Allvarlig mansdiskriminering i Ryssland kanske avskaffas

by

Kanske kommer även ryska kvinnor i framtiden att tvingas utföra ett fullt manligt arbetsliv?

Idag är kvinnors pensionsålder 55 år i Ryssland, medan män måste jobba tills de är 60 år. Fem år mindre arbete för kvinnor, alltså.

Till detta kommer skillnaden i medellivslängd: ryska män lever i genomsnitt 62 år, ryska kvinnor 74 år. Kvinnorna lever alltså i genomsnitt 12 år längre män män i Ryssland.

Sammantaget har alltså ryska kvinnor 17 år mer än ryska män på sig för att leva ett arbetsfritt liv i pension. 17 år.

Men ekonomiska realiteter kan komma att framtvinga en förbättrad jämställdhet. Det talas om att införa lika pensionsålder för könen. Läs mer om det här.

Nyligen bloggade jag om att Italien ska ändra pensionsåldern så att kvinnor kommer att tvingas utföra ett fullt manligt arbetsliv. Idag har kvinnor även i Italien en lägre pensionsålder än män. Där är den pensionsmässiga mansdiskrimineringen sex år.

Varför kommer den här sortens favörer för kvinnor, som inte kan betecknas som försumbara, så sällan fram i den svenska genusdebatten?

För övrigt 1: IT-företaget June har en märklig inställning till jämställdhet. De skriver själva att ”tillgången på kvinnliga utvecklare är mycket liten” men ändå vill de ha hälften var vardera könet i sina arbetsgrupper. De kallar det ”jämställdhetsarbete”. Men det innebär ju en mycket kraftig positiv särbehandling av kvinnor. Glashiss för kvinnor, alltså. Och manligt kön blir en stor nackdel. Se här. Deras kvinnliga VD erbjuder sig på den sidan också att svara på frågor om deras jämställdhetsarbete.

För övrigt 2: En kvinna åtalades för att ha knivskurit sin sambo så att han nästan dog. När hon greps misshandlade hon en av poliserna (vilket hon dömts för). Nu har kvinnan frikänts i åtalet för dråpförsök. Tingsrätten tycker att ”…hon svepte med en kniv för att värja sig. Mannen gick olyckligt emot kniven och blev stucken”. Min fundering är: Hade en man kommit undan med den förklaringen om könen varit omvända? Läs mer här. Tack för tipset, Genart.

För övrigt 3: En kvinna på 22 år hade 1,51 promille i kroppen och orsakade en trafikolycka med personskada. Hon dömdes för grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada. Men slapp fängelse (fick bara villkorlig dom, samhällstjänst och lite skadestånd). Hade en man klarat sig från fängelse? Jag ställer bara frågan. Läs mer här. Tack för tipset, Ann-Mari Maukonen på Ann-Mari’s blogg.

Annonser

29 svar to “Allvarlig mansdiskriminering i Ryssland kanske avskaffas”

 1. Sara Says:

  Anledningen till den lägre pensionsåldern för kvinnor i f.d öst är grundad på hur många barn de har fött. 2 barn så är pensionsåldern 55 år. I vissa länder så har detta dock tagits bort nu och pensionsåldern är lika för män och kvinnor.

 2. Aleks Says:

  Ryska män lever väldigt korta liv på grund av total nonchalans till risker med alkohol, osund mat, rökning och bristande träning.

 3. ParStrom Says:

  Enligt den artikel jag läst och länkar till är pensionsåldern för män och kvinnor så som jag skrev i inlägget. Där står inget om variationer grundat på antal barn.

 4. Sara Says:

  Det stämmer att det inte står i artikeln, jag vet inte varför de inte fått med det.

 5. Micke Says:

  http://thelmaernst.blogspot.com/

  Denna person gillar inte dig Pär Ström:) Så mycket okvädesord som kan komma ur en så ung mun är för mig helt obegripligt.

  God fortsättning alla

 6. Hasse Says:

  Angående bilden: Den blonda tjejen där är riktigt fin.. Läckert men jag har varit på det där förbaskade torget. Svindyrt. Och dessutom bara massa män som bröstar sig överallt.

  Angående texten: Ja, dags att även kvinnor tar sitt ansvar. Jag har tröttna på bilder med shopping-kvinnor. Tänker de inte på att resurserna är ändliga. Verkar som om att deras smink är viktigare än allt annat. Vad är det de hela tiden handlar?

 7. UCA Says:

  Angående För övrigt 2: Svårt att göra en väl underbyggd värdering innan man läst domen men det låter ju mycket osannolikt att någon råkar ”gå in i kniven” såpass djupt att den tränger in i levern.
  Borde man inte kunna kräva av henne, om hon var nykter, att hon ser till att kniven hon viftar med inte hamnar i bröstet på andra?

  Sedan det här med att hon var uppriktigt orolig. Vem som helst kan låtsas vara orolig: Bete dig upprört, fråga mycket om personens hälsa och verka allmänt engagerad. Det finns många som kan förmå sig själva att gråta utan att ha utbildats till skådespelare.

  Att gärningsmannen ångrar sig efter att ha stuckit kniven i någon gör inte handlingen ogjord. Det att hon senare misshandlade polisen talar väl åtminstone lite för att hon var en smula aggressiv och inte kunde behärska sig?

  Vi får väl hoppas att det blir överklagat.

 8. Hasse Says:

  För övrigt 2: Bla domstolar måste upplysas om könsmisären som drabbat män.

 9. Grewy Says:

  När man tagit av sig de feministiska glasögonen så ser man klart. Jag fördömer domen på samma sätt.

  Jag tänker dock närmre på de här etiopien-dömda svenskarna. Undrar om åklagare ens hade väckt åtal om de vore två kvinnor. Känns dock övermäktigt att ge sig in i Etiopien med genusfrågor.

  Jag tycker dock det var en god markering att de i alla fall fick 11 års fängelse. Jag förstår inte vad svenska regeringen har med saken att göra. Någon som förstår uppståndelsen? De har ju brutit mot etiopisk lag. Varför lägger då Bildt sin fula näsa i blöt?

  Övermodiga pojkspolingar. Rätt åt dom.

 10. ParStrom Says:

  Sara: Jag hittar informationen om pensionsålder på flera ställen, här är en annan källa. De säger 55 år för kvinnor och 60 år för män, det står inget om barn.
  http://swedish.ruvr.ru/2010/08/31/18129102.html

 11. Info Says:

  THELMA ERNST HATAR OSS

  Ja, Micke (ovan), det stämmer – här har vi en liten lydig, läraktig lärjunge från själva Valerie Solanas´ misandriska mästarklasser. Thelma bloggar, totalt obekymrad om alla zoologiska fakta:

  ”Män visas väldigt ofta som odjur dvs att de inte har några riktiga känslor precis som djur. Ilskan är den enda känslan de kan känna och När de blir arga är de så arga att det ryker från öronen och de bara MÅSTE slåss och ge vika för sin ilska. Glädje finns med en aning – de kan le och skratta men mycket sällan – de kan ju inte visa sig känsliga.”

  Den 23/12 hade denna sextonåriga Thelma i Malmö alltså läst bloggen GenusNytt, något som inspirerade henne till följande rotvälska:

  ”Gjorde en sak jag inte borde ha gjort, dvs kolla runt på Pär Ströms blogg. FYFAN VAD LACK JAG BLIR säger jag bara. Visst att det finns idioter men de har ingen som helst analys så det är ba att skrika ”DU HAR INGEN GENUSANALYS SÅ THIS CONVERSATION IS OVER” eller helt enkelt skita i dem. Men denna lille dryge Pär Ström letar upp så sjukt mycket research och har en utarbetad analys, zåklart att den fallerar, men han tror på den som en tror på en religion typ. ”Antijämställdister” vs ”Jämställdister” och allt vad de innebär. YEEZ LOUIZE säger jag ba. Asså kram, ba kram.

  Fattar ej vad HEN får allt ifrån?? Nyss skrev HEN ju om Ghaz och emmabodafestivalen och att chefen för festivalen som har ansvaret för bokningen av artister. – – -”

  Här anklagar Thelma Ernst Borgarskolan för kvinnobildsdiskriminering:

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1592904/Halften-av-Borgarskolans-elever-diskrimineras.html

  Borgarskolan har grundligt misslyckats i sitt pedagogiska uppdrag – särskilt i ämnena biologi och svenska – men Thelma kommer säkerligen trots det att gå långt i Genus-Sverige.

 12. Sara Says:

  Tyvärr så har jag ingen källhänvisning till just Ryssland angånde lägre pensionsålder för kvinnor med barn.

 13. Dejanovic Says:

  Thelma har nog kommit för att stanna. Kan tänka mig att hon nu skickar sms för fullt till sina väninnor. De är varmt välkomna att ta del av debatten, i alla fall av mig. Verkar som om en jämställhetsplan behövs i Malmö.

 14. Anders senior Says:

  Off topic:
  Intressanta titlar på student litteratur i genusvetenskap……

  http://www.blocket.se/ostergotland/Studentlitteratur_genusvetenskap_37883661.htm?ca=14&w=1

 15. Micke Says:

  @ Info,

  var tvungen att söka lite mer om denna tjej som helt obekymrat twittrar om hon ”spammat” emmabodafestivalens facebook sida.

  Hon har tydligen bildat en sk. genusmaffiagrupp på twitter/facebook.

  Någon som har mer info om deras syfte, mer än att kritisera emmabodafestivalen?

 16. Man & Woman United Says:

  För övrigt 2: En kvinna åtalades för att ha knivskurit sin sambo så att han nästan dog. När hon greps misshandlade hon en av poliserna (vilket hon dömts för). Nu har kvinnan frikänts i åtalet för dråpförsök. Tingsrätten tycker att ”…hon svepte med en kniv för att värja sig. Mannen gick olyckligt emot kniven och blev stucken”. Min fundering är: Hade en man kommit undan med den förklaringen om könen varit omvända? Läs mer här. Tack för tipset, Genart.?

  Ska domen upp i Hr?

  Veckans brott | Ställ din fråga till Leif GW Persson Ställ din fråga till Leif Gw Persson
  svt.se/veckansbrott

  Om denna friande dom,om domen blivit annorlunda om den som försökt dräpa var en man?

 17. Man & Woman United Says:

  HAR MEDBORGARNA FÖRTROENDE FÖR RÄTTSVÄSENDET
  NÄR ALLA INTE ÄR LIKA INFÖR LAGEN?
  övrigt 3: En kvinna på 22 år hade 1,51 promille i kroppen och orsakade en trafikolycka med personskada. Hon dömdes för grovt rattfylleri och vållande till kroppsskada. Men slapp fängelse (fick bara villkorlig dom, samhällstjänst och lite skadestånd). Hade en man klarat sig från fängelse? Jag ställer bara frågan. Läs mer här. Tack för tipset, Ann-Mari Maukonen på Ann-Mari’s blogg

  Jämför

  Rattfull domare slipper påföljd
  HALMSTADDomaren Elisabeth Karlén som åkte fast för rattfylleri när hon var på väg till Halmstads tingsrätt slipper disciplinpåföljd.

  Artikelbilder

  Elisabeth Karlén.

  Fotograf: Christina Kihlström/Arkiv

  Det var den 20 januari som Elisabeth Karlén åkte fast med 0,18 milligram alkohol i utandningsluften när hon var på väg till en stor vapenrättegång i Halmstads tingsrätt. Det motsvarar 0,36 promille.

  Hon dömdes till 40 dagsböter för brottet och blev av med körkortet i två månader.

  Lagmannen vid Halmstads tingsrätt ville att Statens ansvarsnämnd, som beslutar om avsked och disciplinansvar, skulle pröva ärendet.

  Nämnden har nu kommit fram till att Karlén ska slippa disciplinpåföljd.

  Den anser inte att det finns skäl att avskeda Karlén eftersom brottet inte anses tillräckligt grovt.

  Nämnden tar också hänsyn till att hon redan straffats med dagsböter och tycker därmed inte att hon ska straffas ytterligare.

  Publicerad 6 april 2011

  Uppdaterad 7 april 2011 Tipsa Skriv ut Dela:

  9 KOMMENTARER

  Hur reagerar du på det här? Kommentera!

 18. leifer Says:

  Pär Ström

  OT men idag var jag inne på Åhlens för att kolla på lite herrkläder, men det har man slutat med helt!

  Gick in sen en sväng på H&M, då stod det ”men & kids” en trappa upp. Jag tänkte samtidigt att det var lite trevligt ändå att ”män och barn” sammankopplades för en gång skull. 😉

 19. dolf Says:

  ”…hon svepte med en kniv för att värja sig. Mannen gick olyckligt emot kniven och blev stucken”.
  Det måste väl ändå vara fel. Var det inte så att han begick självmord genom att tolv gånger slänga sig på kniven som hon höll i?

  Nån som kommer ihåg Don Martins version av Sam Spade Crime Noir där den trenchcoatförsedde deckaren konstaterar att den döde, som är genomstucken med ett flertal knivar, har en köttyxa implanterad i skallen, genomborrad som en nåldyna av pilar, är ett uppenbart självmord?

 20. John Says:

  Tack för en mycket intressant blogg! Besöker den dagligen. Jättebra att nån tar genusproblematiken på allvar.

 21. ParStrom Says:

  Leifer:
  Intressant, rätt talande…

 22. ParStrom Says:

  John:
  Kul att du gillar bloggen!

 23. ParStrom Says:

  Man & Woman united:
  Intressant, jag hade inte uppmärksammat det fallet.

 24. Medvedor Says:

  IT-företaget June kanske ska fortsätta sitt jämställdhetspatos i styrelsen? Består idag av fem män (tillika ägare (min gissning)); de kanske ska maka på sig så att företaget blir både mer jämställt och framgångsrikt (enligt feministerna)? Hela saken känns mer som ett försök att plocka PK-poäng…

 25. Ulf Says:

  Ang. IT-företaget June, så skriver de ju så här på webbsidan (min kursivering):

  Vi ser det inte som ett självändamål att rekrytera en arbetsgrupp med jämn fördelning mellan könen.

  Som jag läser det konstaterar de att det inte är rimligt att eftersträva jämn könsfördelning, eftersom det finns så extremt få kvinnor i branschen.

  Sedan gör de den lösa kopplingen, att:

  Olika erfarenheter ger olika typer av kompetens och en bredd i kompetensen är en given konkurrensfördel.

  Det där är ju för all del lite av en klyscha. Det är inget självändamål att ha olika erfarenheter på en arbetsplats. Det är däremot viktigt att de erfarenheter som är mest relevanta för kärnverksamheten finns representerade i så många som möjligt. Detta bildar en grund för att man skall kunna komma till skott snabbt, och jobba effektivt tillsammans.

  Sedan kan det vara berikande med olika kompletterande erfarenheter.

 26. HAMMAR Says:

  Anledningen till att där stod ”men & kids” är inte för att skapa rättvisa i familjerätterna utan för att ytterligare skyffla ansvar till papporna. När familjerätter och tingsrätter dömer gemensam vårdnad, växelvis rättvist boende då tycker jag att ”men & kids” är på sin plats.

  I dags läget bara ytterligare en kränkning mot pappor. Ensam vårdnad ska vara just mannens frihet från ansvar. Ser ni att barnet far illa på minsta sätt – ANMÄL TILL SOCIALEN.

 27. HAMMAR Says:

  Har familjerätten, tingsrätten gett mamman egen vårdnad, ja då ska hon också få ha det till 110 %. Men som sagt, minsta lilla måste däremot leda till anmälan. Gör inte socialtjänsten något åt saken så anmäl till socialstyrelsen.

 28. HAMMAR Says:

  Samt när barnbidraget delas lika per automatik. ”men & kids” – jävla fräckt. Är det tänkt att vi män ska ta från egen börs när kvinnorna får det genom underhållsbidrag och barnbidrag samt bostadsbidrag och en hel uppsjö anda förmåner.

 29. Dan Says:

  För övrigt 1

  ”Vi ser det inte som ett självändamål att rekrytera en arbetsgrupp med jämn fördelning mellan könen.”

  De eftersträvar jämställdhet på företaget men inte att det måste vara 50/50 för sakens skull. Så du kanske har missuppfattad de Pär.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: