Kan skönhet och karriär förenas?

by

Dagens Nyheters kolumnist Lena Andersson kommer idag in på det kända faktum att kvinnor lägger mera möda på sitt utseende än män (här). Hon konstaterar att det tar tid, och gör den intressanta kopplingen till framgång i karriären.

Lena Andersson väljer ett extremt exempel för att föra fram sin helt korrekta tes: Nobelfesten. Andersson skriver:

”Varje år på Nobelfesten kommer frågan upp varför så få kvinnor får priset och vad som bör göras åt det. Man kan tänka sig olika orsaker, som att kvinnans biologi gör att hon som sort är sämre på att tänka abstrakt och rationellt än män som sort, eller att män förtrycker och utestänger kvinnor. Jag föreställer mig att svaret på frågan snarare utspelar sig under själva festen. Nobelfesten är liksom sinnebilden för det problem man varje år påstår sig vilja lösa. Nobelfesten är könsrollsteaterns årliga höjdpunkt. Vart kön på sin plats och jämlikheten i isskåpet.”

Sedan skriver hon:

”De insatser som Nobelpris kräver kan nog sägas vara motsatsen till vad kvinnlighetsrollen kräver. Att spela den till fullo är att välja bort de delar av sig själv som kan leda till Nobelpris. […] Vi föreställer oss nu att antalet kvinnor och män är lika många på festen. Därefter adderar vi och jämför antalet timmar de två kategorierna ägnat åt utseendemässiga förberedelser, klädval och klädanskaffning, skoval och skoanskaffning, smink och hår, nagelvård, armbågsvård, ansiktsvård, bantning. Det finns inte mycket tid till annat när den utrerade kvinnligheten sagt sitt. Rollen är krävande.”

Och så slutklämmen för resonemanget:

”Av tv-bilderna ser man att drottningens hår har tagit väldigt mycket längre tid att ordna inför festen än håret på professorn i fysik, en kvinna som ger ett anförande vid prisutdelningen. Kungen däremot har inte lagt ned mer tid på sin frisyr än fysikpristagarna har gjort.”

Med andra ord: Den enorma energi som många kvinnor lägger ned på att göra sig fina tar tid som annars hade kunnat läggas på karriären.

Jag kan inte annat än hålla med. Jag har själv i många år haft samma tanke. Jag har för övrigt tidigare bloggat om att krönikören Fred Forsell på tidningen Nya Åland är inne på precis samma spår (”41 minuters försprång om dagen för män”, se här)

Men då är det väl bara för kvinnor att sluta upp med sitt väldiga sminkande och hårtvättande och shoppande och klänningsprovande och annan kroppsfixering och satsa sin tid på karriären? Jag vet vilket svaret blir från det politiskt korrekta Sverige: ”Kvinnor tvingas av Patriarkatet att vårda sin skönhet”.

Men det där tvånget är förstås bara snömos, eftersom begreppet Patriarkatet är antijämställdistiskt snömos. Däremot kan jag hålla med om att det finns vissa förväntningar på att kvinnor ska tänka på sitt utseende. Samtidigt som jag tror att en inte föraktlig del av drivkraften på ett naturligt sätt kommer inifrån kvinnorna själva.

Men det kan ju inte vara så förtvivlat svårt att strunta i förväntningarna, om man nu är en karriärsugen kvinna. Mot bakgrund av det enorma övertag som kvinnor har på dejtingmarknaden måste de ju rimligtvis kunna få en livspartner även om de skär ned på tiden för skönhetsvård.

Man kan ju leka med tanken på en viss utjämnande effekt. Så här:

Om kvinnor minskar sitt skönhetsvårdande, och som ett resultat av det minskar lite på sitt väldiga övertag på dejtingmarknaden, så kanske kvinnor förlorar en den av den förmåga de har idag att ofta gifta sig uppåt. För en sådan strävan har de, enligt forskningen. Så här säger Dr Catherine Hakim, forskare på London School of Economics (läs mer här):

”I de flesta europeiska länder kvarstår kvinnors strävan att gifta sig uppåt, om de kan, med en man som är bättre utbildad och tjänar mer än hon. Detta mönster är lika tydligt i de nordiska länderna som i andra delar av Europa.”

I sin DN-artikel nämner Lena Andersson att drottningen lägger ned mycket mera tid på att fixa sitt hår än kungen. Ja. Och drottningen har också gift upp sig väldigt mycket. Hon har gjort en raketkarriär – inte inom business eller vetenskap men på det sociala planet. Hon har alltså fått något för mödan, om man säger så.

Låt mig fortsätta resonemanget om att kvinnor skulle ändra sitt beteende. Antag då att de mindre skönhetsfixerade kvinnorna tappar lite i förförelsekraft så att de ”tvingas” gifta sig med män som befinner sig på samma ekonomiska och statusmässiga nivå som de själva. Vore de så hemskt? I gengäld får de ju mera tid att vårda sin egen karriär, och kan därför göra en bra karriär. Då är väl allt frid och fröjd? Eller? Ingen kan väl klaga på jämställdheten och rättvisan i den situationen?

Det här var lite tankar så här en lördagseftermiddag strax före jul. Vad tycker du? Skriv gärna kommentar!

Annonser

53 svar to “Kan skönhet och karriär förenas?”

 1. Knut Says:

  ”könsrollsfängelset ” är ju självvalt. Annars tycker jag Lena Andersson är en briljant tänkare i upplysningens anda. Läser nu hennes samling ”Förnuft och högmod”, vilken kan rekommenderas. Hon är som barnet som ser att kejsaren är naken, hon borde höra till jämställdisternas skara!

 2. Lavazza Says:

  ”Låt mig fortsätta resonemanget om att kvinnor skulle ändra sitt beteende Antag då att de mindre skönhetsfixerade kvinnorna tappar lite i förförelsekraft så att de ”tvingas” gifta sig med män som befinner sig på samma ekonomiska och statusmässiga nivå som de själva. Vore de så hemskt? I gengäld får de ju mera tid att vårda sin egen karriär, och kan därför göra en bra karriär. Då är väl allt frid och fröjd? Eller? Ingen kan väl klaga på jämställdheten och rättvisan i den situationen?”

  Att sådana idéer med ytterst få undantag röner så mycket motvilja eller till och med äckel och förfäran hos kvinnor tyder på att beteendet har en biologisk förklaring.

  En kvinna som inte främst tar sig fram genom sitt utseende verkar ses som en loser bland andra kvinnor. Och bland män kommer hon att utsättas för samma krav som män, och inte ges de fördelar som ges till unga, fertila, vackra kvinnor.

 3. Mattan Says:

  Som vanligt briljerar Pär Ström

 4. Lena Says:

  Lavazza:

  ”En kvinna som inte främst tar sig fram genom sitt utseende verkar ses som en loser bland andra kvinnor.”

  Trams! Det är verkligen en speciell sort som kommenterar på Genusnytt. Ni som skriver här tycks inte veta mycket om vad kvinnor kan idag!

  Hela inlägget är fjantigt. Ska nobelfesten spegla samhället!?

  Troligen ska det inge något hopp, om att kvinnor bör förhålla sig endast till sitt utseende. Medan män traditionellt ska hålla sig till arbetsdomänerna.

  Kvinnor lägger knappast ner så mycket tid på att sminka sig, så att det skulle inkräkta på karriären. Idiotiskt!

 5. Argus Says:

  Lena Andersson är en kvinnlig tänkare jag beundrar. Hon har också i vissa delar avsagt sig könsrollen och kan på så sätt se verkligheten med könsneutrala glasögon. Jag tror dock inte våra alltmer narcissistiska feminister uppskattar hennes klarsynthet. Deras feminism bygger på tesen att kvinnor inte behöver ändra på sig någonting utan att det är mannen som ska anpassa sig till den redan fulländade kvinnan. Den kvinnliga fåfängan kan då behållas intakt.

 6. GandalfGrå Says:

  Tala aldrig om för en kvinna att du misstänker att hon har gått upp i vikt… 😉 det misstaget har jag gjort….! Och jag fortsätter att klampa i klaveret gång efter annan det finns ingen mening som sänker en kvinna mer än orden ”har du gått upp i vikt” även den mest sansade kvinna tar otroligt illa vid sig av just detta… 😉 !!

  //GandalfGrå

 7. Lena Says:

  Gandalfgrå:

  Vad hade du väntat dig, massage och applåder? 🙂

 8. Daniel Says:

  jag känner flera män som satsat hårt på karriären och högavlönade jobb just för att lättare kunna hitta en kvinna.

 9. wildwest Says:

  När jag en gång på en annan blogg påpekade att jag ändå inte har något att säja till om hur kvinnor ser ut, särskilt kvinnor som jag inte har någon som helst relation till (allra minst dom har jag erfarenhet av!) och att det är anledningen till att jag för det mesta struntar högaktningsfullt i vad kvinnor har på sej och om håret är hängande eller uppsatt – oj, vilken attack jag fick från alla möjliga vars alias jag dittills inte ens sett på bloggen! Det var uppenbarligen mycket känsligt att erkänna att jag inte bryr mej om hur kvinnor ser ut.

  Dom allra flesta trodde jag ljög, några mera intellektuellt lagda framhävde att kvinnor inte gjorde sig vackra för män utan för andra kvinnor eftersom kvinnor gillar att beundra varann. Aha.

 10. John Berg Says:

  ”Låt mig fortsätta resonemanget om att kvinnor skulle ändra sitt beteende Antag då att de mindre skönhetsfixerade kvinnorna tappar lite i förförelsekraft så att de ”tvingas” gifta sig med män som befinner sig på samma ekonomiska och statusmässiga nivå som de själva. Vore de så hemskt? I gengäld får de ju mera tid att vårda sin egen karriär, och kan därför göra en bra karriär. Då är väl allt frid och fröjd? Eller? Ingen kan väl klaga på jämställdheten och rättvisan i den situationen?”

  Störst av allt är kärleken. Vilken förnuftig kvinna skulle offra övertaget på dejtingmarknaden i utbyte mot en hög lön och en fin titel? Vad ska en kvinna med en fin titel och en hög lön till när en kvinna i regel inte vill satsa på en yrkeskarriär?

  ”De feministiska genusmyter som kopplat ett stadigt grepp om svenska (och norska) politiker utgår från att män och kvinnor är lika och därför borde uppföra sig lika. Men Hakim pekar på undersökningar som visar att kvinnors livsmål, värderingar och ambitioner skiljer sig tydligt från mäns. Tre tydliga kvinnogrupper framträder:
  1) en minoritet som är karriärister
  2) en minoritet som är hem- och familjecentrerad
  3) en majoritet som vill kombinera betalt arbete och familjearbete (över 60 procent)”

  Feminist Myths and Magic Medicine – The flawed thinking behind calls for further equality legislation:
  eprints.lse.ac.uk/36488/

 11. Follow me Says:

  När jag går till gymmet så tillhör det sällsyntheterna att se en kvinna. Visst händer det att en grupp kvinnor kör spinning men någon längre tid än så läggs inte ned. Några veckor senare har de tröttnat och står åter framför sina speglar. Själv är jag rejält vältränad men detta skäms jag faktiskt för, eftersom jag tycker detta bevisar att jag utsätts för ”sexpressing”. Däremot vägrar jag att raka mig annat än för bekvämlighetens skull när det börjar kännas jobbigt. Spegel används inte, Deodorant, parfym, keps, smycken används aldrig. Håret är några centimeter och rakas varannan månad. Något annat skulle jag se som ett övergrepp mot mig själv.

 12. Lena Says:

  John Berg:

  ”Vilken förnuftig kvinna skulle offra övertaget på dejtingmarknaden i utbyte mot en hög lön och en fin titel? Vad ska en kvinna med en fin titel och en hög lön till när en kvinna i regel inte vill satsa på en yrkeskarriär?”

  Det är ganska tydligt att många manliga bloggare strider för att kvinnor ska hålla sig från karriär, utbildning och arbete. Det säger sig självt att det inte går att påverka människors egen vilja till utvecklingsnivå. Bara av den anledningen att ni vill ha bättre kontroll på kvinnorna.

  Ert spektra kring kvinnor tycks även vara begränsat. Idag finns ju redan många kvinnor, både med familj och karriär. Kvinnor med företag.Och kvinnor på chefspositioner. Det är inte heller detsamma som att de kvinnorna saknar attraktionskraft eller femininet. Det ena utesluter liksom inte det andra! Varför tänker så många så svart eller vitt!?

 13. Grodan Boll Says:

  Finns det några andra undantag förutom människan i faunan där det inte är hanen som är den sköne och praktfulle?

  Även bland våra närmaste primater är honorna små och grå.

  Jag vet inte om Occam håller med om att biologi är svaret den här gången…

 14. Follow me Says:

  Lena @ ”Det ena utesluter liksom inte det andra!”

  Jo det gör det faktiskt många gånger. En mans sexualitet vill ha en slampa, en lågutbildad gatflicka i sängen och en kultiverad dam till bords.

 15. GandalfGrå Says:

  @Grodan Boll

  Vad ska en man med skönhet till om kvinnor är ute efter pengar och status…eller trygghet ekonomiskt/ oberoende…och det är detta som hon söker efter hos en man..!

  Kvinnor säger ju att dom vill ha 2 eller rent av 3 män en rik ful man som kan försörja henne och en snygging med stor dase i sängen och en gay-kille som hon kan prata kläder och smink med som med en av sina vänninor….!!

  Är inte en kvinna vacker så får hon ingenting av de tre männen i ibeskrivningen ovan.. 😉

  //GandalfGrå

 16. Jocke S Says:

  Ja och nej, så mycket tid tar det inte (Sivia har förstås fått hjälp medan hon bläddrat i kändistidningar), och inte varje dag.
  Desssutom finns det kvinnor som hävdar en naturlig skönhet, medan andra befinner sig i en allmer uppskruvad spiral, som kräver mer och mer.
  Kvinnans frigörelse är delvis en myt, många verkar inte kunna eller vilja frigöra sig från fixeringen vid sitt eget kön/könsroll.

 17. Follow me Says:

  Det omvända hade känts riktigt äckligt. Nästan som att spänna på sin mossa.

 18. Buck Says:

  Ström levererar som vanligt! Känns som om du lagt in en högre växel nu, eller kanske alltid vart så, jag har bara följt med sen i somras. Men jag gillar tonen, jag gillar temperamentet, jag gillar drivet.
  Inspirerande.

 19. Jocke S Says:

  Det här om Nobelfesten som en manifestation av könsrollerna, skrev jag f.ö en artikel om på Sourze för fem år sedan, det som krönikören delvis tar upp, (vinklat anser jag)
  En satirisk artikel, (Varför Nobel ”helst inte ville ha kvinnliga Nobelpristagare”…) men även med länkar om hjärnforskning.
  Ja jag har skrivit den, men kan jag får rekommender den ändå 🙂
  ”Nobel, kvinnanoch könsrollerna”, frår 2006.
  http://www.sourze.se/Nobel_kvinnan_och_k%c3%b6nsrollerna_10562671.asp

 20. Räkmacketänk Says:

  ”Vad ska en man med skönhet till om kvinnor är ute efter pengar och status…eller trygghet ekonomiskt/ oberoende…och det är detta som hon söker efter hos en man..!”

  Kvinnor vill nästan lika mycket som män ha en fräsch sängkamrat när deras könsorgan har lust, men deras sexualitet är så hemskt schizofren. Kvinnor använder sin sexualitet som ett vapen, som ett ess i rockarmen som de ogärna delar ut innan mannen krupit en lång bit på knä. Att de vill gifta sig uppåt beror på deras mindervärdighetskomplex och lusten att lysa framgång samt möjligheten att roffa åt sig tillgångar oförtjänt. Räkmacketänk. Så himla lågt och uselt.

 21. GandalfGrå Says:

  Feminismen är den kollektiva bilden av EN kvinna och hennes ständiga önskan att försöka förändra det hon inte kan förändra dvs sin man eller i feminismens ställe hela det manliga kollektivet…!

  Kvinnor letar fel mina herrar …..!!

  Och hittar hon inga fel ja då ska måste hon hitta på fel…som hon kan försöka att ändra på…!!

  Känns resonemanget igen..??

  I rest my case … 😉

  //GandalfGrå

 22. Argus Says:

  Ett exempel som berör Lena Anderssons tes är SVT:s totalfokus på Nobelfesten i stadshuset. Tidigare hade man en vetenskapsredaktion värd namnet som bl a höll i programmet ”Snillen spekulerar”. Nu tycks fokus ligga på kraschaner, diadem och klänningar. Vad har det med de senaste rönen i teoretisk fysik att göra?

 23. GandalfGrå Says:

  @Argus

  LOL jag håller med…Alfred Nobel han spinner nog i sin grav…tänk om han visste hur hans donation framställs i media idag…!!

  Vinklingarna som tar mer hänsyn till vad någon hade på sig på festen än vilka nya viktiga rön som pristagarna har kommit fram till..hehe..!

 24. Nova Says:

  När jag blir rik ska jag också instifta pris.

  ”Novas Pris i Genusvetenskap till Alfred Nobels Minne”

 25. Shastra Says:

  Att drottningen fortfarande ägnar sig åt utsmyckning beror nog på kulturell betingning. I princip skulle hon ju efter bröllopet 1976 kunnat gå omkring i en sliten träningsoverall både på nobelfester och annorstädes, hennes ställning som inkubator och mamma till tronföljaren skulle inte ändras av det. Hon väljer dock att ändå fiffa med håret och visa upp sig i vackra klänningar.

  Men i de samhällen i världen som faktiskt är patriarkala så tillåts inte sköna kvinnor utöva den makt som deras skönhet ger dem, eftersom den är fullständigt dold bakom stora osköna tygtält som går under namn som burka, chador, niqab och liknande.

  Det skumma är att feministerna anser att kvinnor förtrycks både av att de exploaterar sin skönhet och att de inte tillåts att exploatera sin skönhet. Allting är alltså fel, alltid de förtryckande männens fel naturligtvis, och kvinnor är alltid kränkta offer oavsett vad som händer.

 26. Torstensson Says:

  @Lena

  ”Ert spektra kring kvinnor tycks även vara begränsat. Idag finns ju redan många kvinnor, både med familj och karriär. Kvinnor med företag.Och kvinnor på chefspositioner. Det är inte heller detsamma som att de kvinnorna saknar attraktionskraft eller femininet. Det ena utesluter liksom inte det andra! Varför tänker så många så svart eller vitt!?”

  Det var inte det Pär skrev om och det är inte det som sägs på forumet. Det Pär reagerar på är klagandet över att utseendet tar tid. Om det är så jobbigt att klä upp sig så kan kvinnor sluta med detta. Eller så kvarstår faktumet att kvinnor gör detta för att dom har nytta av det.

  Anledningen till att kungen inte är snygg i håret är ju för att han behöver inte vara det för att kunna umgås med kvinnor. Kvinnor kan uppnå status genom sitt utseende. Silvia var mer intresserad av kungen än hon var av de unga män som hjälpte till i kulliserna i München eller var det nuv ar dom träffades. Du tror väl inte Ivana Trump blev ihop med Donald Trump för att han var snygg i håret.

  Det är pengar och status som gäller. De kvinnor som du nämner som har chefspositioner, vilka män är det dom är ihop med tror du?
  I Sverige ser vi tendensen att när kvinnor får egna positioner och pengar så är det antingen en rikare man de väljer eller en man som har ”typiskt” manliga egenskaper. Dvs den där killen på dagis som får lära sig att inte avbryta eller ta plats blir oattraktiv i vuxen ålder för kvinnor som gick på samma dagis. Det finns inga andra tendenser just nu så det finns därför ingen anledning för oss att tro det genusvetare säger är sant.

  Oavsett hur ni förklarar detta så ligger det i kvinnors intresse att gifta sig med män på samma nivå om man vill bekämpa patriarkala strukturer. Särskilt när äventyrliga män rent genetiskt premieras.

  När Steffi Graf(kvinnlig tennisspelare från Tyskland, miljonär) spelade match så ropade en man från publiken:

  ”Steffi do you wanna marry me?”

  Hon tittar ner i banan och ropar tillbaka

  ”How much money do you have?”

 27. Abra Says:

  Sv Nova,

  Bra ide.

  Jag röstar och nominerar Pär Ström.

 28. michael Says:

  Jag hörde ett gäng modebloggare som sa att kvinnor klär sig för andra kvinnor.Och det är kvinnor som ägnar sig åt listor med bäst klädda och sämst klädda där diskussionen handlar nästan uteslutande om kvinnors klädval och nästan aldrig om mäns

 29. LEW Says:

  Jag fattar inte det här. Är det ett skämt?
  Jag har forskat inom fysik och kan skryta med att jag har jobbat tillsammans med en nobelpristagare.
  Dom kvinnor som jag har träffat har inte lagt ner mycket mer tid i att göra sig i ordning än män. Jag tror mig kunna bedöma det eftersom jag var tillsammans med en och gifte mig med en annan kvinnlig forskare. Dom behöver det inte heller eftersom enbart resultaten räknas i forskarvärlden.

 30. Cup Cake Says:

  @michael: Ligger en hel del i det. Det verkar som väldigt mycket av de krav som feminister beskyller ”patriarkatet” för i själva verket är intern konkurrens inom kvinnokollektivet.

 31. Argus Says:

  LEW: Det är just det, antar jag, Lena Andersson vill få fram i sitt resonemang: motsatsförhållandet mellan elitforskning och fåfänga och flärd. För att bli en riktigt duktig forskare måste du, till en viss grad, särskilt som kvinna, nedprioritera könsrollsspelet.

 32. Nils Jungenäs Says:

  Jag är man och klassas som handikappad och trots det blir jag klar före min flickvän på morgonen eller när vi ska göra oss iordning för att gå någonstans…

 33. Jocke S Says:

  Argus/Gandalf grå. ”Nu tycks fokus ligga på kraschaner, diadem och klänningar. Vad har det med de senaste rönen i teoretisk fysik att göra?”

  JUst detta berör jag i ingressen till min artikel ”Nobel, kvinnan och könsrollerna”, från 2006. (Länk ovan)

 34. Feminismens grund en snabbkurs Says:

  Nu ska jag sammanfatta vad feminsmen egentligen bygger på i detta kärnfulla inlägg:

  Kvinnor försörjs och lever på mn i stor omfattning.
  Detta kan kännas lite jobbigt att tänka på och erkänna
  för sig själv om man gör detta. Därför gör man så att man
  så att säga ”demoniserar” mannen. Man gör detta för att kunna stilla sitt dåliga samvete för att man lever på någon annan.

  Och därför är kvinnor som gör det offer för något som dom kallar ”könsmaktsordningen” det är denna som gör att de inte får jobb och kan försörja sig själva.

  De är offer och samhället accepterar att de lever på sina män, medan en man som inte kan försörja sig själv anses vara en förlorare och ej attraktiv partner för en kvinna.

  Samma med den i alla fall frivilliga prostitutionen, När kvinnan utnyttjar mannens längtan efter närhet, sex etc och tjänar grova pengar på det så är hon också ett offer. och mannen som utnyttjas är en förövare.

  Ja nu har jag förklarat vad modern feminism har sin grund i.

 35. Manlig räkmacketeknik Says:

  MANLIG RÄKMACKETEKNIK

  Åk till Bangkok eller Pattaya. Dra ut på landsbydgen och lev som en man men snälla ni skippa buddha-templen och kungens palats. Jag har varit där och kan meddela att det var riktigt tråkigt. Aldrig igen ska någon få lura mig till sådant. Släpp tanken på att det hör till att ha sett osv. Kambodja is great men Angkor Wat ses bäst på TV. Phnom Penhs bordeller, pubar och diskotek är livet. Filippinerna är friheten. Vart ni än går finns en söt tjej till hands. Kärleken bokstavligen växer på träd och den mest aptitliga frukt tänkbara faller rakt ner i era knän. Om endast sex är intresset så kan jag istället rekommendera Amsterdam, Hamburg och Danmark men det är ganska tråkigt må jag säga i förhållande till upplevelsen / hela konceptet som speciellt Asien kan erbjuda när det kommer till kärlek, förhållande och sex. Och bästa av allt – det är i princip gratis.

 36. Lavazza Says:

  Elusive Wapiti skriver om ämnet:

  ”And third, the fem-rev has largely succeeded in creating a world in which women are equal* in the eyes of the law. They compete as equals in the business world and, thanks to so-called ”women’s lib”, they find the old sex roles largely gone. So they search for ways in which they can gain advantage over their competitors, be they male or female. In comes Ricardo and his law of comparative advantage to the rescue…women have something they can ”produce” that gives them advantage over their competitors, and it’s permissible now for women to ”express their sexuality” publicly, so why not trade on it equally as publicly? Ms. Crouse cries ”exploitation!” and ”eye candy!” when she spies female news anchors on television who, in the 20s and early 30s, are at the peak of their SMV. Yet she doesn’t stop to consider the comparative advantage, that the marketplace rewards handsomely, that such women have over men in their 20s and 30s.** ”

  http://elusivewapiti.blogspot.com/

 37. Feminismens grund en snabbkurs Says:

  Sen kan jag också lägga till:

  Att det kan ju vara så också att motivationen till att studera till eller ta ett välbetalt men krävande jobb kanske inte blir allra störst då det finns ett alternativ till detta nämligen att bli ihop med en man som tjänar bra. Vilket för en man inte finns på kartan som alternativ. kan ju kanske vara detta som gör att det är mindre kvinnor i vissa yrkesgrupper.

  Men enligt feminsterna så är det så klart återigen kvinnan som är ett offer för ”könsmaktsordningen” ja det är ju en enkel bortförklaring. återigen för att döva samvetet och normailsera ett betende som bygger på att utnyttja någon annnan.

 38. Jocke S Says:

  Annars kan ni läs den här på newsmill, av Maria Settergren(?)
  ”Det finns inga könsroller längre i Sverige”. Bland det bästa jag läst!!!
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/15/det-finns-inga-k-nsroller-l-ngre-i-sverige

 39. Joakim Says:

  Det här var nog ett av de klart bästa inläggen på länge. Jag har saknat en riktigt bra analys som får mig själv att tänka i nya banor till nästa debatt. Patriarkatet lyser med sin frånvaro när någon ska indoktrinera singelkillar att ställa omänskligt höga krav på sina dejter. Ändå finns kravet på singeltjejer där. Därav kan man inte dra någon annan slutsats av att det är matriarkatet som förtrycker västerländska kvinnor i den här frågan. Strategiska feminister formulerar gärna att patriarkatet även drabbar män, så här har vi en slående liknelse.

  Ja, ni hörde rätt: Matriarkatet existerar lika mycket om patriarkatet. Vilket av dem som är störst är däremot en energikrävande, dryg och destruktiv diskussion jag inte ens orkar gå in på då jag anser att det är fel att generalisera och mäta orättvisor, så jag lägger större fokus på att problematisera patriarkatets roll i samhället, och så håller jag hellre inne med vad jag själv upplever. Den här typen av tävling hör hemma i sandlådan och leder inte till något annat än att båda parter får sand i ögonen.

  @Nova
  Du verkar inte vara helt bekant med Nobelkommiténs kriterier. Genusvetenskap var inget pris som Alfred Nobel i egen hög person instiftade i sitt eget testamente. Däremot kan du ju gärna inrätta ett sådant pris till minne av dig själv. Då blir det ju dessutom mindre patriarkalt när en självbelåten gubbe som Alfred Nobel inte är inblandad, tycker du inte det?

 40. Manlig räkmacketeknik Says:

  Ja den var bra. Visst är det så och Gud vad rätt hon har.

 41. Mrs G Says:

  Jag vill göra några reflektioner här.
  Drottning Silvia må ha varit vacker i sin ungdom, men efter alla skönhetsingrepp hon har gjort så har den skönheten falnat för gott.
  Att vackra kvinnor lägger ner mycket tid på sitt utseende är inget jag säger något om, för så är det och fler svenska kvinnor borde bejaka sin kvinnlighet lite mera och trampa sig ur Odd Molly-träsket med sina fotriktiga skor…usch.
  Drottning Silvia å andra sidan skulle kunna lägga mycket tid åt annat än att fixa till sig eftersom han har en hel stab som gör det åt henne.

  ”Av tv-bilderna ser man att drottningens hår har tagit väldigt mycket längre tid att ordna inför festen än håret på professorn i fysik, en kvinna som ger ett anförande vid prisutdelningen. Kungen däremot har inte lagt ned mer tid på sin frisyr än fysikpristagarna har gjort.”

  Ehh ja Drottning Silvia har ju en frisör (säkert manlig, alla bra frisörer är män) och det har säkert inte professorn i fysik.
  Om drottningen själv hade fixat håret hade det nog också sett ut som ”vanliga männsikors” hår.

  Sen får man hoppas att folk har vett att gifta sig av kärlek och ingenting annat, det vore skandal tycker jag.
  Annars när vi ändå är inne på kungafamiljen så har vi ju en färsk omvänd variant av att ”gifta sig uppåt” där.
  Daniel Westling har ju isåfall gjort just ett sådant uppköp som annars kvinnor anklagas för.

  Mrs G

 42. ID Says:

  Feminism är en beteckning på ett intellektuellt förfall som kanske rentav saknar motstycke i historien.

  I det land som inte behöver feminism, där finns feminism (= feminismens logik)

  Feminism är en lika idiotisk metafysisk rundgång som solipsistens ”jaget”.

  Om du vill få mig att förstå vad du har att säga om ”jagets” ontologiska struktur så kräver jag en allmängiltighet hos din redovisning. Din första grundsats får t.ex. inte lyda: jagets urspungliga namn = ”Sigvard”

  Redan beteckningen ”femin-ism” är av samma anledning totalt förkastlig och skulle inte tas på allvar någonstans i detta universum.

  Om ”feminism” är en provisorisk beteckning fram tills man har uppnått sina politiska syften finns det inte heller plats för någon ”vetenskaplig feminism”.

  Det är inte fallet att det alls är svårt att hålla isär ”politisk feminism” och ”vetenskaplig feminism”.

  Det finns helt enkelt inget formellt direktiv i vad som skulle vara ”feministisk vetenskap” som tvingar dig att hålla den skild från politisk verksamhet. Varje sådan formalitet skulle ju hota feministisk verksamhet.

  Du talar om ”politisk feminism” och ”vetenskaplig feminism”. Och så hoppar du förstås över ”ekonomisk feminism”/”feministisk ekonomi”

  Feminism = ett av de största intellektuella bedrägerierna genom tiderna

 43. Joakim Says:

  Tillägg till min ovanstående kommentar: Män som drillar varandra att delta i krigstjänstgöring och homofober som inriktar sig på bögar är ju exempel på vad strategiska feminister gärna kallar patriarkala konsekvenser som plötsligt drabbar män, på samma sätt som skönhetshysterin är en matriarkal konsekvens som plötsligt drabbar kvinnor.

  ID: ”I det land som inte behöver feminism, där finns feminism (= feminismens logik)”

  I ett land där feminism finns, där behövs det mer feminism. Alltid mer, aldrig nog.

 44. Backlash Says:

  En av TV-historiens höjdpunkter var när Kitty Jutbring, stylad som en punkfjortis fast hon är 30+, i SvT Debatt beklagade sig över att ‘Det är så orättvist, vi tjejer måste spendera en timme framför spegeln varje morgon.’

  Och Pär Ström svarade kort och dräpande ‘Men låt bli!’

 45. Lavazza Says:

  Kitty Jutbring är rolig: ”- Alla har ju en fysisk ålder och jag har sagt att om jag ska ha barn får det bli innan jag fyller 40 och jag är ju där nu, säger Kitty.”

  Det är ju som att säga ”Ska jag skicka julkort, så ska jag göra det före julafton”.

 46. ID Says:

  @ Jocke
  ”I ett land där feminism finns, där behövs det mer feminism. Alltid mer, aldrig nog.”

  Just precis!

  Och detta beror helt enkelt av den solipsistiska (den osynliga) strukturen hos feminism.

  Ta bara hennes eviga babblande om ”social konstruktion”

  ”Social konstruktion” versa ”oknytts jävelskap” – det kanske jag kan förstå

  Men att frenetiskt attackera andra sociala varelser med ”social konstruktion” …?

  Det här är helt klart dårarnas tid

 47. Knut Says:

  @Backlash 22:06
  Dessa Pärs tre ord sa väl allt om det mesta som feministerna gnäller om!

 48. P Says:

  Ett av dina bästa blogginlägg.

 49. Mrs G Says:

  Och för övrigt så ser feministiska kvinnor mer ut som män( som de hatar så mycket) kanske är de avundsjuka?
  Kanske önskar de helt enkelt att de fötts till män istället för kvinnor.
  Kanske då att det kan bli aktuellt för en megafeminist att få ett nobelpris eftersom hon prioriterat annat än sitt utseende.

  Mrs G

 50. Stina Says:

  Nils Jungenäs säger17 december 2011 kl. 19:20
  Jag är man och klassas som handikappad och trots det blir jag klar före min flickvän på morgonen eller när vi ska göra oss iordning för att gå någonstans

  Det kanske är viktigare – och mera nödvändigt – för henne att göra sig fin, än för dig. 😉

 51. Mariel Says:

  ”Men det kan ju inte vara så förtvivlat svårt att strunta i förväntningarna, om man nu är en karriärsugen kvinna. Mot bakgrund av det enorma övertag som kvinnor har på dejtingmarknaden måste de ju rimligtvis kunna få en livspartner även om de skär ned på tiden för skönhetsvård.”

  Det är lika ”svårt” som det är för en man att ta på sig en klänning. Fattar du inte det????

 52. Varför Pär Ström möts med ilska… | One-way Communication Says:

  […] Ström medger att det finns ”vissa förväntningar på att kvinnor ska tänka på sitt utseende.” Men han konstaterar att kvinnors “väldiga sminkande och hårtvättande och shoppande och klänningsprovande och annan kroppsfixering” är en drivkraft som till en inte föraktlig del kommer “naturligt inifrån de själva” snarare än från yttre påtryckningar. Han konstaterar också att: “det kan ju inte vara så förtvivlat svårt att strunta i förväntningarna, om man nu är en karriärsugen kvinna. Mot bakgrund av det enorma övertag som kvinnor har på dejtingmarknaden måste de ju rimligtvis kunna få en livspartner även om de skär ned på tiden för skönhetsvård.” […]

 53. Vad Säger Jämställdismen Del 2 - Genusfolket Says:

  […] Ström också konstaterar att: ”det kan ju inte vara så förtvivlat svårt att strunta i förväntningarna, om man nu är en karriärsugen kvinna. Mot bakgrund av det enorma övertag som kvinnor har på dejtingmarknaden måste de ju rimligtvis kunna få en livspartner även om de skär ned på tiden för skönhetsvård.” (länk) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: