Nu frossas det i allt från ”gubbigt” till ”gubbträsk”

by

Jag vet inte hur många kilometer det är mellan Ådalen (där Stefan Löfven växte upp) och Gubbträsk, men man får intrycket att det är två namn på samma ort.

Att Håkan Juholt ersätts som s-ledare av en man retar upp ganska många, särskilt mot bakgrund av att en annan man (Sven-Erik Österberg) blir gruppledare i riksdagen. Många medier uttalar genuskritik, och använder ord som gubbar, gubbig, gubbträsk. Några exempel:

1. ”Socialdemokraterna riskerar att fastna i gubbträsket, tror bedömare SvD talat med”, skriver Svenska Dagbladet på nyhetsplats.

2. ”Frågan är om den här gubbigheten i dubbel bemärkelse som nu tar över kommer att locka väljare”, skriver s-debattören Lotta Gröning. Hon säger också om Stefan Löfven: ”Han är inte kvinnornas man”

3. ”Det blir en stabil om än aningen gubbig lösning”, skriver Göteborgs-Posten på ledarplats.

4. ”Det talas om Sven-Erik Österberg som gruppledare och man kan tänka sig Thomas Östros som ekonomisk talesperson. Det låter ju – stabilt. Men påtagligt gubbigt. Och gubbigt är problematiskt, inte bara för att hälften av väljarna är kvinnor, utan för att Fridolin, Romson och Sjöstedt ter sig monstruöst vitala i jämförelse”, skriver GT/Expressen på ledarplats.

5. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har ingenting emot Stefan Löfven som person men beklagar att Socialdemokraternas nye partiledare är en man från ett mansdominerat fackförbund som IF Metall, enligt SVT.

6. Daniel Suhonen, chefredaktör för partiets tidskrift Tiden, säger till Svenska Dagbladet: ”Löfven måste nu ge plats i partitoppen för ett tydligt kvinnligt ledarskap. Eftersom kvinnorna är vår viktigaste väljargrupp tillsammans med invandrare och arbetare måste dessa grupper känna igen sig i den socialdemokratiska ledningen.”

7. S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad hade helst sett en kvinna som ny partiledare (här).

8. Längst går Hillevi Larsson, s-riksdagsledamot från Malmö. Enligt Expressen resonerar hon kring att det kanske behöver inrättas en ny framträdande post inom socialdemokraternas ledning som alltid är vikt för kvinnor. Det verkar i alla fall vara det hon menar, se här. ”Det gäller verkligen att man lyfter fram kvinnor”, säger hon.

Har du sett fler varianter? Skriv gärna kommentar!

För övrigt: Jämställdisten Joakim, som bor på Gotland, tog nedanstående foto och sände in det till GenusNytt. Titta på bilderna. Stöder inte teorin om glastak.

Annonser

63 svar to “Nu frossas det i allt från ”gubbigt” till ”gubbträsk””

 1. Joakim Says:

  Just ja, S är ju kvinnornas parti, inte jämställdhetens. Man bryr sig bara om att locka väljare som är kvinnor eller invandrare, vita män undanbedes vänligen och uppmanas fortsätta rösta på Alliansen och SD. Men ändå så tillsätts två män på två av de tyngsta posterna – innebär det att kvinnorna har svikit kvinnorna igen? 😉

  Men allvarligt, inte feministerna åtminstone säga ”grabbigt” istället för ”gubbigt”? Förresten så tycker jag att gubben Daniel Suhonen borde maka på sig från Tidens post som chefredaktör.

  Kul att min bild kom upp förresten! Dags för Gotlands kommun att införa jämställdhetsarbete inom vården?

 2. Man & Woman United Says:

  SL är bara tillförordnad och sitter fram till kongressen. Om sprickan inom det socialdemokratiska partiet är tillräckligt djup, eller om det visar sig att SL inte platsar som partiordförande kan olika krafter fram till kongressen komma att lansera en eller flera konkurrenter till honom. Det gäller alltså för SL att smida medan järnet är varmt, dvs att visa vad han går för samt se till att omge sig med ett vinnande lag:


  Ok, tack för den info.

  Om partiet står inför en partiledarstrid vid kongressen 2013 så är de körda 2014 i alla fall. Känns som att inget mer får gå fel för dem nu.
  __________________
  https://www.flashback.org/t1679139

 3. Adam Says:

  Jag har svårt att se vad gruppen invandrare har med feminism att göra. Jag har uppfattningen att de är varandras motpoler.

 4. Man & Woman United Says:

  Om SAP ser till att (S)-kvinnor,radikalfeminister och rebella lämnar partiet tillsammans med andra och bildar ett eget parti som (fi) är situationen löst för alltid.

 5. Man & Woman United Says:

  Invandrare och arbetare….

  Vilket kön eller vilken hudfärg menar radikal feministerna inom ga:media och s-kvinnor?

 6. Nils Jungenäs Says:

  För övrigt:

  Inget konstigt i sig – att de flesta chefer i en kvinnodominerad branch är kvinnor. De märkliga är att det helt plötsligt inte är ok att de flesta chefer i mansdominerade yrken är män.

 7. Man & Woman United Says:

  Jämställdhetsministern och radikalfeministerna inom Alliansen är inte ett dugg bättre än (s)! Statsministern är en radikalfeministisk Pimp som förstår att många män börjar nu så smått vandra tillbaka hem

 8. Adam Says:

  Svensk politik är ett triangeldrama. Det finns tre grupper. Yngre vita män (SD), invandrare (soffan) och feminister (MP & V). Jag tycker detta är en smutsig debatt som inte lämnar mig ro att rösta på sossarna.

 9. leifer Says:

  Japp S är gubbiga, rösta på nåt annat!

 10. leifer Says:

  Eller S är tantigt och bakåtsträvande, rösta på nåt annat!

 11. leifer Says:

  S, det infertila partiet

  S, det impotenta partiet

  etc

  (om man får tro dom själva)

 12. Nils Jungenäs Says:

  ManU >>

  SL har inte direkt utmärkt sig med att vara undfallande och konflikträdd. Han hade aldrig lyckats komma upp sig inom partiet. Han verkar duktig. En fritänkare som inte drar sig för att ta strid för det han tror på, och jag tror verkligen inte han är mer feminist än vad Göran Pärsson var. 😉
  Man är ju tvungen att vara en lismande ja-sägare och ryggdunkare för att komma upp sig i partipolitiken i Sverige. Det här är undantaget som bekräftar regeln. (så som ordspråket verkligen betyder). Han är ingen ja-sägare och han är inte karriärpolitiker.

  Jag är mycket positivt överraskad.

 13. Olof Says:

  ”Beklagar att det är en man”:
  http://svt.se/2.22620/1.2690854/vardforbundet_beklagar_att_det_ar_en_man?lid=puff_2690854&lpos=rubrik

 14. Hugo Says:

  Bra att samla detta i ett inlägg. Då ser man vidden av det totalt urspårade språkbruket. Det är knappt man vågar tänka tanken om nåt motsvarande hade applicerats på någon annan grupp i samhället.

 15. StoreBröster Says:

  OT: Utdrag ur den könsneutrala boken ”Kivi och Monsterhund”

  ”Mappor och pammor och morbroster Jin,
  en bryssling, en marfor, en halvkvartskusin,
  små parvelpysor och storebröstrar;
  alla står de runt sängen och tröstar ..”

  Får inte ungarna dyslexi av det här så vet inte jag…

  Men bara de lär sig om genus, så klarar de sig nog (i Sverige iallafall).

 16. Ulf Says:

  Ja, det (s) verkligen behöver just nu är att kvotera in några till toppositionerna. Problemet är ju inte, som det kommenterats nyligen, att partiet saknar en enande kraft, och visioner som kan göra det relevant i dagens samhälle, utan helt enkelt att det är för få kvinnor i toppen…

  Alla analyser, som t.ex. denna på Newsmill:

  Att företrädarna för partiet i nuläget inte kan konkretisera vad de vill göra för att uppnå målen visar bara på att partiet är oerhört vilset och splittrat. Det beror på att det saknas en enhetlig kärna i partiet. De försöker på en och samma gång tillfredsställa både vänster- och högerflyglarna, vilket får som följd att partiet eroderas sönder både inifrån och utifrån.

  är ju helt fel ute. Om det saknas en enhetlig kärna är det ju naturligtvis för att det fortfarande finns gubbar i partiet. Gubbar kan möjligen få rösta på (s), men borde lämna själva styret till kvinnorna. Först då blir det jämställt.

 17. Matte Says:

  Rensar Stefan Löven ut feminismen och fokuserar på jämställdhet och andra frågor som arbete, bostäder, skola och äldrevård så kanske det blir ett parti det går att rösta på.

  Jag tycker för övrigt att S-kvinnorna är lite väl mycket en sexistisk hönsgård och ett riktigt kärringträsk 😉

 18. Man & Woman United Says:

  @ Nils Jungenäs

  Absolut. Men Göran Persson och Margot Wallström klubbade igenom mycket radikalfeministisk icke könsneutral lagstiftning baserad på eva lundgrens forskning.

  Men låt oss se om (S) står vid sitt ord om dialog om jämställdhet och rättvisa

  SL:

  – Vi har lösningarna, vi har politiken. Vill frigöra kraften hos alla människor för att utveckla människors frihet och rättvisa. Det är vi tillsammans som ska forma samhället. Vi måste jobba nu vidare med att bygga ett ännu starkare parti, vi måste bli fler än de över 100 000 medlemmar vi har idag.

 19. Martin Says:

  ”Eftersom kvinnorna är vår viktigaste väljargrupp tillsammans med invandrare och arbetare …”

  Har de tänkt på att arbetare består av både kvinnor och män, men i och med att kvinnor och invandrare prioriteras som särskild grupp så blir ju per automatik minst hälften av arbetarna inte med bland de viktigaste väljargrupperna (invandrarmän är ju förresten ytterligare en dimension på det hela, hur ska de räknas?).

 20. Man & Woman United Says:

  @ Nils Jungenäs

  Kan du ge din reflektion kring (s) kurs ändring i euro och eu pakten?

  Vad är Gustaf Fridolin och Jonas Sjöstedt protest? Ska de lägga ut texten att (s) inte ska vara så säkra på sin självklara framtida position i ev oppositions samarbete?

  Men SL, Jonas Sjöstedt och Gustaf Fridolin är redo att gå sina första ronder mot Reinfeldt som väl alla egentligen väntar på…men svängningen i eu frågan talar emot (s) och blir ologisk.

  Sen kan ju Reinfeldt försöka pimpla med sitt radikalfeministiska jultal i ringhörnan

 21. Joakim Says:

  @Nils Jungenäs
  Med tanke på att de flesta läkarna är män skulle det dock kunna ses som konstigt med att tre kvinnor (antagligen i någon slags chefsställning) tjänar mest om man inte tror på slumpen.

 22. Bengt Says:

  ”…”Frågan är om den här gubbigheten i dubbel bemärkelse som nu tar över kommer att locka väljare”, skriver s-debattören Lotta Gröning…”

  Ja men…Jag tror väl knappast att genusvetenskap, queer- och genderfeminism, genusdagis, ”hen”, könsneutrala toaletter eller en performancevrålande dekonstruerande innerstads-”elit” är det som lockar väljare ute i landet att rösta på (S)

  De har nog betydligt mera jordnära saker att prata om vid köksbordet.. 😉

  Vanliga människor bryr sig nämligen inte ett dyft om vad den navelskådande svartklädda genuseliten håller på att bygga för bräckliga teoretiska tanke-dekonstruktioner annat än när de börjar förstå vad detta vuxendagis kostar!

 23. Aktivarum Says:

  Socialdemokraterna får skylla sig själva! Det är ju de som valt att ge de här personerna en maktposition. Det är bedårande att se hur hela gänget fullkomligt skiter i socialdemokraterna som parti och den kris som de befinner sig efter förra kvinnan de ville ha. Lite lustigt jag nyligen skrev hur socialdemokraterna som parti saknar män med ryggrad. Nu ger alltså partiets verkställande utskott mig rätt och försöker hämta en partiledare som inte ens finns i sossarnas egen riksdagsgrupp. De erkänner alltså att i stort sett varenda person de plockat in i partiet är antingen partisan som inte kan samarbeta, kvinnosakskvinna som skiter i allt förutom feminismen eller Ljugholt-typen av fifflare som ständigt är beredd med nya ursäkter.

  Nu verkar gammelsossarna göra ett desperat sista försök att återföra fokuset på arbetaren. Problemet är att kvinnosakskvinnorna nu har sådan makt att de antagligen kan sabotera hela processen och kommer att göra det. För även om Löfven är ett bra val för partiet så är det för dessa personer inte partiet eller ens egna politiken som kommer först. Feminismens första budord, du skall inga andra gudar hava förutom genus och genus kommer alltid först.

  Men som sagt, det är sossarna själva som valt att ta in dessa människor. Hur tänker man när man plockar in folk som skiter i partiets framtid i partiet?

 24. Man & Woman United Says:

  @ Matte Nils

  SL och Svenne kan ta ut skiljsmässa med s-kvinnor och radikalfeministerna kan bilda eget parti.

  SL säger att politiken ska bygga på solidaritet och rättvisa. Det är precis det vi skriver om och kämpar för här. Så det är bara att ta iniativ att kontakta SL och (S) för dialog och att ge föreläsningar på området.

  * Men i praktiken skulle sprickan kunna förvärras om partiledarstriden mellan s-kvinnor,rebella och SL,Svenne mfl blossar upp på nytt och speciellt inför kongressen 2013.

 25. Grön Stol Says:

  Såg en identisk löpsedel (med samma bilder) så när som på ortsnamnet där jag bor. Tantvälde i hela landet alltså.

 26. UCA Says:

  ”Eftersom kvinnorna är vår viktigaste väljargrupp tillsammans med invandrare och arbetare måste dessa grupper känna igen sig i den socialdemokratiska ledningen.”

  Är det inte möjligt att samarbeta med någon trots att man har annat kön, yrke eller härkomst?

 27. Valeria Says:

  Äntligen, efter mer än hundratjugo år får Sveriges socialdemokratiska arbetarparti en arbetare som partiledare. Det vore verkligen någonting att fira kan man tycka, men inom partiet verkar man mer intresserade av att gnälla över att det inte var en kvinna. Vem vet, några hade kanske föredragit en östermalmskärring framför en man förankrad i arbetarklassen, vad vet jag…

  Jag är varken någon politisk expert eller socialdemokratisk väljare, men jag tror att utnämningen att Löfvén som ny partiledare kommer att stärka partiet. Löfvén betraktas som en tillväxtsosse, och jag tror att han kommer att kunna utmana Reinfeldt. För rent allmänt så brukar den politiker som framstår som bäst att skapa jobb också vinna valet, och kan S under Löfvéns ledning arbets fram en arbetspolitk som åtminstone ger sken av att fungera på de områden där den borgerliga arbetslinjen misslyckats (t.ex. ungdomsarbetslösheten) så kan S troligen utmana M om valsegern 2014.

  Jag har ärligt talat lite svårt att förstå mig på de som klagar över att det inte blev en kvinna. Inte ens V väljer en gnällig feminist som partiledare, utan tar en av få personer inom partiet som inte framstår som en förrymd mentalpatient. Om S vill vända den negativa trenden så måste man ha en partiledare som kan vinna väljarnas förtroende. Margot Wallström var inte intresserad, och därmed försvann också den mest kvalificerade kandidanten (som dessutom var kvinna). Istället blev det Löfvén, och framtiden får utvisa om det var ett bra val.

  Angående Daniel Suhonens uttalande så får jag förmoda att han ville att partiledaren skulle vara en invandrad arbetarkvinna, för att det är dessa grupper som S ska locka. Enligt Suhonens logik röstar kvinnor på kvinnor, arbetare på arbetare och invandrare på invandrare. Men hur blir det om kvinnan är svensk, invandraren är medelklass eller arbetaren är man?

 28. Valeria Says:

  @Aktivarum

  Kanske lite tillspetsat, men jag tror att du har rätt i att de du kallar kvinnosakskvinnorna kan leda partiet i fördärv.

 29. Man & Woman United Says:

  @ Aktivarium Matte Nils

  Om vi väcker frågan att radikalfeminism ska skiljas från staten såsom kyrkan.

  Radikalfeminism och s-kvinnor får bilda eget parti. Så enkelt är det. S-kvinnor kan ju inte gärna motsäga eller vägra separatationen.

  Någon som är bra och kan författa brev med krav på vidga jämställdhet aspekten,kräva att mansfrågor ska tas upp genom att föreläsa. Adressera brevet till sven erik östberg och SL.

  Som Peter Billing skriver mansfrågor tillsammans med kvinnofrågor utgör jämställdhet.

  # Rättvisa behöver ingen närmare prestation.

 30. ParStrom Says:

  Nils Jungenäs:

  Det är långtifrån bara kvinnor i vården, särskilt inte på högre positioner.

 31. Man & Woman United Says:

  @ Valeria

  ”Inte ens V väljer en gnällig feminist som partiledare, utan tar en av få personer inom partiet som inte framstår som en förrymd mentalpatient.”

  Haha…:-) 😀 🙂

 32. Forellen Says:

  Jag hade föredragit en mer intellektuellt lagd person, man eller kvinna. Det vill säga en kompetent person. Tänk moderaterna.

  Det har varit för mycket fokus på ovidkommande saker i den här debatten.

 33. Koo Says:

  Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att rösta på Socialdemokraterna igen om de rensade bort radikalfeminismen och återgick till jämlikhet och rättvisa, för både kvinnor och män.

 34. Torstensson Says:

  Det här med att fiffla är något som även förekommer i moderata ungdomsförbundet MUF. När jag var yngre och korkad så var jag med i MUF. Då blev vi ditkallade av en numera känd moderat (som jag inet tänker ange för jag är inget sätta-dit-svenne) som bad oss medlemmar att sitta och fuska med medlemslistorna som låg till grund för partibidrag. Vi uppmanades av denna kända moderatkvinna att ta gamla namn och skriva dessa med vår egen skrivstil. För att det inte skulle bli några misstankar så skulle vi skicka runt listorna så att våra skrivstilar blandades. Detta skedde INNAN SSU gick igenom en liknande skandal som förstorades upp enormt. MUF gick vad jag vet helt fria och satt dessutom och fördömde SSU i media.

 35. Man & Woman United Says:

  @ koo

  Hur skapa dialog med partiet om jämställdhet och rättvisa och rensa ut radikalfeminism? Har lämnat några förslag ovan.

 36. Man & Woman United Says:

  @ Pär Ström mfl

  Kontroll samhälle eller nya möjligheter? Vad hände med de andra sökmotorerna hotbot,ask jeeves,sunet,yahoo,någon skandinavisk ice…? osv

  Så ska Google kartlägga din varje rörelse – Metro
  1 dag sedan … Är det någon som vet mer om dig än Facebook så är det Google. Kanske har du din mejl där? Kanske …
  http://www.metro.se/../EVHlay!YT4v20vUspSLA/

 37. Torstensson Says:

  Koo

  Det skulle jag med. Jag sörjer att socialdemokraterna numera inte vill ha män i sin familj. Jag har hittils röstat på FP och sossarna beroende på vad som för mig vid tillfället varit viktigast.

  Jag sörjer att sossarna försvunnit. Det är bara genus och feminism överallt.

 38. Argus Says:

  Här är ett tips för att bemöta gubbanklagelserna: Prova att säga lilla gumman till yngre kvinnor. Då tar det hus i helvete!

 39. Lars I Says:

  När man nu lärt sig att det inte är ett dyft jämställdehet gnällgökarna kräver utan ett än värre kärringvälde, så är är det bara att se deras gnäll en framgång. In med fler gubbar, gärna som han på bilden och njut av feministernas klagorop!
  Förfärligt sagt, men så lågt har jämställdehtsanbitionerna sjunkit med feministerna som förhandlingspartner.

 40. Nils Jungenäs Says:

  ManU 20:51

  Jag kan väl egentligen bara säga att jag tyckte det var konstigare att även (S) drabbades av den eurofori som rådde innan finanskrisen, än att de de nu insett att det kanske inte är så bra. Man behöver ju inte vara nobellpristagare i ekonomi längre, för att inse att euron inte är ett 100% lyckat projekt för alla inblandade. 😉

 41. Aktivarum Says:

  Apropå Socialdemokraterna vill jag påminna om det inte bara är partiledare de tvingats byta ut.

  ”född 1982 och är den som många socialdemokrater sätter sitt hopp till vad gäller förnyelsen av partiet. Hon leder den sk kriskommissionen och ska komma upp med dom briljanta idéerna som får väljarna att återvända”

  http://aktivarum.wordpress.com/2012/01/14/socialdemokraten-feministen-och-assange-vittnet-stal-bocker-for-1600-kronor-avgar-fran-alla-politiska-uppdrag/

 42. Stina Says:

  Ska ni inte försöka skilja mellan galna feminister och icke-galna?

 43. Gozno Says:

  Dessto fler som flyer från vänster till höger, dessto fler feminister bland dom blå och dessto större hänsyn måste Reinfeltdt ta till feminismen.

 44. Gozno Says:

  Ang Expressen löpet så såg jag det på stan för max 35 min sedan.
  Samma bilder trotts att jag inte bor på Gotland.

  Varför är det tre kvinnor. Visst är vården kvinnodominerad men då borde dom bryta könsmönstret och sätta dit minst två män på bilderna.
  Sedan kan man fundera över hur det ser ut med lönerna när dom väljer tre kvinnor. Finns det inga män som tjänar bra innom vården?

 45. kristina Says:

  Grattis till tillsättningen. Klassisk manlig rekryteringsprocess….

 46. kristina Says:

  Nils, de flesta chefer i kvinnodominerade verksamheter är män…i alla fall på de höga befattningar. Kolla upp statistiken bara…

 47. Aktivarum Says:

  kristina:

  ”i alla fall på de höga befattningar. Kolla upp statistiken bara…”

  Apex Fallacy som vanligt, många fler personer är lite lägre chefer än högsta chefer, varför skulle vi bara räkna de enstaka allra rikaste personerna?

 48. IDe Says:

  @ Man & Woman
  ”Radikalfeminism och s-kvinnor får bilda eget parti. Så enkelt är det. S-kvinnor kan ju inte gärna motsäga eller vägra separatationen.”

  En sådan separation vore deras undergång. Det finns redan ett FI och vi vet hur det gick för dem.

  Nej, då är det mycket roligare att fortsätta dissekera och lobotomera partierna, riksdagen och demokratin …

  Drömmen är en gigantisk flagga med kvinnosymbolen som pryder riksdagen, männen utkastade (helst i sjön)….

  @ Stina
  De som inte upplevs som galna feminister är de svåraste fallen. Det är från dem som den som ”framstår som en förrymd mentalpatient” (Valerias beskrivning) får sin styrka och kaxighet.

 49. masa Says:

  Kristina:

  Vad bra att du känner till statistiken, kan du tala om var man kan hitta den?

 50. Aktivarum Says:

  IDe:

  ”Drömmen är en gigantisk flagga med kvinnosymbolen som pryder riksdagen, männen utkastade (helst i sjön)….”

  Så sant som det är sagt – och inte vilken sjö som helst, nej Johan Hakelius preciserar det är insjön män skall kastas i om feministerna får välja.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/johanhakelius/article10412631.ab

 51. UNDRANDE Says:

  ”Har du sett fler varianter? Skriv gärna kommentar!”

  Jag, det har jag gjort. En glad och trevlig moderat kvinna Alice Teodorescu skriver så här på sin blogg:
  ”Modernt att könskravet äntligen slopats.”

  http://aliceteodorescu.blogspot.com/

 52. Jocke K Says:

  Tänk att både s och v har valt män som partiledare den senaste tiden. Det är fan en sensation.

  Sen kan man ju konstatera att det som togs upp i Pär Ströms senaste bok om att kvinnor tackar nej när de får erbjudande om högre poster stämmer in i det här fallet. För vad jag fattar det som så var det ett antal kvinnor som sa nej iaf Carin Jämtin ( vet iofs inte om hon fick frågan officiellt men om hon hade fått det hade hon ju tackat nej sa hon)

 53. Man & Woman United Says:

  @ Koo Torstensson

  ., ska väl också krypa till korset med att erkänna röstning skett på (s) och någon gång inte röstat alls. Just därför kan jag med rätta kraftigt kritisera partiet och dess radikalfeministiska politik när man har hjärta och brinner för sitt lands jämställdhet och rättvisa. Grund valarna i en demokrati. Och vet dessutom vad det innebär till skillnad från ssu feminister och radikalfeminister på tankesmedjor som ska locka tillbaka väljare.

  Hade Moderaterna och Alliansen inte visat samma radikalfeministisk populism hade rösten garanterat hamnat där. Delar många vänster och oberoende liberalers åsikter bl a Moderat Männen,Knapp Nytt, Oscar Swartz och Camilla Lindberg mfl.

  Nu återstår endast oberoende Mansrörelsen, Rättssäkerhetsrörelsen och Jämställdhetsrörelsen som den rätta kamp metoden för just rättvisa och solidaritet, det som SL höll tal om.

  Eller hur var det nu rättivisa,jämlikhet och broderskap

  Att expo, feministiskt perspektiv,jämställdhetsministern,statsministern och s-tankesmedja inte stuckit ut huvudet och gjort en ordentlig research vittnar om att både de inte hänger med sin samtid.

  Att medvetet bunta ihop Genus Nytt med sd och höger extrema är radikalfeminismens nya signum . Det måste svida hårt att ha fel med omfattande konsekvenser för (s) linje eller rättare sagt stora spricka. Epic fail!

  Tillbaks, Gör om gör rätt!

  Hur f har det gått att missa att
  majoriteten av manliga väljare stack från (s) till Alliansen och (sd). Inte för de partipolitiska sympatierna utan för markering mot s-kvinnor,radikalfeminism och (s) antijämställda politik allt sedan 90talet. Det kan ses som männens fördröjda aktiva politisk handling.
  Något som säger mer om mäns missnöje med (s) än partiets omvärlds koll. Att manliga väljare är lojala är något både (s) och (m) tar för givet. Statsministern har begått ett stort misstag att satsa på radikalfeminism och förlitat sig på att männen backar upp hyckleriet.

  Är inte heller främmande inför tanken med nya att nya partier bildas och grävande bloggar och sociala medier utmanar gammel media och betonar just rättvisa,rättsäkerhet och jämställdhet.

  (Pp) gjorde bort sig och är numera nästintill endast radikalfeministiskt och hbtq queer. Vilket stänger ute/inte lockar typ datagenerationen och män.

  Så (s) har tok allvarliga problem med s-kvinnor i skutan som kommer försöka med interna ful kupper igen.

 54. Ulf Says:

  @kristina,

  Nils, de flesta chefer i kvinnodominerade verksamheter är män…i alla fall på de höga befattningar. Kolla upp statistiken bara…

  Den största och mest aktuella undersökningen är här:

  http://www.ifau.se/Upload/pdf/se/2011/r-11-26-Paverkar-chefens-kon-arbetstagarens-lon.pdf

  Den viktigaste slutsatsen är denna:

  Resultaten motsäger därmed att en ökning av andelen kvinnliga chefer skulle ha en avgörande betydelse för underordnade kvinnors löner eller anställningsmönster.

  Vilket i princip betyder att, även om du har rätt – so what?
  Manliga och kvinnliga chefer agerar i praktiken lika.

  Vidare:

  Andelen kvinnor i chefsposition har ökat markant från 26 procent i början av perioden till 36 procent år 2008.

  Rapporten konstaterar förvisso att ”Endast tre procent bland kvinnorna arbetar med ledningsarbete, motsvarande siffra bland män är nio procent”. Dessutom:

  […] är lönerna lägre bland kvinnliga chefer, vilket delvis verkar förklaras av att de återfinns på lägre chefspositioner i jämförelse med de manliga cheferna. Det skall dock noteras att dessa skillnader inte är statistiskt säkerställda, och de bör därmed tolkas med försiktighet

  Om andelen chefer ökat markant på senare tid, är det logiskt att de huvudsakligen återfinns på lägre positioner. Högre chefer rekryteras från de lägre chefsskikten, så det finns all anledning att skillnaderna kommer att jämnas ut, eller t.o.m. tippa över till kvinnors fördel om ett tag (de senaste blir mer troligt om man envisas med att hävda att kvinnor är förtryckta ända till den dag då de bevisligen dominerar på nästan alla områden).

  I Tabell 1, s. 8, kan noteras att det mest kvinnodominerade området är ”Service- omsorgs- och försäljningsarbete”, och där tycks även de flesta jobba på kvinnoledda arbetsplatser (”mer än hälften av de högst rankade cheferna är kvinnor”).

  Enligt SCB, var det 2008 jämn fördelning bland ekonomi- och administrativa chefer, flest kvinnor bland reklam-, PR- och (framför allt) personalchefer. Dessa grupper utgör 46% av alla chefer. Inom vård och omsorg är 81% av alla drift- och verksamhetschefer kvinnor.

 55. Ulf Says:

  Se också denna fallstudie på Posten, Sveriges största arbetsgivare. En Master-uppsats på Lunds Universitet.

  En av cheferna anser att det här med chef och
  ledarskap inte handlar om manligt eller kvinnligt, utan en organisation som Posten måste ta hänsyn till båda delar och lägga stödet där det behövs. Hon påpekar också att hon inte känt sig bekväm om hon vetat att hennes chef passade upp mer på henne jämfört med hennes manliga kollegor. Det bäddar lite för särbehandling, säger hon. Jag får det stöd jag behöver när jag ber om det, så det ligger nog där det behövs, det ligger på mig som individ och mitt eget ansvar att söka det stöd jag
  behöver säger hon sedan.

  En av de andra är inne på samma spår och tycker det är lika för alla. Jag tycker inte man ska favoriseras för att man är tjej, det är ett val jag har gjort, jag har valt att bli chef, säger hon. Då kan man inte sitta och tycka synd om sig själv, utan vill jag ha hjälp så ber jag om det. En av cheferna berättar att det har varit mycket fokus på kvinnligt den senaste tiden. Kvinnligt nätverk och den här intervjun och så var det något annat som jag har tänkt kvinnor, kvinnor igen och kvinnor igen, berättar hon. Det är positivt när det är extra fokus, lite roligt ändå på något sätt, säger hon. Hon tycker dock att kvinnor borde bli bättre på att stötta varandra. Jag upplever att män är mer stöttade mot varandra med kanske en klapp på axeln och ser varan på ett annat sätt. Hon berättar sedan att hon aldrig känt sig ifrågasatt för att hon varit kvinna eller inte fått det stöd hon behöver, inte en enda gång.

  De kvinnliga cheferna om att jobba på en ”förhållandevis mansdominerad organisation”:

  En av cheferna berättar att det kontoret hon arbetar på nu har förhållandevis flest män, men att det var tvärt om på hennes förra kontor. Hon tycker att det är betydligt enklare att jobba med män, samtidigt som hon tycker det är lite tråkigt att säga så som kvinna. Kommunikationen med män går snabbare, tjejerna har en tendens att analysera allt innan de är med på banan, tycker hon. Vidare berättar hon att det tog lite tid innan hon vande sig vid att prata rätt ut. När man väl vant sig är det bra för det sparar mycket tid, säger hon.

  Om hemarbetet och stödet från maken:

  Jag har väl släppt taget lite där hemma, det är ju inte bara jag som ska göra allting, vi är faktiskt två, säger hon. Hon berättar även att de har delat på rollerna, och att han har varit väldigt förstående. Han har varit rätt så drivande, och tyckt att det är klart att du ska det här, säger hon. Hon berättar att de täcker för varandra där det behövs. De andra får också stöd hemifrån. Jag får jättemycket ”pushning” på att jag ska göra det här, berättar en av dem

  Allmänt kan jag tycka att det mest inressanta med uppsatsen är referaten av vad de kvinnliga cheferna faktiskt sade. Författarens sammanfattning och slutsatser tycker jag inte alltid stämde med vad de faktiskt sade, men det kan möjligen bero på att jag själv varit chef, medan författaren inte har den erfarenheten, utan istället gärna lutar sig mot feministisk teori för att tolka vad hon hör. Det är också synd att hon bara intervjuade kvinnliga chefer. Det hade varit intressant att få höra motsvarande kommentarer från några manliga (det fick man nu bara i enkätform).

 56. Ursus Says:

  Om nu Lövfen inte lyckas styra skutan rätt (vilket jag har svårt och tro med tanke på de två senaste ”kaptenerna”) så kommer hans kön attackeras. Det går dåligt för S för att han är man. Om det istället vore en kvinna så vore det fortfarande en mans fel om det gick dåligt – nämligen Juholts.

 57. Man & Woman United Says:

  @ Ursus

  Det enda rätta är skiljsmässa med s-kvinnor och radikalfeminismen. Att (s) Börja jobba från grunden och underifrån igen.

  Det handlar om brist på samförstånd från s-kvinnor och radikalfeministers misstolkning av jämställdhet och rättvisa. Att förlika sig med tanken att radikalfeminism är antijämställdism jämfört med jämställdhet 2,0 som förenar kvinnofrågor som mansfrågor.

  Men det är svårt när giriga och maktgalna s-kvinnor ska fram och sätter sig över väljarna,folkets vilja och partilinjen med hjälp av ga:media och underhandlande med motståndarna. Med andra ord kan gå över lik för att försöka få igenom och göra karriär på radikalfeministisk politik.

 58. Jocke S Says:

  ”Eftersom kvinnorna är vår viktigaste väljargrupp tillsammans med invandrare och arbetare måste dessa grupper känna igen sig i den socialdemokratiska ledningen.”

  Helsnurrigt, inte undra på att partiet snart tappat halva väljarkåren, sett från toppåren!

 59. Adam Says:

  Gratulerar Stefan Löfven. Jag tycker kommenarer som tex; trevligt att det blev en man och starkt att våga stå upp fär jämställdheten, fattas i debatten. Hoppas att sossarna inte återfaller i gammalt odemokratiskt manshat / enögd kvinnofrämjande.

 60. Jocke S Says:

  … säger Lundby Wedin.

  – ”Han sade i går kväll på ett möte ‘Jag är feminist’. Och det är han,” säger hon. (Lite orolig ändå…?)

  Stefan Löfven själv var fåordig inför partistyrelsens möte. –
  (Från SvD)

  Hmm, när skall ”feminist” bli det skällsord som det förtjänar att vara?
  Med facit på hand!

 61. Gonzo Says:

  Bara en tidsfråga innan maträtten Gubbröra förbjuds för den anses som sexistisk.
  Eller så får vi Qvinstek och feminstrullader.

 62. Löfven ny partiordförande för S, men varför? Says:

  […] kan det vara svårt att förstå varför partiet valde en man? Som Genusnytt sammanfattat så anser media att det var ett “gubbigt” val, och Socialdemokraterna själva är ju […]

 63. Stina Says:

  Lotta Gröning är ingen s-debattör.

  Lotta Gröning är en Lotta Gröning-debattör.

  Jag skulle kunna skriva värre saker, men då griper väl den annars ganska vänliga cencuren in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: