Många fler män verkligt hemlösa – vilket inte nämns

by

Socialstyrelsen har gjort en nationell kartläggning av hemlösheten i Sverige. Detta skriver Expressen en artikel om, under rubriken ”Ny kartläggning av hemlösa”.

Nu är det så att hemlöshet inte behöver betyda att man bor på gatan. Många av dem som ingår i Socialstyrelsens definition av hemlöshet bor hos vänner,  eller har fått en lägenhet av socialen, eller har på annat sätt fått tak över huvudet och sover i säng i uppvärmda rum. De som verkligen sover ute är en liten andel av dem som kallas ”hemlösa”.

I kartläggningen har man hittat 21.200 män (64 procent) och 11.700 kvinnor (36 procent) som är ”hemlösa”. Expressen skriver att Socialstyrelsens kartläggning visar att 280 ”personer” helt saknar boende och lever utomhus eller i offentliga utrymmen.

Sedan kommer mellanrubriken ”Antalet kvinnor ökar”, se nedan:

Därefter skriver Expressen:

”Kartläggningen visar också att männen är i majoritet i gruppen hemlösa personer, men att andelen kvinnor har ökat”.

Eftersom detta handlar om gruppen ”hemlösa” enligt Socialstyrelsens breda definition så sover alltså de flesta av dessa inomhus, i uppvärmda rum.

Jag blev nyfiken på vilka som döljer sig bakom benämningen ”personer” bland de där tidigare nämnda 280 som det är RIKTIGT synd om – de som verkligen sover ute.

Den som tittar i Socialstyrelsens rapport kan räkna fram könsfördelningen bland dessa allra värst drabbade (Expressen nämner inte könsfördelningen). Som du kan se i tabellen längst ned i detta blogginlägg sover 0,3 procent av de ”hemlösa” kvinnorna utomhus, medan 1 procent av de ”hemlösa” männen gör det. Om man kombinerar det med ovanstående siffror på totalt antal ”hemlösa” inom de två könen visar det sig att 212 män och 35 kvinnor sover på gatan.  En kraftig övervikt för män, alltså.

Man kan konstatera att en alternativ rubrik för Expressen hade kunnat vara ”Mest män verkligt hemlösa”.

Du kan också se nedan att socialen hjälper kvinnor i betydligt högre utsträckning än män till en lägenhet. 47 procent av kvinnorna mot 30 procent av männen har fått någon variant av lägenhet via socialt kontrakt. Räknar man in ”institutionsboende”, ”skyddat boende” och ”kategoriboende” så ökar kvinnornas försprång när det gäller hjälp att få boende ännu mer.

Tack för era respektive länkar, Gonzo och Kristin!

27 svar to “Många fler män verkligt hemlösa – vilket inte nämns”

 1. John Berg Says:

  Män som grupp är enligt feministerna överordnade kvinnor. Det finns minst 21 200 skäl att ifrågasätta feministernas lögn om könsmaktsordningen.

 2. Petter Says:

  Enligt Jenny Lindroth från situation stockholm så vare 1/4 av de hemlösa kvinnor, men (inte helt överraskat) så sa hon också mörkertalet var större bland kvinnor eftersom de ”skäms” mer.. Märkligt hur slutsatsen ständigt blir konstant när verklighetens resultat varierar..

 3. eijaikEija Says:

  Visst finns det fler män än kvinnor som är ”öppet” Hemlösa. Anl till f jag tror de prioriterar och försöker hjälpa kvinnorna snabbare är pga att Hemlösa kvinnor är mer utsatta än Hemlösa män är.

  Oavsett vilket anser jag personligen att INGEN ska behöva vara hemlös och utan tak över huduvet i dagens Sverige. I mitt Sverige finns det ett hem för alla.

 4. Duktig genushund Says:

  Kvinnor är offer.

 5. robjoh Says:

  Rubriksättningen är en variant på kvinnor och barn först, men i sopporna.

 6. barfota Says:

  @eijaikEija

  ”Anl till f jag tror de prioriterar och försöker hjälpa kvinnorna snabbare är pga att Hemlösa kvinnor är mer utsatta än Hemlösa män är. ”

  Men så är det väl inte, männen är mer utsatta för brott än kvinnorna är, tar fler självmord o.s.v. Så om man skall hjälpa någon på sådana bevekelsegrunder så borde männen vara de som prioriterats.

 7. A. p. A Says:

  OT: Nu har skillnaden mellan djur och människor slutligen fastställts. För djur bestämmer gener det sociala systemet. För människor är systemet socialt kontruerat.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/gener-bestammer-det-sociala-systemet

 8. Jocke S Says:

  Det slår mig att i kategorin hemlösa (totalt), så är siffrorna precis lika som när det gäller vilka som studerar (kommer in?) på högskolan. 64% resp 36%. Ja fast tvärtom då…
  F.ö., alla som inte kommer in i egen bostad är väl ”utsatta”? Ja när det gäller män snarast utslängda, efter skilsmässa? Och det är säkert snarare många män som inte anmäler, som accepterar sitt ”manliga öde” utan klagan.

 9. Jocke S Says:

  Jag befinner mig på en campingplats (just nu, friheten och ekonomin drar) i sydeuropa. Här finns ett antal män från västeuropa, oftast boende i husbil. Och flera av dessa, särskilt skandinaver, bor året om i en sådan, saknar alltså bostad.
  Däribland jag själv. Jag har gjort ett val, med underhåll och ekonomikris har jag f.n. inte råd (eller lust!) med både bostad, och sitta och mögla i feministSverige, och husbil.
  Och då valde jag det senare, och sitter i solen söderut.
  Och kommunicerar med kvinnor i Sverige på FK och skatteverket, vilka vill veta var jag hör hemma…:-)

 10. Daniel Lindell Says:

  Sanningen är att samhället måste hjälpa kvinnor till bostad på grund av att män utsätter dem för ständiga våldtäktsförsök, sexuella trakasserier samt våld på de akuta jourboende som finns. Att fler män än kvinnor är hemlösa är väl inte så konstigt, de är ju överrepresenterade blande dem med en missbruksproblematik.

 11. Thomas Says:

  Jag har bott ombord på min segelbåt i 21 år. Jag har valt det helt och hållet själv. Billigt, bra, kul och bekvämt Jag kan också förflytta min bostad vart jag vill runt Europas kuster, viket jag också gjort. Undrar vilken kategori jag skall räknas till???????

 12. Anders senior Says:

  @ Thomas:
  Rotlös, torde passa in på dig. 😉

 13. Jocke S Says:

  Daniel Lindell, typisk förenkling, från en som gärna vill kategoriseras tillhörande ”det överordnade patriarkatet”?
  Läs på, vad som är hönan och vad som är ägget. Eller tuppen, som hos Pettsson och Findus…

 14. barfota Says:

  @Daniel Lindell

  ”Sanningen är att samhället måste hjälpa kvinnor till bostad på grund av att män utsätter dem för ständiga våldtäktsförsök, sexuella trakasserier samt våld på de akuta jourboende som finns. Att fler män än kvinnor är hemlösa är väl inte så konstigt, de är ju överrepresenterade blande dem med en missbruksproblematik.”

  Inte en siffra rätt där. Det är inte värre (hemskare) att en kvinna blir våldtagen än att en man blir våldtagen eller misshandlad. Frågan är också om män verkligen är överrepresenterade bland missbrukarna och om så är fallet bör man då inte sätta in resurser på att komma till rätta med detta ”missbruk”.
  Personligen så tycker jag att alla skall ha tak över huvudet.

 15. Backlash Says:

  Daniell Lindell – Du menar alltså att man ska strunta i att hjälpa hemlösa män, därför att hemlösa kvinnor riskerar att bli våldtagna? Eller vad är din poäng?

 16. vmm Says:

  Vill man skapa opinion och skapa debatt och få sympatier i frågan om hemlösa så gör man bäst i att på något sätt få in kvinnor i nyheten. Media vet ju också att om man påpekar att det handlar om kvinnor så blir det en större nyhet än om man påpekar att det handlar om män. Lika med cancerbehandling (Rosa bandet), barn som inte får gå i skola, dyra SMS-lån, krigets offer… Hemlösa män engagerar inte och har ingen offerstatus, medan hemlösa kvinnor har jättehög offerstatus. Feministerna säger ju att vi lever inte i en jämställd värld och kvinnorna anses vara underordnade och männen överordnade, och det är ju det dom flesta tycker.

 17. Jocke S Says:

  vmmm, det är dags att ändra på det missbruket, att ”kvinnor säljer”. (Vilket också ger en baksida, en björntjänst på lång sikt för dem.) Även om man bör vara medveten om detta. Det bästa vore naturligtvis en någorlunda könsneutralitet, och att kämpa för en sådan, genom att påpeka skevheten, som här!

 18. Jack Says:

  Pär,

  ”Om man kombinerar det med ovanstående siffror på totalt antal ”hemlösa” inom de två könen visar det sig att 212 män och 35 kvinnor sover på gatan. En kraftig övervikt för män, alltså.”

  Hög andel män bland hemlösa

  212/(212+35) = 86%

  Detta måste vara värre än någonsin?

  Hädanefter är definitionen inom och utifrån jämställdismen för hemlös att tvingas sova utomhus.

  Den hemlösheten är det prioriterade tillståndet och ordet bör vigas till den betydelsen av prioritetsskäl. I händelsen av misstolkning från oinsatt och denne tror att 86% av de hemlösa i annan bemärkelse är män, så är det inget problem därför att det ligger nära sanningen, män är mest utsatta där med. Alltså.

  86% är män bland hemlösa.

 19. Daniel Lindell Says:

  Jag anser också att människor ska ha rätt till tak över huvudet. Tyvärr är det inte helt lätt att ha män och kvinnor under samma tak, på de akuta jourhem som finns. Anledningen till det är att de kvinnor som besöker dessa hem ofta blir trakasserade av de män som bor där. Att man kan få mitt inlägg till att handla om att jag tycker det är hemskare med en kvinna som blir våldtagen än med en man som blir det är patetiskt.
  Våldtäkt eller sexuella trakasserier är aldrig okej, oavsett vem det drabbar. Men kan man inte se att det i vårt samhälle är betydligt fler kvinnor som våldtas av män än tvärt om, då är man nog blind.

 20. Jack Says:

  Daniel LIndell,

  ”Men kan man inte se att det i vårt samhälle är betydligt fler kvinnor som våldtas av män än tvärt om, då är man nog blind.”

  Snöa inte in dig på våldtäkt. Det är ett relativt milt brott men handlar om sex och kvinnor? Är det därför du är intresserad?

  Notera också hur en sexuell trakassering av en kvinna i nästan alla fall föregåtts av en sexuell trakassering av en man. Kanske hade kvinnan urringing eller dylikt. Tro inte att män skulle klara sig bättre om vi gick och visade övre centimetern på penis. Vi har dock inte lagstiftat mot kvinnors sätt att trakassera. Generellt är kvinnors kriminalitet inte inför i lagböckerna.

  Grov misshandel, mord och att frysa ihjäl, allt sådant drabbar dock mest män och är relevanta faktorer att prata om vad gäller uteliggare. Separat boende för att undvika sexuella trakasserier, om de är ett problem, borde inte vara omöjligt.

 21. Blivande Muslim Says:

  Jocke S och Thomas har blivit mina hjältar.

 22. Thomas Says:

  @ Anders senior
  Snarare ”grundlös” 😉

  @ Blivande Muslim
  Tack! 🙂

 23. Genusperspektiv på mänskliga rättigheter och Förintelsen « GenusNytt Says:

  […] övrigt 1: Jag bloggade i morse om könsfördelningen bland de hemlösa. Mot bakgrund av det jag skrev där är det […]

 24. Daniel Lindell Says:

  Jack!
  Menar du på allvar att våldtäkt är ett ”milt brott”? Och menar du allvar med att en kvinna sexuellt trakasserar män genom att visa en del av brösten? Mvh Daniel Lindell

 25. Joakim Says:

  Påminner om SMS-lån: http://www.svd.se/naringsliv/fler-kvinnor-far-problem-med-sms-lan_6207087.svd

 26. Joakim Says:

  @Daniel Lindell
  Till att börja med vill jag att du ska veta att jag helt och hållet tar avstånd från Jacks inställning till våldtäkt och att han på intet sätt är representativ för oss.

  Sen till saken: Pär uppmärksammar att socialen i högre utsträckning hjälper hemlösa kvinnor än män trots att männen är fler. Det får du till att han absolut vill göra boendena könsneutrala och inget annat. Därmed blundar du för det faktum att det handlar om att män är diskriminerade pga sitt kön – att man inte jobbar lika hårt för att män ska få mansboende. Tycker du måhända att män i allmänhet får skylla sig själva för att du upplever att generellt fler män trakasserar kvinnor än tvärt om när det inte finns plats åt alla?

  Du verkar vara typen som generaliserar. Grovt. Speciellt mycket fördomar verkar du ha mot hemlösa män. De flesta kan absolut sköta sig och gör allt som står i sin makt för att få ett normalt liv. Det största problemet brukar vara missbruket, som faktiskt oftast inte får en att missköta sig gentemot andra. Om man nu har ett könsneutralt boende, ska det då vara så svårt att sparka ut de män som på något sätt missköter sig? Jag vet inte vad du tycker, men jag tycker dessutom att man gott kan göra samma sak med kvinnor av samma kaliber, hur ”få” de än är.

  Du verkar även vara typen som tycker att våldtäkt är det enda allvarliga våldsbrottet. Om du inte kan se att det i vårt samhälle är betydligt fler män som totalt sett utsätts för våld än kvinnor, oavsett vilket i högsta grad oväsentligt kön förövaren har, då är du nog blind. Feministiskt, generaliserande blind.

 27. John Berg Says:

  Daniel Lindell:

  ”Sanningen är att samhället måste hjälpa kvinnor till bostad på grund av att män utsätter dem för ständiga våldtäktsförsök, sexuella trakasserier samt våld på de akuta jourboende som finns.”

  Jag vill ha en seriös vetenskaplig källa till ovanstående påstående. Tack.

  ”Att fler män än kvinnor är hemlösa är väl inte så konstigt, de är ju överrepresenterade blande dem med en missbruksproblematik.”

  Ska man inte hjälpa män med missbruksproblematik? Varför är missbruksproblematik vanligare bland män än kvinnor när män som grupp är överordnade kvinnor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: