Får misshandlade kvinnor skylla sig själva?

by

Expressen, Aftonbladet, DN med flera skriver idag om undersökning gjord vid Södersjukhuset i Stockholm, som hävdar att det råder en häpnadsväckande syn på kvinnomisshandel där.

En tredjedel av personalen påstås tycka att det är kvinnans eget fel om hon blir misshandlad. Man baxnar. Kan det verkligen vara möjligt att så sjuka attityder – till ett kvinnoproblem! – är så vanliga i Sverige år 2011?

Om så är fallet är det verkligen behov av räfst och rättarting på Södersjukhuset. Men vad jag misstänker är vinklade frågor i enkäten eller en felaktig metodik, som resulterar i ett missvisande svar. Det här enkätsvaret är ju rena drömmen för feministiska debattörer, som får vatten på sin kvarn om ”patriarkala värderingar”. Det väcker misstankar om undersökningens vetenskaplighet, mot bakgrund av tidigare vinklade enkäter (såsom Slagen Dam).

Är det någon jämställdist här på bloggen som har tid och möjlighet att begära in hela enkäten och studera frågor och metodik?

Enkäten har också kommit fram till att hälften av personalen på sjukhuset inte frågar de kvinnor som kommer in med misstänkta misshandelsskador hur de fått sina skador. Och var tionde tycker inte att det är sjukhusets ansvar att utreda hur en kvinnas skador har uppstått. Om detta stämmer behövs förstås utbildning av personalen och nya rutiner.

All misshandel – oavsett vilket kön som är drabbat – ska bekämpas av samhället med hög prioritet. Jag tycker att sjukhus även ska fråga män med misstänkta misshandelsskador hur de har fått dessa. Man undrar för övrigt varför undersökningen vid Södersjukhuset bara omfattade misshandel mot kvinnor.

Avslutningsvis vill jag understryka: Skulle det visa sig att enkäten ger ett rättvisande svar så är det horribelt och kräver ett omedelbart ledningsingripande på Södersjukhuset. Ingen har sig själv att skylla om man blir misshandlad.

(Det där med ”skylla sig själv” ger mig associationer till vad antijämställdister brukar säga i debatter när man påpekar att det mest är män som drabbas av våld: ”Men det är ju män som slår också!”. Vad antyder det för inställning?)

Tack för tipset, Johan!

Näraliggande:

Apropå kön och attityder när människor är utsatta för våld och hot: Den kvinna som nyligen försökte giftmörda sin man är nu frisläppt. Mannen är på flykt och livrädd. Han säger:  ”Jag sover aldrig två nätter på samma ställe. Jag är skiträdd”. Mannens ansökan om att kvinnan ska beläggas med besöksförbud har avslagits. Jag undrar om det hade skett om könen varit omvända? Läs mer här. Tack för tipset, André!

107 svar to “Får misshandlade kvinnor skylla sig själva?”

 1. Eddy Says:

  Utan att försvara våldet i sig, vill jag hävda att det än oftare är kvinnans fel, som helt vårdslöst provocerat fram en situation, genom egna slag eller psykisk misshandel – som hon sedan inte kan hantera.

  En människa kan inte kränkas och förnedras hur mycket som helst, innan den slår tillbaka.

  Vad det gäller den typen av person, som enligt könsmaktsordningen terroriserar och förtrycker sin partner, tror jag är väldigt sällsynt – om ens existerande. Där handlar det nog mer om psykisk ohälsa av något slag.

  En frisk man, finner ingen glädje i att spontant och nästan lite ”nyckfullt”, misshandla någon kvinna.

 2. Medborgare X Says:

  Varför omfattar undersökningen enbart kvinnor som blivit misshandlade? Hur ser motsvarande siffror ut för män som blivit misshandlade? Vad är sjukvårdspersonalens uppfattning om dem?

  Med tanke på hur t.ex. Martin Svensson blev bemött i debatten när han gick ut och berättade att han blivit misshandlad av sin flickvän så ser knappast siffrorna bättre ut för män. Snarare tvärtom!

  http://newsmill.se/artikel/2011/05/17/jag-skyllde-p-mig-sj-lv-n-r-flickv-nnen-slog

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/05/19/det-manliga-offerperspektivet-r-patetiskt

  Sedan får man heller inte glömma att i en stor del av fallen av våld i nära relationer så är det inte bara en part som slår. Det är inte ovanligt att båda parterna slår varandra. I de fallen där den ena parten börjat slå och den andra slår tillbaka, så finns det faktiskt ett visst fog att säga ”skyll dig själv”.

 3. Simon Says:

  Frågar verkligen inte sjukhus hur män fått sina skador? Jag trodde att de åtminstone bad män att kontakta polis om de misstänker misshandel!

 4. Carl Says:

  Något säger mig att formuleringen ‘skylla sig själv’ är en grov tolkning för att skapa nyhetsvärde.

  Min teori är att personalen är pressad och inte vill slösa tid på att dra ut svar på obekväma, ‘skamfulla’, frågor. ”Har din man slutat slå dig än?” känns väl som en perfekt fråga att ställa till alla bag-in-box-fyllekärringar som ramlat och slagit i en bordskant? Det är nog mindre tabu att skruva på sanningen en aning och sätta dit mannen i det läget.

 5. André Åkerlund Says:

  Hade varit intressant och se könsfördelningen på den undersökningen, jag misstänker att det är en majoritet kvinnor som utrycker dom åsikterna, men jag skulle inte bli förvånad om vita medelåldersmän fick den kängan i kommande reportage tex: 30% av männen inom sjukvården anser att det är kvinnans fel att hon blir misshandlad osv.

 6. Alexander Nilsson Says:

  Om man nu ska dela upp det i kön när man gör en undersökning kan man ju kanske passa på att dela upp de som svarar i kön också. Hur många av dom som svarade att dom tycker att kvinnor får skylla sig själva var kvinnor och hur många var män? Vården är ju en ganska kvinnodominerad arbetsplats.

 7. Info Says:

  Det skulle också vara intressant att se etnicitetsfördelningen.

  – – – – – – – – – – – – – – –

  GENUSNYTT OCH DESS KOMMENTATORER ÄR SEXISTER OCH RASISTER!

  Ja, det får jag veta i min stadsdelstidning idag.

  Den 7. december uppmärksammade GenusNytt en grupp feministiska Facebook-”aktivister”, som smygfotograferade män som sitter bredbenta:

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/12/07/feminister-lagger-ut-bilder-pa-man-som-skrevar/

  Pär Ström kommenterade bl.a.: ”Oj så långsökt det är att kalla det manlig maktutövning att sitta bredbent. En floskel. En variant på könsmaktsordningen. Man blir så trött. – Efter vad jag kan se på de två bilderna i exemplet ovan, tillhandahållna av Södermalmsnytt, går skrevandet inte ut över någon annan. På den vänstra bilden är det gott om plats mellan den skrevande mannens ben och grannens ben, och på den högra bilden finns ingen granne alls.”

  Nu uppmärksammar en annan stadsdelstidning i Stockholm, Vårt Kungsholmen, i sin tur Pär Ström och hans åsiktsfränder. Sidan ”Macho i kollektivtrafiken” har tillfälligt stängts ned av följande anledning:

  ”– Vi är glada att vi skapat diskussion men vi har fått JÄKLIGT [hon kan svära som en hel karl] låga hot på köpet, säger en av aktivisterna.”

  En annan ”aktivist” fortsätter:

  ”— sen spårade det ur fullständigt med personangrepp och sexistiska och rasistiska kommentarer”

  Artikelförfattare är ELINA LUNDBERG. Tidningens chefredaktör är HELENE CLAESSON. Verkställande direktör är CARINA RYDBERG. Tidningens bloggare heter LOTTIE HÖGMAN, DANIELA KULLMAN, KIKI BEIJE, KARIN NORBERG, LINDA LARSSON, MARIE SÖDERBERG och SANDRA SPORRENSTRAND.

  Samtliga tycks enligt foton vara ca 25 år och 2 månader gamla.

 8. David Holman Says:

  Min kvalificerade gissning är att frågan är ställd på följande vis och sedan tolkats på fel sätt:

  ”Anser du att majoriteten av de kvinnor som blivit slagna av sin partner har någon del i våldet själv”.

  Varpå studier visar att så är fallet. Folk som blir misshandlade söker ofta upp misshandlare om jag inte minns helt fel (det ska alltså vara vanligt med seriell misshandel i flera olika relationer med samma kvinna) eller så provocerar kvinnan fram misshandeln, det samma misstänker jag gäller för män, studier behöver dock göras på saken.

  Men anledning av att jag inte har någon länk till en studie eller artikel om studien så väljer jag här att helgardera mig och säga att jag kan ha helt fel här men har för mig att det ligger till på detta sätt.

 9. klas Says:

  Detta luktar illa.

  Ingen redovisning av undersökningen finns. Ingen beskrivning av vem som genomfört undersökningen.

  Endast ”att en undersökning visar.”

  Är det någon som vet vem som genomfört denna undersökning?

 10. Backlash Says:

  Det är väl fel att ha som grundinställning att ett brottsoffer får skylla sig själv. Men det finns ju många situationer där det faktiskt stämmer.

  Den som startar slagsmål mot någon som är större och starkare får faktiskt skylla sig själv. Och just den situationen är nog väldigt vanlig när det gäller partnervåld. Alla män klarar inte av att vara ridderliga när de drabbas av en örfil eller en kastad stekpanna.

 11. Access Says:

  Nej, Eddy. Så länge det inte handlar om självförsvar så är det aldrig en persones eget fel att han eller hon blir slagen.

  Vi måste naturligtvis alla vara medvetna om hur vi beter oss. Särskilt om vi riskerar att provocera eller på annat sätt locka fram sjukt beteende från andra. Man ska inte vara dum, frihet under eget ansvar. Men man kan aldrig lägga skuld för övergrepp på offret. Var och en ansvarar för sitt eget beteende.

 12. Wunder Says:

  Undersökningen verkar vara helt ointressant. Intressantare hade varit om kollat allmän statistik om misshandlade personer och polisanmälningar. Man hade nog kommit fram till att akutavdelningar gör väldigt få polisanmälningar trots att en stor andel av de som kommer in har misshandlats. Och faktiskt – de flesta misshandlade är män, en klar majoritet.

  Att man sedan vänt detta till ytterligare en kvinnofråga beror antingen på att kvinnofrågor anses viktigare och intressantare – eller för att man infört en praxis att anmäla just kvinnomisshandel, en praxis man då inte följer.

  I så fall handlar det om tjänstefel – och inte om kvinnosyn.

  För övrigt är det gott om kvinnor på akuten. Så det skulle vara ganska konstigt att skylla denna kvinnosyn på män.

 13. vmm Says:

  Fruktansvärda siffror. Egentligen borde SöS stängas i väntan på utredning men dom är väl ”Too big to fail” (dvs för stora för att läggas ner för då skulle det skapa kaos i sjukvården). Någonstans har det brustit. Förmodligen i rekryteringen där personer med vidriga värderingar kunnat nästla sig in och bli anställda. Rekryteringsprocessen har inte fungerat. Sedan kan man såklart hitta bakomliggande faktorer till att personer faktiskt har dessa åsikter och då får man ju gå tillbaka till skola och det allmänna samhället där tydligen något inte funkar. Jag som trodde att vi alla sedan barnsben växt upp i ett samhälle som talar om för oss att det aldrig är en kvinnas fel. Särskilt inte om hon misshandlas.

 14. Aktivarum Says:

  Info:

  Måste bara påpeka det är ett oerhört bra jobb du gör med att samla in fakta om genusgalenskaper. Oerhört klockrent att räkna upp hur väl deras ”jämställdhet” stämmer med deras påstådda mål. Man kan föreställa sig hur svaret skulle bli till media

  – Amen det är ju inte VI som skall bli jämställda, det är alla andra som skall bli det! (Helene Claesson)

 15. Upplyst och beläst Says:

  Jag skyller på feminismen, inte kvinnorna.

 16. Chattanoga Says:

  Aktivarium:
  Genusforskare ska själva få välja sin roll”.
  ”Det är inte rimligt att kräva att genusforskare – oavsett om de intresserar sig för jämställdhet eller inte – med automatik ska delta i det praktiska jämställdhetsarbetet.”

  Hämtat från Nyhetsbrevet ”Genus Perspektiv”, nr 2, 2010, sid 7:
  Nyhetsbrevet ges ut av Nationella sekretariatet för genusforskning.

 17. Förbannad!! Says:

  Så jäkla inåtsträvande och medeltida med tillåtandet av kvinnomisshandel, medeltiden har återvänt och verkar råda helt i kvinnosynen bland personalen på sös!!! Borde dom kanske inte
  ta några kliv framåt i tiden och lämna medeltiden??
  Det är 2011 vi lever i!!!!

 18. Toddan Says:

  Utan att ha läst studien bär den typiska kardinaltecken på ett feministiskt beställningsverk. Och flertalet nyhetsredaktioner och radioredaktioner står startklara att dra igång tröskverket med ”nyheter” debatter och krönikor på ämnet. Spelar ingen roll och studien är korrekt, då har man redan ångvältat ut sitt budskap. Man måste verkligen beundra antijämställdisternas starka knytning till media och deras väloljade logistiska nätverk för att få ut sin ideologi. Tidig julklapp till antijämställdisterna.

 19. Debatt/Chatt på aftonbladet kl 15 Says:

  Det är tydligen debatt på aftonbladet idag gällande detta. Nedan är kopierat från aftonbladet:

  ”Kan slagna kvinnor lita på sjukvården?
  Borde inte sjukvården ha lärt sig mer hur man bemöter misshandlade kvinnor? I dag kan du chatta med Åsa Witkowski, verksamhetschef på Nationellt centrum för kvinnofrid. /Karin Magnusson
  Du kan ställa din fråga redan nu!”

 20. sven Says:

  Att det finns ”kvinnan får skylla sig själv”tänkande tror jag beror mycket på kvinnans fashination för den hårde mannen.Grova våldsbrottslingar drunknar i kärleksbrev från kvinnor.Det är ju inte konstigt då att verkligheten blir som den blir.

 21. Ulf Says:

  Jag gissar att misshandlade personer lätt kan falla in liknande mönster som personer som lever med missbrukare (t.ex. alkoholister). Man lär sig misstro lugnet, då allt verkar bra igen, och tenderar då att provocera fram den konflikt som man vet ändå kommer – då är man åtminstone beredd när det händer.

  På så vis får den misshandlade del i det som händer, men bilden är ändå så mycket mer komplex… Att vissa människor har en tendens att söka sig till trasiga förhållanden är tragiskt, och de behöver naturligtvis hjälp – mycket hjälp.

  Jag är också intresserad av att se hur enkäten såg ut. Det borde alltid redovisas, om man vill rikta uppmärksamhet mot slutsatserna.

 22. Loop Says:

  Jag blir mörkrädd och ledsen när jag läser kommentarerna här om hur kvinnor ”provocerar” fram våldet och då med andra ord får skylla sig själva för att de är så korkade och att självförsvar skulle leda till att de blir ännu mer slagna också handlar om att de får skylla sig själva, fy fan vilken syn på saker och ting!
  Om en man kan bli provocerad av ord till den grad att han slår är det fortfarande han som är ”värst”, hur många gånger har inte både man och kvinna sagt dumma saker under bråk utan att någon blivit slagen för det? INGEN förtjänar att bli slagen, någonsin.
  Jag som själv växt upp med en mamma som blev slagen och tillsist blev det själv också då jag sa till min pappa (jag fick sedan höra i rättegången att jag provocerade honom, jag var 15 och fick se min morsa bli slagen och släpad över golvet i håret och sa till honom att sluta men då provocerade jag ju tydligen honom och skulle skylla mig själv) och min mamma har ALDRIG slagit honom elle provocerat (ingen förutom honom ansåg det) utan han slog så fort han blev full och det räckte med minsta lilla grej och att då säga att hon får skylla sig själv och komma med fördomar att hon enbart fortsätter att söka sig till sådana män (det har inte hänt sen hon skilde sig från min farsa) är så jävla elakt så jag finner inte ord. Sätt er in i hennes vardag där man är rädd att få stryk så fort spriten åker fram och säg till hennes ansikte att det är hennes fel. Fy fan, den som slår man som kvinna är den som är skyldig och ett jävla svin – självförsvar är en helt annan sak, synd att inte fler som faller offer för partnervåld använder det.

 23. Diskriminerad Says:

  Skilj på åsikt och attityd. Alla har rätt att tycka och tänka vad de vill. Skulle någon ha en diskriminerande attityd mot i synnerhet kvinnor så skulle personalen självfallet avskedas. Givetvis kommer feministerna nu hävda att allting måste bli ännu mer kvinnovänligt, med Södersjukhuset som första offer i den feministiska revolutionen som väntar.

  Jag tror på siffrorna att uppemot 1/3 skulle kunna svara enligt artikeln men ser detta som ett kvitto på missnöjet med feminismen. Det är väldigt många män och en mindre andel kvinnor som avskyr orättvisa och ska deras svar ses som en missnöjesyttring, inget annat.

  Väldigt många män är trötta på att ta skit. Nysvenskarna vill inte har feminismen här, inte högern heller. Jag uppskattar att 2/3 av alla män är jämställdister men som inte har verktyg nog att uttrycka sig tillräckligt verbalt för att bli förstådda att det endast rättvisa de efterlyser. Det är bara en tidsfråga innan en riktigt manligt parti blossar upp. Missnöjet går inte att tvinga ner. Det är för stort.

 24. oi Says:

  Givetvis helt oacceptabelt. Men frågan är om detta är en könsfråga.

  Som 15-åring efter att helt oprovocerat blivit nedslagen efter en hockeymatch (tack och lov är sådant ovanligare idag än på 90-talet) med en spricka i okbenet och en rejäl hjärnskakning som följd fick jag höra av en sjuksyster att jag minsann inte skulle springa omkring och slåss på kvällarna.

  Sedan undrar jag om det verkligen skall vara sjukhusets ansvar att utreda om det är en misshandel som ligger bakom en skada eller inte. Det är polisens jobb och inte sjukvårdens.

 25. Loop Says:

  @ Sven
  ”Att det finns ”kvinnan får skylla sig själv”tänkande tror jag beror mycket på kvinnans fashination för den hårde mannen.Grova våldsbrottslingar drunknar i kärleksbrev från kvinnor.Det är ju inte konstigt då att verkligheten blir som den blir.”

  Jag fick höra under en föreläsning från en psykolog som jobbade bland annat på Hinseberg och Kumla att många (i princip alla) kvinnor som söker sig till män som sitter i fängelse själva lider av någon slags personlighetsstörning och själva är väldigt intresserade av våldsbrott och ofta vill de också begå våldsbrott men gör det gärna inte på egen hand utan vill ha en ”partner in crime”, dessa både män och kvinnor är ofta sjuka och behöver hjälp. Sen finns de undantag med dumma brudar som av någon anledning ser dessa män som häftiga men som heller inte alltid är så sugna på att ha en ”relation” när de kommer ut, jag som kvinna vill gärna inte bli ihopkopplad med dessa då jag finner det vidrigt och osmakligt att börja skriva brev till hemska män/kvinnor i fängelse. Jag har ingen fashination för den hårda mannen som du skriver, har aldrig haft, döm inte alla kvinnor genom att generalisera, ingen kvinna eller man ska få ett ”skyll dig själv” i ansiktet för att vi generaliserar och har fördomar.

 26. Diskriminerad Says:

  Ett könskrig väntar. Nu menar jag inte med regelrätta vapen utan en utdragen splittring mellan könen med alltmer förakt och hat. Feminismen har ett försprång just nu men jag tror inte på att mannen går att tämja till vad som helst.

 27. TattarLasse Says:

  Något märkligt att kräva att sjukvårdspersonal skall ha en uppfattning i den juridiska skuldfrågan. Det är ju trots allt enskilda individer som kommer in genom akutintaget, inte ”kvinnor som grupp” ellrer något annat statistiskt mätetal.

  En enskild individ kan komma ur vilken situation som helst, med vilka skador som helst. Att då kräva att sjukvårdspersonal skall förutsätta det ena eller det andra är minst sagt märkligt
  Det kan väl finnas kvinnor som hotat döda sin man med kökskniven och fått sina skador när mannen räddade livet på sig själv.

  Dessutom är det ju minst sagt beklämmande att det bara är kvinnor det handlar om. Missahandlade män får skylla sig sjäva. Förövaren var ju förmodligen man, så då gör det ingenting.

 28. Loop Says:

  En gång när polisen fått hämta oss när farsan slagit igen så fick vi åka till en släkting och bo efter det skulle socialtjänsten kopplas in och mina föräldrar skulle gå på samtal hos dem (då sågs barnet som bevittnar skiten inte som brottsoffer så några samtal för mig och om mitt trauma blev det ju inte) men när farsan inte kom till dessa samtal och sket i det och morsan gick dit själv så la soc ner det eftersom han inte ville. Det tog man alltså hänsyn till, trots att min mamma var så snäll och ändå försökte och tänkte ge soc samtalen en chans, jag tycker det är för jävligt. Och hur jag som barn som levde i detta inte fick någon hjälp alls är ännu värre.

 29. Loop Says:

  Alla – både män och kvinnor bör få frågan av sjukhuspersonalen av den enkla anledningen att de då kan dokumentera skadorna bättre och även fotografera om personen sedan skulle orka/vilja anmäla misshandeln, oavsett om det skett i hemmet eller på en hockeymatch.

 30. Medborgare X Says:

  Loop!

  Alla fall av våld i nära relationer ser inte likadana ut. Det fall du beskriver är den typ av fall som vanligtvis presenteras när man talar om våld i nära relationer eller ”mäns våld mot kvinnor” som det allt för ofta reduceras till.

  Men det finns även fall där rollerna är omvända. Där det är mannen som blir slagen, misshandlad och får uppsöka sjukvården. Men de fallen verkar undersökningen inte ha belyst överhuvudtaget. Hur blir misshandlade män bemötta av sjukvårdspersonalen på SöS? Hur många anser att han ”får skylla sig själv”?

  Dessutom så finns det många fall av våld i nära reationer där båda parterna tar till våld. En som slår och en annan som svarar med mer våld. Ibland trissas situationen upp så att endera parten blir så skadad att denne måste uppsöka sjukvården. I de fallen är det inte så enkelt som att en är skyldig och den andre oskyldig!

 31. hsl Says:

  Är det någon som ens har hittat studien de talar om? Skall vi anta att det är (Professor) Maaret Castrén, vid KI, som gjort den eller är hon bara personen som de fått att uttala sig om den? Jag kan nämligen inte hitta studien så det är egentligen helt omöjligt att uttala sig om den tills dess att så är fallet.

  Rent generellt däremot om det är så att jag provocerar någon genom ord och handling och att jag därför förr eller senare åker på stryk är jag då oskyldig? Eller fick jag vad jag förtjänade? Det blir sålunda en fråga om riskhantering.

 32. Anonym Says:

  @ Pär. Tycker att ett axplock av de åsikter som skulle kunna ligga bakom enkäten på SöS framkommer även här bland vissa. Såsom Eddys i inledningen av kommentarsfältet. Det är märkligt att det efterfrågas ”vetenskaplighet” angående denna enkät men samtidigt går det att hävda helt utan underlag att ”oftare är kvinnans fel, som helt vårdslöst provocerat fram en situation, genom egna slag eller psykisk misshandel – som hon sedan inte kan hantera.” Det är helt OK att förutsätta att det egentligen är gärningsmannen som är offer No 1, som tagit till nävarna först sedan han (i Eddys exempel) kränkts å det grövsta genom slag och psykisk misshandel. Att vi skall presumera att när en sönderslagen person kommer in på SöS så är det självförsvar från den som slog. Följer man Eddys tankelinje så förstår jag utfallet i enkäten du presenterar. Personalen måste ju utgå från att kvinnan kränkt mannen först och därför ”had it coming”.

 33. Loop Says:

  Jag anser att män också ska få den frågan och definitivt inte få ”skylla sig själv” kortet i ansiktet dom heller och det skrev jag ju. Jag tycker sjukvården ska ställa frågorna för att kunna dokumentera skadorna så att polisen sedan kan utreda eventuellt brott och sedan får en rättegång avgöra. Sjukvården ska givetvis inte ha några åsikter utåt om kvinnan eller mannen fick ”skylla sig själv” sedan kan de tycka vad f’n de vill hemma och privat.

 34. Kvinnans vapen är vasst Says:

  Alla så kallade tofflor är misshandlade män. Misshandel av mannen sker främst psykiskt genom otrohet, lögner, svek och med precision där det gör ondast.

 35. Dagens man Says:

  En bild på dagens svenska man ———> http://www.ludan.se/tofflor/torpa_toffel_02.png

  Så ser han ut.

  Dagens man är inte mycket att hänga i julgranan detta året…

 36. Gustav Almestad Says:

  Jag vill också hemskt gärna hitta originalundersökningen, har letat mycket men inte hittat något. Det kan säkert finnas fog för misstankarna om skev metod, eller kanske pressvinkel som tagit i lite för mycket.

  Jag undrar dock när Pär Ström ska börja granska andra källor på samma sätt, exempelvis den som används i ett annat inlägg idag. https://genusnytt.wordpress.com/2011/12/12/pojkar-drabbas-mycket-varre-av-skolvald/

  Det enda som är konsekvent på GenusNytt är nivån av inkonsekvens.

 37. hsl Says:

  Till dem som tycker att det är så hemskt att någon kan hållas ansvariga för reaktion på sina handlingar;

  Om jag tar några öl på krogen (finns det en gräns i antal?) och därefter bli misshandlad eller rånad har jag någon form av del i skulden? Jag har uppenbarligen försatt mig själv i en situation som har lett till eller förenklat att situationen uppstår, eller?

  I April i år så föddes ”slutwalken” i Toronto efter att en polis uttalat sig om att kvinnor borde sluta klä sig som luder och därigenom minska risken för våldtäkt. Bra råd eller trångsynt patriarkat?

  Är det så att ni anser att man kan göra vad som helst, utom att ta till fysiskt våld, och fortfarande betraktas som helt oskyldig?

 38. Ulf Says:

  Det är riktigt att man skall källgranska allt, så gott det går. Från pressmeddelandet om våld i skolan:

  Det är Arbetsmiljöverket som gett forskare vid Stockholms universitet, under professor Magnus Sverkes ledning, uppdraget att sammanställa internationell forskning samt kartlägga förekomsten av hot och våld i skolan, hur det yttrar sig och upplevs av utsatta elever och lärare. En bred enkätstudie har genomförts i samverkan med Statistiska centralbyrån. Ett stort antal frågor, med följdfrågor långt över ett hundra, ställdes till närmare 2 100 lärare och elever i årskurserna 6 -9.

 39. Johan Says:

  Det spelar väl ingen roll om kvinnorna bidrar till misshandeln i något avseende? I de flesta fall jag stött på är det ett gemensamt mönster. Kvinnorna i fråga dras till män som slår och är en del av de upptrappade situationer som leder till våld. Det spelar ingen roll för både den moraliska och juridiska gränsen är vid våld. Oavsett om kvinnan är en del av sitt destruktiva mönster eller inte är hon lika utsatt för våld ändå och förtjänar hjälp för att bli räddad. Så tänker förhoppningsvis sjukvårdspersonalen också.

 40. Ritsurei Says:

  @hsl

  Det finns stater i USA där kvinnor grips för förberedelse till prostitution om de går ut lättklädda.

  Alla har ett egenansvar oavsett vad politiker eller genuskossor anser. Klarar man inte av att ta det ansvaret ska man spärras in alternativt omyndigförklaras. Vi måste få ett slut på dönickementaliteten i Sverige speciellt när det främjar rättsosäkerheten.

 41. Loop Says:

  Att tycka att man får skylla sig själv för att man blir rånad eller misshandlad efter ett besök på krogen eller våldtagen på grund av valet av kjol är inte okej tycker jag. Det är alltid den som slår, rånar och våldtar som är den som ska ha skulden ingen annan då man på något sätt rättfärdigar dens beteende. Då kan man ju isåfall tycka att man inte ska kunna polisanmäla när man varit full eller lättklädd för att det är ens eget fel och hur skulle det se ut? Har du själv blivit utsatt för något av de tre nämnda sakerna hsl? Något får mig att gissa att du inte råkat ut för något när du varit full eller lättklädd och därför ser på saken på det sättet. Dessutom är det att förenkla till exempel problematiken kring våldtäkter då det oftast sker hemma eller hemma hos andra och där våldtäksmannen är någon man känner, det spelar oftast ingen roll om du har kortkort eller inte, det är oftast andra saker som triggar en våldtäksman. Det är en unken syn men om man ändå har den borde man ju i så fall förespråka att man stänger alla krogar, slutar sälja alkohol och slutar sälja utmanande kläder. Och alla unga killar och tjejer som blir misshandlade och rånade behöver då inte skylla sig själva eftersom de varken är fulla eller ser ut som luder (är det okej att våldta någon för att man tycker den är ett luder?)
  Skulden ska alltid ligga hos förövaren.

  Sedan håller jag med Gustav Almestad att det är lite konstigt att man inte ifrågasätter eller kollar upp alla enkäter/undersökningar osv som gäller pojkar/mäns hälsa osv…varför tas dessa genast emot som en sanning men inte tvärtom?

 42. Loop Says:

  Så affärerna ska få sälja korta kjolar, urringat och klänningar men vi som köper dem ska sedan bli dömda för både det ena och andra just därför. Det är ju sjukt att tänka så!
  Tänker ni så om er mor/syster/dotter skulle bli utsatt för en våldtäkt och haft klänning,tänker ni så om er son blir nedslagen för att han druckit på krogen och sedan blir rånad, ska han och hon skylla sig själva och inte räknas som brottsoffer?
  Jag blir ledsen av er människosyn.

 43. John Nilsson Says:

  Corren gör det igen, på ledarplats (om Norge, Hjernevask och “genusvetenskapen”):
  http://www.corren.se/asikter/ledare/?articleId=5873315&date=&menuids=

 44. Frihet är inte under ansvar Says:

  Ingen har något egenansvar på grund av klädval eller utseende. En skinnskalle ska kunna gå med bomberjacka och marschstövlar i Rinkeby sent en kväll utan att behöva bli kränkt eller ifrågasatt. På samma sätt ska en blond tjej kunna gå i kort-kort kjol med brösten synliga i Fittja utan att drabbas av incidenter. Ingen har något egetansvar på grund av klädval eller utseende.

 45. Loop Says:

  Bra sagt!

 46. Ritsurei Says:

  @Loop

  Jag skulle aldrig springa naken över Afrikas savann i en fläskkotlettkostym. Jag dricker mig aldrig redlös på krogen och jag tar inte emot drinkar om jag inte har uppsikt över vad som finns i dem. Jag följer inte heller med gäng med personer som för mig är okända hem. Jag går heller inte hem via de absolut sämsta ställena efter en sen utekväll. Allt detta är ren självbevarelsedrift, logik och förnuft. Vad är det som gör att många kvinnor fallerar på samtliga punkter utom möjligtvis nummer ett?

 47. Ritsurei Says:

  @Frihet är inte under ansvar

  Till skillnad från dig lever jag i verkligheten och drömma kan man ju göra men att tro att drömmarna motsvarar verkligheten indikerar svåra psykiska problem.

 48. Lövet Says:

  @Grovt Initiativ: Skall vi förstå ditt inlägg som så att du anser att SVT-inslaget (som för övrigt illustrerades enbart med bilder på utsatta flickor och kvinnliga lärare)skall ifrågasättas?
  Är resultatet av den refererade undersökningen kontraintuitiv – så att du har anledning att tro att fler flickor utsätts för våld än pojkar – eller stör det dig bara för att det rubbar den ack så viktiga bilden av kvinnor/flickor som de ständiga och enda offren?

  Huvudanledningen till Pärs ifrågasättande ovan är naturligtvis just att resultatet är kontraintuitivt: Med tanke på hur den politiska vinden blåser så är det svårt att tro att det finns en bild inom sjukvården om att misshandlade kvinnor skall skylla sig själva.

  O m du varit intresserad av annat än grova initiativ så hade du naturligtvis förstått vad han skrev, men som vanligt så var själva grovheten viktigare än precisionen.

 49. s Says:

  ”Ungdomar tar baksmällan av smugglad alkohol”, men när man läser insändaren så skriver de bara om tjejer. Tar inte tonårskillar någon skada av det här?

 50. s Says:

  Glömde länken: http://www.pitea-tidningen.se/debatt/artikel.aspx?ArticleId=6582483

 51. Diskret Says:

  @ Frihet är inte under ansvar

  Tycker du även att en förskolelärare öppet ska kunna duscha med stånd när han är på simskola med klassen? Du verkar ju tycka så, eller har jag fel?

 52. Loop Says:

  @ Ritsurei
  Att du väljer att hålla koll på drinken och inte supa dig redlös är ju toppen och jag jobbar på samma sätt MEN om jag ändå skulle bli aningen för full eller bara full helt enkelt som jag med många andra tjejer och killar, kvinnor och män blir så ska jag inte behöva skylla mig själv och bli borttagen min brottsofferstatus för att jag var vårdslös med drickandet och sedan råkar ut för ett rån, misshandel eller våldtäkt.
  Sen undrar jag vad du menar med: ”Vad är det som gör att många kvinnor fallerar på samtliga punkter utom möjligtvis nummer ett?”

  Du menar att det bara är kvinnor eller mestadels kvinnor sm inte håller koll på drinken och blir redlöst fulla, det vill jag gärna se statistik på! Hur många fulla killar och tjejer ser man inte på krogen? Tror det är ungefär 50/50 plus att det är ju flest killar och unga män som blir misshandlade och rånade på stan men de får skylla sig själva dom dumma jävlarna som inte håller sig nyktra och sedan vistas utomhus, de borde skämmas!

 53. AV Says:

  Loop, du kan inte dra alla här över en kam.

  Kan du hålla med om följande. Ingen förtjänar att bli misshandlad, men en förklaring till misshandeln kan delvis bero på den misshandlades eget beteende.
  Om man själv söker upp farliga partner, är manipulerande, själv slår, hotar, känslomässigt utpressar osv har man faktiskt bidragit till att försätta sig i en situation av misshandel.
  Vi kan dra en parallell till fallet i Rödeby. Grabbarna som sköts förtjänar givetvis inte att skjutas, men ändå har jag lite svårt att tycka synd om dem. Pressar man en person tillräckligt in i ett hörn, smäller det förr eller senare. De satte sig själva i situationen.
  Samma med rån och misshandel på stan. Är jag skitfull och lallar runt på stan och flashar med pengar, blingbling och är allmänt muckande har jag bidragit med att hamna i en rån/misshandelssituation. Nej, man kan inte bete sig hur som helst och räkna med att inget kan hända.

  Du verkar ha haft en jobbig barndom med en skitstövel till pappa, men tro inte att det är den enda bilden av misshandel i hemmet. Jag bodde granne med en kvinna som hade en sagolik konflikt med sitt x och pappan till deras barn. Nej, hon förtjänade inte allt han utsatte henne för (lappade ihop henne efter knivbråk), men allt hon gjorde var inte snällt heller. Jag försvarar inte hans beteende, men hon bidrog också till att eskalera situationen. Hennes beteende är en bidragande orsak, men inte den fulla förklaringen.

  De som som misshandlas mest i nära relationer är ofta också de som själva bidrar med våld, men givetvis inte alltid.

 54. Aktivarum Says:

  INTE DEN HÄR DYNGAN IGEN!
  =#&#?!=/(!!!

  Alltså låt mig en gång för alla förklara hur det funkar. Vissa är uppenbarligen så vana med att daddas med de inte klarar av att höra klarspråk utan måste klaga på att världen inte är fyrkantig.

  1. Har man på något sätt bidragit till att bli misshandlad om man umgås med Hells Angels, Bandidos eller liknande gäng bevisat våldsamma människor?
  Svar: JA!

  2. Innebär detta att det är mer ok för medlemmar av Hells Angels, Bandidos etc att misshandla personer som söker sig dit? Är misshandeln alltså mer acceptabel och ok?
  Svar: NEJ!

  Loop: ”INGEN förtjänar att bli slagen, någonsin.” (ovan)

  Loop har helt rätt. Problemet är att de flsta inte längre fattar vad det betyder att i dagligt tal säga någon får skylla sig själv? Det gör inte misshandeln i sig mer ok eller mindre olaglig.
  Två fel blir INTE ett rätt

  ….även om såklart socialvetare kommer att göra sitt bästa för att INBILLA er att deras påhittade tolkning (ignorant av hur människor beter sig på riktigt) har med verkligheten att göra. Socialvetare hittar ALLTID bevis på att människor i vita länder allmänhet är onda, rasistiska, sexistiska, fördomsfulla, elaka och att män vill begå våldtäkter.

  Detta är målet med hela j-a fältet! Läs på bakgrunden, det gjorde jag. Det finns INGENTING bakom socialvetenskapens slutsatser. Det är ren ideologiproduktion!

  Trots att ingen empiri styrker några av dessa påståenden i verkligheten så förväntar de att deras åsikter ses som nåt oerhört viktigt och betydelsefullt.

  Socialvetare hatar Steven Pinker för medan de säger att vårt samhälle är särskilt våldsamt (alla dataspel och våldsfilmer ni vet…) Så konstaterar Pinker i sin nyaste bok att det aldrig varit mindre våldsamt än idag. Vilket gör det lite tungt för personer som kallar sig ”forskare” att motivera sin lön och existens.

  Men ljuga för politiker är de duktiga på. Det är ju så när man inte behöver träna forskning, då har man mer tid att slipa på hur man söker om pengar för att ljuga och förfasa sig över de hemska människorna som finns överallt.

  Det gör mig förbannad att folk lyssnar på denna trams år 2011 när de borde veta bättre.

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/12/11/fyra-nationalekonomer-vs-par-strom-vs-genusvetenskapen-del-2/

  PÅ TAL OM DETTA

  En bekant tjej skulle få en sak tillräckt från pojkvännen. På nåt dumt sätt lyckades hon bryta handen när hon tog emot den. De åkte sålunda in till sjukhuset tillsammans för att hon skall få det fixat. Men hon får ingen vård på sjukhuset. Istället särar på de båda för att sätta sig i ett rum sedan om och om igen säga idiotiska saker som ”kom igen nu då, du kan berätta vad som egentligen hände”

  Ni kan inte ana hur skrattretande hon tyckte det var. Tror ni verkligen att hon inte hade haft en bättre historia om det varit han som hade slagit henne? De förutsätter alltså inte att hon är offer, hon tvångskategoriseras som ointelligent också!

 55. Diskret Says:

  @ Frihet är inte under ansvar

  En sak till ska du svara på: Tycker du att män ska kunna gå nakna med stånd på nakenstränder och campingar för tex barnfamiljer utan att bli ifrågasatta? Du verkar ju tycka så, eller har jag fel?

 56. Argus Says:

  Utanför ämnet: Här ett nyhetstips från dagens DN, Pär: http://www.dn.se/nyheter/sverige/karring-omfattas-inte-av-lagen

 57. Patrik S Says:

  Kan det inte vara så att vårdpersonal som dagligen behandlar våldsutsatta människor har en med verkligheten i högre grad överensstämmande uppfattning gällande de faktiska omständigheterna än de slutsatser en ”akademiker” drar utifrån sina tendentiöst ställda frågor?

 58. JD Says:

  Jag kan tänka mig att det finns ett fåtal kvinnor som medvetet provocerar fram fysiskt våld bara för att på så sätt ytterligare kränka mannen.

  Jag skriver inte mer än så utan lämnar påståendet öppet!

 59. Jack Says:

  Den primitiva diskussionen rör sig ofta i bilder av att det bara finns ett offer och en annan som är förövare. Den primitiva diskussionen är effektiv och utspridd, påverkande i samhället. Vi behöver den på vår sida för att göra gott.

  ”Skulden ska alltid ligga hos förövaren.” säger loop,
  – en person är skyldig och det är den som kallas förövaren, förövaren kallas inte förövare för att han är skyldig, då vore påståendet innehållslös och vi antar att de som lägger energi på att prata menar något, det loop verkar för är att den som kallas för förövare ska hållas för skyldig!

  När man vänder upp korten som här skulle loop kanske vilja gå vidare men korten vänds inte alltid upp. Dessa händelser, som loops uttalande och inställning, existerar brett. Det är verkligheten.

  För att jobba med människor som delar loops uppfattning och förmedling av världen och få en del av dem på vår sida bör vi sprida pratet som följer:

  ”Skulden ska alltid ligga hos gärningskvinnan oavsett kön”

 60. Lavazza Says:

  ”Är det någon jämställdist här på bloggen som har tid och möjlighet att begära in hela enkäten och studera frågor och metodik?”

  Svaret är tämligen självklart. Metodiken kommer vid en närmare granskning visa sig vara undermålig och inte alls ge stöd för de påståenden som görs, men detta kommer inte leda till någon bättring. Kolla bara på enkäten om sexuella trakasserier i Teater-Sverige.

 61. Silver Levinsky Says:

  ”Tillfället gör tjuven, lämna därför aldrig värdesaker”
  ”Det är aldrig en persons fel att två träter” osv.

  Visst kan alla människor påverka risken för att bli utsatt för brott på massor av olika sätt.
  Här verkar diskussionen än så länge enbart handla om svart eller vitt.
  Antingen så är det ALDRIG den brottsutsatte som har del i skulden, som någon sa: var och en ansvarar för sina gärningar,
  eller så är det brottsoffret som ALLTID har ett ansvar.
  Mitt enkla resonemang är att det allt som oftast är ett delat ansvar.
  Super jag mig drängfull och somnar naken med ändan i vädret på Pridefestivalen så måste ju varenda normalt funtad människa inse att det är att ta en onödigt stor risk för att bli utnyttjad på ett sätt som jag kanske inte vill vara med om.
  Sedan att jag har RÄTT att bete så och att ingen ska utnyttja mitt tillstånd, spelar mindre roll. Jag tar en större risk i och med mitt beteende.
  Självklart så vill ju alla juridiskt skolade ha det till svart eller vitt för enkelhetens skull, annars kan man ju komma fram till att både målsägaren och den tilltalade skulle kunna fällas, eller att man måste försöka se till hur stor del i skulden parterna har och det skulle vara en övermäktig uppgift för en domstol.
  självklart så ska alla få hjälp som begär det.
  Jag får sjukhusvård även om jag kör cross, bryter alla benen i kroppen, men jag tar definitivt en risk som jag bör ta mitt eget ansvar för.
  Går jag sedan och gör om det igen och igen… Ja ni förstår vad jag menar.

 62. Ansvar Says:

  När börjar och slutar ett eventuellt egenansvar? Angående skinnskallen i Rinkeby, den barbröstade blonda tjejen i Fittja en sen kväll och mannen med stånd på familjecamping för nudister. Ska samma regler gälla alla eller bara för vissa? Ska skinnskallen med marschkängor och pedofilen med stånd jämställas med tjejen i Fittja? Är alla medskyldiga till om tråkigheter uppstår eller är klädvalen okej? Vem av dem bär ansvar?

 63. Loop Says:

  Jag förstår att man utsätter sig för en större fara när man ensam vinglar hem från krogen MEN jag tycker inte man ska använda ordet, skyll dig själv.

 64. Patrik S Says:

  Om två personer hamnar i slagsmål, vem är förövaren? Den som slår först eller den som slår hårdast?

 65. Patrik S Says:

  @Loop

  Det är ingen som säger skyll dig själv, utan vad som sägs är att vissa handlingar kan leda till vissa konsekvenser.

 66. Silver Levinsky Says:

  Patrik s,
  Exactemente!

 67. Lavazza Says:

  Jag vet inte om det här gör det lättare för folk att förstå definitionsproblemet. Man kan i skade- och försäkringshänseende anses som vårdslös är därmed nekas skadestånd eller ersättning, eller få den nedsatt, utan att den som vållat skadan för nödvändigtvis får lägre straff. Jag kan inte tänka mig någon situation där den som orsakat skadan helt anses ansvarsfri på grund av den skadedrabbades beteende.

 68. Lavazza Says:

  Är det här rätt undersökning?

  http://viewer.zmags.com/publication/e94cf46a#/e94cf46a/1

 69. Feministisk logik Says:

  ”Om två personer hamnar i slagsmål, vem är förövaren? Den som slår först eller den som slår hårdast?”

  En intressant fråga. De orden ska jag ta med mig och få användning av.

 70. Ritsurei Says:

  @Loop

  Är du så här dagiscurlad privat?

 71. Ritsurei Says:

  @Feministisk logik

  Den som använder mer våld än vad nöden kräver.

 72. Aktivarum Says:

  Ansvar:

  ”När börjar och slutar ett eventuellt egenansvar?”

  Vad spelar det för roll? Det ÄR inte olagligt att brista i egenansvar men det är definitivt olagligt att pga andras brist på egenansvar misshandla dem.

  Jag har redan påpekat dessa saker redan, läs kommentarerna till detta inlägg som handlar om en likadan situation där det är en man som får stryk för att han
  a) vart (troligen) otrogen
  b) inte reser sig och går bort.

  http://aktivarum.wordpress.com/2011/12/02/jamstalld-misshandel-pa-tag-29-november-2011-i-new-jersey/

 73. Lavazza Says:

  Förhoppningsvis kommer andra att granska Ekot, så att vi får läsa något liknande det här:

  Ekots stora granskning av sextrakasserier inom scenkonsten fick enormt genomslag. Men nu döms undersökningen ut. Ekots påståenden om att ”varannan skådespelerska” och ”var tredje kvinna inom teater och film” sextrakasserats håller inte. Urvalet av deltagare och svarsfrekvensen i den enkät Ekot gjort är för dåligt för att det ska gå att dra några generella slutsatser om hur vanligt det är med sexuella trakasserier i film- och teatervärlden.
  ”Det är ett prov utan värde” säger Claes Andersson på SCB. Jan Stridh på JMG, journalistutbildningen i Göteborg, tycker att det är en oförskämdhet att på den grunden ge bilden att det är något skumt med hela konstnärskollektivet.
  Ekots undersökning fick stort genomslag – och de flesta medier vidarebefordrade Ekots siffror utan ifrågasättanden.

 74. ninnitokan Says:

  Jag har ögnat den lite nu.(för jag antar att det är ur denna: http://viewer.zmags.com/publication/e94cf46a#/e94cf46a/1)

  Och den är som vanligt i den nutidsfeministiska era vi lever i. Total frånvaro av manliga offer, det är bara kvinnorna som är viktiga att ”fånga upp”.
  Den handlar om att vården ska ta ansvar för huruvida en kvinna som söker vård fått sin sjukdomsbild till följd av våld av manlig partner.

  En kompis visade mig denna:
  http://www.kronofogden.se/ Så går ni längst ner till höger på sidan. Så trycker ni på länken till ”kvinnor och ekonomi”
  Behöver jag säga hur jag reagerade av det ”söta” man får upp då?

 75. Silver Levinsky Says:

  Ninitokan,
  Ang skattemyndigheten, vad i hela h-ete håller dom på med?
  Så fort jag kommer hem så ska jag ringa och skälla som en bandhund på dom.
  Blir så jäkla arg på sånt där trams och flum.

 76. Grön stol Says:

  Familjelivs hemmafrundersökning gick det minnsann bra att blogga om utan att ”ifrågasätta” eller ”granska”.

 77. JD Says:

  Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet fick i regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor…..

  Så börjar förordet i den rapport som dagens tidningar nu skriver om. En rapport som bland annat hyllar rapporten Slagen dam.
  Det här låter helt ok om det nu inte hade varit så att hela rapporten från Uppsala Universitet vore så här extremt full med brister och avsaknad av metod att en vanlig uppsats på en gymnasieskola känns mer seriöst gjord.

  Ang. det man skriver om Södersjukhuset så finns det i princip ingenting i rapporten som verifierar tidningarnas påstående.
  I rapporten finns det inte en enda källhänvisning till denna undersökning som påstås vara gjord på Södersjukhuset.
  Det enda man skriver i rapporten är … I en studie från Södersjukhuset etc….

  Vad håller Uppsala Universitet på med egentligen?
  Rapporten är en total katastrof ur vetenskaplig synvinkel!

  Hur länge ska Uppsala universitet fortsätta att skämma ut sig så här?

 78. Silver Levinsky Says:

  Grön stol,
  Självklart har du all rätt att ifrågasätta den om du inte tror på resultatet. Du gör alltså inte det?

 79. Ulf Says:

  @Grön stol,

  Flera av oss gör vårt bästa för att spåra upp källor och granska dem. Du får gärna hjälpa till. Pär har t.o.m. skrivit ett antal böcker med åtskilliga källhänvisningar. Det är inte orimligt att han ibland väljer att kommentera saker utan att djupdyka först. Blir det fel kan vi hjälpa till att ställa saker till rätta.

 80. ninnitokan Says:

  Silver Levinsky:
  Men riong kronofogden, det är dom som slänger rosa puttinutt i huvudet på mig.:S

 81. Grön stol Says:

  Ulf och Silver: jag har all respekt för Pärs arbete och förstår att det är orimligt att lusläsa allt som ligger bakom artiklarna. Men det ser illa ut när de enda gångerna då Pär reflekterar över tillförlitlighet är då det gäller påståenden som säger att kvinnor drabbas negativt elllet far illa. Det blir då svårt att framstå som objektiv och jämställdhetsrörelsen missgynnas.

 82. Olle Says:

  http://viewer.zmags.com/publication/e94cf46a#/e94cf46a/132

  På sidan 130 står det att av de 89% av vårdpersonalen som inte förkastar att det är vårdens uppgift att undersöka underliggande orsak till skada:

  ”Av dessa ansåg 28 procent att det kan vara patientens passiva och beroende personlighet som gör att de utsätts för våld från sin partner…”.

  Alltså 28% av 89% vilket väl blir ca 25 % av personalen.

  Källan till siffrorna uppges så här:
  [Lawoko, et al., 2010, submitted]
  (Jag har ingen lycka med en snabb googling.)

 83. Patrik S Says:

  Det är alltså svaret på frågan ”The victim’s passive-dependent personality often leads to abuse.” som tolkas av professor Maaret Castrén och Nationellt centrum för kvinnofrid som ”Kvinnans fel att hon blir misshandlad.”. Det är väl ändå en självklarhet att en sådan personlighetstyp medför en ökad risk för att hamna i ett våldsamt förhållande?

 84. Lavazza Says:

  Jaha. Ta vilket påstående som helst om mäns beteende och dess negativa följder för mannen själv, enligt formeln ”[mannens egna beteende] often leads to [negativa följder för honom själv]”, och se om det går att få mindre än 50 % som håller med.

 85. Backlash Says:

  Grön stol: Trovärdigheten på en källa avgörs ju av vad man vill visa genom att hänvisa till den.

  Vill man, som Pär Ström, visa att det är ganska vanligt att svenska kvinnor kan tänka sig att bli hemmafruar, då är Familjelivs undersökning en legitim källa. Vill man däremot sätta en siffra på hur stor andel av sveriges befolkning som vill bli hemmafruar, eller om fler kvinnor än män vill vara hemma med barnen, då är det en oduglig källa.

  I det fallet som blogginlägget handlar om blir man ju väldigt misstänksam, eftersom tidningarna inte ens anger källan. I internets tidevarv är det ju vanligt att läsarna själva kan granska journalisternas källor och komma fram till att innehållet i artikeln inte stämmer. Och om tidningen då inte vågar ange källan förstår man ju direkt att något är lurt.

  Själv får jag direkt en foliehatt när jag ser sånt här. Jag tror det är någon från genusindustrin som planterat nyheten hos tidningarna i syfte att skapa opinion för att skattepengar ska användas till genuskonsulter som försörjer sig på att åka runt och utbilda akutvårdspersonalen i ‘Mäns våld mot kvinnor’.

 86. ninnitokan Says:

  Backlash
  Själv får jag direkt en foliehatt när jag ser sånt här. Jag tror det är någon från genusindustrin som planterat nyheten hos tidningarna i syfte att skapa opinion för att skattepengar ska användas till genuskonsulter som försörjer sig på att åka runt och utbilda akutvårdspersonalen i ‘Mäns våld mot kvinnor’.

  Min känsla när jag läste den också. Annars hade man inte ignorerat män som utsätts för våld av sina kvinnliga partners.

 87. Per Says:

  Nationellt centrum för kvinnofrid (https://twitter.com/kvinnofridnck)
  har twittrat en länk med det aktuella kapitlet. Kapitlet finns här:
  http://t.co/WCgx3ATe

  Men där återfinns ingen studie som visar att ”En tredjedel av personalen på Nordens största akutmottagning, Södersjukhuset i Stockholm, anser att det är kvinnans fel om hon blivit misshandlad. ” utan endast en HÄNVISNING till en studie.

  Man hänvisar till [Lawoko, et al., 2010, submitted]

  Frågan är varför media har slagit(haha) upp stort på den här nyheten nu? Studien är ju över 1 år gammal.

  Har googlat ihjäl mig efter Lawoko-studien men har inte kunnat hitta något.

 88. Ulf Says:

  @Olle,

  På sidan 130 står det att av de 89% av vårdpersonalen som inte förkastar att det är vårdens uppgift att undersöka underliggande orsak till skada:

  Hmm, de 11% som svarade att det inte är ”vårdens uppgift att undersöka de underliggande orsakerna till en patients skada”, kan mycket väl ha tolkat frågan som att vården varken har ansvaret eller resurserna att göra en grundligare undersökning. Samma personer skulle mycket väl kunnat svara att de anser att alla i vården har en skyldighet att anmäla alla misstänkta fall av misshandel.

  Att vissa sedan svarar instämmande på påståenden som ”det är inte ens fel att två träter”, kanske inte skall tolkas alltför långtgående heller.

  Källan till siffrorna uppges så här:
  [Lawoko, et al., 2010, submitted]
  (Jag har ingen lycka med en snabb googling.)

  Det där ”submitted” betyder att artikeln ännu inte granskats och godkänts för publicering. Helst skall man inte referera till opublicerade artiklar, men det är i alla fall ärligt att tydligt markera var man gjort det.

 89. Sanslöst Says:

  Det är samhällets fel som inte på ett tidigt stadium låtit avlägsna individer med dålig impulskontroll! Riktade steriliseringar och aborter bland kriminella och missbrukare skulle sänka andelen misshandelsfall och även framtida kriminalitet och missbruk så till den grad att man kan börja lägga ner stora delar av samhällets byråkrati!

 90. Per Says:

  Nu hittar man! Lawoko 2010 har varit publicerad här:
  http://www.isrn.com/journals/nursing/aip/510692.pdf

  Men går inte längre att hitta, lyckligtvis ligger den ännu kvar i google-cachen:

  HÄR FINNS LAWOKO 2010:
  http://tinyurl.com/83xzew5

  ”IPV was defined for participants as exposure to physical, sexual or psychological abuse. ”

  Sexuella trakasserier av sin partner (!) faller med andra ord inom definitionen av ”våld i nära relationer”. Det är klart att ”kvinnomisshandel” är så omfattande om man väljer en sådan extremt vid definition så att ett vanlig förspel skulle kunna inkluderas.

  Nog om det, det var mest siffrorna på ”en tredjedel av personalen anser att det är kvinnans fel om hon blir misshandlad” såsom Ekot rapporterade, som jag egentligen ville hitta källan till.

  Detta påstående blev till ”28 procent ansåg att det kan vara patientens passiva och beroende personlighet som gör att de utsätts för våld från sin partner;” i kvinnofridsrapporten och i Lawoko har jag inte hittat uppgiften om 28procent någonstans alls. Men någon annan kanske kan gräva vidare?

 91. Backlash Says:

  Stephen Lawoko forskar på exakt samma ämne i Zambia. Har han även gjort studier på Södersjukhuset?

 92. Kvällslektyr Says:

  @Ninnitokan mfl.

  Sidan 181, kap 22 handlar om ”Mäns utsatthet för våld i nära relationer – mötet med hälso och sjukvården”

 93. Rick Says:

  Studien finns här

  http://www.isrn.com/journals/nursing/aip/510692/

  Klicka på pdf så öppnas den.

  Det här är självfallet en allvarlig fråga och det finns allt skäl att inte utnyttja den som slagträ åt något håll. För egen del kan jag reagera starkt på att någon misshandlas i sitt eget hem – och ja, flertalet av dem som råkar riktigt illa ut är kvinnor. Av det här följer inte att jag skulle acceptera feministernas missbruk av frågan.

  Studien i fråga är baserad på en web-enkät, vilket är ett extremt trubbigt instrument för att få fram statistiska data, eftersom bara de kan svara som har sökt sig till webplatsen.

  Jag läste hastigt igenom artikeln och kunde inte finna information om hur många som totalt kunde ha deltagit i undersökningen, dvs. vi får ingen svarsfrekvens (jag kan förstås missta mig nu och helt enkelt missat detta). Vi får bara veta att man har 217 deltagare av vilka 168 besvarat frågan om våldet.

  Däremot får vi veta att undersökningen gjordes under perioden juni-augusti 2009, dvs under semestermånaderna. Det här är en aning märkligt, för om jag skulle vilja ta reda på attityderna på en arbetsplats (vilken som helst) skulle jag undvika att samla in informationen just under juni-augusti.

  Dessutom skulle jag helst välja en annan metod, och i stället t.ex. skicka frågeformulär till alla anställda för att sedan kunna fastställa en svarsfrekvens.

  Jag anser dessutom att frågorna måste återges i artikeln, för att läsaren ska kunna bilda sig en uppfattning själv.

 94. Lavazza Says:

  100 procent av de tillfrågade höll med påståendet ”polisens val att arbeta ibland våldsamma människor kan leda till att de utsätts för våld”. Slutsats: ”100 procent av de tillfrågade anser att det är den enskilde polismannens fel om han blir misshandlad”.

  Så fort man anser att någon löper större risk på grund av egenskaper eller beteende, så anser man enligt denna logik att denne får skylla sig själv när den förhöjda risken realiseras i ett skadefall.

 95. Backlash Says:

  Frågornas exakta formulering anges inte ens i originalrapporten, vad jag kan utläsa. Vad de studerat är benägenheten hos vårdpersonal att fråga skadade kvinnor ifall de utsatts för partnervåld.

 96. Lavazza Says:

  Lite korrektioner i SvD:

  ”I enkäten fanns dock inget påstående om det är kvinnans fel att hon blir misshandlad, säger Mareet Castrén, en av forskarna bakom undersökningen.

  – Påståendet var formulerat som att ”kvinnans passiva personlighet utsätter henne för våld”. 28 procent av personalen tycker att det kan vara en del av orsaken, säger hon.

  Mareet Castrén betonar att det inte är samma sak som att säga att det är kvinnans fel att hon blir misshandlad. Ett annat påstående var att ”båda parter har del i att situationen (misshandeln) uppstår”. 21 procent höll med.”

  Grisbrottaren har många kloka kommentarer.

 97. saningsägaren Says:

  12 december, 2011 By Lena Holfve

  För många på Södersjukhuset anser att det är kvinnans fel om hon blir misshandlad. Det gillar man inte men ingen frågar sig varför personalen på SöS har svarat på det viset.

  Lagarna är skrivna av män för män
  Kvinnor misshandlar sina män mer sällan än det omvända därför att män är starkare, och det innebär med automatik att jag som är 1.58 cm lång inte går på en biff på två meter.

  Men jag kan peta in 40 möss genom hans brevlåda, och jag kan snacka skit om honom på jobbet, eller i hela stán. Jag kan ringa dygnet runt, och jag kan kalla honom både ditt och dutt.

  Ja, det finns mycket kvinnor kan hitta på men det blir aldrig några följder för vi har i princip inga lagar skapade för kvinnor av kvinnor.

  Kvinnor är goda – män är onda
  Det finns en hel drös ofta missbrukande kvinnor, som är kraftigt utåtagerande, och lagens långa arm når dem aldrig eftersom all destruktion de kan hitta på i princip är lagligt eller tillåts i vart fall i Tvärtomlandet Sverige.

  Det vimlar av folk i Sverige som på allvar tror att kvinnor aldrig begår brott. Går vi bakåt i tiden ser vi att kvinnor aldrig dömdes för brott och det beror på att deras män straffades. Stal frun åkte han in.

  Det är väl så enkelt att vårdpersonal på SöS eller folk i rätten känner att det är ett systemfel att kvinnor aldrig tycks ha något som helst ansvar, och det blir då en dold och säkert orättvis folklig ”domstol” som tar sig sådana uttryck. Trist, men sant. Det kan aldrig vara ett offers ”fel” att brott begås.

  I trettio år har jag pläderat för att vi ska få en lagstiftning för kvinnor skapad av kvinnor
  De som säger att de äter p-piller utan att göra det vill jag t.ex. ha dömda för grovt bedrägeri. Det får jag inte igenom idag för vi har inga lagar skapade för kvinnor av kvinnor.

  Brottsbalken reglerar i princip bara manlig destruktion.

 98. blomrabatten Says:

  Som pensionerad psykiatrisjuksköterska kommer jag ihåg en tankekedja, misshandlad kvinna får dotter som också misshandlas. Kan vara så att barn till misshandlade kvinnor ”lär” sig ett felaktigt förhållningssätt till männen. Fundrar lite längre på denna tankebana och man kommer till ett problem som inte löses med mindre än att alla män slutar slå alla kvinnor.

 99. PinkElephant Says:

  Det här är ganska intressant.
  Artikeln i tidningarna antyder onekligen ganska starkt att det här handlar om män som förövare, och kvinnor som offer. Och efter att ha skummat igenom kommentarerna här på bloggen så förefaller det mig som att de flesta även här inne utgår från att alla gärningsmän är just det.

  Män.

  Det är de inte.

  SvD skrev trots allt en artikel om just misshandlade kvinnor på Södersjukhuset häromsistens (Pär uppmärksammade den dessutom här på bloggen).

  Nu gäller den förvisso bara de som drabbats av gatuvåld, och bara en specifik åldersgrupp. Och bara Södersjukhuset. Men den ger ändå en fingervisning om att allting inte är så svartvitt som man kan tro.

  I den framgår att av alla kvinnor i åldern 15-24 som år 2010 sökte sig till Södersjukhuset efter att ha blivit misshandlade utanför hemmets fyra väggar så hade inte mindre än 96% blivit misshandlade av andra kvinnor.

  (http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/barn-och-unga/polisen-moter-allt-raare-tjejvald_6669694.svd)

  Hur könsfördelningen bland de anställda på Södersjukhuset ser ut har jag ingen aning om. Men jag vet dock att vården trots allt är en starkt kvinnodominerad bransch, och det är ändå ett någorlunda rimligt antagande att majoriteten av de som svarat på enkäten följaktligen är utrustade med två X kromosomer de med.

  Betyder det att dessa tjejer får ”skylla sig själva” för att de har samma kromosomuppsättning som deras förövare?
  Eller för den delen den nedsättande sjukhuspersonalen?
  Att man inte skall ta problemet på allvar?
  Att man kan dra dem alla över en kam och hävda att de har ett ansvar för det som hänt?

  Absolut inte.

  Däremot är det intressant att notera att till och med i denna situation, när kvinnor blir misshandlade av kvinnor för att sedan skuld och skambeläggas av andra kvinnor, får vi det till att män är förövare.

 100. Skulden verkar ligga hos Sveriges Radio « GenusNytt Says:

  […] bloggade jag om undersökningen vid Södersjukhuset i Stockholm, som sades visa att en tredjedel av […]

 101. Lövet Says:

  @blomrabatten: ”Alla män” slår inte ”alla kvinnor”!

  Inte ens ”många män” slår ”många kvinnor”; Det är några f å män – oftast, men inte alltid från samhällets botten eller som på annat sätt (tex kulturellt) lever i utanförskap – som slår några f å kvinnor – lika ofta från samma utanförskap.

  Vi andra som aldrig ens övervägt att börja slå någon kvinna, kan knappast uppmanas att sluta.

  Det är en gammal klyscha det där med att ställa frågan ”Har du slutat slå din fru?”, dessvärre är det en guilt-by-association-metod som omhuldas av er hatfeminister.

 102. Backlash Says:

  Undersökningen omfattade inte överhuvudtaget attityden till manliga våldsoffer.

  79% av den tillfrågade vårdpersonalen var kvinnor.

 103. Leif Nilsson Says:

  Lite intressant är det ju att feminismen anser att det är patriarkatet som är skyldiga till detta. Men det är idel kvinnor som arbetar inom sjukvården, det är kvinnor som bemöter offren. Är dessa sjuksköterskor en del av den patriarkala samansvärjningen för att dominera kvinnor med våld? Tyvärr tar inte undersökningen upp hur deras syn på misshandlade män är….. förmodligen värre.

 104. Vi ser feministiska Galen Dam-teorier i massmedia igen! « Aktivarum Says:

  […] har det alltså hänt igen. Igår rapporterade Genusnytt hur massmedier som Expressen, Aftonbladet och DN skrev om en studie på södersjukhuset som […]

 105. Helena Says:

  Det blev en lång debatt här på GenusNytt utifrån vissa rykten.

  På Dagens Medicin skrivs:

  Uppgift om attityder ”missvisande”Medieuppgifterna om att en stor del av Sös-akutens personal tycker att det är kvinnans eget fel om hon blir misshandlad är missvisande, anser forskaren bakom studien.

  Södersjukhuset, Stockholms läns landstingDen i sin helhet ännu opublicerade studien som undersöker attityderna kring misshandel visade enligt Sveriges Radios Ekot att en tredjedel av de tillfrågade anställda på Södersjukhusets, Sös, akutmottagningar i Stockholm tycker att kvinnor som blir misshandlade själva bär skulden till det.

  – Det är missvisande påståenden, säger Mareet Castrén, en av forskarna bakom studien, till Dagens Medicin.

  – Det finns ingen sådan fråga i studien.

  Enligt henne är frågan som skulle visa den inställningen i själva verket ställd som ett påstående och med annan betydelse: att kvinnor med en passiv personlighet löper större risk för våld från sin partner än de som inte har en sådan personlighet. 28 procent av de tillfrågade vårdanställda instämde i det.

  Även Vårdförbundet menar att tolkningen om personalens attityd, som fick stor medial spridning under måndagen, är felaktig och att Sös har en mycket professionell mottagning för våldtagna kvinnor. Södersjukhuset skriver i en egen kommentar på sin hemsida att det fortfarande finns arbete kvar att göra när det gäller personalens attityder till utsatta kvinnor.

 106. JohanG Says:

  Försvarade sig genom att bränna sin sambo med en cigarett i ryggen…

  UNT 13 dec 2011 16:39 UppsalaKvinna bet och knivskar sambo
  Kvinnan brände sin sambo med en cigarett på ryggen, ryckte honom i håret, bet honom i ansiktet och högg honom i armen med en kniv, innan han kunde fly ur bostaden och slå larm. Nu döms kvinnan till fängelse.

  En kvinna och en man som varit på en gemensam fest hamnade i bråk när de kom hem till den gemensamma bostaden på en ort utanför Uppsala. Det slutade med att kvinnan brände mannen med en cigarett på ryggen, ryckte honom i håret, bet honom i ansiktet och högg honom i armen med en kniv, innan han kunde fly ur bostaden och slå larm. Kvinnan, som är i 20-årsåldern, har hävdat att det i stället var hon som angreps och därför försökte försvara sig mot mannen.

  Tingsrätten, som konstaterar att mannens berättelse är trovärdig och stöds av läkarintyg, dömer kvinnan till åtta månaders fängelse för misshandel. Hon ska också betala 35 000 kronor i skadestånd till mannen för bland annat ett vanprydande ärr.

 107. Ulf Says:

  Jag bläddrade igenom rapporten (läste den inte noga), och vill rekommendera kap. 22, sid 181-189, av Eleonora Stolt, som faktiskt sammanställer en hel del forskning om våld mot män, bl.a. relationsvåld. I det kapitlet noteras också att män anmäler detta våld i mycket mindre utsträckning, och får anses mindre villiga att tala om det, samt bemöts sämre av polis och sjukvårdspersonal.

  Anna Höglund, som skrev kapitel 11, tycks ha missat detta, och kommer fram till att

  Mot bakgrund av tidigare forskning, som visat att mäns våld mot kvinnor kan förstås utifrån samhälleliga relationer omkring genus och makt, finns det givetvis goda skäl att, åtminstone i ett inledande skede, enbart rikta denna typ av rutinmässiga frågor till just kvinnor. Man kan hävda att det är en evidensbaserad insats, utifrån forskning som belagt att våld i nära relationer främst innefattar mäns våld mot kvinnor.

  (sid 108-109)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: