Mediasverige förtigar att döda barn i fångläger var POJKAR

by

För hundra år sedan gled det manliga könet fram på en räkmacka, medan kvinnor hukade i eländig underordning. Eller?

Ibland är det ganska enkelt att vara grävande journalist – och avslöja gammelmedias osynliggörande av specifikt manligt lidande. Det är som bekant bara intressant för svenska medier att anlägga ett genusperspektiv på saker och ting ifall det är kvinnor/flickor som kan framställas som drabbade.

Kanske såg du nyheten som gick i många tidningar på nätet och SVT igår, och i Svenska Dagbladets pappersupplaga idag, om nya hemska rön om det finska inbördeskriget 1918. En forskare vid namn Tuulikki Pekkalainen (bild ovan) har avslöjat att mängder med barn sattes i fångläger, och nästan 1.000 minderåriga dog i fångläger under inbördeskriget. Se dagens SvD-artikel nedan.

Rubriken är som synes ”Tusen barn dog i läger”. De ord som sedan används för att beskriva offren är ”barn” och ”minderåriga”. Inga kön nämns. Det är samma sak i alla medier, så långt jag har kunnat se.

De som hängt med på GenusNytt ett tag blir inte förvånade över att höra att jag blev misstänksam. Så jag letade reda på epostadressen till Tuulikki Pekkalainen och skickade henne en fråga om hur könsfördelningen var bland de nära 1.000 minderåriga som dog i fånglägren.

Och hon svarade på några timmar. Här kommer ett utdrag ur hennes mejl. Färgerna ”röda” och ”vita” beskriver vilken sida man var på under inbördeskriget:

”The number of dead ”red” girls was 23 and red boys 929 (among them 2 ”whites”). […] Most of the victims died in Hämeenlinna prison (camp):  245 (235 boys and 10 girls). The second was Tammisaari (243 boys, no girls), the third was Tampere (101 boys) and the others less than 100.”

Alltså är det ungefär 97,5 procent pojkar och 2,5 procent flickor som döljer sig bakom den tragiska informationen i svenska medier att ”nästan 1.000 barn dog i fångläger”.

Är det någon som tror att könet hade utelämnats om det istället hade rört sig om 97,5 procent flickor som dött i fångläger?

Det vi bevittnar är realjämställdhet (jämför ”realsocialism”) i Sverige i nådens år 2012. En vinklad så kallad jämställdhet där män behandlas som andra klassens medborgare. Bland annat genom att deras lidande förtigs.

Vi ska hjälpas åt att samla pusselbitar om hur situationen för de två könen verkligen såg ut förr i världen – bortom räkmackan och hukandet!

Annonser

49 svar to “Mediasverige förtigar att döda barn i fångläger var POJKAR”

 1. AnnanDan Says:

  Vi får göra om Finska inbördeskriget på ett mera jämställt sätt. 50-50 ska det vara.

 2. Musse Pig Says:

  (OT, jag har sett uppgifter om att minst 20% av de som dog i dessa läger dog av spanska sjukan som härjade då. Denna drabbade som bekant främst unga, vuxna människor. Kan du posta epostadressen till Tuulikki Pekkalainen? Jag skulle vilja fråga henne om detta.)

 3. LEW Says:

  Bra jobbat Pär. Det var en mycket intressant information.

 4. Värnlös man Says:

  Vad hette den kungen för länge sedan som dödade alla pojkar under två år?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Massacre_of_the_Innocents

  ”..execution of all young male children..”

  och så väljer man svenska så kommer detta upp —–> http://sv.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4rnl%C3%B6sa_barns_dag

 5. IDe Says:

  Jo men visst serru

  Precis! Realjämställdhet är det vad vi alla bevittnar: precis som med ”realsocialism” vars ursprungliga syfte, alltså slutliga mål var att så småningom utrota mannen

  Det var egentligen det socialister före och efter Marx menade – Marx själv avskydde sitt kön etc. etc.

  Det här landet behöver fan smaka på en atombomb

  Hur bli av med dessa två cancersvulster i detta pissland: feminism + nyliberalism

  Som siamesiska tvillingar som varken kan skiljas eller förenas…

  Vidrig tid vi lever i!

  Man blir sååå utmattad…

 6. Matte Matik Says:

  När man i sammanhanget ser hur tidningar lyfter fram SMS-lån och andra saker som kvinnoproblem medan kön totalt saknas i en sån här sak… Jag säger inte att man MÅSTE konsekvent rapportera kön för varenda grej, men då man verkar anstränga sig å det yttersta att hitta kvinnofällor och kvinnoproblem överallt, flickor drabbast värst av stress i skolan och på samma gång inte ser att pojkar och män systematiskt utrotas i krig. Jag kan inte hjälpa att jag rent av får äckelkänslor.

 7. Robban Says:

  IDe,

  ”Det här landet behöver fan smaka på en atombomb”

  Eller på krig. Jag hoppas på att Ryssland eller Iran släpper några hundra megatons kedjereaktion så slipper man göra det själv. Ibland har jag dock tänkt på mala ner väggarna (de innehåller radon) och sen släppa dammet över riksdag och regering. Då jävlar hade de fått sig.

 8. dolf Says:

  @Värnlös man
  Det var Herodes som sade:
  fast sådant inte sker i våra bygder,
  är dock försiktighet en dygd bland dygder,
  de gossebarn som under året födas,
  i Betlehem med omnejd skola dödas

  [de två avslutande verserna av tio i Herodes monolog från ett svenskt diktverk om julen, men kan för mitt liv inte komma ihåg vem som skrev det]

  att det sen hetat ”menlösa barns dag” (och numera heter ”värnlösa barns dag”) kan man nog knappast lasta feminismen för, det har väl varit menlösa barns dag sedan långt innan feminismen stack upp sitt fula tryne över kanten på julkrubban.

 9. IDes mamma Says:

  Det är så himla gulligt när min lilla smygkommunist IDe duktigt återkommande rapar vänster-tomte-floskeln ”nyliberal”.

 10. Ullis Says:

  Tänk att olikheter skrämmer er så. Varför ska det avra så svårt att fatta att kvinnor och män är olika?

  Finland är ett land där feminismen INTE har varit lika famgångsrikt som i Sverige…. och därför ÄR Finlnad INTE lika jämställt för ni jämställdister fanns inte innan feminismen kom och började prata om jämlikhet. Ni tyckte det var så bra så när kvinnor var förtryckta.

  Vi pratar Finland på för över 100 år sen. Självklart dödar fienden bara motståndare dvs pojkar som kan växa upp till soldater. Kvinnorna kan de gifta sig med och på det sättet hålla förtryckta i fångenskap=äktenskap.

 11. Jocke S Says:

  Pär skriv en artikel i Newsmill, absolut!
  Ta med det här och kanske några andra liknande fakta, ta med påståenden om att kinnor drabbas värst i krig (har du uppgifterna från Jugoslavienkriget, kan annars skicka). Och jämför sedan lite med hur kvinnligt kön curlas i alla möjliga sammanhang, från Titanic i går, medias vinkling om Arabiska våren, till svensk satsning/kampanjer nästan på enbart bröstcancer.
  Ja det finns hur mycket som helst…
  Det här måste fram!

 12. Ulf Says:

  @Ullis,

  Tänk att olikheter skrämmer er så. Varför ska det avra så svårt att fatta att kvinnor och män är olika?

  Frestelsen är stor att helt ignorera dina inlägg, eftersom du hittills aldrig faktiskt deltagit i någon diskussion på ett respektfullt sätt. Du tycks nöja dig med att kasta ut ovanstående floskel, oavsätt ämne, som om det på något sätt skulle förklara något, eller ens vara relevant. Dock, jag nappar även denna gång.

  Finland är ett land där feminismen INTE har varit lika famgångsrikt som i Sverige…. och därför ÄR Finlnad INTE lika jämställt för ni jämställdister fanns inte innan feminismen kom och började prata om jämlikhet. Ni tyckte det var så bra så när kvinnor var förtryckta.

  http://geert-hofstede.com/finland.html

  Finland scores 26 on this dimension and is thus considered a feminine society. In feminine countries the focus is on “working in order to live”, managers strive for consensus, people value equality, solidarity and quality in their working lives. Conflicts are resolved by compromise and negotiation. Incentives such as free time and flexibility are favoured. Focus is on well-being, status is not shown. An effective manager is a supportive one, and decision making is achieved through involvement.

 13. robjoh Says:

  @Ullis
  Inte för att jag vet varför jag svarar dig, du verkar mest ha ett intresse av att skicka iväg en kommentar och sen inte vilja diskutera (typiskt troll beteende).

  Då du missar poängen med Pärs inlägg så ska jag försöka förklara så enkelt som möjligt. Dagens stadsfeminism har sin startpunkt i vad de beskriver som könsmaktsordningen, där män har förtryckt kvinnor. Problemet som många inklusive mig ser är att det enda sättet att man kan bygga en sådan teori är om man ignorerar vanliga män. Vad Pärs inlägg visar är att vanliga män INTE har glidit fram på någon räkmacka utan snarare ha fått följa överhetens lag.

 14. Leif Says:

  Ullis. Jag blir mållös inför din skarpsynta analys.

 15. Koo Says:

  Mer intressant än varför man för 100 år sedan gjorde så här (och i många sammanhang fortfarande gör så här mot pojkar) är varför man i dagens statsfeministiska kultur försöker osynliggöra det genom att just förtiga könet på ”barnen”.

  Vi ser det gång på gång, olyckor och problem som drabbar pojkar och män beskrivs som allmänmänskliga (eller att det är pojkarnas eget ansvar). Olyckor och problem som drabbar flickor och kvinnor beskrivs som specifika kvinnoproblem (och att någon annan är ansvarig).

  Detta är praktisk radikalfeminism applicerad direkt i redaktionsgruppen och syftet är att förvränga verkligheten och ge ännu mer feministiskt berättigande.

 16. Jocke Says:

  Att lyfta fram sådant här ur vår historia är intressant. Men värt att tänka på i sammanhanget är att de som allra mest utsätts för sexuella övergrepp, våld, misshandel, hot och trakasserier i dagens Sverige (2012) är pojkar. Och det med råge.

  Detta hör vi dock inga politiker beklaga sig över, det startas inga kampanjer, insamlingar eller något annat. Och självfallet är det inget våra ”jämställda” feminister någonsin bekymrar sig över. Då är det viktigare med unga tjejer som ”mår dåligt” för att de ständigt går omkring och för höra att de ska göra just det.

  Som sagt. Pojkar och mäns välbefinnande ligger långt ner på agendan. Att dussintals tonårskillar begår självmord varje år skrivs det inte en rad om. Men om några tjejer säger att de mår dåligt blir det svarta krigsrubriker i riksmedia och huvudnyheter i Rapport.

 17. Jocke S Says:

  ”Kvinnor drabbas mest av krig. Jamen av det moderna totala kriget då?” Här är siffror jag hittat i Newsmill, glömt från vem.

  ”Kriget i Bosnien 1992-1995 brukar ofta nämnas som en konflikt där kvinnor och barn drabbades. Då kan det vara intressant att studera den detaljerade sammanställning av krigets offer som gjorts av Research and Documentation Centre i Sarajevo.
  http://www.idc.org.ba/images/stories/IDC/Ljudski_gubici/Bosna%20i%20Herc

  Av de 97.207 personer som dödades i konflikten var 10,04% kvinnor och 89,96% män (se bild 28). Om man enbart ser till de 39.684 civila som dödades utgjorde kvinnor 23,60% och män 76,40% (se bild 30). Bland de dödade soldaterna var 99,32% män.
  Av de 3.372 barn som dödades (se bild 20 nedan) var 72,33% pojkar och 27,67% flickor.
  http://www.idc.org.ba/images/stories/IDC/Ljudski_gubici/Djeca.zip

  Ser man till de 8.945 som dödades i massakern i Srebrenica 1995 (se länk nedan) var 95,26% män och 4,74% kvinnor (se bild 26).
  http://www.idc.org.ba/images/stories/IDC/Ljudski_gubici/Srebrenica.zip

  Om man utgår från kriget i Bosnien som ett typexempel på ‘moderna’ krig med inslag som etnisk rensning och attacker mot civila är det tydligt att det framför allt är män som dödas, som soldater, civila och barn.”

 18. Jocke K Says:

  Jag tror att Ullis är en antifeminist in disguise som är ute efter att svärta ner feminismens rykte. Någon annan förklariing till dessa korkade inlägg man ser var och varannan dag från henne (honom?) har jag inte.

 19. Ulf Says:

  Det här gränsar till O.T., men jag satt just och läste Bengt Ohlssons krönika i DN, När skall det röda rinna av kulturens fana?. Det är en lång artikel, men handlar mycket om maktanalys och det skrämmande i att skaka av sig gamla invanda beteenden. Han glider då och då in på feminismen, och om det finns nog en del att säga också. Här några citat.

  Jag börjar från slutet, för att sätta lite kontext:

  Vad vänsterrörelsen beträffar har min tillhörighet varit total. Jag är fostrad i den, uppvuxen i den och i stort sett alla jag umgås med säger samma fina grejer som Malin Ullgren. Och vi tjafsar konstant. Att röra sig bort från vänstern känns som att närma sig en kant, att världen och verkligheten plötsligt ska ta slut och man ska störta ner i helvetets eldar.

  För att etablera lite relevans hoppar jag uppåt och tar ut ett genusrelaterat citat:

  Makt intresserar mig mycket. Har alltid gjort.

  Vem har ”makten” i äktenskapet mellan pastor Gregorius och Helga? Är det pastorn, i egenskap av representant för patriarkatet och prästerskapet? Vad har han för glädje av den makten när Helga inte älskar honom, utan ger sig ut och öppnar sin själ och sin blus för någon annan?

  Vem har ”makten” när Linda Skugge sprättar upp Björn Ranelid i Expressen? Är det Ranelid, i egenskap av kulturell silverrygg och Vit Medelålders Man, eller är det Skugge, i egenskap av ung hipp brud som alla vill ha på sina kultursidor och i sina antologier? Åtminstone när det begav sig, vilket plötsligt känns som väldigt länge sedan.

  Ohlsson diskuterar en hel del om det där med att projicera ut skuld och onda avsikter på andra (vänstern: på borgarna och kapitalet, feminismen: på männen och patriarkatet, min anm.):

  Just det. Någon vill oss illa. Därför måste vi vara på vår vakt. Inte minst mot fiender inom de egna leden. Folk som börjat gripas av den småborgerliga smittan.

  Det här är ett tänkande som skapar samhörighet och sammanhållning. Men också väldigt rädda människor.

  Allt ont förläggs utanför en själv. Eller som Sartre sa: Helvetet, det är de andra.

  Ett tankeexperiment han gjorde var med Slussenbygget. Jag har tidigare kommenterat det här på Genusnytt. Ohlsson skriver:

  Jag testade att tänka: det kommer nog att ordna sig med Slussen. Det kommer att bli bra.

  Jag testade att tänka att Stockholms stad, trots att den styrs av en bedövande borgerlig majoritet, förmodligen inte vill göra livet surt för handikappade, barnvagnar och cyklister. För varför skulle de egentligen vilja det?

  Det var en hisnande tanke, den kändes nästan förbjuden. Den var ett brott mot en av vänsterrörelsens allra käraste inslag, den surmulna övertygelsen om att något hemskt håller på att hända bakom våra ryggar, att Makten har tystat alla kritiska röster och smusslat in sitt Slussenbygge bakvägen.

  Som sagt, artikeln är lång, men definitivt läsvärd. Jag har själv märkt hur släkt och vänner fortfarande försöker förstå, hur jag, som ändå är en snäll och medkännande person, kan få för mig att rösta borgerligt. Det viftades bort som tillfällig sinnesförvirring i början, men eftersom det hållit i sig i många år nu, har de börjat förstå att det är ett kroniskt tillstånd.

  Jag tycker mig känna igen mycket av det Ohlsson skriver, och tror att mycket av osynliggörandet av t.ex. män, men även ”medkännande högermänniskor”, handlar till viss del om att man inte vill närma sig den där ”kanten”, som han talar om.

 20. Ulf Says:

  …jag kan inte låta bli att ta fram ytterligare en passage från Bengt Ohlssons artikel:

  Alla som sett till att utropa sig själva till normen, och avfärda alla avvikelser som ovidkommande knottprickar på framåtskridandets breda vindruta, brukar inte bli glada av att få det påtalat för sig. Feminister som tycker att man inte ska säga ”han” om man menar ”människa” avfärdas som gnälliga festförstörare. Queerteoretiker som ifrågasätter inkörda uttryck om kön får en bjällerförsedd clownmössa nertryckt på skallen.

  Åhå? Jag får inte ofta chans att sitta med i vänsterkulturfolkets fester, även om det faktiskt händer ibland. Är det så att vi här glimtar varför feminister kan känna att det fortfarande finns ett förtryck? Eller är det tecken på att de börjar tappa sitt inflytande? Eller speglar han här en fördom lik den han själv går till storms mot? Jag vet inte riktigt hur detta skall tolkas, men kanske är det gott så.

  Men för vänstermänniskor är det självklart att förebrå mig för att jag kritiserar människor som ”ändå gör någonting”. Och att ”göra någonting” är så bortom alla tvivel synonymt med att göra något för Den Rätta Saken. Jag hör aldrig någon urskulda Sverigedemokraterna med att de ”ändå gör någonting”, och jag hör aldrig någon försöka avstyra en pajkastning mot Jan Björklund med att han ”ändå gör någonting”.

  …eller feminister som urskuldar Pär Ström med att han ”ändå gör någonting”. 🙂 Från den här bloggens perspektiv kan man nog ofta känna att personer som syndar mot män, ändå kan ursäktas med att de ”ändå gör någonting” för Den Rätta Saken.

 21. Jämställdhetsfeministern Says:

  Att Pär Ström tar upp ett exempel på att pojkar massmördades i Finland för 100 år sedan visar bara att ni jämställdister är rädda för olikheter och att ni vägrar förstå att det ÄR skillnad mellan kvinnor och män. Det visar också att kvinnor var förtryckta för 100 år sedan, medan män gled fram på en räkmacka (precis som de gör idag) och att ni jämställdister tyckte att det är bra att förtrycka kvinnor.

 22. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Ullis

  Oj nu gjorde vi precis samma analys igen! Kul att vi alltid har precis samma uppfattning om allt. Det bekräftar ju också att det vi säger är sant.

 23. Hjalmar Says:

  Tack Pär Ström, för en viktig insats!
  Så här ska feministmedia tas!

  @Ulf 12:20
  Väldigt, väldigt tänkvärt, är det kulturrevolution på gång?
  Är inte ‘till höger om sossarna’ lika med satan längre?

 24. Jimmy Says:

  Jag tycker iofs. att det är bra att könet inte nämns, finns egentligen ingen anledning till det, däremot så om det hade varit 97% flickor som dött så hade det varit stora rubriker om kön, det är fel.

  @Jämställdetsfeministern: Jasså, för att 2 tycker likadant så är det sant? Du har då inga höga krav precis…

 25. robjoh Says:

  @Jimmy
  Jämställdhetsfeministern är ironisk

 26. Ullis Says:

  12 års fängelse för mord på en främling.
  5 års fängelse om man mördar sin fru.
  Kvinnoliv är juridiskt sett mindre värda. DET är fortfarande verkligheten
  Men det vill ni jämställdister inte nämna Nej så’nt vill ni förtiga.

  http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1598477/Fem-ar-for-mord-pa-sin-fru.html

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tolv-ar-for-knivmord-pa-fotbollsplan_6751735.svd

 27. Ullis Says:

  Ulf, vi parat om Finland 1918!

 28. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Ullis

  Bra talat! Att ett mordfall mot en man ledde till ett hårdare straff än ett annat mordfall, där offret var en kvinna bevisar ju bortom allt tvivel att det ALLTID är så i Sverige och att kvinnoliv juridiskt sett är mindre värda.

  Men det nämner inte dessa kvinnohatande jämställdister!

 29. Jämställdhetsfeministern Says:

  Och innan någon av er jämställdister frågar, så är svaret:

  Ja – när en kvinna mördas ska straffet ALLTID vara minst lika hårt som det hårdaste straffet någon någonsin fått för att ha mördat en man.

  Om ett kvinnomord vid något endaste tillfälle ger ett lägre straff än ett mord där ”offret” är en man – då ÄR det systematiskt kvinnoförtryck och ett bevis för att kvinnoliv är juridiskt sett mindre värda.

  Jag tror att fler på denna blogg än jag och Ullis förstår detta.

 30. IDe Says:

  @ Ullis
  ”på det sättet hålla förtryckta i fångenskap=äktenskap.”

  Vem fan har tvingat dig till ett äktenskap? Kan det till och med vara så illa att ingen vill ha dig?

  Det enda äktenskap som du själv tvingar dig in i är det ”sado-masochistiska” äktenskapet med genusnytt.

  Här har du chansen att tjafsa med likasinnade obildade samhällsrester – de som kallar varje meningsmotståndare ”min lilla smygkommunist” och liknande…

  ”Det vi bevittnar är realjämställdhet (jämför ”realsocialism”)…” säger du, PS

  Jasså? En jämförelse förutsätter skillnader såväl som likheter.

  Begår du alltså inte (med dina eviga anspelningar) samma fel som du i förra tråden anklagade feministerne för? Citat:

  ”I den första meningen skriver de att de ska ”undersöka” om det finns hinder. I nästa mening uttalar de sig som om de redan vet att det finns hinder. Alltså verkar det som om Byrån redan från början har bestämt vad undersökningen ska komma fram till.”

  Är det därför du finner så många fel hos feministisk goja – att du helt enkelt känner igen dem hos dig själv?

  Denna jämförelse ska vi ska alltså göra i ett högerstyrt Europa där vänsterpartierna har ”våldagits” både inifrån och utifrån, så gott som satts ur funktion, där kapitalismen än en gång har ställt till det för sig med sina peng- och maktkåta nyliberala experiment…

  Feminism är nyliberalismens självklara yttring och utgång. Den socialism som en och annan feminist pruttar ur sig är lika befintlig som hennes offerkofta. Det enda offer jag känner till är väl en stackars mink på en bortskämd white trash brud, som vare sig feminist eller ej, inbillar sig att hon är sååå ofri. Tids nog är hon fri… all right – från livet som tydligen är hennes och nyliberala anti-feminististens enda börda …

  Och när man ser och hör båda: Jisses! Rena rabiestillståndet!

 31. Ulf Says:

  @Ullis,

  Du kan inte jämföra två domar med olika brottsrubricering och väldigt olika omständigheter, och bara dra slutsatsen att det mildare straffet hade något med könet att göra. Mannen dömdes inte för mord, utan för ”grovt vållande till annans död samt misshandel”. Tidningsrubriken är alltså felaktig. För att veta varför det inte rubricerades som mord behöver man mycket mer information än vad som står i artikeln, men gissningsvis för att man inte kunde bevisa att det var överlagt.

  Ulf, vi parat om Finland 1918!

  Du skrev:

  Finland är ett land där feminismen INTE har varit lika famgångsrikt som i Sverige…. och därför ÄR Finlnad INTE lika jämställt

  Jag tog fasta på ditt ”ÄR”, och utgick ifrån att du i det avseendet talade om nutid, snarare än 100 år bak i tiden. Därav min länk till en internationellt respekterad ”ranking” som anser att Finland faktiskt är rätt jämställd – om än inte lika mycket som Sverige (i det har du rätt) – om Sverige säger samma ranking:

  Sweden scores 5 on this dimension and is therefore a feminine society.

  .

  Det är den lägsta siffran av alla länder. Såvitt jag kan se på denna karta ligger Finland bara efter Sverige, Norge och Danmark, i den ordningen. Slovakien har högst av alla med 110.

  Alldeles oavsett detta har ett antal andra personer kommenterat själva poängen: att det är en tydlig obalans – könet är viktigt när man kan göra gällande att kvinnor drabbas, men inte viktigt när det är män. Det har sagts många gånger här att det vore helt ok och konsekvent om man lät bli att offerstämpla den ena eller andra gruppen, men det är inte vad som sker.

  Ingen här, såvitt jag kan minnas, argumenterar för att kvinnor borde förtryckas, eller att det på något sätt varit bra om/när det förekommit. Du tycks vilja uppfinna åsikter och sedan kritisera folk här för sådant som de aldrig skrivit.

  Kan du presentera länkar till sådana kommentarer som du anser typiska för detta forum, kan vi diskutera dem konkret.

 32. Ulf Says:

  @IDe,

  Det blir lite förvirrande när du först vänder dig till en person med citat, och sedan helt plötsligt börjar citera och kritisera någon annan, med inblandning av referenser till vad någon tredje person sagt.

  Var det inte du som tidigare skrev:

  Och med ”intellektuell” menar jag då: parti-politisk neutral, kritisk, analytisk… och även tålmodig, sval, forskande, etc..

  I min värld är dessa saker inte sådant som man bara slår av och på när det passar en. Hjälp gärna till att demonstrera sådana egenskaper här på Genusnytt. Att kalla andra användare här ”obildade samhällsrester”, tycker jag ligger ganska långt ifrån dessa ideal.

 33. slem Says:

  Kan vi snälla sluta mata idioten Ullis nu?

 34. ID Says:

  @ Ulf

  Ja, dina egna raljerande vetenskapliga kvalitén är ju välkända. Ta och läs några av dina gamla inlägg så vet du vad jag snackar om.

  Jag började med Ullis – och fortsatte med PS. Och? Så?

  ”Obildad samhällsrest”? Haha! Här får du ett exempel:

  ”Det är så himla gulligt när min lilla smygkommunist IDe duktigt återkommande rapar vänster-tomte-floskeln ”nyliberal”.”

  Hur ofta har man inte behövt läsa sådant här?

  Har du, den annars så generaliserande vetenskapsmannen, någonsin kommenterat dessa återkommande angrepp?

  … trodde väl inte det…

  Over and out för din del (mindre och mindre inlägg att läsa alltså… snacka om självmål)

 35. Hjalmar Says:

  Snälla ID och ”sötisen”, tagga ner – det här är inte Flashback…
  Vi jämställdister vinner på att vara seriösa.
  Det finns icke-jämställdister (feminister) i alla partier, tyvärr.

 36. Ulf Says:

  @IDe,

  Har du, den annars så generaliserande vetenskapsmannen, någonsin kommenterat dessa återkommande angrepp?

  … trodde väl inte det…

  Jo, faktiskt har jag det, även om jag också tidigare påpekat att jag inte har vare sig tid och lust att vara ordningspolis.

  Nu var mitt förslag till dig att du skulle höja dig till den nivå som du säger dig sakna, istället för att motivera dina utfall med att andra håller samma låga nivå.

  Om du ger konstruktiv kritik, utan ad hominem, på mina inlägg skall jag gärna ta till mig den.

 37. Moderat politiker vill ge barn rätt till båda sina föräldrar Says:

  […] Genusnytts rapport om könsfördelning bland de barn som dog i fångläger under finska inbördeskriget. I gammelmedia […]

 38. IDe Says:

  Ja men varje gång jag försökt höja nivån så sänker du och andra den på ett eller annat sätt.

  Hur beskriva en typ som förolämpar sin meningsmotståndare på det sättet mer än som ”obildad samhällsrest” eller liknande.

  Så vad är ditt problem?

  Bra att du inte vill vara ordningspolis eftersom du saknar allt proportionssinne.

  Försök lösa dina egna motsägelser, ta in just den konstruktiva kritik du fått i stället för att så här i efterhand (i ett helt annat sammanhang) försöka framstå som mer uppfostrad än andra och sluta raljera om viktiga samhällsproblem och sluta rapa vad andra (misslyckade karriärister, politiker mfl, med ”taskiga betyg”) har sagt…

  Tänk själv!

  Ad hominem? hahaha! Ja, så brukar det låta när man inte har något på fötterna.

  —–
  Ack du svidande sanning – försvinn …

 39. Ulf Says:

  @IDe,

  Hur beskriva en typ som förolämpar sin meningsmotståndare på det sättet mer än som ”obildad samhällsrest” eller liknande.

  Genom att påpeka att de attackerar personen istället för att hålla sig till sak, vilket enklast sammanfattas som ”ad hominem”. Genom att låta bli att svara med samma mynt förtydligar du det fel som den andra gjort sig skyldig till.

  Ad hominem? hahaha! Ja, så brukar det låta när man inte har något på fötterna.

  Nej, det är tvärt om. Ad hominem är det som man brukar hemfalla till när argumenten tar slut. Ditt problem blir då att din analys må vara hur skarp som helst, men om du envisas med att bryta mot grundläggande regler för rationell debatt, slår det tillbaka mot dig själv, av flera skäl.

  Eller, som Wikipedia uttrycker det:

  Elaka personangrepp är något som undviks av den retoriskt kunnige, eftersom de lätt kan få den motsatta effekten: den angripne får medkänsla och sympati från åhörarna med och därmed en fördel.

 40. Ulf Says:

  Låt mig genast rätta mig själv.

  http://hem.passagen.se/argumentum/

  Det kan också vara på sin plats att ange några exempel som inte uppfyller villkoren för ad hominem:

  ”Din förbannade skitstövel!”

  (Detta må vara ett grovt tillmäle, men innehåller ändå inget logiskt fel. Det är inte ens ett argument.)

  ”Det som Anderssons sagt, framför allt hans föraktfulla åsikter om att personer med afrikanskt ursprung och överhuvudtaget mörk hy är mindre värda, avslöjar honom som rasist.”

  (Den som sprider rasistiska åsikter, får räkna med att bli kallad rasist.)

  Om man på goda grunder ifrågasätter någons trovärdighet gör man sig inte automatiskt skyldig till en logisk miss, men gränsen kan vara hårfin. Avgörande är främst om personangreppet nyttjas som bevis, eller bara presenteras som en besvärande omständighet:

  ”Vi kan inte tro honom, eftersom han har ljugit förr.”

  (Detta är en logisk miss. Att någon är känd som en notorisk lögnare, bevisar inte att dennes utsagor är falska. Det förändrar inte heller korrektheten i logiska argument som framförs.)

  ”Han har ljugit förr, så frågan är om han verkligen talar sanning.”

  (Ju mindre tvärsäkert uttalande, desto mindre risk att begå ett fel i logiskt hänseende.)

  Jag skall i fortsättningen nöja mig med ”personangrepp” eller ”förolämpning”, när det inte ens handlar om egentliga argument.

 41. robjoh Says:

  @IDE
  ”Denna jämförelse ska vi ska alltså göra i ett högerstyrt Europa där vänsterpartierna har ”våldagits” både inifrån och utifrån, så gott som satts ur funktion, där kapitalismen än en gång har ställt till det för sig med sina peng- och maktkåta nyliberala experiment…”

  Vi har inte kapitalism i EU, EU är en av de mest styrda marknaderna. Krisen har uppkommit från statliga regleringar, statliga mål. Bostadsbubblan har skapats genom centralplanering av räntan, genom att politiker från alla sidor har uppmanat folk att skuldsätta sig allt mer.

  Det vi ser i bostadsbubblan är exakt det vi har sett i alla centralplanerade ekonomier, en effekt som har förstärkts av att vårt valuta system som inte har några begränsningar. Problemet stavas felallokering av resurser genom inflation av valutan. Lösningen för ett sant kapitalistiskt system skulle vara att låta bankerna och dess ägare ta förlusterna och låta systemet starta om. Det är dock inte vad våra politiker vill göra, de förvärrar krisen genom att trycka mer pengar, genom att försöka betala tillbaka skulder som inte kan betalas tillbaka osv. Inget i hur finanskrisen har utvecklats har med hur sann kapitalism bör fungera, vilket är att om du gör ett misstag så får du ta konsekvenserna.

 42. IDe Says:

  @ Ulf

  Ok! Ulf!
  Ok!

  Du FÅR det sista ordet så du inte blir sömnlös inatt.

 43. Änglavakt Says:

  Titta gärna in på min blogg ! God fortsättning. / ÄNGLAVAKTEN

 44. Tänksam Says:

  Och sanningen var, att de var mest minderåriga barnsoldater, män och kvinnor, som dog. De röda hade också kvinnliga soldater, måste man veta först. Också i läger var barn av de röda, som hade tagit barn med sig, när de försökte fly till Soviet Union. (De röda som lyckade fly, dog senare mestdels i Stalins arbetsläger, också några av mina släktingar.)

  Jag har läst några ganska noggranna skildringar om finska läger dåförtiden, och ingen massmördande av oskyldiga var det inte. Förhållandena var dåliga i läger, de var dåliga efter kriget utanför läger också, så dödlighten var hög inne och utanför läger.

 45. Aktivarum Says:

  robjoh:

  ”Problemet stavas felallokering av resurser genom inflation av valutan.”

  Du har helt rätt, Ron Paul som var en doldis i förra presidentvalet i USA men som nu tydligt och konstant är i toppen säger samma sak. Det är inflationen som är problemet!

  Statsmakten skapar mer och mer pengar för sina ”program”, de existerande pengarna blir värda mindre och mindre (antalet varor och tjänster har inte ökat) och vad politikerna och byråkraterna i praktiken har gjort är lånat pengar av folk som inte ens är födda ännu för att kunna betala sin egen lön och sina ena politiska projekt. Det speciella med Grekland är att de haft låga födelsesiffror och obefintlig invandring (tvärtom har flera greker utvandrat bla till Sverige) och de råkade nu bli landet som först fick slut på människor vars framtida arbete man kunde skuldsätta.

  De är dock enbart det första landet, inte det sista! Flera andra europeiska länder går samma väg. Deras pensionerade statsmakt har räknat med att ha bekväma lik på ålderns höst efter att ha blåst alla pengar som fanns, plus skapat enorma skulder. I Grekland så hotade skatteindrivarna med strejk om man beskar deras förmåner. Statliga byråkrater är väldigt måna om att behålla sina ekonomiska fördelar oavsett vem som får betala dem.

 46. Aktivarum Says:

  Ullis:

  ”A high score (masculine) on this dimension indicates that the society will be driven by competition, achievement and success, with success being defined by the winner / best in field – a value system that starts in school and continues throughout organisational behaviour.”

  Det här är även grundförutsättningen för evolutionär överlevnad. Om du inte strävar att bli vinnare så kommer den som strävar efter att bli vinnare att bli just vinnare med effekten det inte spelar någon roll hur viktigt du tycker det är att vara det. Vidare så är det utmärkande för kvinnor att även när de själva inte är vinnare tycka det är viktigt att deras man/make/pojkvän/lobbyist är det. Claes Borgström med advokatslön 50-100.000 papp är därmed ett typexempel på att feminister inte alls värderar feminina värden högt.

  ”A low score (feminine) on the dimension means that the dominant values in society are caring for others and quality of life. A feminine society is one where quality of life is the sign of success and standing out from the crowd is not admirable.”

  Problemet är att det är väldigt lätt att vara ”caring” så länge det förutsätter man använder någon annan människas pengar (kvitto på arbete). Så lätt in fact att affärsbesluten man tar med andra människors pengar kan vara urdåliga men ändå kännas helt ok. Det är ju inte dina egna pengar så vad bryr det dig om det blir förlust eller inte? Globalism har samma effekt på hur man ser på egna nationen. Politikern/Konstnären säger ”jag är världsmedborgare” och därmed hittar vi Jane Fonda fotad på symboler för Vietnamesiska krigsmakten,

  Hon skiter fullkomligt i sitt eget land, feminina värden gäller, det hindrar henne inte från att stötta maskulint nationalistiska Vietnameser och posera framför DERAS vapen. Det hindrar enbart henne att göra det för egna landet. Vilket såklart innebär maskulina värden för dem!

  Sålunda funkar inte alls det feminina tänkandet här. Det blir bara något annat ännu mer maskulint land som tjänar på det.

 47. IDe Says:

  Hahaha
  Det är inflationen som är problemet. Inflationen har INTET med kapitalism att göra
  Det är statsmakten som är felet. Staten har INTET med kapitalism att göra
  Det är byråkraterna som är felet. Byråkrater har INTET med kapitalism att göra.
  Det är EU:s fel. EU har INTET med kapitalism att göra.
  Det är högerns fel. Högern har INTET med kapitalism att göra.

  Summa summarum: Allt är så jävla fel. INTET i världen har med kapitalism att göra (den där härliga idén i Platons värld)

  Den här världen är så kommunistisk. Livet är sååå jävla kommunistiskt. När kommunismen inte funkar så är det kommunismens fel. När kapitalismen inte funkar så är det kommunismens fel.

  Intet = patriarket, staten, kommunisten…. som vetenskapen intet vill veta om … (Heidegger)

  PS. 1) Inte undra på att folk tycker ni är obildade 2) Det är bl.a. tack vare den billiga arbetskraftsinvandringen från Grekland … som du har det du har. Du kan inte äta upp kakan och ha den kvar, förstår du…

 48. Märta Says:

  Men för helvete människa. Några inlägg ner säger du ju att det är helt fel av pressen att poängtera att just kvinnor dödats, men nu säger du att det är fel av pressen av INTE poängtera att just pojkar dödades där. Hur ska du ha det, egentligen?
  Eller förlåt, jag glömde. Det ska bara poängteras om det är pojkar. För det är ju så synd om männen, för vi lever ju i ett matriarkat där männen är den förtryckta och underordnade gruppen.

 49. Daniel L Says:

  Men för helvete Märta: Poängen är att när det är kvinnor/tjejer som är offer skrivs könet alltid ut, medan när män/pojkar är offer så skrivs aldrig könet ut.
  Eller förlåt, jag glömde. Alla inlägg här måste ju naturligtvis tolkas med skitiga feministglasögon, för vi lever ju i ett patriakat där kvinnor är den förtryckta och underordnade gruppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: