”Kulturarvet förstörs för att gubbar ska få leka”

by

Här kommer dagens portion av manshat (misandri).

Vårt kulturarv förstörs för att några gubbar ska få leka”, säger Eva Wesslén i Huddinge hembygdsförening. Det handlar om golf.

Huddinge golfklubb har fått klartecken att bygga en 18 håls golfbana i Hanveden – uppenbarligen mitt bland fornlämningar. DN skriver om saken här.

Jag kan inte bedöma om avvägningen mellan golfintresset och fornlämningsintresset är korrekt gjort eller inte. Men jag kan upplysa Eva Wesslén om att det faktiskt finns kvinnor som spelar golf. Och vad gäller manliga golfspelare så tror jag att de flesta är män eller killar snarare än gubbar.

Vadan den föraktfulla attityden mot män, Eva Wesslén? Om du nu hatar golfare, varför gör du könsfråga, med manshat, av saken?

För övrigt 1: I media sätts ju likhetstecken mellan trafficking och prostitution, det vill säga i huvudsak utnyttjande av kvinnor. Men nu visar en studie att trafficking framförallt handlar om olika former av tvångsarbete och tiggeri, och då ser nog könsfördelningen lite annorlunda ut bland de utsatta. Tack för tipset, Paul!

För övrigt 2: Jag har skrivit en debattartikel på Newsmill med nedanstående rubrik (se bilden) – apropå kvinnor och barn först vid det italienska fartygets förlisning. Skriv gärna kommentar på Newsmill. Artikeln finner du här.

För övrigt 3: Jag såg nedanstående i en längre artikel i dagens DN om en judisk kvinna som Raoul Wallenberg räddade undan nazisterna i Budapest i andra världskrigets slutskede. Läs:

Som så ofta: Den som inte känner sig övertygad om den officiella historiebeskrivningens riktighet, att ”förr i världen gled män fram på en räkmacka och härskade medan kvinnor hukade i underordning”, tvingas lägga pussel. Här fann vi en pusselbit.

40 svar to “”Kulturarvet förstörs för att gubbar ska få leka””

 1. Rickard Says:

  Det är inte ”gubbar” som är skyldiga, det är kulturmarxister och överklasstyper som inte bryr sig om sveriges kultur som gör sådant, samma personer som river gamla kulturbyggnader och ersätter det med funkis, och samma personer som leder feminismen och givit den makten.

 2. Sam Says:

  ”förr i världen gled män fram på en räkmacka och härskade medan kvinnor hukade i underordning”

  Detta citat tillskrivs ofta den den officiella historieskrivningen. Var kommer citatet ifrån? Känner inte igen den ”officiella historieskrivningen”.

  De flesta exempel på att män alltid använts som kanonmat och förbrukningsbara grovarbetare finns väl skildrad i de flesta historieböcker. Vilket inte hindrar att de som haft störst inflytande över hur samhället ska se ut varit till en helt övervägande del män och att det är orättvist och odemokratiskt för kvinnorna.

  För den som anser att människan främst är formad av naturen och att män och kvinnor är helt olika borde det vara av särskilt stor vikt att få balans mellan kvinnors och mäns röster i beslut som rör samhället, eftersom båda sorter ska leva däri.

 3. Pether Says:

  Förövrigt 1: Det har varje jämställdist vetat om i århundraden, eller ja, väldigt länge iaf.

 4. Ullis Says:

  Det är fler män än kvinnor som spelar golf men framför allt så är det nbästan inga män som bryr sig om hembygdsföeningar. Män föraktar det typiskt kvinliga arbete som hembygdsföreningar försöker bevara. Om hembygdsföreningarna försvann skulle än mer av kvinnors viktiga arbete i byarna försvinna och det skulle ju passa mansgrisar som vill osynliggöra kvinnor alldeles utmärkt. Därför håller jag helt med Eva Wesslén. Golfbanor är också stora miljöbovar pga alla gifter de släpper ut för att hålla gräset fint. Att värna om vårt historiska arv och miljön har inget med manshat att göra.

 5. Jocke S Says:

  Dom borde kanske beslagta kvinnliga golklubbor, i Huddinge? Då kunde dom ju påstå som görs här.
  Annars är det väl rätt mycket män som har byggt upp gamla fornlämningar och kulturmiljöer, precis som det mesta annat som syns här i världen. Även om det idag finns män, och kvinnor i eliten, som gärnna river ner dem.

 6. Olaus Petri Says:

  Snälla Per, du har inget case med golfbanan. Området heter ju ”Hanveden”. 😉

 7. Jocke S Says:

  Ullis babblar på i vanlig stil. Vet du öht taget hur hembyggdsrörelsen kom till? Jo av en man, som så mycket annat här i världen. Dessutom en avlägsen men dock släkting till mig, Gustaf Ankarcrona, vän med Zorn och Carl Larsson. Dessutom skapade han den svenska folkdräkten, rekommenderad av dessa två.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Gustaf_Ankarcrona
  Läs här Ullis: ”Leksands hemslöjdsförening bildades 1904 på initiativ av Ankarcrona. I början av 1910-talet skapade Ankarcrona hembygdsgården Holen i Tällberg som var förutsättningen för bildandet av Sveriges första hembygdsförbund.

 8. Jack Says:

  ”Female offenders have a more prominent role in
  present-day slavery than in most other forms of crime. This fact needs to be addressed,

  The data gathered on the gender of offenders in 46 countries suggest that women play a key role as
  perpetrators of human trafficking. In Europe, for example, women make up a larger share of those convicted
  for human trafficking offences than for most other forms of crime.”

 9. 50/50 Says:

  Jag läste i somras att det är fler killar som prostituterar sig än tjejer i Sverige. Men jag saknar källa. Någon som kan kolla upp om det stämmer?

 10. Daniel Says:

  Det är minst lika många överklasskärringar som spelar golf, så att det skulle handla om några få gubbar är bara BS.

 11. Backlash Says:

  Golfbanor ska stoppas till varje pris, det finns redan för många.

  Men jag hoppas Wesslen är lika mån om ‘kulturarvet’ när ortens genusdagis väljer vilka böcker de ska läsa för barnen.

 12. Lorem Ipsum Says:

  Jag vet inte riktigt om ett antal gravkullar som arkeologer har vänt upp och ner på ett flertal gånger kan anses ha något särskilt skyddsvärde. Allt som finns att veta om gravkullarna finns redan väl dokumenterat.

  Sen så kan jag tycka att fler golfbanor kanske inte är vad som behövs, men det är jag det.

  När det gäller sport så är män i genomsnitt bättre på att aktivera sig och ha hobbies.

 13. Leif Says:

  @Ullis:
  Nu har du gjort statistiska studier igen. Kan man få ta del av dina källor?

 14. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Ullis

  Exakt golf är gubbars fel, för gubbar hatar kvinnor och föraktar kvinnors arbete. Att konstatera det är att skydda vårt historiska arv och miljö och har inget med manshat att göra. Förstår man inte det så är man en gubbe som hatar kvinnor.

 15. Jämställdhetsfeministern Says:

  @Leif

  Det finns hela bibliotek av feministisk forskning som visar att Ullis och jag har rätt.

 16. Kvinnor och Barn först eller Jämställdhet? När Costa Concordia sjunker klagar ingen på normer! « Aktivarum Says:

  […] Ström berättar dock på Genusnytt att flera män hindrades från att bryta normer och tvingades tillbaka till den självuppoffrande […]

 17. Joakim Says:

  Ytterligare en Klimat-Schyman alltså: http://www.youtube.com/watch?v=K9CI7dVgqBc

  För övrigt 2: Pär! Du skulle ha lagt in en millning! Hur känner du för ”kvinnor och barn först”? Glad, nyfiken, arg eller uttråkad?

 18. Forellen Says:

  Sedan när är feminismen intresserad av att bevara kultur?

 19. Hugo Says:

  Ullis: surfa runt lite på hembygdföreningar och kolla tex på styrelserna. Det är faktiskt ganska blandat.

  Men varför låta verkligheten stå ivägen för en unken ideologisk uppfattning?

 20. aristo Says:

  Sam
  ”Vilket inte hindrar att de som haft störst inflytande över hur samhället ska se ut varit till en helt övervägande del män och att det är orättvist och odemokratiskt för kvinnorna. ”

  De som är beredda att offra livet för att andra ska få leva förtjänar väl respekt, status och inflytande? Varför är det orättvist?

  Varför ska de som inte är beredda att offra livet få lika mycket respekt, status och inflytande?

 21. Varför blir man inte förvånad Says:

  ”I Europa finns ca 1 miljon kvinnor som spelar golf och antalet kvinnliga golfare ökar mer än antalet manliga.
  I Sverige spelar ca 180.000 kvinnor golf. Med bakgrund av detta bildades Qtee Europe AB i juli 2004”

  http://qtee.net/om-oss

 22. BIgott Says:

  Vi har väl inget kulturarv längre? Den svenska kulturen skrevs ju ur grundlagen till förmån för mångkulturen…
  Slutsats: Skit i kulturarvet och bygg fler golfbanor!

 23. Roine Says:

  Dagens svenska män kan liknas vid en padda som simmar i en kastrull. Reptilen har inte förstånd nog att hoppa ur vattnet, utan simmar lugnt vidare tills den blir kokt. Temperaturshöjningen går långsamt och stegvist. Därför kan inte paddan förstå att vattnet blir varmare. Paddan kan inte se inte att sin fridfulla balja med vatten leder honom mot sin egen undergång.

 24. Roine Says:

  Här har vi den kokta paddan:

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article14227314.ab

 25. Forellen Says:

  Staffan Dopping i Nyhetsbyrån om de sexkodade sportstrategierna: ‘…och det är heteronormativt och därför ganska så dammigt’

  http://svtplay.se/t/149605/sasongsstart__nyhetsbyran (04:30)

  Heterosexualitet är dammigt.

 26. Women and Children first or Gender Equality – When Costa Concordia is sinking nobody complains about old-fashioned structures! « TheCultureCommentary Says:

  […] Pär Ström of Swedish blog Genusnytt explains, the New gender-role of several men were prevented from breaking the rules and was forced back to the self-sacrificing man’s role as many politicians, feminists and journalists commented negatively about. […]

 27. Kristin Says:

  Apropå individer som ”ljuger” när de presenterar ”fakta”.

  År 2005 var 30% av de som utövade sporten golf kvinnor.

  http://www.rf.se/ImageVault/Images/id_154/scope_128/ImageVaultHandler.aspx

  sidan 8

  När det gäller hembygdsföreningarna har jag inga statistiska siffror.
  Jag är dock medlem i en hembygdsförening och har deltagit vid sammankomster. Där har jag kunnat konstatera att antalet kvinnor och män är ganska lika. Männen verkar dock dominera när det gäller dokumentation av historiska fakta. De tycks skriva fler böcker. Kvinnorna är helt dominerande som utövare av och bevarare av gamla handarbetstekniker.

 28. Maria Says:

  Ullis:

  ”Män föraktar det typiskt kvinliga arbete som hembygdsföreningar försöker bevara.”

  Jaså? Är det inte feminister som vanligtvis föraktar typiskt kvinnliga arbetsuppgifter och som strävar efter att fler kvinnor i stället ska ha typiskt manliga yrken/arbetsuppgifter?

 29. Sam Says:

  @aristo

  Människorna ska satsa på att leva istället för att döda varandra och Det vore bra om fler med denna inställning var med och bestämde oavsett kön.

  Våld föder våld. Ingen långsiktigt hållbar fred kan komma av en säkerhetspolitik som bygger till 99 procent på vapenmakt.

 30. Daniel Says:

  @Sam
  För att om alla istället anammar den ”rätta” läran, så kommer vi att kunna tvätta bort våldet ur våra gener.
  Eller hur?

 31. PelleSthlm Says:

  Bara tanken på att anlägga en golfbana i skogen o i dom stora orörda skogarna på Södertörn borde bara det vara förbjudet!! Lägg den här banan mellan Glömstaleden o nya Haningeleden som ska dras fram där i framtiden, det finns ändå inget där av värde som ingen kan utnyttja. Ni ska ju ändå bara slå era golfbollar mot ett hål längre fram, och för det behöver det ju inte vara en massa kupering och fina naturscener. Vildsvinen kommer göra fina diken i greenerna sen och det ska bli j… kul att se, det är ett som är säkert!! 😛

 32. Sam Says:

  @Daniel

  Våldet sitter inte i generna. De flesta män som har frihet och inte tvingas underställa sig despoter eller ”demokratiskt fattade beslut” tar inte till våld. Tvärtom är de män (och några få kvinnor) som, efter att ha blivit framröstade till makten med hjälp av bidrag från vapenindustrin, hävdar att våld är enda lösningen. Själva är de inte beredda att offra sina liv, men tvingar utan att blinka andra män att sätta sina liv på spel i en hierarki som försvaras främst av män som gnäller över att kvinnor inte gillar våld. Så visst kan man undra vad en del män har bakom pannbenet.

  Fast du kanske menar att ”män är djur”? Och att ingen förändring är möjlig. Hur förklarar du då att civilisationen existerar över huvud taget? Om fler tänkte som du skulle människan knappast ha tagit sig ut ur grottan, eller satt sin fot på månen heller för den delen.

  Follow the money – så förstår du varför våldsamma konflikter behöver upprätthållas. Det har ingenting med män och kvinnors biologi att göra.

 33. Sam Says:

  @Pär Ström

  När ska du förstå att det är biologisterna och inte feminister som sätter stopp för minskat våld mot män och jämställda vårdnadsprocesser?

  Läs det @Daniel skrev, och detta.
  http://mobil.aftonbladet.se/a/www/11038187
  Blogga sedan gärna om vad du tycker om den forskningen. Om den är mer vederhäftig än genusforskningen borde din logiska slutsats vara att män aldrig ska ha vårdnad om barn. Alls.

  Vi feminister har iofs aldrig trott att det är minskat våld mot män och jämställda vårdnadsprocesser du kämpar för, egentligen.

 34. Joakim Says:

  @Sam
  Det stämmer att det finns mansfientliga attityder som inte kommer från feministiskt eller genus-”vetenskapligt” håll, men det är mansfrågor och därmed inget ni brukar prioritera, eller hur? Opartisk jämställdhetspolitik finns helt enkelt inte i er värld, inte heller tanken på både ett patriarkat och ett matriarkat, utan prompt ska ni fram med mätstockarna och vinkla det till kvinnor som värst drabbade.

  Det finns dock en slående likhet mellan denna radikalbiologist och er trots era olika visioner: Generaliseringen av män som det skyldiga könet och kvinnor som det drabbade könet, oavsett om det beror på den sociala konstruktionen eller de biologiska skillnaderna. Den gemensamma faktorn är med andra ord att ni ser skyldiga män som regel snarare än undantag, och era pseudovetenskaper är ungefär lika farliga.

 35. Sam Says:

  @Joakim

  Mansfrågor och kvinnofrågor är två sidor av samma mynt=människofrågor. När utrymmet ökar för kvinnor att göra otraditionella val ökar det också för männen. En som är ute efter jämställdhet ser det och ser därför inget motsatsförhållande i framsteg för kvinnors rättigheter och framsteg för mäns rättigheter. Det enda som hotas är könsbundna privilegier. Både mäns och kvinnors.

  Jag känner många män som ser ett stöd i feminismens erfarenheter och förslag till lösningar för sin kamp att vidga mansrollen. Och de blir allt fler. Att larma om könskrig och manshat och lägga vikten vid semantik istället för praktik leder ingenstans.

  Detta påstår du ”Det finns dock en slående likhet mellan denna radikalbiologist och er trots era olika visioner: Generaliseringen av män som det skyldiga könet och kvinnor som det drabbade könet, oavsett om det beror på den sociala konstruktionen eller de biologiska skillnaderna. Den gemensamma faktorn är med andra ord att ni ser skyldiga män som regel snarare än undantag, och era pseudovetenskaper är ungefär lika farliga.”

  Hur kan du veta vad jag anser. Du har ju redan bestämt dig. Om det var jämställdhet du och Pär Ström var ute efter skulle ni vara minst lika upprörda som feministerna över personer som Annica Dahlström och kritisera sak istället för att koppla allt ni ogillar till feminismen. Mig lurar du inte.

 36. Daniel Says:

  @Sam
  ”Våldet sitter inte i generna.”

  Du snackar skit, människor liksom alla andra djur tar till våld om de fruktar för sitt eget eller avkommans liv.

  Det är inget som är specifikt för ett visst kön, men du verkar tro att jag av någon anledning har sagt att detta skulle enbart gälla män.
  Hur detta kunde undgå mig är ett mysterium.

  Så jag ser ingen vits i att ens kommentera ditt ”män är djur” svammel, det är din halmgubbe inte min.

  Där det finns djur, finns det även våld och människan är inget undantag.

  Men fortsätt gärna du och tro på tabula rasa, det brukar ju ses som ett axiom bland er marxister.

 37. aristo Says:

  @Sam
  ”Människorna ska satsa på att leva istället för att döda varandra och Det vore bra om fler med denna inställning var med och bestämde oavsett kön. ”

  Nu tänkte jag iofs inte på krig utan på de som är beredda att t.ex. lämna sin plats i livbåten för att andra ska få leva. Är det orättvist att de får respekt och inflytande?

  Men jag tror inte vi kommer vidare här, du har fastnat i ordbajsläge.

 38. Gonzo Says:

  Varför ska man alltid klumpa i hop kvinnor och barn?

  Kvinnor tillåts gömma sig bakom barnen.

  Kvinnor, män och barn hör man aldrig

  Barn, kvinnor och män är lika frånvarande.

  Begreppet ”kvinnor och barn” låter kvinnor gömma sig bakom barnen och åka snålskjuts på barnens utsatthet.

 39. Sam Says:

  @aristo

  Jaså argumenten tryter. Är inte förvånad. Tur att du är med i en klubb för inbördes beundran.

 40. Joakim Says:

  @Sam

  ”Detta citat tillskrivs ofta den den officiella historieskrivningen. Var kommer citatet ifrån? Känner inte igen den ”officiella historieskrivningen”.”

  Har du aldrig hört talas om satir?

  ”Människorna ska satsa på att leva istället för att döda varandra och Det vore bra om fler med denna inställning var med och bestämde oavsett kön.

  Våld föder våld. Ingen långsiktigt hållbar fred kan komma av en säkerhetspolitik som bygger till 99 procent på vapenmakt.”

  Sluta genast göra säkerhetspolitik till en genusfråga och håll dig till sakfrågan istället!

  ”När utrymmet ökar för kvinnor att göra otraditionella val ökar det också för männen. En som är ute efter jämställdhet ser det och ser därför inget motsatsförhållande i framsteg för kvinnors rättigheter och framsteg för mäns rättigheter. Det enda som hotas är könsbundna privilegier. Både mäns och kvinnors.”

  Är det patriarkatets fel att kvinnor gör andra livsval än män? Sluta luta åt din konspirationsteori om det osynliga patriarkatet och lär dig skillnaden mellan testosteron och östrogen istället.

  ”Jag känner många män som ser ett stöd i feminismens erfarenheter och förslag till lösningar för sin kamp att vidga mansrollen. Och de blir allt fler. Att larma om könskrig och manshat och lägga vikten vid semantik istället för praktik leder ingenstans.”

  Nu pratar du knappast om våldsutsatta män eller pappor i vårdnadstvister va? Jag vet inte om det är feminina män eller rentav transexuella du pratar om, men det finns hursomhelst vad jag vet ingenting som hindrar dem heller eftersom homofobi inte är accepterat längre, om det nu inte är queermän som är extremt mycket mer feminina än vanliga kvinnor bara för att ingen ska kunna tro att de kan vara heterosexuella. Queerteori är med andra ord samma typ av pseudovetenskap som genusvetenskap och därmed lika fel som reaktionär biologism. Queerteori är nämligen en heterofobisk ideologi som stör sig på att mer än 85% av befolkningen inte är som dem.

  ”Hur kan du veta vad jag anser. Du har ju redan bestämt dig.”

  Du kallar dig feminist, då utgår jag från att du anser vad feminister brukar anse och vad som står på deras hemsidor, nämligen att vi lever i ett patriarkat där kvinnan är underordnad mannen pga osynliga maktstrukturer som måste brytas genom nödlösningar för att jämna ut statistiken, dvs den totala förnekelsen mot biologiska skillnader och den ensidiga prioriteringen av kvinnofrågor. Ett exempel är att ni nästan bara pratar om mäns våld mot kvinnor trots att fler män är utsatta för våld. Det är egentligen därför ni kallar er feminister och inte equalister eller humanister. I så fall hade ni till exempel varit för könsneutral lagstiftning. http://www.youtube.com/watch?v=MddqYm_a2S0#t=3m03s

  ”Om det var jämställdhet du och Pär Ström var ute efter skulle ni vara minst lika upprörda som feministerna över personer som Annica Dahlström och kritisera sak istället för att koppla allt ni ogillar till feminismen. Mig lurar du inte.”

  Att se jämställdhet som något positivt behöver man inte vara feminist för. Jag sa ju att reaktionär radikalbiologism var ungefär lika farlig som feminism trots era olika visioner, eller hur? Som sagt, hade ni varit så här pass upprörda så hade ni uppmärksammat detta på era egna bloggar och fokuserat mer på pappor i vårdnadstvister än vurma för en jämställdhetsbonus för att eliminera en ”kvinnofälla”. http://www.youtube.com/watch?v=MddqYm_a2S0#t=3m53s

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: