Pojkars förhud råvara i hudfabrik – för att skydda djur

by

”Hudfabrik” kallas det, det som Fraunhofer Institut i Tyskland håller på att utveckla. Vad det handlar om är att förhuden från penis på pojkar under fyra års ålder används som råvara för att odla fram konstgjord hud.

Syftet är att man ska slippa använda djur för tester av kosmetika och mediciner. Istället för djurförsök ska försöken utföras på den hud som odlats fram av småpojkars förhud.

Jag blev ganska chockad när jag fick detta bloggtips från Ann-Mari Maukonen på Ann-Mari’s blogg. Hela upplägget känns djupt oetiskt. Känslan är att pojkar är mindre värda än djur. Den vetenskapliga artikel som beskriver Fraunhufer Instituts projekt tar dock inte upp några etiska aspekter på det hela.

Här kan du läsa artikeln om hudfabriken, som är på engelska. Här finner du en svensk protestsajt mot den könsstympning av pojkar som så kallad omskärelse innebär. Den har mängder med information. Här kan du läsa en debattartikel på SvD Brännpunkt om risker med omskärelse. Det är en myt att omskärelse är problemfri.

I Sverige gäller förbudet mot könsstympning av barn märkligt nog bara för flickor. Det är tillåtet att skära bort en del av könsorganet på pojkbebisar. Min ståndpunkt är att det ska vara fritt för vuxna män att låta omskära sig, men att det inte ska få utföras på minderåriga eftersom de inte kan ta ställning till konsekvenserna. Här har jag tidigare bloggat om krav i Norge på  åldersgräns för omskärelse.

För övrigt 1: Det nya numret av Genusperspektiv har kommit, ett nyhetsbrev från Nationella sekretariatet för genusforskning. Där kan jag bland annat läsa att forskare vid Umeå centrum för genusstudier under hösten ”drog in” 22,5 miljoner kronor från Fas, VR och EU. Se här.

För övrigt 2: I Genusperspektiv står det också att det nu är bråttom att få in genus i EU:s nästa ramprogram. De skriver: ”I allmänhet har genus handlat om att vi ska ha fler kvinnliga forskare. Det är som att det finns en föreställning om att bara vi fixar det så löser resten sig. Det viktiga nu är att försöka få in så konkreta skrivningar som möjligt när ramprogrammet ska antas”. Se här.

För övrigt 3: Maria Ludvigsson på Svenska Dagbladets ledarredaktion sågar kvotering till bolagsstyrelser. Tack för tipset, Christer!

Annonser

35 svar to “Pojkars förhud råvara i hudfabrik – för att skydda djur”

 1. Man & Woman United Says:

  Norge avskaffar genusforskning och lite om underkastelse, föda och evolution dece

  Tanja Bergkvist sågar sylvasst Reinfeldts genus politik och attityd att väljare inte kan tänka själva

  tanjabergkvist.wordpress.com/

 2. Jack Says:

  Vad annat att vänta i ett land där upp mot 50000 unga män satts i slavhandel varje år. Avtingas därtill miljontalskronor till kvinnor och slits ut flera år i förväg. Pojkars förhud nu som råvara i fabrik alltså.

  Får mig att tänka på Irma Grese eller var det Ilse Koch som enligt en del källor ska ha haft lampskärmar av judehud. Kvinnorna var kreativa chefer koncentrationslägren på 30-talet.

  Nu på industriell nivå i Sverige alltså, 2011.

 3. Jack Says:

  fel av mig, det ÄR ju i tyskland det gäller…

 4. AnnanDan Says:

  Nu när det finns avsättning för dessa kroppsdelar kommer omskärelse av pojkar aldrig att upphöra.

 5. JD Says:

  Det finns nog en och annan feminist i det här landet som ser detta som en triumf!

 6. Jocke S Says:

  Har de fått tillstånd att använda pojkars förhud, från dessa? Eller från förläldrar, från sminkande mammor?
  Tillägg 2 ”så löser sig resten”. Typiskt mumbojumbo språk a la ”genusvetenskap”! Vad är det som ev skall ”lösa sig”?
  Menar de att det räcker inte ”bara med kvinnor”, det måste vara utkkommenderade elitfeminister från sekretariatet, vilka garanterat ananmmat den rätta och kontollerade läran?

 7. Jack Says:

  JD,

  ”Det finns nog en och annan feminist i det här landet som ser detta som en triumf!”

  Helt klart. Sådana är antijämställdisterna. Brukar posta denna video som heads up för de som ännu inte fattat vad det är vi har att göra med.

 8. Backlash Says:

  Hudar från judar? I Tyskland dessutom.

  Är Eva Lundgren informerad? Det kan göras skräckhistorier av detta, hur små gossebarn skiljs från sina käraste kroppsdelar under religiösa ceremonier och hur en galen vetenskapsman gör bizarra experiment med de amputerade slamsorna.

 9. Lasse Says:

  Angående Musikhjälpen.

  Fått svar från GS på radiohjälpen om någon är intresserad.

  Finn Norgren
  Secretary General
  The Radiohjälpen Foundation

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/12/18/svt-och-sr-lamnar-fattiga-pojkar-at-sitt-ode/#comments

  ******************************************

 10. Jocke K Says:

  OT: Tycker detta andas lite manshat:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/article14105765.ab

 11. ParStrom Says:

  Lasse:
  Kan du inte posta svaret här?

 12. Lasse Says:

  Här kommer det, skulle uppskatta hjälp med att plocka sönder GS argument.

  Hej
  Det är alls inget ovanligt att markera problemet med att flickor i så oerhört grad inte slutför sin utbildning i fattiga länder och i utsatta miljöer även i s k mellanrika länder. Statistiken varierar beroende vem som tillfrågas och förstås hur den är gjord. Det är t ex stor skillnad i många länder mellan flickor som börjar grundskolan och som sen verkligen går i mål.
  Det behövs dock inte särskilda forskarrapporter för att förstå problemet. Vi har stor kunskap inom vårt eget nätverk av organisationer som får stöd till utbildningsprojekt. Vi har diskuterat med Sidas experter, som har stor samlad kunskap även om den forskning och den statistik som finns. Och den visar allt tydligare det klara sambandet mellan samhällens utveckling, fattigdomsbekämpning, demokratisering etc…. och andelen flickor som går klart skolan.

  Det finns en trend inom biståndet att ämnet alltmer hamnar i fokus. Sida och enskilda organisationer har mer och mer kunnat se att flera traditionella vägar inom biståndet blir halvmesyrer om inte samtidigt flickor kan gå klart skolan.
  Självfallet innebär den här satsningen inte på något sätt att pojkar exkluderas i de utbildningsprogram vi stöder. Pojkar har lika stor glädje av att det byggs och repareras, utbildas lärare, dras in vatten etc…. Liksom de har glädje av påverkan och lobbying, introducerande av modern pedagogik, utvecklad utbildningpolicy i ett land etc….
  Finns det bara en skola, även på en fattig, eftersatt, isolerad plats – så går pojkarna i allmänhet i den.

  Men flickorna behöver ett extra stöd i många länder. På lågstadiet kan det mycket väl vara 50/50, sen när flickorna börjar secondary school dominerar pojkarna och framförallt: Tjejer faller ifrån, år från år, i tonåren. Under de år jag själv bott i flera afrikanska länder (och rest mycket även i Asien) och även sysslat med skolfrågor var det bara alltför tydligt hur flickorna försvann, i avgångsklasserna i secondary saknas de inte sällan helt.

  Så tyvärr behövs ofta extra insatser för att stödja flickor. Från en så enkel sak som att bygga toaletter så att tonårstjejer verkligen kan vara i skolan till att förändra attityder i konservativa och patriarkala miljöer. En nyckel är ofta att övertyga föräldrarna att det faktiskt lönar sig på sikt för familjen att döttrarna kan få gå klart skolan.

  Självfallet ska alla barn gå i skolan. De här pengarna stärker många utbildningsprogram vi redan stöder och ger utrymme för fler – och de kommer alla pojkar till del. Men med extra insatser kan vi även få med flickorna mycket bättre.

  Till sist ett litet exempel ur en BBC-dokumentär som SVT sände i vintras, om hotet mot allas vara liv pga befolkningsökningen. Den presenterades av David Attenborough som avslutade hela filmen med att säga att enda lösningen är att flickor får gå i skolan, först då kan vi bromsa en utveckling som hotar människans hela existens.

  Bh
  Finn Norgren

  Finn Norgren
  Secretary General
  The Radiohjälpen Foundation
  Swedish Television
  SE 105 10 Stockholm
  Sweden
  + 46 8 784 36 20 (off)
  + 46 70 731 66 96(mob)

 13. rickard Says:

  Du kan inte värdera biologiskt avfall mer än djur på allvar hoppas jag? Djuren är inte dyra att framavla, så inget företag kommer lobba fram detta som ett alternativ till djurförsök. Inte heller kan feminister använda detta som ett argument då man lika gärna kan könstympa flickor. Snarare var det någon smart doktor eller forskare som kom på detta, för feminister som vi vet kan ju inte tänka…

 14. AV Says:

  Jocke K: Vad han beskriver är alltså att HON har tagit på sig att vara projektledare för Den Perfekta Julen ™ och då ska HAN fråga om han gör det OK och vad HON vill ha.

  Jag skulle vilja vända på det. Om HAN nu sätter sig så förbannat i soffan, är det kanske för att HANs förväntningar på en bra jul är att tagga ner och umgås istället för de tusen detaljernas jul. HON kanske borde lyssna på vad HAN förväntar sig. Om HAN förväntar sig DPJ ™ får han snällt resa dig och stryka julgardiner, men det kanske vore bättre om HON kunde släppa lite på kraven på hur julen ska vara. Låta ABBA lägga in sillen, låta Scan rulla köttbullar och låta Rydbergs göra rödbetssalladen, och i stället krypa ner bredvid honom i soffan med en kopp glögg och en tallrik med köpta pepparkakor. Se till att man får några lugna dagar med varandra, ladda batterierna inför våren och be Äntligen hemma-gänget dra dit pepparn växer med sina perfekta dukningar med hemmagjord dekoration av grankvistar, ståltråd, spraymålade änglar av gamla lampskärmar och pärlor i matchande färger. Ingen jävel tackar ändå för det arbetet.

  Vad är det barnen vill ha i juletider? TID med sina föräldrar. Dra ut hela legolådan och ha legokväll den 23:e, involvera dem i matlagningen d 24:e och använd hela d 25:e i pulkabacken! Åk hem och värm er i soffan med varm choklad och samla bilbanan de fick i julklapp. Vardagsrumsgolvet är nu Monzabanan! Vem är Schumacher? Släpp alla måsten, umgås och dina barn kommer vara evigt tacksamma istället för en uppsjö av plastleksaker som blivit tråkiga redan innan nyår..

  Skål go’vänner av olika åsikter och God Jul!

 15. Lasse Says:

  Uppdatering:

  Förefaller som fler fått samma svar från GS bl.a skribenten Patrik.

 16. Judah Niclas Wenkel Says:

  Jag vill säga min mening om struntpratet här rörande t.e.x. att ”djur skulle vara mer värda än småpojkar” och påståendet att ; det är en myt att omskärelse av pojkar är problemfri” … -Ni appellerar till till okunnighet och avsaknad av saklighet samt vanföreställningar om mitt judiska folk, samtidigt som Ni visar total avsaknad av engagemang för djurens rätt till skydd och omtanke, -skamligt !!
  -Jag är själv omskuren och MÅNGA av mina vänner är det också…ingen av oss har haft några problem till följd av vår `Brit mila`, sanningen är i själva verket att det ytterst sällan blir några problem efter omskärelse av pojkar FÖRUTSATT att den som genomfört ingreppet har varit utbildad och kunnat sin sak.
  Att angripa manlig oskärelse utgör i själva verket ett angrepp på religionsfriheten för mitt judiska folk i Sverige och i resten av Europa.

 17. Jack Says:

  Judah Niclas Wenkel,

  Alla beslut är baserade på en eller flera värderingar. Så även att man skär hudbitar från pojkars genitalier för att slippa ta hud ifrån andra djur (”män är djur”).

  Men oavsett vilka värderingar som faktiskt ligger bakom så kommer företeelsen i sig att ge upphov till nya värderingar.

  ”Jag vill säga min mening om struntpratet här rörande t.e.x. att ”djur skulle vara mer värda än småpojkar” ”

  Vad spelar det då för roll om som du säger det bland okunniga människor börjar värderas så att pojkar iaf vad gäller rätten sin egen hud är mindre värda än djur?

 18. Jack Says:

  Judah Niclas Wenkel,
  Låt säga att jag en kvinna, full med smink, kom in här och värderade dig lägre än ett djur (vilket ofta feminister gör). Skulle du då se något problem i att ge henne rätten att t ex rösta över dina pengar och ditt arbete, att fördela skattepengar mellan dig och andra, att tvinga dig ut i krig. Är det ett bekymmer att det uppstår såna värderingar bland människor som inte är utbildade i judendom?

 19. Liberalen Says:

  Den primitiva barnastymparen Judah Niclas Wenkel skriver: ”Att angripa det rituella karvandet i spädbarnens könsorgan utgör i själva verket ett angrepp på religionsfriheten för mitt folk i Sverige och i resten av Europa.”

 20. JD Says:

  @Lasse

  Finn Norgren hade 2009 en lön på 830 000 kr så det är klart att alla medel för att få in så mycket pengar som möjligt är bra. Vem kan neka en liten söt flicka att gå i skolan?

 21. Jim Says:

  @ Judah Niclas Wenkel
  Och omskärelse, det är inte ett angrepp mot religionsfriheten? Ska inte en pojke själv få välja vilken religion han vill tillhöra istället för att hans föräldrar ska välja åt honom och inviga honom i religionen genom ett oåterkalleligt ingrepp utan att han har nåt att säga till om? Religionsfrihet handlar även om individuell religionsfrihet.

 22. JD Says:

  @Judah

  Att små barn blir könsstympade utan att själv kunna välja. Är det det som kallas religionsfrihet?
  Eller kallas det kanske Djurens rätt?

 23. Ms Mengele Says:

  Auschwitz för män blir nästa.

 24. Shastra Says:

  @Judah Niclas Wenkel

  Att angripa manlig oskärelse utgör i själva verket ett angrepp på religionsfriheten för mitt judiska folk i Sverige och i resten av Europa.

  Dumheter. Ingen tänker ta ifrån judar, muslimer, eller dyrkare av John Harvey Kellogg deras religionsfrihet. Omskär er själva och era medtroende så mycket ni vill, men låt bli att göra detta på barn som ännu inte har någon egen tro! Att göra så mot ett spädbarn är inte bara barnmisshandel, det är också en kränkning av barnets religionsfrihet.

  Den urgamla barbariska seden med djuroffer har ju avskaffats sedan länge. Varför skulle det vara så svårt att göra omskärelsen frivillig genom att införa en åldersgräns?

 25. Man & Woman United Says:

  Och jag vill påpeka att även om Reinfeldt nämnde att även män kan vara offer för relationsvåld så var det, som vanligt, mest inriktat på att kvinnor är offer och män slår. Reinfeldt gav även en rejäl eloge till kvinnojourerna för deras arbete mot relations våld, förlåt mäns våld mot kvinnor. Är någon förvånad?

  SydSvenskan skriver följande om Reinfeldt och dagens Jultal på Skansen:

  – Vi måste alla ta avstånd från våld, sade han.

  Reinfeldt uppgav att regeringen har avsikten att skärpa straffen för kvinnofridskränkning. Han utlovade också fler resurser till kvinnojourer och ökat stöd till forskning om våld i relationer.

  http://maukonen.wordpress.com/2011/12/19/lasvart-om-statsministern-och-relationsvald/

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2011/12/reinfeldt-om-slagna-damer.html

  Alla män slår
  https://www.flashback.org/t1422061p18

  http://nyheter24.se/maktkamp24/377677-regeringen-reinfeldt-ar-som-en-kvinnomisshandlare

  ”Abrahamsson tror inte att denna passning till kvinnliga vänsterväljare resulterar i att de röstar på moderaterna i stället för Mona Sahlin, Maria Wetterstrand eller Gudrun Schyman.

  Det är inget nytänkade utan bara jämställdhetspolitik med socialistiska förtecken menar Maria Abrahamsson och de flesta kvinnor vill precis som män bli bedömda på egna meriter.”

  http://nyheter24.se/maktkamp24/374475-maria-abrahamsson-lackar-pa-moderaternas-vanstersvangar

  Reinfeldt värre förädare än Olof Palme
  https://www.flashback.org/t1482868p6

 26. Göran Says:

  Reinfeldt är ett kapitalistisk egotrippat svin. Kapitalistisk är kanke bra men inte när man har för avsikt att använda pengarna till mer mansdiskriminering. Att han inte skäms.

 27. PO Says:

  Om de där kvinnorna kunde vänta en typ 20 år är de välkomna till området. 😉

 28. Jocke S Says:

  Reinfeldt är en ryggradslös könsmarionett. Politiskt skolad intill domptering eller? Se på alla bilderna med alliansen, där de flesta ler naturligt. Men Reinfeldt, landets politiske ledare, har mig veterligen aldrig lyckats prestera något annat än en krampaktig grimas…Kolla till exempel bilden här. Hmmm
  Måste erkänna att jag är en nolla på datorer, hur får man in en bild från t.ex. google här?
  http://www.google.se/imgres?imgurl=http://data.s-info.se/data_page/26/images/reinfeldt.jpg&imgrefurl=http://www.s-info.se/page/blogg.asp%3Fid%3D26%26blogg%3D28691&h=570&w=380&sz=36&tbnid=mCPuaJj1_14Q4M:&tbnh=90&tbnw=60&prev=/search%3Fq%3DFredrik%2BReinfeldt%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=Fredrik+Reinfeldt&docid=KXxrFPgENcuOpM&hl=sv&sa=X&ei=Ud7wTuyEKYvG8QOY4OCuAQ&ved=0CGgQ9QEwCQ&dur=235

 29. JD Says:

  @PärStröm

  Jag vill be dig att ta bort den korkade och jävligt smaklösa kommentaren från ms mengele!!!!

 30. Joakim Says:

  Då vet vi varför det fjäskas för judar och muslimer som vill skära om sina småpojkar! Ömsesidigt och praktiskt.

 31. Chroni Says:

  ”-Jag är själv omskuren och MÅNGA av mina vänner är det också…ingen av oss har haft några problem till följd av vår `Brit mila`, sanningen är i själva verket att det ytterst sällan blir några problem efter omskärelse av pojkar FÖRUTSATT att den som genomfört ingreppet har varit utbildad och kunnat sin sak”

  Du inser att bara i USA har det varit ca 188 fall de senaste åren där de har fått avlägsna hela penisen p g a tillstötta komplikationer….detta gjort av utbildade läkare.

  I världen året om förloras ca 1000 penisar till omskärelse varje år

  många pojkar förlorar delar av sin penis

  många får infektioner (som är smärtsamma)

  det är ett smärtsamt ingrepp

  ca 30% av penisens nervändar sitter i förhuden, vilket innebär nedsatt sexuell funktion

  och i slutändan…är det rätt att skära i barn?

 32. Lövet Says:

  @Judah Niclas Wenkel: Låt mig först klargöra att jag förstår att omskärelsen är viktig för en troende jude.

  Trots detta så anser jag i n t e att det är acceptabelt att tillåta detta i Sverige idag 2011. Det är ett kirurgiskt ingrepp, vilket bevisligen medför risker för komplikationer – som alla kirurgiska ingrepp gör och som också bevisligen har mätbar betydelse för den sexuella funktionen hos penis.

  F.ö kan jag – som omskars (en begränsad omskärelse) av medicinska skäl i treårsåldern konstatera några saker:

  1) Jodå, jag funkar ok i sovrummet, men jag tar m y c k e t längre tid på mig än hustrun (inte så eftersträvansvärt som Malena vill göra gällande)…

  2) Det är – trots eventuell ”förhärdning” inte fritt från friktionsrelaterade problem. Långmarscherna under värnplikten var inte smärtfria.

  2) Själva ingreppet var inte komplikationsfritt (trots att det utfördes av en kirurg) – det läkte nämligen inledningsvis ihop helt fel, något som man bestämde skulle rättas till när jag blev större. Dock ”löste sig detta” av en cykelolycka(!) :-p i tioårsåldern där jag lyckades slå upp sagda ärrbildning (och lite till) – efter besök på akuten och flera dagars smärta och sveda så gick det att pinka rakt för första gången på sådär sju år.

  Jag kan således utifrån b å d e statistik och egen erfarenhet konstatera att detta ingrepp inte är harmlöst – oavsett hur man ”ytterst sällan” man anser att det ger problem.

  Frågan kokar ner till: Hur många döda och stympade småpojkar motiverar Judahs och Alis respektive religionsfrihet* och Auntie Mae’s konservativa sexualskräck?

  Omskärelse utan medicinska skäl är således förkastligt!

  Självfallet är det sedan också så att religionsargumentet inte kan anses godtagbart med mindre än att det argumentet i så fall också tillåts motivera kvinnlig omskärelse. J.N. Wenkel har självfallet lika stor respekt för centralafrikaners religiösa tro som han förväntar sig att vi skall ha för hans – annars vore han ju inkonsekvent (eller jobbade i socialdepartementet).

  *) F.ö. så är jag otroligt nyfiken på hur du Judah rent teologiskt förklarar dessa ”ytterst sällan” förekommande fall av allvarliga komplikationer? Hade spädbarnen syndat mot Gud eller?

 33. Joakim Says:

  @Judah Niclas Wenkel

  ”-Ni appellerar till till okunnighet och avsaknad av saklighet samt vanföreställningar om mitt judiska folk…”
  ”Att angripa manlig oskärelse utgör i själva verket ett angrepp på religionsfriheten för mitt judiska folk i Sverige och i resten av Europa.”

  Ni sionister är bra flitiga på att hitta antisemitism lika mycket som feminister hittar glastak och kvinnohat. Ja, jag pratar om er sionister, för jag vill särskilja er från moderata judar. Man får inte kritisera Israel, kosherslakt, registrering av israeliter eller omskärelse på pojkar, för då är man per automatik antisemit. Då spelar det inte längre någon roll om man vill tillåta synagogor, skydda er från hatbrott eller hedra förintelseoffren. Det spelar inte heller någon roll om man är emot all annan fundamentalism heller.

  ”samtidigt som Ni visar total avsaknad av engagemang för djurens rätt till skydd och omtanke, -skamligt !!”

  Ja, för manlig omskärelse är ju verkligen det enda alternativet till djurförsök O_o

 34. Joakim Says:

  @Judah Niclas Wenkel
  Har du förresten någonsin reflekterat över hur gammal Abraham var när han skar om sig?

 35. Hjalmar Says:

  Joakim – JNW
  3 – 0
  😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: