”Tvåfaldig kvinnlig underordning i Stockholms stadsplanering”

by

Råder en ”dubbel könshierarki” i Stockholms stadsplanering, med en ”tvåfaldig underordning” av kvinnors erfarenheter?

Så här skrev nyligen socialdemokraternas oppositionsborgarråd i Stockholm, Tomas Rudin, som också är vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden:

”I texten ‘Kön och rum i den fysiska planeringen‘ skriver Anita Larsson om olika perspektiv i detaljplanering och översiktsplanering.

Larssons slutsatser handlar förenklat om att översiktsplaneringen ger ett person- och könslöst (och därmed ett normativt manligt) perspektiv.  Detaljplaneringen å andra sidan, där människors och därmed kvinnors erfarenheter kommer fram ger adderar ett kvinnligt perspektiv.

Detta i kombination med att en översiktsplan är överordnat en detaljplan ger en dubbel könshierarki i stadsplaneringen, med Larssons ord en tvåfaldig underordning av kvinnors erfarenheter. Först genom uteslutandet och osynliggörandet av kvinnors erfarenheter i den översiktliga planeringen, sedan genom att det kvinnliga perspektivet i detaljplanen styrs av det ‘könsneutrala’, normativt manliga synsättet i översiktsplanen.

Idag klockan 18 ordnar Tomas Rudin ett seminarium i Stockholms stadshus om genusperspektiv på stadsplaneringen. Oklart i vilken lokal. Har någon jämställdist lust att gå dit och sedan rapportera till GenusNytt?

Läs blogginlägget av Tomas Rudin här. Tack för tipset, Fredrik!

Uppdatering: Här är en debattartikel på Newsmill av Tomas Rudin med rubriken ”Vi måste bryta den mansdominerade stadsplaneringen”. Jag har kommit på en dellösning. Tomas Rudin kan ju maka på sig, avgå som vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden och lämna plats för en kvinna.

Näraliggande: Här kan du läsa Håkan Juholts deklaration att socialdemokraterna är ett feministiskt parti.

För övrigt 1: Statistik som försäkringsbolaget IF Skadeforsikring har tagit fram i Norge tyder på att kvinnor är sämre än män på att köra bil på halt underlag. Läs mer här. Tack för tipset, J. Kan det finnas något samband med att män kör bilen i 95 procent av fallen när ett par ska åka bil tillsammans och vädret är dåligt, enligt en engelsk undersökning? (har tappat bort tipsaren tyvärr). Själv har jag ingen åsikt i frågan om könens skicklighet i bilkörning.

För övrigt 2: Här skriver Dagens Medicin att en av forskarna bakom den uppmärksammade studien på Södersjukhuset säger att de mediauppgifter är missvisande som säger att en stor del av personalen tycker att misshandlade kvinnor får skylla sig själva. Men vad hjälper det – en ny feministisk myt har fötts. Och barnmorskan heter Sveriges Radio. Se även här.

Annonser

18 svar to “”Tvåfaldig kvinnlig underordning i Stockholms stadsplanering””

 1. Ulf Says:

  Va?!

  Ett könlöst perspektiv är alltså manligt, eftersom manligt är normen. Sedan när ett kvinnligt perspektiv lyfts fram, blir det ändå underordnat, eftersom det könlösa perspektivet är så starkt (manligt).

  Det där blev för invecklat för min manliga hjärna…

 2. Ulf Says:

  Åh, nu förstår jag. Det är alltså därför det kan anses jämställt med t.ex. 100% kvinnor i något sammanhang, eftersom det manliga perspektivet dominerar så kraftigt att män inte ens behöver vara representerade för att ha makten.

 3. Maria Says:

  Här är en guldgruva till information om hur kön ska beaktas i samhällena i Norden:
  http://www.nikk.no/J%C3%A4mst%C3%A4llda+och+h%C3%A5llbara+transporter.b7C_wljSZR.ips
  Med exempel från bl.a. Malmö om hur kollektivtrafiken ska bli mer hålllbar och jämställd och hur man utgår från regeringens jämställdhetsmål. Haha, målet om att det ska vara mer jämn fördelning av hushållsarbetet fick de inte in i planeringen av kollektivtrafiken.

 4. Backlash Says:

  Kan inte karln skriva på svenska, så man begriper vad han vill ha sagt?

 5. Hjalmar Says:

  Stadshusets torn är förstås en otäck fallossymbol. Usch, den måste genast göras om till något feminint… Enklast är kanske att måla tornet rosa och döpa det till Gudrun (närapå lång nog att peta Gud i aschlet…)

  Om (halk)körning: Övning ger färdighet…

 6. Ulf Says:

  @Hjalmar,

  Om (halk)körning: Övning ger färdighet…

  Just av den anledningen försöker min hustru och jag dela så jämnt på körandet som möjligt.

 7. Sötisen Says:

  Genustanter kör bättre än höns. När det är halt.

 8. Patrik / PL Says:

  Sveriges Radio P3 (som vi ju alla vet lever på våra skattemedel) kör just nu något kallat ”Musikhjälpen”. De samlar då in pengar för att hjälpa afrikanska flickor att gå i skolan.

  Flickor, inte pojkar.

  De diskriminerar pojkar helt ogenerat, ja, rent av stolt.

  Sveriges radio skriver:

  ”Att investera i flickors utbildning är att skapa bättre livsvillkor – för alla.”

  ”Problemet med att flickor inte får gå i skolan är värst i länder där fattigdomen är stor och där det råder konflikter. ”

  …men att män och pojkar är de som dödas i betydligt högre grad i konflikter det ignorerar vi helt. Betydligt viktigare är ju nämligen

  ”att för varje avslutat skolår ökar en kvinnas lön med ca 20%”

  Läs mer:

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3946&grupp=16256&artikel=4741729

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3946&grupp=16256&artikel=4748597

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3946&grupp=16256

 9. Gunnar (D.U.) Says:

  Tips:
  Sveriges 20 bråkigaste kvinnor inom kultur, politik och näringsliv är utsedda för i år, av affärsmagasinet Passion for Business. Och det då sett som ett positivt omdömme!
  http://www.svd.se/naringsliv/de-ar-sveriges-brakigaste-kvinnor_6712137.svd

  ”Det kan således vara en fördel att vara bråkig som enligt tidningens definition handlar om att gå före, stå upp för sina värderingar, lägga ned engemang i sitt arbete och våga säga vad man tycker.”

  Frågan är bara, ses det som lika positivt när män har dessa egenskaper?
  När vi inom mansrörelsen gör så är svaret definitivt nej från det hållet, som här lyfter fram dessa egenskaper hos kvinnor!
  Men även manliga beslutsfatter och chefer med dessa egenskaper ses inte med så blida ögon av statsfeminister, vad jag uppfattar.
  Är lite dubbla måttstockar här, kan jag tycka.

 10. Malte Says:

  Kan som kuriosa berätta att jag haft denna Anita Larsson som lärare på Blekinge tekniska högskola för ett par år sedan och hon var lika rabiat feminist då och försökte prångla ut sina genusfloskler. Inte helt oväntat kom hon bra överrens med de som delade hennes tramsiga åsikter, men blev helt ovän med som inte godtog hennes doktrin då.

 11. Valeria Says:

  Mycket bra att Juholt deklarerar att S är ett feministiskt parti. Det här kommer att bryta den negativa trenden, vända opinionen och göra så att Sverige får en röd regering efter valet 2014!

 12. PO Says:

  Juholt: Med denna grundsyn är socialdemokratin ett feministiskt parti.

  Det finns tydligen ingen hejd på hur korkad den mannen är.

  Både mp och v är ju redan feministiska. Kvinnorna kommer inte att räcka till.

  För männen blir snart bara lilla fröken höger kvar.

 13. Joakim Says:

  Så när något byggs av framförallt män så är det per automatik för män? Vad har han annars ens pekat ut som diskriminerar kvinnor? Hur bygger man ens på ett kvinnligt sätt?

  Näraliggande: Det är inte Håkan Juholt som har skrivit detta, utan Socialdemokraterna. hakanjulolt.se och socialdemokraterna.se är exakt samma sida med olika adresser.

 14. Hjalmar Says:

  @PO
  🙂
  Dock: Vilket parti i Riksdagen är höger nuförtiden?
  Är det inte tävling i: Vem tar flest röster av sossarna?

 15. Jämställdhetsfeministern Says:

  Tomas Rudin har helt rätt. Könsneutral planering och könsneutrala perspektiv innebär alltid kvinnoförtyck och osynliggörande av kvinnor. Därför måste alltid ett kvinnligt perspektiv antas och alla planering måste skötas av kvinnor – så att det blir jämställt.

  För en gångs skull har dock Pär Ström delvis rätt. Tomas Rudin måste sluta förtrycka och osynliggöra kvinnor och istället genast maka på sig och ge plats för en duktig kvinna.

 16. Jämställdhetsfeministern Says:

  Vad forskarna bakom den uppmärksammade studien på Södersjukhuset säger är ju helt ointressant. Vi feminister VET att en stor del av personalen tycker att misshandlade kvinnor får skylla sig själva. Det är alltså ingen myt, utan fakta. Det har ju till och med rapporterats i Sveriges oberoende och objektiva radio.

 17. JohanG Says:

  Hjalmar säger: Är det inte tävling i: Vem tar flest röster av sossarna?

  Du menar att borgarna är kadaverätare?

 18. Kim Jong Says:

  Jag har en åsikt om bilkörning. Män är naturligt oftare kortikalt understimulerade och kräver därför högre hastigheter för att känna sig bekväma i sin bilkörning. Män är generellt mer våghalsiga än kvinnor, de måste vara så pga högre tröskel för att uppleva rädsla och lägre tröskel för långrandighet. Med snabbare hastigheter och bättre rumslig förmåga följer en skickligare bilförare men samtidigt fler olyckor. Dock, under givna och jämlika förhållande är män bättre på att köra bil.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: