Reportage om mord i Mexiko nämner bara kvinnor

by

Sveriges Radio rapporterar om de tragiska morden i den plågade mexikanska staden Ciudad Juárez. För att vara mera korrekt rapporterar de om kvinnomordeni staden.

Rubriken är ”Många kvinnomord i Mexiko klaras aldrig upp”. Sedan skriver statsradion att mordfrekvensen i staden har minskat under 2011, men ”samtidigt har antalet mord på kvinnor snarare ökat än minskat”. Se nedan.

Tyvärr rapporteras inga mordsiffror i reportaget. Antalet mördade kvinnor nämns inte. Naturligtvis inte heller antalet mördade män, eftersom mord på män över huvud taget inte behandlas i reportaget.

Hela reportaget handlar nämligen om mord på kvinnor. Och om försvinnanden – som drabbar kvinnor. Det nämns att 200 kvinnor försvann i Ciudad Juárez under de två senaste åren (2010 och 2011) – men det nämns inte om några män försvann.

Information här anger att drygt 3.000 personer mördades i staden under 2010. Information här anger att i mitten på juni 2011 passerades gränsen 1.000 mördade personer (vilket antyder att mordsiffran för hela 2011 bör hamna någonstans runt 2.000 personer). Ungefär 5.000 personer mördades alltså under de två år när Sveriges Radio uppger att 200 kvinnor har försvunnit.

Nämnas kan att under 2010 var könsfördelningen bland mordoffren i Ciudad Juárez ca 300 kvinnor och ca 2.700 män (det nämner dock inte Sveriges Radio – läs mer om det längre ned)

Sveriges Radios rapportering är högst bristfällig, enligt min mening. Vid en ytlig betraktelse får man intrycket att våldet i Ciudad Juárez är ett kvinnoproblem – men jag känner mig lite tveksam. Jag vill ställa dessa frågor till reportern:

1. Varför är reportaget enkönat, så sätt att bara våld mot kvinnor uppmärksammas?
2. Hur många kvinnor respektive män dödades i Ciudad Juárez under de två senaste åren? Ge oss siffrorna så vi kan bedöma situationen själva.
3. Hur många kvinnor respektive män försvann i Ciudad Juárez under de två senaste åren? Ge oss siffrorna så vi kan bedöma situationen själva.
4. Vad betyder ordet ”snarare” i meningen ”samtidigt har antalet mord på kvinnor snarare ökat än minskat”? Om antalet mord på kvinnor har ökat är det väl naturligare att skriva ”samtidigt har antalet mord på kvinnor ökat istället för att minska”. Istället för att vara så kryptisk, ge oss siffrorna för ökningen av mord på kvinnor.

Jag tycker det är fruktansvärt när en människa blir mördad eller ”försvinner”. Oavsett vilket kön vederbörande har. Mäns och kvinnors liv är ju lika mycket värda, anser jag som jämställdist.

Här har jag tidigare bloggat om när Aftonbladet tidigare skrev att 306 kvinnor mördades i Ciudad Juárez under 2010, utan att nämna att ca 2.700 män också mördades under samma tid. Artikeln ingick i serien ”Dödsorsak: Kvinna”. Det påminner lite grand om tesen ”kvinnor drabbas värst i krig”, tycker jag.

Jag kan för övrigt konstatera att engelska Wikipedia har en sida med titeln ”Female homicides in Ciudad Juárez”. När jag söker efter ”Male homicides in Ciudad Juárez” får jag meddelandet ”Page does not exist”. Det finns också ett särskilt ord för mord på kvinnor – ”femicide”. Det finns inget ord för mord på män.

Tack för tipset, Ann-Mari på Ann-Mari’s blogg.

Här kan du ta del av stor upprördhet över att svenska folket inte röstade fram några kvinnliga pristagare i musiktävlingen P3 Guld. ”Det är chockerande”, ”2012 måste bli kvinnornas år nu”, är några av reaktionerna. Lina Thomsgård, som startat Rättviseförmedlingen, säger: ”Det män presterar anses ha finare kvalitet än det kvinnor presterar. Så har det sett ut fram till i dag. Sådant ändras inte över en natt, vi måste alla jobba på det genom att inte sammankoppla kön med kvalitet.”

Apropå ovanstående: Att dyka inne det sjunkna fartyget Costa Concordia är ett mycket farligt jobb. Jag undrar om dykargruppen är jämställd. Det är den nog. Annars hade vi väl fått veta det.

Annonser

24 svar to “Reportage om mord i Mexiko nämner bara kvinnor”

 1. Matte Matik Says:

  Angående P3 Guld och män i musikbranschen – Studiefrämjandet gjorde en undersökning av hur det står till vad gäller musikverksamheten. Det visar sig att bara 18000 av de 76000 deltagarna är tjejer/kvinnor.
  http://www.fiaprojektet.nu/om-projekten/61-studiefraemjandet-riksfoerbundet

  Hur var det förresten vad gäller mest spelade låtar under 2011 i statsradion? Var inte det kvinnliga artister i topp där? Vad stödjer Rättviseförmedlingen sig på när det gäller deras uttalande?

 2. michael Says:

  Enligt Lina Thomsgård så röstar inte svenska folket på t.ex vilken låt dom tycker är bäst utan på vilket kön artisten har för det vet ju feminister att kön är viktigare än vad som berör.
  Till nästa P3 Guld som då bytt namn till PK Guld kommer en röst på kvinnlig artist räknas som två för det är ju rättvist och jämställt

 3. Musse Pig Says:

  :”Jämställdhet handlar inte längre om rätten att leva sitt liv som man vill, oberoende av kön, utan att leva som eliten vill, ständigt medveten om sitt kön!” citat Susanna Popova.

 4. Jämställdhetsfeministern Says:

  Lina Thomsgård och de andra feministerna har ju rätt: det är ju skandal att svenska folket röstade fel och inte på de duktiga kvinnorna! I 2012 års omröstning ska svenskarna bara få rösta på kvinnor, så att det blir rättvist. 2012 måste bli kvinnornas år!

 5. Jämställdhetsfeministern Says:

  Det är ju bara kvinnor som drabbas av kvinnomord! Därför är det ju självklart att män inte nämns i artikeln. Kvinnor mördas, medan män snarare glider fram på en räkmacka – precis som Sveriges Radio konstaterar. Det är ju bara objektiva fakta.

 6. Access Says:

  För övrigt 1:
  Det kan ju också vara intressant att veta att ”Rebecca och Fiona” är bortskämda överklassdöttrar till de framgångsrika musikaliska storheterna Greg Fitzpatrick och Staffan Scheja. Båda män.

 7. Ulf Says:

  Från artikeln om P3 Guld:

  P3:s musikchef Pia Kalischer slår ifrån sig av kritiken.
  Hon menar att de från SR:s sida gjort allt för att få galan jämställd.
  – Vi styr över det vi kan styra. Det fanns nominerade kvinnor i alla kategorier. Juryn är jämnt fördelad. Det var fler liveartister som var kvinnor. Men lyssnarna röstar och många av de som vann har en stark fanbase som röstar. Det är klart det hade känt ännu härligare om det varit jämnt, säger Kalischer.

  Dvs på alla ställen där man kunnat styra utfallet har man favoriserat kvinnorna. Det är nog dags att ta bort det där med röstandet, om man skall kunna få det önskade utfallet…

 8. lars Says:

  pär
  ”har jag tidigare bloggat om när Aftonbladet tidigare skrev att 306 kvinnor mördades i Ciudad Juárez under 2010, utan att nämna att ca 2.700 män också mördades under samma tid. Artikeln ingick i serien ”Dödsorsak: Kvinna”. Det påminner lite grand om tesen ”kvinnor drabbas värst i krig”, tycker jag.”

  när jag går till den länken så kan jag läsa

  ”Varje dag mördas omkring tio människor, de flesta män i knarkbranschen.”
  ”Även kvinnomorden förklaras med kriget mellan knarkkartellerna. Men det tror inte kvinnorna på”

  personligen tror jag mycket väl att dom dödade kvinnorna kan förklaras som ovan
  (min spekulation )
  jag tror att många gånger befinner sig kvinnorna på fel plats vid fel tid många av dom var fattiga kanske med väldens äldsta yrke hur som när dessa knarkkarteller slår till mot konkurrerande ligor så lämnar dom knappast några vittnen .

 9. CB Says:

  Intressant att Thomsgård vill att vi ska jobba på att inte sammankoppla kvalité med kön. Undrar om hon tycker att det också gäller varje gång det framhålls i media att kvinnor är bättre män…

 10. Carl Says:

  Kvinnorna i droghandeln nedanför USA dör när deras män och söner desperat försöker försörja familjen. Det är en fråga om fattigdom och total brist på möjligheter. Annars skulle kvinnorna istället svälta ihjäl. Här tar pojkvännen ett riktigt uselt och förnedrande telesäljjobb när flickvännen kallar honom värdelös.

  P3 Guld var väl samma lesbiska tillställning som vanligt? Med så många fula och medvetet överdrivet högljudda unga kvinnor som alltid? Man kan väl ändå inte få allt hela tiden? Eller vänta nu, det är ju EXAKT vad radikalfeministerna förväntar sig av oss undersåtar… allt på ett guldfat – IGÅR!!!

 11. Backlash Says:

  Tonårstjejer röstar inte på den bästa artisten utan på den sötaste killen. Även i radio. Märkligt att personer med lång erfarenhet i branschen inte tycks känna till detta.

 12. Mrs G Says:

  Läs gärna mitt inlägg om hur vi borde omfördela jordens resurser
  http://wp.me/p1uIV8-2J5

  Mrs G

 13. Urban Says:

  Hur kan män överhuvudtaget vilja ställa upp i såna här sammanhang? Det övergår mitt förstånd..

 14. ParStrom Says:

  Urban:
  Vilka sammanhang menar du?

 15. Daniel Says:

  Jag noterar också att det inte var ett problem att Robyn tog storslam vid förra årets gala. Inget problem med genusperspektivet där inte. Det står till och med i den upprörda artikeln. Citat: ”Robyn som förra året tog storslam på galan”.

  Jävla idioter!

 16. Matte Says:

  De måste ha otur när de tänker!

  Annars förnekar de inte att de bara vill att kvinnor ska vinna och att folket som röstar demokratiskt har fel. Ska de införa feministisk diktatur så de blir nöjda, alla får rösta men ingen får rösta på män.

  Sanslöst!

 17. Jack Says:

  Vill tipsa alla om att på fredag är det förintelsens minnesdag, inte förintelsen av män enligt scumfeminismen utan av en annan folkgrupp i början av 40-talet.

  Det är alltid värt att uppmärksamma och ta lärdom av så att det inte upprepas. Vi har bl a lärt oss mycket om antijämställdismen genom att studera likheterna med förintelsens upptakt på det tidiga 30-talet, vi har hört överlevarnas berättelser och sett likheterna i propagandan. Därutöver har vi haft feminister härinne som försökt förneka just förintelsen.

  Det är också värt att reflektera kring att det under den i historiskt avseende korta förintelseperioden förlorades lika många livsår till n*zismen som vi män i hela europa förlorat under en 10 gånger så lång tid pga mäns tidigare död än kvinnor, det kanske största problem vi har, och de uteblivna satsningarna på detta under feminismens era.

  Därför anser jag det väl värt att uppmärksamma förintelsens minnesdag nu på fredag.

 18. Nils Jungenäs Says:

  ”Jag undrar om dykargruppen är jämställd. Det är den nog. Annars hade vi väl fått veta det.”

  Jag älskar din sarkastiska humor. 😀

 19. Jocke K Says:

  ”Sådant ändras inte över en natt, vi måste alla jobba på det genom att inte sammankoppla kön med kvalitet.”

  Men herregud tror dom på allvar att folk sitter hemma och väljer den musik dom tycker är bra efter vilket kön artisten har??!

  Typ, ”Oj, den här låten verkar bra. Ånej, det är en kvinna som sjunger jaha då var den inte så bra då trots allt.”

  Och vadå ”vi måste alla jobba på det”? Nej det måste vi inte för det finns nog inte en enda människa som väljer bort musik som han eller hon egentligen vill lyssna på enbart pga av könet på artisten. Och om det nu finns någon som är så pass trångsynt så är det den personens val och han eller hon ska inte behöva jobba för att förändra sin musiksmak.

  Nej, börja producera bra musik istället om ni ska ha några jävla musikpriser kvinnor!!!! Ni är patetiska som alltid ska spela ut kvinnokortet i alla jävla sammanhang så fort ni inte får som ni vill.

  Blir så förbannat trött på erat eviga gnäll när fler män får priser och bidrag osv och skyller på att ”man har inte lika stort förtroende för kvinnliga artister/regissörer” och annat trams!! Inser ni kvinnor som håller på så här hur patetiska ni är??

 20. Benght Says:

  Finns det någon statistik över könsfödelningen i världens massgravar?

 21. GandalfGrå Says:

  1. Vilka bryr sig om p3 guld?… jo tjejer…
  2.Vilka röstar i p3 guld?… jo tjejer..
  3. Vilka röstar tjejer på…? hmm…svår nöt att knäcka det här..:)
  4. Alltså vi män ska ta den feministiska skiten för att kvinnor själva röstar på män/pojkar..hehehe hhmmm..okay..jo om man vill kan lämpa över all skit på männen…tur för oss att det brister en aning i feministernas logik..annars skulle vi vara rökta 😉

  //GG

 22. Jocke S Says:

  Pär ström: ”Apropå ovanstående: Att dyka inne det sjunkna fartyget Costa Concordia är ett mycket farligt jobb. Jag undrar om dykargruppen är jämställd. Det är den nog. Annars hade vi väl fått veta det.”
  Det finns åtminstone en nånstans här, som tycker man skall dölja könet (man) eller låtsas att det finns kvinnor med i olika farliga sammanhang. För då finns det en chans att det allmänna medvetandet bryr sig mer och gör något åt farligheten.
  Och detta faktum bör vi då alltså acceptera, för tid och evighet.
  I Patrikarkatet…

 23. Man & Woman United Says:

  @ GandalfGrå säger:

  1. Vilka bryr sig om p3 guld?… jo tjejer…
  2.Vilka röstar i p3 guld?… jo tjejer..
  3. Vilka röstar tjejer på…? hmm…svår nöt att knäcka det här..:)
  4. Alltså vi män ska ta den feministiska skiten för att kvinnor själva röstar på män/pojkar..hehehe hhmmm..okay..jo om man vill kan lämpa över all skit på männen…tur för oss att det brister en aning i feministernas logik..annars skulle vi vara rökta

  //GG

  Kvalité har inte shit att göra med kön….

 24. Joakim Says:

  ”Femicide” låter annars som ett möjligt feministiskt begrepp för någon slags avfeminisering – t ex nedläggningen av genusvetenskap i Norge. Tänk vilka flexibla vapen deras ord är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: