Göteborgs-Posten attackerar vita medelålders män – igen

by

I december bloggade jag om att tidningen Göteborgs-Posten spred grovt manshat i en artikel om stadens stadsbyggnadskontor. Två citat från den gången:

”Fyra vita medelålders män ska sätta sin prägel på Göteborgs framtida stadsutveckling. ‘Så jävla dåligt’, säger Joakim Forsemalm, forskare med stadsutveckling som specialitet.”

”I den lilla staden Göteborg där man försöker tvätta bort det saggiga epitetet gubbvälde bildar man en homogen grupp av vita män som ska forma stadens uttryck och skapa ett attraktivt och modernt samhälle. Om inga kvinnor sökte? Ja, då borde de ha gjort om rekryteringsprocessen.

Nu går tidningen till förnyad attack

Nu är det dags igen. Göteborgs-Posten går till förnyad attack mot ”vita medelålders män”. Så här inleds en artikel i dagens tidning om stadens förestående byte av stadsbyggnadsdirektör (webbversion här, pappersversion här):

Den sista meningen låter som en anklagelse: ”Just det: Han är man, snart 50 och utbildad på Chalmers”.

Sedan fortsätter det så här:

Kritiken blev hård när fyra medelålders män med Göteborgsanknytning valdes till det som stadsbyggnadskontoret kallar ”nyckelspelare” i Göteborgs stadsutveckling. ‘För homogent’, ‘förbluffande klantigt’ och ‘så jävla dåligt’ var några av kommentarerna från branschfolk när GP skrev senast.

Till saken hör att den kvinna som är vice stadsbyggnadsdirektör, Anna Bertilsson, har erbjudits att bli ny stadsbyggnadsdirektör men tackat nej. Det står i samma artikel. Så nu ska stadsbyggnadschefen i Göteborg, Magnus Sigfusson, bli tillförordnad stadsbyggnadsdirektör.

Han är glad och säger att ”det ska bli spännande och roligt”, men Göteborgs-Postens journalist Gunilla Grahn-Hinnfors gör ned honom. Hon skriver i meningen efter hans glädjeyttrande:

Byggnadsnämndens ledamöter skruvar på sig när de får frågan om det inte är för många män i ledande befattningar på stadsbyggnadskontoret.”

Sedan kommer en faktaruta med rubriken ”Männen på stadsbyggnadskontoret”, se nedan:

Det känns nästan som om Göteborgs-Posten vill att män ska ha ha yrkesförbud i stadsbyggnadskretsar. Och alldeles speciellt stopp ska det vara för män runt 50 år med utbildning från Chalmers…

Tack för tipset, Henrik!

53 svar to “Göteborgs-Posten attackerar vita medelålders män – igen”

 1. Matte Matik Says:

  Bland det värre man sett. Vad ÄR det för människor som jobbar på den där tidningen? (Nej, säg inget, det är antagligen vita, medelålders kvinnor…)

 2. ParStrom Says:

  Matte Matik:

  Ja, man undrar… Hur har det kunnat bli så här? En av mina teser är att det är Sveriges män som har låtit det ske genom att inte sätta ned foten.

 3. J Says:

  Omvendt apartheid. Rasisme, verken mer eller mindre.

 4. Misslyckande Says:

  SSU angriper också vita män och anser det är för många

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ssu-for-manga-vita-medelalders-man_6776133.svd

 5. Joel Bergqvist Says:

  När personer med annan utbildning och hudfärg återfinns överrepresenterade i andra delar av samhället brukar man prata om socioekonomiska orsaker. Varför används inte samma förklaringar här?

 6. barfota Says:

  @ParStrom
  Givetvis är det alla de Sveriges män som lagt sina viktiga röster på ett parti men feministisk agenda som har stor skuld till detta, vem annars? Vi har helt enkelt de politiker och det Sverige vi förtjänar.

 7. Dan Says:

  Hej Pär

  Sverige börjar bli känd som ett land där lagar diskriminerar män och att det sedan ett tag har lutat åt det motsatta hållet, dvs att nu är det männen som missynnas. Varför kan inte männen starta starka lobbygrupper som så radikalfeministerna har gjort länge och sett till att lagarna inte är könsneutrala längre?

  Det är ENDA sättet för att komma åt politiker och ändra tillbaka de könslagar som nu missynnar männen på så mänga plan, de vanligaste är ju vårdnadslagarna och att en kvinna nu kan ropa våldtäkt och nästa sekund är en mans liv ruinerad.

  Jag tror inte bloggar kan komma åt politiker på samma sätt som lobbygrupper. Radikalfeminister har ju utan minsta motstånd kunnat bearbeta politikerna i decenier och nu ser vi resultatet. Varenda politiker kallar sig feminist. Det är höjden av misslykande för oss och framgång för radikalfeminister.

  Görs det inget snart så är deras grepp om politikerna så stort att enda utvägen för män blir att utvandra.

 8. President Says:

  Helt sjukt. Sorgligt att det gått så här långt.

 9. Jack Says:

  Att skruva på sig är det fel? Om någon frågar om det inte är för många svarthyade på kontoret, bör man inte känna sig obkeväm med det? Jag menar oavsett hur många svarta som är där? Är det inte rasistiskt? Samma med kön? Varför ska det spela roll?

 10. AV Says:

  Man kan ju undra om hon skulle skrivit en lika syrlig artikel på ett ställe som domineras av vita medelålders kvinnor inom kommunen, säg ledningen inom äldreomsorg.

  ”I väntan på ny omvårdnadsdirektör träder Gunn-Britt Assarsson in som tf. Hon är, just det, vit medelålders kvinna med bakgrund från Salgrenska… Damerna skruvar lite på sig när jag frågar varför det bara är medelålders vita damer i utvecklingsrådet för ny äldrevård. Vice omvårdnadsdirektör Jan Börjesson har erbjudits tjänsten men avsagt sig pga personliga skäl. Återigen har de dolda strukturerna hindrat en man att ta plats bland kvinnorna. ”

  Kommer vi knappast få se inom överskådlig tid.

 11. Backlash Says:

  Dom får väl ta spårvagnen ut till Hjälbo och försöka hitta någon arkitekt med erfarenhet från stadsplaneringen i Bagdad, Kairo eller Mogadishu.

 12. Frida K. Says:

  Bara gubbar är unket, saggigt och bevis på bristande mångfald. Samhället behöver nytt, fräscht och blandat som t.ex. Temagruppen i Genusnytt 16 januari!

 13. Joel Bergqvist Says:

  Frida K
  Är överrepresentationen utav kvinnor inom skolan unken saggig och bevis på bristande mångfald eller är det bara män som du ser som ett problem?

 14. Tobias Says:

  http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article11038187.ab

  Jag hoppas att denna artikel inte kommer passera GenusNytt obemärkt så pass uttryckligt kränkande denna kvinna är mot det manliga släktet..

 15. GandalfGrå Says:

  @Frida K.

  Det måste väl vara fullständigt klart att höga ämbetsposter går till de som har kvalifikationerna som krävs för jobbet det låter ju fantastiskt PASSANDE att det är välutbildade män från Chalmers som har en hel del livserfarenhet dessutom..!

  När sedan en tillfrågad KVINNA INTE vill ha jobbet som chef och ha det yttersta ansvaret…då får nog de som tycker att gubbarna ska flytta på sig lugna ner sig ett par hekto…!

  Eller ska vi ha tuggummituggande 20 åriga tjejer där som bara bryr sig om hur håret ser ut och vilka matchande kläder dom har…och som hela tiden frågar andra om dom tycker att dom har gått upp i vikt…sådana tjejer som gillar Glee…eller nån annan lättsmält såpa..!

  Rätt man på rätt plats..som det heter…BASTA..!!

  Nu får feministivrarna för helvete ta och lugna ner sig…!

  //GandalfGrå

 16. AV Says:

  Backlash: Ja varför inte ta till sig lite stadsplanering från säg Marrakech. Centrala delarna består av ett gytter av smala gränder med dålig belysning. Hemska prång där våldtäktsmän kan stå på lur (Minns den berömda korgmöbeln på ett café uppåt norrlandskusten för nått år sedan.) Det roliga är att stölder verkar vara ett okänt begrepp. Det stod olåsta mopeder överallt. Försök med det i Sverige…

  Well, jag tror det skulle bli ett j-a liv om man skulle börja planera Svenska städer som där. gytter i city och breda spikraka esplanader med massor av trafik utanför. Då blir det plötsligt ett rop på klassisk Svensk stadsplanering såsom de där förhatliga vita männen gjorde det på den gamla goda tiden…

 17. Leif Says:

  Väntar med spänning på upprensningen på Göteborgs-Posten. Ut med alla gubbar!

 18. AnnanDan Says:

  Barfota:
  Egentligen har politiker och partier bara mandat för de frågor de gått till val på. All det övriga sker utan vårt godkännande.
  Vi har inte alls de politiker vi förtjänar.

 19. Jocke S Says:

  På sikt skämmer sådant här ut kvinnan, precis som SCUM och en del annan politik.
  ”Män skall skämmas för att kvinnor inte tar sitt ansvar?” Eller? Men hur var det i Gävle(?), med enbart kvinnor. Fanns det inga manliga sökanden?
  Fast visst är den svenske mannen flat. Ja utom kanske den där ”Joakum”(?) Forsemalm. Vad han är bör man inte skriva här.

 20. Kristin Says:

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.831210-ny-direktor-man-eller-kvinna-

 21. GandalfGrå Says:

  Alla folk i alla länder har precis den regering som dom förtjänar…..det är männen i Sverige som har svikit sig själva kvinnorna landet och familjen..!

  Allt i konflikträdslans tecken istället för att ta fajten så är vi undfallande och mesiga…vi svenska män måste bli mycket mer oomkullrunkeliga…..och precis som Pär Ström säger vi måste för bövelen sätta ner foten nu får det fan vara nog med tokerier och trams..!!

 22. ParStrom Says:

  Tack Kristin, lägger in länken.

 23. dolf Says:

  Jag motsätter mig å det bestämdaste påståenden som ”vi har de politiker vi förtjänar” Att stoppa en papperslapp i en låda en gång var fjärde år innebär inget ansvarstagande eller medinflytande. Det är en ren chimär, en slags skenmanöver och propagandaåtgärd för att kunna hävda att man har folkets godkännande och att folket är ansvarigt ansvarigt. För det första så har man bara en 5-milliondels inflytande i valprocessen, för det andra så är själva valprocessen likriktande och homonogiserande genom olika former av spärrar (4% osv) och för att kunna bli invald måste man ha en stor maskin bakom sig för att nå ut med sitt budskap. Jag känner inte till ett enda fall där en enskilt person blivit invald i riksdagen utan att vara medlem i ett parti, vilket bara det är en stark likriktare. Kolla på de partier som är representerade, de är nästan rörande överens i alla viktiga frågor, vilket i sig är ett fördömande av hur de demokratiska idealen förverkligats.
  Sist men inte minst: inte en enda en av de jävla pajasfigurerna som sitter och trycker på sina förbannade voteringsknappar i riksdagcirkusen har blivit inröstad dit av mig. Så jag har definitivt inte de politiker jag förtjänar.

 24. Grodan Boll Says:

  @Tobias

  Vi får väl godta att hon har rätt, om den starkt biologiskt centrerade forskning hon hänvisar till stämmer. Pappor är alltså sämre föräldrar till spädbarn än mammor. Vad som däremot är av intresse är:

  1. Hur mycket sämre? Marginellt om man tittar på listan över hennes argument som presenteras.

  2. Var är åsiktsbombardemanget från alla genuskonstruktivister? Gudrun, Tiina, mfl., vi män räknar med ett mediellt Dresden.

 25. L.H Says:

  Feminism och speciellt radikalfeminism är ett smittsamt mentalt tillstånd.

  Om dessa feminister tillåts helt dominera kommer smittan spridas och samhället bli totalt infekterat av hat mot män.

  Det som görs med dessa i ledningen kommer även om det ser bra ut och se ut som ett förök att hjälpa män vara uträknade för att förstöra männen

 26. GandalfGrå Says:

  @dolf

  Sen när blev du hela svenska folket…..jag har hört talas om schizofreni men det är väl ändå att ta i….! 😉

  //GandalfGrå

 27. Backlash Says:

  Tobias : Annica Dahlström diskuteras ganska flitigt på Billings blogg just nu.

 28. barfota Says:

  @AnnanDan

  ”Egentligen har politiker och partier bara mandat för de frågor de gått till val på. All det övriga sker utan vårt godkännande. Vi har inte alls de politiker vi förtjänar.”

  Jo vi har ett stort ansvar, lägger man sin röst på ett parti med en mer eller mindre feministisk agenda och de får inflytande genom våra röster så har vi fått vad vi röstat på och förtjänar. Konsumentmakt!

  @dolf

  ”Jag motsätter mig å det bestämdaste påståenden som ”vi har de politiker vi förtjänar” Att stoppa en papperslapp i en låda en gång var fjärde år innebär inget ansvarstagande eller medinflytande.”

  Vem har satt våra politiker på deras platser om inte väljarna?

 29. Bengt Says:

  Många journalister och andra inom media har läst humaiora etc. på GU och dessvärre är det så att GU och CTH knappt en talar med varandra… För att nu inte tala om mellan genusvetenskapen på GU och CTH.. 😉

 30. dolf Says:

  @Gandalf
  Var i all sin dar fick du från att jag påstod mig vara svenska folket? När jag säger att jag inte har de politiker jag förtjänar, så betyder det att jag inte vill bli inräknat i något ”vi” som accepterar skuldbeläggningen för vad lägre stående varelser i riksdag och regering hittar på.

 31. AnnanDan Says:

  Barfota:
  Vi har i praktiken bara de existerande personerna och partierna att rösta på.
  Därmed blir det en avvägning.
  Periodvis brukar alla partier bekänna sig till det ena eller andra, feminism, klimatstollerier, hållbart samhälle eller vad du vill. Det är därmed svårt att hitta något att rösta på om man inte delar den uppfattningen. Istället får andra saker avgöra.
  Vi har inte de politiker vi förtjänar. Inte ens i närheten.

 32. LtHornblower Says:

  62 % av Sveriges manliga befolkning över 20 är ”vita medelålders män” (svenskfödda män över 35). Är det konstigt att ”vita medelålders män” är i majoritet i många sammanhang, när de är en mycket stor del av befolkningen? ”Vita medelålders män” är en betydligt större grupp än unga, helst utlandsfödda kvinnor.

  Om man skall prata om grupper som är diskriminerade och underrepresenterade i Sverige i t.ex. politik och media så är det den stora gruppen av äldre kvinnor och män. Hur många programledare i TV är inte ”ung, helst utlandsfödd kvinna”? Hur många är över 50?

  Nästan 25 % av befolkningen är över 65 år, men nästan inga riksdagsmän representerar denna kategori. Denna kategori är nästan helt osynlig i det offentliga Sverige.

  Det enda vettiga vid tillsättande av tjänster är givetvis att låta kompetens styra. Kön är helt irrelevant. Ålder också, med den skillnaden att många av oss blir mer erfarna och kompetentare med åren.

  Givetvis bör Göteborgs nya stadsbyggnadsdirektör vara en kompetent person med bra utbildning. En man eller kvinna med god erfarenhet i åldern 45-55 med utbildning från Chalmers borde vara en utmärkt kandidat!

 33. Per Says:

  Vänta bara, snart är det vita medelålders kvinnor som blir måltavla för kritik, apropå någon kommentar längre upp. Det är så bisarrt detta så man skrattar ihjäl sig!!

 34. Entreprenör Says:

  @Per: Tror du har rätt. Själv tänkte jag starta en fabrik i offerkoftebranschen (damstorlekar) i god tid.

 35. Nova Says:

  @Tobias: Om pappor är bra för barnen eller inte beror ju helt på situationen! Vill man satsa på jobbet är det såklart bra att mannen passar ungarna. Men om man är skild eller singel är pappor faktiskt inte alls särskilt bra för barn.

 36. UCA Says:

  Trist att notera att man alltför ofta smyger in härkomst i det hela. Det är som att om man kritiserar en grupp på grund av könen i denna, är det tillåtet att ta upp personers hudfärg.

  Tar man bort könet och rentav byter hudfärgen så låter det helt plötsligt inte så bra. Formuleringen ”fyra färgade av fyra möjliga – det känns inte modernt” anses förstås som högst olämplig. Men när könet är manligt i kombination med hudfärg vit, ja, då är principerna om att inte döma folk efter utseende och härkomst så viktiga längre.

  Dåligt av forskaren och dåligt av alla de feminister som bidrar till att underminera jämlikheten.

 37. AnnanDan Says:

  Entreprenör:
  Tror det är kört, alla kvinnor har redan flera stycken.

 38. Entreprenör Says:

  @AnnanDan: Suck, ja det verkar inte bättre. Till och med Lisbeth Salander har en nu:

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/filmbranschen-vill-hellre-ha-skrik-av-smarta-an-av-vallust

 39. Johannes Westlund Says:

  I ett jämställt samhälle hade de där artiklarna fällts för diskriminering och hets mot folkgrupp. Och vad är det för fel på utbildning från Chalmers? Chalmerister tenderar att lyckas bra mycket bättre än exempelvis folk från Södertörn. Jag undrar om den där journalisten någonsin använt Spotify. Jag misstänker det. I så fall bör denne veta att det är en vit man med utbildning från Chalmers som ligger bakom den också…

 40. Per Says:

  Entreprenör, kan du inte trycka upp en radikaljämställdistisk t-shirt där det står ”Män som ligger med kvinnor är könsförrädare”? Jag behöver hotta upp min garderob 

 41. AnnanDan Says:

  Eller: ”Jag hatar Lisbeth Salander”.

 42. Entreprenör Says:

  @Per: Inga problem. Såna har jag redan en stor kund på (ett insemineringsföretag i Köpenhamn som delar ut dom gratis för att främja affärerna).

 43. Joakim Says:

  Usch för studenter från Chalmers! Chalmers borde omgående läggas ner! Inte för att jag vet varför, men…Göteborgs-Posten säger ju att det är så!

  Nej men allvarligt, hur kan man hänga ut männen på en sådan dödslista?

 44. John Berg Says:

  ”Ja, då borde de ha gjort om rekryteringsprocessen.”

  Varför inte kvotera in 50-åriga kvinnor med utbildning i genusvetenskap till stadsbyggnadskontoret? Låt genusvetarna härja fritt på stadsbyggnadskontoret och hela Göteborg kommer snart att vara ett minne blott.

 45. Shastra Says:

  Två intressanta fenomen manifesteras här:

  1. Den flagranta rasismen mot ”vita”. Hudfärg är viktig för rasister.

  2. Begreppet ”mångfald” handlar tydligen enbart om ytliga (och ibland rasistiska) attribut som hudfärg, härkomst och ålder. Men jag garanterar att det går att hitta mer verklig mångfald bland tre slumpmässigt utvalda 50-åriga vita män från Göteborg, än bland tre feminister som har hjärntvättats i någon bisarr kollektivistisk genusvetenskaplig utbildning, oavsett de senares ålder, kön eller härkomst.

 46. Jämställdhetsfeministern Says:

  Nej, män ska inte få jobba som stadsbyggare. Det är kvinnornas tur att göra det nu. Män över 50 ska ta de jobb som blir över, när alla duktiga kvinnor har valt jobb. Så att det blir jämställt.

 47. Daniel Says:

  Kan vi inte göra en lista, så jag sedan vet vilka människor och organisationer som jag ska avstånd ifrån och motarbeta när jag är medelålders.

  Jag menar varför skulle jag vilja ge mina pengar och mitt stöd till någon som hatar mig pga saker som jag själv inte har valt.

 48. Gonzo Says:

  ”Just det, hon är kvinna närmare 35 och inkvoterad”

 49. Mann S. Utvalget Says:

  Vi trodde at Norge var ekstremfeministisk – men dette er kvalmende og skremmende lesing. Hvilket hvitglødende mannshat.
  Hvordan ble Sverige slik?

 50. Misandripatrullen - Göteborgs-Posten attackerar vita medelålders män – igen Says:

  […] Från Pär Ströms GenusNytt […]

 51. Stefan Says:

  Ett annat exempel på hur en ”vit medelålders man” anser att andra ”vita medelålders män” tar för stor plats – men inte i hans egen styrelse – är en intervju med riskkapitalisten Christer Gardell i SvD 21 januari (http://www.svd.se/naringsliv/naiv-amerikansk-oro-kring-euron_6785317.svd). Han ser förstås inte heller någon anledning att själv ”maka på sig”.

  Följande kan läsas i avslutningen av intervjun i tidningen:

  Till något helt annat. Du är med i rekryteringsbolaget Women Executive Search, som inriktar sig på rekrytering av kvinnor till chefsnivå och styrelser. Hur kommer det sig att du är engagerad i det?

  – Jag fick en fråga och jag tyckte att det var ett piggt initiativ. Jag tror att det är bra att ha den typ av firma som går utanför de traditionella rekryteringsfirmorna som är väldigt fokuserade på medelålders vita män. Jag tycker att det är viktigt att få fler kvinnor i ledande befattningar.

  I ditt eget bolag är fem av fem styrelseledamöter män. Samtliga av bolagets sex partner är också män. Vore det inte bra att börja på hemmaplan?

  – Jo, vi söker kvinnor, och har gett en del kvinnor erbjudanden. Men vi har några stycken och skulle gärna ha fler.

  I styrelsen?

  – Nej, i företaget.

 52. Välutbildade kvinnor blir hemmafruar i Danmark « GenusNytt Says:

  […] Rättviseförmedlingen, intervjuas. Det finns inte på webben. Tack för tipset, Henrik! Här och här har jag tidigare bloggat om manshat i Göteborgs-Posten. Även då gällde det […]

 53. Feminister har kartlagt “de antifeministiska dreven” « GenusNytt Says:

  […] övrigt: Jag vill puffa för detta blogginlägg från i morse, om att Göteborgs-Posten återigen attackerar “vita medelålders […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: