DN gör Facebooks företagsledning till kvinnofråga

by

Dagens Nyheter har skrivit en starkt genusvinklad artikel om Facebooks ledning.  Det börjar med rubriken, som är:

”Kvinnan som tämjde Facebook”

Vadå ”tämjde”? Är det cirkus? Förklaringen för man efter att ha läst ingressen, som börjar så här:

”Sheryl Sandberg är den kvinnliga toppchefen som gått från att basa över finansministerns stab till att erövra det mansdominerade entreprenörsparadiset Silicon valley. Hon har tämjt ett bångstyrigt Facebook och är sedan tre år tillbaka Mark Zuckerbergs högra hand.”

Jaha, stället var mansdominerat. Vi svenskar, som vet att män är djur, förstår snabbt valet av ordet ”tämjde”.

Man känner direkt att det här inte är en neutral text. Det ligger aggressivt genustänkande bakom. Eller vad tycker du?

Orden är aggressiva och/eller genusvinklade. ”Tämjde”, ”erövra”, ”mansdominerade”, ”tämjt” (igen), ”bångstyrigt”. Och så är ju rubrikens första ord ”Kvinnan”, och just könet på företagsledaren är artikelns röda tråd.

DN beskriver Facebooks grundare Mark Zuckerberg i ganska negativa ordalag. Så här skriver tidningen:

”2007 träffade Facebooks grundare Mark Zuckerberg Sheryl Sandberg på en julfest. Då var han en 23 år gammal och oerfaren företagsledare med ansvar för ett av historiens mest snabbväxande företag. Som en bångstyrig treåring hade Facebook blivit honom övermäktigt. Anställda lämnade företaget och trots att Facebook hade miljontals användare var det inte helt solklart hur bolaget skulle tjäna pengar. Han behövde någon som kunde styra upp det på rätt kurs.”

Nu var det väl ändå så att det var Mark Zuckerberg som startade bolaget. Så något måste han ju ha mellan öronen i alla fall. Sheryl Sandberg kom in som anställd chef när företaget redan var etablerat och förutspåddes en gyllene framtid.

Jag tvivlar inte alls på att Facebook i början inte var bra på organisation och struktur. Det brukar vara så med nystartade entreprenörsföretag. Det beror på att de som startar företag ofta är djärva och lite vilda av sig – annars hade de inte startat företag. Så kallade förvaltartyper – som är jättebra på ordning – får aldrig ändan ur vagnen att starta eget. De kan inte, eller vågar inte.

Man kan ju också konstatera att Zuckerberg tydligen insåg att han behövde en extern och erfaren chief operating officer – så han löste ju problemet när han anställde Sandberg. Vilket väl är det yttersta beviset på att han var situationen mäktig.

DN avslutar artikeln med en koppling som närmast är feministisk:

”Sheryl Sandberg är en ivrig förespråkare för kvinnors rättigheter och för att få in fler kvinnor i affärslivet. Många förutspår att hon går en politisk karriär till mötes.”

”Få in fler kvinnor i affärslivet”, skriver DN. Tja, om man utgår från det som artikeln handlar om – Facebook – så hade det ju blivit en starkare roll för kvinnor om Sheryl Sandberg hade startat företaget istället för att sitta mera tryggt på en anställning. Men det var en man som startade Facebook.

Det var för övrigt två män som startade Microsoft. Det var två män som startade Apple. Det var två män som startade Google. Det var en man som utvecklade operativsystemet Linux. Det var en man som startade Skype. Det var en man som startade Twitter. Varför tar kvinnor inte sitt ansvar när det gäller att föra den digitala revolutionen vidare?

Det där sista var lite skämtsamt menat, som en ironi över antijämställdisters ständiga prat om att män inte tar sitt ansvar.

När man läser den här artikeln märker man tydligt att vi lever i en tid när genus är viktigare än det mesta. Genushysterins tidsålder.

Läs artikeln här. Tack för tipset, Boye!

Annonser

46 svar to “DN gör Facebooks företagsledning till kvinnofråga”

 1. Johan Says:

  ”Hon har tämjt ett bångstyrigt Facebook och är sedan tre år tillbaka Mark Zuckerbergs högra hand.”

  Frågan är ju vad Zuckerbergs högra hand annars brukar göra… 😉

 2. Ulf Says:

  Larvigt!

  Hon verkar ha gjort ett bra jobb, och förlitade sig på experterna för att kunna komma fram till en modell för hur man skulle kunna nå lönsamhet utan att skrämma iväg användarna.

  Enligt artikeln i New Yorker, som DN utgått ifrån, så gjorde Zuckerberg precis det man skall, i hans position, och med en noggrannhet och mognad som imponerar:

  Sandberg says they asked each other, “What do you believe? What do you care about? What’s the mission? It was very philosophical.” Social networking seemed to have better prospects than newspapers and she didn’t want to move to D.C., so she gently turned down Donald Graham.

  Det verkar som om Zuckerberg hade en vision redan, och att han var klar över vilken typ av person han behövde för att realisera den. Att det i detta fall var en kvinna tycks vara sekundärt, även om DN ser ut att vilja göra det till själva grejen.

 3. PO Says:

  Håkan Lans uppfann färgskärmen och datormusen.

  Några hundra amerikanska advokater har jobbat hårt på att förneka det.

 4. Jämställdisthumor - En Elak Jävel Says:

  […] Tänkvärt med glimten i ögat av jämställdisten Per Ström. […]

 5. Jocke S Says:

  Hela detta med ”kvinnor kan” och DN:s ständiga blockering på området är faktiskt ÄVEN kvinnoförnedrande. Och mansdito förstås. Men en viktig ingridiens i det fortsatta könskrig som svenska media underblåser för att får uppmärksamhet.

 6. John Berg Says:

  ”Det var en man som startade Skype.”

  Två män till och med. Niklas Zennström och Janus Friis.

  Wikipedia:

  ”Skype är ett företag verksamt inom området Internetbaserad kommunikation, främst IP-telefoni. Företaget grundades 2003 av svenske entreprenören Niklas Zennström och dansken Janus Friis[1], vilka tidigare gjort sig kända för fildelningsprogrammet Kazaa. I september 2005 köpte amerikanska Ebay upp Skype för minst 19 miljarder kronor – köpeskillingen kan beroende på företagets ekonomiska utveckling de kommande åren uppgå till 31 miljarder kronor.[2] Detta gjorde Niklas Zennström till en av Sveriges rikaste män.”

 7. Göran Jansson Says:

  Stämmer väl in på de gamla kvinnliga arketyperna och drömmarna om att ”” snärja mannen” , som i de gamla sagorna om ”Skönheten och Odjure”t , ”Rödluvan och Vargen” m.fl , där det starka och det brutala förenas med det kvinnliga .
  Detta kan låta som floskler , men förklarar varför språkbruk som ”att tämja” känns helt logiskt , i vart fall för DN .

  Tips : Gå in på Axess Play och kolla på ”Farväl till feminismen ” .
  En riktig vitamininjektion !!
  Feminismen sprattlar i dödsryckningar och vi har de begåvade på vår sida !

  Mycket väl använd tid .

 8. Pinglan Says:

  Vet inte om ni redan känner till – men man slutar aldrig att förvånas:
  http://www.dn.se/dnbok/dnbok-hem/forsta-barnboken-om-hen

 9. Lorem Ipsum Says:

  Facebook grundat av Martha Zuckerberg.
  Apple grundat av Stephanie Jobs.
  Google grundat av Lara Page och Seriozha Brin.
  Twitter grundat av Jackie Dorsey.
  LM Ericsson grundat av Lea Magnhild Ericsson.

  Men så ser inte verkligheten ut. Patriarkatet är mäktigt 🙂

 10. Mrs G Says:

  Ordmärkeri tänker jag. Om man verkligen vill hitta en konflikt i allt så gör man så som du gör, vänder och vrider på allt tills det blir ett problem.

  Mrs G

 11. Ivar J Says:

  OT: Och allra hårdast drabbas kvinnorna?

  ”Under senaste året har 15 procent av pojkarna i årskurs 6-9 utsatts för fysiskt våld i eller på väg till eller från skolan. Andelen bland flickor är 9 procent, visar en enkätstudie av Stockholms universitet med över 2 000 elever och lärare, rapporterar SVT.

  Av lärarna svarar 7 procent av de manliga och 5 procent av de kvinnliga att de utsatts för våld.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/valdet-i-skolan-ar-utbrett_6702183.svd

 12. Aktivarum Says:

  Upplysning:

  Mark Zuckerberg är datanörd – inte företagsledare.

  Företagsledare för Facebook var den då 24-årige Sean Parker medskapare av Napster) som använde sina kontakter för att fixa ett möte med investeraren Peter Thiel. Sean Parker belönades av Zuckerberg med några procent av ägandet i Facebook och är sålunda hyfsat rik idag.

  Grundaren av Spotify är också en man, Daniel Ek. Gissa vem som investerat 15 miljoner dollar i Spotify och sitter i styrelsen? Skall kanske en kvinna komma fem år senare när det är ”safe” och få äran att ”tämja” spotify också.

 13. Leo Says:

  Jag reagerade också när jag läste den artikeln, men antagligen inte på samma sätt. Bortsett från sista stycket så skulle artikeln mycket väl kunnat bli publicerad om det var en män istället för en kvinna. Well… kanske inte i DN och det är DET som jag reagerade på: DN har ju själv erkännt att de genusanpassar sin tidning genom att jobba aktivt för att få fler kvinnor på bild etc. Detta är fruktansvärt kontraproduktivt. Hade de inte curlat fram kvinnor så hade min tanke när jag läst artikeln i fråga antagligen varit ”ooh cool tjej!” men när jag vet agendan hos DN blir jag mest mistänksam och tänker ”undrar hur många intressanta artiklar om killar de dissad innan de hittade denna.”

  Det hela är såklart ett mycket mer generellt problem om hur man imponeras av människor. Självklart utgår man från den informationen man har. Är den infromationen dessutom så tydligt som siffror eller uttalade policies som säger att en kvinna får en tydlig fördel (sett som individ och inte som grupp, dvs en random kvinna har fördel över en random man), så drar detta så klart ner ”imponeringsfaktorn” hos kvinnorna i fråga.

 14. Antifeminist Says:

  ”Tämjde”, ”erövra”, ”mansdominerade”, ”tämjt” (igen), ”bångstyrigt”.

  Ja visst är det så man känner. Aggressiv feminism. Det är därför jag är anti. Jag är inte bara jämställdist. Jag är anti mot allt som luktar vinkling. Jag är förbannad för att jag blir diskriminerad. Jag är född med ett oehört rättvisetänk. Nog därför jag inte tåler feminismen. Jag är för logisk för att ta till mig saker som inte stämmer. jag ser bluffen. Jag är äcklad. Jag är antifeminist.

 15. Antifeminist Says:

  …men på något sätt lättar det ändå lite när det är vackra kvinnor man ser. Värsta jag vet är tjocka / feta kvinnor (stora rövar) som dessutom är feminister. Jag klarar inte sådant men som sagt för mig lättare vreden ändå lite när det utseendet är med feministen. Liksom lite lättare att ta det då kan jag känna.

 16. Penumbra Says:

  ”Erövrade mansdominerad domän och tämjde den”

  Hehe, ”är det cirkus”. Bra fråga. Feminismen i sig är cirkus. Skribenterna blir allt absurdare i sina profeministiska uttryck. Man gnuggar ögonen och undrar vad det är för folk som skriver i våra tidningar nuförtiden. Fast man kanske inte skulle förvåna sig.

  Sedan finns ett obestridligt faktum – inget framgångsrikt företag inom IT har någonsin startas och utvecklats av en kvinna. Det är en ung bransch och det går inte att skylla på den traditionella kvinnorollen. Det är helt enkel så att kvinnor inte är lika kreativa och idérika inom teknik och vetenskap. Och därmed basta! Det går bra att komma efter och ”tämja” något som redan är uttänkt och etablerat med det är inte samma sak.

  Vad säger ni om det, fascistfeminister?

 17. På väg härifrån Says:

  För en tid sedan var jag i öst på genomresa. Jag var då bla i Ukraina och Moldavien. Jag upplevde där ett patriarkat som faktiskt fanns. Det var män överallt som hindrade mig. Jag må säga att det inte heller riktigt kändes som min grej. De tyckte säkert att jag var feministisk, och det var jag kanske i förhållande till dem. Nej ! Bästa land man kan befinna sig i är i ett land med frigjorda kvinnor men ändå liksom på sin plats. Ett fattigare land än Sverige där man kan ta manlig plats på ett helt annat sätt. Men som sagt Moldavien osv var inte min grej eftersom där var det patriarkatet som hindrade mig att leva efter eget önskemål. Closer to home är det matrikatet och feminismen som är gisslet. Jag vet inte vad detta hade med artikeln att göra men det tål ändå att tänkas på.

 18. Joakim Says:

  Förespråkare av feminism heter det. Inkvotering av kvinnor till affärslivet är ingen rättighet. Om Mark Zuckerberg inte vill ha sån här publicitet borde han inte ha anställt en feminist.

 19. JD Says:

  Såg just Birgitta Ohlsson (FP) mot Gustav Fridolin på Agenda SV T.
  Huh vilken arrogant, dominant,otrevlig översittartyp!
  Exakt så som feminister felaktigt beskriver män.
  Ajöss FP. Nu återstår bara KD för min del.

 20. Ulf Says:

  När man läser den längre artikeln i New Yorker, dyker sådana här passager upp:

  At her Phi Beta Kappa induction, there were separate ceremonies for men and women. At hers, a woman gave a speech called “Feeling Like a Fraud.” During the talk, Sandberg looked around the room and saw people nodding. “I thought it was the best speech I’d ever heard,” she recalls. “I felt like that my whole life.” At every stage of her time in school, Sandberg thought, I really fooled them. There was “zero chance,” she concluded, that the men in the other room felt the same.

  Vadå?! Noll chans att män någonsin känner att de bluffar sig fram? Jag utgår ifrån att hon inte fått det från förtroliga samtal med män. Det är nog ganska generellt, det där, att människor känner att de är betydligt mer osäkra än de upplever att andra tror.

  Det fortsätter:

  Sandberg says she eventually realized that women, unlike men, encountered tradeoffs between success and likability.

  Jaha, män har inte sådana problem? Alla, män som kvinnor, som provat på att vara chef någon gång, lär upptäcka att man måste släppa tanken på att man skall vara omtyckt av alla. Man kan hoppas att bli respekterad, men även det kan ibland vara svårt.

  Det här tycker jag återkommer ofta. Kvinnor upptäcker att det är tufft att göra karriär, och utgår ifrån att män inte stöter på precis samma utmaningar. Möjligen har de inte den sortens samtal med de män de umgås med?

 21. Ulf Says:

  Fortsätter läsa New Yorker-artikeln. Det här var intressant:

  In her six years at Google, she had hired scores of male and female executives, but, she says, “the men were getting ahead. The men were banging down the door for new assignments, promotions, the next thing to do, the next thing that stretches them. And the women—not all, most—you talked them into it. ‘Don’t you want to do this?’ ”

  Väldigt mycket i linje med var Pär skrivit om flera gånger.

  En bit längre fram:

  Yes, she continued, we could swap anecdotes about sexist acts. But doing so diverts women from self-improvement. She opposes all forms of affirmative action for women. “If you don’t believe there is a glass ceiling, there is no need,” she told me. She doesn’t even like voluntary efforts to keep positions open for qualified women. There’s a cost, she explained, in lost time, and a cost for women, because “people will think she’s not the best person and that job was held open for a woman.”

  Hon är jämställdist!!! 🙂

 22. Klas Mattsson Says:

  Linux är inte ett operativsystem.
  Det är en kärna.
  Det var inte heller en man som låg bakom GNU/Linux, vilket är vad du i verkligheten pratar om, det var en stor rad män.

  Fortfarande är det med bred marginal flest män som utvecklar såväl linux som GNU kan tilläggas

 23. normal man Says:

  att en kvinnohatare kan få sån respons – hemskt!
  att han har mindervärdeskomplex – synd om honom!

 24. Lavazza Says:

  Ulf: Ja, det är någon slags kvinnlig solipsism. Eftersom män inte gnäller måste de ha det lätt. Kvinnor gnäller ju även när de har det lätt.

 25. Sigvard Says:

  Klas Mattsson säger 11 december 2011 kl. 22:08: ”Linux är inte ett operativsystem. Det är en kärna.”

  Klas, är Windows ett OS? :-I

 26. Göran Jansson Says:

  Bra Ulf !

 27. Ulf Says:

  Den här var också bra:

  She is emblematic, Gruenfeld thinks, of a post-feminist woman who believes that “when you blame someone else for keeping you back, you are accepting your powerlessness.”

  Det fanns en hel del i den där New Yorker-artikeln som DN hade kunnat lyfta fram, om de velat berätta en lite annorlunda story.

 28. Göran Jansson Says:

  #Antifeminist

  Du har nog missförstått hela grejen Tanken är väl att kvinnor och vi män ska leva tillsammans och utvecklas . Kvinnan är bland det finaste jag vet ; feministen bland de jobbigare . Blanda inte ihop de sakerna . Feminister är bara en liten del av kvinnorna och männen .Väl så högröstade , det medges !

 29. Jocke K Says:

  @ normal man

  Vem menar du är kvinnohatare? Pär Ström?

  För Pär Ström visar ju verkligen prov på sitt kvinnohat med åsikter som ”Män och kvinnor har lika värde och ska ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön”, ”Kvinnor är definitivt lika kapabla som män” osv…

  Att vara mot feminism är inte detsamma som att vara mot kvinnor.

 30. Undrande Says:

  Ursäkta för off topic, men…

  ”Hej och välkommen på tjejträff!

  Nästa tjejträff kommer att äga rum den 14/12 kl 17-19.30 i universitetsklubben ovanför Aula Nordica. Det bjuds på föredrag, intressanta samtal och middag. Inbjuden talare är Sylvia Benckert, och träffen kommer att ha historiskt tema med rubriken ”Kvinnor i naturvetenskapens historia – finns de? Var, när och varför inte fler?”

  Anmäl er senast 9/12 till xxxx.xxxx@xxxx.xxx.xx – glöm inte att ange eventuell specialkost!

  Institutionen för matematik och matematisk statistik anordnar regelbundet träffar för kvinnliga studenter som läser kurser inom matematik eller matematisk statistik. Information om kommande träff och en lista på tidigare träffar finns på http://www.math.umu.se/for-vara-studenter-ny/tjejtraffar/

  Varmt välkomna!
  Jämställdhetsgruppen på matte/matstat via Emilott och Lina”

  Får universitet finansiera tjejträffar?

 31. Undrande Says:

  @Undrande 12 december 2011 kl. 0:03

  Varför kapar du mitt nickname?
  Skapa eget!

 32. Eget nick Says:

  Sorry, inte meningen.

 33. Chroni Says:

  På väg härifrån:

  och hur hindrade de dig? Bra att skriva något utan att egentligen ens skriva någonting.

 34. Undrande Says:

  @Eget nick 12 december 2011 kl. 0:24

  Hemskt vad du var snabb med svaret.
  En stalker kunde inte svara snabbare.

 35. Eget nick Says:

  Undrande,

  Diskutera din paranoia med en psykolog istället.

 36. Jonna, ex-feminist Says:

  Hmm, kanske dags att kalla DN för Dagens Nyfeminister?

 37. Sofia Capel (@sofiacapel) Says:

  OT: Undrar vad du kommer skriva om #Killgruppen som startades av Cimon Lundberg inatt!

 38. Julius Evola Says:

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-2072687/Men-control-partners-targeted-domestic-violence-crackdown.html?ITO=1490

 39. T Says:

  Frågan är också hur mycket av sin sexuella makt hon använt sig av i sin karriär och hur lätt hon kommit undan utskällningar för att hon är kvinna.

 40. Gronberg.Info Says:

  Ni som klagar på nickname-kapning.. regga er på wordpress eller gravatar isåfall.

 41. David Says:

  Lilla Zuckerberg åkte in på räkmackan och sen blev det hela för mycket att hantera för den lilla pojken (han har ju ändå fått allt serverat). Då kom kvinnan in och räddade hela Facebook. Kvinnan förbarmade sig över den lilla inkompetenta mannen som inte visste vad han gjorde. – Vidrigt, att inte fler uppmärksammar stolligheterna som går parad i tidningarna. Skämmes ta mig fan på DN. Hur jxvla lågt ska ni sjunka?

 42. Undrande Says:

  @Eget nick 12 december 2011 kl. 1:41

  Diskutera dina projiceringar med en psykiatriker.

 43. Undrande Says:

  Undrande 12 december 2011 kl. 0:03
  + Eget nick 12 december 2011 kl. 1:41

  Den 25. november under artikel: Röd tråd från SCUM till skratt åt avskuren penis,
  kommer du bara en halvtimme efter att jag skrivit en kommentar kl. 0:31 och använder samma nick som jag. Då blir man mycket undrande vad det är du håller på med!

 44. Eget nick Says:

  Undrande,

  Nej, jag har inte skrivit i den tråden du nämner. Du har två stalkers att oroa dig över med andra ord…

 45. Claes-Peter Says:

  Jag snabbkollade [female OR woman innovators] och upptäckte att det var mycket mer tunnsått än vad jag kunde tro! Just innovation tycks vara en svag punkt hos kvinnor, i alla fall vad gäller ”stora” uppfinningar. Deras största pionjärinsatser hittar man inom sjukvården, ett par mikrobiologer och några stora namn inom begreppet omvårdnad – Marion Donovan uppfann ‘engångsblöjan’ (tack för det!) Florence Nightingale, Clara Barton, Elsa Brändström, Moder Theresa…

  Det väldigt manlighetsförnippade materialet Kevlar uppfanns av en kvinna, och inom kärnfysikens område finns Marie Curie och Lise Meitner. Datorhistorien framhåller främst Grace Hopper och den något omtvistade grevinnan Ada Lovelace (inte att förväxla med ”filmstjärnan”).

  Men den som uppfann den av feminister kanske mest utskällda produkten alla kategorier är också en kvinna – Ruth Handler uppfann den anatomiskt inkorrekta plastdockan Barbie!

  Men egentligen är det väldigt ointressant att debattera om män eller kvinnor är bäst på det eller det – för vi är ju inte två olika djurraser, utan det handlar om hona och hane av samma art. Utan Albert Einsteins mamma – ingen Albert Einstein. Hälften av DNA-t i våra celler kommer från vår mamma. Det är ju inte världens kvinnor i vi är i konflikt med – fast feministerna vill nog gärna få det att framstå så. Det är extremfeministiska tokigheter vi opponerar oss mot. Tappa inte fokus, missa inte målet!

 46. Stina Says:

  Sigvard säger 11 december 2011 kl. 22:10: ”Klas Mattsson säger 11 december 2011 kl. 22:08: ”Linux är inte ett operativsystem. Det är en kärna.” — Klas, är Windows ett OS? :-I

  Klas Mattsson, vart tog du vägen? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: