Pojkar drabbas mycket värre av skolvåld

by

En undersökning genomförd av Stockholms Universitet visar att pojkar är mycket värre drabbade av våld i skolan än flickor. Under det senaste året har 15 procent av pojkarna i årskurs 6-9 utsatts för fysiskt våld i eller på väg till eller från skolan. Av flickorna är det 9 procent som har drabbats.

Bland lärarna är det samma mönster, även om skillnaden är mindre. Av de manliga lärarna har 7 procent drabbats av våld, medan 5 procent av de kvinnliga har råkat illa ut. Läs mer här.

Vad blir då svaret? Kanske att ge flickorna träning i självförsvar, medan pojkarna får undervisning i feminism istället? Sagt på förekommen anledning (två länkar till två blogginlägg).

För övrigt 1: Nu skriver tidningen Sydsvenskan om projektet Enter, som hjälper tjejer (men inte killar) som har det svårt. Så här inleds artikeln: ”Stadsmissionens åttavåningslägenhet mitt i stan är tapetserad med kärleksfulla motbudskap som: ‘Du är vacker när du skrattar’ och ‘Hos oss kan du hänga av dig krav, duktighet och yttre förväntningar’ ”. Synd att killar inte omfattas. Tack för tipset, Bengt och Sara. Jag har tidigare bloggat om Enter här.

För övrigt 2: Igår lyckades Aftonbladet på ett väldigt krystat sätt plocka PK-poäng genom att få med ordet ”patriarker” i en ledare som handlar om ombyggnad av Slussen i Stockholm. Se nedan. Tack för tipset, Jimmy!

Annonser

29 svar to “Pojkar drabbas mycket värre av skolvåld”

 1. Jesuit Says:

  Skulle vara enormt kul att se en åttaVÅNINGSlägenhet…. Vilken enorm skrytfaktor den måste besitta. Varenda Stockholmare måste väl få ett tuppjuck bara vid tanken på att lite anspråkslöst så där släppa ut denna bostadsadress vid en bättre vinmiddag på någon fashionabel krog i city…?

 2. Snötösnötö Says:

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3946

  Musikhjälpen om flickors rätt till skolgång. Kanske redan har skrivits om.

 3. Jocke Says:

  Det är faktiskt helt otroligt och fullständigt makabert hur samhället så totalt vägrar se att pojkar och män är de som allra mest drabbas av våld i samhället. Man undrar om det beror det på den vanliga attityden – det vill säga ”de får skylla sig själva, liksom”!

  Man undrar också om samhället är totalt oförmöget att se kopplingen. Alltså att detta i förlängningen skapar problem också för omgivningen, med andra ord även för kvinnor och samhället i stort. Det borde alltså ligga i samhällets absoluta intresse att ta detta på mycket stort allvar. Men icke!

  En annan intressant sak är att små pojkar är de som utsätts allra mest för barnmisshandel och sexuellt utnyttjande. Med råge. När hörde vi senast någon politiker tala om det som ett viktigt problem? När såg vi den senaste kampanjen? När hörde vi någon feminist upprört tala om dessa våldsutsatta små pojkar?

 4. Medvedor Says:

  Blå Patriarker? Majoriteten av de ‘blå’ (dvs de borgerliga) stadsborgarråden i Stockholm är ju kvinnor; närmare bestämt 5 av 8, och däribland finns stadsbyggnadsborgarrådet (!) Regina Kevius. Dessutom är även stadsarkitekten Karolina Kayzer kvinna, så ett blått patriarkat får man leta noga efter om man ska hitta…

 5. stina Says:

  Du kanske inte skulle skriva BARA 9% för det låter som du tycker att det är så lite att tjejer inte har något att gnälla över.

  Dels så är var tionde tjej ganska mkt samt att 15% är inte så mycket mer än 9% som du försöker få det att låta.

  (Jag är på er sida men tycker mig på senare tid se tendenser av att den här bloggen börjar bli någon slags manlig motsvarighet till rabiat feminism..tex genom att man verkar vara förbannade på hela ”kvinnosläktet” och att vi har en kollektiv historisk skuld för att vi har offrat er i alla krig. Var det ens kvinnor som tog det beslutet?Trodde det hade att göra med att kvinnor behövdes för att föda nästa generation..
  Per menar kanske inte det på det viset men det låter onekligen så ibland.)

 6. Klas-Kristian Says:

  Stina: det är väl ingen som är förbannad på ”kvinnosläktet”? Den uppenbart feministiska vinklingen vi ideligen ser i diverse medier däremot…

 7. Kalle Says:

  @Stina: Såklart är det ‘9%’ för mycket. Bäst vore noll våld för alla.

  Men många skulle nog misstänka att om det varit tvärtom, 15% flickor och 9% pojkar, skulle svarta krigsrubriker skrikit ut att ”Nära 70% fler flickor än pojkar utsätts för våld”

 8. Musse Pig Says:

  Stina, jag förstår vad du menar. Det är illa att folk inte kan hålla isär kvinnor och feminister. Det är särskilt viktigt på den här siten att man inte slarvar med det. Polarisering av könen är ett tokfeministernas främsta mål. Härska genom att söndra. Naturligtvis har kvinnor inte någon kollektiv historisk skuld. Vi är alla individer som har ganska fullt upp med att få vardagen att gå ihop. Det finns ett antal galningar på olika håll och kanter som ska skriva folk på näsan vad de ska tycka, kontrollera vad de tänker och vet och bestämma över andras privatliv. Dessa finns av båda könen. Till dessa lowlifes tillägnar jag Tage Danielssons ”Tankar om tolerans”:
  Om jag tänkte utav faan
  kanske tänkte hela da´n
  på mitt liv och så fann
  nå´n sorts mening som var sann
  ja, då får jag inte glömma en förbannat viktig grej
  att då gäller denna sanning bara mig.
  (Till postmoderniska knäppskallar, detta handlar inte om verklighetsbeskrivning, utan om värderingar, meningen med livet, livsval etc)

 9. ParStrom Says:

  Stina:
  Du har rätt, jag ska ändra.

 10. Toddan Says:

  OT
  Förstanyheten på radio och tidningar idag om våld mot kvinnor; ”Kvinmans fel om hon blir misshandlad”.
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2649199/kvinnans-fel-om-hon-blir-misshandlad
  Låter som ett feministiskt beställningsverk, skulle va intressant med en analys hur man kom fram till det resultate, hur frågorna var ställda. Också intressant hur det blir en toppnyhet, och basuneras ut i nyheterna varje timme i radio. Tänk om pojkars utsatthet för våld i skolan fick samma uppmärksamhet. Nu är det bara att vänta på att de antijämställdistika krönikörinnorna går loss med sitt manshat, det här var ju perfekt vatten till deras kvarnar.

 11. Ulf Says:

  Då jag har haft anledning att sätta mig in i hur man utreder stora förändringar i stadsplaner numera, kan jag inte tycka annat än att snacket om ”blå patriarker” är trams. Man har lärt enormt mycket om vikten av integration och förankring, och det är tjänstemän på Stadsbyggnadskontoret, Länsstyrelsen, Exploateringsnämnden, m.fl. som utreder – inte politikerna.

  De som vill sätta sig in mer i hur arbetet faktiskt gått till, kan surfa till http://stockholm.se/slussen

  På frågan om varför man inte kan behålla och upprusta det gamla, sägs bl.a. detta i ”Frågor och svar”:

  När allmänheten och sakägare fick tycka till om frågan om rekonstruktion eller ny utformning under programsamrådet 2007 föredrog en majoritet en ny lösning för Slussen.

  På webben kan man hitta mycket information om processen, inklusive ett stort antal tjänsteutlåtanden. Det tar ett tag att sätta sig in i alla turer och vilka hänsyn som tagits, men det bör man göra innan man sätter igång med att skälla på folk. Jag gissar att de flesta skulle bli imponerade av hur grundligt man väger olika aspekter mot varann.

  I tjänsteutlåtande om slussenförslaget kan läsas:

  Stadsbyggnadskontoret har tagit emot nästan 700 yttranden, varav ca 650 från privatpersoner och näringsidkare. Utöver dessa har kontoret tagit emot nästan 2 000 förtryckta vykort där privatpersoner genom underskrift protesterar mot planförslaget och önskar att nuvarande Slussen bevaras och rustas upp samt sex protestlistor med totalt drygt 1 900 underskrifter.

 12. Jocke Says:

  @ Toddan:

  Det där luktar Slagen Dam lång väg. Jag tror inte en sekund på uppgifterna.

 13. Erik P Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14064411.ab

  Skulle aldrig hänt om det varit en kvinna som blev förgiftad.

 14. Jocke Says:

  Angående nyheten om misshandlade kvinnor, jag är kraftigt skeptisk. Har läst om den på alla större nyhetssajter nu. Det är samma text överallt. Tydligt att det kommer från ett och samma pressmeddelande.

  DOCK – ingenstans står det vem som har gjort studien och hur den har gjorts. Ingen länkar till källmaterialet.

  Jag tycker detta är väldigt misstänksamt. Skulle verkligen vara intressant att veta vem som har släppt denna studie. Men också vad personalen på SÖS tycker om saken.

 15. Ulf Says:

  @Stina,

  Jag är på er sida men tycker mig på senare tid se tendenser av att den här bloggen börjar bli någon slags manlig motsvarighet till rabiat feminism..tex genom att man verkar vara förbannade på hela ”kvinnosläktet” och att vi har en kollektiv historisk skuld för att vi har offrat er i alla krig. Var det ens kvinnor som tog det beslutet?Trodde det hade att göra med att kvinnor behövdes för att föda nästa generation..

  Det är synd om du får den uppfattningen. Jag själv känner inte riktigt igen de tongångarna. Kan du ge några exempel?

  Att det vore mer rationellt att låta männen kriga än att låta kvinnorna göra det, har jag själv argumenterat för, bl.a. här.

  Jag försökte också visa hur, trots att det ofta sagts (inte minst i amerikanska, brittiska och israeliska sammanhang) att kvinnor numera tar samma risker som män i krig, är det anmärkningsvärt lite av det som syns i dödstalen. Dessutom, när det faktiskt börjar slå igenom lite grann i dödsstatistiken, höjs genast röster om att det är fel, och kränkande för kvinnor att man inte tar hänsyn till deras speciella behov.

  Min egen åsikt är att det är helt ok att kvinnor söker sig till det militära, liksom till brandförsvaret, så länge man inte börjar tumma på de operativa kraven bara för att det skall vara ‘jämställt’.

  Men det finns uppenbara problem. Ett praktiskt, om det krävs speciella faciliteter för kvinnor, så kostar det rätt mycket. Ok, om det är tillräckligt många kvinnor, men rätt dyrt om det är endast en liten grupp. Dessutom vet alla diktaturer att demokratiska samhällen är sårbara i opinionen. När medborgare börjar komma hem i liksäckar svänger opinionen snabbt. Om det är kvinnor som dör, är risken att den svänger ännu snabbare. Det här går kanske att förändra, men då krävs en mer öppen och ärlig debatt än nu.

  Det är i det perspektivet det blir lite intressant att titta på hur männen dör i mycket större utsträckning än kvinnor, i krig och i farliga yrken. Handlar jämställdhetskampen bara om att kvinnor skall få samma utfall i de sammanhang som ger status och pengar, eller skall kvinnor dessutom blöda och dö i samma utsträckning? Skall det vara 50/50 i styrelser och företagsledningar, när det ännu är huvudsakligen män som tar de stora riskerna att starta företag och slita de första åren innan det kommer någon lönsamhet?

 16. Medborgare X Says:

  Det är ingen slump att feministiskt inspirerade media och politiker ständigt pumpar bilden att kvinnor utsätts för våld och att det från tidiga år satsas på feministiskt självförsvar för flickor. Det ingår i den radikalfeministiska propagandan att ständigt framställa män som farliga, onda och våldsbenägna samtidigt som kvinnor framställs som oskyldiga offer som utsätts för ”mäns våld mot kvinnor”.

  Ju fler unga kvinnor som radikalfeministerna kan få att utveckla androfobi (rädsla för män), desto fler potentiella nya anhängare av radikalfeminismen.

  Att bygga upp och förmedla en bild av män som onda och farliga ligger alltså i radikalfeminismens intresse. Ju fler unga kvinnor som känner en rädsla för män och utvecklar ett hat mot män, desto starkare grepp om samhället får den radikalfeministiska ideologin.

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2011/12/androfobi-ar-radikalfeminismens-metod.html

 17. Sten Sture Says:

  @Toddan
  Om jag nu skulle tillåta mig att raljera lite.
  Professorn som uttalar sig har dessutom ett riktigt manshatarnamn 🙂

 18. Jesuit Says:

  Stina. Ledsen om du uppfattar att vi på denna sidan är mot kvinnor. Det är de flesta inte, vi är gifta , har barn, älskar våra fruar och gör allt för en verklig jämställdhet ska existera. Däremot så är jag och många med mig oförsonliga i vårt motstånd mot genuspredikanterna. Än så länge är kampen verbal, men jag hyser ingen tvekan om att vi snart kommer att få se fall där ”tjejgäng” överfaller ”vita medelklassmän” för att de är just män, vita gärna äldre och medelklass. Då kommer samhället tyvärr att få ta konsekvenserna av manshatet. Könskriget närmar sig, och att då inte välja sida blir omöjligt.

 19. km Says:

  Re Stina:

  ”Dels så är var tionde tjej ganska mkt samt att 15% är inte så mycket mer än 9% som du försöker få det att låta.”

  67 procent fler pojkar än flickor är ganska mycket, tycker jag. Samtidigt tycker jag att du har rätt i att de 9 procenten flickor inte på något sätt skall marginaliseras bara för det.

  /km

 20. Upplyst och beläst Says:

  Jag tror de verkliga siffrorna är betydligt allvarligare för jämställdheten. Skulle kunna tänka mig att tjejerna rapporterar våld för minsta lilla.

 21. Upplyst och beläst Says:

  Ang det sk patriarkatet så känns det faktiskt som ordet är förbrukar idag. Få kan använda det lika obesvärat idag som bara för 5 år sedan. Färre tror på att något sådant finns i Sverige och fler ifrågasätter kvarvarande beleavers.

 22. Chroni Says:

  Olle Svenning kallar det Sverige moderaterna skapar ”skatteparadis”. Tycker jag är lite lol.

 23. Jämställdhetsfeministern Says:

  Ja, det kanske är många fler pojkar/män än flickor/kvinnor som drabbas av våld. Men vi feminister förstår att pojkar och män är skyldiga och därför får skylla sig själva om de blir slagna/misshandlade. Flickor och kvinnor är däremot oskyldiga offer. Därför är våld mot flickor och kvinnor en HELT annan sak och något MYCKET värre än våld som drabbar pojkar och män.

 24. anonym feminist Says:

  du nämner statistik på hur många flickor vs pojkar som blir slagna, och det må vara så att antalet pojkar är fler, men, min fråga är då, vem är det som utsätter pojkarna för detta, är det stora starka långa flickor som slår dessa stackars pojkar? och när det kommer till flickornas 9%- blir de slagna av flickor eller pojkar? helt generellt när det gäller barn i skolålder, vem är det som slår? jag har väldigt svårt att tro att det är pojkarna som i årskurs 6-9 hunnit bli både längre och starkare än de flesta tjejer p.g.a hormonet testosteron, blir slagna av flickor. skulle du kunna hitta statistik på detta? och presentera en trovärdig källa?

 25. SNix Says:

  @anonym feminist

  Jag har ingen statistik, bara egen erfarenhet (vilket inte alltid är så mycket att lita på i det stora hela). Högstadieskolan jag gick på hade runt 50% elever med invadrarbakgrund och var alltså inget bra exempel på jämställda värderingar. Jag har ett flertal gånger både bevittnat och upplevt våldet som dessa miljöer bjuder på (t.ex. ett trettiotal knytnävsslag i ansiktet vid ett tillfälle och en spark i bröstet så att jag ramlade ned för en trappa vid ett annat). Under mina fyra år på denna kunskapens och tankeutvecklingens högborg så såg jag inte en enda tjej bli utsatt för något som ens liknade samma typ av våld och när det hände så var förövaren alltid en annan tjej. Jag finner det högst osannolikt att det skulle skilja sig speciellt mycket om man undersökte andra skolor.

 26. Ullis Says:

  Varför berättar du inte sanningen? Att inte berätta sanniongen är också et tsätt att ljuga!

  Sanningen är att nästan ALL hjälp hittills gått ENBART till killar och män. ALLA insatser till värstingar alla härbergen ALLT är för män.

  Sanningen är att det nästan ALLTID är män som är gärningsmannen oavsett om män eller kvinnor är offret!

  Män och kvinnor ÄR olika Pär!!! Även våra hjärnor är olika biologiskt. Därför måste män och kvinnor behandlas olika. Det som är en bra metod för män är INTE bra för kvinnor och tvärt om.

 27. Jämställdhetsfeministern Says:

  @anonym feminist
  Tack för att ni backar upp mig! Det var precis det jag sa. Eftersom det ju är flest killar som slår – så får ju de killar som blir slagna skylla sig själva. All hjälp ska gå till tjejer. Det är ju självklart.

 28. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Ullis

  Bra Ullis! Skönt att det finns kloka feminister här som berättar sanningen.

  Hittills har ju killar fått all hjälp, eftersom manliga värstingar och brottslingar tagits hand om och satts i fängelse. Och sen finns ju alla dessa härbärgen för slagna pojkar (men ingen som helst hjälp för slagna flickor)! Och alla kampanjer mot våld mot män (men inga kampanjer mot våld mot kvinnor)! Det är dags att vi tänker på kvinnorna och tjejerna nu.

  Därför ska pojkar och män som blir slagna självklart INTE få hjälp. Den hjälpen ska gå till flickor och kvinnor! Det här helt självklart. Håller man inte med om det så ljuger man.

  Män och kvinnor ÄR olika Pär! Kvinnor ÄR alltid offer och män ÄR alltid förövare. Därför ska bara kvinnor och flickor få hjälp – medan pojkar och män ska få lära sig feminism, så att de slutar slå och förtrycka. Bara för att det är bra att hjälpa kvinnor så betyder det inte att det är bra att hjälpa män! Precis som Ullis säger.

  Sluta ljug jämställdister – och lyssna istället på mig, Ullis och Anonym feminist!

 29. Jesuit Says:

  Ullis skriver: ”Män och kvinnor ÄR olika Pär!!! Även våra hjärnor är olika biologiskt”…. Är du medveten om vad du just har gjort? Du har svurit i feministkyrkan, och sagt något man inte får säga, nämligen att män och kvinnor är olika från början, olika genetiskt med olika uppsättningar av styrprogram. Det är precis denna uppfattning som genusgalningarna frenetiskt slåss emot. Välkommen i gänget! Om du sedan skulle ta steget ännu längre och hävda att varje individ är unik, dvs inte alla män är lika och alla kvinnor är lika, och därför förtjänar en individuell behandling så kommer du att bli förföljd till döddagar. Garanterat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: