Feminism i Dagens Industri avslöjar sig själv

by

Idag är det feminism på en hel sida i affärstidningen Dagens Industri. Under rubriken ”Kvinnobrist till styrelser är en myt” presenterar de ett företag kallat Styrelseakademin. De har tagit fram en lista med 50 kvinnor som redan idag är styrelseordförande i bolag och organisationer, och därför anses vara lämpliga kandidater när företag vill rekrytera sådana.

Jag tvivlar inte ett dugg på att kvinnorna på den listan är mycket kompetenta och väl värda styrelseposter. Likväl är det en grov tankevurpa som Dagens Industri tillsammans med Styrelseakademin gör sig skyldiga till när de presenterar sin tankegång.

Här finns alltså en lista med 50 kvinnor som har kapacitet att ta uppdrag som styrelseordförande eftersom de idag redan har ett sådant uppdrag. Men hur många män hade det blivit om man gjort en lista på de män som har samma kapacitet? Förmodligen många, många fler än 50.

Det är från denna tänkta, totala lista som som man ska rekrytera styrelseledamöter om man vill göra det jämställt och med maximal kompetens som mål. Att från början välja bort alla män ger ingen jämställdhet, och inte drar man heller nytta av någon tänkt begåvningsreserv genom att agera så.

Intressant nog kommer Suzanne Sandler in på ett oväntat spår lite längre ned i artikeln. Hon menar att kvinnor inte passar så bra för rollen som vd i ett företag. Så här säger Sandler:

”Vi ser att en del kvinnor tackar nej till vd-uppdrag i dag för det inte passar in med deras livsvärderingar och för förhållande till privatliv. Med ordföranderollen kan du planera ditt liv på ett annat sätt.”

VD-rollen verkar alltså vara alltför krävande för många kvinnors smak, enligt Sandler.

Lite längre ned säger hon att kvinnor ”inte haft strävan att bli vd” och att de ”nöjer sig ibland på mellanchefsnivå. Man vill ha ett kul jobb, inte makt och prestige”.

Men vad intressant! Om det som Suzanne Sandler säger är riktigt har vi ju en god förklaring till att män dominerar rätt mycket i företagsledningarna.

Detta uttalande är material som sticker hål på den antijämställdistiska myten om ett glastak som hindrar kvinnor från att bli höga chefer.

Sandler erkänner i artikelns slut att det är ”ett krux” att den som blir styrelseordförande ofta förväntas ha tidigare erfarenhet som vd. Enligt hennes egen resonemang innebär ju det att det inte kan bli så många kvinnliga styrelseordföranden (för kvinnor vill ju inte vara vd först). Men hon uppmanar företagen att ”tänka bredare” i sin rekrytering.

Tack för tipset, Henrik och Per!

Näraliggande: Dagens Industri skriver också idag att riskkapitalisten Christer Gardell tycker att chefsrekryteringsfirmor tenderar att leta för mycket efter vita medelålders män (se nedan). Han har blivit rådgivare åt Women Executive Search, ett rekryteringsföretag som bara rekryterar kvinnliga chefer. Men i Gardells eget bolag är alla styrelseledamöter och partners män! Hehe. Den reklamkuppen gick SÅDÄR, Christer. Har du optioner i Women Executive Search? Eller var det bara PK-poäng du var ute efter?  /Tack för tipset, Per!

För övrigt 1:Många av de döda är kvinnor och barn”, säger TV4 i ett reportage från översvämningskatastrofen i Filippinerna (här, spola fram till 01:15). Märkligt. Varför nämner de särskilt att kvinnor har dödats? Är det något särskilt med dem? Tillämpar inte TV4 jämställdhet?

För övrigt 2: En italiensk man har dömts till 10 dagars villkorligt fängelsestraff och 40 Euro i böter för att ha stirrat på en 55-årig kvinna. Läs mer här. Hade motsatsen kunnat ske? Tack för tipset, Tommy!

För övrigt 3: Expressen skriver på ledarplats att våld mot kvinnor är en nationalsport i Sverige. Kan man ana en antijämställdist bakom tangentbordet? Tack för tipset, Joakim!

Annonser

32 svar to “Feminism i Dagens Industri avslöjar sig själv”

 1. Anders senior Says:

  Off topic, angående våld i nära relationer.
  Tror ni formuleringen varit på detta sätt om rollerna varit ombytta?
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14101432.ab

 2. Olof Says:

  Det är kraftigt nedkortad version som ligger på internet, utan de senare kommentarerna. Kanske inte gick hem hos all…

 3. Urban Says:

  Varför kickar inte Christer Gardell ut några av de vita medelålders gubbarna ur sitt eget bolag och föregår med gott exempel. Eller tycker han att han själv ska komma undan då han engagerat sig WES?

 4. Robert Says:

  Off topic – någon som såg finalen av ”Amazing Race” på TV6 igår? Ett av finalparen var en amerikansk tjej och en amerikansk kille. Två gånger sa tjejen ”jag kommer att slå dig om du inte gör som jag säger”. Detta togs inte alls upp i programmet, det passerade bara förbi. Om killen hade sagt exakt samma sak till tjejen så hade han förmodligen suttit i fängelse nu.

 5. Backlash Says:

  Vem är regerande mästare i vår nationalsport?

 6. Ulf Says:

  Nationalsport?

  Från SvD, 14 dec:

  –Vi tar avstånd från kvinnovåld och kan inte låta honom springa ut i en landslagströja. Det skulle vara stötande. Kvinnomisshandel är ett område som vi tar starkt avstånd ifrån. Styrelsen var enig i sitt beslut, säger Lars-Åke Lagrell till SvD.

  Och vad skrev Sydsvenskan egentligen? Enligt Expressen:

  På Sydsvenskans ledarsida undrade man i fredags om det inte är ”ett utslag av populism” när fotbollförbundet talar om att stänga av Gerndt. Sydsvenskan tycker inte att kvinnomisshandel är värre än när Zlatan sparkar en fotbollsspelare på planen:

  Det de faktiskt skrev:

  Det är inte en rättighet att spela i landslaget. Logiskt och klokt då att förbundet beskriver beslutet som en markering, inte ett straff. Det måste stå förbundet fritt att utifrån stadgar eller värderingar stänga av spelare.

  Att ha en misshandelsdömd spelare som affischnamn kan självfallet skada Svenska fotbollförbundets varumärke – en organisation med jämställdhetspolicy och genusutbildad ledning. Inte minst om sponsorerna får kalla fötter.

  sedan

  Ska en markering bita krävs konsekvens. På nätet finns ett videoklipp där Zlatan Ibrahimovic, till synes helt oprovocerat, sparkar en lagkamrat från Milan i ryggen. Medspelaren – upptagen av att lyssna på tränaren – ser inte förtjust ut.

  Det har förvisso inte lett till rättsligt efterspel, vilket är en viktig skillnad jämfört med Gerndt. Men vore det inte rimligt om Svenska fotbollförbundet, i konsekvensens namn, fördömde även detta? Istället är fixstjärnan fortsatt självskriven ledare i landslaget.

  Jag tycker nog att Expressen har sållat och vinklat ganska rejält här.

 7. Robban Says:

  När man pratar om kvinnomisshandel som svensk nationalsport kan det vara intressant att följande i åtanke

  ”Utlänningar bakom 70 % av våld i familjerelationer”
  http://www.nettavisen.no/nyheter/article3288967.ece

  Skulle svensk media naturligtvis aldrig ta upp. De finner det inte alls intressant i analysen om våldet mot kvinnor

 8. michael Says:

  I sitt jultal som Fredrik Reinfeldt höll talar han om mäns våld mot kvinnor och nämner då boken slagen dam.Den boken som har lika mycket med sanning att göra som sions vises protokoll.Det märks att han åkt runt bland kvinnojourer som ofta styrs av radikal feminister.Där denna lögnaktiga bok tas för sanning.
  Undrar om någon journalist kommer kritisera honom för det

 9. Hugo Says:

  Jag tycker Pärs begrepp ”glashiss” är lämpligt när tjejer som haft ”kul mellanchefsjobb” plötsligt får ”flexibla ordförandeposter”.

 10. UCA Says:

  Jag tänkte på den italienska kvinnan som blev stirrad på. Hur såg hon att han tittade på henne om hon inte tittade på honom? 😉

  Det står för övrigt att de inte talade med varandra. Hade det varit för mycket begärt att behöva säga: Ursäkta, kan du sluta stirra?

  För övrigt: http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.803868-hardare-straff-for-kvinnovald

 11. Kalle R Says:

  För övrigt 2: Hade han inte tittat hade han åkt dit för ”osynliggörande” istället. Svårt att vinna om man har fel kön.

 12. Ulf Says:

  Angående Fredrik Reinfeldt kan man kanske anta att han kollar sina åsikter om feminism med chefen på hemmaplan. 😉

  Här frågas Filippa Reinfeldt ut på Korseld:

  Kvotering – i grunden fel; vi behöver arbeta mot att kvinnor kan få inflytande i olika sammanhang på samma villkor som män.

  Feminist – nej; det är ett ord som kommit att förknippas för mycket med vänstern; för lika rättigheter för kvinnor och män.

  Det kanske finns ställen där hon utvecklat sin syn ytterligare?

  Sedan är det ju gulligt att utfrågarna råkar i luven på varann och glömmer bort intervjuoffret, men det är väl en del av konceptet. 🙂

 13. Jocke S Says:

  Apropå utfilippade Reinfeldts egen regering, vet inte hon om att både Ask och Borg är feminister? Hur tacklar hon det, och vad är hon då själv, och partnern, i sak?

 14. michael Says:

  Ett stort problem blir att Reinfeldts satsning mot relationsvåld bygger på en bok som är en lögn skriven av en radikal feminist

 15. sdfsdf Says:

  Haha så pinsamt. Återigen en vit medelålders man som ger sig på andra vita medelålders män och så har han själv inte rent mjöl i påsen. Hoppas fler bloggar om denna alfahannes hyckleri. Det här måste det bloggas mer om så att det dyker upp när man söker hans namn på google.

 16. Ullis Says:

  ””Vi ser att en del kvinnor tackar nej till vd-uppdrag i dag för det inte passar in med deras livsvärderingar och för förhållande till privatliv. Med ordföranderollen kan du planera ditt liv på ett annat sätt.” VD-rollen verkar alltså vara alltför krävande för många kvinnors smak, enligt Sandler.
  Lite längre ned säger hon att kvinnor ”inte haft strävan att bli vd” och att de ”nöjer sig ibland på mellanchefsnivå. Man vill ha ett kul jobb, inte makt och prestige”.
  …..
  Detta uttalande är material som sticker hål på den antijämställdistiska myten om ett glastak som hindrar kvinnor från att bli höga chefer.”

  Precis på samma sätt som pappor inte alls är diskriminerade egentligen. Män är sämre på relationer helt enkelt. Män stärvar mer efter makt. Men idiotiskt nog kräver ”jämställdister” kvotering bara då det gynnar män inte när det gynnar kvinnor. Våra barn ska tvingas till helt olämpliga pappor bara för att män inte vill betala underhåll. Män er inte ett dugg diskriminerade vid vårdnadstvister dom är bara väldigt bra på att gnälla och spela martyrer.

  Som vanligt avslöjar ”jämställdister” sig själva. När jag hör dig Pär erkänna att kvinnor är mer klämpade att ha vårdnaden om barn än män och att män INTE ska kräva mer uppmärksamhet vid förlossningar samt att män har mer muskler och därför är det farligare när män misshandlar än när en kvinna gör det DÅ men först DÅ kan du möjligen bli liiiiite trovärdig.

 17. Mackan Says:

  Det är just detta som jag alltid vetat utan att kunna klä saken i ord. Ingen diskriminering mot kvinnor råder eftersom valet är fritt. Om det går att bevisa en sådan sanning för feminismen är dock högst oklart.

 18. Jocke S Says:

  Ullis, Mycket ytliga och avslöjande fördomar där Ullis.
  Att få en styrelseplats, några tusen stycken fler män än kvinnor, är inte en mänsklig rättighet, och där konkurrens bör råda.
  Barns rätt till båda föräldrar är en mänsklig rätttighet, inskriven i FN:s stadga, och där det svenska feministsamhället BEVISLIGEN (socialtjänsten, även könsmarionetten Reinfeldt) grovt diskriminerar både pappor, och barn, tiotusentals!
  Så prata inte så mycket strunt tack!

 19. Shastra Says:

  @Ullis

  Diskriminering är att vara dömd på förhand p.g.a. vilket kollektiv man buntas ihop med, istället för att bli bedömd på individuella meriter. I båda fallen kan bedömningen leda till olika utfall i genomsnitt för olika grupper. Men endast i det förstnämnda fallet är det frågan om någon orättvisa. Hängde du med?

  Krav på kvotering av kvinnor till styrelseposter har vi sett från alla möjliga idiotiska håll.

  Var har du sett krav på kvotering av pappor vid vårdnadstvister?

 20. Gonzo Says:

  Hårdare straff för kvinnovåld

  ”Statsminister Fredrik Reinfeldt vill öka skyddet för kvinnor som misshandlas i hemmet och skärpa straffen för kvinnomisshandlare.”

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article14102308.ab

  Törs man hoppas på en könsneutral lag som omfattar allt våd? Hårdare tag även mot våld som sker utanför hemmet och familjen vore önskvärt.
  Lägg skulden, ansvaret och straffet på dom som det berör nämligen dom män och kvinnor som använder våld.

  Tyvärr tror jag inte att Fege Fredrik vågar föreslå en könsneutral lag, det skulle skada hans image som landsfader.

  Hur svårt kan det vara att instifta könsneutrala lagar? Våld är våld?
  Offret är ALDRIG skylldig.

 21. Mackan Says:

  ”Tillämpar inte TV4 jämställdhet?”

  Knappast, men värst är ändå att de inte har för avsikt att göra det heller.

  Nu ska det dessutom göras lättare för gravida att få sjukpenning. Vi har länge fått höra att ”vi är gravida och att vi ska föda”. Varför då utesluta mannen? Vem ska finansiera denna diskriminering? Mannen borde kunna få sjukpenning för blue balls, nämligen när testiklarna värker av sexuell upphetsning. Något som inte kan drabba kvinnor.

 22. Jocke S Says:

  ”Tyvärr tror jag inte att Fege Fredrik vågar föreslå en könsneutral lag, det skulle skada hans image som landsfader.”
  Reinfeldt är helt ryggradslös i frågan! Och den andra frågan är hur han själv mår. Har någon sett ett foto där Reinfeldt ler?
  Annat än en krampaktig liten grimas?

 23. Mackan Says:

  Våld mot mannens skrev borde för övrigt skärpas rejält och klassas som försök till eller biologiskt mord då mannen riskerar att bli steril. Motsvarigheten vore att med våld punktera kvinnans äggstockar.

 24. Mackan Says:

  Graviditet är dessutom självförvållat och ska inte ge rätt till sjukpenning. Däremot ska självklart föräldrardagarna kunna utnyttjas för ändamålet i de specifika fall då allt arbeta är helt omöjligt.

 25. Where to go Says:

  http://www.numbeo.com/cost-of-living/gmaps_rankings_country.jsp?year=2011

 26. Sätt press Says:

  Jocke S

  Reinfeldt känner sig väl som alla andra svenska män. Fullständigt hunsade.

  Hunsade politiskt
  Hunsade på dejtingmarknaden

  Jag undrar vad man hade kommit fram till om man hade tittat på hur många kvinnor som jobbar inom det kommunala. Det är ju bara kvinnor överallt på dessa avdelningar. När ska män kvoteras in?

  Reinfeldt är endast ute efter att vinna valet. Han säger det som kvinnor vill höra. Han skiter i alla mansfrågor just nu eftersom han inte vinner något val på det. Det ingår i mansrollen att inte klaga, alltså kommer det precis som Barfota skrev hos Billing bli så att dessa män fortsätter rösta som vanligt.

  Det enda rätta en svensk man kan göra är att utbilda sig, nyttja csn-bidragsdel och sen söka jobb i andra länder.

  Lättare att få jobb som man.
  Du är inte lika hunsad på dejtingmarknaden. Tycker detta framkommit ganska tydligt på billigns blogg bland kommentarorfälten. Killar är skitförbannade.

 27. Patrik Says:

  här har du något roligt att blogga om pär; nu är det orättvist i festivalbranschen också

  http://www.dn.se/kultur-noje/mest-man-som-bokar-artister-till-festivalerna

 28. Joakim Says:

  Christer Gardell TYCKER alltså att firmor fokuserar för mycket på att det måste vara vita medelålders män, istället för att se till kompetens? Fattar han ens själv vad han säger?

  @Ullis
  Du kan väl inte på fullaste allvar mena att män vill ha delad vårdnad ENDAST för att slippa betala underhåll?! Förresten är det inte kvotering att vilja könsneutralisera lagstiftningen och öka rättssäkerheten.

 29. Mr X Says:

  Hur står det till inom kultur- och mediasvängen? Där blir man inte avstängd för lite kvinnomisshandel: t ex Örjan Ramberg, Hynek Pallas..

 30. Vill vara helt anonym Says:

  Kanske intressant, med tanke på företagande, kvinnor, män och styrelser osv:

  http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1477930-dejting-ska-fa-fart-pa-affarerna

 31. Ivar J Says:

  OT: Varför feminister gärna använder historiska data:

  ”Deras rapport visar att inkomsten från eget arbete ökat för både kvinnor och män under perioden 2006-2010. En viktig slutsats är dock att det är kvinnor som fått de största ökningarna av arbetsinkomsten.”

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/en-mer-jamstalld-jul-med-m-och-alliansen_6724823.svd

 32. Helena Says:

  Ivar J säger 21 december 2011 kl. 20:50: 2OT: Varför feminister gärna använder historiska data”

  Och männen känner inte till historien?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: