Tjejer i Skåne får lära sig göra film

by

Nu startar ett projekt i Ystad som syftar till att lyfta fram unga kvinnors filmskapande, berättar Ystads Allehanda.

Med ekonomiskt stöd från Svenska Filminstitutet ska 10 tjejer vid John Bauer-gymnasiet få handledning i hur man gör dokumentärfilm. De får professionell hjälp av dokumentärfilmaren Malin Andersson. Eleverna kommer också att göra två studieresor till ABF:s filmläger 2012, och få träffa flera kvinnliga professionella filmskapare.

Pojkar får inte vara med – projektet är enkönat. Jag tror det kallas jämställdhetsarbete.

Projektet pågår under ett år. Detta är bara första fasen i en större skånsk satsning på kvinnliga filmare.

Du kan också läsa om projektet här. Och här kan du läsa om Kulturdepartementets ekonomiska stöd till unga kvinnors filmskapande, som kanaliseras via Svenska Filminstitutet.

Manliga medborgare utestängs från satsningar som görs med skattepengar. Kan du begripa hur det kommer sig att Sveriges killar och män stillatigande finner sig i det – år efter år efter år? För jag har då inte hört talas om några demonstrationer utanför vare sig Kulturdepartementet eller Svenska Filminstitutet.

Den svenske mannen måste vara det mest godmodiga, tåliga och självuppoffrade som någonsin har gått i ett par skor.

Annonser

59 svar to “Tjejer i Skåne får lära sig göra film”

 1. Mattan Says:

  Svenska mannen. Börjar snart misströsta. Är problemet generellt den godmodiga, lydiga och förtryckta svenska mannen själv som inte har förmåga längre, eller statsfeminismens?

  Någon skrev, systerskap mellan kvinnor blomstrar, men vart är brödraskapet mellan män?…

 2. Matte Says:

  När jag var ung sprang vi runt i skog, i källare eller var fan som helst och spelade in skräck och actionfilmer. Vi tillverkade egna masker och gjorde låtsasblod av ketchup. Det var skitkul! Vi hade inte en tanke på att få stöd för att göra det.

  Dagens pojkar får göra som vi gjorde och/eller protestera varför inte de får ta del av pengarna och stödet.

 3. Sven Says:

  Den svenska mannen är överkörd. Hur ska han kunna slå tillbaka?

 4. GandalfGrå Says:

  Det borde helt klart vara förbjudet att använda skattepengar på ett så här diskrimenerande sätt…det borde ju vem som helst förstå att detta inte kan fortsätta utan att prövas rättsligt..!

  Varför är det ingen som anmäler detta och låter en brottsutredning finna ut om det är tillåtet….!

  Kanske kan man till och med gå så långt att man JK anmäler hela historien..!

  //GG

 5. Robban Says:

  Kan ju va att dom jämnar ut andra ”orättvisor” dom här milimeterfeministerna

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1603489/Feministisk-kor-moter-motstand-Inte-fler-kvinnor-pa-bild-trots-rektorns-loften.html

  Jämställdhet, ptttiii fan

 6. Olix Says:

  Grunden i detta är ändå att pojkar är bättre på att göra sådana här saker själv. Det är kvinnan som stått tillbaka till förmån för mannens framfart.
  Man vill ju uppmana tjejer att också filma. I dags läget är det enbart män som gör det. Så om vi ska uppnå jämlikhet så måste vi börja nånstans. Och ett sätt är att låta tjejer bara jobba med tjejer. För det är faktiskt så att tjejer som hamnar i grupper med killar blir tysta och låter killarna göra allt. Tjejer offrar sig själva i en grupp med killar, även om det är så att det finns 4tjejer och 4killar. Så lyfter tjejerna ”på hatten” för att låta killarna ta för sig. Detta är inget nytt. Tjejerna står i bakgrunden, killarna i förgrunden. vilka är det som lär sig filma då, jo pojkarna inte tjejerna.

  Så detta är ett försök att få tjejer att också stå i förgrunden och inte bara offra sig och stå i bakgrunden och titta på.

 7. Olix Says:

  Om nu män upplever detta som orättvist, starta då en filmgrupp bara för pojkar. Hur svårt kan det vara?

 8. Pether Says:

  http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rledande_av_ungdom

  Visste inte ens att den lagen finns.
  Kanske något att anmäla scum o alla andra genushysterier för?

 9. Pether Says:

  Olix: Det är rätt svårt faktiskt. Det kräver väldigt mycket pengar, och en sådan grupp skulle inte få statligt bidrag.

  Har kvinnan stått tillbaka? har du några som helst belägg för det? Eller är det din feministiska ideologi som pratar? Om pojkar är bättre på detta, som du säger, är det då inte troligt att pojkar tar sig längre? O sedan avslutar du med mer feministiskt bullshit. Bara för att ni upprepar en lögn blir det inte till sanning.

 10. Argus Says:

  OT: Pär, jag ser att signaturen Pigeon kopierat ett av mina inlägg ordagrant och lagt in det i två trådar nedan. Pigeon har den brittiska flaggan som avatar. Kan du kolla upp det? Det kan rimligen inte vara tillåtet och känns lite obehagligt. Tack på förhand!

 11. AV Says:

  Olix: se det gör pojkar också, men de får som sagt inga speciella pengar för det. Enligt lag finns det extra pengar till kvinnligt jämställdhetsarbete, men inga för manligt.

  Men killarna skapar egna kompisgäng och källarklubbar och filmar. Några av dem skaffar egna kontakter och nätverk. De bästa skaffar själv en mentor och slår sig in i branschen. De får slita en stund och kämpa för att få pengar. Några få lyckas riktigt bra. Vilka tror du sedan är bäst förberedda för den hårda verklighet filmare lever i? Vem tror du skriver de bästa projektplanerna och lyckas få mest sponsorer? De få killar (och ännu färre tjejer) som själva tagit sig fram eller de tjejer som gått en tillrättalagd abf-kurs? Jag gissar på de första. Har man en gång kvoterat in någon i en hård verklighet lär man få fortsätta kvotera in dem.

 12. Monika & Arvan Says:

  Tjejer och killar borde få lära sig spela in porrfilm på sexualundervisningen. Här stängs det ena könet ute, vilket inte är rättvist.

 13. Forellen Says:

  Varför just filmbranschen? Vad är det som är speciellt med den?

  Och jag instämmer med er andra. Pojkar får ingen hjälp att lyckas med sina karriärer. De allra flesta lyckas heller inte med sina karriärer. Att lyckas i filmbranschen kräver ett enormt mod att satsa på sin egen förmåga och det är ett extremt litet antal som någonsin får leda ett eget projekt.

  Den överrepresentation som finns beror på att pojkar själva tar ansvar för och odlar sitt intresse. Tjejer har samma förutsättningar men saknar alltför ofta det rätta drivet.

  Hur ska en sådan här satsning kunna skapa det rätta drivet?

 14. Torstensson Says:

  Jag är ingen bakåtsträvare men jag misstänker att det finns en sorts mainstream på vissa konstutbildningar. Vi ser det även i kulturdelen i valfri tidning.

  Tidningar idag består av helt skilda världar. Först har vi inrikes och utrikesnyheter och man sitter och följer med intresserat. Sen händer det något.

  Kulturdelen.

  Helt plöstligt har journalisterna inte bara sitt namn utskrivet utan även en konstig bild på sig där ögat kan vara förstorat. Texten blir värre än Ranelidska. Vad är det som händer där? Varför ska kultur vara oläsbart och fullständigt oförståeligt?

  Det är femtonhundra ljusår mellan ledarsidan och kulturdelen i en tidning. Från en man i kostym till en randig tjej med förstorat öga. Det är märkligt, ungefär som att sitta i ett kök och äta korv stroganoff till tonerna av P3, sen vänder man blad och kommer till kulturdelen. Allt förändras. Helt plötsligt är texten hieroglyfer, zebrarandig klädsel på journalisterna och p3-ljudet har försvunnit och ersatts av kill bill melodin. Man tänker ” ohh shit nu börjar kulturdelen, det är nu man får se om man är smart eller dum”.

  Man kramar kaffekoppen hårt och lägger på ett brett lager smör på mackan för man vet att nu behövs det energi, nu ska man försöka läsa en artikel i kulturdelen.

  Först får jag läsa artikeln 3 ggr innan jag överhuvudtaget förstår vilken bok som det är recension på. ”Jaha det var Karlson på taket ur ett postmodernt perspektiv”.

  Sen tittar man på journalistens klädsel, han hon sitter där med randig tajt tröja, förstorat öga. Sen tittar man på sin egen klädsel och får ångest för att man inte är lika cool.

  Jag läste en recenion av en holländsk student som hade blivit recenserat av en annan holländsk student.

  På bilden var det vad jag uppfattadete en vit trähäst som stod i ett upplyst rum och där recesenten skrev översatt till svenska ”lugnheten som inte kan förklaras och ändå inte förståss”.

  När jag läser sådant så börjar jag sväva iväg i väldigt filosofiska frågor som ”vem är jag”, ”är jag korkad” ”har jag dyslexi” ”varför har jag inte ett förstora öga och en låtsasbild på mig själv på facebook?”

  Efter att ha svettats igenom kulturdelen som kommer man in i sporten. Tingsryd slog Olofström med 6-4. Man tänker ”aha nu är det för dummies igen” Man börjar omedelbart kalibrera in ögonen till normal text igen, iris blir till normal storlek igen och huvudvärken släpper.

  Likaså måste jag berätta om en kostutställning jag gick på. Det var fruktansvärt!.

  Det finns bara en norm och det är zebranormen, man ska vara randig och iklädd kroppsstruma och ha dålig skäggväxt som kille i en sådan miljö för att överhuvudtaget ens tas på allvar. Man måste ta bilder på deprimerande industrilokaler i svartvitt för att få cred. Ingen humor inget alls. Jag började längta efter Ursula ! Fredrik Federleys alter ego.
  Hon /han förstår man ju åtminstone och där har vi en värld jag tycker är ball och konstig och känner mig trygg i. Det är förståelig konst på något sätt i min värld, men den där skiten med deprimerade industrilokaler med någon fransk text för att göra det exklusivt är för mig den perfekta miljön att smyga in misandri, för ingen kan bevisa att du snackade skit om en man, men alla andra kulturnissar som kan hieroglyfiska fattar vinken. Jag är helt säker på att Ursula inte är fin nog i dessa miljöer och jag tycker det är farligt, svenska män ska hålla sig inom sin heteronorm så att man kan fortsätta prata hieroglyfiska om dom.

  Min poäng är att kulturdelarna i svenska tidningar är oläsbara och en klubb för inbördes beundran. Jävligt långt ifrån Ursula och jävligt långt ifrån jämställdhet. Jag känner mig dessutom helkorkad.

 15. Olix Says:

  Jo visst är det svårt att skarpa fram pengar, men det gäller att kämpa!

  Grupprocesser tar fasta på dessa problem, att tjejer saknar driv i en grupp med killar, tjejer lyfter fram killarna(omedvetet). Det kan också styrkas med både egna och andra erfarenheter. Detta så långt upp på högskole nivå. Där grupper med blandkönat, är det ändå bara killar som pratar och tjejer sitter tyst och lyssnar, pratar mindre, läraren ställer frågor till killar osv. (förmodligen en dålig lärare men ändå, att det bara existerar)
  Jag själv har blivit tystad av lärare, vilket känns oerhört kränkande.

  Säger inget om att det är dåligt att pojkar är bättre att filma, snarare väldigt roligt att pojkar också filmar! Jag missunnar ingen dess intresse.

  @AV jo precis är det pojkar som lär sig att kämpa, men varför skulle inte tjejer kunna får göra det. Om nu tjejer startar en kurs kanske de börjar göra detta på fritiden. Engagemanget smittar av sig och tjejer som ser detta börjar själva filma hemma, precis som pojkar gör, tjejer har alltså en förebild, ”jaa men dom kan ju göra så, då kan vi också, kom så provar vi också att filma” Om tjejer ser andra tjejer som tar för sig så kommer också fler tjejer göra det.
  Likaså killar. Ibland krävs det att man ser upp till någon av samma kön för att engagemang skall ske.

  @Matte: Känner igen mig mycket i det du beskriver.
  Killar är mer fria och tar för sig när det gäller sådant Tjejjer sitter ofta tyst och anpassar sig. Att göra ngt sådant är ju att rucka på tjejers återhållsamhet och att också bli framåtdrivna. För inte ska vi missunna tjejer att filma? Det är ju inte så att tjejer hotar pojkarna eller konkurrerar ut dem bara för att de lär sig filma.

  @Forellen: Vad är det rätta drivet? Finns mycket som kan vara rätt…Tjejer har kanske ett annat driv än killar?

 16. Nilefir Says:

  @Torstensson

  HAAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  *LUFT*

  HAAAAAAAAAHAHAHAHAHAHA

 17. Johan Says:

  Detta påminner mig om min barndomskommuns ”jämställdhetssatsning” för några år sen där ungdomsgården stängde ute alla killar en kväll i veckan, så tjejerna skulle få ”vara ifred” och våga ta för sig utan att störas av killarna.
  Tragiskt att se hur jämställdhetsbegreppet numera innebär att kvinnor är änglar och män är djävlar…

 18. Backlash Says:

  Olix: Du har väldigt stereotypa uppfattningar om hur ‘könen är’, utan att redovisa några belägg. Men om nu könen är så som du säger, varför ska vi ändra på dem?

 19. David Says:

  @ Torstensson

  Bullseye! Du prickar mitt i hjärtan av kulturdelens röda strumpor, randiga tröjor och retro glasögon.

  Någon annan nämnde här varför just filmbranschen är så speciell. Efter att själv ha jobbat i medieindustrin i snart 5 år ser man en tydlig trend som pågår, och har pågått här ett bra tag. Torstensson beskriver dom utmärkt i sitt inlägg.
  Dessa vänsterfeministiska ”jämställdhetsarbetare” kryllar det av i mediebranschen, och har säkerligen gjort i många år.

 20. Argus Says:

  Du har en poäng där, backlash. Jämställdhet innebär tydligen att det ska göras våld på tjejers natur. Ofta får man ju höra att det är fel på pojkarna, inte flickorna. Och hur förtryckt kan ett kön vara som tar 2/3 av alla högskoleexamina? Ska de stöttas så att de tar 3/3 av alla högskoleexamina. Är det slutligen jämställt då?

 21. Forellen Says:

  Olix

  ”Vad är det rätta drivet?”

  Rätta drivet är det driv som driver dit man vill att det ska driva. I det här fallet till en möjlighet att arbeta professionellt med film.

  ”Tjejer har kanske ett annat driv än killar?”

  Jag förmodar att du sitter på en teori?

 22. Olix Says:

  Backlash!
  Jo det verkar så. Min uppfattning är så, men det är inte min personliga åsikt hur jag skulle vilja att det är. Men det fråntar fortfarande inte att de upplevelser och erfarenheter jag faktiskt har finns. För så är det i blandgrupper med killar och tjejer och jag vet inte hur vi skall göra för att balansera stereotyperna. Tjejer får ofta höra att de ska ta för sig, och när de gör det så blir de jobbiga, vilket jag själv upplevt.

  Men ska vi faktiskt inte lyssna på tjejerna då. Om de upplever att de inte får utrymme i blandgrupper utan hellre bara vill vara med tjejer, ska dom inte få vara för sig själva.

  Ja du, klart vi skall ”ändra” på det men det hjälper inte att beskylla mannen för allt ont. För det skapar bara irritation och aggression. vad jag menar är att bara för att t.ex om en kille våldtar betyder det ju inte att alla killar gör så.. Många killar är ju trötta på att höra att allt är deras fel.

  Vad tror du själv?

  @Johan: Känner igen det där.
  .

 23. Olix Says:

  Argus: Vad är det för fel på flickorna då?

 24. Shastra Says:

  Enkönade grupper är väl inget fel i sig, det kan finnas situationer där det är vettigt. Men när endast det ena könet får ekonomiskt stöd i såna sammanhang så handlar det om ren sexism och ingenting annat. Svenska Filminstitutet borde skämmas.

 25. Info Says:

  KVINNOR MÅSTE HJÄLPAS AV STATEN!

  Två ledande S-kvinnor, av vilka åtminstone den ena tidigare varit påtänkt som partiledare och så småningom statsminister, konstaterar, att kvinnor MÅSTE hjälpas fram på alla tänkbara – särskilt på ”traditionellt mansdominerade” – områden.

  ”OJÄMLIKHETEN ÖKAR MELLAN KVINNOR OCH MÄN

  – – – Men Moderaterna har inte bara skapat ett mer ojämlikt Sverige. Den moderata politiken har också skapat ett Sverige, där kvinnors ställning försämras. Ojämlikhet går hand i hand med ökade klyftor mellan kvinnor och män. Det är en utveckling, som kräver större uppmärksamhet än vad den hittills har fått.

  Statistik från Riksdagens utredningstjänst visar att mäns bruttoinkomst ökade i snitt dubbelt så mycket som kvinnors under den borgerliga regeringens första mandatperiod. Kvinnors inkomstökning var 8000 mot mäns 16000 kronor. Samtidigt ökade den relativa fattigdomen mer bland kvinnor än bland män. Högst är andelen fattiga bland ensamstående kvinnor med barn och bland ensamstående unga, varav många är kvinnor.

  Ökade klyftor mellan kvinnor och män är liksom den ökade ojämlikheten ett direkt resultat av regeringens politik.”

  Med andra ord – här krävs omedelbart ytterligare, väldiga prioriteringar för att ”lyfta fram” flickor och kvinnor. Kvoteringar och specialsatsningar är en nödvändighet. Schlingmann nickar instämmande. Staten måste lära kvinnor att TA FÖR SIG!

  http://www.skanskan.se/article/20120117/OPINION/701179797/1411/-/ojamlikheten-okar-mellan-man-och-kvinnor

 26. Argus Says:

  Olix: Du säger ju det själv: De saknar driv och sitter tysta i blandade grupper.

 27. Olix Says:

  Argus: Vad kan man göra åt det då?
  De flickor som tar för sig då r det också fel på de blir istället kallade för jobbiga och motsträviga!? Vad än flickor gör för att göra sin röst hörd så är det fel.

 28. Sofia Capel (@sofiacapel) Says:

  Men är det så konstigt? Ta er gärna en titt på Academy Awards hemsida. På 90 år har EN kvinna vunnit en Oscar för best director.

 29. Argus Says:

  Har jag aldrig sagt. Jag tror tvärtom att det är bra att tjejer gör sin röst hörd. En del är faktiskt bra på det. Men om man tittar på hur det går för de respektive könen i skolan så är jag inte säker på att det är tjejerna som behöver särskild stöttning. Att sitta tyst och vara passiv är uppenbarligen bra egenskaper om vill ta en högskoleexamen.

 30. Hjalmar Says:

  @Torstensson: 🙂
  Om kulturkoftorna: De lever för att ‘von oben’ prata hieroglyfiska samt ryggdunka i sin fina kulturkofteklubb…

  Med tanke på att intresset för tidningarnas kultursidor är så lågt, ca 2% har jag för mig, så är det uppseendeväckande att tidningarna anser sig ha råd med dessa ”dammråttor”. Att utöka sportdelen vore säkert mer populärt.

  Det handlar förstås om ett kulturellt alibi, men kultur är inte lika med Marx, palestinasjalar och högerspöken…
  Man kan hävda att sport är lika mycket kultur som teater eller dans – dessutom engagerar det många fler.

 31. Olix Says:

  En del ja. men ska inte alla kunna göra sig hörda. Det gäller även killar. Och killar gör det bra!
  Killar kommer ikapp sedan i gymnasieåren. För tjejer mognar snabbare än vad killar gör i de första skolåren. Ska vi inte vara glada för det eller är det ett problem? Varför har tjejer lättare att anpassa sig till strukturer än killar?
  Visst är det konstigt att tjejer kvitterar ut väldigt fina högskole- utbildningar och ändå har de sämre lön.Kvinnor anses vara intelligenta men ändå är de förlorarna på arbetsmarknaden. Inte alla men många. För där kommer killarna ikapp även de stökiga o ”ta för sig” killarna har väldigt fina jobb.

  Jag tror kvinnor måste skynda att skaffa sig en bra utbildning tidigt därför sköter de skolan. Eftersom att de vet om att de skall bilda familj runt 30årsåldern. Och kvinnan måste jobba tidigt för att kunna bygga upp en ekonomi och bra referenser arbetserfarenheter. De vet hur sårbara de är när det väl blir till att skaffa barn, eftersom de kommer vara borta från arbetsmrknaden under en längre tid. Killar har inte det problemet på samma vis. Tjejer har svårare att få jobb ju äldre man blir….Eller kan det vara så?

  @Sofia: Bra!

 32. Forellen Says:

  Olix

  Tack för svaret.

 33. Nova Says:

  Sofia Capel: Precis! För att inte tala om bästa manliga skådespelare – Bara Gubbar!

 34. Johan Says:

  Sverige är världens mest feministiska land. Ändå är kvinnorna inte nöjda. Hur kommer det sig? Hur långt ska mansdiskrimineringen få lov att gå innan någon griper in? På vilket sätt är kvinnan missnöjd?

 35. Forellen Says:

  http://debatt.svt.se/2012/01/24/tydligt-drev-mot-juholt-fick-honom-till-slut-pa-fall/

  Sökes: forskning på feminism i media

 36. Shastra Says:

  @Olix

  Visst är det konstigt att tjejer kvitterar ut väldigt fina högskole- utbildningar och ändå har de sämre lön.

  Kvinnor får ju samma lön när de utför samma jobb som män. Menar du att de överutbildar sig och sen nöjer sig med ett sämre betalt jobb än en man med motsvarande utbildning? Det är ju kvinnans eget val i så fall, vad är det för konstigt med det? Om man bortser från att det kan tyckas vara en missriktad användning av utbildningsresurser.

 37. Undrande Says:

  Varför får hen statligt filmstöd när hen inte får?

 38. Valeria Says:

  Jag förstår till fullo att man vill ha tjejer som gör dokumentärfilmer i Malmö – träffytan är mycket mindre.

 39. Misslyckande Says:

  Något att ta upp?

  Det är fel oavsett om man ska bli inkvoterad pga kön eller hudfärg! Det är kompetensen helge kompetensen!

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=4927176

  Hon påpekar att en kvinna aldrig lett ILO och tror sig kunna bli en stark och utåtriktad chef.

  Förordnandet som generaldirektör för ILO är på fem år.

 40. Jämställdhetsfeministern Says:

  100% tjejer ÄR jämställdhet. Det har feministisk forskning visat.
  Dessutom måste ju minst 50% av alla svenska filmer vara gjorda av kvinnor – annars är det ett katastrofalt kvinnoförtryck. Svenska män ska inte göra film längre – det är kvinnornas tur nu.

 41. kristina Says:

  Återigen Pär mfl detta är metod för att väga upp den oblans som redan råder. Det är en vanlig metod för att med riktade insatser få en förändring. Det finns också andra dokumentärutbildningar för killar och tjejer. Självklart vore det fel om det bara fanns utbildningar för ett kön, men som sagt – detta som med så mycket annat är en riktad insats.

 42. Valiumvalerina Says:

  Ja kvinnor är dumma. Män är mycket bättre.

 43. Ullis Says:

  Anledningen till att man måste göra tjejgrupper är ju att killarna dissar tjejerna så mycket i blandade grupper. Killarna osynliggör tjejerna, låter tjejer inte komma till tals, struntar i tjejernas synpunkter tackaserar tjejerna så att de slutar osv.

  Om ni män uppfostrade era söner till att respektera kvinnor så skulle det inte behövas några tjejgrupper. För att ni ska kunna göra det måste ni börja med att respektera era barns mammor. Ni måste börja bry er om era familjer istället för att sitta timme efter timme och tycka synd om er själva på internet. Gör som de flesta kvinnor gör: Stäng av dator och ta hand om era barn!

 44. Adrian Says:

  Ullis, jo, det hade vi gärna gjort om det inte vore för sådana feminister som dig.

 45. Lorem Ipsum Says:

  Sogeti skall man passa sig för tydligen för där kan man förvänta sig diskriminering pga faktorer som man inte kan styra över:

  http://www.sogeti.se/Nyheter-Media/Kalendarium/Lansering-winIT-Sundsvall/

  Var tanken att kvinnor skulle lyftas fram så hade de haft handtag.

 46. michael Says:

  Varför inte vara jämställda och ge statligtbidrag både till tjejer och killar

 47. Adrian Says:

  Om man liknar kvinnor vid handikappade. Är det i så fall rätt att priviligera denna grupp till absolut jämlikhet? Ska en rullstolsbunden person ha förtur i kön eller ej? Antingen tycker man det (och då är mansdiskriminering okej) eller så ska man inte likna dessa två grupper med varandra.

  Klartext: Ena dagen påstås att kvinnan är bättre och därmed auotomatiskt mer lämpad i olika sammanhang. Nästa dag påstås att hon är sämre och därför automatiskt ska vara berättigad till hjälp och särbehandling. Hur ska det vara?

 48. Torstensson Says:

  David, Hjalmar

  Jag har inget emot att man har olika politiska åsikter, jag bara menar på att det i princip är oläsligt. Jag ställer mig frågan varför tidningarna lägger ner tid och pengar på något som är oläsbart. Det är helt enkelt bara rappakalja som de sedan dessutom får cred för i sitt cv. Jag hade hellre läst om kultur. Inte nått kvasisnack där man överträffar Ranelid samtidigt som man dissar honom för att man helt en kelt inte accepterar en man som är medelålders och som tror på sig själv.

  Det finns en konstavdelning på ett holländskt universitet där man låtit andra studenter kommentera andra studenters verk. Att man kan få universitetspoäng för sådan rappakalja är ju provokativt. Att ta en PhD i sådan konstform kräver egentligen bara fantasi och inte skillz. Vill folk verkligen läsa sådant? Vill dom det så är det glasklart, men jag undrar hur många som prenumererar på en tidning som faktiskt vill läsa det. Jag ser hellre att bidragsdelen till studier går till insatser för tex brännskadade kvinnor i Pakistan som verkligen lever i skräck än att kulturnissar stärker sina egon och sina CV.s när det är så dåligt och framförallt oläsbart. Ranelid läser texten och känner sig logisk !

 49. Torstensson Says:

  I övrigt har jag märkt att många antijämställdister stör sig på att män går utanför mansrollen. Att befinna sig ”inom” den är iofs ganska effektivt om man vill HA en kvinna. Däremot så tycker jag mig se att många antijämställdister blir väldigt provocerade av att jämställdister problematiserar ridderlighet och mansrollen antagligen för att det är obehagligt med en man som vet hur han är attraktiv hos en kvinna men samtidigt inte ställer upp på övrig mansnorm.

  Därför funderar jag på att göra en Ursula och lägga upp bilder på en blogg. Där jag är iklädd kvinnokläder och ser omanlig ut samtidigt som jag har min tjej i famnen. I ren protest mot den chauvinism som kräver ridderlighet. Ursula är redan taget så jag tar namnet Lucy. Efter Lucia som i min värld numera är en manlig skönhetstävling också. Flärdigt ska det vara.

  Får se när jag har tid. Det ska bli kul. Jag lovar inget.

 50. Torstensson Says:

  Eller jo jag lovar detta.

 51. Sofia Capel (@sofiacapel) Says:

  michael: För att kvinnor utgör 51% av alla som glor på film och 5-10% av alla som gör film. Tycker inte du att det är lite konstigt?

 52. Hjalmar Says:

  @Sofia Capel
  Det är lätt att ‘glo på film’ – svårare, dyrare och nördigare att göra film…

 53. JD Says:

  @Sofia

  När det gäller mina egna manliga vänner så är förhållandet att ca 1 % gör film och 99 % glor på film.

  Varför får inte 99% av mina manliga vänner något statligt stöd för att bli filmmakare?
  Visst är det orättvist att bara en person själv har valt att göra film?

 54. michael Says:

  Sofia Capel.
  Så killar som drömmer och kämpar för att få göra film ska diskrimineras pga sitt kön för att andra individer har samma kön som han.

 55. Sofia Capel (@sofiacapel) Says:

  Hjalmar: Förstod du ens poängen i min väldigt korta kommentar?

  JD och michael: Erat problem är ju inte att killar inte får lära sig göra film för skattepengar, utan för att tjejer får det. Tjejer och kvinnor behöver uppmuntran att syssla med film och musik då de är så gravt underrepresenterade och därför diskrimineras i dessa branscher.

 56. Argus Says:

  Sofia: Att vara underrepresenterad i en bransch innebär inte att man per automatik är diskriminerad. Det är ett felslut. Om kvinnor absolut vill bli regissörer så vore det väl bättre att de la ner lite möda på det istället för att sitta och vänta på att staten ska ordna det.

 57. Hjalmar Says:

  @Sofia Capel
  Tack Argus!

 58. Olix Says:

  @ Sofia! Jag håller med dig till 100%
  @ Ullis: Jag håller fullständigt med dig. Precis så är det. Jag är kvinna och jag har råkat ut för precis det du säger. Killar som kränker tjejer och vi tjejer hoppar av gruppen. Vad kan man göra åt det då? För visst finns det tjejer som säger i från men många orkar inte hålla uppe fasaden, de blir ledsna. En tjej blir bara accepterad i en grupp med killar om hon beter sig som dem. Ska tjejer säga ifrån när de blir kränkta? Lyssnar dom ens på henne?
  @Argus: Gå och lägg dig, vakna upp ur din fantasi värld. Feminsit kan du själv vara om det nu är sådant själsord och farligt.

  Det är självklart att kvinnor är diskriminerade i filmbranschen när de bara finns stängda dörrar för dem. Du är bara avundsjuk föra att tjejjer får bidrag för att slå an sina drömmar

 59. Joakim Says:

  @Olix
  Ett förslag är att man ska sluta generalisera och göra något åt varje enskild mobbare. Naturligtvis blir vi avundsjuka om vi blir diskriminerade när vi är bättre lämpade! Vad är det som är så konstigt med det? Du ÄR feminist, oavsett vad du tycker om det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: