Felicia Feldts bok avslöjar veritabelt kvinnovälde

by

Det kom en mycket intressant insändare till GenusNytt. En jämställdist har läst den bok som Felicia Feldt har skrivit om sin mamma, Anna Wahlgren. Fram tonar bilden av ett hänsynslöst matriarkat där männen inte har mycket att säga till om. Läs insändaren:

Jag har läst Felicia försvann av Anna Wahlgrens dotter Felicia Feldt och förfasats över den misär som den hyllade barnuppfostringsexperten och niobarnsmamman utsatt sina barn för. Ni har säkert läst om det: Anna Wahlgrens supande, alla karlar som kom och gick, den fysiska och psykiska misshandeln, de ständiga uppbrotten (familjen hade 19 adresser under Felicias uppväxt), sexuella övergrepp som mammans vänner utsatte barnen för.

Genom dotterns ögon framträder bilden av en matriarkal sektledare som håller barnflocken i ett järngrepp. De behov som ska tillgodoses är moderns egna: Teatraliska scener inför barnen för att bekräfta hennes oumbärlighet, rollen som den goda modern som spelas upp inför omvärlden (med barnen som statister). Massor av män passerar men de blir inte långvariga. De fungerar snarare som spermadonatorer eller sängkamrater (hon utnyttjar en sextonårig pojke sexuellt som hon fått socialtjänstens förtroende att ta hand om). När barnen kommer förpassas papporna ut i periferin.

Felicia skriver:

När mamma är tjugotvå år lämnar hon sin man och deras döttrar (3 och 1,5 år gamla). Då slutar den yngsta dottern att tala. Ett och ett halvt år senare kommer hon på att hon vill ha dem tillbaka. Då startar hon en vårdnadstvist. Pappa Lennart kapitulerar nästan omedelbart för barnens skull. Mamma får vårdnaden. Och tar sina barn sextio mil från deras pappa. 

Felicia återkommer ofta till sin starka pappalängtan:

Äntligen. Äntligen kommer han och hämtar mig. Min pappa. Han ska rädda mig. Jag visste det! Jag vet först inte vad jag ska säga. Men jag går fram till honom och kramar honom hårt. Känner efter hur det är att krama en pappa. Min pappa. Sedan viskar jag i hans öra: 

Tack, pappa. Klart jag vill följa med.

När jag kommer hem och berättar för mamma så säger hon utan en sekunds tvekan nej.

Kommer inte på fråga. Du känner ju inte din pappa. 

Anna Wahlgren har tydligen haft enskild vårdnad om alla sina barn – trots sin uppenbara olämplighet som förälder. Helt utan insyn har hon kunnat härska och förtrycka sina barn (barnen fick inte heller gå på dagis). Socialtjänsten har inte ingripit och papporna har resignerat. Är detta bara en historia bland tusentals liknande som vi aldrig får höra talas om?

En trogen läsare av GenusNytt

.

För övrigt 1: Från Norge rapporteras att det blir allt vanligare med falska anklagelser om incest som ett kvinnligt vapen i vårdnadstvister. På länken ovan kan du läsa om detta, och om en man som under tio års tid blivit anmäld för incest 18 gånger av sin före detta fru. Allt började vid skilsmässan.

För övrigt 2: Se här om feministisk magi tillsammans med striptease. Ja, det finns en sådan kombination också. Tack för tipset, Kalle!

 

39 svar to “Felicia Feldts bok avslöjar veritabelt kvinnovälde”

 1. Backlash Says:

  För övrigt 3: Varför sandar inte kvinnorna då?

 2. AnnaF Says:

  Sant att kvinnor drabbas värst av halka. Benskörhet är vanligare bland äldre kvinnor, de halkar och bryter oftare benen. Biologi.

 3. Leif Says:

  @AnnaF
  ”Sant att kvinnor drabbas värst av halka. Benskörhet är vanligare bland äldre kvinnor, de halkar och bryter oftare benen. Biologi.”
  Men ändå männens fel, eller hur? De som sköter snöröjning, saltning och sandning är ju företrädesvis män.
  Jag anar en patriarkal konspiration. Män vill helt enkelt kvinnor illa.

 4. Mia. Says:

  ”Är detta bara en historia bland tusentals liknande som vi aldrig får höra talas om?”

  Ja tack och lov börjar fler och fler ‘vuxna barn’ tala. Till det kommer att färre pappor numera resignerar och också börjar tala. På så sätt får även dessa barn äntligen en röst.

 5. Lars I Says:

  Pär,
  håller du ”Kvinnor drabbas värst” listan uppdaterad ?
  Du får i så fall gärna publecera den med jämna mellanrum, eftersom den är ganska intressant i den snabba takt den växer.

 6. Mia. Says:

  Här ett annat barn som talat…

  http://vuxnabarn.nu/narcissism/psykisk-misshandel-pa-film-klassiker/

 7. Samuel Says:

  När jag läser Felicias berättelse känner jag att vreden kryper inom mig. Hur kan detta få förekomma? Hur kan det komma sig att kvinnor drabbs värst på trottoarer. Hur fan går det till.

 8. Medborgare X Says:

  Pär!

  Jag undrar vad Annica Dahlström har att säga om Felicia Feldts beskrivning av sin mamma Anna Wahlgren? Det låter ju inte direkt som att hon varit den mest lämpade att ta hand om barnen. Tvärtom kan man ju nästan få intrycket att Anna Wahlgren varit ”farlig” för sina barn…

 9. Hjalmar Says:

  FÖ3: Ännu en kvinnofälla…?

  http://www.svd.se/sport/hojdhoppsstjarnan-gravid-missar-os_6782461.svd

 10. Medborgare X Says:

  Om det är kvinnor som går mest, varför är det då män som förväntas skotta och sanda trottoarerna?

 11. Bengt Says:

  Ja, A.W har ju varit en av de ”oberörbara” feministerna och EXPERTEN på barnuppfostran som inte någon vågat att diskutera, än mindre ifrågasätta och något vilket Gud förbjude – kritisera!

 12. Access Says:

  Det låter som att Anna Wahlgren var ledare i en matriarkal familjesekt.

  Undrar just hur många matriarkala familjesekter det finns ”där ute”? Jag gissar dock att sådana har samhällets stöd.

 13. Jocke S Says:

  Notera saken. Anna Wahlgren var en ”expert, på barnuppfostran”! Inte kunde man i frigjorda Sverige ifrågasätta om man, ja en kvinna alltså, blir expert av att ha varit gift 7 fggr, och med 8 barn?
  Ånej, då blir man en ÄNNU större expert, se så mycket erfarenhet!
  Det här ger en mycket avslöjande bild av jämställd-landet S och den massiva enfald vilken under 30 år suttit fast i sin vinklade könrasism!
  Med hjälp av DN, AB, Expr, nu även SvD, samt SR och STV, vilka tog livet av den öppna intellektuella debatten.
  Och nu med hjälp av de politiska partierna, hela vägen från V till M.
  Men valfjäsket börjar redan osa bränt inför 2014!

 14. Nils Jungenäs Says:

  För övrigt 3

  De flesta som dör bakom ratten varje år är ju å andra sidan män. Där framhålls dock inget könsperspektiv i media.

 15. Jesuit Says:

  Jag förstår att fler män än kvinnor tar sina liv. De orkar bara inte se hur vidrigt kvinnorna har det i samhället 🙂

 16. Kristin Says:

  Bilisterna kör med vinterdäck. Använde någon av de skadade kvinnliga gångtrafikanterna halkskydd?

 17. Gunnar (D.U.) Says:

  Och det som ”Förövrigt 3” bygger på är också en modern feministisk myt:

  Jessica Alenius om Stadsplanering
  ”Myt att män åker betydligt mer bil”:
  http://www.newsmill.se/node/41747

  ”Jessica Alenius, vice VD BIL Sweden: I debatten får man ofta intryck av att män åker betydligt mer bil medan kvinnor åker betydligt mer kollektivt.”

  ”Enligt den senaste resvaneundersökningen så använder såväl kvinnor som män bil i cirka 70 procent av resorna (kvinnor 66 % och män 71 %). Det näst vanligaste färdsättet för män är cykel följt av buss. Kvinnor uppvisar samma mönster. När det gäller resor gjorda med T-bana, spårvagn eller tåg, så är skillnaderna marginella mellan kvinnor och män. Att påstå att kvinnor reser mer kollektivt än män och att kvinnor drabbas hårdare än män om kollektivtrafiken försämras är därmed inte sant.”

 18. Hjalmar Says:

  @Kristin
  Instämmer! Hur svårt kan det vara att ta på sig reflex och halkskydd?
  Den som halkar trots halkskydd har verkligen rätt att klaga…

 19. cark1 Says:

  Anna Wahlgren framstår mer och mer som en kombination av Joan Crawford och Morticia Addams, fast utan den senares humor.

 20. michael Says:

  Såg att Gudrun Schyman håller delvis med dig Pär på newsmill självklart vägrar hon stava ditt namn rätt precis som alla feminister

 21. michael Says:

  Ops ser att man ändrat det nu

 22. Kristin Says:

  För övrigt 2:

  Teaser ”Magical” – by Anne Juren and Annie Dorsen

 23. Abrahamsson Says:

  Pär Ström: Längst ner till höger kan man fylla i en email. Behöver denna email vara ens egen? Eller kan man ge GenusNytt som en gåva till tex en vän?

 24. dolf Says:

  Det finns alltid något ”drabbas värst” och kommer alltid att göra det. Särskilt i fråga om dödsorsaker. Helt naturligt. Om befolkningen är 50% män och 50% kvinnor (vilket är ungefär vad den är), så blir det automatiskt så att så fort det är en övervikt för det ena könet på någon dödsorsak så måste det motsvaras av en övervikt för det andra könet någon annanstans. Om kvinnor dör i mycket högre grad av bröstcancer än män gör, så innebär det bara att ”undervikten” av män som dör i bröstcancer dör av något annat istället. Det där med ”drabbas värst” är ett nollsummespel. Det samma gäller alla former av dödsorsaker. Löser man problemet med att många äldre dör av hjärtinfarkter så innebär det ju bara att de kommer att dö av något annat istället. Det kommer alltid att finnas något som är värst.

 25. masa Says:

  Feldts bok och diskussionerna kring den sätter ljuset på uppväxtmiljöer som är skadliga och troligen alltför vanliga. Miljöer där en narcissistisk förälder får monopol och bokstavligen kan hålla hov, där gränser och motpoler saknas. Sådana föräldrar ser barnen som redskap och förlängningar av sig själva, och berövar dem därför självkänsla och god kontakt med sitt känsloliv, och fyller dem med skuld-skam-komplex (se t.ex. böcker om anknytningsteori från senare år). Gemensamt för dem är att de har enormt svårt att se sitt eget beteende ur barnets perspektiv, eftersom deras förmåga till sådan empati är begränsad. De ser inte skillnaden på vad de gör och vad de säger sig vilja. Däremot agerar de dock ibland ut en omhändertagande attityd, och kan framstå som väldigt ”snälla”, men syftet är i förlängningen ändå att vinna kontroll över barnet genom skuld.

  Sådana föräldrar finns av alla slag – kön, social tillhörighet, etc. Hur könsfördelningen ev. skulle se ut har jag ingen aning om. Som utgångspunkt kan man då ha att det nog är c:a 50-50 fördelat. I sammanhanget kan man dock väcka frågan: eftersom en stor majoritet av enskilda vårdnader tilldelas kvinnor, hur många av dessa barn blir då ensamma med dylika narcissistiska föräldrar (utan några motpoler) pga en oförmåga i socialtjänst och rättsväsende att se detta – eller motpartens eftergivenhet?

  Då narcissister inte kan acceptera gränssättning är det desto viktigare att samhälleliga funktioner är mycket strikta och kompetenta, så de inte blir till redskap i dessas personliga korståg mot världen. En förälder ska inte kunna göra sig tillräckligt besvärlig för att samhället till slut ska tröttna och tilldela dem enskild vårdnad om sitt barn. (”Om de bråkar så mycket måste det ju ligga något bakom…”) Det är ett grovt svek mot barnet och – tragiskt nog – ett avsvärande av det samhälleliga vuxenansvaret att skydda de omyndiga.

  Här handlar det bl. a. om att göra upp med idén om Den Goda Modern. Kvinnor kan vara lika skadliga och onda som män kan. Gedigen osentimental kompetens och strikta riktlinjer utifrån barnens behov med en grundlig individuell tillämpning där könsfördomar inte har någon plats är det som krävs. Motparterna (de förmodat normalfungerande föräldrarna) måste också sätta hårt emot och beredas större stöd i sin situation.

  Felicia Feldt har tagit bladet från munnen om något som verkligen behöver skärskådas.

 26. kurtan Says:

  Undrar hur det gått om det vore en man som gjort som AW, då har det nog varit en notis i tidningen om försummelser om barn, o soss kvinnorna har ingripet direkt

 27. Mia. Says:

  masa

  Precis!

  ”Motparterna (de förmodat normalfungerande föräldrarna) måste också sätta hårt emot och beredas större stöd i sin situation.”

  Ja det är den förhoppningsvis normalfungerande förälderns skyldighet att ta ansvar. Att lämna relationen om det är nödvändigt (vilket det ofta är) samt att just vara en sund motpol för barnen, men att de då mycket riktigt även behöver stöd (kommunala/statliga jourer, kunniga socionomer eller ännu hellre psykologer och jurister samt kompetenta familjerätter)

 28. Pappa till 13-åring Says:

  Med en son som hålls inlåst och isolerad, misshandlas och nekas sina grundläggande mänskilga rättigheter i mammans hem så vet jag allt för väl hur vidriga mammor kan vara mot sina barn. I min sons fall en socialsekreterare dessutom.

  Det grundläggande problemet är att man inte erkänner att kvinnor kan ha svåra psykiska problem. Och om de har det skylls det på deras män…

 29. Hjalmar Says:

  För antijämställdister/feminister är män en kvinnofälla. 😦

 30. Anonymous Says:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/elitfeminister-beter-sig-som-man_157158.svd

 31. Jämställdhetsfeministern Says:

  Kvinnor drabbas värst av allt. Så det är ju klart att kvinnor drabbas värst även av halka.

 32. Gudrun Schyman om Pär Ström, Elise Claeson om Costa Concordia, Felicia Feldt om Anna Wahlgrens barnabok « Aktivarum Says:

  […] människor betraktade henne som nån sorts ”barnexpert” som skrivit bibeln om uppfostran innan jag läste om dottern Felicias nya bok. Dock efter att ha läst vad Anna Wahlgren skall ha skrivit (som dessa människor alltså trodde på) […]

 33. Joakim Says:

  Det är säkert patriarkatet som hindrar kvinnor från att ha råd med antingen bilar eller bensin pga deras systematiskt låga lön, tror ni inte det? 😉

 34. Carl Says:

  Klart som fan kvinnor halkar när de tycker det är så viktigt att få extra rövlyft att de går i klackar istället för riktiga skor och broddar skulle de aldrig någonsin ta på sig av fåfängliga skäl.

  Men hallå där JämställdHETSfeministern: Uppenbarligen är det så att män drabbas värst av feminismen. Lämna vårt patriarkat i fred! 😉

 35. jag avslöjar hur mina skor ser ut Says:

  […] Felicia Feldts bok avslöjar otäckt kvinnovälde « GenusNytt […]

 36. Jens Olsson Says:

  OT
  http://www.expressen.se/noje/1.2686763/kvinnliga-artisterna-utan-pris-pa-p3-guld

 37. Man & Woman United Says:

  Stark berättelse. Det att jämföra med Strindbergs Pelikanen -ätare

 38. Ingen utom möjligtvis du Åsa undrar var pappan var « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Felicia Feldts bok avslöjar veritabelt kvinnovälde  (GenusNytt) […]

 39. Skäms Anna Wahlgren, Skäms! « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] Felicia Feldts bok avslöjar veritabelt kvinnovälde  (GenusNytt) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: