Män strukturellt underordnade under julen

by

Wendela på Aftonbladet redogör för en undersökning gjord av Match.com om vilka som är ensammast under julen – separerade pappor eller separerade mammor.

Skillnaden visar sig vara stor, och det är männen som förlorar. Här är siffrorna:

– 81 procent av kvinnorna mot bara 41 procent av männen firar ju MED sina barn. Dubbelt upp för kvinnorna, alltså.
– 19 procent av kvinnorna mot 59 procent av männen firar ju UTAN sina barn. Det är alltså tre gånger som vanligt hos männen att tvingas jula utan barnen.

Så här skriver Aftonbladet:

”Dagen före dopparedan kramar han [pappan] sina barn hejdå och får dem åter två dagar senare. På julaftonsmorgon vaknar han upp till ett ekande tomt hem och ensamheten. Så ser verkligheten ut för nästan hälften av alla singelpappor i Sverige.”

Kommentar: Det här är bara ett exempel på hur män är det underordnade könet när det gäller sådant som har med barn att göra. På de flesta barnrelaterade områden har kvinnor ett stort eller mycket stort övertag. Märkligt nog är det sällan som detta ”räknas” i genusdebatten.

En eloge till Wendela för att de tar upp saken!

Annonser

34 svar to “Män strukturellt underordnade under julen”

 1. Gonzo Says:

  Gerndt portas från landslaget

  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/landslagsfotboll/landslaget/article14079133.ab

  ”Alexander Gerndt stängs av från landslaget.

  25-åringen är dömd för misshandel och portas nu tillsvidare från spel i blågult.

  – Kvinnomisshandel är ett område vi har svårt att acceptera, säger ordföranden Lars-Åke Lagrell om styrelsens beslut.”

  Hade Gerdnt blivit avstängd från landslaget om han blivit dömd för misshandel av en vit hetrosexuell man??
  Jag tror inte det.

  Visst är det bra av förbundet att dom tar avstånd från våld och att dom stänger av honom. Jag hoppas att dom fortsätter på den linjen och att dom är konsekventa och stänger av ALLA som döms för misshandel eller övergrepp oavset kön, sexuell läggning, religion och hudfärg på offret.

  Det får ALDRIG råda någon tvekan om att våld är fel och vem det är som har gjort fel.

 2. Jonna, ex-feminist Says:

  Detta är OT:

  Kvinnliga bilförare stressas av män

  http://www.sydsvenskan.se/varlden/article1591340/Man-stressar-kvinnliga-forare.html

  Man undrar varför det är männen nu plötsligen. Julstressen då? Också männen som vållar den?

  Feministnormen? Usch!

 3. Ullis Says:

  Män har enbart sig själva att skylla. Prioriterar man karriären och struntar i sin familj så har man gjort ett val och får ta konsekvenserna av det valet. Kvinnor prioriterar bort sin karriär, blir fattiga och ofta beroende av andra men behåller sin kontakt med barnen. Det är bara att välja. Man kan inte alltid ”både ha kakan och äte uppden”. Alla har ett val.

 4. Ullis Says:

  Gonzo: Gerdnt hade säkert blivit avstängd från landslaget om han blivit dömd för misshandel av en vit hetrosexuell man som var i beroendeställnign till honom och delade bostad med. Det är jag hetl övertygad om.

 5. Hugo Says:

  @Ullis: Om man gör ett val får man ta konsekvenserna. Då ska man inte dubbelbestraffas av femistiska slagträn dessutom.

 6. Julius Says:

  Ullis. Vet inte vilka män du menar eller vilka män DU känner och umgås med. Det stämmer absolut inte på mig. Ändå vägrar mitt ex att samarbeta. Saboterar på alla vis.

  Saken är den att alla inte har ett val. Lagen är inte könsneutral. Om mamman säger att pappan inte ska ha vårdnad så får inte pappan vårdnad.

  Det handlar inte om att välja! Det är diskriminering pga kön!

  Och absolut inte för barnens bästa. Tror du att det är friska föräldrar som inte tycker att barnen ska fira lika många jular med sina pappor som mammor? Få båda föräldrarnas traditioner?

  En annan sak om att äta kakan. OM det nu är så att mammor har rätt till föräldra- och julkakan så har det ju i så fall gjort sitt val enligt dig. Då har de ju priorieterat bort karriären enligt DIG och ska ju isåfall inte ha lika bra jobb och lika bra lön som män. Eftersom DU hävdar att man kan inte alltid kan ”både ha kakan och äte upp den”.

 7. P Says:

  Feminismens släktskap med marxismen är väldigt tydlig just här, i den materialistiska världsbilden. Marxismen förnekar alla maktdimensioner utom de materiella. Trots att männen så uppenbart är underordnade i flera avseenden (t ex i relation till barnen) så är de ändå ”starka” – för att de äger och har pengar.

 8. Daniel Ahlqvist (@DrPepper666) Says:

  Snabb sak, du har ett faktafel. Det är rätt först men inte sen, det bör stå 59% istället för 9%

 9. Backlash Says:

  Vem köper julklapparna då?

 10. Jocke S Says:

  Vad jag såg här bredvid, så vinklar Wendela, med hjälp av en man, förstås.
  Är det inte lite skadeglatt också i wendela, som oftast?
  Har inte sett mina barn på tre jular, trots att jag tog mest ansvar för dem!
  Vad jag kan se i artikeln så pratar både han och Hanna Bergholm rent strunt! ”Mammorna tar mest ansvar, och ordnar över julen,” Vad grundar de detta på?
  Och alla dessa män (som han i Wendela) som fjäskar ensidigt för kvinnor, visst är det avskyvärt!

 11. Bert6il Schröder Says:

  Ullis eller vad du nu än heter. VAKNA

 12. JD Says:

  9 av10 av de som skriver på Wikipediar Män.
  Nu ska man för att råda bot på detta genom att skapa Wikifem.

  Ett forum, uppslagsverk på internet där bara Kvinnor får publicera fakta.

 13. Petter Says:

  Suck Ullis.
  Vi har feministiska lagar som gör att alkoholiserade kvinnor får ensam vårdnad om barnet för att det ”hjälper henne att fokusera på återhämtningen”… Ge män samma juridiska rättigheter annars blir ”fria val” som ”fria val på Cuba”…

 14. Lorem Ipsum Says:

  @JD, jag utgår ifrån att den nyheten var hämtad från ”The Onion” 🙂

 15. Kristin Says:

  Här kan ni se ett inslag om Wikifem som JD tipsar om ovan.

  http://svtplay.se/t/102863/kulturnyheterna
  9 min 37 s in i inslaget

 16. hsl Says:

  @Backlash
  ”Vem köper julklapparna då?”

  Det gör väll Gudrun? Hon har ju pengar att bränna …

 17. Martius Says:

  Ni ser det från fel håll. Tänk vilken uppoffring kvinnor gör när de firar jul med sina barn, den planering och den tid de väljer att spendera med barnen. Och vem ska trösta barnen när de inte fick de julklapparna de så väl förtjänade. Kvinnor tar ansvar…

  ”Papporna” smiter ifrån allt detta. 59% av dessa män som inte firar jul med barnen. Allt som krävs är ju bara lite engagemang. Men som vanligt smiter männen.

 18. hsl Says:

  Alternativt så är det väll så att Tomten (patriarkatet) bara delar med sig av resultatet av det som tomtemor (kvinnan) och nissarna (barnarbetarna) producerar, vilket han då stjäl cred för med lite klassisk manlig härskarteknik?

 19. 50/50 Says:

  Något blev fel här:

  ”- 19 procent av kvinnorna mot 9 procent av männen firar ju UTAN sina barn.”

 20. JD Says:

  Jag undrar hur Wikifem (svensk kvinnolobby) kommer att agera då tex Pär ström eller andra jämställdister lägger in fakta på wikifem.
  Det står inget om att någon kommer att moderera inlägg eller om att personer måste bli inbjuden av medlem för få skriva inlägg.
  Det ska bli intressant att se hur sv kvinnolobbe kommer att hantera fakta som man inte ”tycker om”.
  Det är väl otänkbart att man kommer tillåta demokrati.

 21. Access Says:

  Ullis säger:
  ”Män har enbart sig själva att skylla. Prioriterar man karriären och struntar i sin familj så har man gjort ett val och får ta konsekvenserna av det valet.”

  Det där floskelargumentet är så jäkla bakvänt, oavsett hur många gånger det upprepas!

  Om nu familjen haft en viss uppdelning av hem/försörjning innan separation så innebär inte det att mannen tänker missköta hem och barn efter separationen. Lika lite som att kvinnan tänker låta bli att jobba bara för att mannen stod för större delen av det när de sammanlevde.

  Det är som om du tror att mannen tänker låta bli att hämta från dagis, gå på föräldramöten eller fixa födelsedagskalas bara för att det var mamman som gjorde merparten av det tidigare (vilket för det mesta inte är fallet).

  Nej, att avgöra hur barnens och föräldrarnas framtid ska se ut utifrån familjens tidigare gemensamma beslut om arbetsfördelning är bara korkat.

 22. Jämställdhetsfeministern Says:

  Som Ullis säger:

  Män får skylla sig själva. Eftersom män är strukturellt överordnade har män valt att inte ta sitt ansvar för barnen, utan istället lägger de all sin tid på att jobba, göra karriär och tjäna pengar.

  Och att män tjänar mer pengar än kvinnor beror i sin tur också på att män är strukturellt överordnade, vilket betyder att det inte är något som kvinnor har något ansvar för, utan kvinnor ska självklart alltid tjäna minst lika mycket som män, även om männen jobbar och satsar mer.

  Män kan inte både ha kakan och äta upp den (dvs både ha rätt till sina barn och hög lön/karriär) – utan det är ju kvinnorna som har rätt att ha det så!

  Fattar ni jämställdister inte det, så är ni okunniga.

 23. UNDRANDE Says:

  Så… nu är Musikhjälpen igång igen. Med judehaterskan Gina Dirawi som programledare ska man nu samla pengar till flickor. Årets tema är: ”Alla flickor har rätt att gå i skolan”. Det ryktas om att nästa år blir det ”Alla pojkar har rätt till bättre betyg!” Eller det kanske bara var en dröm? Ja, man undrar.

 24. Jocke S Says:

  Martius far med grovt vinklad osanning.

 25. Lorem Ipsum Says:

  @Kristin, tack för länken. Nu fick man sig en riktig multimedial upplevelse innan sängdags.

  Intressant att det största hindret för att få saker publicerade var kravet på relevans. Wikipedia är ett uppslagsverk, inte ett propagandaverktyg.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6nsmaktsordning är ett lysande exempel. Det krävs källhänvisningar för att artikeln skall kunna verifieras. Diskussionssidan är ännu roligare.

 26. Pilgrim Says:

  Män är sexuellt underordnade pga sitt kön. Detta utgör enligt mig mellan 1/2 – 3/4 av all orättvisa. Mannen får alltid på tasken. I alla sammanhang, under alla tider och helt politiskt korrekt.

 27. Miljösvinet Says:

  Senast ikväll stegrades min ilska. Det var miljösvinet Gustav Fridolin som per automatiik höll på att säga att vad han tycker rörande 6 timmars arbetsdag. Han hade ordet kvinnor på läpparna.

 28. Sydlänning Says:

  ”Vem köper julklapparna då?” Det gör väl Gudrun? Hon har ju pengar att bränna..

  Apropå Gudrun: Jag har tänkt mycket på denna gamla drake ! Aldrig har jag föraktat en människa lika mycket som henne samtidigt som de gemensamma värderingarna varit större.

  Hatet..

 29. Jack Says:

  Ang Kristins kommentar ovan.
  https://genusnytt.wordpress.com/2011/12/14/man-strukturellt-underordnade-under-julen/#comment-88587

  Lol, på svt är yvonne hirdman och säger att wikipedia har väldigt ensidig information,
  – främst militäruniformer, vapen, mynt och krig och krig och krig

  Snälla hur kan en sådan verklighetsfrånvändperson få prata i nationell tv?!

  Vi vet svaret! Därför att nationell tv ÄR FEMINISTISK. Propaganda!

  Heil svt. eller inte.

  Det sades också att
  -Wikifem är ett aktivt försöka att förändra vad som ses som giltig kunskap

  Kanske då som i utbildningssystemen där det som sägs många gånger, framförallt av kvinnor med långa titlar, skall ses som kunskap, oavsett vad vi faktiskt ser omkring oss och oavsett vad som är faktiskt logiskt.

 30. Dannebanan Says:

  @undrande

  Jag tog upp det där med ”att alla flickor har rätt att gå i skolan” på p3´s hemsida. Jag frågade varför det inte var ”att alla barn har rätt att gå till skolan” men jag blev tyvärr censurerad.

 31. Moral Panik Says:

  Jag är mest oroad över vad som kommer efter Wikifem.

 32. lastkaj Says:

  Varför inte låta barnen bestämma vart de vill fira jul??????

 33. Gustav Almestad Says:

  Tråkigt bara att man samtidigt än en gång befäster en social fråga som ett kvinnoämne genom att skriva om det på Wendela.

  Välkomnar däremot glatt att strukturbegreppet nu används här (klart det är strukturella skäl bakom), i Mansförtryck och kvinnovälde lät det tvärtom att det ”finns inga strukturer”. Eller så var något av dessa en sarkasm?

 34. Kim Jong Says:

  Det är synd om människorna (som ordspråket lyder), dock inte om kvinnorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: