Jämställdisten gör som spionen – lägger pussel

by

Det finns en berömd statlig affisch från andra världskriget som inleds med ”Spionen lägger pussel”. Jag skulle vilja modernisera den devisen, och säga: ”Jämställdisten lägger pussel”.

Det handlar om sökandet efter kunskap om de sätt på vilka män diskrimineras eller har det svårare än kvinnor. Som bekant tar gammelmedia mycket sällan upp det ämnet. Alldeles särskilt svårt är det att få korrekt information om mäns underordning i historisk tid.

Förr i världen gled män fram i triumf på en räkmacka och härskade, medan kvinnor led, kämpade och hukade i sin underdånighet – det är den officiella versionen. Den trumpetas ut av gammelmedia, politiker, skolböcker, genusforskare och andra genusproffs.

Men vi är en växande grupp som vet – eller anar – att det finns en annan del av verkligheten. En del som inte tillåts komma fram. Som förtigs nästan som krigshemligheter. Det är de olika sätt på vilka män diskriminerades, eller hade det svårare än kvinnor, förr i världen. Parallellt med att män på många områden hade större juridiska rättigheter (det ena utesluter ju inte det andra).

Den som inte har resurser att lägga ett par år på att forska i historiska arkiv på heltid tvingas lägga pussel för att långsamt, med oändlig möda, bygga upp en realistisk bild av balansen mellan könen förr i världen. Då och då sipprar lite av den nedtystade sidan av myntet fram – och då gäller det att stå där med håven, plocka pusselbiten och infoga den i pusslet. Långsamt kan vi tillsammans få pusslets bild att växa fram.

Igår fick jag två nya pusselbitar. Jag såg på SVT:s nya dramadokumentär i två delar om skeppet Vasas byggande och förlisning – ”Vasa 1628” heter den (se den här).

Efter att ha fått veta att det var en stark kvinna som ledde bygget av Wasa fick jag plötsligt höra speakerrösten säga att det gick tre kvinnor på varje man i den tidens Stockholm. Varför då? Jo, det var så många båtsmän i flottan som dog i sjukdomar och förlisningar.

Hoppsan-hoppsan – det var inte så mycket räkmacka över det.

Jag har inte kontrollerat informationen, jag jobbar ideellt med jämställdhetskampen och hinner inte med allt, jag kan bara konstatera att statstelevisionens speakerröst sa detta.

För övrigt sa speakerrösten också att alla män mellan 15 och 60 års ålder när som helst kunde kallas in till krigstjänst. Män, men inte kvinnor. När det var brist på soldater eller sjömän lät kungen helt enkelt göra en razzia på några krogar och samla in män. Kvinnorna slapp på grund av sitt kön. Observera att detta var långt innan värnplikten officiellt infördes (i historieböckerna står det att Sverige införde värnplikt 1901).

Jämställdisten lägger pussel

Behåll inte din bit

Skicka in det du vet till GenusNytt!

(Har någon formgivare lust att göra en bild med en affisch med den texten, i stil med originalaffischen överst?)

Annonser

31 svar to “Jämställdisten gör som spionen – lägger pussel”

 1. Julius Evola Says:

  http://www.academia.org/the-origins-of-political-correctness/

 2. Stefan Says:

  I dag är det värnlösa barns dag, det som tidigare kallades menlösa barns dag. I den kristna traditionen uppmärksammas den 28 december därför att kung Herodes i jakten på det nyfödda Jesusbarnet skulle ha låtit döda alla nyfödda judiska gossebarn i Palestina. Oavsett om myten har historisk täckning eller inte (troligen har den inte det) kan man notera att dagen inte kallas ”värnlösa gossebarns dag”. Men en ”flickadag” (internationella flickebarnsdagen) har likväl utlysts av FN trots att värnlösa barns dag förstås numera gör anspråk på att representera både gossebarn och flickebarn. Men åtminstone enligt myten var det värre att vara gossebarn än flickebarn i Palestina för tvåtusen år sedan.

 3. Info Says:

  MÄKTIGA KVINNOR

  Högst märkligt – skriver SVT om historien? Leddes Vasa-bygget av en ”stark” kvinna? Detta är vad jag alltid har hört (citat från Wikipedia):

  ”När Vasa beställdes leddes arbetet på Skeppsholmens varv (idag Blasieholmen) av Antonius Monier med nederländaren Henrik Hybertsson som skeppsbyggmästare. 16 januari 1625 tog Henrik och hans bror, Arendt Hybertsson (de Groote) över skeppsgården och skrev under ett kontrakt för att bygga fyra skepp, två större med en köllängd runt 135 fot (41 m) och två mindre på 108 fot (33 m). – – –

  Hybertsson fick aldrig se Vasa färdigbyggd. Han blev sjuk i slutet av 1625, när byggnationen pågått i ett år, och dog våren 1627. Ansvaret för bygget föll på Henriks assistent, Henrik ”Hein” Jacobsson, även han en nederländsk invandrare.”

  Vilken av de ovannämnda fyra männen var i själva verket en mäktig kvinna enligt SVT?

  Hur som helst – den som letar efter nutida, mäktiga kvinnor hittar tydligen 2012 års sådana här:

  http://nojesguiden.se/blogs/parisa/sveriges-maktigaste-kvinnor-2012-veckorevyn

  (Det är bäst att GenusNytt och dess läsare snarast lär sig namnen och håller sig väl med deras innehavare.)

 4. Lorem Ipsum Says:

  En svensk tiger ska det väl ändå vara? 🙂

 5. paulisumanenPauli Sumanen Says:

  Jag studerar mitt släkte. Jag har hittat från gamla böcker att på 1600-talet dog var tredje vuxen finsk man i kriget. Då var Finland den östra provinsen av Sverige så de dog i Svenska kungens arme.

 6. Jocke Says:

  Det stämmer. Så har det varit historiskt och så är det ännu idag. Inte minst i de fattigare delarna av vår värld. Män dör som flugor – men det är kvinnorna det är synd om.

  Vanliga män har historikst sett aldrig haft den makt som så ofta tillskrivs dem i vår tid. Det är bara en av alla dessa feministiska myter som blivit till sanning för att ingen har orkat kolla upp fakta.

 7. Lorem Ipsum Says:

  @Jocke, användadet av fakta är en härskarteknik, fråga vilken antijämställdist som helst. 🙂

 8. ParStrom Says:

  Info:
  Enligt SVT var det skeppsbyggmästare Henrik Hybertssons hustru som tog över ledningen av bygget när han dog. Hon var så tuff att hon konfronterade kungen personligen för att kräva att staten betalade för sig. De två (kung och hustru) stod med några meters mellanrum och stirrade ilsket på varandra. Det ser man i SVT-filmen.

 9. Jocke S Says:

  Pär Ström, jag var på Vasamuseet i somras, och skrev lite om det här just av dessa anledningar. Har du tid, gå dit (med dina barn eller din son). Det finns en hel del annat man får reda på om gårdagens Sverige.
  Och tar man den lilla gratisrundturen, får man veta av den kvinnliga guiden, att ett lik de hittade vid bärgningen var en kvinna, (vissa av besättningens familjer fick följa med) och en KANSKE en kvinna, men som guiden sa. ”Vi hoppas det är, även om det låter konstigt förstås (hon dog ju…) en kvinna för just den personen kan ha varit en som klädde ut sig till karl för att…” Det var lite otydligt här vad hon menade.
  Men som sagt, gårdagens Sverige var ingen sinekur för män, som jag påpekade för din första bok (du skall inte ändra lite i den?)
  Och när en utländsk besökare kom till Sverige på Karl den XII tid, slogs han av att det inte fanns män här, mer än gubbar.
  En sak till, när det gäller beskrivningen hur det är för kvinnor i tredje världen i dag, så fattas ALLTID en analys hur det är för männen! Märkligt, eller hur: (Men här finns en del)
  Även t.ex. slaveriet. Män är osynliggjorda på det planet, precis som i dagen Sverige!

 10. Lars I Says:

  Ja, ett mycket intressant program om Vasabygget men tyvärr är det som Pär säger att man numera har lärt sig att titta på svensk TV med ett filter där man försöker hitta kornen av sanning och bearbeta resten med fantasin för att gissa sig till verkligheten bakom. Vi förfasar oss över Pravda och skrattar åt Nordkoreansk TVs tårdrypande skildringar av ”den kära ledaren”, men man stelnar till när man upptäcker att vi i princip matas med samma halvsanningar, om än i light-variant i svenska media.
  En annan intressant uppgift i programmet om Vasa var att kvinnor kunde ”ärva” en titel efter sin man och att det var det sätt Hybertssons starka kvinna till maka fick ansvaret för Vasabygget. Bara som en reflektion, lite tillspetsat, skulle man möjligen kunna säga att det i så fall var ett tidigt exempel på ”könskvotering” med katastrofalt resultat. Den försämrade kvalitet som vi idag lider av i stor skala med den svenska förvridna ”jämställdhets”ambitionerna, som i själva verket är könsdiskriminering. Där 50-50 i könsfördelning är viktigare än 100 % kvalitet. Inom myndigheter och alla slags samhällsfunktioner med artificiell jämställdhet skapat kvinnlig dominans men där vi ser en sjunkande kvalitet.
  Hemtjänsten är det senaste på tapeten där en intensiv jakt pågår efter skyldiga, där man febrilt letar i alla vrår utom i den kategori som utfört det dåliga jobbet, nämligen den kvinnligt dominerade hemjänstpersonalen. Däremot har man hittat ett stort antal manliga skyldiga uppköpsansvariga som i sin enfald trodde sig få det man beställde.
  Det finns många kvinnor som gör ett strålande jobb i hemtjänsten, men när har man någonsin kunnat åtgärda de problem som finns genom att bekämpa symptomen och inte orsakerna, när orsakerna i detta fall har feministisk immunitet.

  ”Info”s länk i hans tidigare inlägg är f.ö intressant:
  http://nojesguiden.se/blogs/parisa/sveriges-maktigaste-kvinnor-2012-veckorevyn
  Alla dessa ”STARKA” och dugliga kvinnor som förtjänar ALLA attraktiva poster, inklusive styrelseuppdrag och nobelpris. Men som när det bättre passar är små, små hjälplösa varelser som behöver samhällets hjälp att ta sig dit.
  Det står i länken ”Hjälp, jag är alltid hungrig” och jag måste erkänna att jag i min tilltro till deras styrka och kapacitet ofta missbedömer den moderna svenska vita kvinnans vårdbehov.
  Får man fråga: hur det går med toalettbesöken ?
  Kanske någon feminist kan ge en verklighetsskildring av kvinnans hårda vardag ?

 11. Medborgare X Says:

  Pär!

  Samtidigt kan man fråga sig till vilken nytta man har att hålla fram att det var Henrik Hybertssons änka som ledde byggandet av Vasa. Sämre förebild kan väl knappast tänkas. Hon byggde ett fartyg som inte ens klarade av att segla ut ur Stockholm, utan sjönk så snart det kom en liten vindpust. Hon betalade inte de anställda som byggde fartyget och hon klarade inte av att leverera fartyget i tid och till den kostnad som var överenskommet.

  Som kvinnlig företagsledare kan hon därmed knappast sägas vara någon större förebild. Snarare tvärtom!

 12. urk Says:

  Pär när Vasa sjönk så skulle ju straff delas ut och straffen var inte jämställda. Kvinnan som hade ett större ansvar fick inte det straffet som hon skulle ha enligt reglerna på den tiden. redan då fanns det något som kallas kvinnorabatt i rättsväsendet.

 13. Chroni Says:

  Fast kvinnorna hade det inte så mycket svårare förr.

  Förr då la inte de onda patriarkatmännen sina pengar på hög, utan spenderade dem på familjer (dvs hustrur och barn).

  Feminismens officiella version är väl att de drack upp dem, eller gjorde onda patriarkat-saker.

 14. ParStrom Says:

  Hennes karl var den som ritade fartyget… Han har alltså skulden för att Wasa sjönk, hon har äran för att projektet fullföljdes. Och det var kungens fel att änkan inte hade pengar att betala de anställda. Så hon går fri.

 15. Jocke S Says:

  Enligt Vasamuseets guide så var orsaken till att båten sjönk, felaktig och för lite balast. Och det skedde ju förhör, men man hittade ingen skyldig.
  Det var ett eländigt liv på dess krigsfartyg, det förstår man på museet. Folk (ja män alltså, höll på att falla i fällan) blev både sjuka och tokiga, av fel mat osv, de sov på däcket utan madrass.
  Blev någon sårad så var barberaren den som amputerade…
  Så här har det varit särskilt för män i alla tider. Och krigen fortsätter ju, främst på grund av den lilla gruppen galna män.
  Som INTE är representativa för oss andra, men som utnyttjas för att generellt peka finger åt oss!

 16. Lasse Says:

  I gamla dokument kan man se att planerna ändrades under tiden Vasa byggdes. Således kan man inte belasta den som ritade fartyget från början.

  Enligt min bedömning är det alltså änkan och kungen som bär största skulden.

 17. Clabbe Says:

  Länk till programmet: http://svtplay.se/v/2658512/dokumentarfilm/vasa_1628_del_1 Ligger uppe till den 2 februari 2012.

 18. HL Says:

  Syftet med den statsfeministiskt dominerade media är mycket att sänka gillandet för män i stort.

  -Resultatet har blivit att manliga elever missgynnas.

  -Familjen splittras mer och mer kvinnor har mer eller mindre tappat förmågan att älska män undantag finns men trenden är tydlig.Radikalfeministerna hoppas starkt att familjer med barn mest ska bestå av lesbiska.

  – Män diskrimineras i rättsväsendet och värre lär det bli när allt fler kvinnor blir domare.Att några män ska tilldömas vårdnad är inte mycket att hoppas på med nuvarande känslosituation.Behåll nämdemännen då har i alla fall män en teoretisk chans i rättsväsendet.

 19. Hjo Says:

  Jocke S

  ”Och när en utländsk besökare kom till Sverige på Karl den XII tid, slogs han av att det inte fanns män här, mer än gubbar.
  En sak till, när det gäller beskrivningen hur det är för kvinnor i tredje världen i dag, så fattas ALLTID en analys hur det är för männen! Märkligt, eller hur: (Men här finns en del)”

  För att kungen roade sig med att slakta vår manliga befolkning i krig.

  Dessutom kan du tänka dig den skam en man måste känt från KVINNOR om han vägrade. Bilden av mannen som en nolla för att han vägrar vara en ”riddare” lever än idag. Hos män och hos kvinnor och feminismen tjänar grovt på den idag och unga kvinnor tjänar grovt på det.

  Ridderlighet. Usch.

 20. Michaël Lehman Says:

  [quote]”Jämställdisten lägger pussel”[/quote]

  Som sagt: [i]ekvivalisten[/i]!

 21. Ullis Says:

  Att det skulle vara en kvinna som byggde är ju bara en felaktig vinkling för att lyfta fram förebilder för tjejer. Att inte ens DU så igenom det?

  Kvinnor var omyndiga på 1600talet. Det fanns bara ETT sätt för en kvinna att bli myndig: Det var om hon blev änka. Den som fått jobbet att bytgga Wasa dog under byggets gång och DÅ, men föst DÅ, fick hans fru vara med eftersom hon visste hur allt var planerat.

  Det är först 1810!!! som OGIFTA-kvinnor får möjlighet att ansöka om att bli mydniga i Sverige

  Sign. urk; Vadå straffrabbatt för kvinnor under 1600talet? Straffa omyndigförklarade? För att kräva att någon ska ta ansvar för sina handlingar måste ju den personen kunna bestämma över sitt eget liv dvs vara myndig att fatta egna beslut. Det rätten hade inte kvinnor förr.

  Visst var det tuffa tider förr. Adelsmän hade det naturligtvis lättare än fattiga arbetare. Men även ett fattig sjuk arbetslös hemlös arbetare sjuk arbetare hade laglig rätt att slå sin fru samt bestämma över henne och alla hennes tillgångar. Han ägde henne!

 22. Ullis Says:

  Tillägg:
  Det är först 1921 som alla kvinnor, även gifta, i Sverige blir myndiga.
  NITTONHUDRA TJUGOETT!!!!
  Det är alltså MINDRE än 100 år sen kvinnor blev myndiga i Sverige.

 23. Lars I Says:

  @Ullis,
  och fortfarande år 2011, TJUGO HUNDRA ÄLVA, är det männen som får ta ansvar för de riskfyllda och skitiga jobben men blir omyndigförklarade i vårdnadstvister.
  Medan den moderna vita svenska kvinnan med feminismens ”hjälp” förvandlats till hjälplösa och egotrippade barnrumpor som snarare försöker bevisa att kvinnors rösträtten var ett misstag.

 24. Mullah Krekar Says:

  Jag tycker inte att feminister ska få rösta. Feminismen borde förbjudas / terrorstämplas eftersom den bygger på hat.

 25. ninnitokan Says:

  Ullis:
  Jag upplevde varken 1600-talet eller 1921. Gjorde du? Men jag upplever nutid, då du och dina meningsfränder jobbar hårt för att tvinga på oss kvinnor offerkoftor. Ta av dig den du med! Det mår du mycket bättre av.
  Jag ser även diskrimineringen av männen i nutid. Det bekymrar mig, vad som hände 1921 är historia.

 26. Jocke S Says:

  Dessutom vinklar Ullis, som vanligt!

 27. Joel Bergqvist Says:

  Ullis, att överleva omyndig eller dö mycket tidigare myndig, vad väljer du?

 28. Lars I Says:

  @minitokan,
  en eloge till din klarsyn och ditt mod att ifrågasätta dina påtvingade feministiska ”beskyddare” och bevisa att det fortfarande finns rester kvar av den gamla stammen av starka kvinnor, värda inte bara rösträtt utan också respekt. Den ömsesdidiga respekt som både män och kvinnor är värda och som är själva förutsättningen för ett samhälle att överleva.

 29. UNDRANDE Says:

  ParStrom säger:
  28 december 2011 kl. 10:00
  ”Info:
  Enligt SVT var det skeppsbyggmästare Henrik Hybertssons hustru som tog över ledningen av bygget när han dog. Hon var så tuff att hon konfronterade kungen personligen för att kräva att staten betalade för sig. De två (kung och hustru) stod med några meters mellanrum och stirrade ilsket på varandra. Det ser man i SVT-filmen.”

  Helt KLART! Absolut! Ingen tvekan om saken! Allt som visas på SVT måste ju vara sant. Förutom när de ifrågasätter dig (rätt så ofta faktiskt). DÅ ljuger de!

 30. Jerry Says:

  Angående dokumentären om Vasaskeppet. Tyckte den var bra men reagerade också över SVT:s ansträngda försök att få till jämställdhet. Var så uppenbart att det blev löjligt.

  En bit in i programmet tog Irritationen en annan vändning. Vilken skit han var, kungen på 1600-talet. Hotade bagarna med fängelsestraff om de inte bakade tillräckligt med bröd. Lät hugga ner flera tusen ekar och tvingade folk att slava i onödan för att bygga skepp till sin ära. Så mycket resurser och arbete bortkastat när allting sjönk ändå. Ett fiasko utan dess like och en studie i mänsklig dårskap.

  Gustav II Adolf stupade som bekant vid Lützen några år senare. De fann honom i leran, naken och bestulen på allt.

 31. Sex av sju kom aldrig hem igen – jämställdisten lägger pussel « GenusNytt Says:

  […] finner del 1 i serien här (det gick tre kvinnor på varje man i 1600-talets Stockholm). Det blogginlägget föranledde en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: