Grovt manshat på helt uppslag i Göteborgs-Posten

by

.
I lördags publicerade Göteborgs-Posten en stort uppslagen artikel med grovt manshat. Rubriken var ”MÄN SKA BYGGA ÄLVSTADEN”. Ingressen inleds så här:

”Fyra vita medelålders män ska sätta sin prägel på Göteborgs framtida stadsutveckling. ‘Så jävla dåligt’, säger Joakim Forsemalm, forskare med stadsutveckling som specialitet.”

Vilket språkbruk. Man ryggar tillbaka i häpnad. Var kommer all denna aggressivitet ifrån?

Sedan skriver tidningen:

”Sammanlagt är det nu fyra ganska jämnåriga män med anknytning till Göteborg som utgör vad stadsbyggnadskontoret kallar ‘nyckelspelare’ i Göteborgs stadsutveckling. Utnämningarna väcker förvåning och ilska i Arkitektgöteborg. ‘Det stora problemet är inte bara att de är män’, säger Kerstin Elias, arkitekt på White.”

”Forskaren Joakim Forsemalm skräder inte orden. ‘Fyra vita män av fyra möjliga. Det här känns inte modernt. Politikerna talar om social hållbarhet och jämställdhet men det här är förbluffande klantigt’ ”.

I en kommentar utformad som en krönika skriver reportern Sarah Britz:

”I den lilla staden Göteborg där man försöker tvätta bort det saggiga epitetet gubbvälde bildar man en homogen grupp av vita män som ska forma stadens uttryck och skapa ett attraktivt och modernt samhälle.”

”Om inga kvinnor sökte? Ja, då borde de ha gjort om rekryteringsprocessen. Det finns kvinnlig kompetens överallt inom den sektorn, precis som överallt annars. Det gäller bara att öppna ögon och sinnen. Den här rekryteringen ser ut som om den präglats av lathet och ett icke-reflekterande förhållningssätt till de egna riktlinjerna och en skrämmande okunskap om vilka signaler det sänder till invånarna i den moderna staden. Förebilder? Knappast den mansgruppen”.

Min kommentar. Jag tycker inte att den stort uppslagna artikeln och det mycket aggressiva tonfallet på långa vägar står i proportion till det eventuella problemet med att det är fyra män i den aktuella planeringsgruppen. Detta är manshat – misandri. Vad hade Göteborgs-Posten skrivit om det varit fyra kvinnor? Jag misstänker: antingen tystnad eller en lyrisk hyllning.

Tack för tipset och bilderna, Henrik! Artikeln finns inte på webben.

För övrigt: Samhällsdebattören Fredrik Segerfeldt har skrivit debattartikeln ”Lägg ned genusvetenskapen”. Tack för tipset, Johan!

Annonser

44 svar to “Grovt manshat på helt uppslag i Göteborgs-Posten”

 1. Dan Says:

  Då hade man skrivit lyriskt att
  ”Nu är det kvinnor som styr Göteborg”. Med en bild på 4 glada medelålders kvinnor. Sedan hade man skrivit att kvinnor går fram på alla fronter och är duktigare än män och det kommer att göra Göteborg till en fantastisk stad.

  Det kanske är sant; kvinnor är såååååååååååå duktiga att de måste komma från en annan planet 🙂

 2. Glenn Jason Says:

  Det som gör en professionell arkitekt professionell, är dennes förmåga att oavsett kön förstå vad människor av andra kön och andra grupptillhörigheter har för preferenser. Så därför spelar inte arkitektens ras eller kön någon primär roll. Men såna självklarheter fattar väl inte en journalist. De vill ha könsapartheid till varje pris.

 3. stina Says:

  Finns det några mer köns- resp. hudfärgsfixerade än personer som kallar sig feminister och antirasister?

 4. Ulf Says:

  Var det alltså så att inga kvinnor sökte (jag har inte kunnat läsa artikeln)? Om man ändå fick fyra väl kvalificerade personer, skall det ändå skrikas ”fail!” och hela förfarandet göras om? Endast därför att man måste ha kvinnor med?

  Några gånger tidigare har frågan ställts retoriskt på den här bloggen, i samband med att det skrivits om grupper med endast kvinnor (100% jämställt), hur det skulle ha låtit om det varit endast män i gruppen istället. Nu vet vi. Fradgatuggande, om något.

 5. AnnanDan Says:

  Dessutom är de fyra männen vita. Låter som rasism.
  Samtidigt pixlar media bort svarta ansikten på efterlysta våldtäktsmän, vilket vore ett viktigt signalementet.
  Har folk i media blivit galna?

 6. Valeria Says:

  Kritiken kommer från Joakim Forsemalm och Sarah Britz – båda vita…

 7. Fredrik Says:

  Rubriken på artikeln lyder ”Män ska bygga Älvstaden”. Är det inte så att alla byggprojekt i sverige byggs av män. I alla fall om man tittar på de som utför själva muskelarbetet.

  Kan de inte kvotera in kvinnliga byggarbetare till projektet också. Ställa som krav att minst 50 % av arbetsstyrkan på plats i Älvstaden ska bestå av kvinnor.

 8. Misandripatrullen - Manshat & PUB träffar Says:

  […] här skriver Pär Ström på Genus Nytt Jag tycker inte att den stort uppslagna artikeln och det mycket aggressiva tonfallet på långa […]

 9. 50/50 Says:

  Dags för transgenusmotorn?

  Denna artikel är både rasistisk och sexistisk. Men vem bryr sig? Det är ju ”rätt grupp” som bashas.

 10. Patrik S Says:

  Ja så typiskt för gubbväldets Göteborg. Här väljer de att ha en demokratisk och meritokratisk rekryteringsprocess istället för att lyfta fram någon av alla dessa kompetenta kvinnor som finns överallt i samhället. Det är verkligen på tiden att staden skaffar sig ett modernt förhållningssätt till social hållbarhet och jämställdhet! För de måste väl ändå inse att vita, medelålders män inte kan vara förebilder för någon?

 11. Backlash Says:

  Har de samma krav på kön och etnicitet för de som faktiskt bygger? Alltså de som håller i hammaren och skruvdragaren? Eller duger det med vita män där?

 12. Info Says:

  SCUM I KRISTIANSTADSBLADET

  ”Per Ström, Sveriges största tönt-antifeminist tuggade fradga i teve. Avslöjade sig begripa mindre än en apa om litteratur och teater. Skådespelaren Andrea Edwards hotas och föreställningen får vaktskydd.”

  Jag ser att den från början anonymt publicerade SCUM-recensionen nu har försetts med skribentens namn. Som visar sig vara SUSANNA ALAKOSKI:

  http://www.kristianstadsbladet.se/kultur/article1584711/Scum-med-sprangkraft.html

  Jag hoppas, att de flesta vet vem hon är. En lysande fixstjärna på Sveriges kulturhimmel, som när som helst kan säga vad som helst och alltid förvänta sig ännu ett beundrande personporträtt i Sveriges radio och ännu ett kulturpris. Hon har varit pressekreterare åt Gudrun Schyman och ”skriver krönikor i bland annat tidningen Dagens Arbete och är gästkolumnist på Aftonbladets ledarsida” (Wikipedia).

  Ansvarig för Alakoskis ”recension” och för hela Kristianstadsbladets kulturavdelning är en viss kulturredaktör SUNE JOHANNESSON. Om sig själv sa han tidigare i år helt blygsamt:

  ”JAG HAR STORVERK INOM MIG, OKLART VAD DETTA NYA BESTÅR AV”

  http://rym.dk/?p=34

  Nu har vi alltså fått se en första glimt av herr kulturredaktörens storverk. Kanske har han flera på gång? Den som är nyfiken kan skriva till honom och fråga:

  sune.johannesson@kristianstadsbladet.se

 13. Daniel Says:

  Joakim Forsemalm verkar ha något problem med grupper som enbart är vita.
  Men slår man upp honom på ratsit och kollar vilka andra det är som bor på samma gatuadress….TADA!! 99% svenska namn.

  Hur var det nu Joakim, leva som man lär?

 14. JD Says:

  @Info

  Det förtal som hon för fram mot Moderatmännen och Pär Ström har inga gränser!
  Hon förlöjligar också kritiken mot Turteatern genom att hävda att
  citat: ”M-fanbärarna och Mr. Töntström” inte kritiserade Breiviks manifest eller att dom skriver om krigets fasor.

  Bland det lägsta jag har läst faktiskt!

 15. Leif Says:

  Helt fel rubrik!
  Det ska heta ”Fyra män tar ansvaret för byggandet av Älvstaden”.

 16. Mörker Says:

  Det vore rimligt att det skulle bli fler kvinnor som leder bygget, om det är fler kvinnor som självmant blir byggjobbare också. Toppen speglar basen, så att säga. Men jag misstänker att feministerna tycker att vi borde slänga in några fräsiga genusvetare på toppen. Så när toppen dränerats på den lilla kompetens om byggarbeten som fanns så kan arbetsplatsolyckorna rasa i höjden.

  Apropå arbetsplatsolyckor så har vi ju alla hört talas om den gissningsvis enda kvinna som dött i tjänsten i år. Jag skulle vilja veta lite om de gissningsvis 60 – 70 män som dött i tjänsten i år.

  …mer än det där om att det var negativt att färre män dör i arbetsplatsolyckor…

 17. Burger Queen Says:

  Vissa tar ansvar och faktiskt gör något, i det här fallet att ta på sig ett nytt bygge. Kanske för att det är deras jobb. Andra kommer efteråt och säger att det gjordes på fel sätt…

 18. Carl Says:

  Jag tvivlar inte på att det finns strukturer som uppmuntrar nepotism, vilket gör det svårare för kvinnor att ‘komma in’ (alltså inte alls könsbundet per se). Men beter sig kvinnor annorlunda? Absolut inte, de drar naturligtvis med sina ‘systrar’ och uppvisar därmed precis samma egotism och ryggdunkande som är anledningen till varför de avskyr ‘Vita medelålders män’.

 19. Kalle Says:

  Låt alla männen byta kön. Trans-sexuella måste väll ändå anses som både kvinnor och män? 50/50 alltså…Problemet löst!

 20. AnnanDan Says:

  Vill minnas att det var en kvinnlig ingenjör som konstruerade byggnadsbalken som havererade i Kista och hade till följd att en person dog.
  En framlyft duktig kvinna?
  Kanske är bäst att låta gubbarna sköta det här.

 21. Jack Says:

  Skrämmande läsning

 22. Robert Says:

  Göteborgs-Posten är alltså tidningen där Peter Hjörne häromsistens skrev en ledare om hur fantastiskt bra det är att det numera är kvinnor på mängder av tunga positioner inom kommunen. Alltså att staden äntligen blir av med gubbar. GP verkar förespråka idén att män = dåligt och kvinnor = bra.

 23. Urban Says:

  Det är verkligen klappjakt på vita medelålders män nu! Forum för levande historia borde kopplas in för att studera fenomenet demonisering av grupper och applicera frågeställningar om ”hur kunde det hända?”. Det är nästan fascinerande att se detta rullas upp framför en, som en slags nutidshistoria..

 24. Ulf Says:

  @Mörker,

  Det vore rimligt att det skulle bli fler kvinnor som leder bygget, om det är fler kvinnor som självmant blir byggjobbare också.

  Nej, det där är bara endimensionellt patriarkaliskt tänkande. Du ser bara till hur många som utbildat sig till byggarbetare. Det är helt fel att rekrytera bara utifrån en sådan utgångspunkt. Det viktiga är att man får in olika perspektiv och kompetenser.

  T.ex. borde byggföretagen rekrytera bland dansare – där finns potential!

  Skämt åsido, en lite kul grej med Flashdance var att Jennifer Beals iofs hade en ”dance double”, men faktiskt svetsade själv:

  ”I also got sent the script for ‘The Full Monty’ because I had to give my approval so they could use me there, too. (In the film, a group of aspiring male strippers rent ‘Flashdance’ to learn some moves but end up slagging Beals’s skills as a welder.) I think they were worried that I wouldn’t take it well, but the script was so funny! I don’t mind being made fun of, because ‘Flashdance’ really was so silly, but the irony with ‘The Full Monty’ is that I actually studied welding for two months before ‘Flashdance’. But when I got to the set, Adrian [Lyne, the director] kept yelling out, ‘More sparks!’ which looked better on camera. The only way I could comply was by welding very poorly.” –Jennifer Beals, quoted in Time Out New York, October 30-November 6, 1997

 25. Sopbilen nr 5398K Says:

  Och vilka är det som tömmer soptunnor i Göteborg?
  Det finns väldigt få kvinnor bland sopgubbar. Så jävla dåligt! Det här känns inte modernt. Det är förbluffande klantigt! I den lilla staden Göteborg där man försöker tvätta bort det saggiga epitetet gubbvälde bildar man en homogen grupp av vita män som tömmer sopor varenda jävla dag! Så jävla dåligt! Om inga kvinnor sökte? Gör om rekryteringsprocessen! Förebilder? Knappast den mansgruppen av jävla sopgubbar!

 26. AnnanDan Says:

  Om sophanterarna ställer in verksamheten några dagar i tidningskvarteren kanske budskapet går fram?

 27. Urban Says:

  Vi protesterar åtminstone; det skulle vara intressant att veta hur de här fyra vita, medelålders männen tänker?

  Det som händer är ett slags metaforiskt SCUM som utspelar sig där män ombeds ställa sig åt sidan och inte ta plats. Något massmord blir det inte, däremot får de tyna bort i glömska på någon enklare post någonstans..

 28. G.S. Says:

  Den som anger att något inte är modernt som ett argument har inga vettiga argument att komma med.

  Nazism var modernt i Tyskland på 30-talet. Betyder det att det var en bättre ideologi än den föregående härskande?

 29. Hugo Says:

  Är någon överhuvudtaget intresserad av vad de fyra vita medelålders männen vill åstadkomma, eller är ras, ålder och kön det enda viktiga?

  Hur modern känns isåfall en sådan åsikt?

 30. Calle Says:

  Man måste vara snäll. Hörrni.

 31. AnnanDan Says:

  Med tanke på hur vi män många gånger behandlas är vi mycket snälla.

 32. Jonathan Says:

  Det både Pär Ström och kommentarerna inte verkar medvetna om är att det i Göteborg sedan decennier funnits en tradition som med rätta kan kallas gubbvälde och som man långsamt försöker göra upp med nu. Och det här är känsliga ämnen i stan. För det är inte gubbvälde i betydelsen numerärt fler män på maktpositioner (enbart) utan att det sakta men säkert blir mer och mer uppenbart att viktiga politiska beslut länge har tagits i slutna rum utanför stadshuset (tänk bastuklubb, fast i olika varianter) och ofta fint i samförstånd med näringslivets starkaste företrädare i regionen. Att det här blir en så pass stor nyhet i GP tror jag snarare beror på den kollektiva frustration som finns bland många göteborgare över att ha blivit lurade av att ”Göteborgsandan” innebar så många grova demokratibrister men också ren korruption. Detta samtidigt som i stort sett alla beslut tagits av, precis, medelålders vita män med mycket pengar som ofta fått jobb och uppdrag genom slutna rekryteringsprocesser utan möjlighet för människor utanför den kretsen att ens söka. I kombination med att Göteborg är en av Sveriges mest segregerade städer, som nämnda politiker och företagare varit med och skapat, är det väl rätt naturligt att folk blir upprörda över att det ser likadant ut trots all uppmärksamhet kring problemen.

 33. Jack Says:

  Jonathan,

  Om det är som du skriver, nepotism, vilket kan vara fallet, eller inte, så är det nepotism som är problemet inte gubbar!

 34. Clabbe Says:

  Forsemalms uttalande är åtalbart. Enligt hetslagstiftningen är det olagligt att uttrycka missaktning om en grupp människor med anspelning på hudfärg.

 35. Hjalmar Says:

  AnnanDan säger kl. 12:48
  ”Om sophanterarna ställer in verksamheten några dagar i tidningskvarteren kanske budskapet går fram?”

  Ja, då skulle pk-journalisterna i gammelmedia få bada i den skit de dagligen vräker ur sig… Det vore i alla fall någon sorts rättvisa. 🙂

 36. Joakim Says:

  Oerhört kvinnoförnedrande av Forsemalm att vara forskare när han kan vara dagisfröken eller arbetslös. Han borde tänka lite på jämställdheten och maka på sig.

  ”Om inga kvinnor sökte? Ja, då borde de ha gjort om rekryteringsprocessen. Det finns kvinnlig kompetens överallt inom den sektorn, precis som överallt annars. Det gäller bara att öppna ögon och sinnen. Den här rekryteringen ser ut som om den präglats av lathet och ett icke-reflekterande förhållningssätt till de egna riktlinjerna och en skrämmande okunskap om vilka signaler det sänder till invånarna i den moderna staden. Förebilder? Knappast den mansgruppen.”

  Så om det inte finns några sökande kvinnor att kvotera in ska man alltså lägga ner resurser på att rekrytera kvinnor istället? Gör det själv i så fall utan att belasta de som vill engagera sig i huvudprojektet. Stackars alla kvinnor som inte får bestämma över sitt eget liv utan att bli ifrågasatta.

 37. E M Says:

  Det är sånt här som får jämställdhet att klinga falskt i mina öron. Om de bäst lämpade för uppgiften är fyra män, låt de fyra männen göra jobbet. Jämställdhet är inte att det ska vara rättvist i varje lilla hörn, utan i det stora hela. Rätta mig om jag har fel!

 38. Jämställdhetsfeministern Says:

  Byt ut männen mot fyra kvinnor – med rötterna från var sin kontinent – så att det blir jämställt och modernt!

 39. CG Says:

  Det tycker jag med. Byt ut männen nu. Och ersätt dem med en yngre kvinna från varje kontinent så att det blir jämställt för tusan..

 40. John Berg Says:

  Göteborgs-Posten gav tidigare uttryck för manshat i samband med att tidningen okritiskt publicerade ett citat av ”varumärkesexperten” och forskaren i företagsekonomi, Eva Ossiansson, i en artikel om Volvos marknadsföring i Kina.

  Eva Ossiansson:

  ”Varumärkesexpert Eva Ossiansson tycker att Volvo måste tänka nytt i stället för att använda aphjärnan. Kanske en naken man på huven?”

  Göteborgs-Posten, ”Klar gubbvarning”:
  http://www.gp.se/ekonomi/1.607200–klar-gubbvarning-

  Artikel 19, Klar kärringvarning på Handelshögskolan i Göteborg:
  http://artikel19.blogspot.com/2011/04/klar-karringvarning-pa-handelshogskolan.html

 41. Stig Says:

  När jag var barn brukade min storasyster och jag mäta glasspaketet med linjal så att vi skulle få EXAKT lika mycket glass var.
  Jag tror fler har erfarenhet av det och ännu fler har erfarenhet av att man växer ur millimeterrättvise-stadiet redan i tonåren men genus-fixerade feminister av båda könen har antingen fastnat i glassmätarstadiet eller regriderar till 10-årsåldern så fort det handlar om ”könsmaktsordning” (el. vad f-n det heter) och vita medelålders män.

  Forskaren Joakim Forseman är väl som de flesta andra lismande karriärister som i väl valda stunder blir ”feminister” dvs de tror att de gör snabb karriär inom sitt gebit genom att vara så politiskt korrekta och feministiska det öht går, säga de ”rätta” grejerna och samtidigt krydda med föraktfulla svordomar för att veka folklig och tuff.
  Fantasilöst och patetiskt!

 42. Att sjunka genom botten « skvitts Says:

  […] Forskaren Joakim Forsemalm skräder inte orden. ‘Fyra vita män av fyra möjliga. Det här känns inte modernt. Politikerna talar om social hållbarhet och jämställdhet men det här är förbluffande klantigt’ ”. Läs! […]

 43. Göteborgs-Posten attackerar vita medelålders män – igen « GenusNytt Says:

  […] december bloggade jag om att tidningen Göteborgs-Posten spred grovt manshat i en artikel om stadens […]

 44. Välutbildade kvinnor blir hemmafruar i Danmark « GenusNytt Says:

  […] startat Rättviseförmedlingen, intervjuas. Det finns inte på webben. Tack för tipset, Henrik! Här och här har jag tidigare bloggat om manshat i Göteborgs-Posten. Även då gällde det […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: