”Teknisk utveckling skyddar män mot kvinnors falska anklagelser”

by

Det kom en insändare från en trogen läsare av GenusNytt. Det börjar med hur stark position de två könen hade i Argentina i slutet av 1800-talet, och mynnar ut i en bredare diskussion om teknisk utveckling som männens skydd mot falska anklagelser från kvinnor. Håll tillgodo med Jacks iakttagelser och funderingar. Som alltid när det gäller insändare är det insändarskribenten som står för åsikter och ansvarar för fakta.

Hej Pär och alla jämställdister,

Jämställdisten lägger ju pussel, och här delar jag med mig av en pusselbit jag hittade i en gammal Illustrerad vetenskap-tidning till lunchen idag, från 2007 såg ej precist nummer. Däri fanns en artikel om första gången man i brottsundersökningssyfte använde sig av tekniken att identifiera någon genom lämnade fingeravtryck. Det slog mig att här fanns ett antal intressanta genusobservationer att göra. I jakten på en ytterligare referens när jag skriver detta brev så framkom ytterligare en genusobservation i form av att Illustrerad vetenskap undanhållit mycket intressant information i frågan.

Året var iallafall 1892 och platsen Buenos Aires, Argentina. Två små barn, 4 och 6 år gamla, en pojke och en flicka, hade blivit brutalt mördade berättar Illustrerad vetenskap. Mamman anklagade den närmaste mannen, grannmannen Pedro Ramón Velázquez, som hon haft en relation med. För att få mannen honom att erkänna utsätts han för tortyr. Kanske mamman skall få någon form av tröst i alla fall genom att mördaren döms.

På gärningsplatsen hittas dock fingeravtryck. En man vid namn Juan Vucetich har nyligen utvecklat en metod att identifiera människor genom fingeravtryck. Identifiering visar då att de två barnen mördades av sin mamma.

Vad Illustrerad vetenskap inte berättar är att mamman efter att ha mördat sina två barnen också skar sig själv i halsen för att få det att se ut som att de alla blivit attackerade, varpå hon sedan påkallat polis.

Det finns flera intressanta genusperspektiv här. Att en oskyldig man utsätts för tortyr och otroligt grova anklagelser varpå han omedelbart behandlats som skyldig, även i dag är det oskyldiga män som blir anklagade, ofta av kvinnor, för att omedelbart utsättas för grova övergrepp.

Det är också intressant att det är en man som genom ny teknik ledde utvecklingen framåt och fann sanningen i detta. Att det var en kvinna som mördade barnen och ljög, även idag är det kvinnor som står för de flesta småbarnsmord. Intressant är också att kvinnan så slugt och med stora åthävor skapade en offerroll för sig själv för att verka oskyldig.

Att läsa hur det gick till 1892 och hur Pedro med nöd och näppe klarade sig, tortyr fick han ändå utstå, får mig att undra hur det gått till ännu längre bak i tiden, innan fingeravtrycksidentifiering var möjlig. Hur många män har inte klarat livhanken tack vare annan teknisk utveckling som t ex DNA-bevis. För ett par år sedan frisläpptes en man, Thomas Haynesworth, efter 27 år i fängelse felaktigt dömd utsatt för beskyllare, och först nu friad tack vare DNA-teknik.

Den tekniska utvecklingen verkar inte bara göra män onödiga som feminister säger utan också vara mäns vän i kampen mot kvinnors falska beskyllningar, som verkar ha förekommit i alla tider.

Det finns en del om fingeravtryck att läsa här.

Jack

.

För övrigt: DN redovisar diverse statistik från svenskt vardagsliv i en artikel med rubriken ”En vecka i Medeljohanssons liv”. De nämner följande:

”Varje dag i medelveckan ägnade kvinnan och mannen 35 respektive 20 minuter på städning av bostaden. Matlagning: 43 respektive 26 minuter.”

Vilket är aktiviteter där kvinnor gör mest. Men de ”glömmer” att nämna att män förvärvsarbetar betydligt mer än kvinnor (vilket är vad män gör under den där överskjutande tiden som kvinnor ägnar åt hemarbete).

Så synd att de ”glömde” detta. Det ger ju den felaktiga bilden att män latar sig mer än kvinnor. Sveriges största morgontidning vill förstås inte bidra till att en sådan missuppfattning sprids…. (ironi)

Läs mer här. Tack för tipset, Tommy!

Annonser

23 svar to “”Teknisk utveckling skyddar män mot kvinnors falska anklagelser””

 1. Anon Says:

  Det är mer än en man i Sverige som valt strategin ‘lillebror ser dig’. Det finns utmärkta spionpennor att köpa på http://www.coolstuff.se, det finns armbandsklockor med videoinspelning, man kan använda sin mobil för att spela in både samtal och möten.

  Om inte det räcker så finns den viktigaste erfarenheten: att ha en advokat med specialistkompetens på teknisk bevisning. Det är alltid läge att ringa Advokat Johan Eriksson för ett råd om man är oskyldigt anklagad. Han är fenomenal på att genomskåda falska anklagelser.

  På nätet finns också tjänster för DNA-analys och faderskapstester. Det finns privatdetektiver och privatpoliser att hyra. Man kan dessutom köpa expertvittnen och psykologutttalanden på marknaden. Helst vill man att de myndigheter som är ansvariga ska göra sitt jobb, men när det inte blir så….

 2. Jack Says:

  Hela länken om fingeravtryck är mer än man behöver veta, men man kan söka på ”Pedro Ramón Velásquez” (utan fnuttar) i länken om fingeravtryck för en mer ingående berättelse om hur Pedro utsattes men räddades.

 3. Man & Woman United Says:

  @ Jack

  Fortsätt gräv, dude! Det är sådana repotage som skapar perspektiv.

  Berätta gärna igen och igen hur man från historiens begynnelse(summerer,berber?) sett kvinnan/modern per automatik som helig och allt igenom god? Utan för den sakens skull tro att kollektivet kvinnor är besitter ondska. Jag har hört de vidrigaste feminist tolkningar från en historie lärare om hur adam förgriper sig på eva, åsikter som är närbesläktad med fundamentalism och nazism.

 4. Mia. Says:

  ”I snitt dödades drygt 7 barn per år av sina föräldrar i Sverige under åren 1965–1999. Det finns ingen tendens till ökning eller minskning av antalet offer under hela tidsperioden men de fyra sista åren är frekvensen förhållandevis låg (figur 1)….När det gäller offrens kön är 123 av offren flickor (48 procent) och 134 pojkar (52 procent). Könsfördelningen hos förövarna var också mycket jämn (48 procent kvinnor och 52 procent män).”

  http://www.bra.se/extra/pod/?action=pod_show&id=360&module_instance=12

 5. Joakim Says:

  Blev det inte lite fel i sista meningen: ”Det ger ju den felaktiga bilden att män latar sig mer än kvinnor. Sveriges största morgontidning vill förstås inte bidra till att en sådan missuppfattning sprids.”

  Det var ju just det de gjorde? 😉 Däremot vill de väl inte bidra till sanningen.

 6. Jack Says:

  Mia.

  Intressant länk för just Sverige, att kvinnor är så våldsamma mot barn får man inte läsa överallt. Vad gäller just småbarnsmord redovisas inte könsfördelningen på förövarna.

  Det är också intressant med ”Det kan dock finnas ett mörkertal, dels på grund av att vissa felaktigt klassats som olycksfall”. Män eller kvinnor mest som felaktigt uppfattats som goda?

  Här är några fler referenser:
  60-70% kvinnor av barnmördare (alla åldrar)

  (Bourget & Bradford, 1990; Stroud & Pritchard 2001, Vanami, Kauppi, Karkola et al, 2001)

  Se även:
  ”Encyclopedia of murder and violent crime” på google books för att läsa mer om kvinnor (med vetenskapliga referenser).

  Där framgår att kvinnor står än mer för morden av små barn och
  60% är pojkar av offren.

 7. Jocke S Says:

  Intressant iaktagelse, men jag är inte riktigt nöjd med upplägget. Skall vi klara av (stats)feminismen måste vi ha vattentäta bevis (vilket inte de behöver som bekant!).
  ”På gärningsplatsen hittas dock fingeravtryck”. Vad då, mamman ”hittade” väl barnen döda och rörde om, eller fanns det mordvapen med hennes avtryck?
  Och sedan att hon ”skar sig i halsen”, hur fick du fram det, man blir lite nyfiken….
  Kanske jag är kverulantisk, men jag är inte ensam om det! Och som sagt, bevisen?

 8. Jack Says:

  Jocke S,
  Har du läst länken? Om inte svaret står där…då vet jag inte mer…men det går förstås att gräva vidare. Bedömde det som tillförligt då denna historia återfanns på många håll. Men det är klart, det kan vara fel. Gud kan även ha skapat jorden för 5000 år sen så att den ser mycket äldre ut. Invändningar går att göra och vad som är bortom rimligt tvivel avgjordes för mer än 100 år sedan i denna fråga. Bedömde de rätt…vem vet.

 9. Jack Says:

  Jocke S,

  Hela historien kan ju vara hittepå också, något som nån hittade på för länge sedan och som spritt sig. Kanske bara med vissa sanna drag. Så kan det vara med allt. Har bara lagt ner en timme typ….

 10. Jack Says:

  Jocke S,
  Det står i både populärvetenskap och facklitteraturen men stämmer det. Har inte tid att undersöka mer!

  Velasquez, a one-time suitor of Francesca’s, did not confess, even
  after being tortured.

  Inspector Commissioner Alvárez went to the crime scene to reexamine it, searching for any trace of evidence that might have been overlooked. He spotted bloody fingerprints on the doorpost of the house. Because Francesca had denied touching the bodies of her children, Alvárez believed he had found an important clue. He took the bloody doorpost and fingerprint samples of Pedro Velásquez (Figure 6-18) to Juan Vucetich, who in late 1891 had opened the first fingerprint bureau in South America in Buenos Aires. Vucetich examined the fingerprints and found they did not match.

  Alvárez became suspicious of Francesca, who had been so insistent that Velásquez had committed the crime. He took a sample of her fingerprints and discovered that they matched the bloody prints found on the doorpost of the house. When Francesca was confronted with the evidence against her,

 11. Jack Says:

  sista raden:

  When Francesca was confronted with the evidence against her, she confessed.

 12. Jack Says:

  Jocke S,

  ”Intressant iaktagelse, men jag är inte riktigt nöjd med upplägget. Skall vi klara av (stats)feminismen måste vi ha vattentäta bevis (vilket inte de behöver som bekant!).”

  Kanske blivit mer effektivt om jag citerat redan i brevet?…

 13. Pether Says:

  Om jag går o plockar lite lätt hela dagen, har jag städat 12timmar per dag då?

 14. Omel Says:

  ”When Francesca was confronted with the evidence against her, she confessed.
  She had murdered her own children, faked an attack on herself,
  and cast blame on an innocent man, intending him to die for the crime.
  Her reasons for the murder and for blaming Velasquez were that he had
  interfered in a romance between her and another suitor, and she felt she
  would be more appealing to the other man if she did not have children.
  Francesca Rojas was the first person in the Americas to be convicted of a
  crime based on fingerprint evidence.”

  http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:5glbCnjoZ3oJ:www.cengagesites.com/academic/assets/sites/4827/bertino_chapter6.pdf+Pedro+Ram%C3%B3n+Vel%C3%A1zquez&cd=2&hl=sv&ct=clnk

 15. Jocke S Says:

  Jack, nej jag har inte läst länken, men den handlade väl om fingeravtryck? Mordbeviset och halsskadan i detta fall var det jag var intresserad av. Har också svarat dig om vidriga(?) Widerstedt ett par debatter ner!

 16. Jack Says:

  Jocke S,

  Den innhöll bl a vad jag blockciterade och Omel fyllde på med.

 17. KimKarl Says:

  Hur i h-lvete är det här relevant i dagens debatt om feminism? Ett fall, som vittnar om vaddå?
  Ska vi ta upp häxjakten och fundera över om det kanske låg något i den?
  Det här är på gränsen till barnsligheter! Skärpning

 18. Glenn Jason Says:

  Som nyliberal är jag nästan lika kontroversiell som Julian Assange och följdaktligen har jag varit tvungen att montera upp dold inspelningsutrustning i sovrummet för att förhindra risken efter att en tjej utskickad av vänster/feministsidan gör falska våldtäktsanklagelser ledande till en fällande dom av det svenska rättssystemet.

 19. Mörker Says:

  KimKarl

  Dagens häxjakt är den som bedrivs mot män. Vi har ett rättssystem som vägrar döma kvinnor lika som män. Som går långt bortom rimlighetens gräns, sunt förnuft, och rättssäkerhet för att döma oskyldiga män. För att sedan förvägra dem upprättelse. Som kidnappar barn och torterar dem psykiskt. En journalistkår som spelar med i spektaklet. Dessutom en elit vars manliga hälft består av våldtäktsmän sexister och pedofiler, som nu reformerats till goda feminister, och därför är finare än oss vanliga loser-män som aldrig förgriper oss mot någon.

  Någon som vill dela svit med Claes Borgsröm på Pataya Beach i februari. Du och alla andra skattebetalare betalar.

 20. Ikon Says:

  Finns det någon statistik på hur falska anklagelser fördelar sig mellan könen?

  För den som befinner sig under, i eller efter separation och är utsatt för falska anklagelser kan jag rekommendera boken Splitting av Bill Eddy.

  http://billeddyhighconflictinstitute.blogspot.com/2011/07/splitting-protecting-yourself-while_21.html

  Den finns i svenska nätbokhandlar. Fokuserar inte på kön utan på hur man finner en framgångsrik strategi vid separation från människor oavsett kön som använder falska anklagelser. Utgår från Amerikanska rättssystemet. Men är ändå mycket läsvärd för den som befinner sig i en sådan situation i sverige.

  @Anon: Oavsätt kön bör man nog skaffa sig riktigt kompetenta advokater, terapeuter samt dokumentera vad som händer.

 21. Jack Says:

  KimKarl,

  ”Hur i h-lvete är det här relevant i dagens debatt om feminism?”

  Betydligt mer än det är relevant i dagens debatt om kodioxid eller cancer.

  Frågan är varför du vill relatera, rent av med okvädingsord kräva relevans genntemot feminismdebatten?

  Det är som en åhörare på en föreläsning om vitaminers nytta för magen eller dylikt reser sig upp och skriker vad i h-lvete det har att göra med stjärtpluggar. Jag förstår att du har det jobbigt med feminismen men kanske det är dags för dig att dra ur den och gå vidare mot jämställdhet, och män och pojkars situation i stället?

 22. Adam Says:

  När jag ser sådana här tidsfördelningar för hemarbete kommer jag alltid att tänka på följande, är tiden ens relevant i sammanhanget?

  Jag har själv flera gånger sett att jag både kan städa och göra mat snabbare än min respektive, genom att utnyttja tiden mer effektivt. Gör det mig till en ojämställd person?

  Självklart är det svårare att mäta hur många fullgoda maträtter man lagar och hur många rum man städar till tillfredställelse, vilket egentligen är ett mycket mer intressant mått än hur mycket tid som läggs på det.

 23. Magnus Giertz Says:

  Intresannt läsning..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: