Förstår kvinnor inte pensionsfrågor?

by

GenusNytts rapportör i Norge, J, skrev ett mejl och berättade att han med fascination följt skapandet av en ny feministisk myt i Sverige. Han skrev att det är precis likadant i Norge – vill man ha uppmärksamhet för något i media så är det bara att vinkla det som ett kvinnoproblem.

Han exemplifierar med en artikel i dagens Aftenposten.

Det handlar om att de flesta som väljer att ta ut tidig pension i Norge är män. Det framställs som ett kvinnoproblem. ”Kvinnor är för dåliga på att sätta sig in i pensionsfrågor”, säger arbetsminister Hanne Bjurstrøm.

Det låter som en förolämpning mot kvinnor, tycker jag.

Kvinnor gör förstås de val som de gör, liksom män gör de val som de gör. Varför underkänna kvinnors fria val? Varför betrakta kvinnor som halvt utvecklingsstörda?

Dessutom – är det någon på tidningen som har tänkt tanken att det kan ha att göra med att män i genomsnitt lever kortare liv? De har med bråttom om de ska hinna göra något av sin pensionstid.

Se där en riktigt stor jämställdhetsfråga. Men det är det inte många som har insett.

Annonser

30 svar to “Förstår kvinnor inte pensionsfrågor?”

 1. paulisumanenPauli Sumanen Says:

  Kvinnorna vill ha lägre arbetstid hela sitt liv. När man verifierar unionernas löneavtal, man hittar lätt, att i kvinnomajoritetunionerna de har lägre arbetstider, längre semestrarna och lägra ålder att pensionera. (Jag skriver av Finland). När kvinnorna hade möjligheten att ta högre lön eller lägre pensionsålder, de valde lägre pensionsålder (emot män). Så i lönerna det finns en dold länehöjning, som kvinnorna inte accepterade. Kvinnorna har lägre pensionsålder i Finland till år 2025. Den här nyheten från Norge är inte nytt till mig.

 2. O tider, o seder Says:

  Verkar nästan vara läge för att diskret släppa en ‘påhittad orättvisa som drabbar kvinnor värst’ som man låter journalisterna intet ont anande blåsa upp. Sedan dokumenterar man det hela och ställer ut som konstverk.

 3. Ullis Says:

  Kvinnor pressas att ta ut pension tidigare eftersom de pga allt dubbelarbete brännt ut sig. Kvinnor tar också en mycket större ansvar för att vårda äldre släktingar när samhällets åldringsvård inte fungerar. Pga denna känslomässiga utpressning tvingas kvinnorna att ta till tidig pensionering som en lösning.

  Kvinnor får LÄGRE pension eftersom kvinnor i snitt har längre livslängd.

  Sverige är det ÄNDA land i i-världen som INTE i sitt pensionsystem kompenserar att kvinnor har ett större barnansvar.

 4. Lasse Says:

  OT

  http://www.dalademokraten.se/Dalarna/Sex-en-timme-for-tidigt-gav-ett-ars-fangelse-/

  Ett års fängelse, är detta rimligt vid ett frivilligt samlag ?

 5. michael Says:

  Jag tycker inte du ska använda ordet utvecklingsstörda ger dåliga vibbar som att kalla någon cp utan att veta vad denna skada innebär

 6. Petter Says:

  Ullis… Även yngre och helt ensamma kvinnor föredrar hushållsarbete framför förvärvsarbete.. Skippa offerkoftan o inse att man får ta konsekvenserna av det val man gör.
  Förövrigt så är en dålig åldringsvård smällar man får ta om man anser det värt att lägga skattepengar på att sätta genus på bestick i lågkonjunkturen..

 7. ninnitokan Says:

  Det kan helt enkelt inte vara så att kvinnor vanligen är gifta med en man som är några år äldre och att par gärna går i pension samtidigt? Nepp, det kan absolut inte ha med saken att göra.

 8. Kalle Says:

  @Ullis: Enligt feminismen ska ju incitamenten var riktade bort från att kvinnor tar barnansvar. Pensionssystemet måste därför vara helt korrekt utformat som det är på den punkten. Något annat vore ju antifemininism – ja nästan näthat.

 9. ninnitokan Says:

  Ullis:
  Sverige är det ÄNDA land i i-världen som INTE i sitt pensionsystem kompenserar att kvinnor har ett större barnansvar.

  Det där är en sak som jag vet fler än jag på denna sidan vill se förändrat. Att man faktiskt skulle kunna välja sambeskattning, delade pensionspengar jag kan tom tänka mig en modell där den arbetande ”avlönar” den som går hemma/går ner i arbetstid på samma sätt som vi kan köpa hushållsnära tjänster.

  Det är, anser jag, ofta ett gemensamt val att inte båda jobbar heltid under barnatiden, men man kan i Sverige inte välja att dela de ekonomiska konsekvenserna av det valet. Det tycker jag vore önskvärt.

 10. UNDRANDE Says:

  Vad känner du som är en MAN när du lyssnar på den här sången som i original utförande utförs av en kvinnlig artist och HÄR i manligt utförande?

 11. UNDRANDE Says:

  SPEGELBILDER?

 12. Leif Says:

  Ullis:
  Män har aldrig, mig veterligen, kompenserats för att värnplikten tar bort omkring ett inkomstår för dem, och därmed också pensionspoäng.

 13. Jocke S Says:

  Att ”kvinnor är dåliga” betyder som oftast, och i detta fall, att de är ”dåliga på” att tillvara ta sina egna intressen.
  De ”offrar sig”, de ”är för snälla” osv.
  Enligt den PK mediaattityden alltså.

 14. Jocke S Says:

  Leif. Kvinnor åtnjuter också många fler pensionsår än män. Dessutom dör mannen oftast först, för att han är äldst, och lever kortare, och då ärver i allmänhet kvinnan honom. Arvet borde snarare gå till barnen.
  Vad är värdefullast, liv eller pengar? (Om man inte är utfattig.)

 15. Stina Says:

  ninnitokan säger: 13 december 2011 kl. 22:00 till Ullis:
  Sverige är det ÄNDA land i i-världen

  Mmm, det är lite bakvänt.

 16. barfota Says:

  @Ullis
  Kul att du äntligen kommit på konsten att leva längre, man skall helt enkelt bränna ut sig. Märkligt att inte männen med sin längre arbetstid, farligare och tyngre jobb blir 150 år gamla.

 17. Lena Says:

  Vad då män dör tidigare.. mindre pension.. bränner ut sig!? Har ju ingen betydelse när män, så arbetsamt och listigt får Casanova tendenser redan från början!

  http://funny-pictures-blog.com/2011/11/13/babe/

 18. Mona Says:

  @ Ullis: fy vad fördomsfull du är. Skulle omvårdnad av gamla vara något kvinnligt? Min pappa har ensam vårdat min farfar i nästan tio år, och har till och med bott med honom på äldreboendet de veckor han mått som sämst, fram tills dödsbädden. Min faster, som bor i samma stad, hälsade inte ens på honom de sista åren. Dessutom är han ensamstående pappa sen min plastmamma dog i cancer. Jag blir så äcklad av kvinnor som du som tror att det bara är kvinnor som kan offra sig för sina barn och föräldrar – släpp illusionen om att godhet och omvårdnad är något uteslutande kvinnligt och se välden som den ÄR. Den är FULL av godhjärtade män som går i graven för tidigt för att de sliter ihjäl sig och bara får skit för det!

 19. Joakim Says:

  Samtliga män har det bättre än samtliga kvinnor. Feminismen har snart dödat alla socialismens välfärdsfrågor. Snacka om att spela kapitalisterna i händerna, när man förlöjligar pensionsfrågan och alla andra välfärdsfrågor till en icke-fråga. En dag kommer feminismen dö ut, och då har den tagit med sig de här frågorna in i döden.

  @Ullis
  ”Sverige är det ÄNDA land i i-världen som INTE i sitt pensionsystem kompenserar att kvinnor har ett större barnansvar.”

  Säg det till dina medsystrar som vill avskaffa vårdnadsbidraget.

 20. Analytiker Says:

  ”vill man ha uppmärksamhet för något i media så är det bara att vinkla det som ett kvinnoproblem.”

  Där har vi nog roten till det onda. Jag betvivlar en smula att media egentligen är feministisk. Det enda de (i alla fall privat media) borde ha i sitt inresse är väl lönsamheten? Av någon anledning kanske kvinnors problem lättare säljer eller så är de rätta att förlora presstödet om de stöter sig med elitfeminismen. Vet inte

 21. Petter Says:

  Joakim.
  Feminism är en vänsterideologi. Inte förändrar de socialismens välfärdsfrågor. Skillnaden är väl att männen får skylla sig själva i feminismens världsbild medan alla människor ska ses som offer i socialismens ideologi. Visserligen mer konsekvent och jämställt, men samma låga, pessimistiska människosyn i botten.

 22. ID Says:

  @ Petter

  Hur jävla borta får man vara? Vi har en feministisk högerregering. Så enligt din logik är högerideologi = vänsterideologi. Reinfeldt slåss med andra ord för socialismens välfärdsfrågor…?

  Högern har alltid varit en ojämställdhetens ideologi. Ojämställdhet är dess definition. Annars hade den inte hetat ”höger”, eller hur? Och vilken slutledning ger denna högerns definition tror du? Jo, att borgarkvinnor hade NOLL chans att inleda sin politiska karriär hos högern.

  Nu när den har lyckats lansera sig som en viktig makt är högerns ojämställdhet dess privilegium. Och feminismens privilegium är en ny möjlighet för högern (vet du att politik som allt annat i världen är ett spel mellan möjlighet och omöjlighet?). Även rödblocksfeminister är i och med det här i själva verket högerfeminister. Det är inte första gången i historien som vänstern har sålt sig. Den här gången har den kanske tillintetgjort sig vilket är lika bra…

  Så, är det inte dags att ta upp huvudet ur sanden nu?

 23. Joakim Says:

  @Petter
  Låt mig börja med att jag tar bestämt avstånd från ID:s personangrepp. Så, då var det klart.

  ”Feminism är en vänsterideologi.”

  De identifierar sig gärna som det ja. Som du säger är det lättare att prata om offer från vänster. Problemet är bara att feminismen om något ökar klyftor utan dess like. Då spelar det inte någon roll längre om man tar avstånd från kapitalism, rasism eller homofobi.

  ”Inte förändrar de socialismens välfärdsfrågor.”

  Samtliga rödgröna partier är idag ännu mer feministiska än Alliansen (kvotering är ett sådant exempel). Vänsterpartiet har till och med tagit till sig feminismen som sin andra hjärtefråga. Detta i utbyte mot att Fi i övrigt har en socialistisk politik. Kohandel skulle jag vilja kalla det. Nu håller det även sakta men säkert på att smitta av sig på Alliansen som är lika populistiska de.

  ”Skillnaden är väl att männen får skylla sig själva i feminismens världsbild medan alla människor ska ses som offer i socialismens ideologi. Visserligen mer konsekvent och jämställt, men samma låga, pessimistiska människosyn i botten.”

  Nu tycker jag du blandar ihop socialism med kommunism. Pensionsfrågan, att skatten ska vara lika eller skilja sig marginellt åt på pension och inkomstskatt, är socialism. Att kompensera ekonomiskt för dem som har haft mer otur i livet så att de får samma karriärsmöjligheter som andra, är socialism. Att reglera avgifter (ej att förväxla med priser) utifrån vilken klass man tillhör, är socialism. Att våga investera till förmån för alla, är socialism. Socialister grundar inte sin politik på konspirationsteorier, socialister generaliserar inte och socialister förringar inte vetenskapen. Därför kan feminister aldrig bli äkta socialister.

 24. Erik Says:

  Det är ju sånt här som är det verkliga kvinnoförtrycket och kvinnoförnedringen. Utfört av feminister riktat mot alla andra kvinnor.

  De trycks ner och nedvärderas med klapp på huvudet och inställningen att de inte klarar något själv utan i varje läge måste de ha hjälp från samhället och curlas.

  Jag känner inte igen den bilden av kvinnor i min omgivning överhuvudtaget, de flesta kvinnor jag känner är framgångsrika och självständiga med skinn på näsan.

  Fan vad förbannad jag skulle vara om jag var kvinna och blev utmålad som ett IQ-befriat våp i media hela tiden.

 25. Dannebanan Says:

  @Ullis!

  Du inga fakta på att kvinnor tar hand om äldre. Min gamla arbetskamrat hade förlorat både hem och jobb med att flytta till sin pappa och ta hand om honom. När vi började arbeta tillsammans hade han knappt några tänder kvar eftersom han var så utmärglad och fattig. När vi började vårat jobb hade hans pappa precis dött och han kunde börja arbeta igen.

  Sen för ditt skitsnack!

  http://mansnatverket.org/articles/dubbelarbetande.php

 26. Matte Says:

  @Mona

  Bra skrivet. Det du tar upp borde vara självklart men det tåls tydligen inte att upprepa för mycket.

 27. ID:s mamma Says:

  Såja, lugna sig nu en smula min lilla smygkommunist.

 28. Sötisen Says:

  ID

  Istället för att återkomma med dina löjligt korkade och koleriska utfall som en nedknarkad gammal marxist-tomte, så kanske du skulle försöka förstå följande koncept: Högern triangulerar könskommunisterna.

  Lycka till!

 29. ID Says:

  ”Högern triangulerar …”
  Hahahaha

  Fråga: Är det BRA att högern triangulerar?
  Svar A: Ja! Svar B: Nej!

  Den som har ”triangulerat” är den korkade vänstern. Högern har fritt utrymme att göra precis som den vill – t.ex. ta tillbaka ditt privilegium från dina yngre år (hade borgerligheten gett dig en kunglig garanti?) och köra över dig om och om igen tills du förhoppningsvis begriper att ditt gnäll, ditt hycklande språk och dubbelmoral är en fis i universum och i det stora samhället vars bas heter ekonomi…

  Nyss skrev en av dina ”klasskompisar” på den här bloggen:

  ”Det finns bara en borgerlig tidning kvar och det är Corren. Åtminstone enligt de ideologier som borgerligheten stod för när jag var yngre.”

  Vilken tur då att det finns EN futtig icke-triangulerande okänd tidning (finns den ens i pappersformat?) som kan trösta en bedragen, hjärntvättad, desillussionerad, oskolad zombie

 30. Stina Says:

  Erik skrev: Fan vad förbannad jag skulle vara om jag var kvinna och blev utmålad som ett IQ-befriat våp i media hela tiden.

  En mediafeminist skulle bara tacka och ta emot uppslag för nästa lönsamma artikel.

  Med god självkänsla skulle en kvinna le moderligt och överslätande.

  Med dåligt självkänsla skulle hon förstås bli förb-d.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: