Nytt politiskt angrepp på vita medelålders män

by

David Lindvall, ordförande för socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU) på Gotland, säger till Gotlands Tidningar (här):

”Det är för många vita medelålders män i partiledningen. Ska partiet kunna komma igen måste vi satsa på större mångfald”.

Jag känner en viss oro för David Lindvall, en mycket ung man som uppenbarligen är indoktrinerad att känna förakt för sin egen sort (han är vit och man, och blir med tiden medelålders). Hur känns det att växa upp i en miljö där ens egen sort anses vara förkastlig? Och att själv börja kritisera sin egen sort?

Han kan ju inte må bra av detta. Och det måste vara många andra unga män i Sverige som delar problemet. De får sin självbild förstörd av antijämställdismen. De går ut i livet med en känsla av skuld för att de är den de är. Det är ett riktigt stort problem.

Jag bloggade härom dagen om att SSU:s ordförande Gabriel Wikström också gått till attack mot vita medelålders män. Kanske SSU skulle försöka byta ut det svenska folket?

För övrigt 1: Här kan du läsa om att Försvarsmakten öppnar ett nordiskt center för vad de  kallar ”genderfrågor”. Centret invigs idag av försvarsminister Sten Tolgfors, och det kallas ”Nordic Center for Gender in Military Operations”. Försvaret skriver att det nya centret ska ”bidra till ett förbättrat säkerhetsläge”.

För övrigt 2: Here we go again. SVT rapporterar om att kvinnliga brandmän söks i Hallstahammar. Tack för tipset, Fredrik!

Annonser

40 svar to “Nytt politiskt angrepp på vita medelålders män”

 1. Mia. Says:

  Hmm…

  Fler kvinnliga DELtidsbarndmän…?

 2. President Says:

  Som sagt. Lindvall bör lämna SSU så snart som möjligt. Så att han inte avancerar och med tiden blir en av alla dessa vita medelålders män han verkar ha problem med.
  Vad hände med stoltheten, vad hände med värdigheten i Sverige egentligen?

 3. UCA Says:

  Det verkar som en del har fått för sig att mångfald bara handlar om det yttre. Meningsfull mångfald kommer inifrån!

 4. JD Says:

  Om David Lindvall läser denna blogg (vilket han garanterat gör) så vore det intressant att höra honom utveckla tesen bakom ”Vita medelålders män”

  Punkterna 1 tror jag att jag kan dela med Lindvall. (Om han nu ens har en aning själv varför han säger som han gör vilket vi INTE kan vara säkra på.)
  Det jag skulle vilja veta är hur han tänker då det gäller punkt 2 och 3 och hur han motiverar dessa ställningstaganden i juridisk mening.

  Är David Lindvall köns och etnisk rasist?

  Fördelen med medelålders vita män:
  1. Erfarna och kunniga

  Nackdelar med medelålders vita män:
  1. Låsta i sitt tänkande pga långa erfarenheter.
  2. Dom är vita.
  3. Dom är Män.

 5. JD Says:

  Är inte diskriminering ur – Ålders, – Köns och – Etnisk synpunkt olaglig i Lindvalls värld?

 6. Urban Says:

  Hetsar han mot vita medelålers homosexuella män månne?

 7. s Says:

  SVT:s reportage om barn utan förskola riskerar att bli sämre på läsning nämns det att pojkar läser mindre. Tolkar det som att problemet med sämre läsning framför allt gäller killar, men det uppmärksammas inte speciellt mycket. I rubriken dessutom bara omnämnt som ”barn” men hade det varit något som gällt flickor hade det med stor sannolikhet hetat ”flickor utan förskola riskerar att bli sämre på läsning” ,eller?

 8. Ulf Says:

  Här en lite tafflig* rekonstruktion av en händelse där en brandman går genom taket vid en brand.

  http://www.youtube.com/watch?v=Llu8ixgqXf4 (del 1)
  http://www.youtube.com/watch?v=LYmnGfAL0ww (del 2)

  Det som räddade hans liv var dels att han kunde hoppa upp och klänga sig upp en bit – och fortsätta försöka gång på gång, trots att hans ben höll på att brännas sönder. Vidare att de andra orkade dra upp honom genom hålet han fallit igenom.

  Jag antar att vurmen för att sänka kraven, och argumentera för att man inte behöver vara så stark (”för man hjälps ju åt”) kan hålla i sig tills något liknande händer, och en brandman dör, antingen för att hon var för kort eller svag för att göra sin del, eller för att kollegorna saknade styrkan för att rädda sin kollega.

  * Iofs en rätt ambitiös rekonstruktion, men man får bortse ifrån att det pratas om skogsbränder som typiska för årstiden (händelsen inträffade i juni 1993), men rekonstruktionen gjordes på vintern, med snö på backen.

 9. LtHornblower Says:

  Vita medelålders män (svenskfödda män över 35 år) är 62 % av den manliga väljarkåren. Inte alls orimligt de den klart största gruppen bland manliga politiker också. Grupper som verkligen är underrepresenterade i den svenska politiken och i den svenska offentligheten är män och kvinnor över 65. Varför skall inte de ha representation i förhållande till sin del av väljarkåren.

 10. Backlash Says:

  En vit (snart) medelålders man med ledande post inom Socialdemokraterna är bekymrad över att det är för många vita medelålders män på ledande poster inom Socialdemokraterna.

  Ett typiskt exempel på att det alltid är NÅGON ANNAN som ska ändra sig. Själv tänker han nog varken byta hudfärg, kön eller avgå.

  För övrigt trodde jag att SSU tog avstånd från rasism, sexism och åldersdiskriminering men uppenbarligen inte.

 11. Valeria Says:

  Jag är ganska övertygad om att David Lindvalls analys är felaktig. Vad S behöver i dagsläget är en kraft som dels kan ena partiet, dels vinna tillbaka väljarnas förtroende. Kanske missbedömmer jag den gemene svensken, men jag tror att människor (och det gäller inte bara svenskar) röstar på den person som de har störst förtroende för. Och det är i regel den politiker som når fram med såväl sin personlighet som sin politik. Att Maria Wetterstrand lyckades locka många väljare till Mp berodde i första hand på dessa faktorer, att hon råkar vara kvinna tror jag hade ringa betydelse.

  Nåväl, krisen inom S är den största i partiets historia och för att vända trenden behövs inte bara en stark ledargestalt utan också en tydlig politik. Det är dessa frågor S ska fokusera på i dagsläget, att skapa mångfald i partiledningen är en fråga som bör hamna längre ner på dagordningen. För det är bara naivt att tro att man kan bromas krisen genom att byta ut män i partiledningen mot kvinnor, queerpersoner, invandrare och liknande. För det första så tror jag inte folk i allmänhet är särskilt bevandrade i de personer som utgör partiledningen. För det andra så finns det ingenting som garanterar att personer med en annan identitet än vit, medelålders man för fram frågor och bidrar med perspektiv man vinner val på.

 12. Access Says:

  Det är så intressant att så många hävdar vikten av diversifiering vad gäller biologiska faktorer som kön, hudfärg och ålder. Samtidigt som de är totalt ointresserade av mångfald vad gäller åsikter och perspektiv.

 13. MattiasL Says:

  Testar att se detta med andra glasögon: en ungtupp som fäktar lite mot de äldre alfahannarna i toppen, som unga alltid har gjort och faktiskt bör göra. En generationsfråga, alltså. Men nej, genus-indoktrinering är en bättre och mer heltäckande förklaringsmodell till den reflexmässiga åsikt som Lindvall ger uttryck för.

 14. MattiasL Says:

  ”Kanske SSU skulle försöka byta ut det svenska folket?” Ha, ha bra där Pär! Ett av dagens garv.

 15. iminiver Says:

  Socialdemokraternas partistyrelse:

  Män:
  Håkan Juholt, 50
  Sven-Erik Österberg, 57

  Kvinnor:
  Carin Jämtin, 48
  Wanja Lundby-Wedin, 60
  Elvy Söderström, 59
  Heléne Fritzin, 52

  Ja 2 män av 6 är ju alldeles för många.

  Sedan finns det skäl till varför man inte bör sätta spädbarn som en maktfaktor i ett centralt parti, nämligen att de är oerfarna, erfarenhet som funktion av åldern blir en strängt växande funktion, vad är problemet egentligen?

  Är det ”mångfald” att kvotera in gravt efterblivna personer också?

 16. Benght Says:

  Är de vita fler i proportion till sitt antal i Sverige?
  Är männen fler i proportion till underlaget av politiskt intresserade?

 17. Hjalmar Says:

  David Lindvall ska kanske stiga åt sidan till förmån för en ung kvinna?
  Om han menar något med det han sa…

  Annars är det bara vanligt antijämställdistisk pladder och floskelkastning från DLs sida.

  Sossarnas comeback låter nog vänta på sig…

 18. Leif Says:

  Vita medelålders män bör förvisas till öde traktar där de inte besvärar någon. Ta också ifrån dem rösträtten.

 19. Lövet Says:

  Citat från inbjudan:

  ”Linda Johansson har arbetat 19 månader i Afghanistan, som Gender Field Advisor. Idag arbetar hon vid det nya centrat: ”I Afghanistan arbetade vi bland annat med att oskadliggöra farliga minor. Barn vet ofta vart man kan hitta nedgrävda minor och vi fick många värdefulla tips från pojkar som kom fram till soldaterna. Men vi fick inte så många tips från flickor eftersom pojkar och flickor inte vistas på samma platser. Lösningen blev att vi identifierade vilka platser flickor uppehåll sig på så att fotpatrullerna även kunde nå till dessa. Resultatet blev fler värdefulla tips och ökad säkerhet för alla”.”

  Nån som vill gissa på vilket ”genus” som dominerade bland ammunitionsröjningspersonalen…

 20. Jens Olsson Says:

  @Access
  ”Det är så intressant att så många hävdar vikten av diversifiering vad gäller biologiska faktorer som kön, hudfärg och ålder. Samtidigt som de är totalt ointresserade av mångfald vad gäller åsikter och perspektiv.”

  Så sant, så sant.

 21. Leif Says:

  Flera har redan påpekat det:
  Varför kliver inte David Lindvall åt sidan redan nu? Han uppfyller faktiskt i dag två av de tre negativa kriterierna: Han är vit och han är av manligt kön. Tiden kommer ganska snart att göra att han uppfyller det tredje kriteriet. Varför vänta? Var proaktiv, David Lindvall, och kliv åt sidan! Gör partiet en tjänst och förbered dig redan nu för din politiska ökenvandring.

 22. AV Says:

  Man kan ju undra vad grabben har för drivkraft att satsa uppåt i karriären. Varför ska man ta på sig en massa uppdrag och kämpa för att bli vald uppåt? När man väl kommer dit har man ju blivit en av alla dessa vita medelålders män.

  Men det är kanske en del av idén. Om man t o m får vita unga män att avsky vita medelålders män, kommer färre att ens anstränga sig. Intala folk att kvotera bort sig själva är den bästa metoden.

  Så David, lägg av med detta karriärsträvandet. Ordförande? Förtroendeuppdrag? Glöm det! Du kommer bara bli en vit gubbe när du nått toppen och dom vill vi ju inte veta av, eller hur? Det enda rätta är att redan nu stiga åt sidan och ge plats för en duktig tjej. Hon är alltid mycket bättre än dig. Göm dig under nått gammalt medan tid är så du inte själv kommer gubba ner något utskott så småningom. Den enda plats sådana presumtiva gubbar som du får ha är farliga jobb ingen kvinna ska behöva ta. Cementfabriken i Slite har säkert ett farligt och smutsigt jobb till dig. Njut av din naiva ungdom innan du blir en sådan där äcklig vit medelålders man, en gubbe!

 23. Lasse Says:

  Snälla universum kan inte vita medelålders män ur juridisk synpunkt få betraktas som en folkgrupp. Jag önskar även att kön uttryckligen skulle betraktas som en folkgrupp.

  Om ovanstående skulle gå i uppfyllelse, kommer brottet ”hets mot folkgrupp” få en helt ny innebörd och våra domstolar skulle flöda över av ärenden.

 24. Grodan Boll Says:

  F.Ö1.
  Borde det inte vara ”Nordic Center for Sexes in Military Operations”?

 25. Backlash Says:

  Endast ca 20% av Sveriges befolkning har en eller två utländska föräldrar. De flesta av dessa är fortfarande vita, t.ex. Finländare, jugoslaver, chilenare och rumäner. En skinhead skulle kanske säga emot, men en socialdemokrat skulle nog även kalla palestiner och irakier för vita. Först när vi kommer till somalier, pashtuner och mer avlägsna invandrargrupper hittar vi folk med annan hudfärg än vit. Således bara någon eller några enstaka procent av befolkningen. Av dessa är bara en bråkdel röstberättigade i riksdagsvalet, eftersom de inte hunnit skaffa svenskt medborgarskap. Dessutom är över hälften av dem män, från väldigt patriarkala kulturer dessutom, och går bort av den anledningen. Det finns inte heller någon stark kultur bland kvinnorna inom dessa grupper att engagera sig politiskt och de som gör det väljer ju inte nödvändigtvis Socialdemokraterna.

  Så om Socialdemokraterna vill ha en ledare som varken är vit eller man, så är underlaget endast några promille av befolkningen. Sedan tillkommer att det krävs ledaregenskaper och visioner för att få ledande post ett parti och redan där faller större delen av befolkningen ifrån, oavsett kön och ras.

  Sen kan man förstås undra vilken värdefull erfarenhet t.ex. somalier och pashtuner har, som Socialdemokraterna vill använda för att bygga Sverige?

 26. Misandripatrullen - SSU fortsätter med misandri Says:

  […] Från Pär Ström och GenusNytt […]

 27. Argus Says:

  Davids uttalande visar att han är olämplig som ledare eftersom han verkar oförmögen att tänka själv. Eller så är han bara en slug streber som har räknat ut vad han måste säga för att kunna klättra i karriärstegen. Dessutom tror jag att trycket på att det ”måste bli en kvinna” numera är så stort att varje vald man (eller pojke som här) måste be om ursäkt för att de tillhör ”fel” kön.

  Grattis Moderaterna till er duktige försvarsminister ”Tomhylsan”. Rätt man på rätt plats?

 28. CB Says:

  Detta ständiga och tröttsamma självhat som odlas inom media, politik och kulturliv börjar allt mer låta som en gamal, raspig vinylskiva som hakat upp sig.

  I den ständiga ivern att hitta offer och svaga, att sedan få leda dessa i den kommande revolten mot de rådande normerna; verkar inte Lindvall vilja inse att deras karta inte stämmer med verkligheten.

  Nu verkar det vara av underordnad betydelse, då detta ständiga mantra om att gubbar/vita/hetro eller vad det nu kan vara, alltid verkar vara riktat mot någon annan. Ty, de flyttar aldrig på sig själva. Eftersom de nu aldrig säger vad deras bevekelsegrunder för det beteendet består i, får vi gissa; att det beror på att just den elit som Lindvall tänker sig tillhöra, är mer upplyst än oss vanliga allmogen. Därför de tar på sig de ”tunga” ansvaret att leda oss övriga, mindre upplysta, så är det ju klart att de förtjänar alla privilegier av hög, skattefinansierad ersättning, makt och inflytande.

  Den attityden torde också, en gång för alla, göra det klart för oss att det inte handlar om jämstäldhet. Det handlar om makten över politik, media, kultur och skola; för att genomföra den beslutade sociala revolutionen – oavsett vad folket tycker och oavsett om det leder till jämstäldhet eller inte.

  Oviljan att ta konsekvenserna av sina ståndpunkter visar också att Lindvall och de som beter sig likartat, ser sig som högre stående och mer värda än oss andra. Det är bara vi och aldrig dem, som ska följa de uppdragna idéerna och lagarna. Det är bara vi som är patriarkala och rasister och som måste tvingas in i den nya, underbara och anti-jämstäldistiska världen. De själva kan flyta ovanpå. För dem finns Inge räkmacka som är stor nog, för de upplysta, maktägande och självutnämda gudaliknande styrande.

  Och i grunden är detta den stora fruktan inför jämstäldisterna. Ty, vi förespråkar att människor skall behandlas lika, bedömas efter handlingar och karraktär; ha samma rättigheter och skyldigheter och ses som de individer vi är – inte som representanter för ett kollektiv, vi kanske delar få eller inga värderingar med.

  Om vi bedöms på merit och inte tillhörighet, krackelerar grupp-identitets politikens argument och sveps undan som motto dimma av den gryende dagens uppstigande sol.

  Hårdheten och enfaldens banaliteter visar att anti-jämstäldisterna känner på sig att de passerat bäst-före datumet i sin politik. Låt oss kasta ljus över deras intellektuella nederlag, så att frihetens vindar får vädra ut de unkna värderingarna.
  Nu

 29. Info Says:

  KVINNLIGA BRANDMÄN

  Sign. Infos kommentar hos GenusNytt 18/1 2012:

  ”KVINNLIGA BRANDMÄN SÖKES
  Är du kvinna och funderar på att bli brandman?

  Då kan det vara idé att boka in torsdagen den 19 januari. Då hålls nämligen en informationsträff för kvinnor i Hallstahammar om att bli brandman. Träffen anordnas av företaget GoGender i Hallstahammar tillsammans med Mälardalens Brand- och Räddningsförbund, MBR. MBR kommer bland annat att informera om varför det är viktigt med fler kvinnliga brandmän i Hallstahammar.

  Mötet är en del i ´Bryt´ som är en serie om att bryta mönster och gå sin egen väg i arbetslivet. / JACKIE MEH”

  http://vlt.se/nyheter/hallstasura/1.1509868-kvinnliga-brandman-sokes

  – – – – – – –

  Ni minns kanske brandchefens i Attunda, Jens Ärlebrants, ord? Attunda brandkår hade inte godtagit en tvåårig, förberedande brandmannutbildning i regi av MSB som merit vid sin rekrytering nyligen. En bakgrund som personlig tränare eller säljchef gav däremot förtur. Om man var kvinna.

  Ärlebrant sa så här enligt Sveriges radio 25/12 2011:

  ”Det här är inte en normal rekrytering utan det är en speciell satsning för att attrahera kvinnor och personer med en utomnordisk bakgrund för att få en större jämlikhet och mångfald i vår organisation och i branschen.”

 30. Silver Levinsky Says:

  ”Hur kan arbetet se ut i praktiken?
  Linda Johansson har arbetat 19 månader i Afghanistan, som Gender Field Advisor.”

  Jag vill se den där Gender advisorn leta minor själv så hon kanske gör skäl för mina skattepengar.

  Fd fjälljägare K4

 31. Argus Says:

  Förvånansvärt nog har S glömt att man hade en ledare, Mona Sahlin, vars politiska huvudnummer var identitetspolitik. Hur gick det för henne? Jag är inte säker på att kvotering och svaghetsideologi är det som kan få Sverige på fötter igen och är det som väljarna längtar efter allra mest!

 32. Misslyckande Says:

  En viktig fråga

  Hur mycket av massinvandringen handlar om hudfärg som SSU uttrycker sig?

  Är det för många vita män i Sverige?

 33. Argus Says:

  Just det, Misslyckande. Vad man egentligen menar med ”satsa på mångfald” är att Sverige blir bättre och rikare om de vita männen byts ut mot bruna män från efterblivna länder i Mellanöstern och Afrikas Horn. Den falska matematiken räknar man med att vinna val på. Och sedan undrar man varför det går så dåligt för Socialdemokraterna…

 34. Hjalmar Says:

  David Lindvall är helt enkelt ännu en självhatande rasist (mot vita medelålders män). Taskig uppväxt kanske? Ett inlärt självskadebeteende?

  Det låter som att SSU anser att vita svenska män har en arvsskuld.
  Säg mig, David Lindvall, vad har vi ‘svennar’ gjort för fel?
  Är det inte omotiverat att hata hälften av skattebetalarna, vita män?
  Oklokt av politiker att avsky dem som betalar politikernas löner…

 35. Daniel Says:

  Det verkar som att ”mångfald” skulle vara något slags axiom.

 36. Man & Woman United Says:

  Pelle Billing på T.K.O mot en vit medelålders ssu man:

  Pelle: ” Jag är Man och född på 70-talet.”

  Pelle: ”Det är väldigt mycket jag tycker,tycker…vad är fakta? Det är ingen som gör någonting!”

  http://www.pellebilling.se/2010/05/debatt-i-lokal-tv/

 37. Diana Says:

  Kan garanterat säga att han inte är rasist av något slag. Vad David Lindvall menar är förmodligen att en variation i partiledingen så att alla kan relatera till denna. Det finns ingen anledning att dra slutsatsen att han är rasist för att han uttrycker sig i kön och ”färg”.

 38. conzor87 Says:

  Kontakt info till David via http://www.ssu.se/gotland/david-lindvall

  david.lindvall@ssu.se
  Tele: 070-497 08 52

 39. SSU-ordföranden på Gotland skriver till GenusNytt « GenusNytt Says:

  […] förmiddags bloggade jag om att SSU:s distriktsordförande på Gotland, David Lindvall, har gått ut i media och […]

 40. Carl Says:

  ”UCA säger:
  23 januari 2012 kl. 11:30

  Det verkar som en del har fått för sig att mångfald bara handlar om det yttre. Meningsfull mångfald kommer inifrån!”

  Exakt! Varken kvinnor eller personer med osvenskt utseende företräder särskilt annorlunda politiska ställningstaganden. Se bara på hyperkonservativa Sabuni som låter som vilken vit medelålders manlig politiker som helst egentligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: