SSU-ordföranden på Gotland skriver till GenusNytt

by

I förmiddags bloggade jag om att SSU:s distriktsordförande på Gotland, David Lindvall, har gått ut i media och kritiserat ”vita medelålders män”..

Nu har jag fått ett mejl från honom, där han går till angrepp mot mig och GenusNytt. Här är hans mejl:

Bäste Pär,

Jag har med viss häpnad följt din blogg och din hemsida under en tid nu. Då förstår du säkert min förvåning när jag ser mig själv pryda ett inlägg. Som du säkert redan förstår står du och jag på lite olika sidor när det gäller det här med jämställdhet och könsroller. Däremot skulle jag vilja förklara för dig vad jag menar när jag säger att det Socialdemokratiska partiets ledning innehåller alldeles för många vita, medelålders män.

Min huvudtes är att alla grupper – oavsett om det handlar om partier, företag eller skolklasser – blir bättre och fattar bättre beslut om gruppen har en spridning vad gäller kön, etnicitet och ålder. Detta för att väldigt många människor i Sverige och i världen blir strukturellt diskriminerade just på grund av sin ålder, sitt kön och sin etnicitet. Det kan inte komma som en chock för dig eller dina vänner på Genusnytt att kvinnor idag tar ut 80 % av föräldraledigheten samtidigt som de arbetar lika mycket betalt (på sitt arbete) som obetalt (i hemmet). Det kan inte heller vara en överraskning att många unga lämnas ute ur beslutsfattande rum och ses över huvudet på samt att många med invandrarbakgrund blir strukturellt diskriminerade i arbetslivet. För att ta ett fåtal av väldigt, väldigt många exempel.

Det är min absoluta övertygelse att den socialdemokratiska partiledningen bör spegla samhället – våra socialdemokratiska företrädare måste föra med sig olika perspektiv och olika synvinklar på samhällsutvecklingen in i partiet, i riksdagen och i regeringen. Olika synvinklar kan man få av många olika orsaker; var man bor, växer upp, vilket kön man föds som och vilket kön man känner sig som för att nämna några. Självklart ska personerna också ha de kompetenser som krävs – men det finns faktiskt ett egenvärde i att ha med sig olika perspektiv i politiken. Därför ställde jag kravet, tillsammans med många andra socialdemokrater, att vår partiledning måste ta mer ansvar för mångfalden i partiet. Både i ledningen självt och i hela vårt stora parti.

Du säger, Pär, att du är en jämställdhetskämpe. Att du är för jämställdhet och lika rättigheter. Kan du då inte vara beredd att hålla med mig om att vi inte kan uppnå ett helt jämställt samhälle förrän alla i samhället har samma möjligheter att komma till tals? Förrän alla är jämlikar?

När jag läser din blogg  och din hemsida, när jag lyssnar till dig i debatter och på radio så slår det mig med full kraft att det faktiskt finns de som är helt frånvända hur vårt samhälle ser ut och vilka strukturer som kontrollerar det. Att det finns de som faktiskt anser och är helt ÖVERTYGADE om att den strukturella diskrimineringen i samhället slår hårdast mot just medelålders, vita män. Som känner sig frånsprungna och kränkta. Det ter sig för mig väldigt, väldigt märkligt.

Hoppas att min ståndpunkt har blivit tydligare för dig. Jag kan lugna dig Pär – du behöver inte oro dig för mig. Du behöver inte heller väcka frågan om min hälsa. Jag mår strålande.

Särskilt på dagar som dessa, när jag blir än mer övertygad om att jag har rätt.


Med vänliga hälsningar
SVERIGES SOCIALDEMOKRATISKA UNGDOMSFÖRBUND
SSU Gotland
David Lindvall
Distriktsordförande

.

Tack för ditt mejl, David! Jag är glad över att du skrev till GenusNytt. Här formulerar jag i punktform mina tankar om dina tankar:

-Meritokrati ska råda. Man ska bli tillsatt på basis av kompetens, erfarenhet och lämplighet, inte på basis av kön, ålder eller hudfärg.
– Sverige bebos huvudsakligen av vita människor, vilket kan vara en förklaring till övervikt för vita i politiken. På ledande postar bör man ha fått en viss erfarenhet, vilket kan vara en förklaring till att olika slags chefer ofta är medelålders. Beträffande kvinnor finns det numera många kvinnor på ledande poster i politiken.
– Jag håller med om att alla ska ha samma förutsättningar att ”komma till tals” i ett samhälle. Just därför ska man inte plocka bort någon, eller lyfta fram någon, baserat på kön, hudfärg eller ålder.
– Kvinnor jobbar inte mer än män. Det är en myt att kvinnor ”dubbelarbetar” (medan män enkelarbetar)
– Kvinnor väljer att vara hemma mera med barnen än män. Det är till och med vanligt att män inte ”får” vara hemma med barnen så mycket som de vill för att kvinnorna vill ha det mesta av föräldraledigheten. Många kvinnor försvarar med emfas sitt traditionella kvinnliga revir.
-Jo, jag håller med dig om att alla bör vara jämlikar. Alla ska vara jämlikar. Samma värde, rättigheter och skyldigheter oavsett kön, ras med mera.
– Vad är det för ”strukturer” som du säger ”kontrollerar vårt samhälle”. Konkretisera dig, och ge belägg!
– Om kritiken mot ”vita medelålders män” kan jag konstatera att mycket av det som skrivs om denna grupp hade gått till åtal för hets mot folkgrupp om det exempelvis hade stått ”romer” eller ”judar” istället. Men just ”vita medelålders män” är det närmast skottpengar på.
– Avslutningsvis har jag en fråga. Idag är ju män diskriminerade i svensk lag på åtminstone ett tiotal punkter. Ställer du upp på mitt krav på att göra all lagstiftning könsneutral?

Nu släpper jag diskussionen fri i kommentarsfältet!

106 svar to “SSU-ordföranden på Gotland skriver till GenusNytt”

 1. Blomma Says:

  Viva la Pär!

 2. T.Petersson Says:

  David Lindvall är en del av det enfalds-etablissemang som styr Sverige idag. Hans utspel vore i det närmaste komiskt om det inte vore så enfaldigt och till och med rasistiskt.

  Lindvall själv har väl ingen utbildning att tala om i bagaget men det vore intressant att få höra vilka belägg han har att komma med för att t.ex. en skolklass presterar bättre om den är etniskt blandad. Kan du ge ett exempel?

  MVH

 3. Joe Says:

  Frågan jag ställer mig är kort. Skulle det ens vara möjligt för David att vara distriktsordförande med andra uppfattningar? Undrar om han egentligen tycker som han påstår eller om det bara är något han hört.

 4. Daniel Says:

  @David
  Har din ”huvudtes” någon gång bevisats?
  Luktar väldigt mycket känsloargument om du frågar mig, vilket får stå för dig och vill du ställa din plats till förfogande för att slå ett slag för ”mångfald” så gör gärna det.

 5. Lavazza Says:

  ”Min huvudtes är att alla grupper – oavsett om det handlar om partier, företag eller skolklasser – blir bättre och fattar bättre beslut om gruppen har en spridning vad gäller kön, etnicitet och ålder.”

  Undrar om han följer den tesen som konsument för att få det som han anser ger bästa kvalitet, när han exempelvis köper dator, telefon, kläder, mat, transport etc? Eller han kanske inte tror på den tesen tillräckligt för att bry sig om att kolla om den vara eller tjänst han vill köpa har framställts på det enligt honom bästa sättet? Hur stor procentuell kvalitetsförbättring anser han att sådan spridning ger jämfört med branschgenomsnittet?

 6. Matte Says:

  @David

  Funderar du på att kliva åt sidan och släppa fram en tjej eller invandrare. Om ja när? Om nej varför inte?

  Vad anser du om Pärs fråga angående de icke könsneutrala lagarna? Vill du behålla dem eller inte?

 7. barfota Says:

  Käre Daniel
  Feminismen (antijämställdismen) med sin unkna manssyn gammalmodig, mossig och förlegad. Så långt ifrån verklig jämställdhet man någonsin kan komma. Så jag hoppas att du inte är feminist tillika med att du är hudfärgs, köns och åldersrasist

  Man kan både tycka synd om och bli ”Rosen-rasande” 😀 på dig. Sossarna tappar, tappar och tappar och du förstår helt enkelt inte varför. Den dagen du vaknar upp ur din dvala, så är du förmodligen både gammal och utan ett parti som kan kvotera in dig på ett lämpligt jobb. Glöm inte att du då är du en vit, medelålders man, är du till råga på allt heterosexuell så är det kört för dig, stackars dig.

 8. barfota Says:

  😳
  Naturligtvis var det till DAVID

 9. ParStrom Says:

  Jag har förberett David på att jag skulle lägga ut hans brev, och uppmuntrat honom att försvara sig i debatten här i kommentarsfältet. Vi får se om han dyker upp.

 10. Joakim Ramstedt (@daddysblogg) Says:

  Om diskriminering och orättvisor intresserar dig David Lindvall är du välkommen till Daddys-Sverige.com eller minpappa.nu

  Där kan du ta del av många verkligt tragiska historier om hur män av alla färger och sorter diskrimineras så svårt att dom mot sin vilja förskjuts ur sina barns liv. Hur dom döms mot sitt nekande och helt utan bevis för brott. Därtill att förlora sina barn för alltid.

  Du är inte ännu förälder, så du kanske har svårt att sätta dig in i hur detta känns. Ta den värsta heartbrake du någonsin upplevt och multiplicera med hundra.

  Detta är den idag största strukturella könsdiskriminering som finns i vårt land, Men den är inte du och dina partivänner intresserade av att ta upp. Är det för att det var ni som drev fram den? Eller är det för att den bara drabbar män och barn och i betydligt mindre utsträckning kvinnor?

  Jag tjänar mer än gärna någon krona mindre än min kvinnliga kollega bara jag får finnas i mina barns liv.

 11. susanna svensson Says:

  Pär erbjud honom att föra ett gästinlägg på din blogg, för trots att jag räknar mig själv som rätt långt ut på vänsterkanten kan jag inte riktigt fatta det där kvoteringstänkandet som finns inom Vänstern och S. Det måste vara kompetens och förtroendet hos medlemmarna i partiet som avgör vilka som ska väljas inte vad man har för kön eller hudfärg.

 12. Backlash Says:

  Politiker behöver inte representera sina väljares kön, ras eller ålder. Däremot bör de representera sina väljares politiska åsikter.

  Därför är det vanligt att den kvinnodominerade väljarkåren röstar på vita medelålders män.

 13. Mrs G Says:

  Är det månne en genusfråga att Ridsporten får så lite utrymme i media jämfört med andra sporter?
  Läs gärna mitt inlägg om Rolf-Göran Bengtsson, Lasse Anrell och Jerringpriset http://wp.me/p1uIV8-2Ji

  Mrs G

 14. Glenn Jason Says:

  Han säger med andra ord att det viktiga är VEM som styr, snarare än HUR det faktiskt styrs. Sossarna söker mao en ledare, inte ledning. Påminner om det landsfader-sökande Tyskland under 30-talet.

 15. Kantarellkungen Says:

  Bra att du svarar, David. Modigt, eller kanske naivt, att visa att du vill diskutera och inte hänga på dig medaljen ”Ström disapproval”.

  Jag, som kanske den enda här, fattar en del av det du menar. En representativ församling bör spegla de som representeras.

  Det finns en det praktiska problem med det. Unga blir, till exempel, underrepresenterade för att det kräver erfarenhet att komma till toppen. Nyligen invandrade har fullt upp att etablera sig för att ha tid med fritidspolitik. Icke vita kan inte kvoteras in för det är olagligt på goda grunder.

  Kvinnor är det redan gott om i toppolitiken, jag fattar inte att det kan vara en fråga längre, förrförra och nuvarande sosseledaren är kvinnor.

  Om det är för ont om kvinnor i partiet kan du lösa det genom att avgå. Att kräva att andra ska lämna plats är bara hyckleri.

  Berätta gärna mer om strukturerna, kan du inte ens ge exempel har du fel och bör erkänna det, åtminstone för dig själv.

 16. Jämställdhetsfeministern Says:

  David Lindvall är, trots sin hudfärg och sitt kön, mycket klok:

  Om man inte tycker att kvinnor alltid ska lyftas fram och män alltid ska plockas bort, då tycker man inte alla ska vara jämlikar. Särbehandling utifrån kön är den enda verkliga likabehandlingen.

  Feministisk forskning har tydligt visat att de osynliga strukturerna gör att kvinnor alltid är underordnade män tvingar kvinnor att dubbelarbeta, medan män glider fram på en räkmacka.

  Feministisk forskning har också tydligt visat att allt blir bättre, ju fler kvinnor och ju färre vita män som har chefspositioner i samhället.

  Allt detta förstår David Lindvall. Hoppas att han även förstår att han, på grund av sin hudfärg och sitt kön, genast måste avgå och ge plats åt en duktig tjej. Annars är han emot jämlikhet och så förstör han ju Socialdemokraterna.

 17. Bo Sundbäck Says:

  Susannas idé verkar utmärkt!
  Erbjud David att skriva ett gästinlägg på bloggen.
  Det skulle stimulera debatten…// Bo

 18. President Says:

  Jag är man men inte särskilt manlig i traditionell mening, inte riktigt medelålders än och har invandrarbakgrund men jag reagerar alltid på det för uttrycket ”vita medelålders män” just för att det låter inte bra, det låter inte schysst. Grejen är att upprepar man såna där saker tillräckligt mycket i negativ mening så får det en sån jävla negativ klang. vad vinner man på det? Vad är syftet annat än att visa på hur god man själv är och vilka andra det är som är problemet. Hur många vita medelålders kvinnor finns det inte i partiet? Varför säger man aldrig att det finns för många sådana någonstans? Jag har fått nog av det här diskriminerade sättet att prata när det gäller män och vill ha ett slut. Nu!

 19. Argus Says:

  Jag tycker inte att David går till angrepp direkt, Pär. Hans inlägg är korrekt och välskrivet. Jag vet inte hur gammal han är men hänsyn bör tagas till hans ringa ålder och, därmed också, livserfarenhet. Jag tycker det är modigt av honom att bemöta kritiken direkt här på forumet. Att jag sedan inte köper hans argumentation är en annan sak.

 20. Tommy Says:

  Jag känner likadant som Susanna Svensson angående S och V (och även MP). Jag sympatiserar väldigt ofta med vänster och miljötankegångar, men är en jämställdist som inte kan acceptera de orättvisa tankegångarna feminismen ger uttryck för. Det finns inget parti som passar mig pga det, vilket jag tycker är olyckligt. Det närmaste är väl kanske SD när det gäller antifeminism, men de vill jag inte rösta på av andra skäl. Jag skulle gärna se att S, V eller MP börjar applicera jämställdism istället för feminism i sina partier.

 21. uffenordholm Says:

  DL har fel på så många punkter och sätt att jag kommer att nöja mig med ett fåtal, det blir för mycket text att ta upp allt.

  Om jag tar det i samma ordning som DL:

  DL skriver ”…samt att många med invandrarbakgrund blir strukturellt diskriminerade i arbetslivet.” Jag har haft nöjet att arbeta med en del invandrare under åren, och de kan delas in i två grupper, som är tämligen homogena. Ena gruppen går det ekonomiskt bra för, och den andra gruppen går det ekonomiskt dåligt för. Inte så att denna senare grupp lider nöd, men den har det klart sämre än den förra.

  Utöver skillnad i den disponibla inkomsten finns det en andra, i mina ögon avgörande, skillnad mellan dessa grupper: den som har det bra ekonomiskt pratar bra svenska. Den som har det ekonomiskt knapert pratar dålig svenska. Personlighet och sådant verkar spela mindre roll för hur väl man etableras i Sverige, av mina bekantskaper att döma, utan det är förmågan/viljan att lära sig svenska som är avgörande.

  Jag har träffat invandrare som bott i Sverige i ett decennium, som jag bara kunnat föra enkla samtal med (motsvarande knappt ettan i grundskolan), för att de inte kan bättre svenska än så. Jag har å andra sidan träffat invandrare som bott lika länge i Sverige, som jag uppfattat som uppväxta i Sverige: inget i deras grammatik/uttal/ordförråd avslöjar att de är uppväxta utomlands.

  Så jo, invandrare är strukturellt diskriminerade i Sverige. Om man med ”strukturellt” menar ”vi pratar inte deras hemspråk” som enda språk i Sverige.

  ———
  Vidare skriver DL ”Det är min absoluta övertygelse att den socialdemokratiska partiledningen bör spegla samhället…”

  Nu är jag inte medlem i vare sig S eller SSU, men jag skulle hoppas att styrelsen speglar medlemmarna, inte samhället i stort. För om styrelsen skall spegla samhället i stort måste det finnas fler moderater i S-styrelsen än S-medlemmar (kolla upp senaste opinionssiffrorna…). Det faller på sin egen orimlighet, mycket bättre i så fall att styrelsen speglar medlemmarna.

  ———

  DL fortsätter ”….Självklart ska personerna också ha de kompetenser som krävs – men det finns faktiskt ett egenvärde i att ha med sig olika perspektiv i politiken….”

  Jag håller med honom. Reservationslöst: det är bra med kompetens, och det har ett egenvärde att ha olika perspektiv.

  Men vad gör man åt den sortens kompetens som tar 10-50 år att skaffa? Det finns mycket ”kunskap” (läs erfarenhet) som man inte kan plugga sig till, utan som man endast kan leva sig till. Skall man komma åt denna kompetens/kunskap/erfarenhet så måste man ha med erfarna (dvs gamla) personer. Oavsett hur många böcker man har läst behöver man inte vara bra på att stå framför TV-kamerorna och bli intervjuad om något aktuellt, brännande, ämne. Det är något man kan träna upp, men sånt tar tid. Och om det tar tid så blir äldre personer, per automatik, bättre. Generellt sett i alla fall, det kommer alltid att finnas undantag åt alla håll.

  ———

  Ett sista citat från DLs text: ”Kan du då inte vara beredd att hålla med mig om att vi inte kan uppnå ett helt jämställt samhälle förrän alla i samhället har samma möjligheter att komma till tals? ”

  Här håller jag inte med DL alls. Det är kanske en petitess, men möjligheten att komma till tals är inte det enda kriteriet på ett jämställt samhälle. Det är bara ett bland många kriterier på ett jämställt samhälle!

  Om jag generaliserar citatet till ”Kan du då inte vara beredd att hålla med mig om att vi inte kan uppnå ett helt jämställt samhälle förrän alla i samhället har samma möjligheter ?” så kan jag hålla med honom. Och jag tycker faktiskt att vi till väsentlig del redan är där!

  Idag finns det några ytterst få arbeten som inte vem som helst kan ha. Det är, till exempel, bara en liten klick personer som kan ha arbetet att vara statschef (kung/drottning): oavsett hur gärna jag skulle vilja bli kung kan jag inte det.

  Det finns också en lag som hindrar mig från att bli renskötare, eftersom varken jag eller någon i min släkt är same.

  Utöver dessa två exempel kan jag inte komma på något arbete där kvinnor/invandrare/vilken-grupp-du-nu-vill har svårare att få jobb än medelålders vita män. Åtminstone sådana jobb som ställer kunskapskrav, det finns ju en del redan omdiskuterade arbeten (tex brandman) som ställer krav på råstyrka där kvinnor (som grupp) har svårare pga de krav som jobbet ställer. Men där är det inte lagen utan biologin som reser hinder.

 22. Stefan Larsson Says:

  Det är ju fan.. Här har man trott att jag fick mitt jobb pga. att man är duktig på det man gör. Men nu har mina genusglasögon öppnats på vid gavel. Jobbet fick man för att jag är en vit, medelålders och svensk man. Nu inser man ju att livet varit en teflonpreparerad räkmacka med extra majonäs och att det är lika bra att stoppa pipan i munnen.

 23. Valeria Says:

  Intressant att en socialdemokrat helt och hållet glömmer bort att nämna klasstillhörighet som en avgörande faktor för någons identitet…

 24. barfota Says:

  @Mrs G

  ”Är det månne en genusfråga att Ridsporten får så lite utrymme i media jämfört med andra sporter?”

  Det tror jag inte för då skulle vi inte se något annat än ridsport i våra medier eftersom det är en sport där kvinnor är kraftigt överrepresenterade.
  Mig gissning är att det länge ansågs vara en ”snobbsport” för rika människor och därför inte så intressant att rapportera om. Men ha tålamod det sker förbättringar på detta området också, jag minns inte var men Pär bloggade om ett nytt ridhus för en tid sedan och ärligt talat så tycker jag att flickorna borde få flera möjligheter att utöva sin favorithobby.

 25. barfota Says:

  @Valeria
  Vad vet en yngling i hans ålder om klasstillhörighet eller solidaritet?

 26. Man & Woman United Says:

  @ Sussanna Svensson skriver:

  ”Pär erbjud honom att föra ett gästinlägg på din blogg, för trots att jag räknar mig själv som rätt långt ut på vänsterkanten kan jag inte riktigt fatta det där kvoteringstänkandet som finns inom Vänstern och S.”

  Logiken kanske hade funnits om (S) kvoterat in arbetarklassen. Men dom är inte den primära väljarbasen enligt s-kvinnor och rebella. Och nu är det bara för Reinfeldt att lugnt och strategiskt håva in rösterna som (s) ytterligare förlorar för var dag närmare 2014.

  Instämmer,eller ännu hellre bjud in (s) och (ssu) att debattera:

  #kvinnors våld mot män

  #mäns uteblivna rättssäkerhet

  #att staten ska kvotera hälften av Roks miljoner till Sveriges förenade Mansjourer www,mansjouren.nu

  #pappors diskriminering i vårdnadstvister

  # Pojkar och Män överrepresenterade på landets anstalter pga frånvarande pappa under uppväxt åren

  # mäns överrepresentation bland hemlösa

  #pojkars katastrofala skolresultat

  #rättssäkerhet och rättvisa när män och pappor i Sverige varken har könsneutrallagstiftning eller möjlighet till resning i brottmål och vårdnadstvistmål

  # Män den största självmordsgruppen

  # Män största våldsoffer gruppen

  Att många är vänster och socialdemokrater som hänger här; eller rättare sagt va, verkar inte bekymra (ssu) och (s). Att hota sina väljare samt dissa idéen att återfå förtroende hos oss är inget Socialdemokratiska Arbetarpartiet verkar vara nämnvärt bekymrade över.

  No lie can live forever. How long,not long. We shall overcome!

  Oavsett den Stalinistiska, Socialdemokratiska aka Radikalfeministiska (antijämställdistiska)partilinjen 2014 som (ssu) hånfullt
  Skyltar med här!

 27. Daniel Says:

  Jag måste säga att jag tycker det är lite humor att en person som är aktiv inom ungdomsförbundet, som troligtvis har som mål att blir proffspolitiker (dvs en person som aldrig har haft ett riktigt jobb) talar om att spegla befolkningen.

  Nej du David, jag vågar så fräckt påstå att jag trots min etnicitet/kön/sexuella läggning/ålder osv.
  Att jag trots allt detta så speglar jag befolkningen bättre än vad du någonsin kommer att göra.

 28. President Says:

  Håller med med om det där med språket. Jag är uppväxt i Sverige men med utländskt förälder och ser inte ett dugg svensk ut men talar perfekt svenska, så klart. Har aldrig upplevt mig diskriminerad i Sverige bara för att jag ser utländsk ut. Nu bot jag i ett land långt bort från Sverige där de talar ett helt annat språk. Jag talar dock inte det språket perfekt därför blir jag väldigt lätt bortplockad för jobb, just för att språket varit ett hinder. Så enkelt är det. Skulle jag själv anställa någon så hade jag gått på kompetens. Pratar dock den personen dålig svenska eller engelska så finns ju risken att man mycket hellre väljer någon man kan kommunicera med snabbt och utan problem.

 29. Argus Says:

  Intressant notering, Valeria. Klasskampen är tydligen omodern i arbetarrörelsen. Anmärkningsvärt med tanke på att det var den som partiet uppstod ur. Identitetspolitiken har ersatt klasskampen, mångfalden har ersatt folkhemmet.

 30. Urban Says:

  Argus.. och vita medelålders män har blivit de nya bögarna som snart måste börja komma ut ur sina garderober!

 31. Lasse Says:

  David skriver:

  ”Min huvudtes är att alla grupper – oavsett om det handlar om partier, företag eller skolklasser – blir bättre och fattar bättre beslut om gruppen har en spridning vad gäller kön, etnicitet och ålder.”

  Först kan man inte jämföra grupperingarna på så sätt. Ett vinstdrivande bolag jämförs med en skolklass ?!

  David ditt påstående är absurt det första ett företag tittar på är kompetens, erfarenhet och lämplighet. Tyvärr finns det inte så många erfarna 20-åringar därute. Förmodligen har de påbörjat sin karriär för att skaffa sig just erfarenhet. Etnicitet och kön har en underliggande betydelse i sammanhanget.

  Man fattar alltså bättre beslut om man innehar ovan beskrivna egenskaper sedan spelar det ingen roll om man har en snopp eller snippa mellan benen.

  Vad beträffar partier och styrande organ har jag alltid förundrats över den inkompetens som råder på olika poster och befattningar inom politiken. Jag har sett många makabra beslut och påståenden under min livstid och det värsta är att det förfaller accelerera. Känns lite ibland som Ni politiker lever i en skyddad verkstad utan krav på kompetens, erfarenhet och lämplighet. Du har precis gett mig en bekräftelse på det.

  Man tar sig för pannan över den naivitet du utstrålar David.

 32. andy Says:

  kul att företrädaren för socialdemokratiska partiet helt förbiser den viktigaste frågan vad gäller diskriminering: klasstillhörighet. men jag antar att den frågan inte är intressant längre för sap eller ssu?? kvinnor är det ju så förbannat synd om. men att prata klass, det kanske inte är intressant för en tjugiåring som läst en artikel om feminism och det ”strukturella kvinnohatet..”

 33. Ambjörn Says:

  För att vara SSUare tyckte jag han verkade förvånansvärt sansad. Positivt överraskad.

 34. Joakim Says:

  ”Det kan inte komma som en chock för dig eller dina vänner på Genusnytt att kvinnor idag tar ut 80 % av föräldraledigheten samtidigt som de arbetar lika mycket betalt (på sitt arbete) som obetalt (i hemmet).”

  David, som politiker borde det inte komma som en chock för dig eller dina partikamrater att den som är föräldraledig inte förvärvsarbetar. Eller blev det måhända lite syftningsfel i ordet ”samtidigt” där?

  MVH
  En gotlänning

 35. michael Says:

  Enligt scb tidstudier där man lägger samman det obetalda arbetet och lönearbete så jobbar män 17minuter mer per dag än kvinnor.

 36. iminiver Says:

  Märkligt nog handlar mångfalden med avseende på ålder i stort sett alltid om att man vill öka antalet personer som är yngre än medelålders. Trots att äldre än medelålders (65-80år) är mer sällsynt jämfört med yngre än medelålders.

  Jag begrep inte heller riktigt resonemanget att man skulle fatta ”bättre” beslut bara för att man har en spridning vad gäller grupptillhörigheter som av vissa anses vara ”diskriminerade”. Innebär det att en mångfald med avseende på andra yttre egenskaper där ingen diskriminering råder inte leder till ”bättre” beslut?

  Om den påstådda diskrimineringen upphör så kommer diversifierade grupper inte längre att fatta bättre beslut än homogena?

  Kom gärna tillbaka David och utveckla dina resonemang!

 37. Joel Johansson Says:

  Jag väntar fortfarande på att rödhåriga människor med stor näsa ska kvoteras in i riksdagen.

 38. S Says:

  David

  Du är själv vit och jag undrar vad du tänker göra för att få in fler tjejer och invandrare. När ska du ställa din plats till förfogande för en kvinna eller en invandrare? Varför ska du sitta kvar på din position när andra män ska maka på sig? Hur motiverar du detta?

  Är förresten vita medelålders män välkomna att gå med i ert parti?

 39. Anna Says:

  Jag känner inte till David Lindvall sedan förut men han skriver synnerligen klokt på många punkter och ger mig hopp om ungdomen (och männen!) trots att jag inte ens är sosse.

  När det gäller positiv särbehandling så har jag som kvinna och sfi- lärare upplevt det som väldigt viktigt att vi inte bara är kvinnor som är lärare i skolan.Dock är naturligtvis det viktigaste individerna och inte könet! Observera också att jag aldrig skulle vilja ”ge min plats” till en man som har sämre meriter än jag. Men anta att vi har ett gäng ”lämpliga individer” som har samma meriter. Då tycker jag det är mycket lämpligt och på sin plats att ledningen försöker få till en någorlunda blandad könsfördelning bland lärarna. Det blir roligare för de som jobbar och för eleverna.Helt garanterat.

 40. michael Says:

  Anna.
  Ja jag tycker också att vi ska börja tala om vita medelålders tanter i skolan som ett problem

 41. Stefan K Says:

  President:

  Jag förstår dig, måste vara tufft! Kul att du hänger med på resonemangen här!

 42. Petter Says:

  Haha, ”Att det finns de som faktiskt anser och är helt ÖVERTYGADE om att den strukturella diskrimineringen i samhället slår hårdast mot just medelålders, vita män.”
  Han verkar ha missat den delen av din blogg där det står att ”detta utesluter inte att kvinnor diskrimineras, eller har nackdelar, på andra områden”
  Förövrigt är det ju intressant att han inte är det minsta självkritisk till hur ÖVERTYGADE hans egna sida är..

 43. Sopbilen nr. 493Y8K89WX Says:

  Hur många kvinnliga sopgubbar sitter det i socialdemokratiska partiets ledning?
  Just precis!
  INGA!!!
  Vilken katastrof!

 44. Argus Says:

  Samtidigt får man inte glömma bort att det här är den världsbild unga SSU:are får sig presenterade. Ställer du inte upp på dessa värderingar är du knappast välkommen i SSU. Förmodligen är feminismen och mångfalden de bärande elementen i SSU numera. Klasskampen och socialismen är subordinerade dessa mål. Den feministiska mångkulturstaten är utopin. Ingen har dock berättat för dem att det är en självmotsägelse.

 45. David Holmberg Says:

  Mina ögon tåras nästan av glädje över upptäckten av den här bloggen. Äntligen någon som skriver förnuftigt, sakligt och logiskt! Jag är numer en hängiven prenumerant, och ska genast börja undersöka möjligheten för Pär att komma och föreläsa på högskolan där jag går.

  Riktig jämlikhet, som involverar båda könen!

 46. barfota Says:

  @Argus

  ”Samtidigt får man inte glömma bort att det här är den världsbild unga SSU:are får sig presenterade.”

  Är de som inte kan tänka själv lämpliga politikerämnen?

  ”Ställer du inte upp på dessa värderingar är du knappast välkommen i SSU.”

  Är de som ställer upp på detta mot bättre vetande lämpliga politikerämnen?

 47. John Nilsson Says:

  Har ej läst alla kommentarer, men en fråga jag skulle vilja ställa till David Lindvall är denna:

  Är det verkligen så att ett parti behöver vara ”representativt” för hela folket?

  Ofta bildas väl partier just på grund av att man ingår i en intressegemenskap som har motstridiga intressen gentemot andra grupper i samhället (något som borde sitta i ryggmärgen på en socialdemokrat/SSU:are)?

  Man kan rentav med viss rätta, fråga sig, om inte målet om ”full representativitet” i alla sammanhang, i själva verket strider mot demokratins idé? Om alla grupper borde spegla ett tvärsnitt av befolkningen – vad är då vitsen med att bilda olika grupper från början? En bransch- eller fackförening för ingenjörer, förlorar väl det mesta av sin funktion, om också musiker, sjuksköterskor, kassabiträden, asfaltsläggare och psykologer ”borde” vara representerade och delaktiga i denna förening? På samma sätt tror jag att det är oundvikligt, och i grunden faktiskt sunt, att partier attraherar och samlar människor på ett ”icke-representativt” sätt, utifrån sin ideologi. ”Representativiteten” uppnås förhoppningsvis sedan i det folkvalda parlamentet/riksdagen, där den (formella) lagstiftande makten ligger.

 48. Carlos Says:

  Jag retar mig på SSU-ordföranden. Jag tåler honom inte.

 49. IDe Says:

  När ska folk sluta hora sig för en falsk kvinnorörelse (vad vore en sann kvinnorörelse?) som kallar sig feminism? Vad är anledningen? Är man under sin flickväns politiska våld, dolt bakom hennes olika sexuella och psykologiska manipulationer…(apropå ”osynliga strukturer”)? Eller frestad med ekonomisk eller annan sorts bonus…?

  Ser du för helvete inte vad feminismen har gjort med din ”ideologi” om du nu fortfarande har en sådan?

  Vilken åsikt man än har angående lösningar och problem inser vemsomhelst med lite eftertanke att ekonomi är orsak och allt annat (patriark, blaha blaha) konsekvens. Feminismen är och har ända från starten varit en logisk kullerbytta (en vidrig och ondskefull sådan… för det finns ju varianter som är oskyldiga)

  Det är inte många som vill kännas vid kopplingen feminism-Juholts avgång. Många väljer tystnaden eller otidsenliga tolkningar som de själva inte tror på – det är alldeles för kusligt att erkänna hur demokratin har blivit våldtagen av en falsk kvinnorörelse som parlementariskt inte fick mer än en procent av rösterna.

  Det behövs en ny vänsterrörelse – inom eller utanför de etablerade icke-borgerliga partierna (idag invaderade av många skumma typer). En rörelse som återför ordet ”liberal” till dess ursprungliga innebörd samtidigt som den ska bekämpa alltför stora klasskillnader. Jämställdhet är inte kvotering, millimeterrättvisa etc, etc.. Du ska helst inte klubba ihjäl ett stackars djur om du absolut måste ha dess kött. På samma sätt: målet är en humanare och humanare värld. Bara en narcissistisk eller ondskefull själ skulle beskylla en sådan ideologi för ”kollektivism” (ett förvanskande, relativistiskt ”nyspråk-ord” i hjärntvättningssyfte: som om man har fastslagit ett samband mellan ”socialismens idé” och ”totalitärt styre av majoriteten för en minoritets skull”)

  ”Kollektivistiskt” är ett totalitärt ord som tvingar på folk en ”syntes” mellan ”kollektiv” som något gott (landssorg, landsglädje etc.) och som något negativt (slavar, oskyldigt dömda etc).

  En annan aspekt: vad tror du händer om du leker med naturprocessernas tidslighet (ungefär som när du spolar fram en dvd-film bara för att du själv är otålig)? Samma svar gäller även för samhällsprocesserna.

  Det duger alltså inte att hänvisa till ditt enfaldiga ”struktur” eller ”genus”, vilkas egentliga innebörd inte går att skilja från dess filosofiskt historiska sammanhang vilket har sitt ursprung främst hos Saussure och hans välkända bok ”Kurs i allmän lingvistik”. Ta och LÄS DEN (samma uppmaning riktas till alla feminister)!

  I övrigt är det med ”struktur” som med ”tid” varom Wittgenstein skriver: ”Det som man vet när ingen frågar men inte längre vet när det skall förklaras, är något som vi måste besinna oss på”.

  Förresten, vad skiljer dig från en moderat när också han/hon snackar om strukturer? Rena rama Monty Pyton…

 50. Henrik Says:

  Vad rasisten David inte verkar begripa ær att jæmstælldhet inte kan vara ett mål utan snarare ett medel før ett rættvisare samhælle.

 51. Musse Pig Says:

  Bra påpekande Henrik!

 52. pigeon Says:

  Jag tycker inte att David går till angrepp direkt, Pär. Hans inlägg är korrekt och välskrivet. Jag vet inte hur gammal han är men hänsyn bör tagas till hans ringa ålder och, därmed också, livserfarenhet. Jag tycker det är modigt av honom att bemöta kritiken direkt här på forumet. Att jag sedan inte köper hans argumentation är en annan sak.

 53. Musse Pig Says:

  Pigeon, jag tycker också att han ska ha ”credit” för det. Bra gjort David, men vågar du gå in i en riktig diskussion?

 54. Student Says:

  De breda väljargrupperna som en gång röstat på socialdemokratin har under årens lopp skingrats och gått till andra partier. Självklart så har socialdemokratin insett detta och försöker hitta breda väljargrupper såsom invandrare, HBTQ och kvinnor. Önskar socialdemokraterna lycka till i kampen att samla allt detta under samma tak.

 55. Leif Says:

  David har en rent barnslig syn på representativitet.
  Hur kan man med säkerhet säga att en ensamstående vit trebarnsmor i trettiofemårsåldern i en borttynande ort i norra Bergslagen kan känna sig bättre ”representerad” i politiken för att en ensamstående vit fembarnsmor i södra Norrlands inland blir invald i riksdagen i stället för en vit ogift man, 42 år (och därmed medelålders), från norra Värmland? Eller varför skulle en 58-årig, för 8 år sedan invandrad, somalisk man boende i Malmö blir bättre representerad i riksdagen av en ensamstående 32-årig kvinnlig läkare, som flyttat hit från Serbien för två sedan, när hon ersätter en vit 55-årig gift trebarnsfar från Dalsland.
  Vi kan inte ens med säkerhet veta att en 45-årig ensamstående man från Irak representerar en 45-årig ensamstående man från Irak bättre än någon annan person. Med den här typen av resonemang hamnar man till slut ohjälpligt i en slags korporativistisk demokrati. Varför ska inte vänsterhänta representeras efter sin andel av befolkningen? Och varför har inte pensionärer den andel av beslutande i riksdagen som motsvarar deras andel i befolkningen? Visserligen är en stor andel av dem i allra högsta grad vita medelålders män, men en ännu större andel är faktiskt kvinnor, och de kan väl åtminstone vara värda representation?

 56. JD Says:

  David!

  Du gör en rejäl tankevurpa då du skriver att alla inte har samma möjligheter att komma till tals i samhället!
  Det är inte alls så att kvinnor hindras från att komma till tals eller från att göra karriär inom yrkeslivet. Istället handlar det om fria val där många kvinnor väljer att vara barnledig längre än männen eller där kvinnor väljer underbetalda sjuksköterskejobb istället för att konkurrera om de högre jobben.

  Kan du ge ett enda exempel på hur kvinnor hindras från dessa möjligheter? Ett enda David så är jag nöjd!

  När det gäller ungdomar så handlar det om kompetens. Det går inte att komma ut som nykläckt student och tro att man kan få ett styrelseuppdrag eller en högre befattning på en gång. Hur i all världens väg kan du tro det?????

  Däremot håller jag med om att invandrare förhindras på ett helt annat sätt än svenskar att göra karriär inom yrkeslivet beroende delvis på fördomar. Orsaken till det är att Socialdemokraterna inte har gjort någonting alls under alla de år som de hade makten och möjligheten att ändra denna uppfattning.
  Nästa gång om det nu blir en nästa gång som socialdemokraterna blir det ledande partiet så kommer man inte heller göra något specifikt för invandrare och orsaken till det är att prioriterar kvinnosaksfrågor före allt annat, helt utan orsak!

 57. CB Says:

  Det där med strukturell diskriminering är lätt att ta till, men hur rätt är det?
  Jag jobbar i en av Stockholms förorter och möter ofta unga killar och män från div håll i världen. Flera av dem uttrycker att de blir diskriminerade i arbetslivet (med mängder av okvädingsord mot svenskar, som de verkar tycka är bland de värsta människor på vår jord). När jag så frågar om vad som hänt, så brukar det snart krypa fram att det inte finns fullständiga betyg i kärnämnen och en attityd till arbete som gör det svårt att se hur de skulle kunna vara anställningsbara.

  Jag tvivlar inte på att det finns fördomar hos en del svenskar, mot människor från avlägsna länder. Men, att inte anställa folk som inte är anställningsbara är inte utslag av strukturell diskriminering. Jag anser att den bästa hjälp vi kan ge är att få folk att inse att hårt arbete och utbildning är bästa vägen framåt, inte beklaganden över att man är diskriminerad.

 58. Man & Woman United Says:

  @ Valeria,Argus

  Nuvarande sossar länsar endast partikassan. Hur mycket pengar finns det? Är det tvättade pengar? För de lyckas föra politik som förtrycker väljarna utan att hörsamma kritiken!

  Förstår inte heller hur (s) kan överleva när partitoppen sviker dom där nere dvs arbetarrörelsen. Förr rekryterades förmågor från just folket som med själ förstod samhällets orättvisor.

  Idag rekryteras de direkt från ssu blöta bakom örona, broderskapsrörelsen och det blir en sekt utan omvärlds koll och kontakt med väljarna.

 59. Man & Woman United Says:

  * (s) blir till en sekt utan kontakt med väljarna och verkligheten.

 60. Anna Says:

  @michael
  Vad kul, då tycker vi lika du och jag! Jag tycker det är skitjobbigt ibland med arbetsplatser med bara ”vita medelålders kvinnor”.

 61. Gunnar (D.U.) Says:

  Hur länge ska våldsutsatta män vara utan statligt stöd?

  Här är en enkel, men tydligen ändå komplicerad samhällsfråga, där samhället verkligen inte är jämlikt det minsta lilla och där en förkrossande majoritet politiker med den inställningen som David Lindvall framför om jämställdhet och representation fullständigt struntar i detta, utan istället driver det ännu hårdare i den riktningen!

  När ska män börja räknas i samhället igen?
  När ska lika rättigheter, skyldigheter, möjligheter och VÄRDE oavsett kön eller annat attribut börja bli en ledstjärna för samhällsutvecklingen igen?

  Innan dess får nog många partier räkna med att missa både manliga väljare och kvinnliga väljare som har män / pojkar de tycker om inom sitt sociala nätverk!

  Hur länge ska våldsutsatta män vara utan statligt stöd?
  http://maukonen.wordpress.com/2012/01/23/hur-lange-ska-valdsutsatta-man-vara-utan-statligt-stod/

  En blogginlägg med mycket fakta och källhänvisning – klart läsvärt!

 62. Lars I Says:

  David,
  Först en eloge för att du för ovanlighetens skull för en argumentation i stället för att försvinna in i mörkret och tystnaden som mer brukligt är bland dagens genusdebattörer.

  Som du säger verkar Pär och du stå på olika sidor i jämställdhetsuppfattning och faktiskt förvånar det mig att det är så olika samhällen ni verkar se. Om du du nu har följt bloggen en tid, hur kan du sakna exempel på att att finns områden där ÄVEN män är diskriminerade och kvinnor gynnade ? Och om du har läst boken ”Sex feministiska myter”, hur kan du så bergsäkert åter hävda de ”orättvisor” som i boken avslöjas som myter. Kan du inte åtminstone ta dig tiden att läsa igenom och argumentera för vilka punkter i boken som i så fall inte stämmer med verkligheten.
  Du är noga med att färgbetämma (”vita”) de män som förtrycker. Varför är HUDFÄRGEN viktig ? Glömde du inte i så fall färgen på förtryckta kvinnorna, vita eller färgade ? Vore det alltså ett steg i rätt riktning att byta ut vita medelålders män mot färgade män, helst unga, men hur gör vi med de VITA medelålders kvinnorna ?
  Hur kan du som ” vit man” hävda din rätt på den position du besitter, eller hur kunde Claes Borgström göra det som er jamställdhets”minister” ?
  Tyvärr misstänker jag att färgbestämningen av män är det idag vedertagna sättet att slentrianmässigt förolämpa dem, vilket vid närmare eftertanke är rätt häpnadsväckande när det kommer från en representant för ett av landets största politiska partier med jämlikhet som huvudparoll, som ska betjäna HELA svenska befolkningen. När det dessutom lyckas kombinera både ålders- och rasdiskriminering i samma mening vilket är straffbart när det riktas mot invandrare. Har ni inom Socialdemokratin aldrig nuddat vid den tanken i någon av era valanalyser efter katastofval att venska folket kanske förväntar sig att tillmätas lika värde och rättigheter oavsett hudfärg, kön och ålder ? Är det Margaretha Winbergs fotsteg på loftet som fortfarande ekar och skrämmer till tystnad och hindrar från en jämställdhetsanalys med TVÅ kön inblandade ?

  Ansvarstagandet i hemarbetet tror jag tyvärr även i fortsättningen kommer att upplevas som ”orättvist” tills ni lyfter blicken och upptäcker de traditionellt manliga plikterna utanför köksregionen som kvinnor anser sig befriade ifrån och alltså kan mörkläggas. Det KAN nämligen vara så att männen inte kan ta 100 % asvar för sysslorna utanför köket och 50% av de innanför. Jag påstår genom att se mig omkring att det idag är betydligt vanligare med manligt deltagande i traditionellt kvinnliga plikter än det omvända.

 63. Urban Says:

  Lars I: ”Det KAN nämligen vara så att männen inte kan ta 100 % ansvar för sysslorna utanför köket och 50% av de innanför. Jag påstår genom att se mig omkring att det idag är betydligt vanligare med manligt deltagande i traditionellt kvinnliga plikter än det omvända.”

  Tummen upp, kan inte uttryckas bättre!

 64. Shastra Says:

  Det skulle vara intressant att få veta hur en feministisk rasist som David Lindvall tror att livet skulle förändras om ett antal vita medelålders män i partistyrelsen byttes ut mot mörkhyade unga kvinnor.

  Skulle styrelsen då företräda medlemmarnas intressen på ett bättre sätt? I så fall är det ju ett tecken på att partiet har allvarliga demokratiska brister i största allmänhet.

  Och om den ursprungliga styrelsen skulle företräda medlemmarnas intressen minst lika bra? Ja, då är det ganska svårt att alls identifiera något problem med fördelningen av ras, kön och ålder i styrelsen, oavsett om det finns medlemmar som är ”strukturellt diskriminerade” eller inte.

 65. michael Says:

  Anna.
  Det är inte vita medelålders kvinnor utan vi måste även använda orden vita medelålders tanter,kärringar något nedsättande ord för att göra något åt problemet

 66. Lavazza Says:

  Ingen som nappade på mitt inlägg?

  Jag har svårt att se hur någon som är övertygad om att ”spridning” är så bra inte har kunnat observera denna kvalitetshöjning på ett sätt som gör att denne kan identifiera denna kvalitetshöjning i den aktuelle näringsidkarens produktion av varor och tjänster, så att denne väljer denne näringsidkare framför andra.

 67. tomppeli Says:

  World values survey

  How much freedom of choice and control
  Sweden

  Male Female
  00.8 % 00.2 % None at all
  00.4 % 00.2 %
  01.4 % 01.4 %
  01.5 % 01.0 %
  06.4 % 04.6 %
  08.5 % 08.7 %
  19.2 % 17.8 %
  29.1 % 29.8 %
  18.6 % 18.3 %
  14.1 % 18.0 % A great deal

  ————————-

  Feeling of happiness
  Sweden

  Male Female
  40.8 % 45.5 % Very happy
  54.8 % 51.5 % Quite happy
  03.8 % 02.6 % Not very happy
  00.6 % 00.4 % Not at all happy

 68. tomppeli Says:

  Källan:
  Online Data Analysis
  http://www.wvsevsdb.com/wvs/WVSAnalize.jsp

 69. Leif Says:

  Dessutom är det så att David i sitt eget resonemang visar att en ung somalisk kvinna invandrad till Sverige för två år sedan inte självklart behöver representeras av en 35-årig somalisk, eller ska vi säga etiopisk kvinna i riksdagen. Hon kan ju istället i framtiden kanske rösta på David. Han är ju i högsta grad medveten om hennes behov. Däremot bör väl en vit medelålders man inte rösta på David. Trots att han är både vit och man så verkar han kallsinnig inför just denna grupps obetydliga behov.

 70. Sami Says:

  Det här att män vill ha lika behandling vid vårdnad av barn kan jämföras med att kvinnor vill ha lika behandling vid att skapa sin karriär och att sitta i hög uppsatta poster i beslutande styrelser.

  Män vill helt enkelt komma familjen närmare medan kvinnan vill bli framgångsrik i arbetslivet. (idag är det tvärtom)

  Det vill säga att om män skall komma in i familjen måste kvinnan kliva åt sidan(kvinnodominerat yrke/barnomsorg/skola). Om kvinnor överhuvudtaget skall kunna positionera starkt på arbetsmarknaden (vad gäller mansdominerade yrken/styrelser) så måste mannen kliva åt sida. Eller hur?

  Men jag tror männen kommer att vinna detta vårdnadskrig, för folk lyssnar mer på männen än vad de lyssnar på en kvinna och hennes problem. Nej jag tycker inte att de är synd kvinnan.

 71. Matte Says:

  Det parti som medvetet diskriminerar vita medelålders gubbar till förmån för de andra grupperna i samhället, räknar kallt med att de andra grupperna ska stödja partiet.

  Men räknar de också kallt med att vita medelålders män, eller män öht ska stödja dem trots detta?

  Knappast troligt..

 72. Sami Says:

  Skulle gärna vilja veta vad Pär tror är orsaken till att unga kvinnor är arbetslösa. De är överpresenterade i ungdomsarbetslösheten, unga kvinnor har svår att få jobb i dagens samhälle, vad beror detta på? Trots höga betyg i skolan tilldelas alltså pojkar jobb. Eller är det så att arbetsmarknaden för unga män är större?

  Någon som vet?

 73. Man & Woman United Says:

  @ Hur kan ett parti fortsätta
  driva politik som inte utgår från folket?

  Apropå Vårdnadstvister

  Ska alla ensamstående mödrar enligt radikalfeministerna fortsätta ha ensam vårdnad samtidigt som de blir inkvoterade till bolagsstyrelser?

 74. Man & Woman United Says:

  @ Matte säger

  Det parti som medvetet diskriminerar vita medelålders gubbar till förmån för de andra grupperna i samhället, räknar kallt med att de andra grupperna ska stödja partiet.
  Men räknar de också kallt med att vita medelålders män, eller män öht ska stödja dem trots detta?
  Knappast troligt..

  Män öh taget oavsett etnisk bakgrund som råkar ut för radikalfeministiska övergrepp

  Word!

 75. Robban Says:

  Det är precis såna här feministiska dörrmattor som gjorde att jag slutade rösta röd/grönt. Alliansen är samma skit. Inte mkr val kvar alltså …

 76. Andreas B Says:

  Jag blir väldigt upprörd när någon tycker att jag som individ ska ge upp mina ambitioner att uppnå det jag vill i livet endast pga att jag tillhör fel kön.

  Om David Lindvall vill stiga åt sidan och släppa fram någon han tycker är mer lämplig skulle jag inte bry mig det minsta, men när han ger uttryck för att med våld (politik) tvinga MIG till detta pga att hans ideologiska övertygelser hävdar att jag är en olämplig människa, då blir jag rent utsagt förbannad.

  Människoföraktande åsikter ska bemötas med förakt.

 77. Misslyckande Says:

  Jag skulle nästan tro sk extrem påtvingad mångkultur handlar om hudfärg

 78. Ol Gregg Says:

  Vänsterns attityd i allmänhet verkar vara ”tillhör dom som anställer grupp X, så får inte grupp Y jobb, någonsin”.

  Vad har man då för syn på människor?

 79. Aktivarum Says:

  TILL DAVID LINDWALL – SSU:

  En tes är upplysningsvis bara en gissning, det är allt det är. Du kan inte hänvisa till din tes som om den vore ett fullbordat faktum för du har inte presenterat några källor som styrker den.

  Däremot har ekonomen Thomas Sowell sågat din tes helt och hållet. Hans citat är mycket talande ”Affirmative action has been great for black millionaires” Upplysningsvis så är han svart så om du säger emot honom är det ju bara för mig att hävda du strukturellt diskriminerar svarta eller hur? Schack Matt – du är vit så vad har du för rätt att säga emot nån som vet hur det var att vara ung fattig svart eftersom han själv var det?

  Sedan så är jag imponerad av bristen på ödmjukhet från ditt parti till den största gruppen arbetare som finns i Sverige, detta medan er partiledare fifflar och ljuger till den grad han måste avgå medan ordföranden för framtidskommissionen går och stjäl böcker i en bokhandel. Socialdemokraterna är i en total kris, ni har inte råd att avstå kandidater från NÅGON grupp i nästa val – ni måste gå på kompetens och ÄRLIGHET – inte popularitet – inte social smidighet – inte förmåga att säga vad folk vill höra och definitivt inte grupptillhörighet.

  KOMPETENS!

  Väljer ni en oärlig invandrartjej som partiledare bara för att ni vill känna er duktiga så är ni körda för all framtid!

  Mvh Erik, Aktivarum

 80. PL Says:

  Sami, vad har du för belägg för att ungdomsarbetslösheten skulle vara större hos unga kvinnor än hos unga män? Min uppfattning är nämligen precis motsatsen, fler vill anställa kvinnor än män.

  ”Männen hade en längre genomsnittlig arbetslöshetstid än kvinnorna. Störst skillnad var det i åldersgruppen 25-34 år där männen hade 31 veckor i genomsnitt och kvinnorna hade 24 veckor.”

  Långtidsarbetslösa:

  ”Männen hade högre andel långtidsarbetslösa än kvinnorna. Under 2010 var andelen 36 procent för männen och 32 procent för kvinnorna.”

  ”Genomgående för alla åldersgrupper var att männen hade en högre andel långtidsarbetslösa än kvinnorna.”

  Män verkar vilja arbeta heltid, men kvinnor vill lata sig (och bli bjudna på middagar av män antagligen):

  ”Cirka 90 procent av de långtidsarbetslösa ville arbeta heltid. Denna ten-dens var lite starkare bland männen där 93 procent ville arbeta heltid jämfört med kvinnorna där det var 80 procent.”

  http://www.scb.se/Statistik/AM/AM0401/2011K03Z/AM0401_2011K03Z_SM_AM110SM1103.pdf

  Män är i högra grad arbetslösa än kvinnor, oavsett vilket diagram man tittar på i länken ovan. Oavsett var i landet man tittar. Feminister hävdar fortfarande att män är priviligerade…

  ”Unga män får sämre hälsa då de är långtidsarbetslösa medan kvinnor och äldre upplever att deras hälsa blir bättre, visar Reija Perttiläs doktorsavhandling som presenteras vid handelshögskolan vid Åbo akademi”

  http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=235944

 81. Mattias Says:

  Kul att se Pär att det är så otroligt många inom etablissemanget som faktiskt läser din blogg dagligen. Några kanske visserligen indirekt, men ändå. Vi har fått se flera exempel på senaste tiden hur du skriver om någon som aldrig varit nämnd tidigare här och vips får du ett mail av dem. En otroligt genomslag du har nu, jättekul!

 82. J Says:

  @David Lindvall
  Først vil jeg si at jeg verdsetter ditt engasjement for likestilling. Det er mange av oss som deler det, ikke bare i Sverige, men også i mange andre land. Når det er sagt så vil jeg si at din definisjon av likestilling er meget merkelig. Din definisjon av likestilling (slik du fremstiller det ut fra det du fremlegger i brevet) tar utgangspunkt i grupper og like resultater, ikke individer og like muligheter.

  Din tilnærming til såkalt ”likestilling” vil unektelig føre til mye av det motsatte av det du fremlegge og en rekke individer i mange sammenhenger vil bli direkte diskriminert som et resultat av en politikk bygd på en slik definisjon.

  Ingen individer har like forutsetninger. Noen av oss er gode i idrett, andre i musikk, andre er gode i språk eller praktiske fag. Å etterstrebe ”likehet i resultater” vil derfor ikke gavne noen.

  Dine argumenter for ”like resultater” målt på gruppenivå er ingenting annet enn en klassisk marxistisk klasseretorikk (bytt ut overklasse/borgerskap og underklasse/proletariat med mann og kvinne, hvit og sort) så vil du nok se koblingen.

  Dine påstander er forøvrig helt uten belegg, og så meningsløse at de ikke burde blitt benyttet av en politiker i offentligheten.
  Et fotballag vil ikke vinne noen matcher med en ”likestilt” sammensetning av kjønn, hudfarge eller alder. Det samme er neppe tilfellet med en bedrift. Sist jeg sjekket med virkeligheten, så var det ikke alder, kjønn og hudfarge som var utslagsgivende, men kompetanse, dyktighet, motivasjon, innsatsevne etc. som utgjorde forskjellen. Sjekk dine argumenter opp mot virkeligheten istedenfor å reprodusere klassisk, radikalfeminisitisk vås.

  Nok en gang. Lykke til med arbeidet for likestilling. Jeg deler engasjementet, men ikke visjonen og metodene dine.

  Hvis du kunne ha interesse av det, så anbefaler jeg Christina Hoff Summers bok ”who stole feminism”. Den gir en oversiktlig introduksjon til problematikken, med en noe annen vinkling enn det som kommer til uttrykk i ditt brev og dine utsagn.

 83. Ritsurei Says:

  Eh, obetalt arbete är inget arbete utan fritid/hobby. Det är tragiskt med alla dessa offerbeläggare som sprider falsarier och myter så fort de får chansen.

 84. Anders Says:

  Nja, jag skulle inte vilja hålla med om att obetalt arbete är fritid/hobby. Allt som skapar mervärde är ju någon form av arbete.

  Men den intressanta frågan att ställa till dem som bölar om ”kvinnors dubbelarbete” och liknande är om kvinnorna gemensamt med männen har beslutat om vilket arbete som ska utföras. En man kan ju knappast ställa sig och lackera om bilen och sedan beklaga sig över att kvinnan inte ”hjälpte till” – lika lite som kvinnan kan ställa sig och mangla gardiner och sedan beklaga sig över att mannen inte hjälpte till. Både måste från första början komma överens och vara helt med det klara med exakt vilket arbete som ska utföras och sedan komma överens om en uppdelning. Allt annat som sker utanför dessa ramar är på eget bevåg och ansvar.

 85. Anon Ym Says:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Christina_Hoff_Sommers

 86. Lars I Says:

  Ritsurei,
  Ja helt rätt, feminismens viktigaste bidrag till samhällsutvecklingen är offerkoftan och falsarierna om kvinnans utsatthet. De mest seglivade hindren för ett jämlikt samhälle kommer därför att bli de områden där även kvinnan måste bidra till jämställdheten genom att lyfta blicken och bidra på de ansvarsområden man tycker sig vara befriade från. Inte så lätt när alla klappar en på axeln och invaggar en i sin självömkan, men gör åtminstone ett försök !! Eller fortsätt sova gott !

 87. Eric Says:

  Lysande mothugg mot sossen. Särskilt kravet att han ska ge konkreta exempel på vad som menas med ”strukturer”. Om det är någon genusklyscha jag stör mig på så är det just snacket om mystiska ”strukturer”.

 88. Nova Says:

  Eric: Osynliga strukturer finns!! Fast dom syns inte.

 89. Mikael Karlsson Says:

  Jag håller väl med David att vi måste ha en spridning på toppen i partiet. Det behövs både kvinnor och män i ett styrande land.

  Jag håller INTE med David om att kvinnan först arbetar på jobbet och sedan i hemmet. Det är tråkigt att David växt upp i en sådan familj där hans mor arbetar både borta och hemma.

  Själv och alla jag känner har växt upp med ett jämställt hem så till vida att man hjälps åt med disken, städningen, hämtning och lämning på dagis, Läxläsning och MYS. Det har till och med varit så att papporna oftast varit de som åkt med barnen till deras idrottsföreningar etc medan mödrarna får en lugns stund hemma för sig själva eller ordna till maten tills barnen kommer hem efter träningen.

  Jag har också i vissa frågor hållit med Pär ström, fram tills jag märkte att han började bli manisk i sina utlägg och skrivningar.

  Vad som inte behövs i Toppen för Socialdemokraterna just nu är en massa akademiker. Toppen behöver någon som har en arbetargrundsyn och som slåss för Socialdemokratins värdegrunder.

  Jag kan bara se en som har de värdegrunderna och de arbetargrundsynen just nu och det är Metalls ordförande och jag skulle också vilja ha tillbaka Ylva Johansson i Socialutskottet.

 90. Ritsurei Says:

  Anders:

  Med arbete menas inkomst av tjänst. Hushållsgöra räknas inte som arbete såvida man inte blir avlönad. Den korrekta benämningen är hushållsgöra men pk-trollen kallar det gärna för arbete eftersom de har fallenhet för att ständigt överdramatisera, annars skulle ju ingen ta dem på allvar 😉

 91. Man & Woman United Says:

  @ Mikael Karlsson

  Kan du konkretisera med vad du menar med Pärs maniska utryck i blogg inläggen. När skulle detta skett?

  Är du den Mikael Karlsson som skriver på s-info?

  Kan du redogöra din syn på s-kvinnornas kupp mot att peta juholt.

 92. Man & Woman United Says:

  *S-kvinnornas interna kupp, som omfattade underhandlande med motståndarna och journalistkåren, att sparka Juholt till förmån för en …… partiordföranden.

  Juholt uttryckte i sitt ”Oskarshamns tal” i stil med ..historien kommer visa sanningen…och vad som verkligen utspelade sig i kulisserna..

 93. barfota Says:

  @Mikael Karlsson

  ”Jag har också i vissa frågor hållit med Pär ström, fram tills jag märkte att han började bli manisk i sina utlägg och skrivningar.”

  Kan du förklara vad du menar med att Pär skulle blivit ”manisk”? Om du menar att det kommer massor med nya inlägg hela tiden så kanske det kan förklaras med många nya läsare som lämnar tips och att folk börjar tröttna ordentligt på det ständiga osynliggörande av män med tillhörande könsrasism.

 94. Orwell Says:

  @Anna

  Du skriver:

  ”Men anta att vi har ett gäng ”lämpliga individer” som har samma meriter. Då tycker jag det är mycket lämpligt och på sin plats att ledningen försöker få till en någorlunda blandad könsfördelning bland lärarna. Det blir roligare för de som jobbar och för eleverna.Helt garanterat.”

  Det är det sättet att tänka på som gjort att 6 % av de sökande kvinnorna till polisutbildningen antas, medan 4 % av de sökande männen. Det innebär att kvinnor i snitt skulle vara nästan dubbelt så lämpade som män i snitt att bli poliser. Eller så är det direkt/indirekt kvotering på grund av folk som resonerar som du. Det lättaste sättet att få ett jobb är enligt din logik att utbilda sig inom ett område där det egna könet är underrepresenterat. Vilket märkligt sätt att se på världen. Hade du förresten velat vara en man som drömmer om att bli polis? Hade Du velat bli bortkoterad?

  Visst är det rätt märkligt. När kvinnor lyckas så ska det tillskrivas dem själva. När män lyckas ska det letas anledningar till att det inte är kvinnor som lyckas. Tänk om, Anna.

 95. Anon Says:

  ”Kan du då inte vara beredd att hålla med mig om att vi inte kan uppnå ett helt jämställt samhälle förrän alla i samhället har samma möjligheter att komma till tals?”

  Personligen valde jag att testa dessa möjligheter, att få komma till tals och att få en beslutande politisk position, mycket pga att jag ska ha extra svårt att kunna göra det pga att jag i samhällets ögon inte är svensk eftersom att jag inte är ”vit”.
  Jag upplevde inte att det var svårare för mig än någon annan, för tro det eller ej – det gäller att visa engagemang och föra sin talan. Om det man säger bedöms vara resonligt av partikamraterna så väljs man till diverse poster och uppdrag.

  Inte sagt att det inte förekommer, men att dra rasist och mansgriskortet när det kan ligga andra faktorer bakom att man inte blir vald, bör man vara sparsam med.

 96. Joakim Says:

  @Anna
  Vad menar du med ”samma meriter”? När mannen och kvinnan kompenserar varandras olika meriter och andra detaljer så pass jämbördigt att man hade behövt lotta annars eller?

 97. Anna Says:

  @ Orwell: Jag förstår inte vad du menar. Jag ”resonerar” inte på detta sätt, jag UPPLEVER det på detta sätt vilket är något helt annat. Min upplevelse är alltså att jag trivs bättre på arbetsplatser med någotsånär jämn könsfördelning, även om individerna alltid är viktigare än könet – jag menar det räcker ju inte att någon är man för att jag ska ”trivas”, det ska givetvis vara en man som passar i gänget och har rätt kvalifikationer för sitt jobb.
  Och jag kan nog tyvärr inte ”tänka om” när det gäller detta – det är som att be någon ”tänka om” som säger att den gillar pannkakor! Eller att be någon tänka om som säger att den inte gillar ärtsoppa.

 98. skvitt Says:

  Skvitt agerar domare:
  Pär kammade hem alla poäng och David Lindvall fick noll. Det berodde knappast på hans hudfärg eller kön för där låg de lika. Nej, det berodde på hans ungdom och den därmed sammanhängande bristen på erfarenhet och kompetens.

  Än mer vill jag dock antaga att han kammade noll i denna debatt på grund av att han umgås i kretsar där man ska vara politiskt korrekt framför att vara självständigt tänkande.

  Politiskt korrekt inom SSU och socialdemokratin är att vara feminist. Att vara feminist i sin tur är att vara för att kvinnor ska prioriteras för könets skull och ingenting annat och då duger även lögner och faktaförfalskning.

  Feminism är detsamma som mansdiskriminering. Det är vad det går ut på. Feminism är inte jämställdhet.

  Om feministerna verkligen ville tillvarata kvinnors rättigheter borde de i vart fall ägna ett uns av sin energi på att lyfta fram kvinnoförtrycket där det är som värst. Alltså borde man inom rörelsen arbeta mot könsstympning, mot hedersvåld och hedersmord, mot tvångsäktenskap och mot de vidriga halsextensioner som burmesiska kvinnor bland det så kallade ”giraffolket” utsätts för. Vidare borde man agera mot de ojämlika arvslagar som gäller i många muslimska länder och mot steningsstraffen för otrohet och sex utanför äktenskapet, liksom den diskriminering som förekommer mot kvinnor inom en judisk ortodox sekt vilken jag tyvärr inte kan namnet på.
  Vidare borde man agera mot Vatikanstaten, inom viken endast män är välkomna att arbeta.

  Intet har jag hört från feministerna i dessa frågor!

  På vad sätt är dagens kvinna i det svenska samhället egentligen diskriminerad? Tvärt om får hon arbete som hon inte klarar av. Till exempel inom polisen.
  Det är väl känt att det i dag kommer två polispatruller på en utryckning mot tidigare en. Anledningen är bemanningen med en kvinna per en man. Och kvinnan klarar inte av att gripa en våldsam man så därför skickas två bilar och fyra poliser, två per bil. Resultatet är att polisen numera har mera resurser i både pengar och personal, men åstadkommer mindre.

  Heter det inte rätt man på rätt plats. I jämställdhetens namn ska det därför även heta rätt kvinna på rätt plats?
  Det är det inte om en kvinnlig polis inte klarar av vad som åligger henne i sin yrkesroll.
  Frågan är då om det är rätt att allmänheten inte får valuta för sina skattepengar bara för att kvinnor vill vara poliser utan att klara av jobbet?

  Än värre blir det inom brandväsendet.
  Jag vill i vart fall inte bli innebränd bara för att en kvinnlig brandman inte orkar bära ut mig ur ett brinnande hus.

  Alla är olika och har därmed olika förutsättningar. Vissa olikheter har med kön att göra och det ska vi vara glada för. Men vi ska inte insistera på att folk i jämlikhetens namn ska ges samma chanser när förutsättningarna inte finns hos vissa. Sålunda skulle jag inte skicka en blind att gå på vernissage för att sedan skriva vad han/hon tyckte om tavlorna, inte skicka en döv att recensera en konsert, inte satsa på en dvärg om han vill bli basketspelare.

  Diskriminerar jag dessa personer då?

  Kanske vi ska förbjuda kvinnor att amma bara för att männen inte kan. Och hur gör vi med barnafödandet? När ska vi få en kvinna dömd för att ha tagit en man i skrevet? DET går i vart fall att realisera!

  Diskriminering ska vi inte ha, punkt slut. Men vi ska även se till vad var och en kan och är bäst på, inget annat.

  /Skvitt

 99. Orwell Says:

  @Anna

  Du ger intrycket av att sakna förmågan att förstå vad jag skriver. Läs igen. Det handlar inte om ditt tyckande. Det handlar om att vi ska ha ett samhälle som inte diskriminerar på felaktiga grunder. Till polisutbildningen är det mycket lättare att antas om man är kvinna – inte för att det är bevisat bättre med en blandad kår, utan för att personer som resonerar som du har makt i vårt samhälle. Eller tror du på allvar att kvinnor helt plötsligt, trots att de alltså utgör en tredjedel av sökanden till polisutbildningen, är så överlägsna att nästan dubbelt så många kvinnor per ansökan antas i jmf med männen? Det är ju helt absurt att ditt biologiska kön ska avgöra om du får arbeta!

 100. Man & Woman United Says:

  Svt just nu carin jämtin (s) pratar om socialdemokraternas valfrågor(hjärtefrågor) 2014:
  # Rättvisa

 101. ConZor Says:

  Jag hoppas att David Lindvall kommer ta och svar under morgon dagen för att visa att han vågar stå för det han tror och säger även om jag som person inte håller med honom i det han säger.

  David, Det är bra gjort av dig att ge svar på tal i form av ett mejl till Pär men om du inte svara på de frågor som har ställts i denna tråd så förstör du för dig själv genom att inte ta debatten på ett område som genomsyrar samhället på många nivåer.

  Ska göra det lite enklare för dig att hitta några av frågorna som har ställts av olika personer i denna tråd. Men läs gärna hela tråden för att få ett bättre sammanhang:

  Börjar med en egen fråga: När kommer du avgå till förmån för en mörk gammal rullstolsburen kvinna? För det är just precis det du kräver att de ”vita medelålders män” ska kliva åt sida för unga kvinnor (varför inte nämna färg?).

  Ställer du upp på mitt krav på att göra all lagstiftning könsneutral? – Pär Stöm

  Skulle det ens vara möjligt för David att vara distriktsordförande med andra uppfattningar? – Joe

  Har din ”huvudtes” någon gång bevisats? – Daniel

  Funderar du på att kliva åt sidan och släppa fram en tjej eller invandrare. Om ja när? Om nej varför inte? – Matte

  Vad anser du om Pärs fråga angående de icke könsneutrala lagarna? Vill du behålla dem eller inte? – Matte

  Hur många vita medelålders kvinnor finns det inte i partiet? – President

  Varför säger man aldrig att det finns för många sådana någonstans? – President

  Hur många kvinnliga sopgubbar sitter det i socialdemokratiska partiets ledning? – Sopbilen nr. 493Y8K89WX (är själv besvarad men jag (ConZor) vill ändå hör ett svar från dig) Frågeställarens egna svar :Just precis! INGA!!! Vilken katastrof!

  Är det verkligen så att ett parti behöver vara ”representativt” för hela folket? – John Nilsson

  Hur länge ska våldsutsatta män vara utan statligt stöd? – Gunnar (D.U.)

  När ska lika rättigheter, skyldigheter, möjligheter och VÄRDE oavsett kön eller annat attribut börja bli en ledstjärna för samhällsutvecklingen igen? – Gunnar (D.U.)

  Om du du nu har följt bloggen en tid, hur kan du sakna exempel på att att finns områden där ÄVEN män är diskriminerade och kvinnor gynnade? – Lars I

  Varför är HUDFÄRGEN viktig? Glömde du inte i så fall färgen på förtryckta kvinnorna, vita eller färgade? Vore det alltså ett steg i rätt riktning att byta ut vita medelålders män mot färgade män, helst unga, men hur gör vi med de VITA medelålders kvinnorna? – Lars I

  Vad har du för tankar kring dessa punkter? (tack Man & Woman United för att du listar dem)

  #kvinnors våld mot män

  #mäns uteblivna rättssäkerhet

  #att staten ska kvotera hälften av Roks miljoner till Sveriges förenade Mansjourer www,mansjouren.nu

  #pappors diskriminering i vårdnadstvister

  # Pojkar och Män överrepresenterade på landets anstalter pga frånvarande pappa under uppväxt åren

  # mäns överrepresentation bland hemlösa

  #pojkars katastrofala skolresultat

  #rättssäkerhet och rättvisa när män och pappor i Sverige varken har könsneutrallagstiftning eller möjlighet till resning i brottmål och vårdnadstvistmål

  # Män den största självmordsgruppen

  # Män största våldsoffer gruppen

  Ser verkligen fram emot svar eller kommer tråden eka tyst utan svar? vem vet.

 102. Skvitt agerar domare « skvitts Says:

  […] På Genusnytt läser jag vad David Lindvall, Distriktsordförande SVERIGES SOCIALDEMOKRATISKA UNGDOMSFÖRBUND, SSU Gotland skriver. […]

 103. Man & Woman United Says:

  Var Juholts tal preppade för grodor? Att Juholts sambo begått brott var för flera år sedan som dessutom är sonat. Varför ska det lastas honom.

  Sossarna undrar Varför det går så dåligt men lyssnar fortfarande inte till folket.

  Varför sålde (s) kollegorna ut Juholt så cyniskt?
  (S) vill locka till sig kärnväljare och nya väljare. Hur fan ska de lyckas med det när dom driver en radikalfeministisk linje?

  (S) stora misstag är återigen att de inte lyssnar och förankrar sin politik bland väljarna.

  Det finns en höger och vänster falang inom (s). Det finns en radikalfeministisk och en mer nedtonad falang. Det är den radikalfeministiska maktkampen inom (s) som kommer fälla partiet i valet snart av partiets första ……. partiordföranden

  Juholt hade starka interna fienden. Håkans sk bidragsfuskande i förhållande till Jordbruksministern Eskilsson och Carl Bildts förehavanden i Lundin Oil är ologisk.

 104. pigeon Says:

  i like this

  ————————–

  http://www.uphere.ir

 105. Anna Says:

  @Orwell. Jag skulle kunna säga detsamma till dig ang läsförståelse.
  Men min åsikt är alltså att jag tycker att kompetens ska gå i första hand, och att om kompetensen är livärdig så är jag beredd att till viss del släppa fram det kön eller den etnicitet som är underrepresenterad.
  @Skvitt har jag haft mina duster med förut men du borde inse att samma argument kan användas mot ”maskulinisten” : om ni verkligen brydde er om män skulle ni väl bara bry er om vårdnadsfrågan och användadet av småpojkar som soldater osv? Och inte hålla på med ”tramset” som försiggår på denna blogg.
  Sorry men du bad om det men den kommentar du skrev ovan!

 106. Hane Says:

  Är det av egen erfarenhet som David uttalar sig?
  Han är väl den som sköter sin egen tvätt m m hemma hos mamma och pappa!!
  Fast tror att det är de som curlar för honom!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: