Whistle blowers – avslöjar de alltid mansgrisar?

by

DN publicerar en artikel om så kallade whistle blowers på arbetsplatser. Alltså anställda som slår larm om oegentligheter och missförhållanden.

Artikeln kretsar till stor del om missförhållanden i vården, och den inleds med vanvården av åldringar i vårdföretaget Carema, som avslöjades genom att en anställd slog larm. Längre ned länkar DN till en tidigare artikel i serien, om en polis som anmälde sin chef till JO.

Inget i artikeln handlar om sexuella trakasserier. Man får intrycket, om man bara tittar snabbt utan att läsa artikeln, att whistle blowers ägnar sig åt att slå larm när män tafsar på kvinnor på arbetsplatser. För mig känns det som om tidningen helt utan grund passar på att ge en känga till gruppen män. En diskret form av misandri – manshat – som man måste vara tränad för att genomskåda. Tyvärr bidrar den här sortens smygmanshat till att befästa bilden av mannen som Det Skyldiga Könet.

Har verkligen sexuella trakasserier en huvudroll när det gäller avslöjanden som görs av whistle blowers? Jag har intrycket att så verkligen inte är fallet, utan att det brukar handla om sådant som ekonomiskt mygel eller en vilja att dölja misstag som gjorts av företaget/myndigheten. En anställd vid sjöfartsverket avslöjade exempelvis att verket kände till ett grund men hade missat att markera det i sjökortet – det är ett klassiskt exempel på svenska whistle blowers.

För övrigt: När organisationen Women in Swedish Performing Arts ska arrangera luciatåg sker det till tonerna av en ”nyskriven feministisk luciasång”. Tänk att feministiska värderingar har nästlat sig in i minsta skrymsle av samhället. Lussandet sker på Turteatern i Kärrtorp, efter att deras SCUM-föreställning är klar den 7 december. Läs mer här. Tack för tipset, Martin!

34 svar to “Whistle blowers – avslöjar de alltid mansgrisar?”

 1. Lorem Ipsum Says:

  De kan ju kissa stående medan de sjunger sången så att de verkligen bemäktigar sig rummet 🙂

  Det hela är mycket fascinerande. Men Sverige är som bekant nu mer en konstinstallation.

 2. Koo Says:

  Ja, det är närmast ofattbart hur DN har blivit en megafon för de mest radikala feministiska vanföreställningarna.

  Det måste vara en lekande lätt för DN-medarbetarna att leva i denna svartvita föreställningsvärld, där ont och gott är alldeles okomplicerat och helt enkelt knutet till hudfärg, förlåt kön. Tänk vad lite man behöver anstränga sig för att se komplexa orsaker och mönster!

  Att göra whistle blowing till en fråga om manliga sexuella trakasserier är närmast oanständigt. Men ingenting förvånar när det gäller DN numera. Frågan är hur länge de kan hålla på?

 3. JD Says:

  Hur har en bild från DN´s fikarum lyckats hamna i tidningen på det här sättet?

 4. Hjalmar Says:

  Lorem Ipsum: Det vore nog barnförbjudet i så fall… 🙂

  Men är Sverige mer än en feministisk konstinstallation, egentligen…?
  Man kan ju fundera. Sankta Görel och Mansdraken?

 5. Den hemliga snaran Says:

  Någon borde beställa en Sifo-undersökning: 1. Om det var möjligt att göra, skulle du vilja lösa upp könsrollerna?

  Det tror jag är den enskilt viktigaste och mest brännande frågan i svensk jämställdhetsdebatt, även om vi kanske inte funderar på den dagligdags. För även om den stora massan inte förstår vidden av förd politik ännu (genus på förskolor o.s.v.( tror jag det är här som huvudstriden kommer stå mellan feminister och oliktänkande.

  Tycker vi om att det finns både män och kvinnor? Tycker vi om att män och kvinnor är delvis olika? Differensen mellan den förda politiken och vad folk i allmänhet anser kan vara den största i någon politisk fråga idag, givet dom dramatiskt olika världsbilder som svaren representerar.

  Jag ser det som en symbolfråga, som är i behov av ett tydligt och folkligt förankrat svar snarast möjligt. Det borde vara en prioritet för alla som har en åsikt om pågående politik.

 6. Jack Says:

  En väldigt nära bekant agerade whistle blower på feminismen på universitet. Det gjorde att han snabbt utstötts och beskylldes för att vara pedofil även om inga pedofila drag fanns, den som går emot feminister är nämligen förmodligen pedofil i hemlighet, enligt feminister. (Obs att det i själva verket är pedofila män som kapten klänning som är just feminister) Den goda och lagenliga mannen utsattes för all typ av trakasserier inte bara ifrån universitespersonal utan även polis som av allt att döma begick kriinella handlingar emot honom under denna period! Dvs mot en god och lagenlig man.

  Tvivla inte, feminismen är en masspsykos som många lågpannade varelser lever i och som samhälllet är utformat för att betjäna.

  Att vara whistle blower på feminismen kan helt enkelt vara mycket kostsamt. Därför blir det kanske så att det nästan endast sker whisle blowing på män.

 7. Malin Says:

  Det kan ju handla om hur lätt eller svårt det är att bildsätta en text om missförhållanden på jobbet också. Ibland när det är bråttom kan en redaktion få ta vad den har. Det måste inte vara i syfte att utmåla män si eller så.

 8. Hjalmar Says:

  @Malin
  Du menar att det bara är av en slump att journalisterna/bildsättarna så gärna pekar ut män? Tillåt mig att 🙂

 9. Dan Says:

  @Malin

  Självklart kan det vara så som du säger. Jag tror det är frekvensen som folk reagerar mot. Mannen utmålas ständigt som skurk och monster medan det är synd om kvinnorna. Man blir less på det.

 10. Carl Says:

  Filmer ‘Insider’ visar på ett bra sätt att män brottas med sina känslor.

 11. Dan Says:

  Jag vet inte vad den stackars Lucia har gjort feministerna så att de måste ändra texten. Nu kan man dessutom ganska lätt inse hur sjuka en del grupper och individer är genom deras stöd av SCUM.

  SCUM har blivit ett enkelt verktyg för att se sanninghalten hos alla som säger sig stödja jämlikhet. Så vi borde tacka SCUM 🙂

 12. Chroni Says:

  Om de ändrar brandmän till kvinnor för att visa att kvinnor ska vara brandmän tycker jag de ska ändra så en kvinna tafsar på en man för att visa att kvinnor också kan trakassera sexuellt ;).

 13. Musse Pig Says:

  Säga vad man vill, men MX åstadkom en förändring.

 14. ninnitokan Says:

  Jack:
  OT: Kapten klänning var heterosexuell teleiofil, möjligen med hebefila inslag. Men det är inte hans sexuella läggning som det var fel på, utan hans brottsliga sexuella handlingar.

  Men ja, hans feministiska mantel var en bra täckmantel för att ställa honom lite bortom misstanke. Det är dock inget som ska läggas feminismen till last. Han ensam är skyldig till sina handlingar.

  Varför är detta viktigt? Av samma orsak som det är viktigt att skilja på våldtäktsmän och män. Jag kommer förklara detta mer ingående med tiden.

 15. Jack Says:

  ninnitokan,

  Jag uppskattar din detaljerade förmedling av insikt i kapten klänning. Dock anser jag att feminismen alltid skall kopplas ihop med att dess troende begår kriminella handlingar, gärna mot barn, kanske med pedofili iblandat.

  Jag har studerat feminismen och kampen emot den i många år och ett faktiskt vetenskapligt motstånd är helt enkelt inte tillräckligt, även om det behövs och är där många börja sin resa, man märker att det som sägs helt enkelt inte stämmer.

  Den sanna jämställdhetsrörelsen har dock funnits i 40 år och blivit helt överkörd av feminism. Många vetenskapsmän ser sin karriär inom akaedmien ödelagd genom att vara vetenskaplig. Många som likt du varit oerhört taktfulla i sin kritik har likväl fått se sina karriärvägar ödelagda av att säga sanningen.

  Därmed alltså inte sagt att det är fel att noggrant analysera feministernas egenvalda teman. Din information här är utmärkt. Dock är det bra för förmågan att skapa jämställdhet att de som beter sig som fienden också betraktas som ondskan själva.

  Jag vidhåller alltså att feminister bör ses som pedofiler, småbarnsmördare, startare av krig osv av den enkla anledningen att det fungerar bättre än att inte göra det. Mer nyanserade bilder ska förstås finnas vid sidan av detta. Allt behövs.

 16. Men@Work Says:

  Appropå whistle blowers…

  Daddys har fått in en lång artikel på A Voice for Men:

  http://www.avoiceformen.com/feminism/feminist-governance-feminism/welcome-to-absurdistan/

  Tack Daddy, väl skrivet! 🙂

  Jag tror det börjar utkristallisera sig en falang inom mansrörelsen som vill framtvinga förändring genom att skämma ut Sverige så att våra politiker tvingas förklara för omvärlden vad som pågår här. Jag sällar mig till falang och jag stödjer även Daddy till 100 %. Vi måste arbeta på flera nivåer samtidigt… Även de i Assangetråden på Flashback hjälper vår sak. Låt oss avslöja ”Absurdistan” för omvärlden!

 17. kristina Says:

  Du kanske har missat alla manliga sällskap med alla manliga sånger om vikingablod etc. Ingen ny företeelse mao…

 18. Ulf Says:

  Från W.I.S.P.’s sajt:

  F: Är ni feminister?
  S: Självklart!
  F: Finns det inte risk för att bli avfärdade som ännu ett kvinnoprojekt?
  S: Jag ställer frågan tillbaka. Kan vi inte börja synliggöra normen, maskuliniteten? Det finns ett stort antal mansprojekt. Måste vi ha ännu ett?
  F: Men hur ska Wisp förhålla sig till männen då?
  S: Man kan vara stödmedlem som man. Nästan alla aktiviteter är öppna för män. En kille kom med förslaget att starta aktionsgruppen ”Män för kvinnor inom scenkonsten”. Ett initiativ som vi välkomnar.

  Så det jobbar för jämställdhet, men vill inte ha några aktiva manliga medlemmar. Att ”nästan alla aktiviteter är öppna för män” betyder förstås inte att det inte är lika öppna för kvinnor…

 19. Jack Says:

  Var på kalas i lördags och lärde mig att en av mina bekantas bästa vänner tog livet av sig i lumpen.

  Vet att Pär Ström ofta betonar krigsrollen som problematisk snarare än den grundläggande värnpliktsutbildningen, och visst är det skillnad. Krig är naturligtvis värre då fler dör eller begår självmord.

  Att under bland annat fängelsehot tvingas in under omständigheter som kan ta ifrån en förmågan att fortsätta leva är dock något som inte drabbat kvinnor men som drabbat män och i stort utan ersättning.

  Man kan argumentera för att först när vi med lag tvingar kvinnor till motsvarande uppoffring för män så har vi möjlighet till jämställdhet. De flesta män i Sverige har gjort denna uppoffring, vad är nu kvinnorna skyldiga oss?

  T ex skulle kvinnor kunna tvingas arbeta i vården utan lön eftersom Sverige behöver en fungerande vård precis som ett försvar.

  Det har varit en väldig debatt om att t ex sjuksköterskor ska få högre lön, och det har de också fått, men om sanningen ska fram, borde vi istälet krävt en lag som med fängelse tvingade kvinnor att som plikt arbeta som t ex sjuksköterskor i ca ett år eller mer, utan lön, det är en sorts utbildning, och helt möjligt utan rätt att lämna sjukhuset på flera veckor och utan rätten att ha egna kläder och så vidare.

  Under tiden skulle vi också kunnat samla mycket medicinsk information och bedriva forskning på kvinnorna genom att utsätta dem för olika tester, så som rollen varit för värnpliktiga män. Denna forskning skulle sedan kunnat komma kvinnorna till gagn naturligtvis.

  Om detta inte känns rätt vore det intressant att veta varför. Är det inte lika viktigt med vård för överlevnad som med försvar? Alltså är det rimligen något som kan pliktbeläggas.

 20. Jack Says:

  Var för övrigt även på kalas i fredags, eller ute på nattklubb snarare och blev sexuellt ofredad av en nästan 20 år äldre kvinna.

  Medan jag stog och fick axelmassage från en känd kvinna som stod bakom mig dök en annan på mig framifrån och började hafsigt att ”massera” min bröstmuskultatur i någon tiondel, sedan biceps och sedan lår varpå jag snabbt ryggade tillbaka.

  En bredvid mig sade ”Hade det varit en tjej hade det varit en rak höger”

  Och det var väl något liknande en jämställdisitsk uppsatts hette som nämndes här på genusnytt för ett tag sedan:

  Klicka för att komma åt uppsats-hade-jag-varit-kvinna.pdf

  Detta är inget jag vill anmäla men anser det dock värt att återge.

 21. Ivar J Says:

  För övrigt: SCUM Manifestet börjar, efter teaterföreställningar, medial hyllningskör, publika uppläsningar med uppburna skådespelare, special-luciatåg osv., mer och mer likna den ikon som behövs för att en rörelse ska klassas som ”fas fyra” i Pär Ströms klassificeringssystem (i ett tidigare blogginlägg).

 22. Jämställdhetsfeministern Says:

  Istället för Kalle Anka på julafton, borde SVT visa Turteaterns uppsättning av SCUM. På så sätt skulle Sveriges pojkar bli lite mindre mansgrisar på julen.

 23. ParStrom Says:

  Jack:
  Jag tar också ofta upp själva värnplikten som en extrem form av mansdiskriminering. I Sverige har vi ju inte haft krig på så länge att det är värnplikten som utgjorde förtrycket (tills alldeles nyligen). Under flera decennier av växande radikalfeminism fördes den manliga värnplikten i princip aldrig fram som ett jämställdhetsproblem. Det säger en del.

 24. Jennie Says:

  http://svt.se/2.22584/1.2620697/man_valdtogs_-_sperman_saldes

 25. Karin Says:

  Kära Per Ström! Vi har kommit fram till att det är mycket manligt att hålla en katt som skjuter laser genom ögonen om man använder dom till att skjuta bombhundar. Min fråga är: Är det manligt att mjölka en ”laserko” dvs. en ko som har laser istället för mjölk i sina spenar? När blir djurhållning/djurhantering manligt/kvinnligt? Ser fram emot ditt nästa inlägg med analys och reflektion.

  /Förvirrad kvinna med fascination för laserdjur

 26. Man & Woman United Says:

  Enligt wiki är skådespelaren som framför scum(turteatern) radikalfeminist

 27. Jack Says:

  Man & Woman United,

  Hon avslutade sändningen i Debatt i svt med att associera manliga gymnasieungdomar till mansgrisar, vilket hon menade de skulle bli mindre av genom att se pjäsen….Vilket säljargument… Fast just, det är ju inte pojkarna som hon vill ska köpa biljetter, hon vill de ska bli tvingade…var det månne lärarna hon vädjade till…

 28. AnnanDan Says:

  Karin:
  Om det är manligt eller kvinnligt beror på hur man utformar aluminiumfolien man lindat in sig i, klänning eller kostym.
  Dessutom bör man se upp för vägguttagen som spionerar och alla nätverk som följer en vart man går.
  Eller så håller man sig nykter vid tangentbordet.

 29. Hjalmar Says:

  @AnnanDan
  😉 😉 😉

 30. Coachen Says:

  Jack kommer med ett tänkvärt förslag:

  ”om sanningen ska fram, borde vi istälet krävt en lag som med fängelse tvingade kvinnor att som plikt arbeta som t ex sjuksköterskor i ca ett år eller mer, utan lön”

  Skulle vilja att Jack vidareutvecklar den här tanken lite, jag tar för givet att han tänkt en hel del innan han lade fram förslaget.
  Vem ska bekosta den 3-åriga högskoleutbildningen som krävs för en legitimation som sjuksköterska? Har vi råd att låta halva befolkningen högskoleutbildas i 3 år för att sedan kunna använda dem under 1 års arbete?
  Hur många högskolor skulle behöva startas upp innan projektet är genomförbart?
  Annars en spännande tanke med en kvinnlig befolkning som dels får en utbildning och sedan kan skaffa sig en som de hellre vill ha och passar bättre för. Det ger en ännu mer välutbildad kvinnlig befolkning än manlig.

 31. Jack Says:

  Coachen,

  De skulle naturligtvis inte utbildas i 3 år, heller inte få någon legitimation. De skulle vara en annan sorts sjuksköterskor. Jämför med hur ett ord kan betyda många olika saker. För att ge ungefär rätt sinnebild börjar vi människor dock ofta med att använda ord som redan finns. Möjligen hade jag kunnat formulera det som ”enklare form av vårdnadsgivare” för att slippa faktiskt dumma frågor som din, jag tror du förstår att det du föreslår som väg framåt är uppåt väggarna dåligt och man skulle kunna säga att du gör en sorts halmgubbe när du försöker klistra dessa dina ideer på ett i grunden mycket relevant exempel på hur kvinnor curlats.

  Betänk också, att precis specificera allt omkring detta är omständligt arbete som skulle kräva många hundra sidor och inte minst ett samtal med många inblandade.

 32. Coachen Says:

  Jack

  ”De skulle vara en annan sorts sjuksköterskor. Jämför med hur ett ord kan betyda många olika saker.”

  Sjuksköterska betyder inte annat än just sjuksköterska, vilket är en skyddad yrkestitel med högskoeutbildade och legitimerade utövare.
  Att du inte koll på detta betyder inte mer än att du är okunnig inom området.
  Jag förmodar att du i så fall tänker på vårdbiträde och för det arbetet finns det redan en fullt adekvat benämning. Så varför krångla till det och använda en felaktig yrkesbeteckning på ett annat yrke? 😀

  Sedär, nu har du lärt dig något nytt idag! 😀

 33. Coachen Says:

  ”Möjligen hade jag kunnat formulera det som ”enklare form av vårdnadsgivare” för att slippa faktiskt dumma frågor som din,”

  Är det jag som är dum när du inte har koll?
  Det var ett intressant sätt att se på saker och ting.

 34. Jack Says:

  Coachen,

  Titlar och hur många betydelser de har kan ändras så när man skissar på ett scenario i en bloggkommentar så ska man alltså inte sätta i halsen av om man också behöver anpassar språket eller sina tolkningsvanor för att ta till sig det nya perspektivet. Det är helt möjligt dock att vårdbiträde eller dylikt är ett betydligt bättre namn för en såda post. Bra förslag! Men allt sådant får utveckla sig. Naturligtvis finns tusentals frågor som denna som skule behöva utredas i en sådan förändring. Min poäng är gjord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: