Krönikör frågar vad ”mannens rätt att slå” kostar

by


Nu sprids den nya feministiska myten

Nu börjar ringarna sprida sig på vattnet… Det var väntat. Mer lär komma mycket snart.

Ja, vad kostar egentligen mannens rätt att slå?”. Så formulerar sig Aftonbladets krönikör Monica Gunne i en krönika som tar avstamp i den igår presenterade undersökningen av attityder till misshandlade kvinnor på Södersjukhuset.

Som jag bloggade om tidigare idag har det visat sig att Sveriges Radio vinklade rapporteringen från den undersökningen – en vinkling som sedan spred sig som en löpeld genom svenska medier. Det fanns ingen grund för Ekots påstående (och andra mediers citering) att var tredje person på Södersjukhuset anser att misshandlade kvinnor får ”skylla sig själva”.

Men verkligheten är inte så intressant. Nu börjar den felaktiga informationen spridas som ringar på vattnet. Den ena kommer att citera den andra, och snart är det en etablerad sanning i Sverige att ”var tredje vårdanställd tycker att misshandlade kvinnor får skylla sig själva”.

Så uppstår och växer feministiska myter.

Monica Gunnes krönika är mycket vinklad. Man får intrycket att kvinnor är oerhört slagna av sina män, att män är oerhört våldsamma av sig och att samhället nonchalerar problemet med våld mot kvinnor.

Rubriken är ”Varför fjäskas det så mycket för våldet?” (och då menar hon bara våld mot kvinnor, det större problemet med våld mot män tas inte upp alls). Hur kan hon tycka att det fjäskas för våld mot kvinnor? Mitt intryck är det motsatta – att samhällets intresse för våld mot kvinnor är enormt.

Visst förekommer våld från män mot kvinnor – tyvärr. Men det är inte så utbrett som Gunne försöker få det till. Gunne skriver:

”Mellan 30 och 50 procent av  kvinnorna i västvärlden har  erfarenhet av våld. I relationer där man fortfarande håller  ihop säger 5–11 procent av  kvinnorna att de är ‘utsatta  för våld.’ ”

Vilken definition på våld har använts för att få fram så höga siffror? Och vilken siffra hade framkommit för kvinnors våld mot män – om intresse över huvud taget hade funnits för att ta upp detta.

Monica Gunne avslutar:

”Så varför fjäskas det så mycket för våldet? Vad är det för underliga mekanismer som gör att vi hela tiden tror att vi måste dalta med och skydda våldet? Låtsas som om det inte finns, inte kostar oss någonting. Ja, vad kostar egentligen mannens rätt att slå? Här är svaret: En enda kvinna som har blivit misshandlad av sin partner kostar i runda slängar samhället 240 000 –  500 000­ kronor per år. Det är hon värd. Inget snack om saken. Men är mannen det?”

Snacka om ensidig och vinklad bild av de två könen och deras relation. Ett kön är Det Skyldiga Könet, ett annat kön är Det Drabbade Könet.

Man märker att man lever i Sverige i nådens år 2011… Tack för tipset, Johan!

Näraliggande: Med anledning av undersökningen från Södersjukhuset kräver nu vänsterpartiet svar från regeringen på vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att ”högskolornas grundutbildning ska ge nödvändig kunskap om mäns våld mot kvinnor”. Mera manshat (misandri) att vänta, alltså. Se här. Och Expressen har redan skrivit en ledare som okritiskt vidarebefordrar Sveriges Radios antijämställdistiska vinkling av undersökningen (tack för tipset, Toddan). Som sagt … ringar på vattnet.

Annonser

74 svar to “Krönikör frågar vad ”mannens rätt att slå” kostar”

 1. Toddan Says:

  Ännu en antijämställdistisk redaktion som fått falskt vatten till sina kvarnar:

  http://www.expressen.se/ledare/1.2650410/akut-illa-sos

 2. Backlash Says:

  Den som planterade nyheten hos ekot hade förstås skattebetalda utbildningsåtgärder i åtanke. Allt för att skapa fler jobb inom genusindustrin. Genom dessa falska nyheter skapar man opinion för att satsa skattemedel på utbildningarna.

  Alliansen har nyligen satsat en miljard på att ‘bekämpa mäns våld mot kvinnor’. Är det någon som vet var pengarna tagit vägen och vilka konkreta resultat det lett fram till, i form av minskat utfall i statistiken?

  Själv misstänker jag att pengarna hamnat i genuskonsulters fickor, och att satsningen inte gett något mätbart resultat. Den som vet annorlunda får gärna motbevisa mig.

 3. Hugo Says:

  @backlash: Utomordentligt troligt att det är så. Mycket bra att Pär genomlyser denna typ av desinformation som annars hade fått stå oemotsagd.

 4. Jack Says:

  Jag undrar vad en kvinna som mördar sina eller/och någon annans barn kostar. För statistiken är tydlig, kvinnor står lejonparten av alla smårbarnsmord.

  Vad är priset på det, ett mördat barn?

  240000 kr eller 500000kr pratar Monica Gunne om som kostnad för en misshandlad kvinna. Men jag skulle att ett av kvinnan mördat barn inte går att sätta prislapp på. 1000000000 räcker det? Många skulle säga nej. Rent av skulle man kunna säga att det är mäns plikt att hindra kvinnor från att mörda barn och om det innebär att behöva ta till våld mot kvinnan då är det en självklarhet.

 5. HL Says:

  Ett av problemen i detta svenska samhälle är att det blir så underliga nyheter beror på:

  Att vi har så otroligt många kommunister och socialister inom journalistkåren, de ser som en av sina uppgifter att hålla i gång konflikter.

  De jobbar nu hårt på att sänka kvinnors kärleksnivå mot män helt medvetet, p.g.a att de gillar konflikter.

  Det enda sätt vi som vill att människor ska respektera varandra och tycka om varandra är att sluta gynna dem ekonomiskt.

  Allt vad Bonnier och Schibsted äger köp det inte tills de slutar med det här spelet och anställer bättre personal

 6. Urban Says:

  Fast borde man inte börja prissätta allting som Monica Gunne vill; är det inte så att män betalar mycket mer till välfärdsstaten än vad kvinnor gör t ex..?

 7. Jocke S Says:

  Sånt nonsens/nyspråk, det finns väl ”ingen rätt att slå” för män. Knappat ens i självförsvar visst.
  Däremot verkar det finnas en rätt att slå för kvinnor, eftersom problemet med ökande kvinnligt våld negligeras, gång på gång på politisk nivå.
  Svensk debatt forsätter att vara vinklad, populistisk och rent antiintellektuell, där det fifflas med språket värre än i 1984!
  Nere i Europa börjar även kvinnor undrar vad det är för konstigt land på könsområdet, Konungaritket Sverige

 8. Ulf Says:

  Det låter som om siffrorna kommer från Slagen Dam, av Eva Lundgren.

  Där användes en ovanligt vid definition av våld, och framför allt så utgår man ifrån att kvinnor troligen minimerar våldet, och dessutom, eftersom mäns våld mot kvinnor är en normal följd av könsmaktsordningen, även hot om våld torde kunna räknas som våld. På så vis kan man räkna det som våld om en man ”Knuffat, hållit fast, släpat” en kvinna, eller ”varit våldsam på något vis”, och som sexuellt våld om ”han har tagit sexuellt på henne mot hennes vilja”.

  En sak som helt saknas i den rapporten är huruvida kvinnor någonsin utövar våld mot män, något som ”Nisse” argumenterar flitigt på denna bloggartikel, tills, som det ser ut, artikelns författare, Kerstin Berminge, bestämmer sig för att blockera vidare kommentarer från honom. Nisse hänvisar bl.a. till en Irländsk rapport:

  The results of the studies show that, over the last year, women are either more likely than men to inflict physical violence (as shown by 8 out of 12 studies) or equally likely (as shown by 3 of the 12 studies); only one study showed a different pattern to this.

  Detta avfärdades som irrelevant av Kerstin, eftersom ”Eva Lundgrens m.fl. utredning handlar om Sverige, inte om Irland”, vilket i och för sig är sant. Ett annat motargument var:

  Begär pengar för att utreda hur mycket stryk män får i Sverige av sina kvinnliga partners.

  Jag var i USA när jag första gången, i slutet av 80-talet, konfronterades med uppfattningen att relationsvåldet är ungefär jämnt fördelat mellan könen. Detta kom från en psykiater och familjeterapeut – en kvinna, som var chef för för ”US Army Family Support Division” i en delstat – efter att jag observerat att man i USA använde ordet ”spouse abuse”, där vi svenskar helt enkelt säger ”hustrumisshandel”. Hon konstaterade detta torrt, och sade att kvinnor oftare tog till tillhyggen och psykisk misshandel, vilket hon menade var väl så skadligt.

  Jag blev rätt chockad, och när jag kom tillbaka till Sverige försökte jag ta reda på hur det förhöll sig här. Då blev jag ännu mer bestört, när det visade sig att praktiskt taget ingen var intresserad av att ens diskutera frågan. Jag hade nog inte mött mycket mer misstro om jag hävdat att jag sett utomjordingar på riktigt. Några gånger har någon tidning försökt ta upp saken, men debatten har alltid fallit som en sten till marken.

  Själv har jag aldrig blivit misshandlad av någon kvinna, men per Eva Lundgrens definition har jag både blivit utsatt för våld och sexuellt våld.

 9. barfota Says:

  ”En enda kvinna som har blivit misshandlad av sin partner kostar i runda slängar samhället 240?000 – 500?000­ kronor per år.

  Det är hon värd.
  Inget snack om saken.
  Men är mannen det?”

  Källa: Aftonbladet

  Ja, en slagen man borde vara värd lika mycket om inte ännu mera, med det skulle bli dyrt för samhället eftersom det finns betydligt fler slagna män än kvinnor. Billigare att blunda för männens problem i PK-Sverige.

 10. Jocke S Says:

  Försvann en del ovan, genom problem med anslutning, så här skall det vara:
  Sånt nonsens/nyspråk, det finns väl ”ingen rätt att slå” för män. Knappat ens i självförsvar visst.
  Däremot verkar det finnas en rätt att slå för kvinnor, eftersom problemet med ökande kvinnligt våld negligeras, gång på gång på politisk nivå.
  Det påminner om när en annan av våra storhycklande nationalfeminister hade flera program i TV4 med titeln; ”Lite stryk skall de tåla!”
  Vad är det för fel med dessa kvinnor, som försörjer sig med vinklade lögner?
  F.ö så visade redan Eerin Pizzey att kvinnor i förhållande ofta deltar i våldet, även börjar det eller provocerar fram det.
  Liksom att politik de facto provocerat fram ”den våldsamme mannen”, genom militärtjänst bl.a. ”Pojkars latenta aggressiviet genom testoron och könsroll, den skall vi utnyttja i politiskt/militärt syfte. Detta är sanningen genom historien i de flesta kulturer, med eftersläpande våldsproblem i släptåget!
  Svensk debatt forsätter att vara vinklad, populistisk och rent antiintellektuell, där det fifflas med språket värre än i 1984!
  Nere i Europa börjar även kvinnor undrar vad det är för konstigt land på könsområdet, Konungariket Sverige.

 11. Hugo Says:

  Näraliggande: Fick Expressen-journalisterna på ledarredaktionen någon som helst utbildning i källkritik på journalisthögskolan? Eller satt dom bara och pimplade rödvin och löste världsproblemen?

 12. Erik Says:

  Tycker mig ana en tendens till ökade ataker mot män i media senaste tiden. Kan det ha något att göra med att feministerna börjar känna att deras tid snart är förbi och därför måste öka sin propaganda?

 13. robjoh Says:

  Jag skulle vilja dra det längre än vad Pär Ström gör. Ja så här bildas en feministisk myt, men myten är bara en del. Framförallt rör dig som om att man skapar en kollektivistisk myt som rättfärdigar fascistiska reformer. Med tillräckligt många myter kan ”de goda” få igenom sin utopi, att den kommer drabba individer illa spelar mindre roll.

 14. Emelie Says:

  Hoppsan, nu innehåller din låtsatsbok ännu mer fel: http://www.dn.se/nyheter/varlden/tjejer-inte-samre-pa-matte-an-killar

  BEROR PÅ SOCIALA FAKTORER.

  Hoppsan hoppsan.

 15. Erik Says:

  Såg btw luciamorgon på svt. sången lusse-lelle hette nu plötslig lusse-lella!!’
  Ja herregud vad barnsligt detta börjar bli, sådan enorm sandlådenivå som man vill gråta

 16. ninnitokan Says:

  Jag är väl lite konstig, men jag tycker sånt här med sociala fenomen är så ruggigt intressant. Det är precis så här det går till.
  Nutidsfeminismen eller statsfeminismen är en moralpanik som följer ”elite-engineered media model”.

  Det är makt-eliten som gör detta för egen vinning och media för ut budskapet.
  Man spinner vidare på en lögn, slänger in lite siffror.
  Sen sker ett fenomen som är som pengatvätt. Citat citeras av nästa och nästa i en lång rad, tills ingen vet var den kom ifrån, men alla ”vet” att den ”är sann”.

  Den här siffran som kastas ut ”240 000-500 000”, den kommer, när den tvättats ett tag ha tappat den lägre nivån. Och troligen kommer den också dubblas då man har ”andra dolda utgifter”(eller liknande motivering till varför siffran är underskattad)

  Saken är att hela denna process är extremt kontraproduktiv. För det vi borde göra istället för att tillbe könsmaktordningen är att ställa oss frågor och forska kring frågeställningar som:
  * Hur fångar vi upp fall av IPV?
  * Finns det något fungerande behandlings-program som kan minska risken för att denna individ ta till händerna igen?
  * Hur ser gärningsmännens livssituation ut? Finns det gemensamma faktorer? Socioekonomiska? Droger? osv.

  Naturligtvis ska offer(oavsett kön) för misshandel få all hjälp och stöd som bara finns för att ta sig ur en destruktiv relation. Men vill vi förändra, minska omfattningen, så är det på ”den andra sidan” vi kan göra skillnad.

  Som samhället agerar i denna nutidsfeminism-eran kommer misshandeln öka. Det lär den redan ha gjort, det är jag helt övertygad om. Konstigt vore annars.

 17. Min björnunge Says:

  Skriv en insändare om detta, Pär!

 18. ninnitokan Says:

  Jag håller med Min björnunge:
  Det här är viktigt! Här måste vi som gräsrötter trampa hårt på bromsen.

 19. Ulf Says:

  @Jocke S,

  Sånt nonsens/nyspråk, det finns väl ”ingen rätt att slå” för män. Knappat ens i självförsvar visst.

  Nej, det har väl alltid ansetts som höjden av feghet att ge sig på någon som är svagare. Det här att män skulle tycka sig ha rätt att slå och våldföra sig på kvinnor stämmer mycket illa med min uppfattning.

  På Internet kan man hitta de märkligaste diskussionstrådar. Här en på ämnet Would you ever hit a woman if she hit you first?”

  En intressant kommentar ur mängden:

  The guys who actually hit back do tend to be the guys that actually treat me with respect when I’m not trying to hit them.

  Lite längre ned fanns en länk till följande videoklipp:

  Upprörande, men speglar nog mångas uppfattning i frågan. Hon slår först. Han slår tillbaka, och varenda man i studion tycks komma upp och hoppa på honom.

  En kommentar i ovanstående tråd till videon:

  That video pissed me off. I showed it to an Indian friend of mine and his response was something like, ”Yep.”

 20. profanum_vulgus Says:

  Ett av problemen i detta svenska samhälle är att det blir så underliga nyheter beror på:

  Att vi har så otroligt många nyliberaler och borgare inom journalistkåren, de ser som en av sina uppgifter att hålla i gång konflikter.

 21. Jack Says:

  Hur ska man ingripa mot en kvinna som håller på att mörda ett barn? Är det ok att bruka våld mot kvinnan i det läget om det krävs eller hjälper till att förhindra hennes försök att döda barnet? Maskulistiskt självförsvar skulle t ex kunna fokusera på sådana situationer. Hur skall en man agera när man ser en kvinna i färd med att mörda kanske ens eget barn eller någon annans?

 22. profanum_vulgus Says:

  Emelie:
  Hahahahahahahahaha
  De ”tvivlar” på det efter att ha funnit att sociala faktorer gör BÅDE pojkar och flickor bättre på matte. (Återigen, kurvorna korsar aldrig utan följer varandra).

 23. Jocke S Says:

  Ninnitokan, visst används könskriget för att konsolidera politisk makt, hos alliansen, och vänsterblocket likaledes. Detta är det allvarliga – odemokratisk statsfeminism med rasistisk/fascistisk lögnaktig skuldbeläggning av ena parten, genom media och offentlig sektor bl.a.
  Medan t.ex. kvinnligt våld ha tredubblats på tioår, enligt denna artikel. Har funnits en del andra undersökningar som bekräftar en stark ökning av våld hos unga kvinnor.
  http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=6821233

 24. Erik Says:

  Emelie. Tyvärr är inte en enstaka rapport något vetenskapligt bevis.

 25. Sjöblom Says:

  ”Ja, vad kostar egentligen mannens rätt att slå? Här är svaret: En enda kvinna som har blivit misshandlad av sin partner kostar i runda slängar samhället 240 000 – 500 000­ kronor per år. Det är hon värd. Inget snack om saken. Men är mannen det?”

  Vilket skräp ! Någon måste få för detta. Jag har inga fler kommentarer.

 26. robjoh Says:

  @Emelie
  Även om du inte instämmer med vad som står i Pär Ströms bok så är det fortfarande en bok. Att använda förringande ord som ”låtsats” gör inte att boken försvinner.

 27. Hugo Says:

  @Emelie: Återigen en artikel man nog borde gå till källan med innan man drar förhastade slutsatser.

 28. Bengt Says:

  V(pk) kräver: ”..vilka åtgärder regeringen tänker vidta för att ”högskolornas grundutbildning ska ge nödvändig kunskap om mäns våld mot kvinnor”…”

  I de totalitära sovjetstaterna hade man också som obligatoriskt ämne för alla universitetsstudenter en obligatorisk kurs i Marxism-Leninism så att ALLA skulle få den rätta ideologiska skolningen

  Någon som ser likheterna? 😉

 29. Ulf Says:

  @Emelie,

  Här finns en artikel som beskriver lite mer i detalj vad den nya studien kommit fram till. På slutet finns en länk till själva rapporten. Jag har inte läst rapporten.

  Jag tycker för all del att det är alldeles utmärkt om det visar sig att män och kvinnor har samma fallenhet för matematik. Det var ju hursomhelst aldrig tal om någon stor skillnad.

  Det som oroar lite är det tendentiösa språket, där det tycks som om man aldrig tänkt ge sig förrän man kommit fram till just det resultatet.

  Ett exempel från bloggartikeln:

  And what about the greater male variability hypothesis? Well, there’s a bit of evidence to support this – provided you blatantly cherry-pick certain countries. Kane and Mertz compared the variability of male and female math scores in different countries and found that the variability ratio in Taiwan is 1.31, meaning boys there do have substantially more variability than girls.

  However, the ratio in Morocco is 1.00, meaning there is absolutely no difference in the genders’ variability. You can go even further by looking at Tunisia, which has a ratio of 0.91, which means it’s actually the girls there who show greater variability.

  Men att lyfta fram t.ex. Marocko och Tunisien är verkligen exempel på ”blatant cherry picking”, eftersom av 31 länder, var det bara 5 länder som visade upp samma varians för pojkar och flickor, och 3 där flickor hade större varians. Världens två mest jämställda länder, Sverige och Norge, har större varians för pojkar än för flickor. Ändå är deras hypotes att, ju mer jämställt landet är, desto mer stöd får de för sin hypotes.

  (Fortfarande har jag inte läst rapporten, så kanske det skulle klarna då. Jag noterade detta mest för att det fanns en illustration på sid 14 som tycktes så tydligt vederlägga påståendet om ”blatant cherry picking”).

  Men visst – i forskning är det vanligtvis mycket enklare att försöka falsifiera en hypotes än att bevisa den, så bättre är nog att studera deras metod och resultat med öppet sinne.

  Att det inte skulle föreligga någon biologisk skillnad vore ett bra resultat, men som sagt, det har länge varit känt att skillnaderna är så små att det inte har någon betydelse på individnivå.

 30. Tomten Says:

  Monica Gunnes kolumn är tyvärr riktigt dålig journalistik. Det är mycket märkligt att debatten om relationsvåld enbart får fokusera på våldet mot kvinnor. Mycket märkligt att ingen grävande journalist eller insatt profesionell person reagerar på hur exempelvis Gunne svänger sig med ”fakta”. Debatten går att vinkla precis som hon gör när hon inte kritistk värderar fakta, men det ger definitivt en inkorrekt bild av verkligheten. Läser man NCKs rapport ser man ju omgående att bristen på definition av våld gör att siffrorna är omöjliga att jämföra och ställa mot varandra.

  Mycket märkligt av Gunne att ställa sig frågan ”Ja vad kostar igentligen mannens rätt att slå?” Att hon dessutom påstår att det daltas med våldet. Våldet mot kvinnor är ju något som det absolut inte daltas med. Det satsas ju enorma summor. Däremot är ju satsningarna på våld mot män i stort sätt obefintlig. En jämförelse av satsade kronor vore mycket intressant. Hur många kvinno respektive mansmottagningar finns det relativt våldet inom grupperna. Om det är något relationsvåld som det daltas med och som inte tas på allvar så är det kvinnors relationsvåld mot män.

  Nu ska ni som läser veta att jag har personlig erfarenhet av detta. Jag har funnit att det är omöjligt att få (kommunalt gratis-) stöd som man när man är ustatt för psykiskt relationsvåld. Endast de privat ställer upp utan att ifrågasätta. Sådan terapi kostar mellan 600-1500 SEK per 45 min. Alltså sitter en drabbad man i en mycket tuff situation om han samtidigt inte har så stora eknomiska resuerser. Jag har sökt hjälp via kvinnofrid men blivit nekad.

  Man kan undra vad Gunnes syfte är. Finns det månne ett feminist-ekonomisk komplex i Sverige. Är det så att alla de miljarder som pumpats ut i samhället för feministfrågorna måste fortsätta att rulla för att inte neddragningar inom en mängd områden ska blir tvugna att genomföras? Måste debatten därför hållas så aggresiv och baserad rena förvrängingar av fakta?

  Avslutningsvis känner jag mig tvungen att påpeka att jag tycker arbete mot våld mot kvinnor är mycket viktigt och en självklarhet. Allt relationsvåld ska motarbetas och samhället ska tillsätta de resurser som krävs. Jag stödjer kampen mot våld mot kvinnor fullt ut.

 31. ninnitokan Says:

  Ulf:
  Tack för rapporten. Kollat på den nu. Håller med om att det var ”blatant cherry picking”. Vad är det som säger att dessa få länder skulle vara ”de rätta” där sociala och ekonomiska faktorer inte påverkat resultatet så att just dessa avviker?

  Det resultatet måste ju vägas mot varje lands ekonomiska nivå och jämställdhetsnivå för att öht kunna uttala sig om huruvida det är biologiskt eller andra faktorer.

 32. Tomten Says:

  En sak till:

  Jag har under det sista året roat mig med att fråga mina vänner kring våld som har förekommit i deras relationer. Både kvinnan och mannen i relationen har varit med vid diskussionerna. Det har uteslutande varit så att kvinnan erkänner att hon har slagit till mannen eller kastat något på mannen. I inget fall har det framkommit att mannen gjort motsvarande. Detta är ju totalt ovetenskapligt, men jag börjar undra hur det faktiskt ser ut när det gäller relationsvåld.

  Personligen har jag aldrig slagit en kvinna (eller man) men tre av mina tidigare flickvänner har slagit mig. I ett fall fick jag blåmärken på armen. Jag har akademisk examen och är höginkomsttagare. Inga alkoholproblem eller liknande. Helt vanliga relationer med högutbildade kvinnor.

  Det verkar accepterat att kvinnan slår men inte att mannen gör det. Är det någon som har liknande uppfattning eller en motsatt. Har ni andra också diskuterat detta med era vänner? Vilken bild får ni?

 33. ninnitokan Says:

  Jocke S:
  Ja, det vet jag. Men jag tror även att mäns våld mot kvinnor(och mot män) kommer(eller har) öka till följd av denna moralpanik.
  Varför menar jag det?

  Det är välkänt att den som slår mår dåligt. Det är socioekonomiska orsaker, det är depressioner, det är missbruk osv. som nästan alltid ligger i bakgrunden.

  Hur mår män av dagens situation? Hur har männens(då inte toppeliten, utan vanligt folk) ekonomiska situation förändrats? Hur mår ni av hatet grabbar? Majoriteten blir inte kriminella oavsett, men andelen som blir det ökar när situationer blir sämre.

  Nutidsfeminismens skevhet har gjort männen till vår tids förlorare och syndabockar. Prova kolla hur många fler uteliggare vi har idag jämfört med för 25 år sen. Vilket kön har oftast dessa? Kolla ungdomsarbetslösheten.

  När människor mår dåligt ökar kriminalitet och då även IPV.

 34. ninnitokan Says:

  Tomten:
  Jag har inte ställt frågan, men jag anser att det är relativt accepterat att kvinnor slår män. Se på filmen här i tråden tex.

 35. Ulf Says:

  @ninnitokan,

  Jag hittade dessutom detta om t.ex. Bahrein, som är ett av de få länder där flickor presterar bättre än pojkar:

  This country also had 282 fewer eighth-grade girls than boys participate in this test. One hypothesis consistent with these data is that Bahraini girls who potentially might have scored poorly were more likely to have left school prior to eighth grade than were potentially poorly scoring boys due to sociocultural factors; thus they would not have been among this country’s eighth-grade test- takers. If true, it would explain why Bahraini girls’ variance was much smaller than the boys’ variance

  Jag är lite ovan vid att bedöma sociologisk forskning, men jag baxnar ofta av hur långtgående slutsatser man är beredd att dra baserat på data med relativt stor spridning och svaga korrelationsfaktorer. Till exempel använder man bl.a. Bahrein som medel för att vederlägga varians- och religionshypotesen, trots att man identifierat rimliga förklaringar till hela den observerade skillnaden: att urvalet blivit skevt p.g.a. sociala faktorer.

  Jag fick, vid en snabb genomläsning, känslan av att man är ute med metspö och lyfter fram variabler som plötsligt ser ut att korrelera, utan att alltid ha en bra förklaring. Sedan eliminerar man på svaga bevis de hypoteser man från början ville bli av med.

  Det jag fick med mig från rapporten var att socioekonomiska faktorer spelar viss roll, liksom kulturella. Om det döljer sig en biologisk faktor där också, tror jag inte man kan utläsa ur det här materialet, om man skall ställa lite krav på bevisföringen.

 36. Man & Woman United Says:

  @ Emelie

  Vad kostar inte Samhället skattebetalarna de över 1000 oskyldigt felaktigt dömda. Tilltro till rättsväsendet går inte i en handvändning köpa tillbaka hos medborgarna. Utan tar åratal att återfå och långsamt bygga upp. Bristande tilltro och respekt för rättsväsendet är än allvarligare än politikers valfråga 2014 om att få ner arbetslösheten och avtagande tillväxt.

  Över tusen felaktigt oskyldigt dömda i Sverige.
  Över tusen svenska domar( inklusive civilmål) står på kö till Europa domstolen. FN har hårt kritiserat svenska häktnings förhållanden. Läs http://www.rattsstatensvanner.se http://www.rsorg.se Rättssäkerhets rapporten ”Felaktigt dömda”.

  http://www.dn.se/debatt/jag-riskerar-helt-medvetet-fortroendet-for-rattsvasendet

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=410&dok_id=GY02Ju376

  Gustaf Fridolin ifrågasätter Rättssäkerheten
  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=67&rm=2005/06&nr=1902

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/forma-en-resningskommission_361604.svd

  http://juristensfunderingar.blogspot.com/2011/12/den-kontroversielle-lagmannen.html

 37. Tobbe Says:

  Jag har sett att det florerar en siffra i Aftonbladets kommentarsfält som jag inte känner igen.

  94% av de misshandlade kvinnorna på SöS sägs vara misshandlade av kvinnor.

  Någon som vet var siffran kommer ifrån?

 38. Bertil Says:

  Finns det någon forskning om kvinnors våld mot män?

 39. barfota Says:

  @Bertil
  Mansnätverket hittar du en del svar på dina frågor.

 40. Jocke S Says:

  Bertil, det finns i Pär Ströms böcker länkar till forskning.
  Ninnitokan, jag instämmer absolut. Ju mer mannen som kön behandlas orättvist, desto fler problem för oss män.
  Och för de män som lever i eller i dessa tider hamnar i marginalen, maktlösa, fattiga, arbetslösa, ensamma, så kan det förstås utlösa allvarligare problem med kriminalitet, våld, missbruk och annat.
  Men dessa frågor verkar helt ha kommit på undantag!
  Särskilt vänstern, som tidigare intresserade sig för sociala problem, har nu riktat in sig ensidigt endast på kvinnors problem, och där mannen som kön beskrivs som själva grundproblemet.
  Ett politskt paradigmskifte som slår alla rekord i enögd populism!

 41. Backlash Says:

  Tobbe – Den siffran anger hur många unga tjejer som drabbats av våld utanför hemmet. Runt 95% har blivit slagna av andra tjejer.

  Samma siffra gäller nog killar? Utomhus slåss folk mest med personer av samma kön.

 42. Stålhandske Says:

  Om man skulle definiera våld som när man gör partnern illa, psykiskt eller fysiskt hade kvinnor varit överrepresenterade.

  Är det dags att slänga in handduken som man?

 43. Tobbe Says:

  @Backlash

  Jag hittar inte den siffran någonstans?

 44. Man & Woman United Says:

  @ bertil

  Mansmisshandel- feminister har olika syn på kvinnors våld

  Tystnaden kring det kvinnliga våldet skadar en verklig jämlikhet mellan könen, menar socialantropologen och feministen Petra Östergren.

  Radikala feminister har tagit patent på “sanningen” om våld och misshandel i hemmet. Det menar skribenten, debattören och socialantropologen Petra Östergren. Hon säger att det är vanligt att kvinnor blir slagna av sin lesbiska partner och att kvinnor slår sina män.

  – Men radikalfeministerna förnekar den verkligheten. Därmed osynliggörs en stor grupp människor vars erfarenhet skulle kunna leda till att vi får verkligt fungerade redskap för att motverka misshandel och sexuella övergrepp även mot kvinnor, säger Petra Östergren.

  Men för den skull ska man inte förneka att även en kvinna kan slå och kränka sin partner. Det borde inte finnas någon risk att det manliga våldet förnekas bara för att även kvinnor kan vara våldsamma. Men så är det. En del debattörer för ett resonemang som har lite av “tabloidfeminism” över sig. Syftet verkar bara vara att skapa rubriker och får läsarna att tro att kvinnors våld är minst lika vanligt som mäns våld, säger Eva Lundgren.

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/feminister-har-olika-syn-pa-kvinnors-vald

 45. ninnitokan Says:

  ”Jag fick, vid en snabb genomläsning, känslan av att man är ute med metspö och lyfter fram variabler som plötsligt ser ut att korrelera, utan att alltid ha en bra förklaring. ”

  Absolut. Dock tål det att påpekas att det finns mycket sociologisk forskning som inte alls ser ut så här. Här har man svaret på förhand och försöker anpassa resultatet till det svaret.

 46. Man & Woman United Says:

  @Bertil

  Mansmisshandel

  Hösten 2002 presenterade det irländska barn- och hälsoministeriet en större genomgång av den internationella forskningen om våld mot män i hemmet. Forskarna Kieran McKeow och Philipa Kidd gick igenom tretton internationella studier – där män och kvinnor är förövare, offer eller både och. Studierna bygger på ett representativt urval ur totalbefolkningen.

  Enligt dessa studier – som gäller USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland – förekommer våld i hemmet i mellan fem och tjugo procent av alla heterosexuella förhållanden. I fyra av tio fall är våldet allvarligt.

  Genomgången visade att även män utsätts för våld eller psykiska kränkningar av kvinnor. Det handlar bland annat om knuffar, örfilar, sparkar, sexuella trakasserier och attacker med tillhyggen.

  Under senare tid har det bristfälliga skyddet för misshandlade kvinnor uppmärksammats i den svenska debatten. Enligt den irländska studien får män som utsatts för våld av sina kvinnor inget som helst stöd från samhället eller sjukvården.

  Hela den irländska rapporten kan läsas på nätet: http://www.dohc.ie.publications/pdf/mdv2.pdf?direct=1

 47. Leif Says:

  Såhär skriver Peter Fågelskiöld i kommentarsfältet till Gunnes artikel, http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/monicagunne/article14069690.ab

  ”Så här gick det till: En enkät lades ut på SöS intranät 2009. Enkäten bestod av ett antal påståenden som de svarande skulle hålla med om eller inte. Det fanns inget påstående om att det är kvinnans fel att hon blir misshandlad, säger forskarna bakom enkäten själva.

  Påståendet som besvarades, som nu lett till att alla idioter till journalister hävdar att ”vårdpersonalen tycker det är kvinnans fel att hon misshandlas”, var formulerat:

  Kan en kvinnas passiva personlighet bidra till att hon utsätts för våld? 28% av de svarande tyckte att detta kunde vara ”en del av orsaken”.

  Hur man får detta till att svensk vårdpersonal anser att det är kvinnans eget fel att hon misshandlas, det är en stor gåta. Men ett ack så numer välbekant fenomen – media förvränger, ljuger och sköter inte sitt jobb överhuvudtaget, allt för att skapa sensation, sälja lösnummer eller vara överdrivet politiskt korrekta.”

 48. Ulf Says:

  @Stålhandske,

  Om man skulle definiera våld som när man gör partnern illa, psykiskt eller fysiskt hade kvinnor varit överrepresenterade.

  Jag tror att det skulle räcka långt med den definition som Eva Lundgren använde, men hon ställde inte samma frågor till några män.

  Hon argumenterar själv i Slagen Dam i princip för att man inte skall göra så heller. Mäns våld mot kvinnor är normaliserat, per definition. Därför är det mycket värre att män utövar våld mot kvinnor, och allt som ens liknar våld från en man mot en kvinna, bör räknas, eftersom det bär inom sig hotet om värre våld, och kvinnan säkert också minimerar det faktiska våldet i sitt svar.

  När det gäller kvinnors våld mot män, alltså, är det väl lite som jag en gång läste på en kylskåpsmagnet:

  En kvinna som slår sin man håller sig rask och rörlig.

  Det är tydligen ett polskt ordspråk, och finns f.ö. även på internet, bland annat på skrattsajten.com

 49. Bertil Says:

  Man & Woman United säger: 13 december 2011 kl. 15:47
  @Bertil om Mansmisshandel

  Din länk svarar med: Sorry, ”www.dohc.ie.publications” does not exist or could not be found”

  Du skriver: ”Genomgången visade att även män utsätts för våld eller psykiska kränkningar av kvinnor.”

  I några fall eller i många fall?

 50. ninnitokan Says:

  Leif:
  Kan en kvinnas passiva personlighet bidra till att hon utsätts för våld? 28% av de svarande tyckte att detta kunde vara ”en del av orsaken”.

  Och med det slår man upp stort i media och pekar ut hela vårdstyrkan på ett specifikt sjukhus som svin. Naturligtvis spelar personlighet roll, det gör det absolut inte till ”kvinnans eget fel”.

  De mediapersoner som är ansvarig borde ta sitt ansvar mot de personerna som känner sig utpekade och offentligt be vårdpersonalen om ursäkt.

 51. Ulf Says:

  @Bertil,

  Prova den här länken istället:

  http://www.dohc.ie/publications/pdf/mdv2.pdf?direct=1

  Kommentarer till artikeln finns här:
  http://www.dohc.ie/publications/pdf/mdv3.pdf?direct=1
  http://www.dohc.ie/publications/pdf/mdv4.pdf?direct=1

  Författarnas svar på kritiken:
  http://www.dohc.ie/publications/pdf/mdv5.pdf?direct=1

  My overall response to the two reviews is that they offer no challenge to our analysis of the prevalence of domestic among men and women.

  Ett citat från en studie rapporterad av DN (länk trasig):

  ”Dubbelt så många svenska kvinnor som män uppger att de slog först. Kvinnor använder våld mot sin partner i samma omfattning som männen.
  Det visar en unik internationell studie i 30 länder. 900 svenska studenter svarade på 300 närgångna frågor om våld som de själva upplevt. I samtliga fall, från knuffar och förolämpningar till ringa eller allvarlig misshandel, påstår lika många kvinnor som män att de utsatt sin parter för sådant beteende.10 procent av kvinnorna och 4 procent av männen uppger dessutom att de slog först. Därför är det naivt och fjäskigt att påstå att kvinnor inte använder våld mot män, skriver Peter Gill, professor i pedagogik och Carita Remahl, fil mag i pedagogik.”

  (från http://www.tjeder.nu/blog/archives/2005/08/om_fardomar.html#comments)

 52. Hugo Says:

  Det är bråttom nu! Snart vänder vinder och då blir det omöjligt att få anslag till genusprojekt. Vi kommer nog att få se fler brandfacklor på genushimlen den närmaset tiden.

 53. Aktivarum Says:

  ninnitokan:

  Det är Ekots personal som bär skulden, det är inget engångsfall de har okritiskt friserat denna form av information förut.

  När en studie sade att mäns våld var främsta orsaken till invalidisering och dödsfall 15-44 så plockade Ekot/TT bort invalidisering.

  Inte nog med att studien i sig är bluff, Ekot/TT gjorde det dessutom ännu värre.

 54. Johan Says:

  Jag tycker det är bra att ni tar upp hur vinklad svensk forskning och debatt är men samtidigt är jag tveksam till hur ni använder resultatet. Anta att det är lika många kvinnor som brukar våld i relationer. Det är förstås fel men det intressanta är ändå hur det påverkar relationen respektive mannen och kvinnan som individer.

  Jag har träffat en del män och kvinnor som blivit misshandlade i sina relationer, och då menar jag slagna till golvet misshandlade. Inte alls tillräckligt många för att vara statistiskt signifikant på något sätt men jag vill ändå hävda att män tenderar att lida mer av att bli kritiserade och nedvärderade än att bli slagna. Vad jag vill säga med det är att det är inte intressant att enbart se till vilket våld som förekommer utan vilken påverkan det har. Kvinnor upplever sig i min erfarenhet mer hotade än män av våld medan män lider mer av kritik än kvinnor. Kvinnor är förövrigt också betydligt mer kritiska än män i relationer (John Gottman är en känd parforskare som visat det).

  En annan reflektion är att man borde starta någon form av databas för kritisk genusforskning. Pär Ströms bok är en bra början och ett välbehövligt bidrag till debatten men med akademisk standard är det ändå rätt få och svaga referenser. Inte så förvånande, genusforskarna kan mätas i hundratal som gemensamt kan söka referenser. Vi som kritiker, särskilt de av oss som har tillgång till akademiska databaser, skulle behöva hjälpas åt mer.

 55. M Says:

  Om en tredjedel av vårdpersonalen haft åsikten att män som utsätts för partnervåld gör det på grund av bl.a sin passiva och beroende personlighet – skulle du ha bloggat om det som ett bevis på samhällets syn på misshandlade män?

 56. Sigvard Says:

  Ulf skriver 13 december 2011 kl. 16:48 om Peter Gill.

  Ulf, jag var i kontakt med Peter Gill innan jag publicerade min bok. I boken redogör jag för hans och Carita Remahls forskning.

  Se http://psykopat.info

 57. Ulf Says:

  @M,

  Om en tredjedel av vårdpersonalen haft åsikten att män som utsätts för partnervåld gör det på grund av bl.a sin passiva och beroende personlighet – skulle du ha bloggat om det som ett bevis på samhällets syn på misshandlade män?

  Vad är din poäng? Ditt hypotetiska fall är ju så långt ifrån en etablerad syn som man kan komma. Män är, per definition, inte misshandlade, eller passiva. Vill du att Pär skall svara på vad han skulle ha bloggat om ifall samhällsklimatet hade varit det rakt motsatta mot nu?

 58. Mörker Says:

  Falskanklagelse i kollektiv variant.

 59. Ullis Says:

  Ditt intryck är att samhällets intresse för våld mot kvinnor är enormt men det är ju bara för att du både är okunnig och ointresserad och vägrar att ta till dig fakta.

  De flesta våldtäcktsamnälningar läggs ner INNAN åklagaren har fått in alla fakta i målet. Man bryr sig heklt enkelt inte. Misshandlade kvinnor BLIR dåligt mottagna på sjukhus. Skyddet för dem som trots allt försöker separera från en man som slår är nästan obefintligt. Ofta tvingas mamman underlätta växelvis boende för barn trots att hon själv är hotad. De allra flesta kvinnor blir dödade av någon de redan har lämnat INTE av någon de fortfarande lever med.

  Som sagt: Du är okunnig och oitresserag och vägrar ta in fakta.

 60. PO Says:

  Ullis skriver 13 december 2011 kl. 19:26: ” De flesta våldtäcktsamnälningar läggs ner INNAN åklagaren har fått in alla fakta i målet. Man bryr sig heklt enkelt inte. Misshandlade kvinnor BLIR dåligt mottagna på sjukhus.”

  Ja, Ullis, så det säkert….

  Å andra sidan, män som anmäler att de blivit misshandlande av kvinnor, blir utskrattade av både polis och sjukvård..

  Jag ringde själv en gång polisen för att bli av med en kvinna som sökte tränga sig in i min lägenhet. Polisen skrattade och sa att det fick jag ordna själv – underförstått ta till fysiskt våld mot henne.

 61. Ulf Says:

  @Ullis,

  Som sagt: Du är okunnig och oitresserag och vägrar ta in fakta.

  Min erfarenhet av personer som verkligen söker sanningen på ett objektivt sätt, väldigt sällan hemfaller åt personliga påhopp. De låter istället kunskapen tala.

  Pär Ström tycks reta gallfeber på feminister. Det är häpnadsväckande få som kommer sig för att möta hans argument med respekt, utan förolämpningar.

 62. Stina Says:

  HL säger 13 december 2011 kl. 12:24:”Ett av problemen i detta svenska samhälle är att det blir så underliga nyheter beror på:Att vi har så otroligt många kommunister och socialister inom journalistkåren…Allt vad Bonnier och Schibsted äger köp det inte tills de slutar med det här spelet och anställer bättre personal”

  HL, varför ringer du inte upp Bonnier och Schibsted och berättar för dem att de tänker fel?

 63. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Ullis
  @Jämställdisterna

  Bra sagt Ullis! Sveriges Radio hade helt rätt när de sa att var tredje person på Södersjukhuset anser att misshandlade kvinnor får skylla sig själva. Det kanske inte framgår från någon undersökning att det är så – men vi feminister VET att det är så. Håller man inte med om det så är man okunnig och vägrar ta in fakta.

  Alldeles för få svenska män i Sverige döms till fängelse för våldtäkt. Det har feministisk forskning visat. Håller man inte med om det så är man okunnig och vägrar ta in fakta.

  Det pratas ständigt om våld mot män i svensk media och i det svenska samhället, men aldrig om våld mot kvinnor. De flesta svenskar anser att det är helt okej att slå kvinnor och det fjäskas för alla våldsamma män. Dessutom är de allra flesta män våldsmän, allt våld drabbar kvinnor och ungefär hälften av alla svenska kvinnor har blivit misshandlade av män. Det VET vi feminister. Och håller man inte med om det så är man okunnig och vägrar ta in fakta.

  Ni jämställdister har två val: antingen håller ni med Ullis, mig och andra kunniga feminister om ovanstående fakta, eller så är ni okunniga och hatar kvinnor.

 64. barfota Says:

  @Jämställdhetsfeministern
  Man kan bara vara djupt tacksam för att du och @Ullis kan leda oss okunniga män i i rätt tankebanor. Vem vill ha något så främmande och skrämmande som objektiva nyheter, det skulle bara skada antijämställdisterna (feministerna). Hur skulle det se ut!!

 65. H.L Says:

  Stina:

  Det är ovanligt många kommunister och socialister eftersom moderater är mindre intresserade av journalistik. Jag tror att även på SVD är socialisterna i majoritet. Jag skulle faktist nöja mig med att en tidning kunda vara borglig och jämställdistisk.

  DN AB och Expressen kan vara socialistiska men SVD borde vara fri.Det är ett mer rimligt mål kanhända

 66. Backlash Says:

  Det finns bara en borgerlig tidning kvar och det är Corren. Åtminstone enligt de ideologier som borgerligheten stod för när jag var yngre.

 67. Man & Woman United Says:

 68. Stina Says:

  Man & Woman United säger: 13 december 2011 kl. 15:44
  Tystnaden kring det kvinnliga våldet skadar en verklig jämlikhet mellan könen, menar socialantropologen och feministen Petra Östergren

  Petra Östergren ser sig inte längre som (traditionell) feminist.

 69. Stina Says:

  H.L säger 14 december 2011 kl. 1:23:” Det är ovanligt många kommunister och socialister eftersom moderater är mindre intresserade av journalistik. Jag tror att även på SVD är socialisterna i majoritet. Jag skulle faktist nöja mig med att en tidning kunda vara borglig och jämställdistisk. DN AB och Expressen kan vara socialistiska men SVD borde vara fri.Det är ett mer rimligt mål kanhända”.

  Men varför i hela fridens namn skulle den borgerliga pressen lansera och finansiera socialistisk politik??

  Har moderater svårt att skriva?

  Kanske man borde börja kvotera in moderata journalister på våra tidningar och tv-kanaler?

 70. Bertil Says:

  Barfota svarade mig: Bertil, det finns i Pär Ströms böcker länkar till forskning.”

  Länkar… Måste jag gå ut på Internet och leta själv utifrån Pär Ströms anvisningar? Finns det ingen bok eller tidning där jag kan läsa direkt?

 71. barfota Says:

  @Bertil
  Jag är inte rätt person att svara men tyvärr så finns det nog ingen som har en sådan komplett länksamling. Risken är väl också att man s.a.s. ”plockar russinen ur kakan och blir hemmablind” så att söka svaren själv och försöka vara objektiv är nog det bästa man kan göra. Jag gav dig länken till Mansnätverket och här följer ett par länkar därifrån.
  Vold i parforhold
  – ulike perspektiver

  British Home Office Research Study 191. Catriona Mirrlees-Black (1996/99).

  Om Aktivarum läser detta och är på gott humör (och har tid) så kanske han kan hjälpa dig att hitta vad du söker, han är betydligt bättre skickad än jag att hjälpa dig.

 72. Många missförstånd kring undersökningen om partnervåld Says:

  […] Går till Jens! Läs även: Genusnytt rapporterar om ämnet här och här. Uppdatering: Idag (15/12) skriver tre Centerkvinnor på SvD Brännpunkt om undersökningen, utan […]

 73. PO Says:

  barfota säger: 15 december 2011 kl. 0:49 @Bertil
  Jag är inte rätt person att svara men tyvärr så finns det nog ingen som har en sådan komplett länksamling.

  I Sigvard Linghs bok står det ganska mycket om kvinnors våld mot män.

 74. Ulf Says:

  @PO, @Bertil,

  Se även denna kommentar,

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/12/12/visa-oss-fragorna-och-enkatmetodiken/#comment-88672

  där jag hänvisar till kap 22 i den rapport som just nu givit upphov till het debatt ang. eventuella fördomar hos personalen på SÖS.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: