DN sprider manshat: ”Världen är 82 procent gubbig”

by


DN publicerar idag en intervju med Lina Thomsgård, som startat Rättviseförmedlingen. De har 30.000 medlemmar som hjälper till att ”ta fram experter som inte är män”, som DN uttrycker det, liksom experter som har ”annan bakgrund än svensk”.

Eftersom det handlar om positiv särbehandling – ur ett litet antal kvinnor (exempelvis helikopterpiloter) ska kvinnor ändå vaskas fram och exponeras på grund av sitt kön – rör det sig om en form av mansdiskriminering. Etniska svenskar blir också drabbade. Detta är typiskt för dagens PK-Sverige.

Thomsgård uttalar sig nedlåtande om män när hon svarar på DN:s ledande fråga ”Hur gubbig är världen?” Se svaret nedan:

”Världen är 82 procent gubbig, mätt i andelen manliga experter som uttalar sig i medier världen över. Det begränsar för alla, både för gubbarna och för oss andra. Vad fint det vore om medierna gav plats till andra än de 82 procenten, om vi slutade reproducera de här stereotyperna.”

Vad hon inte låtsas förstå är att de där 82 procent manliga experterna har kämpat sig till sin plats. De har inte fått den tilldelad i form av ett brev från Patriarkatet. Experterna har förmodligen i de flesta fall flera decenniers hårt och målmedvetet arbete bakom sig, med många uppoffringar, för att nå sin position. Och då ska de alltså berövas belöningen. Medan kvinnor, statistiskt sett, har prioriterat karriären lägre och istället lagt tid på att lära känna sina barn och andra verksamheter de har föredragit.

Rättviseförmedlingen ska nu se till att kvinnorna kan äta upp kakan och ändå ha den kvar. Hur rättvist är det?

Jag undrar också vad som ger Lina Thomsgård rätt att välja nedlåtande ord när hon talar om det manliga könet (”gubbe”)? Och varför hjälper DN till att sprida denna misandri (manshat)?

Det framgår i DN-artikeln att 31 procent av de där medlemmarna som tipsar Rättviseförmedlingen om kvinnor är män. Män som kämpar för kvinnor mot män. Det är märkligt. Vad är det egentligen som driver så många män i Sverige att gå till attack mot sitt eget kön?

Som så ofta när det gäller de mest högljudda mediafeministerna är Lina Thomsgård verkligen inte i någon underordnad position. Hon verkar tvärtom mycket framgångsrik. Förmodligen betydligt mera framgångsrik än de flesta män i Sverige.

Här är DN:s puff för intervjun på webbplatsens förstasida:

Tack för tipset, Rickard, Erik, Henrik och Tommy!

För övrigt: Män är värre drabbade av ensamhet än kvinnor, något som framgår i denna DN-artikel för den som noga läser tabellen till höger om själva artikeln. Jag har kopierat in den nedan. Tack för tipset, Sara!

Annonser

53 svar to “DN sprider manshat: ”Världen är 82 procent gubbig””

 1. Andreas Says:

  Tyvärr har även DI en notis om detta idag, där dom skriver att ”Hon gör världen mindre gubbig”.

 2. Jonna, ex-feminist Says:

  (O)rättviseförmedlingen sysslar väl med öppen mansdiskriminering?

 3. Daddys-Sverige (@DaddysSverige) Says:

  Kan det verkligen vara möjligt att män är värre drabbade än kvinnor av någonting? Nu åkte hakan i golvet…

  Vill för övrigt meddela att Nya Daddys-Sverige kommer att gå live den 1 Januari. Alla läsare av Genusnytt är förstås varmt välkomna,

 4. Tobias Says:

  DN har även skrivit en artikel ang. en kvinna i dalarna som häktats för våldtäkt mot en 16-årig pojke. Väldigt kort artikel, men dess form är mer än anmärkningsvärd! Första gången i mitt liv, någonsin, där jag läst en artikel om våldtäkt där media känt sig tvungen att motivera/förklara varför det blev häktning.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinna-haktad-for-valdtakt-mot-barn

 5. Flanders Says:

  I Rapportsårskrönika på SVT i inslag om den arabiska våren, säger speakerrösten något i stil med:
  ”Diktatorernas fall har startat med fredliga demonstrationer där ofta kvinnorna stått längst fram..”

 6. Jocke S Says:

  En kampanj mot det ständiga manshatet i Damens Nyheter vore på sin plats. Jag är kritisk mot en hel del här i världen, som ofta byggts upp av män, på gott och ont. Mem vilket kön kunde gjort det bättre, mer felfritt?
  Och att individuell manlig duglighet ständigt, dag för dag, vecka för vecka, år för år, stämplas som utelutande negativt i DN är ren könsfascism!
  Principiellt ser iaf jag ingen större skillnad mot den stämpling som skedde mot vissa grupper innan andra världskriget, i vissa länder…
  När det gäller ensamhet samma sak här – kvinnor får mer positiv uppmärksamhet och kärlek, från vaggan till graven.
  De har sluppit en del av den konkurrens inom sitt kön som är baksidan av manlig farmgång, beskriven ovan.
  Bojkotta könsrasistiska Damens Nyheter!

 7. Leif Says:

  Män är gubbar och stereotyper.
  I ett lyckligare samhälle, där gubbstereotypmännen trängts undan till de arbeten kvinnor inte vill ha, kan kvinnorna då utvecklas till stereotyper och kärringar, tro?

 8. Klas-Kristian Says:

  Varje gång jag läser om Lina Thomsgård och hennes gärning, eller ser någon av de otaliga hyllningarna av henne, tappar jag ytterligare lite av min tilltro till mänskligheten.

  Så länge folk som hon jobbar i medvind kan vi aldrig uppnå sann jämställdhet. Vi rör oss möjligen i sidled men aldrig någonsin framåt.

 9. Matte Says:

  Ta bort alla dumma gubbar så får vi se hur det går för samhället 🙂

  Sopberg på gatorna, ingen mat i affärerna och kaos i infrastrukturen månntro?

  Eller vänta…. Det är bara gubbarna som har fina jobb som ska maka på sig. Så var det ju, gubbarna som gör ”skitjobben” kan få vara kvar.

 10. GandalfGrå Says:

  Överallt där kvinnor ska in och gubbarna ska ut där ska också kraven sänkas för att få komma in till grötfatet eftersom de flesta kvinnor inte har samma förutsättningar varken fysiska läs”brandman” eller i tid mätt för att skaffa sig kunskaperna som krävs för att få kalla sig experter..!

  Vad resulterar detta till ….om man funderar ett tag på det så förstår man ganska snart att kvaliteten på experter, brandkår, poliskår m.m..försämras…jag menar det krävs ju inga raketforskare för att förstå logiken bakom det..!

  Alltså saker och ting blir sämre när kvinnor ska kvoteras in inte efter förtjänst utan för sitt köns skull…det kan inte vara rätt det måste även den mest radikala feminist inse…!

  Ett krav måste vara från oss oroliga samhällsmedborgare att detta kvoteringselände måste få ett slut..och det snarast innan vi får problem med brandsäkerhet och rättstrygghet…och felaktiga utsagor p.g.a dåligt expertiskunnande eller en politiserad ideologiskt indoktrinering för om vi skapar maktsrukturer byggda på könstillhörigheter…ja då får vi in människor som aldrig skulle gå emot handen som föder dem..dvs feminismens ideologi. Detta i sin tur leder naturligtvis till korporativism…och som ännu mer kommer försvåra vårt arbete för verklig jämställdhet…!

  //GandalfGrå

 11. Clabbe Says:

  Jag reagerar på att Rättviseförmedlingen bara söker kvinnor som ska kvoteras in till expertjobb i media och liknande. På samhällets botten, där män är i stor majoritet, söker inte Rättviseförmedlingen efter kvinnor. Detta fejkade Twitterkonto illustrerar saken:

  https://twitter.com/rattviseformed

 12. Anita von Zweigbergholzenbergenburger Says:

  Rättsviseförmedlingen kan ju också bli en räkmacka för barnamörderskan när den gärningskvinnan kommer ut efter avslutad psykvård.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14145069.ab
  Så de blir nog lite kärringrabatt på straffet där med.

 13. Info Says:

  I FÖRLJUGENHETENS SAMTID

  Ni ser här via länken nedan en smart, ung, medialt hyllad kvinna – slank, tjusig i ansiktet, skärpt, patriarkatets fiende och de stackars kvinnornas beskydderska. Tidigare i år analyserade hon det genuspolitiska läget så här:

  ”Jag tänker på det här med manlighet. Inte manlighet som i det biologiska könet utan som den sociala konstruktion det är, som i beteendemönster, förväntningar och identitet. – – –

  Känner en enorm frustration över manligheten som för tillfället förstör min natt. – För det är ett problem med manligheten idag. En manlighet som har så otroligt mycket prestige inbroderat så att allt bara exploderar. Sprängs. En manlighet som gör att det värsta du kan säga är att du ska våldta någons syster. En syster som blir en ägodel i ett fredagsbråk. En syster som symboliserar makt. Männen är förövarna. Kvinnorna offer. Jag skulle kunna radda upp upp 40.000 miljarder olika siffror som visar på mäns överrepresentation på fängelser, i konflikter, i slagsmål och så vidare och så vidare. Och vi accepterar den ordningen.”

  http://allehanda.se/start/kronikor/1.4242651-jag-alskar-multikulti-

  Sara Parkman studerar genusvetenskap (vad annars?). Men är det hela förklaringen?

  Får jag vara så fräck att jag länkar till en bild, som visar Sara Parkmans verkliga utseende? Som kanske också är en liten nyckel till förståelsen av hennes misandri:

  http://st.nu/noje/1.2665672-halla-dar-sara-parkman

 14. ninnitokan Says:

  Pär:
  Det framgår i DN-artikeln att 31 procent av de där medlemmarna som tipsar Rättviseförmedlingen om kvinnor är män. Män som kämpar för kvinnor mot män. Det är märkligt. Är PK-poäng så viktiga att det är motiverat att börja bekämpa sitt eget kön och motverka rättvisa?

  Det här är absolut inte konstigt, tycker jag. i 25 år har man kört på denna idiotin. Och man har lyckats byta ut våra könsroller.

  Medan våra könsroller tidigare skulle kunna kallas ”hemmafru/kvinnligt yrke” och ”försörjare”(förenklat såklart, könsrollerna innehåller mer än vad som täcks med ett ord.)

  Idag är kvinnans könsroll ”Karriär eller offerkofta”

  Mannens är svår att namnge på svenska det finns inget riktigt bra ord för att beskriva könsrollen(för er som kan teckenspråk finns det ett perfekt tecken: ”N-händer som pekar mot tak, kontakt vid öron,”hundöronen som läggs ner”-lydnad). EN bra man av idag håller mössan i handen, ber om ursäkt för ”sin kollektiva skuld” var helst den förs upp på tapeten. En riktigt god man gör allt han förmår för att gottgöra för ”sin kollektiva skuld”.

  Detta 31% samlar dels pk-poäng och gynnar så sin egen karriär, dels agerar dessa efter sin nya könsroll.

 15. Ulf Says:

  @Tobias,

  Jag tycker inte att notisen var konstig. Det är rimligt att de förklarar vilka omständigheter som gjorde att sex med en 16-åring rubricerades som våldtäkt.

 16. Jack Says:

  ”Rättsviseförmedlingen kan ju också bli en räkmacka för barnamörderskan när den gärningskvinnan kommer ut efter avslutad psykvård.”

  Intressant.

  Kvinnan föder barn, men ger det henne också rätt att döda?

  Merparten av alla småbarnsmord begås av kvinnor mot barn.

  Om svaret är nej, är det något vi bör motverka. Varför satsar inte regeringen på mansjourer som kan hjälpa till att utbilda om och förebygga kvinnors mord av barn? Det är internationellt välkänt problem med kvinnor att de ofta söker sig till barn. I detta kvinnliga vårdnadshavande begår kvinnor hemska handlingar mot barnet inklusive mord. Det borde ses som det grövsta brottet i samhället?

  Om det finns något barn som läser detta, vad anser du? Kvinnan föder barn, men ger det henne också rätt att döda?

  Kan vara en bra utgångspunkt för debatt om kön och föreställning i skolklasser kanske? Ska kvinnor ha rätt att döda barn eller borde något göras?

 17. Jocke K Says:

  @ Info

  Vart är länken med en slank, tjusig kvinna som du hänvisar till? Tror du missade att få med den.

 18. Ulf Says:

  Här en annan artikel om Thomsgård (det finns rätt många):

  http://www.vogue.it/en/people-are-talking-about/music-theatre-cinema/2011/11/lina-thomsgard-equalisters

  Jag noterar på hennes LinkedIn-sida. Hon började, enligt artikeln ovan, på EMI år 2000. Då var hon 22 år. Två år senare blev hon PR Manager? (åtminstone enligt LinkedIn, men det kan mycket väl vara så att hon var PR Manager när hon slutade, 6 år senare).

  Det finns för all del män som gör kometkarriär också, men speciellt i samband med Rättviseförmedlingen, kan man börja misstänka ett samband. Folk kommer alltså till Rättviseförmedligen för att de vill ha en kvinna med en viss kompetens.

  I spent much time in TV studios, and I could see every day the imbalance towards the male opinions. As a result, I started writing down a list of professional women and I gave it to the producers and casting directors that I met every day.

  Var det möjligen så att Thomsgård fick sina toppjobb mycket för att hon var en söt blond tjej, som för all del var tillräckligt duktig? Och aktiv feminist dessutom?

  Här gissar jag att hon skulle protestera, och säkert många andra å hennes vägnar. Jag har ingen egen kunskap om hennes kompetens. Å andra sidan har hon själv dragit igång en förmedlingstjänst där syftet inte är att hitta de bästa experterna, utan att till varje pris hitta en kvinna. Förstärker hon inte själv misstankarna om att hon själv haft stor nytta av glashissen?

  Jag blir ofta trött på att media, inte minst, återanvänder samma personer gång på gång, när de skall ha en expert av något slag. Det gäller såväl män som kvinnor. Jag gissar att en viktig orsak är att många experter i och för sig är kunniga inom sitt område, men gör sig inte så bra i TV eller i intervjuer. De få som passar i dramaturgin får återkomma närhelst man behöver en expert.

  Det är inte lätt att hitta rätt experter. Det finns många självutnämnda experter, och sådana som för all del är mycket kunniga, men inte nödvändigtvis rätt för uppdraget. För att kunna avgöra detta måste man göra en hel del utredningsjobb själv. Det största felet många gör är att man av lathet, eller okunskap, söker för snävt, bland bekanta, eller bland namnkunniga, utan att noga undersöka vad personen ifråga blivit känd för.

  Att vara expert är också tufft. Man måste stå för sina åsikter, och ta konsekvenserna om man tänkt fel. Man har sällan lyxen att kunna skylla ifrån sig på andra.

 19. vmm Says:

  Rättviseförmedlingen är bra om man vill ha en norsk, en tysk och en Bellman. Skämt åsido, vill man ha en kvinna, en kvinna med stort K eller ännu hellre Q (Quinna), som aldrig glömmer att hon är kvinna, hon representerar sitt kön, hon talar för sitt kön, hon är alltid först och främst Kvinna, ja då ska man kontakta Rättviseförmedlingen. Sedan kanske hon kan något annat också, men då är det den kvinnliga delen det hon kan. Är hon internetexpert så är hon expert på sociala medier och hur människor kommunicerar och framförallt hur dom känner när dom kommunicerar. 1or och 0or är så manligt och indelat i fack. Hon tänker brett och ur ett kvinnligt perspektiv. Det är ett glömt perspektiv. För det är kvinnligt och därmed förbisett.

  Precis på samma sätt har vi dom svartas perspektiv. Dom som står för det spontana. Det perspektiv där man lever i nuet och där man inte tänker på imorgon. Glädjen, dansen, musiken. Rytmen. Ja, det svarta perspektivet. Det perspektivet får inte komma fram i det trista tråkiga vita medelåldersmannaperspektivet. Vita, medelålders män som står för allt annat som inte det kvinnliga och svarta är. Tråkighet, planering, fokusering, långsiktighet… ja, ni vet ju hur vita, medelålders män är. Precis som ni vet hur kvinnor och svarta är.

  Så JÄTTEBRA att Rättviseförmedlingen finns och kan styra upp det här så att det blir lite balans mellan alla sorters människor!

  Nu var det slutironiserat. Jag tycker, som jag hoppas ni förstår, att det här är katastrofalt. Det cementerar uppfattningen om att vi ska placeras in i olika fack utefter kön, hudfärg osv. ”Om vi har en man som expert så måste vi ha en kvinna som expert också för att få balans” är ett monumentalt feltänk som förstör alla ambitioner att vi alla ska ses som just människor oavsett vårt kön eller hudfärg. När detta sker med motivering att det är av jämställdhetsskäl eller antirasismskäl så blir det så vansinnigt att jag måste ta mig för pannan. Det är en skymf, ett hån, mot all strävan för jämställdhet och ickerasism. Och dom som står bakom Rättviseförmedlingen begriper inte alls vad dom är med och ställer till med… Suck.

 20. jonas Says:

  Jag är glad att jag befinner mig utomlands och kan skratta åt lilleputtlandets energiska förlöjligande

 21. vmm Says:

  Jag känner inte Lina Thomsgård (har aldrig träffat henne) men är faktiskt vän med en av hennes vänner. Så jag ligger väl i utkanten av hennes bekantskapskrets om man ska snacka Facebook.

 22. Stig Yngve Says:

  Dagens Nyheters bedriver, precis som många andra, inom press, radio och TV av populism. Och skall man vara inne i media-Sverige då gäller det att vara mans- och Sverigehatare. Dvs politisk korrekt. Problemet som jag upplever är hur svårt, ja nästan omöjligt, att framföra synpunkter på artiklar eller program som skrivits eller visats, eftersom de ansvariga upplever det som kritik. Jag har prenumenerat på DN sedan 1975. I mer än trettio år har jag, med undantag för några år på 1990-talet, betalat för en tidning som jag då upplevde som väldigt bra. Bra nyhetsrapportering, bra allmän rapportering och även bra som rikstäckande tidning. Men numera tycker jag, och flera med mej, att DN har tappat sin trovärdighet som Sveriges rikstidning. Man selekterar oerhört politiskt i insändarskrivelserna. Jag har ställt ett flertal mail till DN. Bl.a till Gunilla Herlitz, Erik Helmersson, Johan Croneman och även ett flertal artikelförfattare. Endast Erik H svarade. Det gällde då dom bekanta semlorna som ett daghem på Gotland bara gett till flickorna medan pojkarna fick hårt bröd. Detta tyckte Erik H var ett bra sätt att visa på de orättvisor som flickor utsätts för?
  Tyvärr så har jag tröttnat på DN så därför upphörde min prenumeration den 28 dec. Jag hoppas att alla som prenumerera eller köper lösnummer av DN slutar med detta. En sådan aktion kommer att märkas på deras redaktion. För vi ”svenska gubbar”, är trots allt en stor och viktig faktor i DN:s ekonomi. Som exempel kan nämnas Aftonbladet och Sydsvenska där stora uppsägningar håller på att verkställas.

 23. Gonzo Says:

  Jag hoppas att hon hittar experter som inte är feminister eller som gått i genusskolan.

  Visst kan det behövas fler kvinnliga experter, många av dom manliga gubbarna tex Claes Borgström har gått i genusskola och gör allt som står i sin makt för att få bli tuppen bland feministerna i hönsgården

 24. Lorem Ipsum Says:

  @vmm, vart lite Lassie-varning där 🙂

 25. Penumbra Says:

  Jag kan bara upprepa det jag skrev igår: Dags att lära sig skilja mellan de rättvisa jämställdhetsreformerna och de orättvisa. Fram till nu har alla feministiska reformer betraktats som rättvisa, per definition.

  En rättvis reform mot diskriminering resulterar inte i att en annan grupp diskrimineras. Exempel på rättvisa feministiska reformer är kvinnlig rösträtt eller skolutbildning för flickor. De är rättvisa därför att de inte sker på bekostnad av den andra gruppen, dvs männen eller pojkarna. Att kvinnor får rösta innebär inte att vissa män förlorar sin rösträtt.

  Man kan inte säga desamma i det här fallet då man uppenbarligen gynnar kvinnor och invandrare på bekostnad av svenska män. Detta är orättvisst, ojämlikt och en ren diskriminering av praktiskt taget halva befolkningen.

  Att sådant få försiggå, oifrågasatt av både media och politiker, säger mer om dagens media och politiker än feministerna själva. Men som jag redan har skrivit (här: https://genusnytt.wordpress.com/2011/12/28/bara-tre-gubbar-kvar-pa-topplistan-att-atgarda/) – vår media och våra politiker har förvandlat Sverige till ett enda stort socialt experiment och dessa naiva stackare tror, på fullt allvar, att Sverige kan bli ett exempel för resten av världen att ta efter.. 🙂

 26. Hjalmar Says:

  @Stig Yngve 13:02

  Ja, gammelmedia kommer få ett hårt uppvaknande…
  Det är inte få mångåriga prenumeranter som tröttnat på mansföraktet, och övrig pk-dynga. Jag tänker inte göda gammelmedia igen, av mig så får de bara långfingret!

  ”Som exempel kan nämnas Aftonbladet och Sydsvenska där stora uppsägningar håller på att verkställas.” Ja, och det känns…bra. 🙂

 27. danne Says:

  så har ännu en julafton passerat utan att jag fått det efterlängtade brevet från Patriarkatet.

  ni vet det där mytomspunna som inleds med ”käre man,i din egenskap av snoppbärare är nu tiden kommen för ett glassigt styrelseuppdrag”.

  blir till att härda ut ett år till på diverse byggen där inga kvinnor nånsin krävt att bli inkvoterade.

  nåväl,2012 så räknar jag kallt med att Patriarkatet hör av sig!

 28. DN= Slidriddare Says:

  Varför ställer hon inte sin plats till förfogande åt en invandrarkvinna kan man fråga sig?

  ALLTID är det vita priviligierade svenska tjejer som står där och är kaxiga och pratar om gubbar. ALLTID.

 29. Penumbra Says:

  @Info

  Det råder delade meningar men om man som jag definierar abort som mord på ett, visserligen ofött men dock, barn så står kvinnorna i Sverige för de värsta massmorden genom tiderna i svensk historia, eftersom det handlar om 35-38.000 aborter om året! Kvinnorna är de skyldiga även om männen har sin del i problemet. Det beror på att beslutet om abort är helt och hållet kvinnans där mannen inte har något att säga till om, juridiskt.

  Att med detta facit komma och gnälla om att männen är överrepresenterade i fängelserna framstår som patetiskt. Den fria abortlagen, som ju bär skulden, är feministernas krav från början och deras käraste lag. Den blir det sista de kommer att ge upp innan de försvinner på historiens soptipp.

 30. Penumbra Says:

  P.S. Ska vi prata fängelser så är invandrare överrepresenterade, procentuellt, men sådan fakta uteblir när fascistfeministerna bedriver sina propagandakampanjer. Baraq det som passar dem för stunden kommer fram. Hur orkar de gå upp på morgonen och se sig själva i spegeln? Det är en gåta för mig. D.S.

 31. DN= Slidriddare Says:

  Är det någon som vet om hon är ihop med en kille som tjänar mer än henne? Vore kul att se om hon själv är en av de där tjejerna som bidrar till patriarkatet.

 32. M Says:

  Enligt det du skriver i inlägget i övrigt är det männen själva som valt sin ensamhet.

 33. Arne Says:

  Här kommer en artikel som går lite i samma tema + en äkligt PK journalist.

  http://www.ingenjoren.se/2011/12/genuskritik-mot-sveriges-ingenjorer/

  /Arne

 34. Jocke S Says:

  Att ”världen är 82% gubbig”, lär väl den där Thomsgård knappast kunna göra mycket åt. Dessutom bör man väl ändå göra avdrag med 50%- enheter, om hon inte som SCUM vill utrota mannan som kön!?
  Att hon själv stackarna är 100% feminist, borde hon dock göra något åt…
  För DN återstår nog inte mycket hopp, man kan kanske hoppas på Expressen-effekten på sikt, som rasade i upplaga när den gick in för 100% dagligt skitsnack om män.
  För min del har jag sedan länge avvisat deras telefonförsäljare, öppet med antifeministargumentet.

 35. Ulf Says:

  @Arne,

  Ja, den var ju klockren. Man tycker alltså att en jämställd fördelning av föreläsare inom teknik är 50/50… Arrangören hade dock mage att kräva att man skulle kvalitetskolla föreläsarna innan man anlitade dem, när man nu skakat fram 100 namn efter att efterlyst: ”kvinnor som kan något om teknik” (ok, han var lite mer specifik i artikeln)

  I uppropet hade Frostberg inte varit riktigt ärlig heller.

  Därför kommer panelen enbart att bestå av män.

  Panelen bestod av en man!

  Han presterade alltså en lista på 100 kvinnor. Hade han också kollat att all kunde med kort varsel? Hur mycket de ville ha betalt? Jag kan förstå om arrangören backade om det bara var en lista av namn på personer som inte ännu blivit kontaktade.

  Det är många saker som normalt påverkar valet av föreläsare, och när man vägt in alla faktorer brukar det vara väl så svårt att få ihop en lista av spännande föreläsare alldeles oavsett kön.

 36. Sofie Says:

  ”Det framgår i DN-artikeln att 31 procent av de där medlemmarna som tipsar Rättviseförmedlingen om kvinnor är män. Män som kämpar för kvinnor mot män. Det är märkligt. Vad är det egentligen som driver så många män i Sverige att gå till attack mot sitt eget kön?”

  Men det handlar väll inte om Kvinnor mot män? Det handlar väll om Individ för individ!?! Kvinnor för kvinnor, kvinnor för män, män för män och män för kvinnor?!

  Jag tror inte att de där 82% ”gubbarna” inte har kämpat sig till sin plats och sin position, men det finns nog en hand full andra män och kvinnor som också skulle kunna platsa och definitivt kämpa sig upp. Men samma sak som den andre handen full av män så har samhället inget förtroende för dem då de är fällda för brott och den andra handen full kvinnor bara råkade vara kvinnor och inte den del av samhället (männen) som vunnit förtroende genom århundraden av att styra och bygga samhället då de samtidigt underminerat kvinnas roll i samhället.

  Jag tror alltså att det består av 82% ”gubbar” för att samhället har byggts till stor del av män och mycket lever kvar idag om att samhället känner större tilltro till en man än en kvinna för att det är något vi vet. Oavsätt om en kvinna och en man skulle tävla om samma specialistposition skulle förmodligen en majoritet av samhället känna större tilltro till mannen. Det roliga är också för att det förväntas också att mannen ska ha större tilltro till sig själv än kvinnan.

  Jag säger inte att det är katastrof eller tragiskt…. Det är vad det är men ser man inte eller förstår grunden till för varför vi lever som vi gör idag, kan man inte förstå vart det är vi vill komma.

  Och så länge som det ses som en kamp mellan män och kvinnor kommer samhället att förlora fighten.

  Jag uppfattar det som mycket gnäll på den här sidan om att det ena och det tredje är oroväckande för att det inte uppmärksammas att män inte har det bra men att kvinnor har det så förbannat dåligt. ”Hade det varit kvinnor hade det låtit så här”…..
  Ser ni inte vad det beror på? Män pratar inte ut, män vågar inte stå upp för att de känner sig orättvist behandlad? Ursäkta, jag menar vissa män. Män ska ju vara män eller hur?

  Om nu män tillexempel tar sitt liv i större utsträckning än kvinnor, ta upp frågan på riktigt och gör något åt saken! Hitta orsaken och sedan hitta ett forum för män där de kan uttrycka känslor och få stöd, där de inte behöver känna sig som mindre manlig. Kanske vi behöver börja i skolorna där vi lär våra pojkar att det är okej att uttrycka sig och prata om vad som helst? Kanske är det dags att se till det motsatta könet för att se vad det är jag som individ också skulle ha användning av och börja anamma det?! Och kanske man inte behöver vända sig ”ända” bort till det motsatta könet för att hitta ett sätt jag skulle vilja anamma för att förbättra min ställning på jobbet, i skolan eller i samhället… Kanske är det personen som sitter bredvid mig av samma kön…. Det är inte en kamp mellan män och kvinnor, det är en kamp om individuella individer som försöker må bra och hitta sig själv, oasätt vilket kön dem har mellan sina ben.

  Och om det nu skulle underlätta för Mia att nå sin position som specialist om världen ändrade inställning mot henne och litade lika mycket på hennes utbildning som på Oskars så är det väll självklart att Mia kommer att ta upp kampen om sin lycka och dröm om att vara specialist inom det område som hon brinner för. Eller? Handlar inte allt om självförverkligande?

 37. Medborgare X Says:

  Rättviseförmedlingen = Räkmackeförmedlingen

 38. Jack Says:

  Medborgare X

  Det är en traditionell fruntimmersförmedling som nu riktar sig till arbetsgivare istället för privatpersoner. Genom denna förändring ökar kanske chansen att kvinnan får en ekonomisk trygghet och status som tidigare fanns i äktenskap. Detta förutsatt att arbetsgivaren klarar av att betala för sig.

 39. Matte Says:

  @Sofie

  Du är inne på att anpassa pojkarna efter skolan, där vi ska lära pojkarna att visa känslor som flickor.

  Jag säger, anpassa istället skolan efter pojkar och deras sätt att uttrycka känslor. Det blir liksom bättre då.

 40. Pingu Says:

  Jag tycker faktiskt all den här totala kritiken mot Rättviseförmedlingen är lite märkligt. Jag menar, det borde väl inte vara så kontroversiellt att alla mäniskor ska ha möjlighet att synas i paneler eller bolibompa eller vad det nu kan vara. Om ett företag eller en förening tycker att de vill blanda upp lite bland deltagarna eller föreläsarna så är det väl inget fel med det. Det handlar ju faktiskt om individer som har en likvärdig kompetens. Och mig veterligen så har Rättviseförmedlingen hjälpt till att hitta män också när det har varit det man är ute efter. Rättviseförmedlingen tillhandahåller en tjänst som en del gillar, inte konstigare än så.

 41. Sofie Says:

  @ Matte
  Jag ser att det skulle vara bästa lösningen på tillexempel självmordssiffrorna som idag domineras av män. Matchokulturen är bra till viss del, det blir mer ”gjort och mindre snack” (jag generaliserar nu så ta allt med en klackspark) men jag tror tyvärr mycket känslor trycks bort och leder tyvärr till många av de negativa utgångar som vi ser idag. Men samtidigt är det viktigt att inte ha för stort självfokus innåt heller för du är det lätt att man förstorar ett problem som kanske inte ens är så stort. Men jag kan ha fel att det kan vara anledningen till att många fler män tar sitt liv än kvinnor. Jag vill bara att det ska vara mer ok för alla att tycka och känna som man gör. Att det inte förväntas att man ska vara på ett visst sätt på grund av sitt kön. Jag går inte på någon forskning alls men min övertygelse säger mig att många män tar sitt liv för att de inte lever upp till sina egna ideal och deras upplevda omgivnings förväntningar… Det är inte en kvinno eller en mans fråga det är en självkänslofråga i min aspekt. Därför är känslor viktiga för alla mänskliga.

  Människor måste våga leva med besvikels från sig själv och sin omgivning… Det är ok. Och detta är en känsla… så något bör vi lära våra pojkar angående detta. Vilket jag dock tror vi är bättre på idag men bara för att det är bättre betyder inte det att det är bra.

 42. Ulf Says:

  @Sofie,

  Hela grejen med jämställdism var just att jämställdhet borde handla om lika förutsättningar för alla individer, män som kvinnor. Men mycket av den här bloggen handlar om att visa hur det vi ser idag mest handlar om en ensidig kampanj att lyfta fram kvinnor på mäns bekostnad.

  Det du missar är att det bakom de där männen som når (synliga) maktpositioner finns massor av män som är mycket duktiga, och har bra karriärer; de har bara av olika skäl (slumpen, specifika svagheter, egna val, el dyl) inte fått chansen att kliva upp det där sista steget. De är inte nödvändigtvis diskriminerade, men konkurrensen är stenhård för de (kvinnor som män) som måste ta sig fram på egna meriter.

  Kvinnor spelar ofta ut diskrimineringskortet, och du antyder ju också att ‘Mia’ tappar sugen för att omgivningen inte stöttar henne tillräckligt. Det tycks alltid vara ok att skylla egna tillkortakommanden på andra, om man är kvinna.

  Precis som män i årtionden tränats att se hur de omedvetet diskriminerar kvinnor, behöver kvinnor nu få upp ögonen för att pendeln svängt över åt andra hållet.

 43. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det spelar ju ingen roll om gubbarna har kämpat och offrat sina privatliv till förmån för sina karriärer. Det ska ändå vara minst 50% kvinnor överallt. Annars är det gubbigt och kvinnoförtyck. Det förstår vi i Sverige. Varför skulle man någonsin välja en gubbe, när det finns duktiga kvinnor?

 44. Ulf Says:

  @Pingu,

  Det stämmer att man några få gånger satt ihop listor med män, t.ex. denna:

  http://rattviseformedlingen.se/lista/svensklarare-en-lista-med-folk-som-kan-prata-om-lararrollen

  Inget fel i sig att erbjuda en tjänst som efterfrågas – det finns massor av olika kompetensförmedlingsnätverk idag, och många är nischade, men om man marknadsför sig som idealist är det ett svagt argument att gömma sig bakom.

  Thomsgård själv nådde ett toppjobb i en mansdominerad bransch vid 25 års ålder, två år efter att hon börjat på firman. Ändå är hon tydligen ”arg” över att hon blivit orättvist behandlad. Är hon en typisk kapitalist, som tar sig fram genom att utnyttja trender och fördomar, så kunde hon knappast lyckas bättre.

  Det känns som om det vore ärligare att säga att ”just nu är det enorm efterfrågan på kvinnor i olika sammanhang, och jag kände att jag hade en bra ide om hur jag skulle kunna tillfredsställa det behovet”.

  Hon säger f.ö. själv:

  –Det finns en miljon perspektiv – kön, klass, bakgrund – som påverkar människors möjligheter att göra vad de vill. Men kön är det jag kan. Det är de orättvisor som har gjort mig förbannad. Det är där jag hämtar min energi. Men jag inser att det är ett perspektiv, att det till exempel kan vara så att gruppen män med utländsk bakgrund befinner sig under de kvinnor jag lyfter fram.

  Det är lätt att vara aktivist i medvind…

 45. Joakim Says:

  Hur många här satsar sina marker på att Lina Thomsgård blev kvoterad till sin framgång?

  (Med det sagt inget ont om kvinnor som inte är antijämställdister).

 46. Sigfrid Says:

  Eftersom jag tillhör en av ”gubbarna” som dyker upp i tv-soffor och liknande med mitt tyckande så beror det främst på att ingen k kvinna hittills ansett det mödan värt att sätta sig in i det specialområde där jag är verksam. De kvinnliga opinionsbildare som försöker ringer mig för att veta vad som händer och få en förklaring. Lathet eller gubbvälde?

 47. Stig Yngve Says:

  @sofie
  Du skriver om mäns självmord. Ett skitproblem för dej som är kvinna. Nu råkar det vara så att fler män än kvinnor begår självmord. Ett förhållande som tyvärr blir allt tydligare. Du menar; -”Ryck upp er grabbar och gör någonting åt saken. Prata känslor.” Vänd på problemet att fler kvinnor än män skulle begå självmord. Då skulle samhället reagera. Utredningar skulle tillsättas. Soffprogrammen i TV skulle debattera för att hitta syndabockar. Naturligtvis skulle det vara männens fel. F.ö tycker jag att du eller någon annan inte skall diskutera ett så allvarligt ämne med så lite kunskaper. Det river bara upp sår. Oavsett om det är en pojke eller flicka som begår självmord. F. ö kan jag upplysa dej om att självmord bland unga pojkar, 13-15 år, tyvärr är mycket vanliga.

 48. Lasse Says:

  @Sofie skriver

  ”Jag ser att det skulle vara bästa lösningen på tillexempel självmordssiffrorna som idag domineras av män. Matchokulturen är bra till viss del, det blir mer ”gjort och mindre snack” (jag generaliserar nu så ta allt med en klackspark) men jag tror tyvärr mycket känslor trycks bort och leder tyvärr till många av de negativa utgångar som vi ser idag”

  Har tyvärr personlig erfarenhet av flera män som tagit självmord och har ingenting med att vara ”macho”.

  Det handlar om att män inte på långa vägar har samma skattefinansierade skyddsnät som kvinnor. Finns ca 200 organisationer dit kvinnor kan vända sig för hjälp men det finns bara ca 20 organisationer (icke skattefinansierat) dit män kan vända sig.

  Det handlar om att samhället sätter en sådan press på män att de ibland inte finner någon annan utväg. Nu är kvinnor på väg att ge sig in i samma tävlan om karriär, konkurrens, risktagande etc. och mycket riktigt blir det ett bryskt uppvaknande för många (finns självklart flera undantag) kvinnor som glidit på en räkmacka.

  Det handlar mycket om falska anmälningar från kvinnor när det gäller våldtäkt, misshandel etc. Det handlar om vårdnadstvister där män inte har några chanser överhuvudtaget.

  Det handlar om kvinnors sexuella makt, där män har betydligt svårare att hitta en partner när de passerat en viss ålder.

  Huvuddelen av Sveriges uteliggare är män och jag tror inte man är uteliggare bara för att det är macho.

  ****************************

  Enligt samhället skall män klara sig själva, fast när det gäller kvinnor är det ett enormt curlande och fokus.

  Ska ge ett exempel sen är det läggdags.

  Varje år läggs det 30 miljarder kronor mer på kvinnors sjukskrivningar än på männens . En pilotstudie från Kolmårdens VC visade att kvinnor har långt mycket lättare än män att få sjukskrivning vid depression samt kronisk smärta.

 49. Lasse Says:

  Eller med andra ord

  Om samhället börjar lyssna på män kommer vi får ner antalet självmord avsevärt.

 50. Mikael Says:

  ”Vad är det egentligen som driver så många män i Sverige att gå till attack mot sitt eget kön?”

  Jag undrar detsamma och har funderat på detta länge. Antagligen för att de konstant bombarderas med osanningar och vinklingar från media. Sägs något tillräckligt många gånger så blir det en sanning (i alla fall för många).

  Det är så synd om kvinnor, de är så utsatta av män. Usch, alla män slår ju dom och våldtar. Alla män är svin som ska skäras upp. Det är sånt barnen i dagens skola får lära sig. Du som är tjej och kvinna ska fram, på männens bekostnad. Sånt tror man på till sist. Till om med jag skulle nog kunna bli hjärntvättat ifall jag inte hade förstånd nog att genomskåda falskheten som feminismen skapat.

 51. Ek Says:

  Off topic ——> http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14148413.ab

  Det är ingen som våldtar kvinnor så som påstås. Det den svenska / västerländska kvinnan uppfattar som våldtäkt är oftast bara beröring eller ren lögn som grundar sig på avundsjuka.

 52. Clabbe Says:

  Ulf > ”PR manager” är ingen chefstitel i musikbranschen.”Head of PR” eller ”PR director” är däremot chefstitlar.

 53. Ulf Says:

  @Clabbe,

  Tack för påpekandet. Det visste jag inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: