Dödsorsak: Man

by

Kan ovanstående dödsfall passa in i en ny artikelserie som Aftonbladet snart startar på temat:

Dödsorsak: Man

Jag ställer bara frågan. Under alla omständigheter skulle en sådan artikelserie nog snabbt växa sig ganska omfångsrik. Exempelvis kan man ju konstatera att nästan alla dödsfall i arbetet som inträffar i Sverige drabbar män.

Detta sagt apropå Aftonbladets stora artikelserie ”Dödsorsak: Kvinna”.

Läs helikopterartikeln här.

Annonser

19 svar to “Dödsorsak: Man”

 1. Ulf Says:

  Tja, vi kan sluta oss till att piloten var man, eftersom det står ”hans” i bildtexten. Det är f.ö. enda stället någon av de dödas kön nämns i hela artikeln. Det ger oss möjligen en ledtråd om att den andre också var man (”renägare” är väl en hyfsat stark indikation också, men inte 100%-ig).

 2. Backlash Says:

  Män drabbas värst av barnsängsfeber också. Eftersom kvinnor drabbas värst av krig.

 3. eijaikEija Says:

  Väldigt logiskt med tanke på det oftast handlar de mest om typiska mansdominerande arbetsgrupperna -/ yrken, oftast är det män som är piloter, långtradar -/ chaufförer etc OM det funnits fler kvinnor inom div yrkeskategorier så det varit mer jämnställt Jag merar om det funnits lika många kvinnor som män inom div mansdominerande arbets grupper så hade även dödsolyckorna drabbat fler kvinnor.

 4. Backlash Says:

  Det är därför det aldrig talas om kvotering till dessa yrken. Förutom de mer ‘glamorösa’ farliga yrkena, som räddningstjänst och militär. Dock sällan som rökdykare eller infanterist.

 5. Micke K Says:

  Det är inte så mycket snack om kvotering till sopåkare, gruvarbetare, stålverksarbetare etc etc etc heller….

  Undrar varför?

  Det är ju väldigt ojämställda yrken….

 6. Hallberg Says:

  Utan män hade nazityskland erövrat världen. Jag är rädd för att Sverige blir allt mindre motståndskraftigt i takt med att feminismen växer sig övermäktig. Kanske styrs världen av Kina inom hundra år, kanske styrs den av feminister. 50/50. Nästan alla stupade i krig är ”dödsorsak man”. Hur hade världen blivit med bara kvinnor? Jag ställer mig frågan. De flesta feminister vill ju utrota män och bara ha välsorterade spermabanker kvar. Inga pojkar ska få födas. Kanske blir tredje världskriget ett könskrig. Indoktrineringen har i alla fall redan börjat.

 7. Hugo Says:

  OT: Hur ska man tolka det här?

  ”Unga tjejer är en alltmer våldsutsatt grupp. Flickornas plats i statistiken ökar betydligt snabbare än övriga gruppers – både som offer och förövare.”

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/valdet-bland-unga-tjejer-okar-kraftigt

  Möjliga alternativ:

  1. Kvinnor drabbas värst !
  2. Kvinnnor kan !
  3. Jämställdheten har ökat i samhället !

 8. Håkan Says:

  Nu är jag kanske lite fördomsfull här men en artikelserie om ”Dödsorsak – Man” skulle förmodligen handla om klantiga eller riskbenägna män som slarvar med säkerheten och får skylla sig själva. Och dessutom utsätter de andra för fara med insinuationer om att kvinnor skulle gjort ett bättre jobb (hade piloten bara varit en kvinna så..)
  Dödsorsak – Kvinna handlar förmodligen (jag har inte läst än) om hur kvinnor är offer för en manlig värld?
  (Jo.. jag är lite bitter idag)

 9. Prill Says:

  Under hösten släpptes två rapporter om arbetsskadeförsäkringen (Försäkringskassan och Inspektionen för socialförsäkringen) på temat jämställdhet i arbetsskadeförsäkringen. Rapporterna handlar om att det är lättare för män att beviljas livränta och detta – hör och häpna -skulle vara diskriminerande! Ingenstans i dessa två rapporter (utgivna på statliga myndigheter) nämns att 99 % av alla dödsfall i arbetet gäller män. Dessutom drabbas i princip bara män av svåra skador. Rapporterna genererade också ett antal artiklar i media med budskapet att kvinnor missgynnas.Skandalöst.

  FK:
  http://www.forsakringskassan.se/wps/wcm/connect/cd7bfdb8-d73c-46bc-b49e-6fb38912757b/socialforsakringsrapport_2011_16.pdf?MOD=AJPERES

  ISF:
  http://www.inspsf.se/publikationer/isf-rapporter/beslut_om_arbetsskada_ur_ett_jamstalldhetsperspektiv_/

 10. h:o Says:

  Hugo, du övertolkar!
  Har du ens läst artikeln?

 11. Lövet Says:

  @Hugo och h:o: Självfallet är det så att ”trycket på duktiga unga kvinnor har ökat”, vilket kommer till uttryck i att de ”tvingas” tillägna sig ”manligt destruktiva beteenden”…

  …nu råkade förvisso en förvirrad Sven Granath, undsläppa sig att det är positivt att kvinnors våld uppmärksammas.
  Han kommer naturligtvis snarast att tillrättavisas av sina överordnade och omplaceras.
  Alla vet ju – ja det finns ju hela bibliotek som visar – att kvinnor alltid är offer, även när de utövar våld!

 12. AnnanDan Says:

  Statens Haverikommission har i sitt uppdrag att se på Jämställdhetsaspekter i sina olycksutredningar.
  Det är ytterst sällan man lyckas finna några, av någon anledning.
  Vi får väl se om man lyckas med konststycket i den kommande utredningen.

 13. Joakim Says:

  Nja, den nyheten skulle nog inte riktigt passa in i en sådan serie. Om man läser igenom huvudrubrikerna på http://www.aftonbladet.se/nyheter/dodsorsakkvinna/ märker man direkt att fokus ligger på manliga mördare. Jag hittade dock två undantag: En lesbisk kvinna (som visserligen mördats av en man, men knappast för att hon var kvinna) och kvinnor som omskurits istället för att dödas. Med andra ord skulle en sådan artikelserie kunna använda TV-serierna Kvinnor som mördar och Deadly Women som underlag, samt inkludera mördade bögar och omskurna pojkar…eller varför inte även ”avskurna” eller kastrerade män? https://genusnytt.wordpress.com/2011/07/13/kvinna-skar-av-penis-kul/

 14. Joakim Says:

  Får ta tillbaka en sak: Flickan som omskars dog – jag läste bara rubriken ”Vi vill inte omskäras”. Dock gavs även fokus åt kvinnlig könsstympning där flickor inte dött, och dessutom omskärs fortfarande fler pojkar – speciellt i länder som Sverige. Dessutom har ju manlig könsstympning som bekant också lett till dödsfall…eller invaliditet.

 15. Nattdjuret Says:

  Kära ”Hallberg”, kommentar nr 6.
  Måste erkänna att jag skrattade högt vid åsyn av din första mening, men drog hastigt det tillbaka därefter. Insåg att jag tycker synd om människor med en så skev världsbild som den du uppvisar.

  ”Utan män hade nazityskland erövrat världen.” Vilket Nazityskland var det som upprättades av kvinnor? Den militära styrkan hade visst inte en enda man? Hitler själv hade ju förstås kort urinrör han, förlåt, hon med.

  Med ditt ”De flesta feminister vill ju utrota män” ser jag ju direkt att du inte har och göra med den här debatten då du uppenbarligen låter dig skadas av stereotyper och extremfall.

  Du vill inte ha jämställdhet. Du är rädd för att förlora din maktposition som man.

 16. Joakim Says:

  @Nattdjuret
  Det stämmer att Hallbergs världsbild är bristfällig (speciellt vad Nazityskland beträffar), men jag tror knappast att han är rädd för att förlora en förmodligen påhittad patriarkal maktposition vars existens aldrig kunnat bevisas. Han har väl helt enkelt bara fått för sig att SCUM-manifestet är representativt för hela kvinnorörelsen efter det eldunderstöd teateruppsättningen fick av de mest högljudda feministerna? Han har väl bara fått för sig att nästan alla av dem bara tyckte att det var en ”humoristisk, symbolisk manifestation” eftersom det knappast finns någon motsvarande rörelse med ombytta roller i Västvärlden?

 17. Joakim Says:

  Skrev fel: ”Han har väl bara fått för sig att nästan INGEN av dem bara tyckte att det var en ”humoristisk, symbolisk manifestation”” ska det naturligtvis stå.

 18. Nattdjuret Says:

  @Joakim, beträffande den patriarkala makten finns givetvis inga konkreta bevis i hur samhället styrs längre, inga lagar tycks förtrycka kvinnor men vissa ger dem däremot fördelar. Men det handlar om en social maktposition som inte heller helt går att bevisa. Det enda vi har att gå på är statistik om hur människor faktsiskt mår, och det har visats att kvinnor lider i högre grad än män av psykisk ohälsa. Jag tycker det säger det mesta, och även om det skulle ligga vissa biologiska skillnader bakom så har samhället ett gemensamt ansvar för att få alla grupper att må så bra som möjligt.

  Källor:
  http://www.fhi.se/Handbocker/Uppslagsverk-barn-och-unga/Psykisk-ohalsa—fordelning-i-olika-grupper-/
  http://www.folkhalsoguiden.se/upload/Psykisk%20H%C3%A4lsa/Psykisk%20oh%C3%A4lsa%20hos%20unga.pdf

 19. Ulf Says:

  @Nattdjuret,

  Det kan ju till och med vara så att en del av den psykiska ohälsan kommer sig av den nuvarande satsningen på utfallsjämställdhet och pressen på tjejer att vara minst lika bra som killar i allt.

  Att intala sig själv att man är förtryckt är inte nödvändigtvis bra för den psykiska hälsan heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: