Plötsligt är genusperspektivet viktigast av allt igen

by

Jag har det senaste dygnet bloggat två gånger (här, här) om att media helt har struntat i att anlägga ett genusperspektiv på viktiga nyheter. Genusperspektivet har helt lyst med sin frånvaro. Det gällde dels statistik om arbetsplatsolyckor (där nästan alla som dör är män), dels statistik om trafikdödade (där tre gånger så många män som kvinnor dödas).

Nu är dock ordningen i gammelmedia återställd. Genusperspektivet är viktigast av allt. Top priority. Det gäller en nyhet från Kronofogden, som bland annat tas upp i en artikel i DN som upptar en hel sida i papperstidningen.

Vi får veta att nätshopping är en skuldfälla för ”unga kvinnor”. Kvinnovinklingen dominerar hela artikeln och därmed hela sidan. Rubriken går ut på att det är kvinnor som drabbas, och ingressen nämner kvinnor två gånger. Kvinnovinklingen fortsätter sedan i hela artikeltexten.

Bakgrunden är att Kronofogdemyndigheten har upptäckt att kvinnor runt 18-19 år som handlar på faktura är en stor och växande grupp bland deras skuldärenden. Det framgår dock inte hur stor gruppen är. Det framgår inte ens om det är fler kvinnor än män som drabbas – bara att ”unga kvinnor” är en stor och växande grupp.

Det är tydligen smink, kläder och andra skönhetsprodukter som lockar dessa unga kvinnor. De köper mer av sådant från internetbutiker än de har råd med.

Även Expressen, TV4 och SvD tar upp ovanstående nyhet – ”kvinnor drabbas av nätshopping” är temat.

Rapportering kring Kronofogden har en tradition av att bli kvinnovinklad i svenska medier. Här har jag tidigare bloggat om en DN-artikel som utmålade sms-lån som hamnar hos kronofogden till ett kvinnoproblem, trots att statistiken visade att lika många män som kvinnor var drabbade. DN trollade alltså fram ett kvinnoproblem ur en hatt.

Här har jag bloggat om något ännu värre – Aftonbladet skrev om sms-lån som en kvinnofälla (se bilden nedan) trots att de drabbade till 53 procent utgjordes av män. Män var alltså lite mer drabbade än kvinnor av denna så kallade kvinnofälla.

Här är lite tidigare exempel i gammelmedia på genusljug eller omotiverad kvinnovinkling av frågan om sms-lån som hamnar hos Kronofogden:

2010-02-09, ”Kvinnor fastnar i SMS-lånefällan

2010-02-03, ”Skuld och skam gör allt fler kvinnor till sms-lånare

2008-01-31, ”Sms-lån är den nya kvinnofällan

2009-08-28, ”Heidi ett offer – för snabba lån

Tack för tipset om dagen artikel, Leif, Mats, Sara och Björn!

Här har jag tidigare bloggat om Kronofogdemyndighetens specialsatsning på kvinnor – de ger särskild service åt kvinnor på sin webbplats.

31 svar to “Plötsligt är genusperspektivet viktigast av allt igen”

 1. Carl (@carlbren) Says:

  Gillar att kvinnor och tjejer alltid ”drabbas” av fällorna. 18-19 år innebär ju att man är myndig. Jag vet väl själv att man knappast är ett under av mognad men mognaden kommer av att just följderna av ens handlingar uppdagas. Jublar knappast över att många ramlar in hos kronofogden men vad händer med eget ansvar?
  Arbetsskador, sjukdomar och brott drabbas man av. Skulder, julstress eller varför inte bensinstopp är jobbigt men knappast något man drabbas av från blå himmel.

  /Carl, 25

 2. Jocke K Says:

  @ Carl

  Ja, kvinnor har ju inget eget ansvar när det gäller tex nätshopping. Det är ju inte deras fel att det finns så mycket produkter på nätet bara några klick bort som är omöjliga att motstå. De är drabbade offer.

  (obs, ironi)

 3. Hugo Says:

  Det är tydligt att media vill ge bilden av att kvinnor inte kan ta vara på sig själva. De menar kanske att det är dags med manliga förmyndare?

 4. Leif Says:

  Elisabet Hammar, Aptic AB, gör en totalsågning av kronofogdens
  återkommande larmrapporter om unga kvinnor och deras köp- och betalningsproblem under rubriken Statistiskt myndighetstrolleri:

  http://www.aptic.se/sv/News?showid=72

 5. Backlash Says:

  Kronofogden borde kanske sätta jämställdhetsmål för sina tillslag?

 6. Fantastiska Feministiska Fakta Says:

  Säg nu alla bara efter mig som en sådan där riktigt professionell, saklig och objektiv journalist:

  – Kvinnor och flickor är offer.

  – Män och pojkar är inte offer.

 7. knottx Says:

  Slopa kredit och betalkorten.
  Har man kontanter i plånboken så vet man när pengarna är slut och har större överblick.

 8. Anders Ekholm Says:

  Kanske är det dags att höja myndighetsåldern för kvinnor, om de är specifikt oansvariga?

 9. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Anders Ekholm

  Kvinnor är inte oansvariga. Tvärtom! Däremot är kvinnor oerhört drabbade, på grund av de osynliga strukturerna. Männen däremot glider fram på en räkmacka.

 10. Anders Ekholm Says:

  @Jämställdhetsfeministern

  Jag gillar din humor. 🙂

 11. Ritsurei Says:

  Hade jag varit kvinna så hade jag blivit mäkta förbannad på gulleduttandet samt offerrollen som automatiskt läggs på det kvinnliga könet när genusperspektiv tillämpas.

 12. Kristin Says:

  UNGA KVINNOR MISSGYNNADE- DUBBELT SÅ MÅNGA UNGA MÄN I KRONOFOGDENS REGISTER

  http://www.kronofogden.se/nyheterpressrum/statistik/barnochungdomar/2011.4.6fdde64a12cc4eee23080005056.html

  Antal män 18-25 år 26957 skuld 912 208 195 kr

  Antal kvinnor 18-25 år 13593 skuld 233 533 076 kr

 13. Ullis Says:

  Så det är bara när det gynnar män som tidningar ska ha ett genusperspektiv? Att det nästan enbart handlar om mäns perspektiv på livet överallt i media nlundar ni jämställdister för. Men när kvinnors problem tas upp då tas offerkoftan fram! Patetiskt är bara förnamnet!

 14. Maria Says:

  Elisabet Hammar skriver bra:
  ”Personligen tycker jag att Kronofogdens statistiktrollande solkar ner en viktig och angelägen uppgift. Jag ser hellre att man istället för att satsa skattepengar på att undersöka manligt och kvinnligt skulle hitta det som triggar individen att be om hjälp tidigare – att ringa skuld- och budgetrådgivningen, inkassobolaget, Banken eller en kanske en vän. Innan skulderna börjat skena. Eller så skulle Kronofogden kunna satsa på en storslagen mediekampanj för att avdramatisera begreppet ”överskuldsättning”. Införa positivt laddade ord och skrota offerkofte-uttryck som ”fast i skuldfällan”. Eller så skulle man kunna ta efter näringslivet och organisera en kår av ekonomiska mentorer som kan motivera och visa vägen till en ekonomi balans för den som behöver stöd och inte har det i sitt eget nätverk. Till exempel.

  Män är nämligen inte från Mars och Kvinnor är inte från Venus. Vi är alla unika individer. Med vår alldeles egna story. ”

  Hon skriver även att det är en enhet på 17 personer på Kronofogdemyndigheten som ska verka förebyggande som ligger bakom detta fokus på kvinnor och ungdomar, när det egentligen är män som till övervägande del har problem med skulder.

 15. Björn Says:

  Ullis säger: Så det är bara när det gynnar män som tidningar ska ha ett genusperspektiv? Att det nästan enbart handlar om mäns perspektiv på livet överallt i media nlundar ni jämställdister för. Men när kvinnors problem tas upp då tas offerkoftan fram! Patetiskt är bara förnamnet!

  Men Ullis, vem har på sig offerkoftan här egentligen?
  DN:s artikelförfattare tar ett starkt kvinnligt perspektiv på ett problem som drabbar unga (18-25) i största allmänhet, och, som vi kan se på fördelningen (som bekvämt nog inte tas upp i originalartikeln) i synnerhet unga MÄN. Män är mest ”drabbade” av att de tagit lån. Ändå så anses det vara en kvinnofälla. Anser du det vara hederlig journalistik?

  För att ett problem skall kunna kallas för ”kvinnofälla” måste det väl åtminsone vara ett problem som är unikt för kvinnor (och därmed kan anses ojämlikt). Nu drabbas ju bägge könen, alltså kan man inte med vildaste fantasi anse att detta är ett kvinnoproblem!

 16. Aktivarum Says:

  Leif:

  Mycket bra länk med Elisabet Hammar, big thanks, har redan sparat den på ”Nya Aktivarum” (i kategorin bloggar)

 17. Freja Says:

  Korrekt rubrik borde vara: ”Allt fler kvinnor hamnar i skuldfälla på grund av nätshopping”.

  Sen är man så j’vla dum så man shoppar för mer än vad man kan betala för oavsett kön så får man stå sitt kast, ”drabbad” är ju bara löjligt, är man dum i huvudet får man ta konsekvenserna precis som alla fårskallar i Lyxfällan som står och kliar sig i huvudet och undrar ”hur det kunde bli såhär”, man kräks av dumheten.

  Lyxproblem, ”shoppoholic” borde inte ens få finnas som ett uttryck, det används bara flitigt av människor som tycker att samhället ska stå för deras shopping, då gapar man nämligen ”sjukdom” och ”beroende”.

 18. km Says:

  Re Ullis:

  Min bild av med mediabevakningen är sådan här. Artiklar handlar:
  – Ofta om individer i media, som också råkar vara män.
  – Ganska ofta om individer, som också råkar vara kvinnor.
  – Sällan om män som grupp, och om det gör det sker det i negativ bemärkelse.
  – Mycket ofta om kvinnor som offer för den ena eller andra omständigheten.

  Att du, Ullis anser att det gynnar gruppen flickor och kvinnor, eller dig själv som individ, att i en mängd artiklar stämplas som offer, drabbad och med endast begränsad förmåga att själv kunna påverka ditt liv ser jag som väldigt tråkigt. I viss mån kanske tom. patetiskt. Men kanske är det också bekvämt.

 19. Medborgare X Says:

  Med tanke på alla områden i samhället som utgör kvinnofällor och att tydligen inte kvinnor själva klarar av att ta ansvar de beslut och de val de själva gör så kan man knappast låta bli att fundera på om det verkligen var så lämpligt att kvinnor fick allmän rösträtt 1919 (och därmed kunde delta i valet till den andra kammaren 1921).

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/01/02/en-sjunde-feministisk-myt-spracks/

  Om nu inte ens kvinnor klarar av att ta ansvar för de inköp de själva väljer att göra på nätet eller de bröstförstoringar som de själva väljer att utföra:

  https://genusnytt.wordpress.com/2012/01/01/kronikor-mans-fel-att-kvinnor-opererar-brosten/

  Hur ska då kvinnor kunna ta ansvar för att rösta? Skulle någon feminist vänligen kunna förklara det?

 20. Lorem Ipsum Says:

  Patriarkatet gillrar vidare. Står snart en kvinnofälla på varje ledig yta i Sverige.

 21. Man & Woman United Says:

  Ekon från 30talet

  Är det männens fel att kvinnor är skuldsatta? Jämför nazisternas ekonomiska kampanj mot judarna. Är det bara ett kön som är skuldsatta enligt kronofogden? Får manliga feminister hjälp av kronofogden? Mäns ekonomiska våld mot kvinnor är senaste propagandan i feminismens saudiarabien.
  Skiljde nazismen på rika och fattiga judar som orsak till utrotning?

  http://www.motalakvinnojour.se
   
  Länk till Riksorganisationen för kvinnojourer i Sverige (ROKS)
  ROKS
   

  Individ- och familjeomsorgen
  Du som blivit utsatt för våld hänvisas inte till någon telefontid utan kan när som helst under kontorstid vända dig till Individ- och familjeomsorgens reception.

  Att vara utsatt för våld i nära relationer
  Alla påverkas av att leva i våld. Övergrepp är konsekvent kränkande och samtidigt mycket oförutsägbara. Att vara utsatt för våld är att vara utsatt för brott. Vem som helst oavsett nationalitet, samhällsklass, utbildning kan bli utsatta för våld i nära relationer. #Förövaren(man ej kvinna) av brottet finns i alla samhällsklasser.(från klasskamp till könskamp)

  Ekonomiskt våld

  Kvinnan får inte skaffa eller behålla ett jobb eller t ex studera. Många kvinnor får inte ha egna pengar utan bara lite fickpengar. Detta leder till att kvinnan blir tvingad att be om pengar. Hon får inte heller veta hur familjens skulder och tillgångar ser ut. En del förövare sätter kvinnan i skuld genom att köpa saker i deras namn.

 22. Freja Says:

  Fast det är ju lite skillnad att bli utsatt för ekonomiskt våld som existerar och att shoppa som en idiot på nätet?

 23. Micke Says:

  Idag har jag skickat ett mail till actionaid med frågan hur jag kan bli fadder till en pojke i Indien( se reklam i tv hur de riktar in sig på tjejer i Indien). Väntar spänt på ett svar.

 24. UCA Says:

  Det är intressant att notera ur språklig synvinkel att när en feminist uttrycker sig om kvinnors situation brukar man föredra passiva verbformer; kvinnor drabbas, utsätts, objektifieras, etc. Fördomsfullt språk?

 25. Niklas Says:

  Det jag reagerade på när jag fick höra nyheten var kvinnocurlingen. Det sades att unga kvinnor förköper sig. Försätter sig i skuld brukar det annars heta men helt plötsligt hade alltså media och kronofogden en förlåtande stämma. Förköper sig…? Aldrig förut har jag hört uttrycket. Typiska problem / missgärningar som drabbar unga män borde och också benämnas på liknande sätt.

  Smaka på ordet igen —–> Förköpa sig…

 26. Gonzo Says:

  Just nu går ett program om den engelska författarinnan Enid Blyton på SVT2. Hon verkar inte ha varit någon trevlig person.

  Bestämde mig för att söka på wikipedia (inte den mest pålitliga källan)

  http://en.wikipedia.org/wiki/Enid_Blyton

  ”By 1939 her marriage to Pollock was in difficulties, and she began a series of affairs. In 1941 she met Kenneth Fraser Darrell Waters, a London surgeon with whom she began a relationship. During her divorce, Blyton blackmailed Major Pollock into taking full blame for the failure of the marriage, knowing that exposure of her adultery would ruin her public image. She promised that if he admitted to charges of infidelity, she would allow him unlimited access to their daughters. However, after the divorce, Pollock was forbidden to contact his daughters, and Blyton ensured he was unable to find work in publishing afterward. He turned to drinking heavily and was forced to petition for bankruptcy.”

 27. Björn Says:

  Tål att sägas igen antar jag… Tack Kristin för länken!

  Enligt ungdomsskulder på Kronofogden.se ser fördelningen ut såhär:

  Totalt 40550 personer
  26957 män och 13593 kvinnor = 66% av alla registrerade ungdomar är män.

  Total skuldsumma är 1 145 741 271 (~en miljard etthundrafyrtiofem miljoner) där män har 79% av skulderna (912 miljoner).

  Snittskuld för män är 33 839 kronor, snittskuld för kvinnor 17 180 kronor. Det innebär att männen har snudd på dubbelt så hög skuld som kvinnorna i gruppen, samt att de är dubbelt så många skuldsatta unga män som kvinnor.

  Slutsatsen måste därmed bli att om kvinnor köper för mycket smink på nätet, så är det en fälla.

  Skämt åsido. Nu handlar inte artikeln om den exakta fördelningen, utan om att gruppen ”unga kvinnor som handlar på faktura ökar”.

  Det som hade gjort DNs artikel mer seriös hade varit att visa hur mycket denna grupp ökar, och detta i förhållande till andra grupperingar med samma problem. Möjligen också att inte alls se det som ett kvinnoproblem/fälla utan mer som en ungdomsföreteelse som är problematisk. Nu valde man istället den mer lättköpta och offerskapande rubriceringen och vinklingen, vilket gör artikeln helt invalid och ointressant.

 28. Niklas Says:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kvinnof%C3%A4lla

  Är det någon mer som känner sig äcklad…

  Apropå fällor. Äktenskapet är en mansfälla. Ingen tvingar förvisso män att gifta sig såklart precis som att ingen tvingar kvinnor att shoppa. Men en fälla kan det vara ändå. Akta er. Äktenskapet (så som lagstiftningen är utformad idag) är en kollosal mansfälla. Mitt råd: Gift er aldrig – våga vägra !

 29. ”Tryckets” fel att kvinnor hamnar hos Kronofogden « GenusNytt Says:

  […] GenusNytt Belyser den obelysta halvan av genusfrågan « Plötsligt är genusperspektivet viktigast av allt igen […]

 30. dolf Says:

  klippt från Kristins kronofogdelänk (min kursivering):

  Ägnar man sedan en liten stund till åt att studera siffrorna bakom det helt korrekta statistiska påståendet att kvinnornas andel ökar så uppstår ett märkligt fenomen. Kronofogden redovisar att andelen kvinnor i gruppen med betalningsförelägganden avseende obetalda SMS-lån ökat från 47 % till 50 %. Och visst har de det. Men tittar man istället på hur många, dvs. antalet, betalningsförelägganden det handlar om, så kan man konstatera följande: Antalet SMS-relaterade betalningsföreläggande har sjunkit från 46 531 (2009) till 28 028 (2010). En minskning med hela 40 % alltså, vilket borde vara glädjande besked för Kronofogden. Antalet kvinnor med obetalda SMS-lån har i själva verket minskat. Betydligt. Med statstikens logik kan Kronofogden på så sätt använda siffror som visar på en tydlig minskning till ett larm om att kvinnor får svårare att betala sina SMS-lån, utan att ha fel i sak. Statistiskt sett.

  I rest my case.

 31. Shastra Says:

  @dolf

  Kronofogden redovisar att andelen kvinnor i gruppen med betalningsförelägganden avseende obetalda SMS-lån ökat från 47 % till 50 %

  Bara 50% kvinnor? Andelen måste väl upp i minst 60-70% innan det börjar närma sig ”jämställdhet” enligt feministisk logik…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: