”För finska män är Euron bara värd 90 cent”

by

En finländsk läsare av GenusNytt, Pauli Sumanen, har skrivit en doktorsavhandling om löneskillnader mellan kvinnor och män i Finland. Startsida här, engelsk sammanfattning här.

Hans slutsats är att för män i Finland är en Euro bara värd 90 cent, medan den har sitt fulla värde för kvinnor. Vad han menar med det är män bara får 90 procent av den betalning per nedlagd arbetstimme som kvinnor får.

Vad beror då detta på? Jo, enligt Pauli Sumanen är betydelsen av ”heltid” olika för de två könen. En heltid för en man är 42 timmar i veckan, men en heltid för en kvinna är 35 timmar i veckan.

Varför är det så? Jo, enligt Sumanen, bland annat för att kvinnor ofta arbetar i kommuner där arbetstiden är kortare, för att färre män än kvinnor omvandlar övertid till ledighet, för att män jobbar mer frivillig övertid och för att män gör fler tjänsteresor än kvinnor. Du finner hela listan här.

Dessutom har Pauli i mejl till mig sagt att mäns värnplikt (ett års gratis arbete) bidrar, liksom det faktum att värnplikten inte ger någon pension. I Finland gör män fortfarande värnplikt. En annan faktor är att kvinnor får pension under sex år mer än män (längre livslängd!) trots att de betalat in lika mycket i pensionsavgifter.

52 svar to “”För finska män är Euron bara värd 90 cent””

 1. dolf Says:

  Ang värnplikt: såg någon för ett tag sedan som hävdade att vi inte alls avskaffat värnplikten i Sverige, vi har bara avskaffat grundutbildningen, män är fortfarande värnpliktiga. Någon som har ordentlig kläm på det där (vet var man ska titta i FSF och liknande osv) och kan reda ut begreppen?

 2. Hugo Says:

  Mer lönerelaterat: di.se (2011-12-09) publicerar en lista på bäst betalda svenskar som fyllt 50 år. Den toppas av en kvinna.

 3. Rocky Says:

  Han har säkert rätt.

  Män behöver mer mat än kvinnor. Varför glöms detta bort i genusrabatten…

 4. Dan Says:

  Den svenske manen är nog värt 60 eller högst 70 cent. Resten tar staten och ger till genusforskare och annat.

 5. Pissljummet Says:

  I dagsläget hade det varit gott nog för mig om Sverige bara visat en liten uns av tacksamhet gentemot sin manliga befolkning. Men inte jag kan se ens ett tecken i den riktningen, tvärtom. Bara förakt, fler mansfientliga lagar och ännu mera mansmobbning. Vad är det här för ett land egentligen ! Tyvärr så har feminismen gjort många illasinnade. En skada har uppstått, en repa i lacken och en spottloska på framrutan…

 6. Access Says:

  Rocky säger:
  ”Män behöver mer mat än kvinnor. Varför glöms detta bort i genusrabatten…”

  För att kvinnor behöver mer smink, hygienprodukter, kläder och skor?

  (nej, det där var inte så seriöst menat, men jag kunde inte låta bli).

 7. NisseNyfiken Says:

  @dolf
  Jag fick i samband med att den ”allmänna” värnplikten togs bort ett brev från försvarsmakten där de talade om att jag fortfarande hade kvar min krigsplacering. Så det stämmer säkert det du hört.

 8. paulisumanenPauli Sumanen Says:

  När jag har talat i internationalla konferenser, där har kravet varit, att jag inte bara talar om Finlands förhållandena.

  Därför har jag också studerat lite förhållandena i Sverige och Norge. Titta hit:

  http://www.tasa-arvo.com/Sweden-svenska-kvinnans-krona.html

  Jag vill gärna ha kontakt med någon i Sverige/Norge, som är intresserad att göra motsvarande undersökningarna i Sverige/Norge.
  Min e-majl är paulisumanen miuku gmail punkt com.

 9. ADS Says:

  Tackar så mycket för insatsen Pauli!

 10. Backlash Says:

  Jag tycker det är fel att räkna med utfallet av frivilliga val i såna här studier, oavsett om de görs av en genusforskare eller av en ‘jämställdist’.

  Men visst är det befriande att se att såna här studier görs i våra grannländer. Den här typen av forskning vore knappast politisk möjlig i Sverige.

  Men visst är det bra

 11. AN Says:

  Och enligt din egen analys beror det på att finska män själva väljer det.

 12. 50/50 Says:

  @AN

  När har Pär påstått att man själv väljer att dö i förtid, tvingas till värnplikt eller att betala skatt?

 13. 50/50 Says:

  Det faktum att män arbetar i genomsnitt, både ideellt, se: http://www.scb.se/Grupp/valfard/BE0801_2006K02_TI_07_A05ST0602.pdf, och för inkomst skull, är definitivt ett val de gör. Vem har påstått något annat?

 14. Petter Says:

  50/50.
  Om man tar ett antijämställdistiskt perspektiv, o menar att kvinnor ”tvingas vara hemma” när dem väljer att vara det, så borde man enl. samma tokiga logik mena att männen ”tvingas arbeta”..
  Problemet är att antijämställdism per defintion innebär avsaknad av logik och verklighetsförankring…

 15. Rocky Says:

  @Access

  Detta är inte heller så seriöst menat men jag kunde inte låta bli att svara. Varför behöver kvinnor mer mer smink, hygienprodukter, kläder och skor än män ?

  Smink: För att ytterligare förstärka sin sexmaktsutövning…

  Hygienprodukter: Ska jag uppfatta det som att du anser att män inte tvättar sig lika ofta som kvinnor eller tänker du kanske på tamponger…

  Kläder: Har inte män samma behov av värmande kläder som kvinnor…

  Skor: Har kvinnor fler fötter än män eller är det kanske för att kvinnor sliter ut sina snabbare med sitt tunga arbete…

  Glömde du inte tex och bla rakhyvlar, kondomer och längre sängar.

 16. Joakim Says:

  Jag förstår inte riktigt texten. Hur är det för män som jobbar inom kommunen och undviker övertid och tjänsteresor? Hur är det för kvinnor som jobbar inom den privata sektorn och inte undviker sådant i samma utsträckning? Är detta bara ett generellt resultat av statistiken eller har det lett till olika kollektivavtal för könen?

 17. GandalfGrå Says:

  Fler saker som gör att män betalar mer och får mindre kvar…är uppvaktningskostnader….betala för bio…resturangbesök…fritidsresor..inköp av diverse smycken..dyra rosor mm….vi män tycker ju om tekniska prylar det är nog dags att kvinnor uppvaktar oss med kapitalvaror som t.ex en hemmabio eller liknande…bara för jämställdhetens skull det skulle vara som en slags skatteåterbäring 😉 ….!

  //GandalfGrå

 18. Gonzo Says:

  Loke får inte bli Lucia

  ”Loke Båtshake i klass 5A på Flygelskolan tycker att skolan könsdiskriminerar för att han inte får bli Lucia.

  Varför vill du bli lucia?

  – För att det skulle vara kul, tycker jag. På min systers skola, Östratornskolan, är det en kille som blivit vald till Lucia.

  Vad fick du för reaktion från skolan?

  – De säger att det skulle förstöra deras Luciatradition om en kille blev Lucia.”

  Så ung men ändå så genusmedveten.
  Det fanns och finns fortfarande män som tycker att kvinnliga hockeyspelare, kvinnliga läkare och kvinnliga tomtar förstör traditonerna.

  Stå på dig Loke.

 19. Claes-Peter Says:

  Det förefaller vara en stark trend att kvinnorna övertar mer och mer av lärartjänsterna (bl.a). Och lärare har ju en väldigt kort årsarbetstid. Och – från min tid på Försäkringskassan minns jag, att lärare som var barnlediga eller sjukskrivna, brukade ‘friskskriva sig’ under loven, och fick då ordinarie lön alt sparade av sina föräldrapenningdagar, som började ticka först vid höstterminens början igen. Vet inte om reglerna fortfarande är desamma.

 20. Torstensson Says:

  Gandalf

  Eller så gör man som albanska killar gör mot albanska tjejer (enligt en alban jag känner )

  ”Få dom att känna att dom har fått massa saker, fast det egentligen är dom som har gett dig massa saker”.

  Jag vet inte vad han menar men jag TROR jag vet.

  Om jag nu ska ska försöka hålla det till en normal nivå så kan jag säga som så här. Jag ger också min tjej rosor men också en jäkla massa cigg (mycket konstigt jag vet) och jag ger henne rätt kraftigt mycket chocklad-

  Låt oss också vara på det klara med att man kan få en tjej på väldigt gott humör genom att använda tungan mer än till att prata.

  Dock så menar jag att svenska killar är såååå lurade. Killarna i Sverige gör allt detta för att få en tjej som inte ger ett jutta tillbaka.

  Kan svenska kvinnor laga mat? Nej.

  Kan svenska kvinnor vara charmiga? Nej

  Är svenska kvinnor milda och behagliga ? Nej, dom är ganska manhaftiga jämfört med allt utom tyskor.

  Så jag fattar inte hur ni kan hålla på och fjäska för swedish ladies ..ärligt talat grabbar jag ska berätta er en sak.

  Jag är hetero. När jag festar på gayklubbar så får jag mer uppvaktning under en timme av män än vad jag hade fått under 2 år av svenska kvinnor.

  Svenska tjejer är skittråkiga och superbortskämda. Det där gäller inte Tanja och alla andra charmanta damer som redan är på vår sida. Dom är hur bra som helst. =)

  Godnatt.

 21. Gonzo Says:

  Glömde länken
  http://www.sydsvenskan.se/lund/article1588695/Luciatraditionen-diskriminerar.html

 22. Torstensson Says:

  Heja Loke btw. Klart grabben ska vara lucia. Om kvinnor ska sno våra domäner så är det inte mer än rätt att vi snor och trampar på deras gamla domäner.

  Nu är det slut på prinsesslivet brudar. Nu är det killarnas tur att vara drottningar. Låt vinet och betjänterna flöda. Hit med divanen och några fjäskande kvinnliga eunuckar.

  Godnatt nr 2

 23. 50/50 Says:

  Torstensson, lägg ner de där löjliga hatkommentarerna mot svenska tjejer. Jag vet att du egentligen inte hatar svenska tjejer (eller?) och sådana kommentarer stjälper mer än vad de hjälper. Vad hade du sagt om en tjej hade skrivit:

  ”Kan svenska killar laga mat? Nej.
  Kan svenska killar vara charmiga? Nej
  Är svenska killar spännande och eldiga? Nej, dom är ganska omanliga jämfört med allt utom….. ja vafan är mer omanligt än en svensk man?”

  Nej tack till ett sådant könskrig.

 24. Jack Says:

  test

 25. Jack Says:

  50/50

  ”lägg ner de där löjliga hatkommentarerna mot svenska tjejer”

  Håller med, svenska tjejer är hur gulliga som helst
  När man har pengar. 😀

  Nej men allvarligt, de är relativt ”självständiga” har jag hört sägas som något positivt. Kan ju vara negativt också men iallafall. Dock antar ju alla delvis beteende utifrån rådande miljö, dvs oavsett ursprung. En afrikansk tjej i Sverige blir med tiden mer svensk. Flyttar man utomlands med en svensk kvinna blir hon förmodligen anpassade till den miljön, liksom en själv. På samma sätt förändras svenska tjejer ifall vi ändra lagarna i Sverige. Vill vi att svenska tjejer ska vara annorlunda måste vi ha andra lagar här i Sverige helt enkelt. t ex. Förmodligen går de att förändra med kultur, journalistik osv också.

 26. 50/50 Says:

  @Jack

  ”Håller med, svenska tjejer är hur gulliga som helst
  När man har pengar.”

  Om du läser David M Buss bok ”The Evolution of Desire” ( http://www.amazon.com/Evolution-Desire-Strategies-Human-Mating/dp/0465021433 ) kan du läsa att svenska kvinnor faktiskt hör till dem som bryr sig minst om makens inkomst (rekordet har dock Nederländerna så om du verkligen är rädd för gold diggers kanske du borde flytta dit). I samma bok kan du dessutom läsa att svenska kvinnor innehar världsrekordet i samlag utanför förhållande dvs. ”tillfälligt sex”, samt att svenska män har världsrekord i att inte bry sig om ifall tjejen är oskuld (i de flesta kulturerna är detta ett krav för giftermål).

 27. Jack Says:

  50/50

  Tack för länk/info, det låter rimligt alltihopa. Pengar är fortfarande en faktor dock.

 28. Robban Says:

  Off topic men tycker det är intressant när det gäller debatten om relationsvåld.
  http://www.nettavisen.no/nyheter/article3288967.ece
  ”Utlänningar bakom 70 % av våld i familjerelationer”
  Varför tar inte svensk media/polis upp det där?
  Det måste ju ha väldigt stor betydelse när det gäller att motverka relationsvåld

 29. Jonas P Says:

  Intressant aspekt att heltid inte är heltid beroende på var man jobbar. Själv jobbar jag i vården (landstinget) och där jobbar jag heltid men det är bara 36 timmar i veckan. Eventuell flextid jag jobbat ihop kan jag ta ut som ledighet. Jag tvingas i princip aldrig jobba över och om jag skulle göra det får jag enkel eller kvalificerad övertid som jag kan välja att ta ut som pengar eller komptid. Vet att kompisar jag har i den privata sektorn ofta mer eller mindre tvingas jobba övertid utan ersättning.

 30. Johan Says:

  ”Utlänningar bakom 70 % av våld i familjerelationer. Varför tar inte svensk media/polis upp det där? Det måste ju ha väldigt stor betydelse när det gäller att motverka relationsvåld. ”

  Robban: för att en utländsk man inte tillhör den vita, medelålders förtryckarklassen. Att fotografera vita män som sitter bredbent på tunnelbanan är därför högre prioriterat av radikalfeministerna.

 31. Jack Says:

  Såg på Pelle billings blogg sändning från axess tv och gav följande kommentar vilken är väl värd att posta här med:

  Såg inslagen. Och något som jag inte tänkte på först men som i själva verket är helt enormt och i min mening värt ett eget inlägg är det som både den kvinnliga mångstyrelseledamoten ur publiken Eva Ryde Ridderstad (?, Jag kan ha hört fel på namnet) och Nyamko Sabuni sade utifrån temat skola och utbildning.

  – Att Sverige står inför ett problem med unga arga män som kan vara farliga för samhället.

  Eva sade att unga arga män varit ett problem för demokratier men den som kan sin historia vet att unga arga män i själva verket är ett problem inte i första hand för demokratier utan för tyrannier och diktaturer.

  Dessa samhällen har genom historien sett sig störtade av de unga arga männen för att istället införa frihet, likställhet, rättvisa osv istället. När regimer uppvisar rädsla för unga arga män måste man fråga sig vad för slags regim vi talar om? Vad står statsfeminism och spetsridån för egentligen som befarar att väcker vreden i den svenska befolkningen.

  Och vad betyder det att vi i Sverige har en jämställdhetsminister som öppet erkänner sig ha fört en politik som gör att unga arga män framstår som hotfulla? Är unga arga män bara helt galna idag eller gör samhället något fel?

 32. Liberalen Says:

  Jack skriver ”gör samhället något fel?”

  Ja:
  1. Omvänd rasism, dvs. självhat.
  2. Könshat, dvs. självhat.

  Den uppenbara kontentan av 1+2 blir: Självutplåning.

  Drives av vänstern. Trianguleras av högern. Som sedan rövslickas av den ryggradslösa PK-karriäristen i media.

  När vanliga människor reagerar mot det uppenbart förljugna och självdestruktiva vansinnet så avfärdas det av den mediala överklassen som: ”Näthat av arga unga män”.

 33. Lena Says:

  Torstensson:
  ”Nej, dom är ganska manhaftiga jämfört med allt utom tyskor. Så jag fattar inte hur ni kan hålla på och fjäska för swedish ladies ..ärligt talat grabbar jag ska berätta er en sak.

  Jag är hetero. När jag festar på gayklubbar så får jag mer uppvaktning under en timme av män än vad jag hade fått under 2 år av svenska kvinnor.”

  Man kan ju fundera på hur lyckligt gift en heterosexuell man är när han springer på gay-klubbar? I normala fall brukar en heterosexuell man inte uppskatta uppvaktning från homosexuella.

  I slutet av år 2010 hade Sverige 9 415 570 invånare. Ålderstrukturen var i åldern 15-64 år: 64,53%, män 2 911 949; kvinnor 2 914 730.

  Överskott av kvinnor. När du tycks veta så mycket om alla kvinnor, som att de inte kan laga mat, ge tillbaka något, är manhaftiga saknar charm. Så antar vi givetvis att du gått igenom alla dessa kvinnor.

  När du sedan anser att kvinnor är manhaftiga, så kan vi väl säga att det inte är så manligt av en heterosexuell man att gå på gayklubb.

  Jack:

  Om du och andra bara träffat billiga tjejer. Så innebär inte det att alla tjejer tar män bara för pengar. Det krävs nog även andra egenskaper. Spola ner bitterheten kan vara ett första steg.

 34. GandalfGrå Says:

  Från en sak till en annan …tittade på uppdrag granskning….om den ensamarbetande tjejjen på häktet…i programmet tas inte en enda gång upp att vårdaren var tjej och om den situationen är OK….haha hur kan man genomföra ett helt program…om en tjej som blir ihjälslagen på ett häkte, uan att ta upp det uppenbara i lämpligheten..att kvinnor ska ta hand om livsfarliga kriminella män…det är helt ofattbart att ingen säger något om det…!

  Jag vill inte att någon ska tro att jag inte lider med familjen…det gör jag naturligtvis..och den unga tjejjen verkade vara en mycket fin person..! Men…..

  är jag helt ensam om att tycka att det är jävligt olämpligt med ensamma kvinnliga vårdare…kvinnor ska inte jobba inom kriminalvården…punkt slut..!

  //GandalfGrå

 35. Jack Says:

  Gandalfgrå: Kvinnor ligger ofta bättre till genom att de sällan dödas. Könet är dock oväsentligt men det ska vara rutiner som tillser säkerheten. T ex skulle det varit säkrare med två män eller fyra kvinnor (som naturligtvis bara ska ha hälften så mycket betalt per person för ett tvåmansjobb) kan lösa uppgiften, precis som vad gäller att bära bårar.

  Lena: ”Det krävs nog ÄVEN andra egenskaper”, i rest my case. 😀

 36. Lena Says:

  Jack:

  ”Lena: ”Det krävs nog ÄVEN andra egenskaper”, i rest my case.”

  Försökte vara ironisk. Det jag menade vara att det inte är pengarna alla kvinnorna utgår från i första hand. Däremot kan pengarna bli en följd av en del mäns egenskaper. T ex handlingskraft, initiativförmåga och kanske rentav avsaknad av bitterhet.:)

  Och det är ju alltid positivt att kvinnan inte ska behöva betala för allt. Har noterat att vissa män blivit väldigt snåla och giriga på pengar själva senaste tiden. Inte många slänger upp plånboken. Trots att de tar initiativet att vilja gå ut. Utan de föreslår ofta själva, – Nej, men vi delar väl på notan. Självklart är det inga problem vid andra tillfällen. Bjuder jag dock folk på middag hemma, så skulle jag aldrig säga. Ok, det vore bra om ni betalar en hundring var för matkostnad och arbetskraft.

 37. Jocke S Says:

  Ja detta är ju alldeles riktigt, alla argumenten. Redan för flera år sedan presenterades i finska Huvudstadbladet, en undersökning som påpekade att män förlorar studieplatser på universitet mm genom värnplikten.
  Plus att vi har förlorat tid förstås, och en del annat, vi om gjordt denna i alla tider och kulturer mansdiskriminerande plikt!
  Därför är det också märkligt, den finska utredning som kom fram till att ”finska tjejer slår sin manliga partner 7 ggr så ofta som tvärtom”!
  Men i Sverige babblar regeringen Reinfeldt fortfarande sitt lögnaktiga fjäsk om ”mäns våld mot kvinnor”!
  Feminismens ”könsanalys” är något av det falskaste enögda hyckleri som någonsin åstadkommits i mänsklighetens historia!

 38. Jack Says:

  Lena,

  Kvinnor är attraherade till de egenskaper män visar när män har pengar. Dvs, få gör en koppling till pengar endast. Men många är intresserade till män med pengar via de egenskaper som pengar är kopplade till.

  Pengar endast och dess betydelse ska inte underskattas dock, inte gentemot alla kvinnor, men för alla män gentemot tillräckligt med kvinnor för att inte ha några problem att leva ett liv omgärdad med intresserade kvinnor utan att som man behöva några speciella ytterligare kvaliteter.

  Att t ex vara bitter skulle fungera utmärkt. Vänligen sluta med dock ditt ocilivserade skambeläggande språk. Det hör heller inte till saken med vare sig personangrepp eller påhittade personangrepp.

 39. Lena Says:

  Jack:

  ”Vänligen sluta med dock ditt ocilivserade skambeläggande språk. Det hör heller inte till saken med vare sig personangrepp eller påhittade personangrepp.”

  Kan tyvärr inte se på vilket sätt du förtalsfullt påstår att jag använt ett ociviliserat skambeläggande språk!? Du menar troligen när jag inte godkänner ert generella skitsnack mot kvinnor. Sedan är det lämpligare om du noterar dina manliga kollegors språk om kvinnor istället.

  Tack ändå för att du visar upp GenusNytts dubbelmoral och hyckleri. Här tillåts att kasta skit mot kvinnor. Dock aldrig att svara emot!

 40. Jack Says:

  Lena:

  ”Kan tyvärr inte se på vilket sätt du förtalsfullt påstår att jag använt ett ociviliserat skambeläggande språk!? ”

  Så här skrev du precis:
  ”Om du och andra bara träffat billiga tjejer.”
  ”Spola ner bitterheten kan vara ett första steg.”

  Gällande din totala omedvdetenhet kommer jag att tänka på vad en nobelpristagare i litteratur Doris Lessing sa angående feminism:
  ”I find myself increasingly shocked at the unthinking and automatic rubbishing of men which is now so part of our culture that it is hardly even noticed”

 41. Dan Says:

  Lena:

  Det finns alltid folk i olika forum som använder språk (vilket ofta avråds från och bekämpas här) som inte är så tilltalande. GenusNytt modereras väldigt sällan pga tidsbrist. Jag är ledsen för att en del män använder Genusnytt för att vädra sin bitterhet eller helt enkelt för att avreagera sig.

  Men att några få skulle använda fel språk på Genusnytt är inte lika avgörande som när radikalfeminister i våra tidningar, TV och radio kallar män både det ena och andra utan minsta motstånd. De som uttalar sig på olika forum har inte ens en procent av den makt som den som uttalar sig i rikstäckande media. De hörs och syns av miliontals.

  Även i just den här posten kan du se andra som försöker avråda från dålig språk. Några få vill inte lysna. Jag har läst feministbloggar där de uppmuntrar varan till allt råare poster men också feministforum där man undanber sig fult språk som en del inte lysnar på.

  Så döm inte GenusNytt pga ett fåtal. Ha det bra.

 42. Lena Says:

  Jack:

  ”Om du och andra bara träffat billiga tjejer.”

  Ja otroligt! Vad kan ha föranlett den kommentaren!? Möjligen din och Torstenssons generella yttranden om alla kvinnor. Den senaste från dig:

  ”Håller med, svenska tjejer är hur gulliga som helst
  När man har pengar.”

  Vore det sant. Innebär det att du kan hålla upp en sedel i din hand och det skulle skulle leda till att tjejer skulle bete sig som billiga våp. Er syn på kvinnor här inne är ofta en aningens negativ.

  ”Spola ner bitterheten kan vara ett första steg.”

  Ja det stämmer. Skulle jag sitta på ett forum och beklaga mig över män hela dagarna. Så kan jag garantera att även jag skulle ses som bitter!

  Dessutom var det ett ärligt tips. Du lär knappast signalera öppenhet med ditt kroppsspråk om du är, ska vi säga missnöjd, med kvinnor denna gång istället.

  ”Gällande din totala omedvdetenhet kommer jag att tänka på vad en nobelpristagare i litteratur Doris Lessing sa angående feminism”

  Har alltid förundrats över kvinnor som talar ner kvinnor bara för att få kredit av män. Vissa menar även att feminister, sägs göra karriär på att få kvinnor att känna sig orättvist behandlade.

  Kan det vara samma taktik, som bloggägarna för de här så kallade ”Jämställdisterna” även strävar efter!?

  Vad exakt är det som gör dig mer förtyckt i Sverige idag i jämförelse med kvinnor? Förutom avsaknaden av lika delat föräldraskap vid födseln av barn? Eller vissa politiskt riktade satsningar för kvinnor, vilket inte ens alla kvinnor tar del av. Politik är mer ett rävspel.

 43. Lena Says:

  Dan:

  ”Men att några få skulle använda fel språk på Genusnytt är inte lika avgörande som när radikalfeminister i våra tidningar, TV och radio kallar män både det ena och andra utan minsta motstånd.”

  Jag har uppmärksammat några krönikörer som talat nedsättande om bland annat Pär Ström. Troligen bland annat en effekt av hans bok, Sex feministiska myter.

  Något många inte inser är, om alla negativa artiklar och uttalanden om män från världen samlas på ett och samma forum, så ser det värre ut än det är i det stora hela. Matar vi oss med en massa negativt mår vi även sämre. Det strider dessutom emot alla psykologiska förstärk-dig-själv-metoder! Metoder hur vi bygger upp oss själva.

 44. Robban Says:

  Lena
  Det byggs idag upp ett stort underskott av kvinnor eftersom det föds fler män än kvinnor (likadant i hela världen) och lika många män dör inte i tidig ålder som förut. I Sverige har vi ytterligare problemet i att vi de senaste åren har haft den största bidragsinvandringen i människans historia, varav främst män. Samtidigt ska den svenska kulturen nu samsas med kulturer där främst kvinnor inte får ha en relationen med någon från en annan religion/folkgrupp.

  Detta är en tickande demografisk bomb!

 45. Jack Says:

  Jocke S,

  ”Feminismens ”könsanalys” är något av det falskaste enögda hyckleri som någonsin åstadkommits i mänsklighetens historia!”

  Tidigare har sagts att feminismen är några av de största lögnerna i Sveriges historia, avslöjad för ens ögon för varje besökare här på Genusnytt, de nakna kejsarinnorna av hen-dynastin Sverige.

 46. Jack Says:

  Lena,

  Dina slutsatsformer är felaktigt dragna, dvs de är påståenden utan belägg i en logiskt osammanhängande harang. Det adderar inte till din sak. Det samband som finns mellan dina påstående är dock ”Men are bad, Genusnytt is worse, Jack and torstensson is the worst in the world”.

 47. Ullis Says:

  I Sverige har inte offentliganställda kortare arbetstid. Det finns många privata arbetsgivare, tex inom IT, som lockar med kortare arbetstid än 40h/v. Hos många arbetsgivare kan man välja om man vill ha ut ledighet i i tid eller pengar. Det valet kan även män göra. Finska män tvingas jobba gratis i ett år men finska mammor tvingas ju jobba gratis mycket mer eftersom de tar hand om barn så vad gnäller män för?

 48. Rick Says:

  @Ullis
  Du har en fallenhet för att komma med fullkomligt malplacerade och fenomenalt felaktiga kommentarer.
  I Finland, liksom i Sverige, är baranfödandet frivilligt. Det är inte militärtjänsten. En kvinna som vägrar bli mamma döms däremot inte till fängelse.
  Finland har ett utmärkt och välutbyggt system med förskolor (som i Sverige, ungefär), så ingen kvinna eller man är tvungen att stanna hemma under långa perioder. Under dessa perioder får man föräldrapeng. Däremot skiljer sig finska kvinnor inte nämnvärt från andra kvinnor genom att de påfallande ofta insisterar på att ta hand om de barn de fött till världen.
  Så säg nu Ullis, vad är du ute efter med dina kommentarer?

 49. Joakim Says:

  Ja du, Ullis. Vad svenska kvinnor förtrycker sig själva och andra kvinnor. Vad förtryckta de är som inte visar sina män var skåpet ska stå innan de gör barn. De blir säkert glada över att nekas halva föräldraförsäkringen.

 50. Louise Says:

  Som ni ser beror det mest på frivilliga faktorer. Märkligt att det ses som ett problem på Genusnytt när män väljer att arbeta mer i Finland men helt naturligt när kvinnor stannar hemma med barnen i Sverige. Antingen är det ett problem åt båda håll eller så får alla fortsätta välja själva utan att det ses som ett problem. Hur ska ni ha det?

 51. paulisumanenPauli Sumanen Says:

  Ullis. Du säger mammorna får arbeta ”gratis”. Vad du vet egentligen om Finland?

  I Finland mamman får ungefär 80 % av sin löne under sin mamma/föräldrarledihetstiden, som är nära ett år. Och den tiden ger henne också pensionen och alla lönehöjningarna. Man får ingen lön och ingen pension av sin tid under lumpet. Av alla finska män 90 % tvingas att göra lumpet eller civiltjänst, eller gå till fängelset (civiltjänst var 16 månader inte så långt borta i tiden). Av kvinnor inte 90 % föder barn (frivilligt). Endast svår psykisk eller fysisk handikapp frigör finska män från lumpet.

  Vill du säga, att föda barn är ett alternativ till lumpet? Vad skulle nu svenska och alla andra EU-ländernas och USAs män göra, att ersätta kvinnornas möjlighet att föda?????

 52. Lena Says:

  Jack:

  ”Dina slutsatsformer är felaktigt dragna, dvs de är påståenden utan belägg i en logiskt osammanhängande harang.”

  Ja om vi vill göra det enkelt för oss och tala osanning. Citerade annars dig och svarade direkt under, så jag kan inte riktigt få ihop din logik heller.

  ”Det samband som finns mellan dina påstående är dock ”Men are bad, Genusnytt is worse, Jack and torstensson is the worst in the world”.

  Möjligen kan det handla om en projektion från dig.

  Jag har aldrig skrivit att män är dåliga. Därför går det inte heller att koppla på det felaktiga, första påståendet mot det andra felaktiga. Slutligen sade jag aldrig heller att att du och Torstensson är sämst i världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


<span>%d</span> bloggare gillar detta: