt dom springa våra ärenden. Låt dom tala sig hesa för jämställdhet mellan könen. Låt dom arbeta för mannens mentala och sociala kastrering. Låt dom nyttiga idioterna hjälpa till med att förbereda arbetet för mannens kastrering och slutliga fysiska likvidering.”

  * Ouch!

  * Följande är väl aningen värre än vad man vågat befara:

  ”Under en period är det inte svårt att tänka sig en könskamp där det finns en strävan efter jämställdhet. Men det är inte vår strävan på längre sikt. Det gäller i denna kamp att inte tappa siktet på målet att förinta mannen. Jämställdheten innehåller både steg i rätt riktning och många faror. Många män kommer att ställa upp i kampen för jämställdhet med manipulativa syften. När familjen alltmer upplöses kommer män att förstå att makten över barnen är en viktig del av mannens makt som tenderar att gå förlorad med familjen. Därför kommer han att eftersträva nya sätt att få makt över barnen. Kvinnan får inte släppa kontrollen över barnen till mannen. Det är centralt i kampen – varje form av jämställdhet i förhållande till barnen måste avvisas. Det är helt centralt att vi behåller makten över barnen och därmed vår framtid i att skapa ett mansfritt samhälle.”

  * Fråga: Hur kommer dessa kvinnor, som är så hatiska till män, förhålla sig till sina egna söner, som de ju vill få ensam vårdnad om? Kommer de att sätta ut dem i skogen enligt fornnordisk metod för retroaktiv barnbegränsning, eller kommer man att använda de metoder som änglamakerskorna använde – att döda barnen genom svält och vanvård?

  ” (Jag bortser då från dessa små töntar till män som fjantar omkring och vill ”hjälpa till” med barn och hem, de förtjänar inget annat än förakt). Jag kan inte nog understryka hur viktigt det är att hålla den sortens man borta från barnen – vi får inte sky några som helst medel i kampen att avskilja barn från sina fäder.”

  * Hurra! Nu behöver en man inte längre ha dåligt samvete, om han direkt efter jobbet slänger sig i tevesoffan med öl och chips och kollar fotboll… Eller går direkt till puben och sedan följer några kompisar hem för p-rullar…

  ”Kvinnor frågar sig vad som bör göras med homosexuella män. Många kvinnor ser dem som en sorts allierade. Det finns ingen anledning att se homosexuella män som ett problem överhuvudtaget – låt dem hållas helt enkelt. De kommer att dö ut av sig själva.”

  * Så varför försökte då Solanas mörda den 100 procent gaye Warhol???

  ”Använd all er fantasi för att förmå män till att ha sex med varandra, uppmuntra dem politiskt och privat. Ligg gärna med två eller flera män, bara för att se till att de knullar med varandra. Tro mig, de kommer att gilla det och de vill inte sluta med det.”

  * Vetenskapliga rön och evidens för detta??? Om nu männen är så förtjusta i analsex som Solanas påstår i sin text, är inte risken den att det är kvinnan som får släppa till rumpan?

  ”Att ha män som husdjur – visst, det är inget fel i det. Vår framtid är biologisk, inte social. Och makten över biologin, den är kvinnans. Den kvinna som vill skapa sig ett husdjur för sina nöjens skull får givetvis göra det. Män kommer endast att finnas för experimentella syften, avel och för kvinnligt nöjes skull.”

  * Nyss skulle ju männen aborteras, likvideras och kastreras! Nu ska alltså en del sparas – (troligen okastrerade) på basis av individuella initiativ – men hur många? Fem procent? Och vad säger kvinnan om hon har 19 väninnor som också parar sig med hennes privata sexslav? Ingen svartsjuka? Referens till Tredje Riket: Kraft durch Freude?

  Igen: ”Jag har väckt tanken på att mannen inte behövs, att kvinnor kan skapa sig en egen värld utan mannen. Kvinnor måste vänja sig vid den tanken.”

  * Motsäger väl ovanstående? Ena ögonblicket klara sig helt utan männen, nästa ögonblick ha en egen sexslav, kedjad vid sängstolpen?

  ”Men kvinnor bör på sikt para sig med män som har särskild intelligens inom vetenskap och teknik (* ett välkommet trendbrott från dagens favorisering av vackra men hjärndöda män i underhållningsbranschen) samt med män som är aggressiva och kriminella, (* det sker ju redan för fullt – mördare får hundratals kärleksbrev, senast Breivik – men följden blir väl också just den misshandel och de sexuella övergrepp som man beklagar tidigare i texten, för så går det om man umgås med känslolösa psykopater med lättväckt aggressivitet) – för tillägna sig dessa egenskaper. Mansfoster måste då ovillkorligen aborteras så att endast kvinnor har dessa egenskaper.”

  * Ingen mer än jag som tycker att detta har vibbar av sååå mycket tyskt 30-40-tal? Projekt Lebensborn? Josef Mengele? Och är det inte lite som en parodi på NSDAP:s projekt att göra das Vaterland judenfrei?

  ”Ett samhälle utan krig, utan antagonistiska konflikter, utan förtryck, exploatering och utnyttjande, det är ett kvinnosamhälle, ett samhälle utan män.”

  * Är det rätt förberedelse för detta fridsamma lyckorike, att försöka avla fram extremt aggressiva kvinnor? Mina erfarenheter från nätdejtingsidor är, att på diskussionsforum så ryker kvinnorna verbalt i luven på varandra stup i kvarten, och då är det ofta kvinnor 40+ som annars framstått som snälla, kulturella och till och med kloka och levnadsvisa. Bävar för hur det skulle se ut med flera gånger mer aggressiva kvinnor!

  ”Många kvinnor tycks tro att rätt uppfostran, rätt pedagogik och rätt påverkan kan skapa ett nytt samhälle för jämlika män och kvinnor. Dessa ”kvinnokämpar” ger sig aldrig, trots att resultatet är så uppenbart som det kan bli – samma sorts våldsamma, kvinnodominerande män reproducerar sig själva i oändlighet hur mycket dessa kvinnor än anstränger sig för att uppfostra bort deras natur. Det går helt enkelt inte att ta kål på miljontals år av mansbiologiskt arv.”

  * Men hallå! Alla de som hyllar Solanas, har ju tesen om att ”könet är en social konstruktion” som den heligaste av dogmer? Hur kan de svälja detta?

  ”Många kvinnor tycks tro att rätt uppfostran, rätt pedagogik och rätt påverkan kan skapa ett nytt samhälle för jämlika män och kvinnor. Dessa ”kvinnokämpar” ger sig aldrig, trots att resultatet är så uppenbart som det kan bli – samma sorts våldsamma, kvinnodominerande män reproducerar sig själva i oändlighet hur mycket dessa kvinnor än anstränger sig för att uppfostra bort deras natur. Det går helt enkelt inte att ta kål på miljontals år av mansbiologiskt arv.”

  * Nu ska alla män förintas igen! Hur blir det med privata toy-boys? Och det socialt skapade könet får ytterligare några skopor mull på sin kista. Nu är det som gäller åter igen die Endgültige Lösung som gäller!

  Hitler var i alla fall mer konsekvent och formellt logisk i sina bruna visioner…

 25. Tree Says:

  KLOCKRENT! Gillar slutklämmen du hann med 🙂

 26. Lasse Says:

  Angående SCUM föreställning

  Vet inte om detta stämmer men enligt våra kvällstidningar händer följande.

  Alla damer får godis och guldkuddar.

  Alla herrar får sitta mittemot och kan få det viktigaste med sig hem på en lapp där man talar om att mannens aphjärna är för liten att förstå texten.

  Själv hade jag i civil olydnad dragit en av de förgyllda kuddarna rakt upp på scen och lämnat tillställningen innan den öppnat.

  Vilken jävla sjuk förnedring, kan dra direkta exempel med Hitlers sätt att förnedra judar i sin början men nu är jag så jäkla upprörd att jag lämnar allt vad manshat heter för ett dygn.

  Slår av fönstret mot media världen.

 27. Petter Says:

  ”Vi ser att det här hör ihop med att kvinnor har mindre lön , att kvinnor har mindre makt i samhället.
  -Vad har lön med det här att göra?”
  Min framtida ringsignal!

 28. Lasse Says:

  …..och teatervärlden.

 29. Saxen Says:

  Tycker det är solklart att en 46-åring ska visa hur man hanterar medtrafikanter i form av en maktutövande överbetald busschaufför. Hon borde dock gå en feministisk självförsvarskurs så hon lär sig hur man kastar en banan ”oavsiktligt”.

  Banankastningsförsvar kanske dramatenskådisarna annars kan lära ut till de överbetalda busschaffisarna.

  Sakligt argumenterat Per. Och slutklämmen är nog vad folk minns!

  Trevlig helg jämställdister!

 30. Backlash Says:

  Är det verkligen jämställt att låta några stackars fjortisar debattera mot en vuxen man? Det skulle aldrig varit tillåtet i boxning eller brottning, kunde inte SR hitta en vuxen feminist att matcha mot Pär?

 31. JockeH Says:

  Deras retorik, som mest består av gurglande av floskler ger jag inte mycket för. Där är dom faktiskt värre än de flesta och det vill inte säga lite!

 32. Chroni Says:

  urk:

  Var väl inte det jag sa?

  Menade bara att den stora majoriteten av våld mot män (anmälda iaf) begås av män, samma med våldet mot kvinnor. Detta betyder inte att kvinnor inte kan begå misshandel, dock är de svagare så de gör nog mindre skada.

  Hur som helst att Pär Ström gör detta till något som ”mäns utsatthet” tycker jag är barnsligt. Män kan inte vara utsatta av män. Iaf inte i könsfrågor.

  Samma sak när han argumenterar att män inte borde göra uppoffringar för kvinnor (som Titanic osv). Blir bara barnsligt.

  och så sjunker han till feministernas nivå….

 33. michael Says:

  Jag ser det som en seger att vi jämställdister har fått dramaten att läsa Scummanifestet det betyder att vi blivit en rörelse man inte längre kan ignorera bra jobbat vänner 🙂

 34. Claes-Peter Says:

  Är det vi män som har aphjärnor – men kvinnorna som kastar bananer som vapen? Hur stämmer det?

  Men okej då – kvinnorna får gärna tro jag har en aphjärna, bara de också tror att jag har en elefantsnopp… (här hade jag tänkt lägga in en ljudfil med Tarzans djungel-vrål, men jag vill ju inte bli betraktad som oseriös… 🙂

 35. Backlash Says:

  Haha, SCUM-debatten tvingar folk att visa om de är vän eller fiende.

 36. Men@Work Says:

  @Pär

  Med anledning av inlägg hos Pelle Billing. Vad anser du vara mest fruktbart. Att distinkt driva våra intressen, eller att föra en dialog med delar av ”motståndarsidan”? Finns det en risk att jämställdismen och mansrörelsen förlorar momentum om vi blir alltför dialog- och samförståndsinriktade?

  En som vet att män respekteras endast när de sätter ner foten…

 37. Sanna D Says:

  @Mia: Jag bara lyssnade på inslaget och försökte bilda mig en egen uppfattning. Tyckte inte du själv att tjejerna från Ung Vänster var ostrukturerade (åtminstone i slutet av debatten)? Och var det inte konstigt att de rörde till debatten genom att blanda in orelaterade frågor som lön, när ämnet handlade om självförsvar? Jag förstod i alla fall inte kopplingen alls.

 38. Anders Says:

  Chroni: En överväldigande majoritet av alla män slår aldrig någon. Jag och alla andra av dessa män är mer utsatta för våld än kvinnor. Jag har själv blivit misshandlad helt oprovocerat. Detta är alltså ”barnsligt”, jag är inte utsatt (bara kvinnor är utsatta) och inget jag skall bry mig om. Din inställning är noterad.

 39. Backlash Says:

  Nu lyssnade jag på hela radioprogrammet. Tjejerna lät ju nästan gråtfärdiga när de pratade, särskilt på slutet. Fy på dig Pär, hur kan du vara så taskig? Slå mot stackars unga tjejer på detta viset? 🙂

  Fin slutkläm, det blev så uppenbart att tjejerna räddades enbart av gong-gongen.

 40. Niklas Says:

  Vad de darrade på rösten. Så kan det gå när man innerst inne inte tror på det man själv säger, vilket jag tror är gemensamt för majoriteten av feministerna.

  Du var desto trovärdigare, Pär. Lugn och saklig som vanligt. Tummen upp!

 41. Man & Woman United Says:

  @ mia

  Kvinnlig avund?

 42. Man & Woman United Says:

  @ Ivar skriver

  ”Dramatens skådespelare läser på måndag ur ”Scum-manifestet” i solidaritet med Turteatern.”
  http://www.svd.se/kultur/dramatenskadisar-laser-scum_6646164.svd
  Känns som ett lite märkligt val med tanke på den norska responsen.

  Absolut ett hån mot Norska reaktionerna. Varför kan inte Genus Nytt en gång för alla reda ut ga:medias lögner om medborgare Xs sk dödshot. det var en ironisk omskrivning där man i scum manifestet byttes ut mot kvinna för att påvisa ondskan och viljan till könskrig.

  Radikal feministiska Ga:media har underblåst lögnen och blåst upp det hela. Låt MedborgareX själv komma till tals och avslöja lögnen som ga:media och journalistkåren prånglar ut.

  Det är precis samma lögn ga:media försökte med de sexuella trakasserierna på teatern. Som visade sig vara riggad efter en par middag mellan journalister. Och där endast kvinnor blivit tillfrågade och inte männen på teatrarna.

  Tv4 tog upp ämnet och då avslöjade Marianne Ahrne att det är totalt förbjudet för någon kvinna att bryta den hemliga kodexen att kvinnor på teatern också svinar,begår sexuella trakasserier och ofredanden mot män. Men det stämmer inte med den radikalfeministiska bilden.
  Det är som Julian Assange och WikiLeaks säger: Det första som offras i (köns)krig är sanningen.

 43. palme Says:

  Detta är det bästa jag hört på länge. Hon håller ju på att börja lipa, obetalbart!

 44. Jonna, ex-feminist Says:

  @ Man & Woman United:

  Grymt passande nick name 😀

 45. Chroni Says:

  Anders: och det var ju inte det jag sa?

  Det jag sa är att *herr Ström* blir barnslig när han hela tiden utpekar att män är mer *utsatta (än kvinnor)* när det kommer till våldsfrågan. Givetvis är allt våld dåligt, men om det ena könet är starkare, och därför orsakar mer skada, då kan det vara en könsfråga.

  Men nu besvarar ju Ström hela tiden det med att ”män är mer utsatta”. Men män är ju i majoritet utsatta av andra män.

  Majoriteten av all *anmäld* misshandel begås ju av män.

  Det är kanske så att den anmäls för att män är starkare och därmed har gjort mer skada.

  Hur som helst, så tyder detta på en utsatthet hos kvinnor, om det nu är så att kvinnor blir misshandlade av män så blir det en könsfråga.

  Däremot så kan män inte vara utsatta av andra män rent könsmässigt, de kan dock vara utsatta av kvinnor (dock minoritet anmälningar).

  Som slutsats, alltså är det en könsfråga när kvinnor blir misshandlade av män, och det kan finnas en utsatthet då de är svagare osv. När Ström då besvarar detta med att män misshandlas mer, så blir han väldigt barnslig i en sådan diskussion, speciellt om det handlar om könsfrågor. Då män oftast misshandlas av andra män.

  (Sen är det rätt som du säger, våld är ingen jämställdhetsfråga då det begås av individer, dock ska ju män vara aggressivare och starkare, så då gör de individer som slåss mer skada också)

 46. Jakob Says:

  Hehe. De vänsterpartistiska tjejerna staplade floskler på floskler. Även om tjejerna gjorde bort sig totalt under hela inslaget är ändå höjdpunkten Ströms allra sista kommentar: ”Vad har lön med det här att göra?”

  Sedan avbryts debatten. Klockren sista kommentar.

 47. Mia Says:

  Chroni: Vill bara påpeka att kvinnor i en större utsträckning använder tillhyggen vid våldsbrott.

  Personligen tror jag att en stekpanna gör mer skada än en knytnäve. Men det är min åsikt.

  // Kvinnlig chalmerist jämställdist

 48. Chroni Says:

  Mia:

  Fast om en man använder en stekpanna då? Då finns det ingen kvinna kvar 😉

 49. Aktivarum Says:

  Utan att ha hunnit höra inslaget
  Vad sjutton har lägre lön med den saken att göra? (oops såg just nån hade kommenterat, men kunde inte låta bli)

 50. Fredrika Bremer Says:

  Klart kvinnor är mest utsatta för våldtäkt? Det finns tre grupper som är mest utsatta för våld. Nu var det ett tag sedan jag läste sådant här men jag har för mig det var: kvinnor i hemmet och ensamma män ute på stan om nätterna. Sen var det nåt till, poliser eller hur det var.

  Jag har gått på feministiskt självförsvar och det gav mig absolut ingenting. Jag går hellre och lär mig kampsport, ärligt talat. Att stå och skrika ”nej!” är bara töntigt.

  En allmän kurs i självförsvar och hur man lär sig tänka, att som kvinna ska man lära sig respektera sin egen kropp och lära sig säga nej till sex om de inte vill, men även för killar att stå på sig när de möter gäng på stan.

 51. Ivar J Says:

  ””Det som krävs är att kvinnor bereds plats som landsmödrar ..”
  Hur kommer det sig att alla feminister missar att Europas i särklass mäktigaste person är en kvinna?

 52. Lasse Says:

  @Ivar

  Om man tittar historiskt på de kvinnor som haft makt och varit statschefer ser man genomgående att det varit lika benägna att ta till våld i konflikter som män.
  (vissa mer)

  Närmast i tid ligger en av mottagarna till Nobels fredspris. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet men jag vet att hon aktivt har stått sida vid sida med en av Afrikas värsta militanta grupperingar.

  Att kvinnor skulle vara mer fredliga än män är återigen en feministisk myt.

  Krig har ingenting med kön att göra. Det handlar alltid om makt, prestige och pengar.

  Nu finns det massor med underbara kvinnliga och manliga fredsivrare. Individer som brinner lika mycket för fred.

  ps om du läser på lite om Nazismen kommer du upptäcka att en av de största grupperingarna som hjälpte Hitler till makten var kvinnor.

 53. David Eliason Says:

  @Chroni
  Jag förstår inte hur du tänker. Gör det mindre ont för en man att bli misshandlad? Eller tror du att alla män som blir slagna också själva slår andra, så då får de skylla sig själva?

  42% fler män än kvinnor avled till följd av dödligt våld 2010
  90% av offren för gatuvåld är män

  Kan du förklara för mig varför det är okej att misshandlas till döds om förövaren har samma kön som dig själv?

 54. Petter Says:

  Diggar Vänsterns inställning att ”det finns andra kurser för män”.
  Undrar hur det vore ifall exempelvis ett företag vägrade rekrytera kvinnor med hänvisning till ”det andra ställen där kvinnor kan vara med”. . .

 55. Petter Says:

  Diggar Vänsterns inställning att ”det finns andra kurser för män”.
  Undrar hur det vore ifall exempelvis ett företag vägrade rekrytera kvinnor med hänvisning till ”det finns andra ställen där kvinnor kan vara med”. . .

 56. Jämställdhetsfeministern Says:

  Så länge kvinnor har lägre lön än män så ska vi endast bry oss om kvinnor som drabbas av våld – även om det kanske är många fler män som drabbas av våld.

  Män som drabbas av våld får skylla sig själva, för de är överordnade.

  Förstår man inte det hatar man kvinnor och är okunnig. Läs på om könsmaktsordningen, så kommer ni förstå!

 57. Chroni Says:

  David Eliason:

  ”Kan du förklara för mig varför det är okej att misshandlas till döds om förövaren har samma kön som dig själv?”

  Fast jag har ju inte sagt det en enda gång?

  Ska försöka säga det enkelt nu så ni alla förstår. (och ja, jag tror det gör mindre ont för en man att bli misshandlad av en kvinna, då kvinnor är svagare och män är starkare byggda)

  Men iaf:

  Större delen av anmäld misshandel, grov misshandel, begås av män.

  Män är de som anmäler mest ja, men de blir slagna av andra män, alltså kan det inte vara en könsfråga för män.

  Dock när kvinnor blir slagna av män, så blir det en könsfråga, egentligen inte, men om vi säger att det är så, jag hävdar att det är en individfråga, och att det bara är så att män är starkare och gör mer skada och därför känner fler behovet att anmäla när män gör det (allt våld är fel givetvis)

  Men hur som helst, dessa feminister tycker det är ett problem att kvinnor misshandlas (av män).

  När Ström då kommer in och säger att ”Men män misshandlas också av män och är därför mer utsatta”, så blir det väldigt löjligt bara. Speciellt i en könsdisk. Kvinnor är också mer utsatta då de är svagare/sämre byggda.

  Feminister är väldigt barnsliga/korkade i allmänhet.

  Dock sjunker Ström till deras nivå när han kommer med liknande dumma argument.

 58. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Chroni

  Mycket bra sagt!

  Att påpeka att också män blir misshandlade och att samhället borde förebygga våld mot män lika mycket som man arbetar med våld mot kvinnor, är bara löjligt och barnsligt. Att påstå att det män som våld drabbas av skulle vara ett samhällsproblem, precis som det våld kvinnor drabbas av, är att föra ner debatten på sandlådenivå.

  När en man blir slagen av en man, så har både utövare och ”offer” samma kön. Alltså är det inte en könsfråga och mannen som blir slagen får skylla sig själv. Att påstå något att annat, är precis som du säger, löjligt!

  När en man slår en kvinna är det däremot en tydlig könsfråga och kvinnan är ett offer. Självklart är detta något som vi med alla medel måste motverka i samhället. Våld som drabbar kvinnor är ett oändligt mycket värre problem än våld som drabbar män.

  När en kvinna slår en man är det en så ovanlig företeelse att den knappt ens finns. Förmodligen förtjänade mannen att bli slagen. Om han mot förmodan var oskyldig, så var han ett så sällsynt undantag att samhället helt enkelt måste ignorera det.

  Ni som inte håller med mig och Chroni om detta är barnsliga och korkade.

 59. Jämställdhetsfeministern Says:

  Självklart skulle det stått:
  ”Att påstå att det våld som män drabbas av skulle vara ett samhällsproblem, precis som det våld kvinnor drabbas av, är att föra ner debatten på sandlådenivå.”

 60. Chroni Says:

  Kul att ni lägger orden i mun på mig hela tiden, har aldrig sagt att något våld är rätt, har aldrig sagt att det är okej, har aldrig sagt att någon får skylla sig själv, har aldrig sagt att visst våld är värre än annat.

  och Ström pratade inte om våldsförebyggande.

  Utan det blir mer som

  Feminist: ”Kvinnor misshandlas av män”

  Ström: ”Män misshandlas mer av män”

 61. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Chroni

  Håller med igen. När vi feminister säger att kvinnor misshandlas av män och kräver åtgärder mot det (till exempel att alla flickor ska utbildas i feministiskt självförsvar och alla pojkar ska sitta i grupper och prata om hur de ska sluta förtrycka och slå flickor), då ska Pär Ström och andra män hålla käft.

  Men istället påpekar Pär Ström att även män drabbas av våld. Och precis som du säger är det bara löjligt, korkat, barnsligt och dumt.

  Att säga att män drabbas av våld är bland det mest korkade och barnsliga jag någonsin hört.

 62. Antonio Meucci Says:

  Alla kan välja att träna självförsvar, sådana klubbar finns det många av i Sverige. Gå till någon av dom och träna som vi män får göra för att kunna försvara oss själva och er kvinnor.

 63. Claes-Peter Says:

  Jag tror dessa kampsportsliknande kurserna ger kvinnor en falsk känsla av säkerhet. Det är bara i amerikanska filmer som små späda kvinnor knockar män tre gånger deras vikt.

  Nej, om en man övermannar dig och får ned dig på marken – försök först slappna av. Fäkta inte med armarna. Då släpper han förhoppningsvis greppet om dem. Sedan för du för du långsamt dina händer mot hans huvud, och fatta ömt och mjukt tag om båda kinderna. Sedan trycker du så hårt du nånsin kan båda tummarna med naglarna först i hans ögon. Eller om det passat bättre, en eller två andra fingrar i vart öga. Men tryck till så hårt du kan!

  Han kommer definitivt att vara paralyserad av smärta ett bra tag.

  Samla all din kraft till att rycka och vrida dig loss, kom på fötter och spring mot närmaste plats där det finns folk. Ropa högt på hjälp, typ ”Hjälp mig! Ring polisen!” Skrik inte oartikulerat, för då tror folk att du bara är berusad och arg, eller har fått en snedtripp på något knark. Använd riktiga ord! Det påstås, att i inomhusmiljöer kan det vara smartast att skrika ”Elden är lös!” ”Det brinner!”, för även människor som inte tycker att andras problem angår dem, är rädda om sitt eget skinn.

  Tvätta inte händerna eller rensa naglarna innan polisen hunnit ta DNA-prov på vad som finns under dem. Chansen är god, att mannen får uppsöka akuten, och där kan han fångas upp av polisen.

 64. Chroni Says:

  Claes-Peter: och så lär mannen bli jäkligt förbannad (han lär ju inte vara helt passiv i armarna när kvinnan gör det iaf) och slår ihjäl henne?

 65. David Eliason Says:

  @Chroni
  ”Män är de som anmäler mest ja, men de blir slagna av andra män, alltså kan det inte vara en könsfråga för män.”

  Vad spelar det för roll om det är en könsfråga eller inte? Det är fler män som drabbas av våld. Enligt feminister (och Nyamko Sabuni) ska vi koncentrera oss på att hjälpa bara det kön som drabbas värst (istället för att hjälpa båda), och enligt dem är det kvinnor. Men statistiken visar att det är betydligt fler män som drabbas. Att statistiken även visar att det är fler män än kvinnor som slår, hjälper inte på något sätt de som blir slagna. De blir lika mycket slagna, och lika mycket skadade.

  Jag tycker man ska hjälpa alla som blir slagna, oavsett deras kön och könet på deras förövare.

 66. Pelle Says:

  @Chroni

  Det är för övrigt, ur samhällets perspektiv, en stor skam om en man blir misshandlad av en kvinna. Att göra en anmälan är en risk att ens bli trodd, för att inte tala om eventuell utfrysning och glåpord. ”Lite stryk ska han ju tåla” ”Bit ihop, var en man…”

  Var kan män vända sig om det nu uppstår en situation där han vill gömma sig och få hjälp? Hos Kvinnojouren eller?

 67. Pelle Says:

  ‘…Inte ens bli trodd ska det stå’

 68. Chroni Says:

  David Eliason: Fast nu pratar jag generellt om saker Ström brukar slänga ur sig, och inte direkt om denna artikel.

  Det är ju inte enligt feminister att någon drabbas av våld som är problematiken, det är ju att kvinnor drabbas av våld p g a män.

  Det är ju hela könsfrågan, och har inget att göra med att också män drabbas av våld.

  Pelle:

  Jag tycker att den ”man” som känner att han har ett behov av att gömma sig från en kvinna inte är en man och bör därför kunna söka hos kvinnojouren ja 😉

 69. Lasse Says:

  Skall bli intressant att se hur feminismen kommer hantera det ökade kvinnovåldet, dvs. kvinna mot kvinna.

  Vad beträffar våld i nära relationer råder en obehaglig tystnad från feminismen när det gäller kvinnors våld.
  (som är lika vanligt)

  Som fackföreningen för kvinnor fokuserar man bara på det våld kvinnor utsätts för och osynliggör totalt allt annat våld.

  När man skall lära sig att jämställdhet innebär en fokusering på allt våld.

 70. Carl Says:

  Tjejer i allmänhet går med ”vardagsrädsla” och det är övergripande gensusproblematik?

  Herregud.

  Däremot ska detta självklart tas upp i KAMPSPORT där man lär sig att INTE använda teknikerna utanför träning/tävling-former (men ändå har kunskapen när den behövs).

  Men samma människor uttalar sig negativt mot kampsport eftersom det handlar om våld och machokultur. Jesus, lägg ner.

 71. David Eliason Says:

  @Chroni
  Ja, enligt feminister är det stora problemet att kvinnor drabbas av våld pga män. Det jag försöker säga är att detta inte är en könsfråga, och det är fel av feminister att göra det till en könsfråga. Men utifrån din kommentar till Pelle så förstår jag att du inte kommer att förstå detta. Du verkar ha väldigt skev och förlegad syn på män och kvinnor.

 72. Carl Says:

  Och det där smått nedlåtande, monomaniska, skrattet från tjejen är hemskt. ”Haha, ja men du förstår det är Så Här Faktiskt, enligt vår agenda som vi får stöd från kommunen till”.

 73. Cello Jr Says:

  Borde inte ung vänster uppmärksamma våldet inom lesbiska relationer?

  http://www.svenskpolis.se/Artikelarkiv/Artiklar-2010/januari-2010/Valdsoffer-i-lesbiska-relationer-extra-utsatta/

 74. Chroni Says:

  David Eliason: ”Du verkar ha väldigt skev och förlegad syn på män och kvinnor.”

  och hur har jag detta?

 75. Claes-Peter Says:

  ”BVC för regnbågsfamiljer / Göteborg – 17 nov
  Fler lesbiska par skiljer sig under barnets första levnadsår än övriga befolkningen.”

  Hur stämmer detta? Kan två kvinnor inte hålla ihop en familj lika länge som en kvinna och en man? [Hädelse!] Det gäller alltså samkönade äktenskap med barn.

  Kan inte ge länk eller mer text – har papperstidningen, men har inte lust att betala 30 kr/mån extra för att kunna läsa på webben också..

  By the way – såg en kvinnlig forskare i teve påstå, att parförhållandet, tvåsamheten, teamet man-kvinna – sträcker sig minst 14 miljoner år tillbaka i historien! [Så det var på tiden att radikalfeministerna kom och rättade till det gamla missförhållandet!]

 76. Chroni Says:

  Claes-Peter: *likkönande

  -sam är ett prefix som betyder ”tillsammans”

 77. Cales-Peter Says:

  Oki doki! Även solen har fläckar! (?)

  Fast ”lik-könade” ger mig lite associationer till zombies och nekrofili… 🙂

  Men BORDE inte två Übermmenschen, dvs två kvinnor, verkligen visa hela världen i allmänhet, och männen i synnerhet, hur en harmonisk och stabil relation ska se ut och fungera?

  *** Var klimatsmart! Välj det gröna alternativet! Välj en man, han fungerar utan miljöskadliga batterier! ***

  P.S: Hörde nyligen i etermedia, att en av våra mest lästa och och uppburna författarinnor inte visste skillnaden mellan ”militärisk” och ”militant”… (Alltså: Förr fick skolbarnen marschera militäriskt i kolonner på gymnastiklektionerna. Men: De militanta feministerna kastade rödfärg på porrshopen Reeperbahns skyltfönster.)

  P.P.S: Gnäll, kverulans, rättshaveri och Besserwisserei:

  Google ”samkönat äktenskap” Ungefär 6 440 resultat resp ”samkönat” Ungefär 68 700 resultat

  Google ”likkönat äktenskap” 7 resultat resp ”likkönat” Ungefär 1340 resultat

  Man säger ju, att två kvinnor ”har samma kön” (även om kön bara är en social konstruktion, om än aldrig så lockande) och där betecknar ju prefixet ”sam-” likhet och inte samtidighet. Och ett modernt modeord är ju ”samsyn” – även där betyder ju ‘sam-‘ likhet, samma slag av tänkande, och inte samtidighet.

  [Flera kilometer vid sidan av vandringsleden…]

 78. Chroni Says:

  Claes-Peter:

  Att något används mer betyder inte att det är rätt.

  Precis allt annat som används som egentligen är fel, som ”hen”:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: