Ny klubb låter bara tjejband spela

by

Den 20 januari öppnar en ny klubb i Malmö – Too Cute To Puke. Där får inga killar spela, annat än i undanskymd position. Bara band som ”frontas av tjejer” ska få spela.

”Det har diskuterats att det bokas för få tjejer på Malmös scener och jag är trött på folk som gnäller i stället för att göra något”, säger mannen som ligger bakom klubben, Daniel Novakovic.

Bakgrund och kommentar:

Som jag bloggade om för några veckor sedan är kvinnliga artister redan överrepresenterade på Malmös scener. En antijämställdistisk förening kallad Ladyfest har räknat och kommit fram till att av de ”musikakter” som uppträder i Malmö är kvinnliga i 22 procent av fallet, vilket de anser är för lite. Men bandbokaren Anna Storåkers i Malmö säger i en artikel i Sydsvenskan att av de artister som finns att tillgå hos bokningsbolagen är till ungefär 7-8 procent kvinnliga. Om det stämmer är kvinnor alltså överrepresenterade – förmodligen beroende på positiv särbehandling.

Nu ska alltså kvinnocurlingen i Malmö alltså bli ännu större. Men det är kanske inte så konstigt. Vi lever ju i Sverige i nådens år 2012.

Jag kom på en sak. Daniel Novakovic bidrar faktiskt till att göra musikbranschen gubbig. Borde han inte maka på sig och lämna plats åt en duktig kvinna? Och själv ta steget in i en obemärkt tillvaro på lägre nivå. På så vis skulle han ”göra något” i ännu högre utsträckning.

Tack för tipset, Andreas! Källa: Se notisen nedan, som är från tidningen Citys lundupplaga, vecka 1, 2012.

För övrigt 1: Idag väljer vänsterpartiet partiledare – och valet står mellan en man och en kvinna. Jag utgår ifrån att Jonas Sjöstedt, den manliga kandidaten, i egenskap av feminist tar sitt ansvar för att minska gubbigheten i världen och makar på sig och lämnar plats för kvinnan. Du vill väl göra något verkligt i kampen mot Patriarkatet, och inte bara prata, Jonas?

För övrigt 2: Friskis & Svettis satsar på träningspass bara för kvinnor. Se exempel här eller utdrag nedan. Dock inte pass bara för män. Jämställdhet à la 2012, alltså. Tack för tipset, Joakim!

Annonser

73 svar to “Ny klubb låter bara tjejband spela”

 1. michael Says:

  Varför inte ta steget fullt ut att endast kvinnlig publik är välkommen

 2. Matte Says:

  Apartheid

 3. Medborgare X Says:

  Pär!

  Ja, visst har Daniel Novakovic helt rätt i att man kan bli trött på folk som gnäller i stället för att göra något.

  Men är det inte väldigt ironiskt att det nu är en man (och inte en kvinna) som faktiskt tar tag i situationen och gör det som feministerna gnäller över.

  Men det är ju så det allt för ofta ser ut. Feminister gnäller över att så få kvinnor sitter i företagens styrelse, men år efter år är det män som startar de flesta nya företagen. Det är på något sätt karakteristiskt för feminismen. Mycket gnäll, men lite verkstad.

 4. Leif Says:

  Kalle Larsson säger i nyhetsinslag på SVT på morgonen att det visserligen finns män som är goda feminister, men att kvinnor inom detta område (feminismen) har så unika egenskaper att det i längden är ohållbart att ha ett partiledarskap utan någon kvinna. Borde inte Kalle ta konsekvensen av sitt uttalande och träda tillbaka som riksdagsledamot till förmån för en kvinna, som ju alltid måste vara en bättre feminist än vad han, i egenskap av man, är?

 5. majaivarsson Says:

  Läs mitt svar på det här inlägget på http://genusdott.wordpress.com/.
  Pär, din okunskap är nästan imponerande.

 6. Noterat Says:

  Något som vi jämställdister kan göra utan att väcka rabalder är väl att ”rösta med fötterna” dvs konsekvent vägra att uppsöka den aktuella klubben. Då missar dom åtminstone några inträdesbiljetter.

 7. Ulf Says:

  I bägge fallen – klubben och Friskis & Svettis – handlar det för all del om vinstdrivande företag, och de har naturligtvis rätt att nischa sitt utbud mot valda delar av befolkningen. Såväl vattengympa för gravida, och vattengympa för äldre är ju också nischade aktiviteter.

  Jag har inga problem med någondera alltså. Om klubben där bara tjejband får spela går väldigt bra, så har hr Novakovic i sann entreprenöranda kommit på en fin affärside.

  Det man kan vända sig mot är att allt detta sker motiverat av att vi lever i ett patriarkat som förtrycker kvinnor. Man kan fråga sig hur länge det skall gå att använda det som axiom?

 8. Leif Says:

  Ännu en bloggare som bloggar om vad Pär Ström skriver på sin blogg. Brist på egna uppslag och idéer?

 9. Leif Says:

  Fyra inslag såhär långt, majaivarsson, och alla handlar om Pärs Ström. Förlåt, ett av dem handlar om Per Ström.

 10. Johan Says:

  ”Brist på egna uppslag och idéer?”

  Detsamma kan väl sägas om Pär Ström som bloggar om artiklar som andra skrivit och som hans bloggläsare tipsat om. Men du verkar inte vara lika intresserad av att trycka till honom av någon anledning.

 11. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14173676.ab

  Stackare. Det är så synd om kvinnor som har så total makt över män att de kan få vad som helst bara de viftar med sina bröst lite.
  Usch, att ens kunna ha så mycket pengar måste ju vara ett förtryck.

 12. Julius Evola Says:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lena-hennel-analyserar-vansterpartiets-val_6752963.svd

 13. Pether Says:

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article14175059.ab

  Men kolla. Man får en exakt siffra på antalet döda. Kan aldrig någonsin minnas att det getts en sådan när män varit i majoritet av de döda, vilket jag dock tror är fallet även här. För vart är männen? Finns ju någon anledning till varför de inte ligger i de högar som de har räknat.

 14. Nova Says:

  För övrigt 1: Jag röstar på Jonas Sjöstedt. Han är bäst och kan föra ut partiets budskap om inkvotering av duktiga kvinnor i bolagsstyrelser!

 15. Ulf Says:

  @majaivarson,

  Jag läste ditt inlägg. Jag tycker nog att man skall skilja på ren diskriminering och förväntningar som kommer av att egna eller kollektiva erfarenheter.

  En anekdot från ungdomen var när vi rest iväg på en friidrottstävling; mödrarna satt och stickade på läktaren, och en av våra kulstötare – en stor och glad, lite bullrig, kille – kom fram och kommenterade det. Han sade sedan ”ja, men då kan ju jag ta fram min stickning också!” Han grävde sedan mycket riktigt fram en stickning ur träningsväskan och satte sig bredvid dem. Dessutom var han riktigt duktig på att sticka.

  Att alla runt omkring, oavsett kön, tappade hakan, skall naturligtvis inte ses som en kränkning mot män, eller bevis på att alla trodde sig ”veta” att män inte klarar av att lära sig sticka. Det är bara så ovanligt att män över huvud taget intresserar sig för stickning, och kombinationen kraftsport och stickning var (av någon anledning) än mer chockerande.

  Den sortens ”diskriminering” drabbar såväl kvinnor som män. I dag skulle jag nog vilja påstå att det öppet drabbar mest män, eftersom det är verkar helt legitimt numera för tjejer att ”ge igen” och vräka ur sig alla möjliga fördomar om vad män kan och inte kan. Även manliga skribenter tycks numera ställa in siktet mot andra män, med artiklar väl kryddade av invektiv och uppmaningar att de skall maka på sig till förmån för de duktiga kvinnorna.

  Själv visar du i ditt blogginlägg en hel del förakt mot Pär Ström och beklagar hans stora okunskap. Du skriver t.ex.

  Att Pär Ström inte ens reflekterar över att de här 7-8 % av band med kvinnliga medlemmar enbart gäller de band som ligger hos de stora bokningsbolagen är föga förvånande, men det är kanske något en borde göra innan en uttalar sig.

  Men Pär skrev ju:

  Anna Storåkers i Malmö säger i en artikel i Sydsvenskan att av de artister som finns att tillgå hos bokningsbolagen är till ungefär 7-8 procent kvinnliga. Om det stämmer är kvinnor alltså överrepresenterade – förmodligen beroende på positiv särbehandling.

  Alltså, Pär noterade att det var hos bokningsbolagen siffran gällde. Jag tycker nog att han varit rimligt tydlig här.

  Dessutom, skriver du:

  Pär Ström, du ser ingen koppling mellan att killar uppmuntras till att spela musik på ett helt annat sätt än vad tjejer gör.

  Men Pär länkar ovan till sitt tidigare blogginlägg, där han skrev:

  Emelie Veide hävdar att orsaken till att det finns fler manliga än kvinnliga musiker är att de kvinnliga inte ”lyfts fram”. Det är ett påstående som jag vill ha belägg för innan jag ser någon anledning att tro på det.

  Jag tror inte att manliga musiker ”lyfts fram”. Veide får det att låta som att om man bara är kille och börjar sjunga eller startar band så kommer Patriarkatet strax med stora strålkastarbatteriet och ”lyfter fram” en till ära och berömmelse. Efter vad jag har hört stämmer det mycket dåligt med verkligheten. Mitt intryck är att de allra, allra flesta manliga musiker, sångare och band kämpar i isande motvind i garage och källare – utan ära och utan pengar och utan att någonsin komma upp på en scen värd namnet. Utan att någon bryr sig det allra minsta om att ”lyfta fram” dem.

  Pär har alltså noterat och kommenterat den aspekten. Han köper inte utan vidare att det skulle vara så att tjejer får mindre uppmuntran. Din personliga erfarenhet är en annan. Det svåra är att kunna generalisera det och verkligen genomskåda hur mycket man själv antagit att det motstånd man stötte på berodde på just det man förväntade sig. Det där är inte lätt.

  Notera att jag inte vill förminska din upplevelse. Det kan mycket väl vara så att det var precis som du skriver (jag var inte där). Min egen erfarenhet är att jag själv fallit i den fällan ibland – trott att andra diskriminerade mig, när det i själva verket rörde sig om mina egna förväntningar och projektioner. Det är också möjligt att ens egna erfarenheter inte är typiska. Bevisligen finns det flera specialkampanjer för att uppmuntra just tjejer att spela – till och med sammanhang där killar inte ens får vara med, utom på tjejernas villkor.

  Pär köper inte utan vidare att det är ok att göra så, bara för att ”alla vet” att kvinnor är underordnade män. Är det en orimlig hållning, menar du?

 16. Gubben Says:

  Galenskapen framgår av detta…
  http://scuminversen.blogg.se/

 17. Kristin Says:

  För övrigt 1: Idag väljer vänsterpartiet partiledare

  ”Dinamarca anser att det är viktigt att Vänsterpartiet som är ett feministiskt parti leds av en kvinna.”

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2671465/inget-delat-ledarskap-i-vansterpartiet

 18. Matte Says:

  Om Vänsterpartiet Feministerna, VPF. Säger sig vara på de mest utsattas sida, varför hör jag mycket mer om kvinnors väl och ve och inkvoteringar i styrelser/partitoppar, men mindre om de utslagna männen?

 19. Info Says:

  JAG ÄR OSÄKER – GÄLLER DETTA MALMÖ OCH SVERIGE?

  DANIEL NOVAKOVIC är väl möjligen ett helsvenskt (nysvenskt) namn, men är det så säkert, att han själv verkar i Sverige och inte i USA? Kanske uppehåller han sig i Sverige endast på turistvisum?

  Av Pärs länk att döma är Daniel Novakovic en av samtidens stora, postmodernistiska konstnärer – men han är också författare. Så här ”book releasar” han sin roman ”Jag Tror Jag Är Kär”:

  ”JAG TROR JAG ÄR KÄR släpps idag i ONLINEbutiker och på SMALL PRESS EXPO på Kulturhuset i Stockholm. Daniel Novakovic kommer finnas vid OPTIMAL PRESS monter på SPX större delen av lördagen ifall någon skulle vilja köpa ett exemplar på plats.

  Känslor så stora att man knappt vet var man ska bli av. POP. Sjutumssinglar. Sarah RECORDS. THE RONETTES. Pojkrumsdrömmar. Tonårsdrömmar? Så oerhört svåra att överträffa. Allt är egentligen väldigt enkelt. En knapp som visar att hon är nere med THE PASTELS. POW! En blå och vitrandig tröja. Svarta CONVERSE eller MARY-JANES. En blick under lugg eller över kanten på ett par svarta WAYFARES. Ett oskyldigt leende. POP! Du kan inte gömma din kärlek för alltid. Lätta, trippande danssteg till SO TOUGH eller THE KIDS AT THE CLUB. Du känner dig som 17 år igen. Och ditt hjärta slår ett par extra slag. Precis som första gången du hörde AIN´T GONNA EAT MY HEART eller RANGE JUICE. Åh, allra vackraste ORANGE JUICE. Du tror fortfarande på magi. – – -”

  http://danielnovakovic.blogspot.com/search/label/Jag%20Tror%20Jag%20Är%20Kär

  Här är mera amerikansk konst av Daniel, där också reklam för TOO CUTE TO PUKE och LADYFEAST förekommer;

  http://danielnovakovic.blogspot.com/search/label/Poster%20for%20Too%20Cute%20To%20Puke

 20. Joakim Says:

  @Ulf:

  I bägge fallen – klubben och Friskis & Svettis – handlar det för all del om vinstdrivande företag

  Friskis & Svettis är faktiskt en ideell förening och därmed skattesubventionerad av staten. Det har varit en del diskussioner om det:

  http://www.dn.se/ekonomi/friskis–svettis-anmals-till-fogden

  Såväl vattengympa för gravida, och vattengympa för äldre är ju också nischade aktiviteter.

  Det stämmer att Friskis & Svettis redan har en del andra pass riktade till vissa specifika kategorier av personer, som tex gravida, barn och seniorer. Men det är skillnad eftersom passet då kan vara utformat på ett sätt som är speciellt lämpat för denna kategori.

  Vad det vattenjympa finns det naturligtvis inga sådana argument som kan motivera att män ska utestängas från träningspasset, eftersom passet är lika lämpat för både män och kvinnor. Passets beskrivning är dessutom ”Ett pass på medelnivå som riktar sig enbart till kvinnor.”. Med andra ord är det samma träningspass som ”Vatten/medel”, med undantaget att män är utestängda.

 21. Lorem Ipsum Says:

  Kör på säger jag. Går det vägen så kudos till arrangörerna, om det inte går bra; KOM FAN INTE OCH GNÄLL.

 22. Apartheidpolicy nu även hos Friskis och Svettis | Lika rättigheter för alla Says:

  […] & Svettis satsar på träningspass bara för kvinnor. F&S är en ideell förening, och därför är det inte frågan om otillåten diskriminering i […]

 23. Carl Says:

  Alla män i V måste vara skrupelfria karriärspolitiker som tar piskrappen med cyniskt jämnmod medan de cashar in. Precis som entreprenören som öppnar lesbisk musikklubb (man kan kalla det vad man vill, men en klubb med feministisk agenda är de facto en lesbisk/queer-klubb).

 24. Jonny Says:

  Igårkväll roade jag mig med att se om dokumentären ”Könskriget” från 2006 på Youtube. Radikalfeminismen står tydligt för ett moralbiologiskt perspektiv på könen: Kvinnor är bra, män är dåliga. Reaktionerna från allmänheten blev att feminismen gjorde sig omöjlig i den politiska debatten. Partiet Feministiskt initiativ kopplades samman med uttalandet ”Män är djur” och fick runt 1,5 % i riksdagsvalet.

  Jag har en känsla av att det radikalbiologiska perspektivet mer och mer har blivit rumsrent på kultursidorna även om det inte sägs rent ut. Den nya moralen på kultursidorna säger att kvinnors konst är jättefin, men manlig konst är jätteful. Argumenten för vissa kvinnors karriärer handlar inte om konstnärlig kvalitet (enligt till exempel skönhetsmässiga kriterier) utan om biologi.

  Synen på konsten får så klart radikaliseras ända dit till det att den traditionella borgerliga synen på vackert och fult inte gäller längre. Det skiter jag fullständigt i! Men – genierna inom konsten blir ändå inte upphöjda förrän efter sin död (sanning med modifikation). Det är så tröttsamt med alla dessa män och kvinnor som nu har funnit ett nytt sätt att bortförklara sin medelmåttighet på.

  Till slut en fråga: Är det biologiska perspektivet på kön och samhälle förenligt med demokrati?

 25. Patrik Says:

  Eloge åt klubben som vågar satsa enbart på tjejband. Det var modigt. Men vi får se om publiken kommer. Jag tror att de flesta vill höra bra band och struntar i könet hos dem som spelar.

 26. Jocke S Says:

  Maja ivarsson, ”visst blev det lite rörigt”, varför ändrade du inte, i stället för att urskulda dig, ”få klapp på huvudet”? Som du klagar på kvinnor drabbas av i din branch!?
  Och sedan det här: ”men alla med något bakom pannbenet borde inse att musikalitet inte sitter i kuken.”
  Sorgligt, (och sexistiskt), och du skall vara proffs på musik!? (Klart kroppen är med i musikutövande…) Vilket ju inte Pär är som tar upp ett utifrån övergripande faktum, för var och en att tolka.
  Men du, Ingen som helst substans majaivarsson!
  Ja jag vill ju ogärna, som du, blanda in könsorgan, du får väl själv fundera över var rörigheten sitter…
  Du har gjort bort dig!

 27. Helena Says:

  Det var väldigt vad diskussionen spretar iväg åt olika håll.

  På en privat klubb får de väl välja sitt klientel.

 28. UNDRANDE Says:

  Så om siffrorna stämmer så ser dagens så kallade ”kvinnodiskriminering” ut så här:
  Det behövs 100 musiker.
  Det kommer 300 musiker och anmäler sitt intresse.
  Av de är det 21 kvinnor och 279 män (7% kvinnor, 93% män).
  Alla 21 kvinnor får jobb medan bara 79 män får jobb.
  Av 300 sökande går 200 män arbetslösa, dvs 66,66%! Ingen kvinna går arbetslös. NOLLkommaNOLLNOLL PROCENT!
  TVÄRTOM! Det fattas EN KVINNA för att uppfylla 22%!!
  Maka på dig Novakovic! Lämna din plats åt en kvinna! Varje man i musikbranchen är en man för mycket!

 29. Jocke S Says:

  Jag såg i SVD igår att Jonas Sjöstedt var en av de som röstade för delat partiledarskap i V. Men det ville inte hans utmanare Dinamarca, kvinna.
  Vad säger detta? Att Sjöstedt ändå var för någon form av ”jämställdhet”. (Även om man kan tycka vad man vill om två partiledare)
  Medan Dinamarca hävdade att det skall vara ett tydligt ledarskap OCH en kvinna som leder ett feminstiskt V-parti.
  Och förlorar hon valet, så kan hon säkert håva in en annan ”vinst” och hävda att ”det är bara för att jag är kvinna”.
  Könsegocentrismen hos feministtkvinnor sitter benhårt. Men det kommer att straffa sig i längden.

 30. Ulf Says:

  @Joakim,

  Friskis & Svettis är faktiskt en ideell förening och därmed skattesubventionerad av staten.

  Tack för påpekandet. Mea culpa. Men det betyder iofs inte att staten finansierar själva verksamheten, eller att en ideell förening måste ha jämn könsfördelning i sin verksamhet. Det finns många ideella föreningar som har verksamhet endast för det ena könet.

  Där jag bor lade den lokala fotbollsföreningen ned damlaget av kostnadsskäl för ett tag sedan. Att damlaget höll relativt sett mycket högre kvalitet än herrlaget fick en att lyfta lite på ögonbrynen, men jag är inte insatt i hur diskussionen gick.

  Aktivitetsstödet till ideella föreningar förutsätter att föreningen drivs demokratiskt, men detta handlar inte om att verksamheten i alla avseenden måste vara jämställd, utan att man tillåter alla att bli medlemmar, och låter årsmötet välja styrelse m.m.

 31. NisseNyfiken Says:

  Är väl helt ok att en privatägd klubb väljer vilka band de anlitar. Återstår att se om det är en bra affärsidé…

 32. dolf Says:

  Frågan är vad som händer om den privatägda klubben inte får det att gå runt. Kommer man då att gå in med någon form av kommunalt stöd eller liknande satsningar som gör att klubben överlever (på bekostnad av övriga klubbar).

 33. Ulf Says:

  @NisseNyfiken,

  Är väl helt ok att en privatägd klubb väljer vilka band de anlitar.

  Sant. Inte minst, så vore det omvända förkastligt – att en privatägd klubb inte fick välja själv. 🙂

 34. Jocke S Says:

  Ulf, m.fl.
  Det är inte bara så enkelt. Det finns en propagandistisk mediaaspekt här. Att allt ”manligt”, privat eller ej, skall släppa in kvinnor! Inte ens en ”manlig frukostklubb” (ej komersiell, togs upp här för ett par år sedan), fick vara ifred från mediaangrepp!
  Därför måste vi reagera på inkonsekvensen i debatten, medias maktpåverkan som är det stora problemet, och som påverkar politiken. Det var där det började, vinklingen i media….

 35. Ulf Says:

  @Jocke S,

  Jag håller helt med. Jag hade skrivit ungefär samma sak i min senaste kommentar, men raderade det eftersom jag inte ville upprepa mig (för mycket). 🙂

 36. Ulf Says:

  …samtidigt känns det som att det är på plats med lite enkla förtydliganden ibland, eftersom diverse bloggare där ute tycks vara av åsikten att alla här är kvinnohatande töntar/losers som tar varje tillfälle i akt att ondgöra sig över hur synd det är om män.

  Nu är det svårt att tro att någon ”med något bakom pannbenet” kan behålla den uppfattningen efter att faktiskt ha följt diskussionen här, men språkrådets nya ord åsiktsinkontinens kan möjligen vara träffande.

  (Jag noterar att det klagats på vissa bloggar över att det ”irrelevanta” ordet fick vara med, speciellt när ”hen” inte kom med. Nåja, alla har ju rätt till en åsik. 🙂

 37. Joakim Says:

  @Ulf:

  Sant. Inte minst, så vore det omvända förkastligt – att en privatägd klubb inte fick välja själv.

  Samtidigt finns det ju lagar som säger att frisörer inte får ta olika pris för herr- respektive damklippning, och att man inte får ha olika åldersgräns för kvinnor och män på krogen. Borde inte privatägda företag få bestämma detta själva då också? Se:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10622538.ab

 38. Forellen Says:

  ”Han har förespråkat ett delat ledarskap, vilket anses vara en del i en strategi att öka chanserna att själv bli partiledare.”
  http://svt.se/2.116613/1.2669180/vansterpartister_ar_ett_oforutsagbart_partifolk

  SVTs Margit Silberstein spär på myten om att Jonas Sjöstedts stöd till delat ledarskap stod i direkt förbindelse med hans egna chanser att bli partiledare. Den patriarkala makten ser enbart till sina egna intressen, alltså. Vad har hon för belägg för det, egentligen?

  Behovet av att svartmåla Jonas Sjöstedt visade sig även i en intervu med Mats Knutsson igår (01:40): http://svtplay.se/v/2669214/rapport/mats_knutson_kommenterar_vansterns_beskut_om_delat_ledarskap

 39. Jocke S Says:

  OK Ulf, vill bara påpeka att jag gillar själv lite svängig mjuk tjejpop (den där av Veronika Maggio också som spelades innan jag lämnade landet). OCH hårdsvänging rock, där det behövs grabbar i bakgrunden iaf.
  Har heller inget emot att man satsat på tjejer (gillar kvinns, hör och häpna, som de flesta män!)
  Men när det enögt satsas BARA på tjejer som idag, och med diverse underliga argument, då kan jag för min del förvandlas till kärringen mot strömmen! ”Av princip. Jodå.

 40. Tokfeministen Ulla-Berit Says:

  Avgå, Daniel Novakovic! Genom att du bibehåller din position bidrar du direkt till att patriakatets makt stärks!!

 41. Gonzo Says:

  michael säger:

  ”Varför inte ta steget fullt ut att endast kvinnlig publik är välkommen”

  Kommer nog aldrig på frågan. Tanken är naturligtvis att män ska tvingas dit för att lyssna. Det blir nog samma fenomen som finns innom damidrotten.
  Inte ens tjejer går och tittar på damfotboll, damhockey, dampingis etc

  Men sedan ska det ändå skrikas om diskriminering och att tjejer inte får ta plats.

  Tydligen så ska män tvingas titta på damidrott för kvinnor vill ju inte se ”skiten”.

  Nej jag har inget i mot damidrott, självklart ska tjejer få idrotta och få respekt för det. Det är inställningen hos media och feminister jag vänder mig emot

 42. Gonzo Says:

  ”dolf säger:
  06 januari 2012 kl. 12:13
  Frågan är vad som händer om den privatägda klubben inte får det att gå runt. Kommer man då att gå in med någon form av kommunalt stöd eller liknande satsningar som gör att klubben överlever (på bekostnad av övriga klubbar).”

  Ja det är så det fungerar med feminismen i Sverige.
  Skulle man ha en klubb enbart för män så skulle den inte få några bidrag utan snarare bekämpas och förlora ev bidrag.

 43. Lasse Says:

  @Ulf

  ”I bägge fallen – klubben och Friskis & Svettis – handlar det för all del om vinstdrivande företag, och de har naturligtvis rätt att nischa sitt utbud mot valda delar av befolkningen. Såväl vattengympa för gravida, och vattengympa för äldre är ju också nischade aktiviteter.”

  ”Jag har inga problem med någondera alltså. Om klubben där bara tjejband får spela går väldigt bra, så har hr Novakovic i sann entreprenöranda kommit på en fin affärside.”

  Är själv gammal entreprenör och brinner för fri företagsamhet men det finns gränser även här.

  Att öppet tillämpa könsapartheid tycker jag är att gå över gränsen dvs. när man utesluter (förbjuder) ett visst kön, hudfärg etc. att delta.

  Då menar jag aktiviteter där det inte finns något uppenbart eller naturligt hinder att båda könen deltar.

  Var går gränsen då ?

  Får avgöras från fall till fall enligt min mening. Men att ha lokaliteter där bara vita * får spela är enligt mig ren könsapartheid.

  Som företagare har man ett ansvar att ej tillämpa öppen könsapartheid eller könsrasism. Det finns hela regelverk för hur man får agera som företagare och jag tycker det är märkligt att könsapartheid skulle vara undantaget.

  *kvinnor

 44. Gonzo Says:

  Väntar bara på nästa vända i den här historien.

  Blir nog samma tjat som ang kvinnodagen.

  ”Det finns bara en kvinnodag alltså finns det 364 mansdagar, kvinnodagen är kvinnoförnedrande”

  ”Det finns en klubb för kvinnor alltså tillhör resten av musikvärlden männen. Too Cute To Puke konserverar könsrollerna och talar om för kvinnor att dom behöver en egen klubb. Ni är inte välkommen ut på rom riktiga klubbarna”

 45. Ulf Says:

  @Jocke S,

  Håller helt med.

  Det där med mjuk tjejpop påminner mig förresten om Eva Cassidy – en vad man nog skulle kunna beskriva som motvillig stjärna.

  Läser man historien om Eva Cassidy kan man slås av hur otroligt mycket hjälp hon fick, huvudsakligen av män, genom hela sin karriär. Därmed inte sagt att någon del av hennes framgång skulle vara oförtjänt (det mesta av den kom ju dessutom postumt, eftersom hon dog tidigt i cancer).

  Läser man ovanstående artikel med genusglasögonen på (jag fick ett par med, tror jag, när jag köpte en 3D-kapabel bildskärm), så undrar man om det är mansmaffian på wikipedia som i självförhärligande syfte retuscherat ut alla stödjande kvinnor bakom Cassidy – för det kan väl inte vara så att gubbväldet skulle lägga ned så mycket energi på en blyg tjej? 🙂 Jag tror bestämt inte att en enda kvinna nämndes i någon aktiv roll (förutom mamman som födde henne, förstås) bland alla som stöttat Cassidy före och efter hennes död.

  Är detta undantaget som bekräftar regeln?

  En av de som stöttade Cassidy var trummisen och ”tung gubbe” i skivbranschen, Raice McCleod. Det visar sig att han varit med och stöttat en del andra kvinnliga artister också. Själv verkar han ha tagit sig fram rätt mycket med egen vilja från enkla förhållanden.

 46. Ulf Says:

  @Lasse,

  Att öppet tillämpa könsapartheid tycker jag är att gå över gränsen dvs. när man utesluter (förbjuder) ett visst kön, hudfärg etc. att delta.

  Ja, men det blir väl egentligen bara tillämpligt om de också stoppar män i dörren? Det är ju ingen mänsklig rättighet att få bli anlitad av en klubb.

  Skulle det också ställas krav på strippklubbar att de måste ha jämn könsfördelning bland artisterna? Säkerligen har många feminister synpunkter på huruvida dessa skall få finnas alls, men det är inte poängen här. Min gissning är att de flesta som går dit är hyfsat nöjda med den rådande könsfördelningen på scenen…

 47. Lars I Says:

  En annan V-partist på kongressen menade att det i längden är orimligt att ett feministiskt parti har en manlig partiledare. (Observera att man aldrig påstått sig verka för jämställdhet, utan för feminism)
  För mig en gåta hur man då i längden anser det rimligt med manliga röstare när dom så uttalat kommer i andra hand. Inget man dryftat i valanalyserna efter alla katastofval ?

  Därför fick mig ett ombud på kongressen, Lars-Erik Bäckman, mig nästan att trilla av pinn när han i en av gårdagens Rapportsändningar förespråkade EN partiledare eftersom han var motståndare till att kvinnor kvoteras in på posten. Man kan lätt oroas över hans vidare öde i partiet efter en sådan syn på makt som andas jämställdhet i stället för V-partiets egofeminism.
  Finns stupstocken kvar ?
  Dessutom märkligt: inslaget filtrerades inte bort i nyhetssändningen fastän programledaren var KVINNA. När man nu vant sig vid att det så långt möjligt bara är företeelser till kvinnors förmån eller mäns nackdel som rapporteras vidare, i synnerhet när reportern är en modern svensk vit journalist.

 48. Lars I Says:

  ska vara
  ..i synnerhet när reportern är en modern svensk vit KVINNLIG journalist”.

 49. Gonzo Says:

  Lars I

  Låt oss följa Lars-Erik Bäckmans öde några år frammåt.
  Det ska bli spännande att se hur han behandlas och vart han finns någon stans i framtiden tex inför nästa val.

  Modig är han i alla fall

 50. Joakim Says:

  @Lasse: Att öppet tillämpa könsapartheid tycker jag är att gå över gränsen dvs. när man utesluter (förbjuder) ett visst kön, hudfärg etc. att delta.

  @Ulf: Ja, men det blir väl egentligen bara tillämpligt om de också stoppar män i dörren?

  I fallet med Friskis & Svettis blir ju män ”stoppade i dörren” när de vill delta på vissa träningspass. Anser du det vara ok ändå?

 51. Ulf Says:

  @Joakim,

  Om jag försöker komma in på IKEA-dagis stoppas jag sannolikt i dörren, eftersom de har en övre åldersgräns (på deras mansdagis skulle jag nog släppas in, men gissningsvis inte kvinnor). Barn stoppas (förhoppningsvis) om de vill komma in på barnförbjudna filmer. Det finns många aktiviteter som begränsar vilka som får delta.

  Det man kan fråga sig är väl vilka sakliga skäl som finns för att utestänga vissa grupper. Finns sakliga skäl är det väl inga större problem. Att det är skönt att slippa en viss grupp faller uppenbart om man istället för t.ex. män stänger ute judar, araber, etc. Det bedöms alltså inte som saklig diskriminering, och där kommer vi väl till pudelns kärna: är det ok att utan sakliga skäl utestänga män?

  Om det är det du frågar, så nej, naturligtvis inte.

 52. Jocke S Says:

  Lars -Erik Bäckman, ja det skall bli intressant, han borde få lite stöd…Är det överhuvudtaget tillåtet att vara emot kvotering internt inom V? Eller vare kritisk mot feminism?
  Man undrar hur de feminstiska diskussionerna går i partiet, hur de får íhop det, ”tillräckligt eller för lite feminism” i enskilda frågor?
  Nu var det ju ”viktigt med kvinnlig partiledare” enligt Dinamarca.
  Hur skall hon nu agera, när ”vikten” råkat i obalans?

 53. Joakim Says:

  @Ulf:

  Jag håller med dig. Och det var en liknande argumentation jag förde redan i min första kommentar ovan från 06 januari 2012 kl. 11:00.

  Så frågan kvarstår: Vilka sakliga skäl anser du det finns för att Friskis & Svettis ska utestänga män från att delta i vattenjympa-träningspass?

 54. Lasse Says:

  @Ulf

  För mig spelar det ingen roll om de blir stoppade i dörren eller förvägras delta. Ponera att det var en stor mässa öppet för alla men endast kvinnliga utställare fick delta och manliga var utestängda.

  Det har i alla tider funnits vattengympa för gravida kvinnor, syjuntor och kvinnliga hobbys etc. men det har aldrig funnits ett uttryckligt förbud för män att delta i olika kvinnliga aktiviteter.

  (observera att ovanstående bara är tre snabba exempel, finns många fler)

  Uteslutningen av män är något som kommit de senaste 15-20 åren.

 55. Ulf Says:

  @Joakim,

  Så frågan kvarstår: Vilka sakliga skäl anser du det finns för att Friskis & Svettis ska utestänga män från att delta i vattenjympa-träningspass?

  Jag har iofs inte sagt att jag tycker att det finns sakliga skäl i det fallet, men den vanliga orsaken skulle väl vara hänsyn till muslimska kvinnor… Den diskussionen blir då rätt lik den som hölls här ang. särskilda badtider för kvinnor, men med skillnaden att det då gällde offentliga lokaler på skattebetalarnas bekostnad.

  Jag nöjer mig med att mena att det bästa vore att anpassa program till en viss grupp, men välkomna alla andra som tycker att det passar dem också. Om vissa män tycker att den bästa gympan är vattengymnastik för gravida, varför skulle de inte få hänga på?

 56. Ulf Says:

  @Lasse,

  Företeelsen som sådan skulle inte störa mig så mycket om det vore balans, och lika ok åt båda hållen. Som det är nu håller jag helt med om att det gått mode i att stänga ute män i olika sammanhang men finns risk för både mediadrev och hatkampanjer om man gör motsvarande åt andra hållet. Det är ju den obalansen som blir tydlig genom Pärs bloggande, liksom av de hetska attackerna mot honom.

 57. Joakim Says:

  @Ulf:

  Jag har iofs inte sagt att jag tycker att det finns sakliga skäl i det fallet, men den vanliga orsaken skulle väl vara hänsyn till muslimska kvinnor…

  Jag köper inte den motiveringen. För då skulle man ju tex lika väl kunna starta en religion som säger att vita personer får umgås med svarta, och sedan är apartheidsystemet återinfört och ”whites only” blir legitimt.

 58. Joakim Says:

  ”vita personer inte får umgås med svarta”

  skulle det naturligtvis vara i förra kommentaren

 59. Ulf Says:

  @Joakim,

  Det finns åtskilliga fall där man tar hänsyn till saker pga att de är ordentligt etablerade i olika kulturer. Alkoholkonsumtion är en sådan sak. Det är nog inte troligt att vin och sprit skulle godkännas som livsmedel idag. Inte heller tobak skulle ha så stora chanser.

  Det gör frågeställningen komplicerad, och det är inte alltid så relevant att jämföra med hur man skulle hantera en liknande situation om den uppstod utan historisk eller kulturell bakgrund.

  Men visst, det är viktigt att hela tiden hålla i minnet hur man skulle värdera något helt fritt från historiska fördomar. Det blir ett slags principiell kompass.

 60. Joakim Says:

  @Ulf:

  Skillnaden är att tillåta konsumtion av alkohol och tobak begränsar inte någon annans frihet. Vill du inte konsumera det så låt bli.

  Att stänga ute vissa kategorier av människor pga kön, hudfärg, osv är en helt annan sak.

  Dessutom har vi ju inte någon historisk tradition av att kvinnor män inte får bada tillsammans, så det går ändå inte att hänvisa till det är en etablerad praxis i Sverige. För oss här är ju faktiskt ett nytt beslut som fattas nu. Det är frågan om en diskriminering skall införas eller ej.

 61. Joakim Says:

  Huvudnyheten är så typisk så den behöver inte kommenteras.

  För övrigt 2: Är inte kvinnor överrepresenterade på Friskis & Svettis? Borde man inte satsa på träningspass bara för kvinnor istället? Vill man verkligen stärka könsstrukturerna ytterligare?

 62. Joakim Says:

  Förresten så är jag ”en annan” Joakim och inte den som svarat er andra här. Välkommen, Joakim! Jag har inte sett dig här förut.

 63. Jocke S Says:

  Jag är också en Joakim, kör med Jocke S här! Tips, lägg till något efter namnet!

 64. Ulf Says:

  @Joakim,

  Skillnaden är att tillåta konsumtion av alkohol och tobak begränsar inte någon annans frihet. Vill du inte konsumera det så låt bli.

  En definitionsfråga. Med tanke på vad alkoholen kostar samhället i form av sjukvårdskostnader och alkoholrelaterade brott, finns det skäl att anse att det faktiskt påverkar andra. Likaså tobaksbruk, med bevisade negativa effekter för omgivningen, och som ju också nu blivit föremål för rätt omfattande restriktioner.

  Dessutom har vi ju inte någon historisk tradition av att kvinnor män inte får bada tillsammans, så det går ändå inte att hänvisa till det är en etablerad praxis i Sverige.

  Nej, men det blir en reell problemställning när Sverige tar emot en signifikant mängd människor från kulturer där det är stigmatiserat. Frågan är komplicerad. Jag tycker att det borde finnas utrymme för rimliga kompromisser. Jag har t.ex. ingenting emot att det byggs moskeer i Sverige, och jag har heller inget problem med att dessa inte är öppna för icke-muslimer. Andra kan ha problem med det, möjligen, men jag bryr mig inte om det.

  Det är ju inte heller så att F&S inte erbjuder andra typer av aktiviteter. I detta schema erbjuds ca 70 pass/vecka, varav 9 vattenpass, av vilka 2 är endast för kvinnor (och 1 för gravida). Just tisdagar 14.00 och 14.45 finns det inget annat, men frågan är om det inte går att leva med det, om det i praktiken faktiskt leder till att en del muslimska kvinnor kan motionera, som annars skulle låta bli. Detta i Malmö, där andelen muslimer uppgår till ca 8% av befolkningen.

  Hursomhelst, om detta gäller som sakskäl är väl kanske en juridisk fråga. Jag tycker att man skall passa sig för att bli för fyrkantig, och jag tycker att det är att hårddra det att hävda att F&S begränsar någons frihet genom att avsätta 2 (alt. 3) motionspass av 70 varje vecka för det ena könet.

 65. Joakim Says:

  @Ulf:

  En definitionsfråga. Med tanke på vad alkoholen kostar samhället i form av sjukvårdskostnader och alkoholrelaterade brott, finns det skäl att anse att det faktiskt påverkar andra.

  Med ett sådant resonemang borde även andra saker som kan belasta sjukvården eller öka brottsligheten förbjudas. Fet mat borde förbjudas eftersom det resulterar i hjärt-kärlsjukdomar. Man borde inte få sola eftersom det kan ge hudcancer. Knivar/vapen/etc borde vara helt förbjudna eftersom de kan användas vid brott för att skada andra personer. Osv.

  Nej, men det blir en reell problemställning när Sverige tar emot en signifikant mängd människor från kulturer där det är stigmatiserat. Frågan är komplicerad.

  Ja, det är en intressant och komplicerad frågeställning. Men vi bor trots allt i Sverige och måste fatta våra egna beslut och lagar. Eftersom Sverige tar emot personer överallt från i världen så går det inte att låta alla behålla sina gamla kulturella och religiösa traditioner av gammal hävd, om det påverkar andra medborgare eller står i konflikt med landets lagar. Så länge det inte påverkar någon annan är det en annan femma.

  Vad det gäller Friskis & Svettis, så var det vad jag kunde se 6 vattenjympapass som var öppna för alla och ytterligare 2 som utestängde män. En inte oväsentlig andel alltså för någon som kanske bara är intresserad av den typen av pass.

  Men det är trots allt en principfråga också. Antag att det skulle flytta hit vita personer från Sydafrika på tiden innan apartheid avskaffades där. Skulle du tycka det var ok att Friskis & Svettis hade pass endast för vita då, eftersom de av tradition hade en sådan uppdelning i Sydafrika förr? Om det bara var ett par ”whites only” pass i veckan så vore det väl inte så mycket att bråka om, eller hur? Man får vara beredd på rimliga kompromisser?

 66. Jocke S Says:

  ”Too cute too puke”, vad betyder det, ”puke”? Kollade på google översätt och det blev översatt med – puke! Alternativen blev ”spy”.
  För mig verkar det fnoskig inställsamhet, med ”cute”/”söt” för jag anar att ”puke” ocxh andemeningen betyder något annat. Eller?
  Prata svenska i Sverige!
  Någon?

 67. Backlash Says:

  Jocke S – Det betyder väl ungefär att ‘Fina flickor fiser inte’? Men ordagrant betyder det ‘För söt för att spy’. Malmös Spy Bar?

 68. Valeria Says:

  Måste säga att jag blev lite imponerad av majaivarssons svar till Pär. När man börjar ifrågasätta vad andra människor har innanför pannbenet så bör man nog så att säga ha på fötterna, men det blev visst lite fel.

  För å ena sidan klagas det på män som velat hjälpa till att ställa in ljudet på förstärkaren, medan man å andra sidan verkar tycka det är bra när en man startar en klubb som särbehandlar tjejer. Jag kan inte låta bli att tycka att det är ett märkligt resonemang – varje fall är det inte konsekvent. I vissa fall verkar curling vara förkastligt, medan det är helt okej i andra sammanhang.

  Det som är ännu mer märkligt är att det är svårt att se någon egentlig skillnad mellan de nämnda fallen. Jo, jag känner mycket väl igen de feministiska perspektivet som präglar beskrivningen av den första situationen, men när det kommer till det senare fallet så är det perspektivet försvunnet. Ändå kan man se samma strukturer (för att använda en populär term inom feminismen) vid båda fallen. Men inkonsekvensen spelar väl ingen större roll, eftersom man är dömande part i målet.

  Fallen enkelt uppställda:

  1. Man vill hjälpa kvinnor – Patriarkala strukturer = usch och fy!

  2. Man vill hjälpa kvinnor – Feminism = toppen!

  Logiskt…

 69. Jocke S Says:

  Valeria: Samma resonemang här, nu är inte Stieg Larssons trilogi längre feministisk, enligt filmgubbe, ”utan spekulation i kvinnovåld.”
  Snurrigt värre, men kolla första kommentaren, på pricken!
  http://www.newsmill.se/artikel/2012/01/05/d-rf-r-r-millenniumtrilogin-inte-feministisk#comment-327687
  Ja, det är ju så här feminism är, äta kakan och behålla den, år efter år! Ända upp på statsministernivå!

 70. Joakim (den "vanliga") Says:

  @Jocke S
  Jag har kört med Joakim sen jag kom hit då jag inte hittade någon annan som också kallade sig det och har inte sett någon riktigt aktiv förrän i den här tråden. Om jag byter nu kan folk tro att jag är den Joakim som debatterat här med bl a Ulf och att mitt nya nick tillhör ytterligare en ny Joakim. På något sätt känner jag ändå att jag blivit etablerad här som den ”vanliga” Joakim, även om jag absolut borde ha tänkt på det från början. Nåja, vi får se om den andra Joakim kommer att bli lika etablerad som jag i andra trådar, så får vi se hur vi löser det då.

 71. Daniel Novakovic Says:

  Hej. Ett förtydligande verkar vara på sin plats för notisen i City var nog inte den tydligaste. Klubben är alltså dansklubb och inte en konsertarrangör. Det finns inga planer på att boka några band överhuvudtaget oavsett könstillhörighet. Tack.
  //D

 72. ergin Says:

  hej
  söker för knulla en tjej
  jag betalar sex
  jag har sigar och tabb….
  073559232
  0764460202
  malmö
  ankara restaurang

 73. ergin Says:

  0735559232

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: