Bibliotekens tidning klagar på ”ett bergmassiv av gubbar”

by

De svenska bibliotekens tidning Biblioteket i fokus publicerar i nr 4/2011 en artikel som är aggressiv mot det manliga könet. Det handlar om musiker (vad det nu har med biblioteken att göra). Rubriken är, som syns ovan:

”Maka på er, rockgubbar!”

Redan där återfinns en mansfientlig attityd. Varför skulle tidningen annars uppmana män att maka på sig till en position där de inte märks? Och varför skulle män annars kallas för det nedlåtande ordet ”gubbar”?

Sedan fortsätter det. Så här lyder ingressen:

”Maka på er, bredbenta rockgrabbar, svårmodiga popgossar och vinfryntliga trubadurfarbröder. Idag handlar det om låtskrivare som gör bra texter på svenska. Och är kvinnor”.

Låt oss analysera dessa tre meningar. Journalisten, som heter Ulf Benkel, har lyckats få med två, möjligtvis tre, nedsättande adjektiv. Och genom att skriva att det ”idag” handlar om (kvinnliga) låtskrivare som ”gör bra texter” så antyds att de där gamla männen minsann gör dåliga texter.

Har du något underlag för det, Ulf Benkel?

I själva artikeltexten fortsätter den mansfientliga attityden. Vi får veta att ”ett mindre bergmassiv av gubbar tornar upp sig” när man talar om svenska textförfattare. Berget heter saker som Bellman, Taube och Lundell. Berget ska man dock inte bry sig så mycket om, menar Benkel, för han skriver:

”Eller också kan man strunta i det. Och istället ägna lite utrymme åt de kvinnor, tjejer och damer som skriver lysande svenskspråkiga texter”.

Klart tjejerna skriver ”lysande” texter. Lika klart som att en kvinna alltid är ”duktig”.

Artikeln avslutas med en lista på ”10 bra svenska låttexter av kvinnor”. Som om vi som lyssnar på musik skulle bry oss om vilket kön låtskrivaren har…

Om Ulf Benkel nu nödvändigtvis måste anlägga ett genusperspektiv på låtskrivare, och specifikt skriva om kvinnliga sådana, måste det då ske med en sådan aggressivitet och en så nedlåtande ton mot män?

Benkel verkar hata sitt eget kön – jag undrar varför? Det är mycket man inte förstår om man lever i Sverige i nådens år 2012.

PS: Jag kom på en sak. Det finns också ett bergmassiv av manliga musikskribenter. Det berget skulle bli lite mindre gubbigt om Ulf Benkel makade på sig och lämnade plats åt en kvinna. Han bör nog inte ha något jobb eller några uppdrag alls, för vad han än företar sig i yrkeslivet så upptar han ju faktiskt en plats som en duktig kvinna hade kunnat ha.

För övrigt: Här finner du en vinklad artikel om filmproduktion, med inslag av manshat, i Aftonbladet (se även nedan).

Annonser

29 svar to “Bibliotekens tidning klagar på ”ett bergmassiv av gubbar””

 1. Info Says:

  FILMBRANSCHEN I VÅLDSAM KRIS – ”MÄN VÄLJER MÄN”

  Intervju med Anna Serner, vd för Svenska filminstitutet (kvinna) och Hanna Andersson, vd för ”Women in Film and Television” (kvinna); artikeltext av Moa Geistrand (kvinna):

  ”– Såhär har det sett ut sedan 70-talet. Det är män som tar sig fram, trots att man har sett att kvinnor är mer välutbildade. Det sitter en hel del män som flaskhalsar i hela den komplicerade kedja som en film går igenom för att bli till. Män väljer män, men även kvinnor väljer män och manliga filmer.”

  http://www.sydsvenskan.se/kultur-och-nojen/film/article1597550/Fa-kvinnliga-regissorer-2012.html

  Som meriteringsgrund för Anna Serners utnämning till chef för Svenska filminstitutet tjänade hennes bloggande på nätet dessförinnan, t.ex. följande misandriska – och, enligt henne själv, ”avslöjande” – konstaterande 2008-04-23:

  ”OTIDSENLIG KVINNOSYN – IGEN

  I SvD har man en artikelserie om raggning. Hur män raggar kvinnor vill säga. BIOLOGISTER ljublar [= stavfel av Anna, ska vara: jublar] säkert, men vi som tror att kvinnor inte ska behöva sitta som panelhönor och vänta på den beskyddande drömprinsen blir faktiskt FÖRBANNADE. – – –

  Enligt raggarexperterna så är mannen en alfahanne och han har en fundamental roll: ´Den varma alfahannen ger inte bara värde och bekräftar andra, utan är också beskyddare av närstående, ledare för män och vald av kvinnor.´

  Här ligger hela jämställdhetsproblematiken AVSLÖJAD. Även i näringslivet. För män ska ha manliga chefer och kvinnor ska ha beskyddare. Om det är det som ligger i REPTILHJÄRNAN och lärs ut på kurser är det inte konstigt att jämställdheten låter vänta på sig!”

 2. Sven-Olav Says:

  Lägg märke till hur denne lille man beter sig: från sin höga och upphöjda position bedömer han ”kvinnor, tjejer och damer” och förkunnar att det finns sådana som skriver lysande texter. Magistern kan, vet och betygsätter.

 3. Ulf Says:

  Såhär har det sett ut på Grammisgalan, beträffande Årets textförfattare:

  1987-1996:

  1988: Mikael Wiehe
  1989: Marie Bergman
  1990: Peter LeMarc
  1991: Mauro Scocco
  1992: Peter LeMarc
  1993: Ulf Lundell
  1994: Ulf Lundell
  1995: Nils Hellberg
  1996: Thomas Öberg

  1997-2006:

  1997: Wille Crafoord
  1998: Petter
  1999: Lars Winnerbäck
  2000: Håkan Hellström
  2001: Nina Persson
  2002: Joakim Berg
  2003: Timbuktu (Jason Michael Bosak Diakité)
  2004: Lars Winnerbäck
  2005: Timbuktu
  2006: Anna Ternheim

  2007-…:

  2007: Annika Norlin
  2008: Annika Norlin
  2009: Thåström
  2010: Håkan Hellström

  18 ggr har priset gått till en man, 5 ggr till en kvinna.
  14 olika män, 4 olika kvinnor.

  …vad man nu skall dra för slutsatser av det. 🙂

 4. Jocke K Says:

  ”Eller också kan man strunta i det. Och istället ägna lite utrymme åt de kvinnor, tjejer och damer som skriver lysande svenskspråkiga texter”.

  Ska man inte ägna nåt utrymme åt de män, killar och herrar som skriver lysande svenskspråkiga texter?

  Om jag förstår denne Benkel rätt så ska alltså alla män som gör musik sluta, lägga ner och börja med nåt annat för att göra plats åt kvinnorna.

  Ska nog skicka ett argt mail till idioten och manshataren Ulf Benkel och fråga vad fan han menar. Hoppas fler gör detsamma. Skriver man sån här mansfientlig smörja ska man få veta att man lever.

 5. Misandripatrullen - Misandrin fortsätter även detta året Says:

  […] Från GenusNytt och Pär Ström […]

 6. Jocke K Says:

  @ Ulf

  Man ska dra slutsatsen att kvinnor är förtryckta i musikbranschen. Det finns naturligtvis tusentals jätteduktiga kvinnor som skriver musik i Sverige men som inte släpps fram pga patriarkala strukturer.

  Verkligen konstigt att en massa obegåvade män får musikpriser när det finns så många duktiga kvinnor.

  Jag kräver att alla män som sysslar med musik slutar med det omedelbart så att alla dessa duktiga kvinnor får chansen att visa sina lysande talanger.

  (obs ironi)

 7. Jocke Says:

  Ulf Benkel borde ju helt klart maka på sig så kvinnor kunde skriva lysande texter istället för hans gubbiga och prostatastinna utläggningar.

  Eller, just det ja – det är ANDRA MÄN som ska maka på sig. Alla de där jättedumma och dåliga männen som inte är som Ulf Benkel själv. För han ska ju inte behöva kliva å sidan…neeeeejdåååååå!

 8. robjoh Says:

  Jag har lite svårt med logiken som Ulf försöker skapa. Kan vara så att jag är en onormal person, men jag lyssnar på musik för att jag tycker om den inte för att den kommer från en man eller kvinna.

 9. Jocke K Says:

  Har skickat ett argt mail nu till Ulf Benkel och frågat vad han menar med sin usla artikel samt uppmanat honom att avgå och ge sin plats till en kvinna.

 10. Backlash Says:

  Som jag skrivit här flera gånger tidigare: Det första man måste lära sig om man vill bli rockmusiker, trubadur eller DJ är att BÄRA TUNGA GREJER. Ett normalstort gig kräver kanske ett halvt ton utrustning, i form av högtalare, förstärkare, stativ, lampor, elkablar etc. Du ska upp på ganska hög nivå innan du har råd att anställa råddare som gör det åt dig.

  Jag tror inte särskilt många tonårstjejer vill betala det priset för att stå några timmar i rampljuset. I bästa fall har de en snäll curlingpappa som hjälper dom, eller så kan de utnyttja sin sexuella makt för att en kille ska göra jobbet.

 11. Jocke S Says:

  Kan nämna att bibiotlekarie är ett kvinnodominerat yrke, precis som en del andra. Skall de inte också maka på sig?
  Folk, individer, som gjort en utbildning, eller satsat på en karriär och lyckats. Vilka av ”fel kön” skall maka på sig? Skall man singla slant, eller bör inte alla gå så det blir lugnt?
  Folk som skriver sådan här usla texter, (en manlig bibliotekarie?) måste ju helt sakna intellekt!
  Ja, det här är gång på gång som fascism, eller som de som brände böcker, (bibliotekarien!), för att dessa skrivits av fel ras!

 12. KimKarl Says:

  Blacklash,
  Mm och Håkan Hellström tar nog en 120 i bänkpress…Minst, gjorde nog Afzelius innan han slog igenom också.

 13. Jämställdhetsfeministern Says:

  Utmärkt och klok artikel (fast den är skriven av en gubbe)!

  De talanglösa gubbarna inom svensk musik, som Bellman, Taube, Lundell osv SKA maka på sig och lämna plats för alla duktiga kvinnor som skriver lysande texter!

  Och ja, könet är det allra viktigaste när det handlar om låtskrivare, eftersom kvinnor, till skillnad från bergsmassivet av gubbar, skriver lysande texter.

 14. michael Says:

  Det intressanta är att man pissar på någon bara pga kön inte för vad dom sagt skrivit eller gjort.Precis som när någon pissar på någon bara pga ras

 15. Gonzo Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14173049.ab

  Det nya året är bara fem dagar gamalt men redan har flera män blivit mördade.
  Stoppa slakten på män, ge män samma rätt att leva som kvinnor har.

 16. Gonzo Says:

  Man lyssnar väll på den musik som man gillar oavsett kön och ras på textförattare och artist?

  Musikkritiker måste vara Sveriges mest onödiga ”jobb”. Jag vet vad jag gillar och det behöver ingen tala om för mig.

  ”Eller också kan man strunta i det. Och istället ägna lite utrymme åt de kvinnor, tjejer och damer som skriver lysande svenskspråkiga texter”.

  Bra förslag Ulf Benkel. Det finns ingen som hindrar dig från att skriva om kvinnliga musiker eller faktiskt KÖPA deras skivor och besöka deras spelningar.

  Där kan du börja fjäska, det ger både pengar och uppmärksamhet till brudarna.

 17. Gonzo Says:

  ”Maka på er, bredbenta rockgrabbar, svårmodiga popgossar och vinfryntliga trubadurfarbröder. Idag handlar det om låtskrivare som gör bra texter på svenska. Och är kvinnor”.

  Det måste väll även finnas duktiga män och killar som skriver bra musik.
  Jag är trött på alla kärringar i musik branchen.
  Lena PH mfl Usch bort med kärringslemmet

 18. Ivar J Says:

  Biblioteken skulle nog försöka vårda sin kundkrets ”kulturfarbröderna” istället för att spotta på dem.

  Dags att privatisera biblioteken kanske, så de blir lite kundvänligare?

  http://biblioteksbladet.se/index.php/2011/11/18/dags-att-borja-tala-om-kulturfarbrorn-3/

 19. Kalle Says:

  ”Enligt Statistiska Centralbyrån såg könsfördelningen år 2008 ut så här för bibliotekarier inom folkbiblioteken i hela landet: 486 av dem var män medan 2469 var kvinnor”

  Ett sunkigt genushål, alltså. Dags för kvinnor att maka på sig?

  bada.hb.se/bitstream/2320/6487/1/k10-34.pdf

 20. Musse Pig Says:

  Maka på ”rockgubbarna”??? Jag tror inte det va?!

 21. Musse Pig Says:

 22. Musse Pig Says:

  Eller varför inte en svensk ”rockgubbe”?

 23. Musse Pig Says:

  Var är brudarna???????

 24. Musse Pig Says:

  Två andra svenska gubbar. På tal om texter….

 25. Ante Says:

  ÄVEN MÄN DRABBADE AV GIFTIGA SILIKONINPLANTAT

  Nu skrivs det om att även män fått farliga implantat av samma tillverkare inopererade som kvinnor som det skrevs svarta rubriker om tidigare. Det rör sig bl.a om testikelimplantat. Dock endast en liten artikel och har ej sett dn på de större tidningarna än, Får vi se krönikor ala kazmierska nu om detta tro?

  http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleID=6632799

 26. dolf Says:

  Ska jag välja mellan usla manliga textförfattare som Anders F. Rönnblom och Lars Demian och kvinnliga stjärnor som Vernoica Maggio och Eva Dahlgren så väljer jag Rönnblom och Demian. Det enda fruntimret som har en självskriven plats i min skivsamling är Alice Cooper.

 27. Musse Pig Says:

  En favorit, dock är väl texten så där:

 28. Joakim Says:

  Maka på er, bibliotekskärringar!

 29. CaseyJones Says:

  @ Jocke K

  Var hittade du e-mailadressen? Vill du lägga ut den? Blev sugen att slänga iväg några ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: