Nyhet: Kaffe odlat av kvinnor

by

Nu går det att köpa flera olika kaffesorter där kaffebönorna är odlade av kvinnor. Paketen är märkta ”coffee grown by women”. Se nedan.

Så här skriver livsmedelsföretaget Dagsmeja i ett pressmeddelande om saken:

”Medan kvinnlig egenmakt finns med i Fairtrades principer så vill Equal Exchange gå ännu längre och utmana gängse Fairtrade för att visa att ribban kan höjas och att kvinnor kan få samma valmöjligheter som män.

Det är familjeodlingar, och inte plantage, som producerar merparten av världens kaffe – och bland det bästa. Men trots att det är kvinnor som gör det mesta arbetet på gårdarna så har de oftast lite inflytande. 

Man vet att när kvinnor kontrollerar hushållets inkomster så förbättras familjens hälsa, näringsintag och utbildning snabbare eftersom mindre pengar spenderas utanför hushållet.

Vi tror att en utveckling av spårbart kaffe från kvinnliga odlare är en naturlig utveckling av Fairtrade. Vi försöker förbättra kvinnors status och möjlighet till självständighet genom dessa steg.”

Enligt berättelsen i pressmeddelandet jag länkar till ovan har det egentligen alltid varit kvinnorna som har utfört arbetet i samband med kaffeodling. Efter skörden har kvinnorna burit kaffet på ryggen till marknaden, medan männen gått bredvid utan att bära. Därefter har männen supit upp de pengar som kaffet har gett. Det nya i den aktuella kvinnoproduktlinjen är att kvinnorna får pengarna.

Så egentligen är det – om man ska tro pressreleasen – lite missvisande med etiketten ”kaffe odlat av kvinnor”. Det borde heta ”kaffe som kvinnor fått pengarna för”.

Stämmer verkligen den bild som målas upp i pressreleasen, att män super upp pengarna som skörden ger så fort de får chansen men allt blir bra om bara kvinnorna får pengarna? Mot bakgrund av att många andra påståenden om hur dåliga män är har visat sig vara överdrifter, vinklingar eller rena myter så tar jag mig friheten att tvivla.

Dessutom bygger bilden på en väldigt fyrkantig indelning av människor i dessa fattiga länder i två halvor, där den ena är halvan är fantastiskt ansvarstagande och godhjärtad medan den andra är grovt ansvarslös. Min erfarenhet är att världen sällan eller aldrig är så indelad i svart och vitt.

I serien ”Kaffe odlat av kvinnor” kan man välja på följande rostningar:

95 svar to “Nyhet: Kaffe odlat av kvinnor”

 1. Ulf Andersson Says:

  Män som sliter i sitt anletes svett för brödfödan
  till familjen är inte vatten värda.

 2. Jocke Says:

  Det finns inte ett uns sanning i det dom påstår. Jag kan garanter att det inte finns en enda seriös forskningsrapport som stöder uttalandena som de gör.

  Det handlar rakt upochned om misandri.

 3. Kim Says:

  Manshatarmärkt kaffe vore en bättre etikett.

  Kanske är det EGENTLIGEN så här istället:

  – Ey, José, nu kommer genusgringos från Dagmeya och inspekterar igen, ta fram flaskan så de inte river kontraktet med oss!
  – Okey, bonita. Nu ska det supas igen alltså. Jag som hatar sprit. Suck.

  Inspektionen slut.

  – Ey, José, när du nyktrar till ska du ut och bära kaffe igen, annars får du stryk. Jag ska över till Rosa och höra lite grannskvaller och inatt sover jag hos min älskare.
  – Sí, sí, mamacita!

  ELLER så är det så att de delar ungefär 50/50 på arbetet med kaffet plus hemarbetet. Men det är ju ingen säljande historia.

 4. Backlash Says:

  Jag köper bara kaffe som är odlat av slavar

  !!!!!!!!!11!!!!!!!!!!!!!!!!!11111one

 5. ninnitokan Says:

  OT:
  Måste få vara lite stolt mamma.

  Min son har haft ”jämställdhet” på SO’n idag. Gissa en gång om han hade argumenten med sig;)
  Läraren fick svara hans argument: ”Ja, det är en del av det.”(angående lönestatistik.) ”Det får jag nog kolla upp”(den inofficiella kvotering som pågår)
  osv.

  Han är 14 år och redan en debattör i jämställdistisk anda. Det ni:P

 6. Dr. Jonsson Says:

  Dagsmeja => Snömos? 😉

 7. John Nilsson Says:

  Off topic?
  Intressant statistik om självmord i världen i alla fall, uppdelad på kön:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvmordsstatistik

  Självmorden ökar också bland Indiens bönder, enligt nedanstående artikel. Hur ”genusperspektivet” ser ut i detta fall, finns dock inte angivet:
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/sjalvmord-okar-bland-indiens-bonder

 8. Sötisen Says:

  Könskommunismens manshat (feminism) i kombination med rasism således: *För vi vet ju hur ”kollektivet” mörkhyade män är*

  Könskommunismens manshat (feminism) i kombination med omvänd rasism: *För vi vet ju hur ”kollektivet” vita svenska män är*

  Samma sjuka, systematiska, feministiska könshat baserat på kollektivistiska fördomar. Feminist-Fräscht…

 9. Access Says:

  Visst finns det väl gott om män som super och spelar istället för arbetar. Men genom att göra sådana segregeringar så sätter man bara hinder för de män som inte gör så, de som faktiskt vill och anstränger sig. Oavsett hur proportionerna mellan dessa två generaliserade grupper ser ut.

  Men om syftet är att kväsa de män som sliter hårt så är ju det här ett bra sätt.

 10. Meds Says:

  Jag väntar på dagens av jämställdhetsfemonistern.

 11. Glad utlansk svensk Says:

  Kim äger sanningen och skratten

 12. Mrs G Says:

  Blir smaken annorlunda då eller, förresten hur vet man att inte allt kaffe redan är odlat av just kvinnor?
  Mig veterligen finns det väl inget kaffe som sägs vara odlat av män?

  Mrs G

 13. Jämställdhetsfeministern Says:

  Ja, män i u-länder glider omkring på en räkmacka, slackar, partajar och super – medan kvinnorna, som arbetar hårt i sitt anletes svett 7 dagar i veckan, lever förtryckta i misär och extrem fattigdom. Så ser verkligheten ut. Det har vi feminister alltid sagt. Jättebra att svenska genusvetare ska ändra på det nu!

  Jag är säker på att Ullis, Metal osv kommer att intyga att jag och Dagsmeja har rätt. Vi feminister VET hur det är i u-länderna.

 14. Koo Says:

  Vem vill dricka kaffe gjort bara av kvinnor?

  Ungefär som om det hade med saken att göra?

 15. JD Says:

  @Jocke

  ”Det finns inte ett uns sanning i det dom påstår. Jag kan garanter att det inte finns en enda seriös forskningsrapport som stöder uttalandena som de gör.

  Det handlar rakt upochned om misandri.”

  Det skulle också kunna handla om att VD Patrick och de andra vita medelålders männen i styrelsen har insett att man kan tjäna pengar på kvinnor.

 16. JustMe Says:

  ninnitokan:

  Du har all anledning att vara stolt över din son. Det finns nog lite hopp för framtiden ändå! 🙂

 17. K Says:

  Jag förstår ju poängen och den är ju god… men frågan är om detta är ett smart sätt och om det kommer leda till någon större förändring.

  Vore väldigt intressant att se ditt svar på detta för övrigt 🙂
  http://bylovelylina.blogspot.com/2011/11/lina-undrar-var-gar-gransen.html

 18. Män måste prioriteras mer. Says:

  Access

  Exakt. Jag förstår inte varför det är ok att generalisera en grupp män när det är just det som feministisk teori säger är så farligt.

  1) Svenska män har INGET med peruanska män att göra.
  2) Svenska kvinnor har INGET med peruanska kvinnor att göra.

 19. Män måste prioriteras mer. Says:

  Ninnitokan

  Jag blir mycket glad av att höra att du har en jämställd son. Mycket glädjande inlägg. Hälsa honom från oss =).

 20. barfota Says:

  @JD & @Jocke
  Kul att läsa någonting där ni båda har rätt 😀

 21. Backlash Says:

  Jag skulle även vilja inkludera

  ‘Peruanska män har inget med Ugandiska män att göra’.

  Ändå kommer kaffet från båda dessa länder. Kan de inte beskriva hur mans- och kvinnokulturen ser ut i varje land för sig?

 22. Petter Says:

  Med tanke på att kvinnor p.g.a osynliga maktstrukturer alltid har lägre lön i alla lägen så är det väl inte konstigt att den kvinnliga arbetskraften överanvänds…

 23. Lasse Says:

  Feminismens ser bara till könet, vågar nog påstå att de är på väg att bidra till en av de största könssegregationerna i människans historia.

  Var tog individens kompetens vägen ?

  Kvinnor och män har i årtusenden hjälpt och kompletterat varandra, någonting som feminismen är på väg att radera ut.

 24. Kim Says:

  Utlandssvensk:

  Jo, det är inte lätt att vara bondfamilj i u-länderna.

  På 1800-talet kom tropikhattsmissionärerna för att frälsa dem med Gud, Jesus och Bibeln.

  På 2010-talet kommer Världsbanken, FN, Kooperation utan gränser, Dagsmeja och andra genusgringos och ska frälsa dem med manshat och genusteorier.

  Ny religion, men ingen av dem går att koka gryta på.

 25. Backlash Says:

  Lol, en ny glosa att öva in

  Genusgringo

 26. ninnitokan Says:

  @ Män måste prioriteras mer
  @ JustMe
  Tack. Jag är så glad att han med sin inre trygghet och verbala förmåga kunde skona de andra unga männen i klassen från att beläggas med skam och kollektiv skuld som den lektionen annars riskerar medföra i denna nutidsfeminismens era.:)

 27. Ellen Says:

  Men alltså Pär, nu förvånar du mig. Inte ens det mest inskränkta pucko bestrider att kvinnor i de fattiga delarna av världen har det uselt. Detta är fakta, fråga FN, Amnesty, Human rights watch, Läkare utan gränser, vem fan som helst. Jag är helt med på att man kan vilja diskutera huruvida feminism är relevant i Sverige idag men detta är ju löjligt. Tänkte du alls innan du publicerade det här?

 28. ninnitokan Says:

  Ellen: Ingen bestrider detta nej. Men här bryr vi oss lika mycket om att männen i de fattiga delarna av världen har det uselt.

 29. acce Says:

  Med ”kritiska” artiklar som denna behöver denna sida inga meningsmotståndare. Dom vettiga försvinner ändå.

  Eller var det nå’n ironi/sarkasm jag inte uppfattade?

 30. Manshatare Says:

  Alla män är rädda för att konkurrensen ska bli mycket tuffare när även kvinnor tillåts att arbeta, inom till exempel kaffeindustrin. Tål ni konkurrensen, bög boys?

  Dessutom, när mer kvinnor ger sig in i typiska arbetarjobb så kanske dom kan dö lite också i arbetsplatsrelaterade olyckor. Då blir världen en bättre plats, va? Mer jämställd och med färre feminister som vill ta arbetstillfällen av män.

 31. Pether Says:

  http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.787670-nio-ars-fangelse-for-sprangdad

  …. Och vad fick kvinnan som låg bakom mordförsöket?

 32. Kenneth Melin Says:

  Det skulle vara intressant att veta hur många års erfarenhet artikelförfattaren och alla tvärsäkra kommenterare har ifrån länderna det handlar om…

 33. Helena Says:

  Här finns en massa nyliberaler som fötrytsamt får se att kvinnor slår dem på fingrarna i kapitalistiska frågor.

  Ja, pojkar, hur ska ni ha det?

  Är ekonomiskt framgångsrika kvinnor kommunister eller kapitalister?

  PS
  Pär, med den intellektuella beväpningen här på GenusNytt får du det lite motigt….

 34. Silver Levinsky Says:

  Det där är ingen kvinna på bilden. Det är en man som klätt ut sig därför att det är fördelaktigare att vara just kvinna;)

 35. Lasse Says:

  @Helena

  Wow, du kan dina härskartekniker, men klarar du av en seriös debatt det är frågan 🙂

  Påförande av skuld och skam

  Att få en att skämmas för sina egenskaper, eller att antyda att något man utsätts för är ens eget fel. Detta sker ofta genom en kombination av förlöjligande och dubbelbestraffning.

  ************************

  ps. du får gärna tillföra något till själva ämnet.

 36. Manshatare Says:

  När män härskar i världen är det inte mer än rättvist att Helena får använda lite härskartekniker här för att visa hur undermålig den här sidan är.

 37. Lasse Says:

  @Manshatare

  Provokation *gäsp* jag som var på debatthumör ikväll.

 38. Kim Says:

  Det jag reagerar över är att historierna luktar påhitt och mansförakt. Som så många gånger annars, men nu beskrivet om en ny plats i världen.

  Somliga fattar inte ändå. OK, skulle ni ha förhållit er neutrala till den här texten då och sett den som trovärdig?

  KÖP KAFFE ODLAT AV MÄN!

  Kaffeodlaren Watulungo från Uganda berättar om projektet som har gett honom en nystart i livet. Tidigare har hans fru shoppat upp nästan alla pengar i hushållet, men sedan han gick med i projektet Gumutindo så är det han som kontrollerar inkomsterna i hushållet.

  ”Innan jag gick med i Gumutindo så arbetade jag på gården men tjänade ingenting. Som de flesta männen i samhället så brukade jag plocka kaffet, sortera det och torka det. Min fru arbetade borta, så jag gjorde allt arbete på gården och i hemmet. Men min fru befallde mig alltid att samla in allt kaffe och lagra det så att hon kunde sälja det i Gumutindo. Jag fick order att vänta på henne och när han kom tillbaka hem fick jag bära allt kaffe på min rygg, ibland med hjälp av barnen, medan hon gick bredvid mig. Det är en vanlig syn här – männen bär kaffet på sina ryggar och kvinnorna marcherar bredvid. När vi kom till kooperativet så brukade hon skicka hem mig. Jag såg aldrig vad kaffet vägde, eller hur mycket hon fick betalt för det. Hon brukade komma hem sent efter att ha shoppat med de andra kvinnorna och ge mig en eländigt liten summa pengar som skulle täcka alla utgifter och barnens skolavgifter. Det räckte såklart aldrig. Men jag kunde heller inte klaga eftersom jag inte visste vad hon hade fått betalt”.

 39. Lasse Says:

  Ähhh…..hittar på något roligare eftersom feminister förefaller oförmögna att föra en seriös och substantiell debatt.

  (provokation)

 40. Män måste prioriteras mer. Says:

  Manshatare

  Då får man väl bjuda dig på lite humor tillbaka. Se det som ett skämt snygging.

  http://www.google.se/imgres?q=iron+my+shirt&um=1&hl=sv&sa=N&biw=1280&bih=654&tbm=isch&tbnid=ZdpEWJIahh80hM:&imgrefurl=http://myfunpic.blogspot.com/2007/11/iron-my-shirt-bitch.html&docid=IPd_K6KfB3j7OM&imgurl=http://bp2.blogger.com/_gOkshpd3zxI/R0VveSR2mUI/AAAAAAAAAME/7xDsty4iJ_Y/s400/Iron%252Bmy%252Bshirt%252Bbitch.jpg&w=400&h=320&ei=p4PWTrSfHMr24QTLhbnAAQ&zoom=1&iact=rc&dur=2&sig=113684165913614815576&page=1&tbnh=144&tbnw=180&start=0&ndsp=15&ved=1t:429,r:13,s:0&tx=81&ty=39

 41. Män måste prioriteras mer. Says:

  Det är så vanligt att man inte längre kan förneka det.

  Väldigt många radikalfeminister är utseendetmässigt oattraktiva. Man kan faktiskt välja att göra en seriös diskussion av det för vad det egentligen visar är ju att det finns en korrelation mellan att vara manshatare och att vara utseendemässigt oattraktiv.

  Det slutar inte med det konstaterandet utan det intressanta är ju vad det här isåfall betyder. Hur kan det förklaras.

  Precis som Helen Mirren blir feminist vid hög ålder (när utseendet bedarar och hon inte får blickar på sig längre) så misstänker jag att det bevisar att kvinnor är väldigt beroende av sin sexuella makt. Så pass mycket att när dom INTE har en sådan makt över en att dom reagerar mot män i allmänhet och kvinnor som har sådant utseende att dom drar fördelar av det. Imo bevisar det alltså att kvinnors identitet kretsar mycket kring utseendet och att dom klagar över detta. Egentligen borde kritiken alltså framföras mot hur vi är skapade och inte mot enbart män är skapade.

 42. JockeH Says:

  FairTrade är, vad väl produkter som är producerade enligt FairTrade-krav. Dessa regler innefattar bl.a minimilön. Konsumenter blir uppmuntrade till att köpa FairTrade, vilket indirekt uppmuntrar till minimilön. Som vi vet är minimilön inget bra, då det kan tvinga företag med knappa resurser att gå i konkurs. Detta leder direkt till arbetslöshet bland U-Länder.

 43. Män måste prioriteras mer. Says:

  Jag frågar mig varför Helen Mirren inte var feminist när hon var 25.

 44. Sonny Sorck Says:

  Det är väl bra att det står på paketet att kaffet är odlat av kvinnor. Då kan man ju välja en annan sort, alternativt lägga på några skedar extra.

 45. Manshatare Says:

  @Lasse
  Den här sidan är en provokation mot alla tänkande kolbaserade livsformer.

  @Män måste prioriteras mer
  Du måste prioriteras mindre

 46. Helena Says:

  Lasse säger30 november 2011 kl. 21:12 till mig: ”Wow, du kan dina härskartekniker, men klarar du av en seriös debatt det är frågan.”

  Lasse, vad är det du vill diskutera – sakligt?

 47. Män måste prioriteras mer. Says:

  Var är alla kloka feminister nu som tycker att ”Manshatare” är korkad?

  Eller är det så att ni håller med hen?

 48. Lorem Ipsum Says:

  Min fundering är vilka som är kunder för detta kaffe? Hat brukar inte vara en selling point förutom i de mest extrema grupperna i samhället. Så vi snackar om ett kundunderlag som är på sin höjd ett par tusen människor.

 49. ID Says:

  @ Helena

  Motsatsen till kapitalism som är allas vardag är inte kommunism

  Kommunism är en vacker idé, en fantasi. Dess enda praktiska funktion kan möjligen sägas vara ”vägledning” (ungefär som budorden)

  Sötisen måste alltså vara en sorts Don Quixote. Men vad kan man vänta sig av en sådan som tror att det är könskommunistiskt att ingen längre vågar ha sex.

  Motsatsen till kapitalism är socialism

  Men denna motsats kan inte förstås på annat sätt än som tes och antites. Socialism är kapitalismens reglerande funktion. Inte bara som ett tvång utifrån utan också som ett självtvång inifrån. Kapitalisten är helt enkelt tvungen att vara socialistiskt rationell för att inte hela systemet ska rasa

  Feministen gapar om jämställdhet dag ut och dag in men alla vet att det bara är ord eftersom hon egentligen är kapitalistens nya rövslickare

  Nyliberalen gapar om jämställdhet dag ut och dag in, men alla vet att det bara är ord tills han tar över denna härliga roll.

  Men det har gått honom helt förbi att det är han själv som redan har blivit utbytt.

  Båda kommer att hamna på historiens soptipp. Det är oundvikligt.

 50. Markus Svensson Says:

  Hej Pär!

  Tänkte tipsa dig om en rejäl JämO-skandal som behöver grävas i av någon modig person.

  Har du läst den diskussion som varit i dagarna gällande att DO inte ville driva niqabfallet i domstol eftersom det ansågs alltför ”hett”. Ett liknande fall är när förre JämO Claes Borgström valde att mörka ett diskrimineringsärende där en man nekats anställning som receptionist på en s.k. kvinnojour med uttrycklig hänvisning till hans könstillhörighet. Frågan ansågs alltför het för JämO att driva trots att det rör sig om solklar könsdiskriminering. Hade samma sak hänt en kvinna som sökt anställning som receptionist hos en mansjour hade JämO givetvis drivit ärendet.

  Först könsdiskriminerad av arbetsgivaren och sedan könsdiskriminerad av JämO!

  Detta fall har aldrig belysts medialt så Pär om du läser detta får du gärna gräva i detta sjuka fall. Claes Borgström gillar att prata så ring upp honom och fråga hur han tänkte. Spela in samtalet så har du ett genusscoop på gång!

  Hoppas på ditt grävande!

 51. Mars Says:

  Helt OT:

  Är det någon som inser felet med detta reportage?

  http://svt.se/2.22620/1.2622649/flickor_mer_missnojda_med_sina_kroppar_an_pojkar

 52. Lasse Says:

  @Helena

  ”Lasse, vad är det du vill diskutera – sakligt?”

  Det ämne som ”bloggaren” berör brukar väl vara en bra början.

  Nu har jag inte tid mer ikväll men jag tar gärna en fortsatt debatt med dig i detta eller något annat ämne som Pär berör.

 53. Ivar J Says:

  OT: Mona Sahlin, Gudrun Schyman och Maria Wetterstrand diskuterade makt i Sydsvenskan:

  ”Maria Wetterstrand påstod för sin del att hon aldrig känt något handikapp i politiken av att vara kvinna. Hon trodde att det kunde bero på att hon aldrig sett sig själv som feminist och på att hon aldrig förutsatt att hon skulle komma att förtryckas på grund av sitt kön.
  – Det finns feminister som sagt till mig att jag borde veta min plats, inse att jag är förtryckt och inte ta så stor plats. Men jag är här. Jag är vald. Jag tänker inte be om ursäkt för mig själv, sade hon.”

  Respekt!!

  (PS. Schyman hade en avvikande uppfattning)

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1575266/Manliga-harskar–tekniker-gisslade.html

 54. Valeria Says:

  Varför problematiserar inte feministerna att kvinnorna tenderar att spendera pengarna på familjen? Upprätthåller inte ett sådant konsumtionsbeteende de rådande genusstrukturerna?

 55. Kristin Says:

  Är verkligen kaffet odlat av enbart kvinnor?

  Ur pressmeddelandet:
  ”Gumutindo har 4 kvinnliga chefer i styrelsen på totalt 7 personer, och 50% av de anställda är kvinnor.”

 56. JD Says:

  @Lorem
  ”Min fundering är vilka som är kunder för detta kaffe?”

  Kungen gillar ju Kaffeflickor…

 57. Lorem Ipsum Says:

  @JD, tänk att hela den där grejen med kaffeflickor har passerat utan att jag har lagt notis om det och då ska poängteras att jag kan mina memes 🙂

 58. Kim Says:

  Jag saknar svar från genusgringo-företaget. Är det bara påhitt, er försäljningskampanj? Finns era ”offer” i verkligheten?

 59. Kim Says:

  Skulle också gärna se svaren på Kristins frågor…

 60. Mörker Says:

  @JD

  Således kan de kanske snart lägga till märket för ”Kunglig Hofleverantör”. Fast nu har ju kungen vänt blad, så kanske försvann kun(g)dunderlaget.

 61. Backlash Says:

  Lol, kaffeflickor.

  Kan de bli kunglig hovleverantör?

 62. Mörker Says:

  Smurf

 63. Backlash Says:

  Oops, tvåa på pucken

 64. J.E Says:

  De flesta män super inte upp hushållets pengar eller spelar bort dem på poker. Däremot är det säkert så att de flesta som super upp sitt hushålls pengar eller spelar bort dem på poker är män. Liksom de flesta som skulle vilja göra det om de kunde. Om detta sedan är kulturellt eller biologiskt betingat lämnar jag åt evolutionsforskare och genusforskare att käbbla om.

 65. Joakim Says:

  @ninnitokan
  Grattis! Du kan känna dig stolt över din uppfostran 🙂

  ”Men trots att det är kvinnor som gör det mesta arbetet på gårdarna så har de oftast lite inflytande.”

  Jag som trodde att kvinnor arbetade inomhus och män utomhus när det gäller jordbruk:

  Till mannen sade han:
  ”Du som lyssnade till din hustru
  och åt av trädet som jag förbjöd dig att äta av,
  förbannad skall marken vara för din skull.
  Med möda skall du hämta din näring från den
  så länge du lever,
  törne och tistel skall den ge dig.
  Du skall äta av växterna på marken,
  du skall slita för ditt bröd i ditt anletes svett
  tills du vänder åter till jorden.
  Ty av den är du tagen,
  jord är du och jord skall du åter bli.”

  ”Man vet att när kvinnor kontrollerar hushållets inkomster så förbättras familjens hälsa, näringsintag och utbildning snabbare eftersom mindre pengar spenderas utanför hushållet.”
  ”Efter skörden har kvinnorna burit kaffet på ryggen till marknaden, medan männen gått bredvid utan att bära.”

  Säg det till alla män som får både betala och bära på Ikea, men vänta på pappadagis för att inte tröttna på fruarnas shopping.

 66. Metal Says:

  @jämnställdhetsfeministern

  Är ditt riktiga namn Pär?

 67. Jack Says:

  Några tankar:

  Värt att tänka på 1:

  Många jämställdister är i själva verket rättvisister och sanningister.

  Feminismen är istället driven av hänsynslösa egoister. Feminismen är byggd för att i praktiken trycka förbi 50/50 mot 0/100 eller 10/90 eller så i alla tänkbara domäner (50/50 av vad? Det är inte specifierat, det kan vara vad som helst).

  Jämställdister gör ibland motstånd och där kanske det blir stopp direkt eller efter ett tag dvs på sina håll vid 50/50 eller 40/60 för män/kvinnor om det går bra, men om goda människor har svårt att hålla ställnigarna mot feminismen blir det kanske 30/70 någonstans. De tillfällen en god jämställdist inte är närvarande blir det 0/100 på en gång. Ibland kan en jämställdist i efterhand korrigera en 0/100 tillbaka till 50/50 eller iaf 40/60.

  En fungerande jämställdism rörelse av idag kan därför alltså i snitt räkna med att lyckas hålla kanske 35/65 eller så. En stor förbättring jämfört med 0/100 eller 10/90 eller vad som kan tänkas om de ledande feministerna fått härja fritt.

  Något saknas dock. Om man tänker sig att jämställdister också strävade efter 100/0 då skulle feministernas etablerade 0/100 vägas upp av det också finns 100/0 där ingen feminist funnits på plats och istället för en jämvikt runt 35/65 skulle jämvikten blir runt 50/50.

  Vad jag säger är alltså att jämställdiströrelsen av idag behöver maskulism för att ha en chans.

  Värt att tänka på 2, exempel på masulism:
  Män av idag har svårare omständigheter med kvinnliga partners. Kvinnans makt i relationer och hem har ökat på många sätt, medan mäns livsutrymme minskat. Många män går runt och är icke tillfredställda bl a sexuellt.

  Jämför med hur en del kvinnor är rädda. Vi säger om män att män är kåtare och kvinnor ser det inte som sin plikt att åtgärda detta för män direkt.

  Men vi män kan lika gärna säga motsvarande om kvinnor, kvinnor är rädda och det är egentligen inget problem för oss män! Är en kvinna rädd – bra – ge inte trygghet gratis dock utan se till att ta betalt. T ex i pengar eller genom att trycka ner henne i skorna riktigt ordentligt för att hon är en sån fegis – så som kvinnor ofta gör mot kåta män.

  Istället för att kvinnor gör sin plikt att assistera kåta män så används mannens känslor ofta till att skaffa ett maktövertag. T ex är sexköpslagen exempel på det, men även dynamiken på krogar, privata transfereringar med mera är baserat på kvinnans utnyttjande av mannens känslor.

  Alltså, för att nå jämställdhet måste kvinnors känslor runt män, t ex rädsla, ses som något vi män måste börja använda för att utvinna resurser och övertag över kvinnor, så som kvinnor gjort mot män i alla tider. Vad spelar det oss män för roll om en kvinna går runt och är rädd egentligen, ingenting, men du kan säkert ta betalt för att ge trygghet eller bara säga ”Du är så jädra feg” för att etablera en social överordning. Kvinnan kanske inte gillar det men om vi män gör detta kollektivt kommer hon bli tvungen att helt enkelt gilla läget därför att alla säger likadant och män som kollektiv därmed stiga ur rådande underordning.

  Alltså kvinnors rädsla är inte ett problem för oss män utan vi ska se på det som något vi ska utnyttja för att återta frihet.

  Observera att Sverige idag är riggat för att män skall vara sexuellt villiga och för att kvinnor skall känna sig trygga! Det är alltså få tillfällen för män att tillämpa ovan princip men det går och principen måste också tillämpas på samhällsnivå för att skapa mer utrymme för individen. Alla kan jobba med principen privat men maskulister måste jobba för att lagar med mera ändras om så att kvinnor känner sig räddare, såsom feminister jobbat för att män skall var mer sexuellt otillfredställda, rädsla är ju trots allt bara en känsla i kvinnan, inget problem alltså, utan egentligen önskvärt för oss män. Maskulister bör också jobba för en annan sexuallagstiftning och för statliga finansiserad ”sexservice center”. T ex för sexuell värnplikt för kvinnor i sådana, annars i fängelse med dem. Trots allt ska kvinnorna ju inte avtvingas livet som den militära värnplikten kan innebära män, en relativ liten insats av kvinnorna alltså och inget problem för oss män om de inte gillar det. Precis som värnplikten inte ansågs något problem av kvinnor.

 68. 50/50 Says:

  Om 50% av de anställda är män så tycker jag inte att det är så mycket att klaga på. Fast deras marknadsöring är äckligt misandrisk.

 69. 50/50 Says:

  @Jack

  Ett sällskap med en könsfördelning på 0/100 kan vara helt jämställt. Jämställdhet innebär att könet inte har någon betydelse för om du får vara medlem eller ej.

 70. Torstensson Says:

  Jack

  Det där var riktigt intressant. Mycket intressant. Jag har länge hävdat att det faktiskt finns få kvinnor som inte är feminister som vill åtgärda mäns problem. För dom har egentligen inget att tjäna på det.

  Tex om den orättvisa kvoteringen hade stoppats. Vad tjänar unga egoistiska kvinnor på det? Egoistisk här i dess rätt betydelse.

  Det skulle ju innebära att unga kvinnor inte kan glida på räkmacka längre in på polishögskoleutbildningar. Senast jag var på en polisstation i Sverige så vimlade det av unga kvinnliga poliser mer än det var unga manliga poliser.

  När jag utbildade mig så var alla kvinnor på utbildningen medvetna om att de i egenskap av att vara kvinna kunde utnyttja detta faktum specieltl när lärarna var feminister.

  Likaså tjänar unga och medelålders kvinnor inte ett skit på att män kan gifta upp sig i samma utsträckning som kvinnor, det skulle leda till att de själva inte kan gifta upp sig längre. Lägg därtill att män aldrig samarbetar kring att hjälpa varandra utan tar första tillfället i akt att sno andra mäns kvinnor så ser det illa ut.

  Tex, en av de vanligaste konflikterna till tex rasism är ju knappast för att någon har en annan hudfärg utan för att en grupp män konkurrerar om en annan grupp mäns kvinnor. Det har i alla tider varit en grogrud för fientliga inställningar till andra. Att de sen har olika hudfärg är egentligen bara en markör som underlättar att se skillnad på ens fiende. Det är obehaligt, du kan se det mycket väl hur det ser ut i Sverige. Invandrarkillar kan mycket väl berätta för en etniskt svensk kille hur många etniskt svenska tjejer han haft sex med, när en etnisk svensk man som jag råkar säga att jag har varit på ”era” töser också så märker man deras obehag. Kvinnor är värda mer helt enkelt och det har ju sina övriga förklaringar.

  Att det skulle finnas många kvinnor som vill joina en mansrörelse som ser sitt värde som lika högt som en kvinnas värde håller jag som osannolikt.

  Det du säger låter brutalt, men jag förstår exakt vad du menade och att det egentligen är ett sätt för män att kunna få sex.

  Men,,låt oss säga att vi på något sätt kan få bort tankarna kring sex, om det ens är möjligt, då faller ju kvinnans värde likt en sten och då försvinner chivalryn och vi blir individer istället för som nu där ett kön ger chivalry och ett annat utnyttjar den. För att vi ska nå ett jämställt samhälle måste sex få mindre betydelse i samhället än vad det har idag. Om det ens är möjligt vet jag inte.

  Patriarkatet som feminister pratar om är enligt mig inte ett bevis på manlig överordning utan snarare ett bevis på att mannen är sexueltl underordnad kvinnan.

  Undra vad som hade hänt om man hade sagt det till ett gäng radikalfeminister?

 71. Jack Says:

  50/50

  I min text ovan menar jag som jag skriver att kvoterna 50/50 eller 30/70 eller vad förhållandet nu är kan gälla vad som helst, dvs det är absolut inte begränsat till antal män och kvinnor. Alltså fler exempel: Kvinnor har 70/30 av juridiska rättigheter. Män känner sig 40/60 så nöjda i livet som kvinnor. Män åker 80/20 så långt som kvinnor till jobbet.

  Din användning av jämställdhet är att könet inte har betydelse, antal män kvinnor ej heller, men obsevera att jag inte definierar jämställhet utan beskriver generella förhållanden utan att ge dem någon ytterligare klassificering som jämställda eller ej.

  T ex skulle du kanske kunna anse att 50/50 i juridiska rättigheter är jämställt, eller 50/50 i lön för lika arbete.

 72. Helena Says:

  ID säger 30 november 2011 kl. 22:36 till mig: ”Kommunism är en vacker idé, en fantasi. Dess enda praktiska funktion kan möjligen sägas vara ”vägledning”.

  Jaha, gäller inte samma principiella beskrivning kapitalism?

  Dvs. en vacker idé som utecklats till ett sociopatiskt verktyg – allt enligt Milton Friedmans idé att företag inte har något socialt ansvar?

 73. Torstensson Says:

  Det är därför jag tycker att den homosexuella livsstilen är smart. Är inte det så nära man kan komma jämställdhet?

  Sen ser jag din förklaring som gångbar den också, men jag tror aldrig att det går att jämföra eftersom det krävs att samhället startar om från början från noll och alla män har samma status i utgångsfållorna och det inte redan sitter chivalrymän och piskar andra män och hindrar dom för att komma sig fram.

  Iaf mycket intressant inlägg Jack. Teoretiskt åtminstone. Lite skrämmande också faktiskt.

 74. Helena Says:

  Lasse säger 30 november 2011 kl. 22:55 till mig:

  Jag frågade: ”Lasse, vad är det du vill diskutera – sakligt?”

  Det ämne som ”bloggaren” berör brukar väl vara en bra början.

  Lasse… kan du vässa den där meningen lite och bli lite mer konkret?

 75. Helena Says:

  Manshatare säger: 30 november 2011 kl. 21:17: ”När män härskar i världen är det inte mer än rättvist att Helena får använda lite härskartekniker här för att visa hur undermålig den här sidan är.”

  Det där var ju ett lite tvetydigt inlägg….

  Skulle du vid tillfälle kanske kunna konkretisera dig lite….?

 76. Jack Says:

  Torstensson,

  ”Jag har länge hävdat att det faktiskt finns få kvinnor som inte är feminister som vill åtgärda mäns problem. För dom har egentligen inget att tjäna på det.”

  På lång sikt så tjänar människoarten och även kvinnor på att män når sin potential. Om man vill vara del av något större då är det mansrörelsen som gäller.

  Dock har du rätt. Feminismen har visat upp alla de uslaste sidorna av kvinnor för alla att se. En historisk lärdom för människan kanske.

 77. Helena Says:

  ID skriver: ”Motsatsen till kapitalism är socialism.”

  Det där är ett typiskt gammaldags endimensionellt tänkande.

  De politiska dimensionerna är många fler än höger-vänster.

  Känner du till Michael Lindéns doktorsavhandling: ”Political dimensions and models of political party sympathy” från 1975?

  Nä, jag trodde väl inte det.

  Ju mindre man vet, desto styvare i korken är man.

  Jag blir så trött på er ibland… Ni minns en femtedel av grundskolans studieplan…

 78. Helena Says:

  Killar, fatta att radikalfeministerna i Sverige utgör på sin höjd en högröstad promille.

  Gå in på vilken modebutik eller kosmetikaavdelning som helst – så hittar ni 99 % av Sverige kvinnr.

 79. JockeH Says:

  ”Men alltså Pär, nu förvånar du mig. Inte ens det mest inskränkta pucko bestrider att kvinnor i de fattiga delarna av världen har det uselt. Detta är fakta, fråga FN, Amnesty, Human rights watch, Läkare utan gränser, vem fan som helst. Jag är helt med på att man kan vilja diskutera huruvida feminism är relevant i Sverige idag men detta är ju löjligt. Tänkte du alls innan du publicerade det här?”

  Och nu förvånar Ellen mig. För det första så är Fairtrade en organisation som stödjer minimilöner och är därmed ett hinder för välstånd och framsteg i utvecklingsländer. För det andra så är det grundläggande ekonomi att minimilöner minskar ekonomisk tillväxt, och därmed i förlängningen löner och välstånd i allmänhet. De skapar dessutom arbetslöshet. Eftersom det (så vitt jag vet) inte är via tvång är det inte så extremt skadligt, men det betyder inte att det är harmlöst; skalan gör bara skillnad på effektens omfattning, inte på den grundläggande naturen av effekten.

  Vad som måste göras tydligt är att minimilöner motverkar sitt syfte och är rent skadliga; allt annat är vanföreställningar.

 80. Jack Says:

  Helena,

  Lagen utgör 100% av lagen.

  En miljon som transfereras från en man till en kvinna genom våldshot från staten utgör 100% av den miljonen.

  Diskrimineringe av pojkar i skolan är 100% av diskrimineringen mot pojkar i skolan.

  Behöver jag fortsätta? Vad modetjejerna kallar sig, radikalfeminist eller ej, är relativt irrelevant. Vore de radikalmaskulustiska å andra sidan, då vore det …häpnadsväckande…

 81. Connor Says:

  Dagens citat från AVFM (The feminist fantasy of “male privilege”):

  Unsheltered Homeless (2009) [1]
  Women – 12,000 – 4%
  Men – 240,000 –  96%

  Life Expectancy (2006) [2]
  Women – 80.8 Years
  Men – 75.7 Years

  Suicides (2008) [3]
  Women – 7,585  – 19%
  Men – 28,450  – 81%

  Deaths by Homicide (2004) [4]
  Women – 3,856 – 20%
  Men – 14,717 – 80%

  Deaths from Cancer (2004) [4]
  Women – 269,819
  Men – 290,069

  Deaths from HIV/AIDS (2004) [4]
  Women – 3,357
  Men – 8,756

  Federal Funds for Sex Specific Cancer Research [5]
  Women – Breast Cancer – $631,000,000  – 40,000 Deaths
  Men – Prostate Cancer – $300,000,000  – 33,000 Deaths

  Deaths on the Job (2010) [6]
  Women – 355  – 7%
  Men – 4,192  – 93%

  Injuries on the Job (2007) [10]
  Women – 36%
  Men – 64%

  College Enrollment (2009) [7]
  Women – 58%  – 11,658,000
  Men – 42%  – 8,770,000

  Affirmative Action Education Programs (Gender Specific) [8]
  Women – Yes
  Men – No

  Unemployment Rates (2010) [9]
  Women – 8.6% –  6,199,000
  Men – 10.5%  – 8,626,000

  Average Hours Worked Per Week (2010) [11]
  Women – 36.1
  Men – 40.2

  High School Graduation Rates (2005) [12]
  Women – 72%
  Men – 65%

  Incarceration Rates (2009) [13]
  Women – 114,979  – 7%
  Men – 1,502,49  – 93%

  Child Custody Rates [14]
  Women – 11,268,000 custodial mothers
  Men – 2,907,000 custodial fathers

  US Military Deaths From 1950 – 2010 [15][16][17]
  Women – 139  – 0.001%
  Men – 100,063  – 99.99%

  Federally Funded Battered Shelters [18]
  Women – 2,000+ $300,000,000 per year
  Men – None – $0

  Federally Funded Health Offices and Research 1970 – Present (not including cancer research) [19]
  Women Only – Office, Projects and Programs 70+ – Funds – $100,000,000,000
  Men Only – None – $0

  Forced Selective Service
  Women – No
  Men – Yes

  Drug and Alcohol Addiction and Abuse Rates (2010) [20]
  Women – 5.8%
  Men – 12.2%

 82. ID Says:

  @ Helena
  Försöker du tävla med jämställdhetsfeministern om det sämsta priset i satir, eller?

  Var det inte just det endimensionella tänkandet jag kritiserade?
  Var har jag sagt något om höger-vänster?

  Jävla oförskämda white-trash zombie som (med den läsningsförmågan?) har läst 1 doktorsavhandling! Wow!!!

 83. JD Says:

  ID
  ””Kommunism är en vacker idé, en fantasi. Dess enda praktiska funktion kan möjligen sägas vara ”vägledning”.”

  Jag håller med dig här. Kommunism är höjden av ekonomiskt system eftersom den utgår från ett lika värde för alla människor.
  I praktiken så kan det dock inte fungera eftersom människor är egoister och karriärister. Var och en vill ha lite mer än den andre och eftersom kommunism i sig är byggt utifrån att denna egoism inte kan förekomma så kan systemet bara hållas uppe med våld och härskarteknik av dem som tjänar mest på det.

  Feminismen fungerar ungefär på samma sätt i att ideologin om människors lika värde missbrukas i syfte att enskilda ska nå framgång. Enskilda feminister når framgång genom att hävda att det är kvinnor som grupp som ska nå framgångar. Något som givetvis är svepskäl till att berättiga sitt eget klanderliga uppförande.
  Samtidigt är Feminism idag är inget annat än ett kapitalistiskt ekonomiskt subsystem som påverkar både sociala och ekonomiska faktorer i samhället.

  Kontenta: Feminism är det mesta av det sämsta!

 84. michael Says:

  Jag tycker dom ska gå längre att endast lesbiska kaffeodlare ska få pengar eftersom heterosexuella kvinnor bara shoppar upp pengarna på smink och kläder precis som Helena säger för att tillfredställa patriarkatet

 85. Leif Says:

  Helena sa:
  ”Lasse, vad är det du vill diskutera – sakligt?”
  Helena sa också:
  ”Ju mindre man vet, desto styvare i korken är man.”
  och dessutom:
  ”Jag blir så trött på er ibland… Ni minns en femtedel av grundskolans studieplan…”
  Alla på detta forum är tydligen idioter, med ett undantag: Helena.

 86. JD Says:

  Angående de diskussioner som förts angående tidelag.
  En veterinär hade ju tydligen sagt att enda sättet att upptäcka tidelag är att ta spermaprov.

  http://op.se/lanet/ostersund/1.4154102-ostersundskvinna-nyckelperson-i-natverk-for-djursex

  Personligen skulle jag tro att tidelag är betydligt vanligare bland kvinnor än män. Det är det intryck jag fått av att ha öronen öppna men det finns ingen statistik på det.

 87. Backlash Says:

  Jack kl 2:24 – Män har i långa tider utnyttjat kvinnors rädsla för att vinna egna fördelar. Fenomenet kallas ‘chivalry’ eller ridderlighet och omfattar inte bara beskydd utan andra typer av tjänster, t.ex. öppna dörrar, betala restaurangnotan och bära tunga grejer. Och det är väl beteenden som vi vill avskaffa? En kvinna kan inte få både jämställdhet och ridderlighet på samma gång. Hon måste välja.

 88. ID Says:

  @ JD
  ”Feminism är det mesta av det sämsta!”

  Helt riktigt!

 89. Daniel R Says:

  Finner det intressant att jämföra det gröna märket i denna artikel med Amelias gula i föregående. Det kvinnliga märket har positiv innebörd medan det manliga har negativ.

  Brukar inte feminister påtala hur det som är manligt ses som bättre än det som ses som kvinnligt? Jfr t ex Yvonne Hirdmans genusteori om den manliga normens primat.

 90. Helena Says:

  Ενάντια ηλιθιότητα ακόμη αγώνα θεοί μάταια.

 91. Jack Says:

  Daniel R,

  ”Det kvinnliga märket har positiv innebörd medan det manliga har negativ.

  Brukar inte feminister påtala hur det som är manligt ses som bättre än det som ses som kvinnligt?”

  Dessa människor har aldrig varit ute efter sanningen, de är ute efter att påverka och roffa åt sig på andras bekostnad. Genom att måla upp män i varningskulörer påverkar de. De är alltså helt logiska när de gör det.

  För övrigt, du kan aldrig få dem att erkänna fel med dina metoder därför att de är drivna av andra motiv än sanning. De erkänner fel först när de förlorar makt. Förlorar de makt – då har de sagt fel saker. Vad som är sant och inte är helt irrelevant för dem.

  Förmåga att hitta sanning har tidigare varit värdefullt för män därför att det gett makt att påverka den fysiska miljön. Även kungar förr i tiden ville ha ballistor som höll och träffade rätt, mediciner som fungerade osv. Manlighet belönades mer förr.

  Vi lever dock redan bekvämt så maktanskaffning handlar nu mer om att ha makten över andra människor och då har lögnen visat sig väldigt behjälplig. Så har det varit genom alla tider men det finns en gradskillnad idag. Dock har det samtidigt blivit svårare att ljuga genom att kommunikationen är bredare idag än förr.

  Många bryr sig dock heller inte om vad som är sant eller ej, så länge de får betalt och kan göda sina bukar så kan de svära vid feminismen.

 92. Jack Says:

  Backlash,

  ”Män har i långa tider utnyttjat kvinnors rädsla för att vinna egna fördela”

  Absolut, men inte tillräckligt.

  ”Fenomenet kallas ‘chivalry’ eller ridderlighet”

  Det finns beröringspunkter men det är inte helt rätt att säga att fenomenet kallas ridderlighet. Beröringspunkter finns men det är inte samma sak.

 93. Sötisen Says:

  Edward O. Wilson, referring to ants, once said that ”Karl Marx was right, socialism works, it is just that he had the wrong species”, meaning that while ants and other eusocial species appear to live in communist-like societies, they only do so because they are forced to do so from their basic biology, as they lack reproductive independence: worker ants, being sterile, need their ant-queen to survive as a colony and a species and individual ants cannot reproduce without a queen, thus being forced to live in centralised societies.

 94. Wafa Sultan - Kvinnor under Islam Says:

  […] Nyhet: Kaffe odlat av kvinnor « GenusNytt […]

 95. Donovan Says:

  Helena: Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: