Kön och död i Liberia och Syrien

by

Idag är det intressant att jämföra två artiklar i Dagens Nyheter. Hanne Kjöller skriver om kampen mot krig i Liberia (på ledarplats), korrespondenten Erik Ohlsson skriver om kampen för demokrati i Syrien (på nyhetsplats).

Två utvecklingsländer, två tragiska situationer, i båda fall handlar det om människors kamp för ett bättre samhälle (fred och slut på statlig terror). Det intressanta är att se på hur frågan om kön speglas i de två artiklarna.

Låt oss börja med Hanne Kjöllers artikel.

Kjöller skriver:

”I april 2003 bestämde sig sju kvinnor – med Leymah Gbowee i spetsen – för att det var nog. Enligt Ellen Johnson Sirleaf skapade de med sina kroppar och sina vita t-tröjor en ny frontlinje i kriget. Kvinnorna utgjorde en gräns som ingen krigsherre vågade korsa.

De sju blev så småningom många fler. Liberias kvinnor var trötta. Trötta på att tvingas skicka ut sina söner i krig, trötta på våldtäkter och på att vara krigsleksaker för drogpåverkade krigare. Kvinnorna var strategiska. Utan att darra på manschetten sökte de upp diktatorer och krigsherrar och krävde ett fredsavtal.

[…] De vitklädda kvinnorna fick till sist presidenten och krigsherren Charles Taylor till förhandlingar i Ghana. Dit reste också kvinnorna. Där satte de sig och väntade på sitt fredsavtal i hotellobbyn. När det stod klart att något sådant inte skulle komma ut av mötet kände Leymah Gbowee hur det för hennes del inte fanns något kvar att förlora. När vakterna skulle gripa henne för att hon inte hörsammade deras order om att avlägsna sig hotade hon med att klä av sig naken. Männen flydde hals över huvud. Ett dygn senare var fredsavtalet undertecknat.”

Sammanfattning: Kvinnorna gjorde allt jobb för freden, karlarna sprang.

Så till den andra artikeln.

Så här inleds artikeln om Syrien (ej på webben, sidan 20 i DN):

”En tragisk milstolpe i det syriska upproret passerades igår. FN:s människorättschef, sydafrikanskan Navi Pillay, meddelande att antalet döda i Syrien i den nio månader långa folkresningen nu passerat 5000-strecket. Dödssiffran omfattar civila samt militär som avrättats för att de deserterat, men undantar militär som dödats av den väpnade oppositionen. Minst 300 av de döda har varit barn.”

Sammanfattning: 5000 människor har dött i kampen för frihet men inget sägs om könsfördelningen.

Jag blir nyfiken på vilken könsfördelning de där 5000 hjältarna i Syrien har. Inget sägs om det. Vad ska man tro? Helt jämställd fördelning, med lika många män som kvinnor dödade, får man förmoda?

Visst är det intressant att frågan om kön och könsfördelning kan behandlas så olika i två snarlika artiklar samma dag i samma tidning. Ibland är kön viktigast av allt, ibland helt ointressant.

Vad tror du om könsfördelningen hos de syriska dödsoffren? Vad tror du om fredskampen i Liberia, stämmer det att kvinnor gjorde allt jobb medan alla män sprang? Skriv gärna kommentar.

De där syriska soldaterna som har avrättats för att ha deserterat – de ville väl inte lyda regimens order att döda landets medborgare – gör ju verkligen skäl för benämningen hjältar. Jag undrar hur könsfördelningen var bland dem? Jämställd? DN låter oss tyvärr sväva i ovisshet.

Annonser

47 svar to “Kön och död i Liberia och Syrien”

 1. Viktor Says:

  Hur kan Kjöller påstå att kvinnorna hotade med nakenhet, när hon själv trätt på dem varsin ny, fin offerkofta?

 2. Felix Says:

  http://rt.com/politics/syria-moscow-lavrov-opposition-679/

  ”Using the ‘Libyan scenario’ as their template for regime change, the Syrian opposition is provoking a humanitarian crisis in the country in order to win foreign intervention, Russia says.”

 3. Vänster Wiki (@Vansterwiki) Says:

  Det som berättas om Sierra Leone är att kvinnorna inledde en sexstrejk så männen som krigade gav upp och började förhandla. I Liberia inspirerades man av det och gjorde något liknande.

  Trots det dåliga ryktet bland afrikaner så är kvinnan respekterad och ses som bärare av liv och den som bestämmer i hushållet. Går man emot dem så får man inga söner och ingen mat. Männen förstår att om man slåss med kvinnan får han laga sin egen mat och gå ut på fälten och skaffa sina egna rötter och då har man inte tid att kriga. Spelet var förlorat.

 4. Jocke S Says:

  Hanne Kjöller Feminism-kvinnlig självgodhet.

 5. Backlash Says:

  Rent principiellt så är väl den som dör utan att åstadkomma nånting ingen hjälte, bara tragisk kanonmat.

  Jag vet inte hur mycket sanning det ligger i Kjölers berättelse, men den är ganska komisk. Det låter dock osannolikt att härdade krigare skulle fly hals över huvud inför hotet att tvingas beskåda en naken kvinna.

 6. Jens Says:

  Synen på män och kvinnor skiljer sig markant i engelskan jämfört med svenskan:

  gå in på translate.google.com och översätt ”män är män och män är dumma” till engelska

 7. Sören Says:

  OT, men vad anser ni om att Musikhjälpen i år anser att bara flickor har rätt att gå i skola? Inget nämns om pojkars rätt till detsamma. Har bojkottat spektaklet i år på grund av detta.

 8. Aktivarum Says:

  Inte ett ord från Hanne Kjöller om de amerikanska soldater som skyddade initiativen i Liberia. Över 2000 marinkårssoldater stationerade på helikopterfartyget USS Iwo Jima utanför Liberias kust.

  ”When President Clinton had a chance to save thousands of people in Rwanda during the 90s he refused to get involve, calling it an African Problem, and because of America and the world’s inaction almost a million people die in the Rwanda Genocide.”

  ”Bush on the other hand got involved in Africa like no other president before him, he demanded that the Tyrant Charles Taylor leaves office and send U.S soldiers to help stabilized the country, and in the process ending almost 2 decades of civil war that left the country in a state of total ruin.”
  http://liberiaandfriends.blogspot.com/2009/01/thank-you-president-bush-liberia-will.html

  ”The Bush administration has also committed $10 million for a military contractor to provide on-the-ground logistic support to the peacekeepers”
  http://articles.cnn.com/2003-07-26/us/us.liberia_1_west-african-peacekeepers-rebel-groups-cote-d-ivoire?_s=PM:US

 9. Grodan Boll Says:

  @Aktivarum

  Jag hade lite smått förväntat mig Fox News. Det lät väldigt fair and balanced =)

 10. Pelle Says:

  @ Sören

  ”OT, men vad anser ni om att Musikhjälpen i år anser att bara flickor har rätt att gå i skola? Inget nämns om pojkars rätt till detsamma. Har bojkottat spektaklet i år på grund av detta.”

  Satt själv och tänkte på just detta. Skulle det vara en kontroversiell och extra dyr kampanj om man döpte om den till ‘Barns rätt till skola’
  istället?

 11. J Says:

  @ aktivarum
  Godt moment. Ved fredprisutleveringen i Norge ble det ubehagelige faktum at USA (og Bush) skal ha mye av æren for at Charles Taylor måtte ta sin hatt og gå glatt oversett. Norsk (og jeg vil tro svensk) medie-elite vil heller fremme at det var kvinnelig sexnekt som skapte fred i Liberia. At sex-streiken bidro, betviler jeg ikke. Men noen tusen marinesoldater bidro nok litt de også.

 12. Clabbe Says:

  Den ansedda tidningen Time har korat ”årets person 2011”, och vinnaren blev ”The Protester”.

  Omslagsbilden är intressant ur ett genusperspektiv – eller vad säger du, Pär?

  http://www.time.com/time/person-of-the-year/2011/

 13. Backlash Says:

  Om Hanne Kjöler visade sig naken skulle jag också springa 🙂

 14. h:o Says:

  Att DN inte redogjort för hur många som är män respektive kvinnor av de 5000 som uppskattas ha dödats beror säkert på att de inte har tillgång till uppgiften. http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=40708&Cr=syria&Cr1=
  Men det brukar det väl vara underförstått att det handlar om män om man inte specifikt talar om att det handlar om kvinnor??

 15. Nova Says:

  Det vet väl alla att kvinnor är goda och gör bra saker, medan män är onda och gör dåliga.

 16. NisseNyfiken Says:

  Sören, Pelle
  Har ställt frågan på twitter (#mh11) men inte fått någon reaktion. De skriver själva på hemsidan att det är ca 100 miljoner barn som inte får gå i skola och att en övervägande majoritet är flickor. I en faktaruta kan man sedan läsa att det är drygt 50 miljoner flickor som inte får gå i skola…

  …kan man verkligen kalla det en övervägande majoritet???

  Varje gång jag hör jingeln

 17. NisseNyfiken Says:

  Sören, Pelle
  Har ställt frågan på twitter (#mh11) men inte fått någon reaktion. De skriver själva på hemsidan att det är ca 100 miljoner barn som inte får gå i skola och att en övervägande majoritet är flickor. I en faktaruta kan man sedan läsa att det är drygt 50 miljoner flickor som inte får gå i skola…

  …kan man verkligen kalla det en övervägande majoritet???

  Varje gång jag hör jingeln ”Varje _flicka_ har rätt att gå i skolan” känner jag ett litet sting av sorg i hjärtat för de nästan 50 miljoner pojkar som helt ignoreras 😦

 18. NisseNyfiken Says:

  Ursäkta dubbelpostningen – slant med fingrarna på pekskärmen… 🙂

 19. Backlash Says:

  En övervägande majoritet av de flickor som inte får gå i skolan är flickor.

 20. Jämställdhetsfeministern Says:

  Bra att DN visar verkligheten som den är. Kvinnor är hjältar som gör allt jobb för fred – män är fega stackare som krigar och våldtar. Precis så ser världen ut. Det har feministisk forskning tydligt visat.

 21. Penumbra Says:

  En av feminismens grundprinciper är att lyfta fram kvinnors förtjänster och ignorera männens. Kvinnorna anses uppnå något TROTS det ”ojämlika” samhället som de lever i, medan männens förtjänster är snarare på grund av rådande ”ojämlikhet” mellan könen i världen.

  Dessutom finns en grundläggande tendens hos i stort sett alla, att lyfta fram de sämre lottade i samhället för att på det sättet höja samhällets medelnivå eller av ren sympati. Motsvarar när man hejar på det lag som ligger under i matchen av sympati med den svagare, så som det ofta sker när man inte hår ett speciellt engagemang i något av lagen.

  När det gäller att sätta sitt liv på spel för att vinna något bra för samhället är männen i främsta ledet. Detta är en nedärvd instinkt som ska skydda de som föder fram och fostrar nästa generation.

  Media arbetar sedan länge enl de feministiska principerna. Dessutom är sympati med de svagare ett viktigt bidrag. Att männen dör i betydligt större omfattning i en konflikt anses inte vara något att framhäva. Där råder den gamla instinkten.

 22. Claes-Peter Says:

  Nakenprotester – ett antal muslimska kvinnor protesterar mot diktaturer och prästvälde genom att exponera sig nakna i sina bloggar. Jag kollade fyra. En blogg var nedplockad och hade bara en text i stil med:”Jag måste sluta. Den hemliga polisen har avslöjat min riktiga identitet.” En annan hade ansikter dolt, men de sista två exponerade sig fullt ut. Det var vad som i mediasammanhang kallas ffn -full frontal nudity. Jag tycker faktiskt det är modigt gjort med tanke på de drakoniska straff som hotar dem.

  Allt detta framhållande av kvinnor i alla sammanhang – i stort som smått. Påminner mig om när ett barn kommer hem från skolan med ett klumpigt askfat av lera, målat i en hemsk färg, som en present till en pappa som inte ens röker. Och som naturligtvis får översvallande beröm för detta. Hade en vuxen presterat samma, så hade han blivit utskrattad eller skickad på psykiatrisk utvärdering.

  Skolan & pojkar – ni har väl inte glömt, att en stor andel av de pojkar som går i skolan i muslimska länder, går i så kallad koranskola, där de bevakade av präster, 10-12 timmar per dag, sex dagar i veckan tvingas lära sig Koranen utantill! På ett språk de dessutom inte förstår! (Klassisk arabiska funkar som latin gjorde hos oss under medeltiden.) Alltså, de lär sig ingenting annat än att rabbla koranverser utantill på ett för dem obegripligt språk. Om man förvånar sig över dessa länders långsamma eller obefintliga utveckling så… Men detta bör ju betyda, att pojkarnas skolgång de facto måste räknas som mindre omfattande än vad okvalificerad statistik rakt över berättar.

 23. Jocke S Says:

  Så Bush gjorde lite nytta, någonstans, eller i Afrika. Eller snarare hans, mestadels manliga, soldater.
  Dock, Liberia och Rwanda är inte jämförbara, Liberia är en stat som uppstod genom krafter i USA som ville ge en fristad för frigivna slavar. Därför ett mycket speciellt förhållande till USA, och vice versa.
  Till skillnad från Rwanda som är ”Afrika rakt igenom”. Se f.ö flaggan, eller texten här.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Liberia
  Men Hanne Kjöller har vinklat mest här.

 24. Hjalmar Says:

  Två tusen marinsoldater skulle nog till och med kunna få Hanne Kjöller att springa, naken eller inte…

  Det tar väl emot lite att ge Fredspriset till Bush jr, men det vore nog närmare sanningen…

 25. Buck Says:

  Off topic men stor, stor respekt till ström som bara ångar på genom det svenska feministmörkret!

  Har flyttat från Sverige och bor numera utomlands.Ibland längtar man hem men feministreligionen där hemma får ju en att tänka om en extra gång.

 26. Backlash Says:

  Jag funderar på vad som hade hänt om en talibanhövding förhandlat på samma sätt med Hillary Clinton? Eller om det varit en Serbisk general och Madelaine Albright? Eller Argentinska juntan mot Margareth Thatcher? Eller Gustav III mot Katharina den Stora?

  Hade de kvinnliga ledarna skrivit på fredsavtalen om mannen hotat med att dra fram dasen? Eller hade hon bara hånskrattat och bett sin assistent hämta en skalpell och en köksmixer?

 27. Penumbra Says:

  George W Bush och Condoleezza Rice var visionärer i fråga om USA:s svar på attackerna den 11/9. Man visade genom att störta Saddam Husein och ersätta honom med en vald regering, trots sekteristiska motsättningar, att det var möjligt. Den ”arabiska våren” är till mycket resultat av det. Araberna vet nu att det går att fälla även den grymmaste despoten. G W Bushs och C Rices insats kommer att omvärderas av historien, men det är ofta så med visionärer som sätter igång något nytt – de etablerade politiska krafterna reagerar med ryggmärgen.

  Den romerska filosofen Seneca lär ha sagt: ”Det finns de som går fram och åstadkommer något och så finns det de som kommer efter och kritiserar”

 28. dolf Says:

  Varför nöja oss med att ge fredspriset till Bush junior. Varför inte ge det direkt till Usama bin Laden, utan hans insatser hade ju Bush och Obama aldrig haft någon anledning till att genomdriva sin fredsbevarande krigföring.

 29. Jack Says:

  En liten reflektion kring detta:

  antalet döda i Syrien i den nio månader långa folkresningen nu passerat 5000-strecket

  Antalet dödade män under en 9 månaders period i Sverige i fred är ca 27 000.

  Jag talar här om DÖDADE inte antalet döda, vilket är större, utan hur många som bragts om livet i förtid, dvs blivit dödade.

  En av den värsta formerna av mord är för övrigt att utsättas för självmord. En man som dödas av en gärningskvinna kan ha haft lyxen att leva ett enastående eller alldeles medelmåttigt liv innan. Detta gäller inte för självmord. Att drabbas av självmord är inte bara att vara utsatt för mord utan förmodligen också långvarig tortyr innan. Mordmetoder så som uppeldning med napalm och liknande vilket gärningskvinnor använt sig av mot män är väl närmas att likna med självmord, om än knappt.

  Något som säger om inte allt så mycket om det svenska samhället är alltså detta:

  I Sverige dödas ca 1000 män och pojkar av det fruktansvärdaste av öden varje år, självmord.

  Totalt dödas ca 36000 män under ett år i de på olika sätt förkortade livslotter staten tilldelar och påtvingar män, det är merparten av alla döda män i Sverige under ett år.

 30. Jocke S Says:

  dolf, kan nog instämma här. Man kan dra orsak och verkan hur långt som helst. Och påstå att Reagan avskaffade kommunismen. Men det mesta är tillfälligheter, och vad som var rätt politiska schackdrag i rätt ögonblick kan inte ens historien eller facit på hand tvärsäkert påstå.

 31. Penumbra Says:

  dolf och Jocke S,

  Bush och Rice hade AVSIKTEN att demokratisera arabvärlden. De såg attacken mot USA och det bakomliggande hatet som uttryck för ett hat pga arabernas uppväxt och liv i ofrihet och därmed okunskap. Usama bin Ladens avsikt var bara att döda så många amerikaner som möjligt och avskräcka dem från att hjälpa Israel.

  Era resonemang är barnsliga eller i alla fall inte menade som allvarliga argument.

 32. Hjalmar Says:

  Det är förstås alltid vanskligt att utdela priser, då mottagandet och effekten av priset kan bli annat än avsett. Se bara på raden av Nobelpristagare. Vem tycker att tex Obama är en välförtjänt fredspristagare?

 33. Penumbra Says:

  Jack,

  De mord som kvinnor obestridligt kan anklagas för är alla de 35.000 aborterna om året. Den fria abortlagstiftningen bär skulden och den är feministernas allra käraste lag, faktiskt deras skapelse. Utan feminism i Sverige hade vi aldrig haft en så pass fri abortlag.

  Till saken hör att det numera drabbar ofödda flickor, i enstaka fall, pga dagens möjlighet att könsbestämma foster redan i 7:de graviditetsveckan.

  Dessutom är feminister starka motståndare till nazismen men den moderna fosterdiagnostiken ihop med deras generösa abortlagstiftning gör att utrensningar av handikappade motsvarande den ”rashygienism” som nazisterna ägnade sig åt numera pågår i sjukvården.

  Som sagt, ska vi prata feministiska mord, faktiskt massmord, så är aborterna i Sverige på första plats, alla kategorier.

 34. Penumbra Says:

  Hjalmar, för att inte tala om Al Gore…

 35. Hjalmar Says:

  Gore betyder väl maginnehåll…? 🙂

 36. Jack Says:

  Penumbra,

  Eugenetik var en nazistisk fåra men det var förmodligen också näringsriktig mat till barn. Bakgrund, motiv, allmängiltighet och medel spelar in i såväl karaktärsbedömningen av dem som i vilken grad man ska ta avstånd från sakfrågorna.

  Nationalsocialisternas variant, eugenetik genom utrotning, är knappast något som allmängiltigt kan hållas för gott, speciellt inte av den grupp som utrotas (obs att det nödvändigtvis inte är fallet med män där många män curlar nationalfeminismens ordnande av samhället till allt mindre livsutrymme för män.Feminister har alltså rätt när de säger att män är biologiska olyckor, därför att iaf en del män finner sig i detta, vilket är en biologiskt oförsvarbar hållning, dessa män kan alltså argumenteras för vara biologiska olyckor).

  Vad gäller eugenetik genom abort idag är det något som måste värderas utifrån dess egna specificiteter och inget som på ett intellektuellt plan bör avslås i helhet genom dess namndelning med nazistisk fåra. Emotionellt eller utifrån religlösa grunder kan man vilja skrika nej på en gång dock.

  Vad gäller abort så är det alltså en mångfacetterad fråga, inte minst är kostnaden för MÄN, när kvinnor begår dessa omfattande. En kvinnoskatt skulle kunna införas för att kompensera men det finns inget parti att rösta på idag som hängt med i utvecklingen och som tagit i dessa moderna frågor.

 37. dolf Says:

  @Penumbra
  Bush och Rice, liksom Obama, Clinton, Putin, Gadaffi, bin Ladin, Mao, Churchill, Nixon, Thatcher, Hitler, Stalin, Mussolini, Palme, Reinfeldt, Bildt, Schyman, Sahlin etc ad infinitum är/var alla politiker och har redan genom sitt val av karriär visat sig besitta en moralisk och etisk standard som inte ens kommer i närheten av den som ett tyfusinfekterat utedass besitter. De är psykopater hela jävla bunten, och deras ”ädla” avsikter förstås bäst om man läser förklaringen av maktens syfte som O’Brien ger Winston Smith innan Winston får sin slutgiltiga vision och uppenbarelse av de styrandes gränslösa kärlek i rum 101.

 38. Aktivarum Says:

  J:

  ”Also in July, American President Bush stated twice that Taylor “must leave Liberia”. Taylor insisted that he would resign only if American peacekeeping troops were deployed to Liberia. 1 August 2003, the Security Council, (Resolution 1497) decided on a multinational force in Liberia, to be followed-on by a United Nations stabilization force.”

  ”ECOWAS sent troops under the banner of ‘ECOMIL’ to Liberia.[18] These troops started to arrive in Liberia probably as of 15 August. The U.S. provided logistical support.[19] President Taylor resigned, and flew into exile in Nigeria.”

  Observera ”US provided logistical support”

  ”A ECOWAS-ECOMIL force of 1000 Nigerian troops was airlifted into Liberia on August 15, to halt the occupation of Monrovia by rebel forces. Meanwhile, U.S. stationed a Marine Expeditionary Unit with 2300 Marines offshore Liberia.”

  Vad betyder US provided logistical support? Se nedan..

  ”The troops are based in Sokoto and are due to be flown out in planes operated by US contractor PAE as part of Washington’s 10-million-dollar (8.8-million-euro) assistance package to the peacekeepers.”

  ”In addition, some 200 US Marines arrived outside the Liberian capital Monrovia on Thursday to help ECOMIL secure the port area and provide a gateway for humanitarian supplies to the beleaguered city.”

  http://www.spacewar.com/2003/030814171211.94whcda7.html

 39. Joakim Says:

  I fallet Liberia undrar jag om kvinnorna ens rekryterade frivilliga män men att det inte fanns några intresserade män eller om kvinnorna bara riktade sig till fler kvinnor som målgrupp. Jag har väldigt svårt att tro att inte en enda man var intresserad, men att det var färre män kan ju bero på den manliga värnplikten, att det var lättare för kvinnor. Om man däremot bara rekryterade fler kvinnor så var det inget annat än ett feministiskt projekt och inget som ska prisas av Nobelkommitén. Motiveringen ”för deras icke-våldsamma kamp för kvinnor och kvinnors rättigheter till fullt deltagande i fredsskapande arbete” är det faktiskt lite varningsklockor på.

  I fallet Syrien vill jag faktiskt ge Erik Ohlsson en eloge för att ha undvikit att skriva ”kvinnor och barn” och istället skrivit något så revolutionärt som bara ”barn”. Han har även undvikit att skriva att Syrien är kvinnornas revolution eller klistrat in en bild på kvinnor i centrum. Därav kan man dra slutsatsen att han är mer jämställd om han inte har fokuserat på kvinnor tidigare.

 40. Jocke S Says:

  Pnenumbra,
  Visst och feminismen hade AVSIKTEN jämställdhet? Att göra Bush till presumptiv fredspristagare är barnsligt om något. Dessutom är detta utanför ämnet, liksom Al Gore eller klimatteorin.
  Vad har detta med könsfrågan att göra, och personliga politiska ÅSIKTER om allt möjligt? För det är vad det är frågan om! Som dessutom bara splittrar.
  Håll fokus, alliansen och vänsterblocket mot skampålen ”statsfeminismen” inför valet 2014! (Anser iaf undertecknad)

 41. Jocke S Says:

  Ämnet är väl inte privata åsikter om amerikanska presidenter insatser eller motsatsen, och i andra sakfrågor?
  Här jobbar jag i tre debatter idag, med en usel uppkoppling i främmande land. (Har hållit på i 35 år med ämnet)
  På Newsmill, http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/12/m-nnens-underl-ge-r-bra-betalt ”Är det synd om mannen?”, ”debatt” i Lund i morgon. Redan klargjord genom kvinnlig professor/debattdeltare: ”Männens underläge är bra betalt”
  Och här på sourze: http://www.sourze.se/forum/thread/10771387/page2
  ”vi vet kvinnornas, barnens, de psykiskt sjukas, de fattigas marginalisering…” skriver hon i sin klagoartikel om livet efter 50, för en kvinna.

 42. Penumbra Says:

  Jocke S,

  Jag tycker att några här gödslar med politiska åsikter. De ska inte förbli oemotsagda. Har aldrig påstått att Bush ska ha fredspriset men anser att han har oförtjänt utnämnts till skurk av sådana som ”dolf” och då tänker inte jag tiga still.

  För övrigt har världen sedan länge tappat respekten för fredspriset eftersom det delas ut av andra skäl än det var tänkt från början. Obama, Gore, den där kinesiska dissidenten och nu tre kvinnor bara för att de råkar vara kvinnor. Det gör att jag totalt struntar i vem som får det, sedan länge.

 43. Penumbra Says:

  Apropå påståendet att politiska diskussioner inte har plats i en debatt om feminism, kan jag bara säga att feminismen har utvecklats till den starka kraft som den är idag, i den moderna världen, bara därför att den delen av världen har uteslutande styrts av socialdemokrater eller liberaler. Om människorna hade förstånd nog att rösta på högerkonservativa partier i större utsträckning hade feminismen aldrig nått den makt som den nu har fått. Det är först nu, när det i praktiken verkar vara försent, som vissa socialister och liberaler har vaknat och insett feminismens ondskefulla natur. God morgon, säger jag…

 44. John Berg Says:

  ”Visst är det intressant att frågan om kön och könsfördelning kan behandlas så olika i två snarlika artiklar samma dag i samma tidning. Ibland är kön viktigast av allt, ibland helt ointressant.”

  Fenomenet kallas osynliggörande och är en feministisk härskarteknik.

  Apropå osynliggörande av män. Singelmännen ”drabbas värst” av ensamhet på julafton, se nedan.

  Aftonbladet:

  ”Männen drar oftast det kortaste strået som frånskild förälder när det vankas julplaner. Varannan singelpappa lämnar bort barnen till den andra föräldern, i jämförelse med var femte singelmamma.”

  ”– Fortfarande står mammor oftast närmast sina barn och förknippas generellt med struktur, stabilitet och familjetraditioner. Eftersom hon oftast tar större ansvar än pappan under resten av året är det naturligt att barnen är hos henne även på julafton. Framför allt om jultraditionerna är som störst hos henne, säger Sverker Wadstein.”

  Kvinnornas extra tid med barnen under året uppskattas tydligen av jultomten.
  Varför nämns aldrig ovanstående fördel då kvinnornas andel av hushållsarbetet förs på tal av feministerna?

  Aftonbladet, Papporna förlorar slaget om julen:
  http://www.aftonbladet.se/wendela/article14077597.ab

 45. Jocke S Says:

  pnenumbra. Instämmer inte alls! Parti och världspolitisk höger-vänster propaganda. F.ö. Var det inte du som ansåg feminismen var bra till slutet av 80-talet?

 46. Pilgrim Says:

  Jag har också reagerat över det där med fredspriset och andra säkert icke förtjänta utmärkelser. De menar väl att en kvinna som gör något för fred så slår två flugor i en smäll och därför ska gå först.

  Vem blir förste man ut att får nobelpriset i jämställdhet? Vilket år…

 47. Penumbra Says:

  Jocke S: ”Var det inte du som ansåg feminismen var bra till slutet av 80-talet?”

  Nej, det kan inte ha varit jag. Jag har varit antifeminist sedan början av 70-talet då jag började reflektera över politik i största allmänhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: