Svårartat gumvälde i allmännyttan i Falun

by

Jag tvingas tyvärr konstatera att det allmännyttiga bostadsbolaget Kopparstaden i Falun har stora problem med jämställdheten. Det råder svårartat gumvälde i ledningen. Eller heter det kärringvälde?

Hela 5 av 6 ledamöter i företagsledningen är kvinnor, däribland VD. Se bilden ovan, ur deras årsredovisning. Bara en man har släppts fram – han är väl gummornas alibi.

För att göra saken värre kan jag konstatera att det rör sig om fem vita medelålders gummor. De är alla födda mellan åren 1959 och 1968, ett ålderspann på bara 9 år.

Jag tror jag kan ana hur det har gått till. En vit medelålders kvinna vill ju helst anställa en vit medelålders kvinna. Inga män släpps fram, inga utomeuropéer släpps fram, inga unga släpps fram och inga gamla släpps fram.

Kort sagt: Att vara vit kvinna i åldersintervallet 44 – 53 år är normen på Kopparstaden.

Jag undrar om det dessutom kan vara så illa att alla gummorna är heterosexuella? I så fall är ju problemet med normativitet ännu större – då är normen på Kopparstaden ”vit, medelålders, heterosexuell kvinna”. Någon bloggläsare i Falun som vet?

Väldigt inskränkt. Tänk vilken stor begåvningsreserv som de missar! Har de verkligen råd att tacka nej till den kompetens som finns hos män, utomeuropéer, unga och gamla?

Tack för tipset, Andrea!

(OBS: Formuleringarna ovan är avsedda som ironi – apropå antijämställdisternas ständiga anklagelser om gubbvälde och nedgörande av vita, medelålders, heterosexuella män)

För övrigt 1: Göteborgs-Posten och DN meddelar att det är männen som tar ansvar för bilkörningen, medan kvinnorna slipper. Nåja, de använder inte de orden, men det är vad artiklarna går ut på. Tack för tipset, Henrik och Tommy! Jag kunde inte låta bli att klippa ut nedanstående kommentar i G-P (om vem som ska köra):

För övrigt 2: Franska feminister vill avskaffa titeln ”mademoiselle” (”fröken”) och i en stad har de nått framgång. För en gångs skull håller jag med antijämställdisterna. Varför ska kvinnors, men inte mäns, civilstånd framgå i tilltalet? Tack för tipset, Tommy och Fredrik!

Annonser

48 svar to “Svårartat gumvälde i allmännyttan i Falun”

 1. Lasse Says:

  Kärringvälde är ett mer passande namn 😉

 2. Joakim Says:

  Nu är det ju så att det finns dem som har en fientligare inställning mot vita (antivita/svenskfientliga), medelålders (vuxenhatare) eller heterosexuella (heterofober än mot män (feminister), så se till att du inte spelar dem i händerna bara! 😉 Män är ju som bekant inte den enda grupp som är utsatt i den bemärkelsen. Om någon skulle hitta ett exempel där kanske fem av sex uppfylla alla de politiskt korrekta elementen så vore det ett ännu bättre exempel!

 3. Jocke S Says:

  Dessutom är väkl mannen, inkvoterad, som ”fastighetschef” står det. Det är väl han som skall få ändan ur vagnen (till skillnad från kär… gummorna) och rycka ut med nycklar och verktyg. Eller se till att andra gubbar gör det. ”Vita medelålers heterosexuella män”. Med kroppstyrka för jobbet.

 4. Håkan Says:

  Fem av sex personer i ledningen, mao nästan helt jämställt. Om bara Anders Nordlund har vett att kliva åt sidan för en kvinna så blir ledningen absolut jämställd!

 5. Hugin Says:

  Mannen fick ta hand om fastighetsbiten, dvs tekniken.

 6. Medborgare X Says:

  Jocke S och Hugin!

  Ja, visst är det intressant att den enda mannen tar hand om tekniken, d.v.s. ansvarar för själva fastigheterna. Det är i princip bara han och boservicechefen som borde vara fokus på ett bostadsbolag, nämligen att tillse att fastigheterna är i gott skick och att tillse att kunderna (hyresgästerna) får den service som behövs.

  De övriga fyra (möjligen VD undandtaget) har glidarpositioner som inte tillför kunderna något reellt värde.

 7. Göran i Gamleby Says:

  Pär ,

  Du är i Ditt esse !

  Gummvälde .

  Trumma in det !

 8. andersbwestin Says:

  Man bygger ju inte så mycket nu för tiden i allmännyttan. Det mesta är därför av arten ”gummproblem”.

 9. Leif Says:

  Instämmer med Lasse. Men andra menar förstås att 100% kvinnor är jämställt. Män har nämligen kvoterats in de senaste 100 åren minst och för dessa patriarkala förfäders synder ska dagens män nu betala.

 10. AV Says:

  Kopparstaden verkar vara ett sunkigt genushål. Finns det säkert hela bibliotek som kan tala om.

 11. Arne Says:

  Pga den antijämställdistiska inriktningen i Sverige kan jag inte låta bli att tänka tanken. ”Är de inkvoterade eller har de kompetens?”

 12. Henrik Says:

  ang förövrigt 2.

  Principiellt håller jag med dig. Men jag gillar inte extremister och det där är lite att hänvisa till strukturer eller ”saker betyder mer än vad man tror”. Samma sak med ”kvinnor och barn” principiellt är det kanske fel sätt att skriva. Men jag tror det är att alienera i runda påhittade siffror 80 % av Sveriges befolkning. Så som med alla hjärtefrågor kan det gå lite överstyr och vid sidan av målet ibland och jag tror inte det gör något om jag påpekar det en gång lite fint i kanten.

 13. Emanuel Says:

  Man skulle kunna tro att bilderna visar familjerätten i en vanlig svensk stad.

 14. Emanuel Says:

  Fotona påminner mig lite om skräckserien V.

 15. Erik Norén Says:

  Alltid funnit det lite lustigt det där med att kvinnor/flickor hade ett speciellt ord men inte män (i engelska visserligen, inte franska). Jag gick dock åt andra hållet och tyckte vanligtvis det kunde finnas ett ord för män/pojkar som var ogifta/unga.

 16. Andreas Says:

  Stor humor!

  Det blir lika träffande om man skriver ”gummvälde/kärringvälde”, som om man skriver ”nästan jämställt, bara en man kvar som ska bort”. 🙂

 17. Lavazza Says:

  Mannen byter ju inte namn när han gifter sig, så det finns ingen anledning att ha en särskild titel för ogifta män. Mme och Mlle gör det möjligt att skilja på dotter till X och maka till X.

 18. Stefan Says:

  Erik Norén: det finns faktiskt ett ord för att beteckna ogifta män även om det är helt utdött i modernt språkbruk, nämligen junker. Men någon anledning att blåsa liv i ordparet herr/junker för att matcha fru/fröken finns knappast. Fröken får väl också anses utdött i svenskan numera eftersom även ogifta kvinnor tilltalas som fru. Riksdagens kvinnliga talmän tilltalas fru talman, och skulle någon av dem vara ogift ändras det förstås inte till fröken talman. Bra så.

  Pär Ström m.fl.: vill man använda samma föraktfulla språkbruk som feministerna kan man kalla kvinnovälde för käringvälde. Det har nog ungefär samma stilvärde som gubbvälde. Men varför ska man sänka sig till den debattnivån? Intressant är också att det är så ovanligt att det talas om gummornas välde att det sammansatta ordet gumvälde lätt blir felstavat. Enligt de speciella stavningsreglerna för dubbelskrivna m och n skrivs gumma bara med ett m i sammansättningar. Jämför orden dimma och dimljus; alltså gumma och gumvälde. En bättre term är kanske tantvälde. Jag har hört uttrycket TT som beskrivning på hur tantväldet utövas: TT = tanttricks.

 19. Noterat Says:

  Gummvälde tycker jag låter bra. Det harmoniserar med gubbvälde.

 20. ParStrom Says:

  Hmmm….. Har jag stavat fel? Nu blir jag osäker. Känns inte bra.

 21. Satir Says:

  Hur mycket kostar kalaset?

 22. JD Says:

  Män kör och kvinnor åker med.

  Stämmer inte det också väldigt bra då det gäller chefsskap/styrelseposter/polisyrket/brandkåren och många andra betydelsefulla områden i samhället.
  Det är män som arbetar sig upp, sliter och skapar stora lönsamma företag där kvinnor sedan kan få chefsposter och andra högt uppsatta positioner utan att ha gjort ett jäkla dugg själva.
  Även då det gäller varor och bostadshus så är det Män som har gjort det möjligt för kvinnor att ligga på soffan hemma och äta choklad framför den nya 50 tums TV´n

  Bortskämda vita Gummor som ser räkmackan som en rättighet!

 23. Ebba Says:

  Hej Pär!
  Jag skriver just nu en vetenskaplig uppsatts om huruvida kvinnor är diskriminerade eller om det bara är ett tankefoster av vänstervridna feminister. Det skulle underlätta otroligt mycket om jag fick åsikter av någon som är emot feminismen.

  Är kvinnan diskriminerad? Hur kan man mäta det?

  och

  Vilka är de vanligaste anledningarna till att diskriminering av kvinnor uppstår? vem diskriminerar, bidrar kvinnorna själva till det?

  Tack på förhand!

 24. Anders senior Says:

  Ebba:
  Låter som om du redan bestämt dig för svaren på dina första två frågor, eftemed tanke på hur du har formulerat följdfrågorna. Nu tappade du just en del trovärdighet i mina ögon……

 25. Anders senior Says:

  Fast å andra sidan, frågar du mig, så är det feministerna som är det största hotet mot kvinnorna när det gäller diskriminering……

 26. Info Says:

  TILL STEFAN: JUNKER

  Det du säger är ju intressant. Att ”gumvälde” var felstavat märkte jag direkt. Ordet ”junker” och t.ex. uttrycket ”gunstig junker” är för mig, född före 1960-talet, välbekanta och fullt levande. ”Junker” är dock inte en maskulin motsvarighet till ”fröken” (ogift kvinna, ofta – men inte alltid – en ung sådan). I svenskan betyder ”junker” rent allmänt sedan länge bara ”ung man”.

  Wikipedias förklaringar är fullt korrekta:

  ”Junker (medelhögtyska Juncherre, fornsvenska iunk-hærra) betyder egentligen ung herre, särskilt ung obetitlad ädling, och användes förr även som titel för unga prinsar.

  I flera tyska arméer betydde junker förr detsamma som officersaspirant och brukades i denna betydelse även i Ryssland, där de undervisningsanstalter, som motsvarade de tyska ”kriegsschulen”, kallades junkerskolor.

  Ordet lever kvar i utvidgad form i ord som till exempel fanjunkare, lantjunkare och kammarjunkare. I Sverige utnyttjas ordet även som skämtsam benämning om ung man – ”gunstig junker”.”

 27. Musse Pig Says:

  Ebba, det är väl bara att sätta igång och läsa artiklarna med tillhörande kommentarer här och på andra bloggar som exvis Pelle Billing, Tanja Bergqvist mfl. Du kanske skulle börja med att rannsaka hur diskrimineringsbegreppet används idag. Läs exvis den här artikeln hur det gått en absurd inflation i att vara kränkt: http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/forst-krankt-vinner

 28. Musse Pig Says:

  Ebba, om du har ett enda exempel på att kvinnor diskrimineras i Sverige idag så vore det intressant att få ta del av. Du som jobbar på en vetenskaplig uppsats har väl redan en del förslag? Vare sig du anser dig kunna belägga att så är fallet eller så inte är fallet….

 29. Fredrik Says:

  Det Ebba menar är att kvinnor diskrimineras pga deras kön. Ungefär som en fattig menar att han diskrimineras av de rika, trots att han inte studerade klart, spelade bort sitt arv på casino och vägrar jobba övertid på ICA. Likt förbannad menar han ändå att han är diskriminerad av de med pengar. Precis som Ebba menar att hon är diskriminerad av män. Det framgår ju av de två sista frågorna.

 30. ParStrom Says:

  Nu tar jag och ändrar stavningen till gumvälde. Tack för rättelsen!

 31. Satir Says:

  Endast damm, lamm och ramm stavas med två mm på slutet.

 32. Backlash Says:

  Ebba: Pär håller just nu på att skriva en bok om formell diskriminering i Sverige. Han vill gärna veta om det förekommer någon formell kvinnodiskriminering i Sverige, men jag tror inte han hittat så mycket. Du och han kanske skulle ta en djupare dialog?

  Det är mest män som diskrimineras, i form av t.ex. kvinnokvoteringar till utbildningar och jobb, skattefinansierade tjejkurser, sämre skolbetyg trots bättre provresultat, och inte minst i lagstiftningen, där ett antal lagar inte är könsneutrala, vilket späs på av att många könsneutralt skrivna lagar tillämpas olika för könen.

 33. charlesrj Says:

  Men ett ord som gubbvälde kan lika gärna motsvaras av kärringvälde eftersom kärring har gubbe som enda (?) motsvarighet, liksom gumma har det. Hur det skulle vara med tantvälde är jag inte helt säker på. Det låter snällare, tantigare och kanske töntigare men mindre aggressivt. Jag tycker också det finns en stilistisk skillnad mellan gubbvälde (aggressivare) och gumvälde (smeksamt nedvärderande). Kärringvälde är det enda alternativet som uppnår samma grad av aggressivitet.

 34. Arne Says:

  Hej Ebba.

  Med tanke på dina följdfrågor får du nog byta ut ”vetenskaplig uppsats” till ”ideologisk uppsats”. Rekommenderar även att du friskar upp kunskaperna från kursen i forskningsmetodik eller alternativt läser om den.

  Mvh

 35. Anders senior Says:

  @Musse Pigg

  Mycket intressant läsning, och skrämmande!

  Har ni inte läst Musses länk så gör det, bra läsning för människor med lågt blodtryck….

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/forst-krankt-vinner

  Lägger ut den igen, läs och förfasas!!

 36. Sam Says:

  Hur kan något som är ett unikt undantag vara ett välde? Proportioner är inte Ströms bästa gren. I ett jämställt samhälle skulle överrepresentation av kön inte vara ett problem, men så länge det fler män gör värderas högre än det som fler kvinnor gör kommer kvinnor att strida för privilegierna män som grupp haft. Oavsett om de är feminister eller inte. Bara föra att det finns öar av det omvända sätter sig inte alla still i båten. Så självklart är det bra för både män och kvinnor att söka vägar till jämlikhet mellan könen. Det handlar inte om könskrig utan om frihet från könsnormer, demokrati och rättvisa.

 37. Sam Says:

  För övrigt tycker många kvinnor och män att det är kul att köra bil. Då är det bra om inte bara en förväntas göra det, som i Saudiarabien. Svårigheter att komma till sjukhus med barnen när bara mamma är hemma är bara ett problem – förutom för de som har chaufför, typ som de som bestämmer att bara män får köra.

 38. Hugin Says:

  Det måste vara Kopparstaden som orsakat denna rubrik:

  ”Det var som en mardröm. Ett nätverk trädde fram allt tydligare.”

  (kunde inte läsa mer eftersom jag inte prenumererar på http://feministisktperspektiv.se/)

 39. Pernilla Says:

  Tack för alla initierade kommentarer!
  Pernilla WIgren (gumma)
  vd Kopparstaden

 40. charlesrj Says:

  Visst, Pernilla, vi ser fram emot att ni gummor makar på er för jämställdhetens skull 🙂 Ta inte kommentarerna personligen! Jag utgår från att du med din kommentar vill vara ironisk. Så hur skulle en initierad kommentar se ut? Detta handlar inte om stadgar, historik, hyreskontrakt eller årsredovisningar 🙂

 41. charlesrj Says:

  @ Sam. Det är svårt att följa dina tankar. Vad säger du om ”öarna” skola, sjukvård, omsorg, psykologi, kommunal och statlig verksamhet mm.? Eller är de fastlandet eller kanske sjön som de andra öarna ligger i? Blir lite dizzy där jag också.
  Och om vissa saker värderas högre får väl kämpande, kränkta kvinnor och män ägna sig åt dessa saker. Alla intressegrupper räknar upp olika missförhållande och så väger vi samman dem för att se om de går jämnt ut någonstans eller det krävs reglering någostans. Man kan ju inte förbjuda en grupp att påpeka det den ser som anmärkningsvärt.
  Om vi nu ska tala om öar så beror det väl på hur många, stora och statustyngda de är och om de är mans- eller kvinnodominans. Det förvånar mig därför inte att du förespråkar ”frihet från könsnormer, demokrati och rättvisa”. Det är alltså en kvinnodiktatur som står högst på önskelistan! Tack för det klargörandet.
  Sen kan man ju undra hur det egentligen står till när du talar om bilkörning och Saudiarabien. Men det det kan vi låta vara, det är väl något du gått och burit på länge och som poppade ut just nu.

 42. GandalfGrå Says:

  Jag kan inte förstå varför ordet fröken skulle kunna reta upp någon…jag tycker att det låter trevligt..! Samtidigt ligger det ju en hel del upplysande information i ordet…d.v.s för alla kärlekskranka ”ungkarlar”…!

  Jag tycker att debatten om användandet av ord verkligen är på ”hink och spade nivå”

  Vad kan vinnas vid ett avskaffande av ett ord..ingenting..språket blir bara fattigare och det är helt enkelt bara urbota dumt…!

  Inte ska någon kunna lura i mig att vi får en mer jämställd värld bara för att vi tar bort några ord..det är löjeväckande..!

  Istället borde vi försöka ta tag i det som är viktigt och som jag ser det är det respekt..inför könens olikheter och att vid uppfostran tala om hur viktigt det är att vara lojal mot medmänniskor och mot sig själv, stå för det man säger och gör..ärlighet, sunt förnuft, medmänsklighet!

  Vi ska kunna lita på att vad folk säger och gör korrelerar med verkligheten…kärleken måste vi kunna lita på..sanningen också liksom ärligheten..!

  Helt otroligt att så pass grundläggande värderingar som hjälper oss människor att komma bättre överens med varandra under vårt livs vandring…verkar försvinna i samhället..det är inte konstigt att allt håller på att gå på tok!

  Vi måste försöka ta tag i de svåra bitarna inte överintellektualisera och tramsa till allting…det måste gå att med vanligt sunt förnuft försöka vrida skutan tillbaka…!

  Ett exempel nedan på detta med hur samhället börjar urarta…och i sin tur leder till kan dom kan jag…! Detta ger en spiral av oärlighet och roffande..jag blir verkligen arg när jag tänker på detta..!

  Vi ska inte ha bankchefer som skor sig på småsparare..missköter banken och ändå plockar ut stora bonusar..trots att banken behöver stöd från skattebetalarna..men ingen hålls ansvarig..det är det jag menar med att vi måste hålla folk ansvariga för sina tillkortakommanden…lika väl som vi ska beundra de människor som gör rätt för sig och är ärliga fina människor som man kan lita på i alla väder…inte dessa lurendrejare med skyhöga löner och bonusar som dom faanimig har lurat till sig..!

  Tack för ordet..!
  //GandalfGrå

 43. ninnitokan Says:

  ”Gumma” används ofta i en kärleksfull ton och bär inte på en negativ laddning. ”Gubbe” har liksom två olika bagage – dels en som motsvarar gummas neutrala till positiva ton och dels en som motsvarar kärring.

  Gubbvälde har en negativ laddning, dess motsvarighet är alltså kärringvälde.

 44. ninnitokan Says:

  @ Ebba. Jag är kvinna, jämställdist och anti-feminist. Jag ställer gärna upp om du önskar. Men Jag föredrar mailform isf. Min mail är mina.tankar11@gmail.com

 45. Joakim Says:

  @Ebba
  Läs Pärs bok Sex feministiska myter. Den finns att ladda ner gratis på startsidan av den här bloggen. Jag tror att den kommer ge dig svar på det mesta.

  För övrigt tycker jag att folk går lite väl onödigt hårt på Ebba, speciellt med den valda tonen. Så pass vinklade är inte frågorna så att de inte ens går att svara korrekt på:

  ”Är kvinnan diskriminerad? Hur kan man mäta det?”

  I Västvärlden, inte särskilt. Man mäter med objektiva instrument, dvs man tar inte saker ur sina sammanhang – t ex statistik över löneskillnader.

  ”Vilka är de vanligaste anledningarna till att diskriminering av kvinnor uppstår? vem diskriminerar, bidrar kvinnorna själva till det?”

  Vanliga kvinnor och feminister är de enda jag kommer på på rak arm som diskriminerar kvinnor i Västvärlden idag. Vanliga kvinnor pressar varandra att se ut och bete sig på rätt sätt trots att de ändå har övertaget på dejtingmarknaden och feminister pratar över huvudet på kvinnor som vill bestämma över sina egna liv. Om det finns några eventuella män i Väst som bidrar till kvinnodiskrimineringen så ligger inte bevisbördan på oss.

  Vill du förresten veta om mannen är diskriminerad också?

 46. Joakim Says:

  Tillägg till Arne: Huruvida hennes uppsats är vetenskaplig eller ideologisk vet vi inte förrän hon är klar, men förhoppningsvis tar hon hänsyn till empiri till skillnad från genusvetare, vilket hon antagligen inte är själv eftersom hon ändå låter oss göra våra röster hörda.

 47. Aktivarum Says:

  Ebba: (Obs, seriöst menade svar)

  ”Är kvinnan diskriminerad?”

  Svar: Nej, det finns däremot diskriminerade KVINNOR men det finns även diskriminerade MÄN. Så fort en man får en position utan att det var på sina meriter så har ju alla andra män som sökte samma position (liksom alla kvinnor som gjort det) diskriminerats.

  Poängen är att det då inte är könsdiskriminering och det är där som feministerna har fel och jämställdister har rätt.

  ”Hur kan man mäta det?”

  Svar: Genom att ha objektiva kriterier för meritering av platser. Exempelvis kan du jämföra ålder och erfarenhet hos Centerpartiets nuvarande partiledare Annie Lööf med vad en man behöver för att få motsvarande position.

  ”Vilka är de vanligaste anledningarna till att diskriminering av kvinnor uppstår?”

  Att man anställer folk man känner och litar på framför personer som har den kompetens som skulle vara bäst, men det är inte köns(bunden)diskriminering, den drabbar även alla män som sökte samma tjänst men som inte har rätt kompisar. Sålunda blandar man ihop begreppen ”de flesta män” och ”de flesta i den gruppen är män”

  Denna förväxling mellan ”män i allmänhet” och ”män i en viss rik grupp” kallas ”The Apex Fallacy” där bedömer man släktet män som helhet utifrån den lilla minoriteten män som det går bäst för.

  ”vem diskriminerar”

  Alla personer som har en maktposition för vilka kompetens är mindre viktigt än andra sociala faktorer som exempelvis att man skall vara kompisar sedan tiden i SSU. Men det är heller inte könsdiskriminering, när Mona Sahlin blev partiledare så var hon säkerligen varken den bäst lämpade PERSONEN eller den högst meriterade KVINNAN.

  ”bidrar kvinnorna själva till det?”

  Bara om man anser det är ok att anställa sina kompisar som har rätt värdegrund framför att anställa personer som har kompetens och gör ett bra jobb. Men det är heller inte kvinnodiskriminering, det drabbar nämligen männen som inte hade rätt kompisar i lika hög grad.

  Googla Apex Fallacy, de flesta frågor om kvinnodiskriminering finns besvarade i resonemangen gällande kvinnlig hypergami.

  Mvh, Erik, Aktivarum

 48. Ebba Says:

  @ Aktivarum

  Tack så mycket Erik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: