Sex av sju kom aldrig hem igen – jämställdisten lägger pussel

by

Här kommer del 2 i GenusNytts serie ”Jämställdisten lägger pussel”. Pusslet gäller de sätt på vilka män hade det sämre än kvinnor i historisk tid. Det är ju inget som gammelmedia, politiker och skolböcker brukar sätta strålkastarljus på precis. Kvinnors problem i historisk tid är däremot mycket väl belysta.

Du finner del 1 i serien här (det gick tre kvinnor på varje man i 1600-talets Stockholm). Det blogginlägget föranledde en jämställdist som läser GenusNytt att skicka in följande insändare, vilket alltså är del 2 i serien:

Hej Pär!

År 1980 visades i SVT en historisk serie av Hans Villius och Olle Häger med titeln ”1000 år. En svensk historia”. Ett av avsnitten är centrerat kring den svenska stormaktstiden, som brukar anges till perioden 1611 – 1718. Det var under den tiden Wasa byggdes.

En central del i berättelsen är de följder trettioåriga kriget får för de boende i hemmanet Andersvattnet i Bygdeå. På detta hemman lever tre bröder med sina familjer enligt följande:

1. Hans Andersson med hustru och tre söner
2. Nils Andersson med hustru, två söner och en dotter
3. Zackarias Andersson med fästmön Gunilla
4. Gunillas bror Jöns med hustru och en son

Under tiden från 1617 till 1638 skriver kronan ut sju knektar från detta hemman. Av tio tillgängliga manspersoner skriver man alltså ut sju till krigstjänst!!!

Endast en av de sju återvänder levande hem! Endast en!

Under nio år av det trettioåriga kriget förlorade Sverige 50.000 män. Det skulle, när serien producerades ha motsvarat 400.000 man, eftersom Sveriges befolkning vid den här tiden uppgick till ungefär en miljon. Tala om historiska orättvisor, som vi nutida män väl borde kräva kompensation för, eller?

Med vänlig hälsning

Leif

Jämställdisten lägger pussel

Behåll inte din bit

Skicka in det du vet till GenusNytt!

.

(Har någon formgivare lust att göra en bild med en affisch med den texten, i stil med originalaffischen överst?)

Annonser

26 svar to “Sex av sju kom aldrig hem igen – jämställdisten lägger pussel”

 1. Håkan Says:

  Idag skulle de nog istället fokusera på de fyra kvinnorna och det ANSVAR som de fick ta när männen drog ut i kriget. Naturligtvis skulle det vinklas som de (männen) villigt gjorde det för att undslippa ANSVARET!

 2. Jack Says:

  ”Tala om historiska orättvisor, som vi nutida män väl borde kräva kompensation för, eller?”

  Svaret är ja.

 3. ParStrom Says:

  Mot bakgrund av de feministiska kraven på kompensation för historiska oförrätter (verkliga eller påstådda) så känns det onekligen frestande att börja begära kompensation för manliga uppoffringar. I 1600-talets Stockholm gick det tre kvinnor på varje man, för att ta ett exempel. Det var för att så många män dog i farliga yrken, främst som båtsmän i och utom krig. Hur ska vi begära kompensation?

 4. Men@Work Says:

  Vad som behövs för att bekämpa genustyranniet: Manlig hederlighet och kämparanda… Samt hårt arbete…

 5. Valeria Says:

  Det finns många områden inom historien där mäns roll återges på ett lite missvisande sätt. Och man behöver inte göra några djupgrävningar för att upptäcka sådana fall. I läroböcker som används i högstadiet och gymnasiet får man exempelvis lära sig att bara fria män hade rösträtt i Aten. Detta är visserligen sant, men man borde rimligtvis vara bättre på att betona det faktum att en överväldigande majoritet av männen inte innefattades av detta privilegium. När frågan diskuteras i skolan så upplever åtminstone jag att man väljer att fokusera på stratifieringssytemet man-kvinna, inte på förhållandet mellan fri och slav, vilket annars är ett av de främsta kännetecknen för det antika samhället.

 6. lukas Says:

  Feministerna utgår ifrån att vi män tycker att det är kul med krig och förvärvsarbete. Utifrån detta perspektiv blir krig och arbete likställd med en hobby eller nöjet. Min sambo utgår ifrån samma perspektiv och räknar inte mitt förvärvsarbete som arbetsinsats.

 7. Håkan Says:

  Valeria du har verkligen rätt när du skriver ”rimligtvis vara bättre på att betona det faktum att en överväldigande majoritet av männen inte innefattades av detta privilegium.”

  I princip är det motsvarande dagens börsstyrelser en överväldigande majoritet av männen inte innefattades av detta privilegium. Ändå så klumpas alla dessa ihop med det lilla fåtalet som har privilegiet när man pratar om börsstyrelser och kvotering.

 8. Nicke 2 Says:

  Lucas

  ”Min sambo utgår ifrån samma perspektiv och räknar inte mitt förvärvsarbete som arbetsinsats.”

  Jag känner igen mig Lucas! Du tar upp en intressant sak. Man hör väldigt ofta i den allmänna debatten att är dags för männen att ta sitt fulla ansvar när det gäller det obetalda hemarbetet. Jag har däremot aldrig hört någon säga att det är dags att kvinnorna tar det fulla ansvaret för försörjningen av familjen. Det är ju en förutsättning för att män ens ska kunna ha en chans att fullt ut dela på hemsysslorna. Såvitt jag vet kan inte män klona sig och vara på jobbet och tjäna pengar till familjen och samtidigt utföra obetalt hemarbete.

 9. Dennis Says:

  Nicke2

  Icek att förglömma att det sägs att kvinnor oftare än män engagerar sig i ideellt arbete. Är det så konstigt när de helt enkelt har mer tid ? De tar ju inte ansvar för försörningen lika mycket som män.

 10. Andreas Says:

  @Lukas & @Nicke 2:

  Jag känner också igen mig och det är en starkt bidragande orsak till att jag sedan flera år tillbaka väljer att inte ha någon relation.

  Att göra karriär och samtidigt ta hand om barn är inte svårt. Det handlar om att fokusera, arbeta hårt och att ha sina prioriteringar rätt (alltid sätta sitt/sina barn i första rummet när jobb och privat ”krockar”). Men att göra karriär och samtidigt leva i en relation, där det även finns barn, är otroligt svårt. Visst är det märkligt?

  Som sagt; mäns insats på jobbet erkänns inte. Det får till konsekvens att män alltid beläggs med dåligt samvete: När en man kommer hem från jobbet har han inte gjort nytta för familjen utan istället har han skolkat från hemmet. När han kommer hem möts han därför med diverse klagomål, och sen ska han gottgöra sin frånvaro under kvällen. Hela skulden som byggts upp under dagen är svår att jobba bort på kvällen, och därför ackumuleras den över tid. Jag tror att många män tycker att detta är helt outhärdligt; successivt mår dom allt sämre, och tappar alltmer av sin självrespekt.

  Sverige gör anspråk på att vara ett av världens singeltätaste länder Bristen på ömsesidig respekt kombinerat med de alltför höga krav vi ställer på varandra i relationer, tror jag är starkt bidragande till detta.

 11. Erik Norén Says:

  Jag reagerar alltid när det blir prat om att männen skulle ”kräva ersättning” för att de tvingats ut i krig.
  Ja, det var något männen på den tiden tvingades till men det känns som att det skulle kunna bortförklaras med att krigen inte var defensiva och därför inte borde ha gjorts.
  Ett annat sätt att göra bortförklaringen skulle ju också kunna vara att mannen var underställd staten/monarken medan kvinnan var underställd mannen.
  Kort sagt känns det som att för att ett sådant krav skulle fylla sitt syfte (att illustrera det löjliga i det andra kravet) behöver vara mer rakt av motsvarande, det vill säga männen ska ha drabbats från kvinnor.

 12. Jack Says:

  Erik Norén,

  ”krig.
  Ja, det var något männen på den tiden tvingades till men det känns som att det skulle kunna bortförklaras med att krigen inte var defensiva och därför inte borde ha gjorts.”

  Dina känslor är inte så bra. De kommer inte att ge dig några resurser.

  Män var offer för samhället, men var det kvinnor som orsakade mäns tvång att bli soldater? Ja att kvinnor själva inte tog ett gevär dubblerade frekvensen för män. Men därutöver har kvinnor i många demokratier röstat fram krigsstartare, kvinnor röstade t ex fram Hitler, medan de stal mäns jobb.

  Därutöver är kvinnor upprätthållande av ordningen att män tvingas bli soldater genom sin röst, även i fredstid har soldatubildning stulit år från män, medan kvinnor kunnat ta arbetsplatser och arbeta för pengar.

  Därutöver finns ockå många kvinnliga statschefer eller högt uppsatta kvinnliga ledare som startat eller agiterat för krig. T ex hade vi en drottning i Sverige redan på 1300-talet som skickade ut män i strid, Drottning Margareta. Kvinno-tyrraniet är inget nytt.

  Har kvinnor idag en skuld alltså för sina förmödrar över hela världen? Och är det något män av idag ska kräva återgäldning för? Absolut. Det finns få saker som vore bättre för män idag.

  Hela historien har kvinnor krävt och skickat våra bröder och fädrer i krig, nu är det dags att kräva tillbaka och se till att kvinnorna börja bete sig på rätt sätt.

  – lagstiftning gällande kvinnors beteenden

  – Årlig utdelning från staten till män för historiska försyndelser emot dem

  – Vill också flika in att vi måste göra något åt kvinnors mord av småbarn. Varför satsar inte regeringen mer på att hindra detta?

 13. Nicke 2 Says:

  Andreas

  Mycket bra skrivet! Jag känner igen mig fullständigt i din beskrivning. Det är bedrövligt att det ska vara på det sättet. Att man jobbar heltid och kanske även en massa övertid allt för att familjen ska kunna äta, ha husrum och annat livsnödvändigt och så räknas inte detta utan precis som Du skriver räknas det som skolk. När jag kom hem från jobbet då jag levde med mina barns mamma så fick jag höra att ”vilan” var slut och nu måste jag minsann göra rätt för mig. Min ”vila” bestod i att arbeta på en arbetsplats där folk blev sjukskrivna på löpande band pga stressrelaterade problem uppkomna på det ”vilsamma” jobbet. Precis som du skriver så är detta förödande för ett förhållande. Vi män tappar självrespekten och då blir vi oattraktiva för kvinnorna. Naturligtvis har varje individ eget ansvar men det fråntar inte samhället dvs de som har makt på olika sätt i vårt samhälle t. ex. politiker, opinionsbildare har ett stort ansvar här. Ett ansvar de inte alls tar. Just nu vill alla ta billiga poäng som gynnar deras karriärer på att ensidigt utropa män som förtryckare och kvinnor som förtryckta. En så grovt förenklad bild av samhället skapar bara problem och som i slutändan vare sig män eller kvinnor tjänar på. Pär Ström har så rätt när han säger att det finns en obelyst sida av jämställdheten.

 14. Dennis Says:

  Jack
  På tal om att stävja beteenden hos kvinnor och män.

  Man kan ju titta på det här med att vissa kvinnor väljer att bli ihop med yrkeskriminella killar. Det beteendet borde man stävja tycker jag.

 15. Dennis Says:

  Genom lag.

  Tex om en kvinna blir ihop med en för polisen känd kriminell man så borde det finnas en nivå som man tar hänsyn till när samma kvinna söker bostadsbirdrag och sådana saker.

  Jag har pratat med många manliga vänner om detta. Vi undrar alla varför VI ska vara med och betala underhållsbidrag och liknande via skatter åt en kvinna som aktivt valt att gifta sig och skaffa barn med en man som aktivt ställer sig utanför lagen. Därmed gör hon också det.

 16. Jack Says:

  Dennis,

  Intressanta idéer, speciellt det där med ekonomiska styrmedel.

  Du känner kanske till vi idag styr kvinnors beteende i den utsträckning att vi/staten med våld och våldshot tar en miljon från män och ger till kvinnor i sociala transfereringar.

  Är vi nöjda med beteendet vi ser hos kvinnor eller behövs det ändring? Går det att förbättra, vad tycker vi?

 17. vmm Says:

  Men det var väl män som startat kriget. Och dom här männen från gården som det står om i inlägget dödades säkert av – män. Så vad är problemet?

  (sorry, jag skrev bara som det brukar låta när man påtalar att det inte varit räkmacka för män)

 18. Andreas Says:

  @ Nicke 2:

  Tack!

  Det tar ett tag att inse hur illa ställt det är när man är mitt i det. Och det tar även ett tag efteråt innan dimmorna skingras. Men sen kan man påbörja resan tillbaka till att må bra och vara rak i ryggen.

  Kännetecknande för situationen vi befinner oss i idag är att kvinnorna – med hjälp av det feministiska perspektivet inom media och politik – har krävt, och fått, mer än vad som är rimligt. Om män på en större skala börjar uppmärksamma detta, och även börjar agera på detta, så kan det bli mycket intressanta effekter i samhället. Kvinnor i Sverige åtnjuter idag många informella rättigheter som dom skulle tappa i ett jämlikt samhälle (ex. rätten att kräva 50/50 när det gäller arbete i hemmet, men samtidigt behålla tolkningsföreträde för allt som gäller familjen och hemmet). Om män tog sig i kragen och vågade utmana rådande dogmer, och det vardagliga förtrycket i hemmet, så skulle många kvinnor bli oroliga: Rent intellektuellt förstår dom ju det orättvisa och irrationella i sina krav (”Nu har du fått vila på jobbet, dags att göra lite nytta här hemma”). Dom bara fortsätter att gå på för att dom tillåts göra det. På så sätt bär männen själva ansvaret för utvecklingen.

  (…jag inser att jag är helt off topic för just det här blogginlägget, men det får gå ändå 🙂

 19. Dennis Says:

  Jack

  Ja jag tycker det. Den största kränkningen mot en demokrati är personer som väljer att ställa sig utanför lagen.

  Med ekonomiska styrmedel i den saken så försvårar man för kriminella män att ingå partnerskap. Därmed tvingar man lite in dom på en laglydig bana kan tyckas. Samma med kvinnan, hon tvingas tänka om och istället välja en laglydig man.

  Fördelarna väger här tyngre än nackdelarna.

 20. Dennis Says:

  Det ska defintivt vara så att beteenden som kränker andra människor ska kosta pengar. På samma sätt som en rånare åker fast och får sitt straff så ska partnern till förbrytaren, om det kan styrkas att hon/han hade kännedom om den kriminella livsstilen, också straffas ekonomiskt.

  Får man bort brudarna runt alla gangsterklubbar osv så blir det inte lika kul att vara i den branchen. Bruden som faller för scarface är i min värld precis lika skyldig till kriminellt beteende som scarface själv är.

 21. Mrs G Says:

  Fortsätt i samma anda! http://wp.me/p1uIV8-2nQ

  Mrs G

 22. Mikael Says:

  Det är lika synd om mannen idag i relation till den guldsits en kvinna har. Mannen får alltid slita som ett djur för att nå framgång. Kvinnan däremot gifter sig uppåt och rusar sen i höjden med bla äktenskapet som verktyg. Kvinnorna är av ungefär som parasiter. De suger blod ända tills värddjuret inte längre orkar och faller livlöst ned. Då förflyttar de sig till nästa och fortsätter suga.

  Mannen har inte denna möjlighet.

 23. Mikael Says:

  Vi hårt kämpade män som tagit Sverige till vad det är idag rent ekonomiskt får inget behålla. De få män som dock tagit sig framåt, ja de går då och gifter sig med en ung tjej som plötsligt är lika framgångsrik som honom. Ge mig exempel på manliga sol och vårare. Dom är inte många. Kvinnorna har detta beteende inbyggt i sig. Att ständigt åka snålskjuts på mäns framgångar. De kan göra så eftersom männen inte har slagit sig samman. Jag hoppas innerligt att männen snarast bildar en kartell för att stoppa denna fruktansvärda exploatering. Men inte lätt när feministerna har förbjudit män att ta för sig. Ta för sig på sitt sätt.

  Detta kallas då fruimport, att köpa en kvinna mm Ja, ni vet allt som blivit så fult idag och tom olagligt. Som man tvingas man till att konkurrera om kvinnor. De som tröttnar och”tar lagen i egna händer” döms eller bespottas.

 24. Micke Says:

  Jag uppmanar alla män att inte konkurrera. Importera istället en fru. Skaffa en icke-feministisk kvinna från tex något av följande länder:

  1. Baltikum
  2. Ryssland
  3. Thailand
  4. Filippinerna
  5. Kina

  Stödj fattiga kvinnor att få komma till Sverige. Ge dom en chans. Bojkotta den svenska feministiska kvinnan.

 25. Noterat Says:

  Läste i en tidning som heter Land utgiven av LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) Där skrevs om något som kallas spjutspetsföretag och presenterades den kommitte som skall utse ett sådant. Av sex ledamöter var fem kvinnor och en ensam man. Naturligtvis var ordföranden en kvinna.

 26. Nya resurser på Aktivarum och Presentation av Den Sjunde feministiska Myten « Aktivarum Says:

  […] Behåll inte din bit” som Pär Ström lanserat på Genusnytt. Historien bakom bilden var en  förfrågan om någon formgivare ville göra en affisch inspirerad av statens gamla ”varning för […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: